Spanyolország  2003

 

 

 

Montserrat Figueras Spanyol est
Barcelona Barcelona - zenélő szökőkút Lloret de Mar

 

 

 

Montserrat

 

Katalán spanyol tartományban lévő hegy. 1237 m magas mészkő (Fűrész-hegy), amely a Llobregat völgy fele egy meredek fallal végződik. 888 m magasságban található rajta a Montserrat-i apátság, mely az Ördög-hídon közelíthető meg. A kolostort l814-ben a franciák feldúlták, II Ferdinánd építtette újjá. A folyóvölgyből kb. 15 km-es hosszú szerpentinút kanyarog fel a fehér mészkősziklák teraszán meghúzódó kolostorhoz. A kolostor és az ősi székesegyház lenyűgöző látványt nyújt. A XI. század óta ott őrzik a bencések Katalónia védőszentjének, a „Fekete Madonnának” csodatevő szobrát, amely előtt türelmesen araszol a hívők véget nem érő sora, délután egy órakor pedig felzeng a világhírű helyi gyermekkórus éneke. A kolostor múzeumában évezredek kincsei halmozódtak fel: római emlékek, királyok ajándékai kápráztatják el a látogatókat. A sok becses tárgy közül is kiemelendő a Szűzanyának készített Nemzeti Korona, amely 3 kg aranyból készült és számtalan drágakő díszíti.

 

 

Kattints rá a képekre, ha nagyobb méretben szeretnéd látni!

 

 

           

           

           

           

           

           

     

 

 

Lap teteje

 

 

Figueras

 

Salvador Dali szülővárosa. Itt található a híres, elképesztő szépségű és gazdagságú, és igen érdekes Dali Színházmúzeum, amit maga Dali tervezett. Figueresbe, amely kb. 30 km-re nyugatra található a tengerparttól, Spanyolország legjobb éttermei miatt is érdemes ellátogatni.

 

 

Salvador Dali

(1904, Figueras – 1989, Figueras)

 

Spanyol festő, grafikus és író. Madridban tanult, majd 1928-ban csatlakozott a párizsi szürrealista csoporthoz, ahonnan anyagiassága miatt kizárták. Kidolgozta a kritikai-paranoidnak nevezett módszerét: delíriumos és neurotikus rémlátomások, melyek a felbomlásnak induló anyagi és szellemi állapot érzetét keltik (Konstrukció puha csontokkal, 1936; Az emlékezet állhatatossága, 1931). 1940-ben Amerikába költözött, és szimbolikus vallásos képeket festett.

Forrás: "http://www.berze-nagy.sulinet.hu/stilus/"

 

 

           

           

           

 

 

Lap teteje

 

 

Barcelona

 

Spanyolország második legnagyobb városa, Katalónia fővárosa, a területét és népességét tekintve első helyen álló Madrid spanyol főváros „örök riválisa”. A Generalitat de Catalunya, azaz a Katalán Kormány székhelye. Érseki központ és egyetemváros, kiemelkedő európai kongresszusi centrum. Az 1992. évi nyári olimpiai játékok helyszíne. A Földközi-tenger harmadik legnagyobb kikötővárosa. A város Katalónia autonóm közösségben, Barcelona tartományban és Barcelonès járás területén, a Földközi-tenger partján fekszik. 160 km-rel a Pireneusokban húzódó francia határtól délre terül el. A Llobregat és Besòs folyók torkolata közé eső délkeleti partszakaszon.

 

           

           

  

 


Egyik nevezetessége a Bazilika.

A Sagrada Família avagy A Jövő Temploma Barcelona területén található templom, katalán nyelven a hivatalos neve: Temple Expiatori de la Sagrada Família (A szent család engesztelő temploma). Antoni Gaudí mesterműve. Római katolikus bazilika (nem katedrális – Barcelona katedrálisa a Santa Eulàlia katedrális, gótikus stílusú épület a középkorból).

A tervek összetettsége miatt rendkívül lassan épült, jelenleg is munkálatok folynak rajta, elkészülte után a világ legnagyobb bazilikája lesz. Az épület az organikus építészet mintapéldánya, de sorolják a szecesszióhoz is, sőt kubista jegyeket is találtak rajta.

 

        

 

 

Lap teteje

 

 

 

Barcelona -  zenélő szökőkút

 

Fantasztikusan nagy élményt nyújtó, gyönyörű, mindenkit elkápráztató víz- és színjátékban lehet része a Placa de Espanyahoz ellátogató turistáknak. A táncoló, zenélő szökőkutak a zene ütemére változtatják színeiket, és formáikat. A különböző kutaknál más-más zenéket játszanak a klasszikustól (Verdi, Strauss, Mozart) a modern, kortárs zenéig. Persze soha sem hiányzik a Montserrat Caballé és Freddie Mercury által énekelt híres Barcelona c. szám. A show 15 perces, de nem baj, ha pont lemaradunk a kezdésről, hiszen 15 perc szünet után újrakezdődik. A fantasztikus látvány ráadásul ingyenes, így ez egy olyan látnivaló Barcelonában, amit nem szabad kihagyni.

A szökőkút sok mással együtt, az 1929-es barcelonai világkiállításra, Carles Buigas tervei alapján épült, majd az 1992-es barcelonai olimpiai játékokra jelentős mértékben felújították.

 

           

           

          

          

           

           

           

           

          

 

 

Lap teteje

 

 

 

Lloret de Mar

 

A spanyol tengerpart egyik legkedveltebb nyaralócélpontja. A Barcelónától 65 kilométerre észak-keletre fekvő, 1001-ben alapított város ma Katalónia második legnagyobb települése 30.000 fő állandó lakossal. Lloret lakosainak száma a nyári szezonban megtöbbszöröződik, elsősorban a régiót kifejezetten kedvelő észak-európai turistáknak köszönhetően. A 47 négyzetkilométeren elterülő település szélei a környező 800 méter magas hegyek oldalába kapaszkodnak fel, ahonnan remek panoráma nyílik a környékre. Lloret öt stranddal rendelkezik, ami együttesen hét kilométer hosszúságú strandot jelent. Az üdülőváros strandjai nagyobb részben homokkal borítottak, és a Costa Brava legtisztább, kék zászlóval kitüntetett strandjai közé tartoznak.

 

              

              

           

           

           

        

 

 

 

Spanyol est

 

Egyik vacsora után következett egy igazi tüzes spanyol flamenco est megtekintése. Egy hagyományőrző kúriában élvezhettük a spanyol kultúra sikereit jelentő pattogós flamenco táncot és a kellemes gitárzenét, ital kíséretében.

Vendéglátóink megkísérelték egy tánc betanítását is....

 

           

        

 

 

A spanyol estről készült videó itt!

 

 

 

 

Vissza az utazásokhoz!

 

 

 

Lap teteje

  

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker