Dobogókő

 

Koordináta meghatározó

 

 

Kattints rá  képekre, ha nagyobb méretben szeretnéd látni!

 

 

 

Dobogókő 25 km-re található Budapesttől észak-nyugati irányban. Nevét a Visegrádi-hegység legmagasabb pontjáról, a 699 m magas Dobogó-kőről kapta. Itt létesült 1898-ban hazánk első turistaháza, amely ma turistamúzeumként üzemel. Dobogókőn alakították ki a trianon utáni Magyarország első sípályáját. Dobogókőn többféle szállás közül választhatunk, hotel, panziók, jurtaszállás áll a vendégek rendelkezésére. Mi a Platán panzióban szálltunk meg.

 

 

           

  

 

        

 

Dobogókőre érkezéskor a leggyakrabban a nagy parkolónál állnak meg az autók. Ez közvetlenül a nagy kilátó közelében található, ahol megtekinthető Dr. Téry Ödönnek a szobra, aki a magyar turistamozgalom megalapítója volt. Innét érdemesebb a terület megismerésére kisebb  gyalogos túrákat tenni. Útközben több eligazító turista térkép is segíti a látogatókat. A mi első utunk a nagy kilátóhoz vezetett, majd innét egy sétát tettünk a Rezső kilátóhoz, ami innen 700 méterre található, itt megtekinthetjük a kilátó névadójának, Tirts Rezsőnek az emléktábláját. Ott is páratlanul szép a kilátás a Dunára és a Pilis hegyeire. Egy kis pihenő után  elsétáltunk a jurta szállásokhoz, és ott megtekintettük a Makovecz Imre által tervezett zsindelyes menedékházat. Ez az épület tulajdonképpen a sífelvonó kiszolgálására létesült, de azóta vendéglátó egység lett belőle.

 

           

           

 

 

Rámhegy... Ferenczy-szikla

Kis helyismeretet szerezve bátran tervezhetünk nagyobb túrákat is. A mi első kirándulásunk 2015. augusztus 1-én a Rám-hegyre, a Ferenczy-sziklához vezetett, amit a Föld "szívcsakrájának" is tartanak. A zsindelyes ház után a sípályán ereszkedtünk le, majd ott balra tartva a sífelvonó végállomása mellett elhaladva ismét balra fordultunk a Rám-hegy irányába. Körülbelül 2,5 km-es túra után érkeztünk a vízmű gépházához, amely jobb oldalon van. Mellette elhaladva jobbra az első köves úton befordulva értünk a Táltos kapuhoz. Az alatt tovább haladva felfelé jutottunk a Rám-hegyre, majd a sziklához. (Lásd: térkép!)

 

 

           

        

 

 

Zsivány-sziklák

2015. augusztus 29-én a második kirándulásunk a Zsivány-sziklákhoz vezetett. A kirándulást a nagy kilátótól kezdtük, a Rezső .kilátó irányában indultunk, és a piros jelzésen haladva közelítettük meg a sziklákat. ( Lásd térkép!)

Útközben elhaladtunk a Márton rét mellett, amely  jobb oldalon található a túrista útvonal mellett. A sziklákhoz érve a következő látvány fogadja a kirándulót: a meredek, 25-30 m magas sziklafalak két, körülbelül 100 m hosszú sikátort fognak közre, melyeket egy ferde hasadék köt össze. A sziklákra fekkapaszkodhatunk, de mivel ilyen magasak, nagy körültekintéssel kell haladni.

Vissza útunkat most a Kanyargós-völgyön át tettük meg, és úgy érkeztünk az Eötvös Lóránd túristaházhoz.

 

 

 

           

           

           

 

 

 

 

 

 

Vissza Magyarországhoz!

 

Vissza az utazásokhoz!

 

 

 

 

Lap teteje

 

 

  

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker