Keszthely

 

 

A kastély:

 

A keszthelyi Festetics kastély építését 1745-ben a Festetics család tagjaként Festetics Kristóf kezdte. Az akkoriban 34 termes épületet a XVIII. és XIX. században háromszor átépítették, bővítették. Ma a 101 helyiségből álló barokk kastély egyike Magyarország 3 legnagyobb ilyen stílusban épített kastélyának.

 

A gyönyörű kastélyparkba Keszthelyen, a díszes főkapun juthatunk be. Évente 70 ezer egynyári virágot ültetnek ki. Az előkertet vadgesztenyefák, török mogyoró, orgonák, fekete fenyők és más fák, bokrok mellett két klasszikus szépségű japánakác, valamint Festetics György gróf mellékalakokkal kiegészített bronzszobra és egy nagy szökőkút díszíti. A park legidősebb fája a közel 400 éves kocsányos tölgy, amelyet a 200 év alatt minden tervező a park szerves részének tekintett. Több mint 200 éves páfrányfenyők (Gingko biloba), melyeket az 1790-es években Festetics György ültettetett.

 

Kattints rá a képekre, ha nagyobb méretben szeretnéd látni!

 

 

           

           

        

 

 

A kastélypark természetvédelmi érdekessége a kora tavasszal nyíló védett téltemető állománya, valamint, hogy az itt található dísztó partján kerültek elő 1993 nyarán hazánkban első ízben a mediterrán elterjedésű fehérszélű törpedenevér első példányai.

 

 

 

 

A város:

 

A sétálóutcává alakított Kossuth Lajos utcát nemes anyagokkal, gránitlapokkal, bazaltkockákkal burkolták. Számos műemlék jellegű és műemléki védettséget élvező épület található itt. Az épületek legnagyobb része a XIX. század második felében épült, a kor divatjának megfelelően romantikus vagy eklektikus stílusban. A sétálóutca végét a Georgikon és a meredek Szalasztó utcák keresztezik.

 

Keszthely életében és fejlődésében meghatározó szerepet játszó Festetics György szobrát születésének 250. évfordulója alkalmából, 2005-ben avatták fel Keszthely városközpontjában. Farkas Ferenc - Herman Lipót-díjas szobrászművész - készített.

 

A Fő téren álló városháza 1769-ben, késő barokk stílusban Hofstädter Kristóf tervei alapján, megyei szállásháznak épült, majd keleti irányban bővítve, copf stílusban építették át. Díszterme mennyezetét XIX. századi gyönyörű falfestések ékesítik.

 

 

           

           

           

     

 

 

 

 

Vissza Magyarországhoz!

 

Vissza az utazásokhoz!

 

 

 

 

Lap teteje

 

 

  

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker