Ancsa

 

 

Bemutatkozás:

 

 Erdély az otthonom, pontosabban Nagyvárad. Párkapcsolatban élek, gyermekünk nincs, csak egy macskánk. Szeretek sütni-főzni, szeretek új recepteket kipróbálni, sajnos a munka mellett csak délutánonként és hétvégeken van időm a konyhában ügyködni, hét közben igyekszem hamar elkészíthető, tartalmas ételeket az asztalra tenni. Szerencsére Attilám nem válogatós, ez meg is látszik rajta, simán veri a 120-at. Hobbim még a fotózás és az állatok. Ezen azt kell érteni, hogy rendszeresen felkarolok elhagyott kutyákat-macskákat, igyekszem a sorsukat elviselhetőbbé tenni, ha lehet gazdát találni számukra. Jelenleg is rendszeresen etetek négy kutyát az utcánkban.

 

 

 

   

 I.  Sütemények.   

      Sütemények 2.

      Sütemények 3.

      Sütemények 4.

II. Ancsa konyhája

     Ancsa konyhája 2.

Ancsa fóruma

   

 

 

I.Sütemények.

 

 Almás-mazsis pite

 Almáspite

 Ananászos túrólepény

 Aranybarna fonottas

 Cukros kifli

 Cukrozott keksz

 Csigabriós

 Diós-mákos tekert kalács

 Egzotikus túrós

 Galatopita (görög tejes pite)

 Gesztenyés krémes

 Hajtogatott juhtúrós-kapros kocka

 Hamis somlói

 Hamis tiramisu

 Isteni szelet

 Karibi csigafánk

 Karibi csigafánk 2.

 Kekszes krémes

 Kifordított narancstorta

 Kókuszos kukuca

 Kókuszos-mazsolás-csokis kuglóf kelt tésztából

 Krumplis kenyér

 Krumplis palacsinta

 Mami diótortája

 Mazsolás briós

 Mentatorta

 Mogyoróvajas-nutellás kalács

 Mogyoróvajas, rózsaszín kalács

 Narancsos kuglóf

 Pudingos csiga

 Raffaello koszorú

 Reszelt almás babapiskótával

 Reszelt túrós

 Réteges kalács

 Ropogós keksz

 Ropogós szezámos perec

 Rozsos bagett

 Sajtkoszorú

 Sós, sajtos rudacskák

 Tatukifli

 Zöld-fehér briós

 

 

 

 

 

 

 

 

 I.Sütemények.

 

 

Almás-mazsis pite

 

Hozzávalók:

45 dkg liszt

2 deci joghurt +1 dl tej

2,5 dkg élesztő

reszelt citromhéj vagy citrom aroma

5 dkg olvasztott vaj

1 tojás

4 evőkanál cukor

 

A dagasztógépben kidolgoztam a tésztát, hagytam megkelni. Ketté vettem egyik kicsit nagyobb legyen, mint a másik darab. A nagyobbikat kinyújtjuk a tepsi méretére, én sütőpapírral kibéleltem a tepsit, ebbe leraktam a tésztát a széleit kicsit felhúztam.

 

Töltelék:

1,5 kiló savanykás alma, 10 deka mazsola, mandulalapocskák, barnacukor a hintéshez.

 

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, ízlés szerint cukorral meghintjük, és állni hagyjuk. Én addig készítettem el, míg a tészta kelt. Aki szereti szórhat fahéjat is rá, én nem tettem. A tepsibe nyújtott tésztát megszórjuk morzsával, erre a kicsavart ,reszelt almát halmozzuk. Megszórjuk a megmosott mazsolával, végül a mandulalapocskákkal, jó ha előtte megpirítjuk kissé.

A tészta másik felét is kinyújtjuk, lehet simán letakarni a tölteléket, akkor szurkáljuk meg villával a tetejét, hogy a keletkező gőz ki tudjon jönni. Én felcsíkoztam a tésztát és berácsoztam a tetejét, a maradékból kis virágmintát vágtam rá. Miután ismét megkelt, lekenjük tojássárgájával és megszórjuk bőven barnacukorral az egészet!

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, szép pirosra sütjük a  pitét.

Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.

 

  

 

 

 

Almáspite

 

Hozzávalók:

30 dkg liszt

17 dkg margarin

10 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

1 db tojás

3 evőkanál hideg víz

1 csipet só

 

1 kg alma lereszelve, lecukrozva ízlés szerint

kevés őrölt fahéj

 

Tetejére: 1 felvert tojás

 

30 dkg lisztet elmorzsolunk 17 dkg margarinnal, 10 dkg porcukorral, egy vaníliás cukorral. Hozzáadunk egy tojást, kevés, körülbelül 3 evőkanál hideg vizet, egy csipet sót, összegyúrjuk, fél órát pihentetjük hűtőben.

Addig lereszelünk egy kiló almát, lecukrozzuk ízlés szerint, egy kis fahéjjal is meghintjük és állni hagyjuk.

 

A tésztát ketté választjuk, egyik kicsit legyen nagyobb mint a másik darab, jól lisztezett deszkán kerekre nyújtjuk, beleterítjük a piteformába. A széleit levágjuk. Az almát kicsavarjuk a levétől, a tésztára morzsát szórunk, erre terítjük az almát. A másik tésztát kinyújtjuk, hogy szépen lefedje, a széleit összenyomkodjuk (én végig mentem rajta a sodrófával, így levágta a fölösleget) kicsit megszurkáljuk villával, hogy a keletkező gőz ki tudjon jönni. Lekenjük tojással. Én hideg sütőbe tettem, 180 fokon sütöttem, míg szépen megpirult. Még forrón végighúztam rajta mézes ecsetet.

 

  

 

 

 

Ananászos túrólepény

 

Hozzávalók:

15 dkg mazsolás müzli

10 dkg liszt

10 dkg fagyasztott vaj.

 

Ezekből tésztát gyúrunk, gombócot formálunk és folpackba csomagolva berakjuk fél órára a hűtőbe.

Vajjal kikenjük a pite, vagy tortaformát, (26 cm átmérőjű), és belisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, beletesszük a formába és 15 percig sütjük, 180 fokos előmelegített sütőben.

Miután kivettük csökkentsük 160 fokra.

Az így elkészített alapba belesimítjuk a következő tölteléket:

75 dkg túró, 4 tojássárgája, 15 dkg cukor, egy tasak vaníliás pudingpor, egy citrom reszelt héja és leve. Jól összekavarjuk az összetevőket, darabolt ananászt (vagy cseresznyét, vagy meggyet, ki mivel szereti) rakunk hozzá végül a tojások felvert habját is hozzákavarjuk óvatosan. Miután beletöltöttem a tésztába ilyen lett:

 

  

 

Én szórtam a tetejére mandula lapocskákat, el nem rontotta, sőt!

50-60 percig sütjük 160 fokon.

 

 

 

 

Aranybarna fonottas

 

Hozzávalók:

60 dkg liszt,

10 dkg Ráma,

2 evőkanál cukor,

2 dkg élesztő,

3 darab tojás,

4-5 dl tej,

fél citrom reszelt héja,

1 kávéskanál só.

 

Az élesztőt másfél dl langyos tejben felfuttatjuk kevés cukorral. A lisztbe mélyedést nyomunk, beleöntjük a megkelt élesztőt, cukrot, sót, 2 tojást, citromhéjat hozzáadunk, majd a langyos tejjel eldolgozzuk. Fokozatosan adjuk hozzá a megolvasztott margarint, jó hólyagosra dagasztjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 50 perc). Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, háromba osztjuk és mindegyiket kinyújtjuk téglalap alakúra. Különböző töltelékkel megtöltjük, felsodorjuk, és kivajazott formába lerakjuk egymás mellé a rudakat, majd összefonjuk vigyázva. (Minden fonat mással töltve, egyikben csokilencse van, másikban meggy, harmadikban kandírozott narancshéj. )

Ismét hagyjuk kelni, majd lekenjük tojássárgájával és előmelegített 180 fokon, pirosra sütjük.

Lehet töltelék nélkül is készíteni, ekkor a csak simán kisodorjuk és befonjuk a rudakat, úgy, hogy fonás közben még meg is csavarjuk a rudakat. Tálaláskor, aki akarja meghintheti porcukorral.

 

  

 

 

 

Cukros kifli

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

2,5 dkg friss élesztő

két kanál friss tejszín

egy kanál burgonyapehely

10 dkg porcukor

egy kis pohár aludttej, kiegészítve annyi langyos vízzel, hogy a tejszínnel együtt 2,8 dl legyen

csipet só

vaníliaaroma

5 dkg vaj

 

Mindent bekészítettem a gépbe, a vajat belecsipkedtem. Dagasztóprogramon kidolgozta a gép a tésztát. Hagytam megkelni míg felért a tetejéig. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam négyzet alakúra és felvágtam 12 darabra és megkentem olvasztott vajjal, megszórtam egy kis cukorral és feltekertem az egyik sarkától indulva. Hagytam megkelni tepsiben és sütés előtt lekentem tojással, amit egy kis tejjel felvertem. Megszórtam barna cukorral. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsültek.

Volt amelyiket még csoki lapocskákkal is megszórtam, mielőtt feltekertem. Egy adagot nem szórtam meg cukorral, csak lekentem a tojással. Mikor kisültek forrón lekentem cukros vízzel, amibe egy kis vaníliát is csepegtettem, és gyorsan megszórtam akkor cukorral. Soknak tűnik a cukor, de lehet helyettesíteni nádcukorral is.

 

  

 

 

 

Cukrozott keksz

 

Hozzávalók:

10 dkg porcukor

12 dkg puha vaj

26 dkg liszt

1 tojás

1 kávéskanál sütőpor

1 evőkanál kakaópor

 

Összegyúrom a hozzávalókat, puha, könnyen formázható tésztát kapok. Kettőbe veszem, egyikbe belegyúrom a kakaót, de bármilyen színezővel, színes kekszet is készíthetek. Rudat formázok belőle, becsomagolom fóliába és hűtőbe rakom egy-két órára, ha többet áll, puhább lesz! Barnacukrot és színes kókuszreszeléket kevertem össze, a rudakat beleforgatom, megnyomkodom, hogy jól ráragadjon. De lehet színes cukorba is forgatni. Felszeletelem fél centi szeletekre, sütőlemezre rakom. Valamivel meg lehet díszíteni, de nem muszáj. 10 perc alatt megsül 170 fokon. Ki is lehet nyújtani és szaggatni, de így könnyebb volt...

 

 

 

 

Csigabriós

 

Hozzávalók:

60 dkg liszt

2 dl langyos tej

1 dl tejbe kevert nagy evőkanál instant kávé

3 dkg élesztő

8 dkg olvasztott vaj,

4-5 evőkanál cukor

1 egész tojás

 

Töltelék:

Narancsdzsem

szirupban eltett narancshéj

 

A hozzávalókat a dagasztógépbe teszem, kivéve a vajat.

Normál programon dagasztom, a második dagasztásnál apránként hozzáadagolom az olvasztott vajat. Mikor jól eldolgozta, kikapcsolom, átteszem kelesztő tálba. Duplájára kelt, egészen a tetejéig. Akkor lisztezett deszkára borítom. Kinyújtom téglalap alakúra,  pizzavágóval felszelem körülbelül 3 ujjnyi csíkokra. Minden csíkot, kicsit még a nyújtóval megszélesítek, megkenem vékonyan narancsdzsemmel és a közepére végig narancshéjakat rakok.

Áthajtom a tésztát, villával végig lenyomkodom a szélét, jól ragad a dzsem miatt. Csiga alakban feltekerem.

 

  

 

Sütőpapíros tepsibe rakom, hagyom ismét kelni. Lekenem egy evőkanál tejjel elkevert tojás sárgájával. 180 fokra melegített sütőbe rakom, szép pirosra sütöm őket. Még forrón megkenem a narancssziruppal, amiben a héjak voltak.

 

 

 

 

Diós-mákos tekert kalács

 

550 ml tej

30 g élesztő

600 g liszt

240 g cukor

kevés só

60 g olvasztott vaj

1 tojás

4 tasak vanília por

1 citrom reszelt héja

300 g őrölt pörkölt dió

1 tojásfehérje

100 g őrölt mák

egy késhegynyi fahéj

20 g gríz

 

Meglangyosítunk 250 ml tejet, felfuttatjuk benne az élesztőt, összekavarjuk 4 kanál liszttel és 1 kiskanál cukorral, letakarjuk, meleg helyen kelni hagyjuk. A maradék lisztet tálba szitáljuk, hozzáadunk 55 g cukrot, csipet sót, a tojást, 3 tasak vaníliaport, a citrom reszelt héját és a kovászt. Összegyúrjuk, meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük.

 

addig elkészítjük a töltelékeket.

Diós:

Felfőzünk 120 ml tejet, 120 gr cukorral, összevegyítjük a dióval, hagyjuk kihűlni, aztán hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét.

 

Mákos:

Felfőzünk 180 ml tejet, 60 g cukorral és 1 tasak vaníliával, késhegynyi fahéjjal, összevegyítjük a mákkal és még egy keveset a tűzön hagyjuk, hozzáadjuk a grizt, 2-3 percig főzzük, hagyjuk kihűlni.

 

A tésztát ketté vesszük, kinyújtjuk téglalap alakúra mindkettőt. Egyiket megkenjük a diós, a másikat a mákos töltelékkel.

 

 

Feltekerjük, és hosszában kettévágjuk mindkettőt. Kettőt összefonunk és kivajazott formába koszorú alakban belehelyezzük. Lekenjük tojássárgájával, aztán összefonva a másik két csíkot, a tetejére tesszük. Hagyjuk megkelni és lekenjük kétszer tojássárgájával.

200 fokos sütőben 40 percig sütjük.

 

  

 

Megjegyzés: Én soknak találtam a diós tölteléket és kissé híg is lett a tojásfehérjétől! Kevesebb tejjel kell főzni hogy ne legyen folyékony.

 

  

 

 

 

Egzotikus túrós

 

Tészta hozzávalói:

50 dkg liszt,
2,5 dkg élesztő,
1
tojás
citromhéj,
8 dkg olvasztott vaj
3 evőkanál cukor,
egy vanília cukor
3 dl tej

 

A dagasztógépben a dagasztóprogramot használva kidolgoztam a tésztát, hagytam a duplájára megkelni. Ketté osztottam, egyiket kinyújtottam tepsi nagyságúra, sütőpapírra fektettem a tepsiben.

 

75 deka túrót, reszelt citromhéjjal, 2 tojássárgájával, 10-15 dkg cukorral ízlés szerint kikavarjuk. Ha szükséges két evőkanál búzadarát is adhatunk hozzá. A krémet gazdagítjuk gyümölcsökkel: narancs, mandarin, ananász, kivi, mazsola, szintén ízlés szerint. Ráterítjük a lapra a tepsiben, megszórjuk csokilencsével, rá kinyújtjuk a másik lapot. A széleit összenyomkodjuk, megszurkáljuk villával, hogy a keletkező gőz, ki tudjon jönni. Lekenjük egy tojássárgájával, amit egy evőkanál tejjel elkevertünk.

Előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk, 20 perc múlva kicsit lejjebb vesszük a lángot, szép pirosra sütjük, porcukorral meghintjük.

 

  

 

 

 

Galatopita (görög tejes pite)  /Eve and Apple

 

5 bögre tej
125 gr margarin/vaj
1 bögre gríz (búzadara)
1 bögre cukor
3 tojás
fahéj


Elkészítése:

Odatettem a tejet főni, de már a margarint bele is tettem kockában és mire elolvad, akkor teszem bele a cukrot, aztán adagolom hozzá a bögre búzadarát, közben kézi mixerrel keverem, mert könnyen odakap. Mikor jó sűrű, elzárom a lángot, kb. 5 percig hagyjuk hűlni. Aztán a felvert tojásokat kis adagokban mixerrel beledolgozzuk. Kivajazott formába öntjük, 180 fokon kb. 50 percig sül. Aztán elzárjuk a tüzet de még 10 percig a sütőben hagyjuk.

Le lehet szórni fahéjjal, vagy én meggyet főztem hozzá, cukorsziruppal, kicsit besűrítettem keményítővel.

 

  

 

 

 

Gesztenyés krémes

 

Hozzávalók:

25 dkg háztartási keksz,

25 dkg gesztenye püré,

10 dkg Ráma

1 evőkanál rum vagy aroma

2 evőkanál cukor.

 

Ezekből gyúrjuk az alsó alapot, amit belenyomkodunk egy tepsibe, vagy jénaiba és berakunk a hűtőbe.

 

A pudingos krémhez:

2 csomag főzős puding (én karamellásat használtam, de bármilyenből lehet)

5 dl tej

15 dkg cukor

fél tasak zselatin

 

Ebből sűrű pudingot főzünk és amíg meleg, beledobunk 5 dkg vajat, amit elkeverünk, míg szétolvad. Hagyjuk kihűlni langyosra, ekkor ráöntjük a kekszes alapra.

Visszatesszük a hűtőbe. Addig felverünk egy kis doboz hullalát, amibe a maradék zselatint is beletesszük, 1 evőkanál vízben feloldva és kihűtve .

A süti tetejére kenjük a habot, megszórjuk tortadarával, vagy reszelünk rá csokit.

 

 

 

 

Hajtogatott juhtúrós-kapros kocka

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt,

1 tojás,

2 dl joghurt, amit 1 deci langyos vízzel felengedünk.

2-3 evőkanál burgonyapehely

2,5 dkg élesztő,

pici só,

pici cukor

5 dkg olvasztott vaj

 

A hozzávalókat a gépben a dagasztó programon kezdem, később bele adagolom a vajat. Kikapcsolom a gépet a program végén és hagyom megkelni a tésztát, felért a tetejéig.

Lisztezett deszkán téglalap alakot nyújtok és megkenem a következő krémmel:

20 dkg juhtúró, 1 kanál vaj és egy kis csokor zöld kapor összevágva apróra. Kikavarom, megkenem a lapot. Behajtom a két hosszanti oldalát egymásig, hogy középen találkozzanak. Aztán a két keskeny oldalát pedig úgy hogy egyik lefedje a másikat. Kicsit a sodrófával megnyújtogatom, hogy ismét téglalap legyen, de vastagra hagyom. Éles késsel felvágom 12-15 darabra.

Sütőpapíron hagyom megkelni, lekenem egy felvert tojással. Előmelegített 180 fokon sütöm pirosra.

 

 

 

 

Hamis somlói

 

Hozzávalók:

Egy csomag (nagy csomag) babapiskóta, 

kétféle puding (főzős),

egy marék darált dió,

egy üveg magozott meggy,

fél liter tej.


Megfőzzük a kétféle pudingot, én általában egy vaníliásat és egy csokisat főzök. Elővesszük kedvenc jénai tálunkat. A babapiskótákat megmártjuk vaníliás tejben, lerakjuk a tál aljára és oldalára. Beleöntjük a vaníliás pudingot, leszórjuk a darált dióval. Erre még egy réteg piskóta, rá a csokis puding, tetejére a magozott meggyszemek és már kész is. Mehet hűlni a hűtőbe, ha még megkoronázzuk egy nagy adag tejszínhabbal, garantált a siker!

 

 

 

 

Hamis tiramisu

 

Hozzávalók:

40 dkg babapiskóta,
500 ml folyékony tejszín,
3 zacskó instant Capuccino-por.


A tejszínt felverem kemény habnak, beleszórom a capuccino porokat, tovább verem, jó kemény krémszerű lesz.

A babapiskótákat megmártom rumos kávéban, lerakom egymás mellé két sorban, a fele krémet rásimítom, mártogatom a többi piskótát, ráhelyezem a tetejére a kávés felükkel fölfelé. A maradék krémmel bevonom az egészet, díszítem kakaóval reszelt csokival ízlés szerint. Kis hűtés után szeletelhető, percek alatt kész.

 

Megjegyzés:  Könnyen elkészíthető és meg sem különbözteted az igazitól, pedig nincs benne sem drága mascarpone, sem nyers tojás!

 

  

 

 

 

Isteni szelet

 

5 tojás sárgáját jól kikeverünk 20 dkg porcukorral. Hozzáadunk 10 evőkanál forró vizet három részletben 3-3-4 kanalanként és addig verjük, míg habos lesz. Beleteszünk egy sütőport, és hozzáadunk 20 dkg lisztet. Tepsibe töltjük és tűpróbáig sütjük.

 

Krém:

20 dkg Rámát 15 deka porcukorral kikavarunk habosra. 2 kanál lisztet egy fél csésze tejjel péppé főzünk, hagyjuk kihűlni. Aztán összekeverjük a krémmel, beleszórunk 10 dkg darált diót, egy evőkanál kakaóport, fél dl rumot (vagy aromát) és egy vaníliás cukrot. Rákenjük a lapra.

 

Bevonat:

Az 5 tojás fehérjét gőz fölött kemény habbá verjük 20 dkg porcukorral. Mikor jó kemény hagyjuk hűlni és rákenjük a krémre. A tetejére csokit reszelünk, vagy megszórjuk csokidarával.

 

Megjegyzés: A sütibe elég sok cukor kell, mivel ez egy régi recept, de igény szerint csökkenthetjük a mennyiséget. A krém és a hab kaphat kevesebb cukrot, de a tésztájába kell az adott mennyiség.

 

  

 

 

 

Karibi csigafánk

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

3 dkg élesztő

2 tojássárgája

2 dl kókusztej +1 dl tehéntej

pár csepp rumaroma

2 evőkanál porcukor

5 dkg olvasztott vaj

 

Mindent berakodtam a gépbe, megdagasztotta a tésztát, hagytam duplájára megkelni, kinyújtottam téglalap alakúra. Felcsíkoztam, minden csíkot megsodortam és a két végétől ellentétes irányban csavartam fel. Hagytam pihenni, míg elkezdtek kelni, akkor forrósítottam az olajat és kisütöttem. Nagyon hamar sül, gyorsan kell forgatni. Szalvétára kiszedtem, meghintettem porcukorral.

 

 

 

Karibi csigafánk 2.

 

Hozzávalók:

 

50 dkg liszt

fél csomag instant sütőélesztő

4 tojás sárgája

8 dkg olvasztott vaj

8 dkg kókuszreszelék

egy citrom vagy narancs héja és leve

csipet só

egy evőkanál cukor

annyi tej, amennyit felvesz.

 

A hozzávalókat összedolgozzuk, dagasztjuk, majd rögtön ki is nyújtjuk fél centi vékonyra és kiszaggatjuk vagy ha csigaformát szeretnénk, derelyevágóval két centis csíkokat szabunk és feltekerjük ellentétes irányban, élére állítva. Letakarva egy órát kelesztjük. Az olajat felforrósítjuk, majd ha kellően forró visszaveszünk a lángból és az alsó felükkel felfele, beleteszünk 3-4 csigát egyszerre. Nem kell fedő rá, így is szép szalagos lesz. Konyhai papírtörlőre szedjük, meghintjük porcukorral, és valamilyen egzotikus lekvárral tálaljuk, én narancslekvárt adok hozzá.

 

  

  

 

 

 

Kekszes krémes

 

7 deci tejbe 7 kanál cukrot, 2 tasak pudingport) én itt egy karamellest és egy étcsokist tettem, de lehet vaníliást kókuszossal, vagy eprest tejszín ízűvel kombinálni), egy evőkanál lisztet, fél csomag zselatint, 2 tojás sárgáját és pár csepp rumaromát odateszünk főzni, jól kavargatjuk míg megsűrűsödik. Ekkor levesszük a tűzről, beleteszünk egy fél Rámát, tovább keverjük míg elolvad benne, utoljára a két tojás felvert habját forgatjuk bele.

Lerakjuk egy tepsibe a kekszeket, ráöntjük a krémet, gyorsan a tetejét is kirakjuk keksszel. Mikor kihűlt betesszük a hűtőbe, másnap igazán finom, mert megpuhul a keksz.

A tetejét lehet porcukrozni vagy ízlés szerint megdíszíteni, de ha úgy hagyjuk, akkor is mutatós.

 

 

 

 

Kifordított narancstorta


Hozzávalók:
4 narancs,

1 csomag babapiskóta (nagy csomag),

6 tojássárgája,

9 kanál cukor,

negyed liter forró tej,

2 vaníliacukor,

10 g ( 1 csomag zselatin,

4 deci tejszín.

 

Lereszelünk egy kevés narancshéjat, mondjuk két narancsét. Aztán megpucoljuk a narancsokat, felkarikázzuk és lecukrozzuk, állni hagyjuk, míg levet enged. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, felengedjük a tejjel, beletesszük a vaníliás cukrokat, a reszelt narancshéjat és gőz fölött kevergetve puding sűrűségűre főzzük. Ha kihűlt, felverjük a tejszint, felolvasztjuk a zselatint (fél deci meleg vízben) és összekeverjük a tojássárgájával. A narancsokkal kirakunk egy tortaformát, vagy akár egy jénai tálat, teszünk egy réteg krémet, majd egy réteg a narancsok levébe mártott piskótát, újból krém, újból piskóta, végül krém. Egy éjszakára hűtőbe rakjuk, másnap kifordítjuk egy tálcára. Lehet piskóta tallérokkal is készíteni, én már úgy is próbáltam.

 

  

 

 

 

Kókuszos kukuca

 

Hozzávalók:

45 dkg liszt,

10 dkg kókuszreszelék,

3 dl tej, (amit én fele-fele arányban helyettesítettem kókusztejjel,),

egy tojás,

2 dkg élesztő,

5 dkg cukor,

egy csipet só,

5 dkg olvasztott vaj.

 

Tésztát dagasztottam a hozzávalókból, hagytam duplájára kelni. Kisodortam rúdba, felvágtam 8 gombócba. Minden gombócot háromba osztottam, kisodortam, befontam és hagytam kelni újra, aztán lekentem egy egész tojással.

E előmelegített sütőben 180 fokon pirosra sütöttem őket! Sajnos összekeltek a tepsiben, hagyjatok helyet közte!

 

 

 

 

Kókuszos-mazsolás-csokis kuglóf kelt tésztából

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

10 dkg kókuszreszelék

1 tojás

3 dl tej

2,5 dkg élesztő

1 tasak vaníliás cukor

1 citrom lereszelt héja

csipet só

15 dkg kristálycukor

8 dkg olvasztott vaj

mazsola

csokilencse

 

Mindent bekészítettem a gépbe, kivéve a vaj, mazsola, csokilencse. Az 5- ös számú programmal dagasztottam, ami nálam a kalácstészta. A vajat körülbelül 5 perc múlva két adagban adtam hozzá. Az első kelesztés végén beleöntöttem a csokilencsét és a mazsolát. Amíg pihent és melegített, a lencse elolvadt, így a második dagasztásnál szépen beledolgozta a tésztába. Attól lett szép barna. Hagytam megkelni a tetejéig, ekkor kivettem kicsit átnyomkodtam, rudat sodortam, amit megtekertem ellenkező irányba és kivajazott kuglófformában hagytam megkelni ismét:

Előmelegített 180 fokos sütőben sütöttem, előtte lekentem egy felvert tojással.

Kicsit hagytam kihűlni, aztán kifordítottam. Mikor teljesen kihűlt, olvasztottam egy tábla csokit gőz fölött egy kis olajjal és bevontam a kuglófot.

Szépen szeletelhető, könnyen kijött a formából.

 

  

 

 

 

Krumplis kenyér

 

Hozzávalók:

40 dkg liszt,

10 dkg tört, főtt krumpli,

2 dkg élesztő,

1 teáskanál só,

1 teáskanál ecet,

2 evőkanál olíva olaj,

2.8 dl langyos víz,

1 evőkanál méz.

 

Mindent bekészítettem a kenyérsütőgépbe, gyors programon dagasztottam, a második dagasztásnál beleszórtam két evőkanál pirított napraforgómagot (szezámmag is megfelel, nekem ez volt itthon), mikor a leállt a dagasztással ki is kapcsoltam a gépet, benne hagytam megkelni. Felért a tetejéig. Lisztezett deszkára borítottam, kicsit ragadt, lágy lett a tészta, kiütögettem belőle a levegőt, feltekertem vekni formára, vajazott jénaiba raktam, újra kelesztettem. Mintát vágtam a tetejébe, zsilett pengével. Lekentem langyos vízzel és 200 fokos sütőbe toltam, alá kis edényben vizet tettem. Annak ellenére, hogy lágy volt a tészta, nem lett lapos, pedig féltem tőle, szépen kitöltötte a formát:

Mikor kisült átkentem egy kis vízzel, amibe szezámolajat csepegtettem. Az illata magáért beszél!

A bélzete könnyű, puha, és levegős lett!

Máskor is ezt a kenyeret fogom sütni, mert az íze is kitűnő!

 

 

 

 

Krumplis palacsinta

 

Hozzávalók:

Fél kiló főtt, áttört krumpli

25-30 deka liszt (Ne egyszerre adjuk hozzá, mert a burgonya liszttartalmától is függ mennyire lesz szükség)

2-3 evőkanál zsír

só ízlés szerint (Kóstoljuk sózásnál, mert a sótlan palacsinta egyáltalán nem élvezhető!)

 

A burgonyát a sóval, liszttel, zsírral összedolgozzuk, egynemű tésztává gyúrjuk. Gombócokat formálunk belőle, amiket kerekre kinyújtunk lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra. Egy teflon vagy vasserpenyőt felforrósítunk egy csepp olajjal, ecsettel kikenjük. A palacsintát mindkét oldalán egy -két percig sütjük, míg barna foltocskái lesznek. Minden palacsinta előtt kenjük át a serpenyőt olajjal.

Ez a palacsinta tölthető is, savanyú káposztával, vagy kapros-túrós töltelékkel, de így egyszerűen, krumplisan is nagyon finom! Ha töltjük kinyújtjuk a palacsintát, belehelyezzük a tölteléket és áthajtva újra nyújtjuk, aztán sütjük.

 

 

 

 

Mami diótortája

 

Hozzávalók:

Tésztája:

8 tojás,

20 dkg darált dió,

8 kanál cukor,

2 kanál morzsa

 

Krémje:

3 tojás,

15 dkg cukor,

2-3 kanál kakaó,

20 dkg vaj vagy 25 dkg Ráma

 

Elkészítés:

A 8 tojás sárgáját 4 kanál cukorral habosra keverjük. A diót a morzsával összekeverjük. A fehérjéket kemény habbá verjük, a végén beleadagoljuk a 4 kanál cukrot, egyenként miközben továbbverjük. Aztán a sárgájába adagoljuk két-két kanalanként a diót és a habot felváltva míg elfogy, miközben fakanállal (nem mixerrel!) kavargatjuk, így egyenletes masszát kapunk, amit sütőpapírral bélelt tepsibe töltünk és előmelegített sütőben, nagyon lassú tűznél kisütjük. Addig elkészítjük a krémet. A 3 egész tojást, a cukorral gőz fölött kavarjuk, kb.10 perc, miközben hozzáadjuk a kakaót szép simára keverjük, letesszük hűlni. A vajat vagy Rámát felhabosítjuk és mikor kihűlt, kanalanként a kakaós alaphoz kavarjuk. A kihűlt tésztát kettévágjuk hosszában, felét meglocsoljuk rumos sziruppal, megkenjük a  krémmel, ráhelyezzük a másik felét, szirupozzuk, bevonjuk a maradék krémmel az egészet. Tejszínhabbal díszítjük.

 

 

 

 

Mazsolás briós

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2 dl langyos tej

1 citrom lereszelt héja

7-10 dkg cukor

2,5 dkg élesztő

2 tojás

7 dkg vaj (amikor összeállt a tészta, két adagban belecsorgatni)

egy kis csomag mazsola

barna cukor a hintéshez

 

Mindent a gépbe készítettem, kivéve a vajat és a mazsolát! A dagasztó programot használtam, mikor összeállt a tészta belecsorgattam a vajat, két adagban, aztán a mazsolát adtam hozzá. Hagytam a tetejéig megkelni a kikapcsolt gépben. Enyhén lisztezett deszkára borítva, rudat sodortam belőle, amit felvágtam kb. egyforma darabokra. Az egyes darabokat szintén egyforma hosszú, vékony rudacskákká sodortam és feltekertem briós formára a végét aláhajtva. Sütőpapíros tepsiben, újra hagytam megkelni. Ekkor lekentem egy kis tejjel elkevert tojássárgájával és meghintettem barnacukorral.

Előmelegített 180 fokos sütőben, szép pirosra sültek.

 

 

 

 

Mentatorta

 

Hozzávalók:

babapiskóta

egy vaníliás és egy csokis pudingpor

0,5 dl tejszín (Hullala)

20 dkg vaj vagy margarin

10 evőkanál cukor

másfél teáskanál mentaaroma

pár csepp zöld ételfesték

8 dl tej

1 tasak zselatin (Dr.Oetker)

 

10 dkg vajat habosra keverünk, két kanál porcukorral (mert könnyebb, mint a kristállyal kikeverni). Hozzáadjuk az aromát és a festéket, szép zöldre kavarjuk, félretesszük.

Két kislábasban elkészítjük a kétféle pudingot, 4-4 dl tejjel és 4-4 evőkanál cukorral, a zselatint megfelezve hozzáadjuk még az elején és úgy főzzük meg. Aki édesebben szereti tehet bele több cukrot.

Még melegen hozzáadjuk a csokishoz a 10 dkg vajat és egy evőkanál nutellát, simára keverjük, a vaníliáshoz pedig a mentával kikavart vajat. Hagyjuk langyosra hűlni, néha megkeverjük. Addig felverjük a tejszínt, megfelezzük. Az egyik felet kettőbe osztva a két krémhez adjuk.

Kapcsos tortaformába lerakunk egy réteg piskótát, erre ráöntjük a csokis krémet. Elegyengetjük, hogy mindenhova befolyjon. Erre újabb réteg piskóta következik, majd a mentás krém. Betesszük hűtőbe dermedni. Amikor a teteje elég kemény rásimítjuk a tejszint. A tetejét díszítjük. Én csokilapocskákkal és zöld kókuszreszelékkel szórtam meg.

Másnap szépen szeletelhető.

 

   

 

 

 

Mogyoróvajas-nutellás kalács

 

Hozzávalók:

40 dkg liszt

1,5 dl meleg tej

fél csomag instant élesztő

1 teáskanál vanília kivonat

2 evőkanál cukor

2 evőkanál olvasztott vaj

1 tojás

 

Töltelék:

2 evőkanál mogyoróvaj (krémes)

2 evőkanál nutella

 

Tésztát dagasztunk a hozzávalókból, én a gép dagasztó-programját használtam.

Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A vajat és a nutellát egy hőálló edényben fél percre megmikrózzuk. Aztán jól összekeverjük és egy sütőpapírra egyengetjük téglalap formában, majd berakjuk a fagyasztóba fél órára.

Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra és a közepére helyezzük a csokit, amit a papírral célszerű elvégezni, aztán szépen le lehet húzni róla. Ráhajtjuk a tésztát a csokira, majd a másik oldalát a tésztára és a végeit jól lenyomkodjuk, hogy nehogy kicsorogjon a töltelék.

Most a keskenyebbik végét is ugyanígy. Aztán újból kinyújtjuk a tésztát. Ha több csíkot szeretnénk hajtogatjuk még egyszer. Itt kell némi odafigyelés, hogy ki ne repedjen az oldala és kifolyjon a töltelék, nyújtás közben. Mikor téglalap alakú a tésztán beszabdaljuk 5 csíkra úgy, hogy egyik végét egyben hagyjuk és a csíkokat befonjuk. Kiolajozott formába helyezzük és hagyjuk megkelni, majd lekenjük egy összevert tojással.

 

  

 

180 fokos sütőbe helyezzük és körülbelül 30 percig sütjük, ha pirulna nagyon a teteje, lefedjük sütőpapírral. Miután kivettük a sütőből, még melegen szedjük ki a formából és rácson hűtsük ki. Csak akkor vágjuk meg, mikor teljesen kihűlt.

 

    

 

 

 

Mogyoróvajas, rózsaszín kalács

 

Hozzávalók:

5 dkg cukor

50 dkg liszt

1 tojás

1 tojássárgája

2 dl langyos tej

2 kanál mogyoróvaj (Krémes)

1 kanál Ráma

citromhéj,

1 tasak vaníliás cukor

2,5 dkg friss élesztő

piros ételfesték

 

Töltelék:

1 kanálnyi ropogós mogyoróvaj (crunch, mogyoródarabkás)

vegyes aszalt és kandírozott gyümölcs

 

Mindent a gépbe teszünk kivéve a kanál Rámát és dagasztóprogrammal kidolgozzuk a tésztát, körülbelül a második felében megolvasztjuk a margarint és beleteszünk néhány csepp piros ételfestéket, úgy adagoljuk a tésztához. Hagyjuk megkelni a gépben.

Lisztezett deszkára borítva, kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük a ropogós mogyorókrémmel, de csak vékonyan, mert nagyon intenzív az íze. Megszórjuk a vegyes aszalt gyümölccsel. De bármilyen más töltelékkel is elkészíthető.

 

 

Feltekerjük, mint a bejglit, a két végénél, ellentétes irányban megtekerjük és olajozott kuglófformába helyezzük, hagyjuk ismét megkelni.

Lekenjük egy tojás sárgájával, amit egy kanál tejjel kikevertünk és megszórjuk pirított mandulalapocskákkal.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük és betesszük a kalácsunkat, de körülbelül 5 perc múlva, mikor szépen megemelte a hő, levesszük 170 fokra, így kb. 25 perc alatt megsült nekem, szilikonos formában.

A gyümölcsök savanykás íze nagyon jól harmonizál a mogyoróvaj erőteljes izével, illatával.

 

  

 

 

 

Narancsos kuglóf

 

Hozzávalók:

40 dkg liszt,

4 tojás,

20 dkg cukor,

narancs aroma,

kandírozott narancshéj,

egy fél sütőpor,

2 és fél dl tej,

5 dkg olvasztott vaj, vagy egy deci olaj.

 

Mindent összemixerelünk, előbb a tojásokat a cukorral és a tejjel, az aromával, és a vajjal, majd beleadagoljuk a sütőporos lisztet. Végül a narancshéjakat is belekeverjük. Kivajazott formában, előmelegített sütőben 180 fokon sütjük, tűpróbáig.

Be lehet vonni csoki mázzal, vagy meghintjük porcukorral. Én most  nem tettem rá semmit. Szerintem fehér csokival szebb lenne és finomabb is.

 

  

 

 

 

Pudingos csiga

 

Hozzávalók:

45 dkg liszt,

2 dl langyos tej,

1 tojás

citrom aroma,

1 tasak vaníliás cukor

csipet só

7 dkg porcukor

2,5 deka friss élesztő

5 dkg olvasztott vaj

 

Tésztát dagasztunk a hozzávalókból, egy nem túl lágy tésztát fogunk kapni. Hagyjuk megkelni duplájára. Lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra.

Mialatt kel a tészta megfőzzük a pudingot:

Fél liter tejben 2 tasak vaníliás pudingport és 7 kanál cukrot sűrűre főzünk. (én puncs ízűt használtam most). 25 dkg túrót beleteszünk még forrón, jól kikeverjük és hagyjuk hűlni, közben többször átkeverjük. Mikor a tésztát kinyújtottuk megkenjük a pudinggal, rászórunk vegyes, bogyós gyümölcsöket, és egy fél marék aprított, sótlan mogyorót, amit helyettesíthetünk dióval is, én most mandulát használtam.

Felsodorjuk jó szorosan, és 20 darabba vágjuk. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.

Előmelegített 180 fokon 25 percig sütjük. (Az én sütőm szerint). Még forrón leszórjuk porcukorral.

 

  

 

 

 

Raffaello koszorú

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt,

2 tojás

2,5 dkg élesztő

2,8 dl kókusztej (konzerv)

3-4 csepp vanília aroma

4-5 evőkanál cukor

2 evőkanál olvasztott vaj

 

Mindent a gép tartályába tettem és gyorsprogramon dagasztani kezdtem. Mikor az első dagasztással végzett a gép, kivettem a tésztát és kettőbe választottam, egyik nagyobb legyen, mint a másik. A nagyobbikat visszahelyeztem a gépbe, hozzáadtam egy evőkanál olvasztott vajban elkevert, egy evőkanál kakaót és megszórtam a tésztát még egy evőkanál liszttel. A másikhoz adtam pár csepp zöld ételfestéket, fél evőkanál vajat és lisztezett deszkán elkezdtem belegyúrni. Akkor indult a gép is, míg dagasztotta a kakaós tésztát, én a zöldet.

Mikor leállt a gép, kivettem a tésztát, mindkettőt lefedtem egy egy tállal és hagytam a deszkán megkelni.

Mikor megkelt a barnát kinyújtottam és a zöldből csak kiütögettem a levegőt és a barna közepére tettem.

Ráhajtogattam a tésztát jobbról-balról, lentről-fentről. Újra kinyújtottam téglalap alakúra és feltekertem, mint a bejglit.16 darabba vágtam.

A csigákat lapjukra téve kinyújtottam és mindegyik közepébe egy Raffaello golyót tettem. Összecsomagoltam a töltelékkel és az összecsípett részt tegyük alulra.

 

  

 

Kivajazott  kuglóf formába tettem. lerakjuk szépen, letakarva hagyjuk megkelni a gömböket. Tojás fehérjével lekenjük, megszórjuk barna cukorral és egy-két csipet kókusz reszelékkel.

180 fokos előmelegített sütőben én 27 percig sütöttem, szilikonos formában.

 

  

 

És íme megkezdve, benne a meglepi:

 

 

Megjegyzés: a közepébe  a raffaelló golyó helyett  akár gesztenyegolyót, vagy csokit is tehetünk ízlés szerint.

 

 

 

Reszelt almás babapiskótával

 

Hozzávalók:

40 dkg liszt

25 dkg margarin (Ráma)

10 dkg porcukor

egy tasak vaníliás cukor

2-3 evőkanál tejföl

egy tojássárgája

fél csomag sütőpor

 

Töltelék:

2 kiló savanykás, kemény alma

fahéj, cukor, (én megszórtam még szirupos narancshéj kockákkal is, de lehet mazsolával is)

babapiskóta

 

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit és két gombócot készítünk, amit zacskóban berakunk a mélyhűtőbe, körülbelül fél órára.

Addig megpucoljuk és lereszeljük az almát, megcsorgatjuk citromlével, hogy ne barnuljon és az ízhatás miatt is! Lecukrozzuk ízlés szerint és hagyjuk állni kicsit, míg jól átjárja a cukor.

Ha megfagyott kellőképpen a gombócunk, hogy jól reszelhető legyen, akkor kibélelünk egy tepsit sütőpapírral és a nagy lyukú reszelőn belereszeljük egyenletesen a tepsibe az egyik gombócot. Majd babapiskótával kirakjuk a tetejét. Az almát kinyomkodjuk a levétől és rárétegezzük a babapiskótára. Meghintjük fahéjjal és mazsolával, vagy narancshéjjal az én esetemben:

 

  

 

Ekkor ráreszeljük a második gombócot, és megszórjuk barnacukorral, ami azért jó, mert ropogós kérget képez a tészta tetejére.

 

 

Betesszük a sütőbe és lassú tűzön sütjük, nekem kellett 45-50 perc míg megsült, de magas lángon kezdtem így az alja kicsit odakapott, a teteje pedig nem sült meg addigra, ezért lassan süssétek, hogy egyenletesen süljön!

Hagyjuk állni, mert a babapiskóta másnapra szépen megpuhul benne és szépen lehet szeletelni!

 

 

 

 

Reszelt túrós

 

Hozzávalók:

Tészta:


40 dkg liszt,

25 dkg Ráma margarin,

15 dkg porcukor,

1 tojássárgája,

fél sütőpor,

1 vaníliás cukor,

3 evőkanál kakaópor,

 

Összegyúrjuk, elfelezzük, mintha hógolyót gyúrnánk megformázzuk, berakjuk egy zacsiba és 20-30 percre betesszük a mélyhűtőbe.

 

Töltelék:

50 dkg tehéntúró,

25 dkg cukor,

3 tojássárgája,

1 citrom lereszelt héja,

1 vaníliás cukor.


Jól összekeverjük, majd 5 dkg darált kekszet keverünk hozzá. Én babapiskótát törtem össze és 4-5 evőkanál kókuszreszeléket raktam hozzá. Végül a 4 tojás habját óvatosan belekeverjük. Az egyik cipót sütőpapíros tepsibe reszeljük, ráterítjük a krémet és ráreszeljük a másik cipót.

180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

 

 

 

 

Réteges kalács

 

Hozzávalók:

60 dkg liszt,

2 dl tej

1 dl tejszín,

8 dkg olvasztott vaj

2,5 dkg élesztő,

15 dkg cukor

egy csipet só

1 tojás

 

Dagasztó programot használtam, néha még megszórtam közben kicsi liszttel, ilyen tésztát kaptam:

 

 

Hagytam a gépben megkelni, majd kinyújtottam három egyenlő lapra. Nem egyenként csavarjuk fel a töltelékkel, hanem kinyújtjuk három lapra és megkenjük, majd egymásra tesszük a lapokat és úgy csavarjuk föl. Az elsőt megkentem vékonyan narancs dzsemmel és szórtam rá kandírozott narancshéjat. Leterítettem a következő lappal, a széleit kicsit lenyomkodtam. Ezt a lapot megkentem olvasztott vajjal és rászitáltam porcukrot és kakaót vastagon, erre a legfelső lapot tettem, ezt mandulaforgáccsal szórtam meg, aztán feltekertem hosszanti oldaláról.

Kivajazott jénaiba tettem kelni... (Elvileg egy püspökkenyér forma kell hozzá, de az enyém kicsinek bizonyult, ezért a tészta úgy dagadt ahogy akart.) A formában természetesen megtartja a szép formáját.) Kicsit bevagdostam pengével és megkentem egy kanál tejjel elkevert tojás sárgájával. A középső hosszanti metszés kicsit mély lett, erre vigyázzunk, mert szétnyílik a tészta! Ide mandulaforgácsot és csokilencsét szórtam. 180 fokra hevített sütőben sütöttem, míg szép piros lett.

 

  

 

 

 

Ropogós keksz

 

Hozzávalók:

12 dkg liszt

20 dkg zabpehely

2 tojás,

1 evőkanál vanília aroma

1 nagy evőkanál mogyoróvaj

5 dkg Ráma

1 tábla keserű csokoládé

15 dkg barnacukor ( én keverve számoltam fele barna, fele fehér kristálycukrot)

4-5 evőkanálnyi tej

fél tasak sütőpor

 

A csokit megolvasztom gőz fölött 1 evőkanál olajjal, közben összekeverem a vajakat a cukorral, aromával, két tojással, mikor a csoki elolvadt, de már nem forró, akkor hozzáöntöm, jól elkeverem, aztán adagolom hozzá a liszttel és sütőporral elkevert zabpelyhet. Jól formázható, nagyon ragadós anyagot kapunk, amit viszont vizezett kézzel, gond nélkül gombócokká formálhatunk és sütőpapírra téve, szintén vizes kézzel szétlapíthatunk, majdnem tejesen kerek formákra és tetszés szerint díszíthetjük.

Én kókuszos, mazsolás, csokilapocskás és mandulás ízesítéssel készítettem.

Előmelegített 180 fokon, 10-12 perc alatt megsülnek, vigyázat ha tovább sütjük könnyen odaég. Miután kivettük nagyon puhák, hagyjuk kihűlni a tepsiben, akkor ropogóssá válnak és könnyen felvehetők a papírról!

 

  

 

 

 

Ropogós szezámos perec

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt,

2,5-3 dl tej,

2,5 dkg élesztő,

1 evőkanál cukor,

fél evőkanál só,

fél dl olaj.

 

Felfuttatom az élesztőt a cukros tejben. A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a sót, olajat és az élesztős tejet. Jól összegyúrom, duplájára kelesztem. Ezt most is mikróban csináltam. Vékony rudacskákat sodrunk, perecekké formáljuk. Fél evőkanál sót és 1 evőkanál lisztet kis vízzel elkeverünk, megkenjük, csepegtetjük a pereceket, én szórtam rá szezámmagot, mert a tésztája amúgy is sós.

180 fokos előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

 

 

 

 

Rozsos bagett

 

Hozzávalók:

20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

30 dkg gyermelyi finom liszt

2,5 dkg élesztő

1 evőkanál méz

1 evőkanál olaj

2 evőkanál burgonyapehely,

1 lapos evőkanál só

3 dl langyos víz,

1 kupaknyi mézes almaecet (nem érződik az ízén, csak a bélzete lesz szebb tőle!)

 

Bekészítettem mindent a gépbe és gyorsprogrammal megdagasztottam. Benne hagytam megkelni, kicsit lágy a tészta a rozslisztnek köszönhetően, de lisztezett deszkán nagyon jól lehet dolgozni vele. Én figyeltem a dagasztás közben és mikor úgy láttam hogy ragad az oldalához, egy teáskanál liszttel még megszórtam, így tökéletes lett a tészta.

Kisodortam rúdba és háromba vágtam, megformáztam és kiolajozott tepsibe raktam a bagetteket. Mikor újra megkelt, lekentem 1 felvert tojással, bevagdostam és leszórtam szezámmaggal. Előmelegítettem 200 fokra a sütőt, de mikor betettem le is vettem 180 fokra. Előtte még jól megspricceltem vízzel, sőt a sütés vége fel még egyszer, kihúztam és a virágspriccelővel jól megpermeteztem és még 10 percre visszatoltam. Fantasztikus az íze és a bélzete is!

 

  

 

 

 

Sajtkoszorú

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

1 tojás

1 evőkanál olvasztott vaj

1 evőkanál burgonyapehely

fél teáskanál só

2,8 dl langyos víz

 

A hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztunk (nekem a gép gyors programja végezte). Majd hagyjuk duplájára kelni.

Kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük olvasztott vajjal és egyik (hosszanti oldalára sajtot reszelünk a nagylyukú reszelővel. A másik felét derelyevágóval, vagy éles késsel becsíkozzuk és a sajtos felétől kezdve feltekerjük szorosan a tésztát.

A két végét összefogjuk és kivajazott tortaformába, vagy sütőlapos tepsire helyezzük és újra hagyjuk megkelni. Én kuglóf formába tettem és így is nagyon szép lett! Lekenjük tojássárgájával és megszórjuk bőségesen reszelt sajttal, ezt már reszeljük vékonyabbakra!

 

  

 

Előmelegített 180 fokos tepsiben szép ropogós, pirosra sütjük!

 

  

 

 

 

Sós, sajtos rudacskák

 

2 dkg élesztőt, fél dl langyos tejben fél evőkanál cukorral felfuttatunk. 30 dkg lisztet, 22 dkg margarinnal vagy 16 dkg zsírral jól elmorzsolunk, hozzáadjuk az élesztőt, 1 tojást, ízlés szerint sót, és kevés tej hozzáadásával összegyúrjuk, a tésztának nem szabad lágynak lennie. Kinyújtjuk fél cm vékonyra és felszabjuk rudacskákra derelyevágóval, megkenjük tojással és megszórjuk sajttal, köménymaggal, szezámmaggal ízlés szerint.

Közép meleg sütőben szép rózsaszínre sütjük.

Én dupla adagot szoktam készíteni, mert egyfolytában esszük. Nem kell hagyni kelni, mikor összegyúrtuk, ki is nyújtjuk és szabjuk.

 

 

 

 

Tatukifli   /Illéskrisz

-  ahogy én csináltam:

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2 dl langyos tej

fél csomag instant élesztő (vagy 2,5 deka friss)

egy mokkáskanál só,

2 egész tojás

5 deka olvasztott vaj

 

Dagasztó programmal készítettem a tésztát, még az elején hozzáadtam a fele olvasztott vajat, mikor feldolgozta, akkor a többit. Hagytam megkelni duplájára, lisztezett deszkára borítottam, rudat sodortam belőle és ketté vágtam, így két cipót kaptam. Egyenként téglalap alakúra nyújtottam, megkentem olvasztott vajjal és megszórtam reszelt sajttal. Hosszabbik oldaláról feltekertem ,mint a bejglit és 5 egyenlő részre vágtam. A darabokat egyenként, centi vastag szeletekre vágtam, de nem vágtam át a tésztát, így:

 

  

 

 

a hosszabbik oldaláról összecsíptem a tésztát, és az aljára húztam :

 

  

 

Sütőpapíros tepsiben hagytam megkelni, lekentem tojássárgájával és megszórtam reszelt sajttal, valamint színes borssal. 180 fokos, előmelegített sütőben sütöttem, míg a sajt is megpirult rajta!

 

  

 

 

 

Zöld-fehér briós

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

1 egész tojás és egy tojássárgája,

egy instant élesztő, vagy  2,5 dkg friss

citromhéj

citromaroma

3 dl joghurt, vagy aludttej

egy kis doboz kandírozott gyümölcs (10 dkg)

6 dkg olvasztott vaj

 

Mindent a gépbe teszek a vajat kivéve és gyorsprogramon dagasztani kezdem. Mikor leáll első dagasztás után, akkor kettőbe veszem a tésztát, egyformára, az egyiket visszateszem fele gyümölcsöket hozzáöntöm és a fele olvasztott vajat, megszórom két-három kanál liszttel, attól függ mennyit kér a tészta, ezt figyelni kell. A másik darabhoz a vajat kikavarom a zöld ételfestékkel, hozzáadagolom, közben lisztezett deszkán gyúrom, míg rugalmas lesz a tészta, közben itt is kell a két-három kanál liszt még. Ebbe is beledagasztom a gyümölcsöket. Mikor a gép is leállt, mindkét tésztát a deszkán letakarva hagyom megkelni.

Kisodrom mindkettőt és feldarabolom, én most 8 darabra, de lehet 10 vagy 12 re is, mert elég nagyok lettek így. Minden darabot gombóccá formálok és még hagyom vagy tíz percig pihenni. Aztán hosszúkásakra nyújtom, kettő szint egymásra teszek, összenyomkodom a tenyeremmel kicsit és derelyemetszővel, vagy pizza vágóval, esetleg éles késsel, csíkokra vágom úgy, hogy a végei egyben maradjanak:

 

  

 

A két végénél fogva megemelem és megrázogatom, hogy szétnyíljanak a csíkok és megtekerem ellenkező irányban és briósokat formálok. Hagyom a tepsiben megkelni és lekenem tojásfehérjével és megszórom barnacukorral. Előmelegített sütőben sütöm meg, 180 fokon, körülbelül 20-25 percig, vagy amíg pirosodni kezdenek.

Vigyázat ha nagy a hőfok könnyen megég az alja!

 

  

 

 

 

 

 

Lap teteje

Vissza a nevekhez

 

 


Vissza a receptekhez

 

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker