A fórumba csak regisztrált felhasználók írhatnak.
Fórum indítása: 2005.április. 06.
margit2.hu   >>   Fórum   >>   Fruzsika és Ede konyhája

Ha szeretne hozzászólni, be kell jelentkeznie!
Bejelentkezés >>

Listázás fordított időrendi sorrendben


 © Fruzsika2006. jan. 07. 21:07 | Válasz | #1 
F R U Z S I K A....K O N Y H Á J A




Nyitok egy topicot: "Fruzsika konyhája" címmel, és a jövőben ide írom be azokat a recepteket, és teszem be a fotó illusztrációkat, amit szeretnék, hogy Margitka feltegyen a Főlapjára. Ide írom be a kéréseimet is Margitkához ...(pl ha javíttatni/módosíttatni szeretnénk vele a Főlapon már fenn levő recikben az elírások vagy hiányosságok miatt, pontosan megjelölve a helyet.)
Mindegyikteknek ajánlom, hogy nyissatok itt topicot: Böbsi konyhája, Pzsizsu konyhája stb. és oda tegye be mindenki a maga új recijét ezentúl. Ez könnyen áttekinthetővé tenné Margitkának a sokféle kérést., és megkönnyítenénk a munkáját is, mert már nagyon nehéz válogatnia azok között a recik között, ahol ömlesztve vannak mindannyiunk receptjei. Így egyenként sorban mehetne a topicjainkban és ott, ha ráírjuk egy-egy recire, hogy "végleges", akkor felteheti a főlapjára mondjuk hetente, vagy kéthetente. Addig kiforrnak a recik itt.
Ugyanis ezekben a topicokban az olvasók kérdezhetnének is a topicgazdától, ha valamit nem világosan fogalmazott meg a receptjében, vagy éppen tanácsot, kiegészítést akarnak tőle kérni.


 © Fruzsika2006. jan. 07. 21:19 | Válasz | #2 

Ezt a sonkásfelfújtat csináltam tegnap Allíz sonkástésztája alapján, bő 4 személyre.

Sonkásfelfújt

- Egy csomag szélesmetéltet bő sós vízben megfőzöl.
- Besamell alapú sajtmártást csinálsz, vagyis:
diónyi vajon egy evőkanál liszttel nagyon világos rántást csinálsz, amit kb 2,5 dl tejjel felengedsz, kicsit megsózod és összeforralod folytonosan kevergetve. Lehúzod a tűzről.
- Teszel bele 1 pohár tejfölt, 10 dkg reszelt sajtot, 25 dkg-nyi apró kockákra vágott füstölt sonkát, vékony bacon csíkokat, vagy maradék főtt tarját, vagy éppen darált főtt csülköt (én ez utóbbit tettem, mert éppen csülkös bablevest főztem), kicsit meg kell sózni, borsozni s a legvégén egy db felvert tojást keverj a langyos masszába.
- Ebbe szeded ki a lecsöpögött főtt tésztát, jól összekevered. Kivajazott tűzálló tálba teszed és kb 35 -40 percig sütöd a takaréknál kicsit erősebb hőfokon. Én légkeverésben 170 fokon sütöttem.
Az utolsó 10 percben rászórsz reszelt sajtot a tetejére, én megpakoltam még maradék füstölt mozarella szeletekkel.
Beteszed sütni a sütőbe, és amikor kezd színe lenni, a tetejét megszórod reszelt sajttal és addig sütöd, amig a sajt megpirul.
Nagyon fincsi, de nekem egy kicsit száraz volt.
Kívánkozik rá valamilyen öntet (paradicsom- vagy sajtmártás)
...

Legközelebb a besamellt megduplázom: 2 ek vajból, 4-5 deci tejből és 1,5 - 2 ek lisztből és kb 3 deci tejföllel ekkora adaghoz és csak a felét teszem tejfölösen a tésztába. Ebbe nem teszek sajtot.

A másik felébe teszem csak a 10-15 dkg reszelt sajtot beleolvasztva és kicsi szerecsendióval ízesítve, és ezzel a tejfölös besamelles satmártással locsolom meg tálaláskor a tányérban, hogy szaftosabb legyen.

 © Maresz2006. jan. 07. 22:22 | Válasz | #3 
Hát ez nagyon fincsi lehet, és máris szeretném tudni a receptjét!:-))))

 © Fruzsika2006. jan. 07. 22:41 | Válasz | #4 
Szia Mareszkám! Mindjárt írom. Tkp. Allíz sonkás tésztájának az átdolgozása.
Majd kukkants be a másik új topicba is: az Újdonságok a háztartásban - címűbe, és írd be oda, ha van valami felfedezésed. Nem csak az újdonságok, hanem a jótanácsok a tapasztalatok is jöhetnek...

 © Fruzsika2006. jan. 07. 23:37 | Válasz | #5 
Margitka
Javítást kérnék a főoldalon:
1. Calast áttenéd a sütemények közé? Édesség, desszert :-)
2. Pástátomok -> Pástétomok ;-)
Ráér, majd ha arra jársz.
Köszike...
Lesz még a zsemlerozettámhoz is módosítás a szövegben, ugyanis "nem minden arany, ami fénylik!" :-))) Ma dobtam ki :-) Nyögvenyelősre sikeredett...
Szerintem egyszerűbb, ha kiveszed az egész recit képestől onnan, és majd ha sikeresebbet sütök, majd akkor betesszük azt... (grízes liszt nélkül, mert az nehezítette el),

 © Fruzsika2006. jan. 08. 08:49 | Válasz | #6 
Köszönöm kedves háziasszony, nagyon gyors voltál! :-)

 © Fruzsika2006. jan. 08. 08:51 | Válasz | #7 
Margitka
Tudsz e javítani a topic részletező címében?
Véletlenül túl hosszúra sikeredett. A végéről le kéne szedni a félmondatot: "Ide írom be a"-t

 © Fruzsika2006. jan. 08. 09:07 | Válasz | #8 
Hohóóó! Te kis huncút! :-) Hiszen itt vagy! :-)

margit22006. jan. 08. 09:16 | Válasz | #9 
Szia Fruzsika!

Ha kipróbált sós muffinokat akarsz, akkor kattints rá a "Receptek"-nél a "Muffin"-ra!

 © Fruzsika2006. jan. 08. 09:17 | Válasz | #10 
Margitka!
Kész a 2. sz. Sonkásfelfújt recept a feltevésre!

 © Fruzsika2006. jan. 08. 09:18 | Válasz | #11 
Jééé, tényleg! Köszike :-)


 © Fruzsika2006. jan. 08. 09:59 | Válasz | #12 
A Sütőzacskót én eddig csak az egybesűlt pecsenye sütésére használtam.
Ide is beteszem a receptet, egyenlőre a mikrós képpel lehetne feltenni s ha megsütöm a sütőben is, arról is majd beszúrunk fotót.

Egybensűlt pecsenye velesűlt krumplival - sütőzacskóban

1-2 órával hamarább jól besózott, beborsozott egészbe-combot (a comb 'dióját') beteszem a sütőzacsiba 1 ek zsír, vagy 2-3 szelet füstöltszalonna kíséretében. 1 fej hagymát, 2-3 cikk fokhagymát és 3-4 meghámozott de egészben hagyott nyers krumplit is tehetsz mellé ha befér.(Ezt a körítét "velesűlt krumplinak" hívjuk és nagyon zamatos lesz, no meg kényelmes is, mert nincs külön gondod a garnírunggal.)

Bezárod a zacsit és belefekteted egy tepsibe. A zacsi szájánál fölül 3-4 lukat szúrsz hústűvel, hogy tudjon a levegő kimenni belőle. Kb 1-1,5 órát sütöd.(a hús nagyságához mérten)
Ha közben még feszülne a zacsi, akkor lehet fölül még megszúrkálni.

Bármit lehet sütőzacskóban sütni, csirkedarabokat, oldalast, bármit. Persze sokkal rövidebb ideig, mint a nagyobb (1 kilós) sertéscomb darabot. Fél óra alatt megsűlnek a csirkecombok. Ha puha, de még nem párolgott el a saját leve, akkor nyisd fel a sütőzacskó tetejét hosszában és hagyd még pirulni kicsit.

Előnye, hogy nem fröcsög szét a sütőben a zsír és a hús is zamatos lesz.
Én mikróban is sütöttem így crisp funkcióval.
Itt egy kép róla (nem szenes, csak 'árnyékos' :-)

 © Maresz2006. jan. 08. 15:49 | Válasz | #13 
Hova írtad drága Fruzsika?

 © Fruzsika2006. jan. 08. 16:35 | Válasz | #14 
Elkerülte a figyelmedet?
A Beszélgetős topicba írtam be először kép nélkül, válaszolva a sütőzacskós kérdésre még délelőtt.:-)

 © Maresz2006. jan. 08. 20:17 | Válasz | #15 
A Sonkásfelfújtra lettem volna kiváncsi.

margit22006. jan. 08. 20:45 | Válasz | #16 
Maresz!

...és miért nem nézted meg? Itt ebben a topikban a 2.sz.hozzászólásban is benne van a kép is és a reci is, ha nem tudod megnézni Fruzsika oldalán!

 © Maresz2006. jan. 08. 20:53 | Válasz | #17 
Köszike! Lesett és puffant!

 © Fruzsika2006. jan. 09. 12:52 | Válasz | #18 
Margitkám!
Tévedtem. Ha már feltetted, akkor a 2. sz. receptből ki kellene venni ezt a sort:(kettőzés miatt)

Beteszed sütni a sütőbe, és amikor kezd színe lenni, a tetejét megszórod reszelt sajttal és addig sütöd, amig a sajt megpirul.

 © pilcher2006. jan. 09. 14:05 | Válasz | #19 
Fruzsika!
Kinéztem magamnak a kefíres kenyeredet, szeretném ma azt megsütni.
Leírtam a recit, de elképedtem, hogy egy teljes ek sikér kell bele. Nincs elírva?

Csak kérdezem, nem mintha értenék hozzá!!!!!

 © Fruzsika2006. jan. 09. 14:33 | Válasz | #20 
Szia!
Ezt a kenyeremet süsd meg!
"Legjobb fehérkenyerem"

Hát, azokat a recepteket még a legelején sütöttem az Indexes koromban:-) és betartottam, amit a kenyérvarázsos sikér zacskóján ajánlanak. Nyilván, hogy hamarabb fogyjon.


 © pilcher2006. jan. 09. 14:55 | Válasz | #21 
Jó, akkor a legjobb fk-edet sütöm meg. Ide is fél ek sikér van írva. Az is kenyérvarázsos? Mert nekem nem az van!

Másik problémám a pyrex. Nekem nincs, és akárhogy mozgatom az agyam, hat centi magas edényem csak egy van, egy kicsi tepsi.
Az jó lesz? Már valahova leírtad a pyrexed méreteit, de nem találom, hogy hova.

 © Fruzsika2006. jan. 09. 15:14 | Válasz | #22 
Egyébként fincsi a kefíresem is...Már régen nem sütöttem.
Látod az fele finom liszt, fele BL80 kenyérliszt, de van benne teljes kiőrlésű is egy kevéske.De ne feledd, ez elég nagy adag, kb 65 deka lisztféleséghez, nem 50 dekához teszed ezt a mennyiségű sikért! Tehetsz bele egy csapott evőkanállal, de csak akkor ha nincs benne aszkorbinsav. Nézd meg az összetevőit s csak akkor tegyél hozzá aszkorbint is egy csipetet, ha abban nincs. Milyen sikér ez?

Én kalácssütő formát használtam kezdetben:
Az nekem 30 X 12 X 8 centis. Ebbe 60 deka lisztből dagasztok.

A Pirex tálamban is ugyanennyiből készül a kenyér.Ennek a mérete 27 x 18.

De sokan sütnek az indexen kacsasütő formában is, lehet, zsizsuéknak is van.

Vagy lehet kapni ám kenyérsütő formát is, majd a netem kikeresgetem neked, hogy hol lehet kapni.

Látod, egész jó lett a kenyerem forma nélkül is, egyszerűen oválisra formáztam és átlósan tettem rá a gázsütő lemezre kelni és sütni. Alá sütőpapírt tettem. Csak nehéz eltalálni a kemánységét, hogy keléskor ne másszon szét! :-)

Aztán kerek formába is sütheted a kenyeret. Szerintem nem kell hogy 6 centis legyen - ez a minimum magasság.


 © Fruzsika2006. jan. 09. 17:31 | Válasz | #23 
Búzasikér
A kenyerek és kelt tészták nélkülözhetetlen adaléka

Nekem ez a búzasikérem van:
Kenyérvarázstól a
kenyérplusz búzasikér
Összetétele:
Búzaliszt - búzasikér - malátaliszt - zsírpor - búzakovász - emulgeátor:(E471) - és antioxidáns: azaz aszkorbinsav (C vitamin)
(Az emulgeátor E 421 - nincs a káros E-számok listáján!)

Felhasználási javaslat:
1 kg liszthez 5-10 gram (1-2 teáskanál) - ami nem igaz!!! Lemértem a digitális mérlegen.
Elírás lehet a zacskón.
Nem tudni, hogy mi az igaz, a súly szerinti adagolás, vagy a mérce szerinti:
(1-2 teáskanálnyi kell e bele, vagy 5-10 gr ?!
Mert 5-10 gr búzasikér nem egyenlő 1-2 teáskanállal.)
Lemértem:(mérjétek meg Ti is)
1 kismérőm = 1 teáskanál = 5 ml = 2 gr búzasikér,
1 nagymérőm/1 evőkanál = 15 ml = 6 gr búzasikér
Adagolás szerintük: 1 kg liszthez 5-10 gram de az nem 1-2 teáskanál!
5 gr = 2,5 km/tk= 12,5 ml, azaz majdnem egy evőkanál
10 gr =5 tk, azaz 25 ml, azaz bő másfél evőkanál!
1 kg liszthez.
Fél kilóhoz liszthez tehát ennek a fele kell ! (kenyérliszthez a kevesebb adag)
6 ml-12,5 ml, vagyis bő egy teáskanál - tól majdnem egy evőkanál.
a liszttől függóen.

Ellenőrizzétek Ti is...

Na, ilyesmiből adódhatnak a receptek különbözőségei!

A sikér és az adalékai nem megfelelően adagolva viszont szárítanak szerintem, de mindenképpen kihatással vannak a kenyér minőségére! Ezért vigyázni kell az adagolásukkal.

Ráadásul a kenyérplusz búzasikér tartalmaz (olvasd el) aszkorbinsavat is, s szükségtelen külön aszkorbinsavat is tenni hozzá, ha több sikért teszel.
Szerintem függ attól is a sikér adagolása, hogy milyen sikértartalmú lisztből sütöd.
(tudod azóta már ebben is okosabbak lettünk)
Vagyis:
-Ha csak tiszta sikérban gazdag BL80-as kenyérlisztet teszel bele, akkor elég egy mokkáskanálnyi sikér és egy késhegynyi aszkorbinsav.
-Ha finomlisztből és teljeskiőrlésű lisztekből csinálod, akkor nehezebben dolgozik bennük az élesztő az őrlési módjuk miatt - és néha az őrlési frisseségük miatt is - és ezért kevesebb sikértartalmúak, akkor emelheted a sikér adagot.
Az emelt mennyiségű - (50 deka vegyesen sima/és teljeskiőrlésű liszhez tehetsz egy nagymérce (csapott evőkanálnyi) kb 10-15 ml sikért.
Viszont ez esetben ne tegyél bele aszkorbinsavat, mert szerintem egy evőkanálnyi kenyérvarázsos búzasikérben van elegendő aszkorbinsav is!

Ha kevesebb sikért teszel, akkor tehetsz késhegynyi aszkorbinsavat is mellé.

Lehet kapni állítólag színtiszta búzasikért is (ezt úgy hívják, hogy szejtán.
Úgy tudom, hogy abban nincs aszkorbinsav és semmi adalék, akkor ahhoz mindig tegyél egy késhegynyit.

A kenyérvarázsos búzasikérben még sütőenzim is van, ezért azt nem kell külön venni.
(ertál kérdezte a Társalgóban)

Tehát módjával ezekkel a szerekkel, mert száríthatnak, vagy egyéb módon rendellenessé tehetik a kenyér szerkezetét, bármilyen picike adagban is vannak jelen-fölöslegesen. Nehéz eltalálni, hogy mi az optimális belőle.

Vagyis: bátran használd az eszedet és tapasztalj! :-)
Sajnos a kenyérsütésnél (sem) védhető ki teljesen, hogy saját kárán tanuljon az ember - bármilyen okos tanácsokat is kapjon! :-)

 © pilcher2006. jan. 09. 18:15 | Válasz | #24 
Natura nevű búzasikérem van, zárójelben szejtán, és búzahús. Ez van ráírva.
Tehát se sütőenzim, se aszkorbinsav nincs benne. Akkor most én vegyek sütőenzimet is, vagy elég, ha az aszkorbinsavat adom még hozzá?

 © p.zsizsu2006. jan. 09. 18:21 | Válasz | #25 
Szia Pilcher!
Milyen könyvet kaptál? Jennie könyvét? Én az kaptam, szenzációs könyv, de minden reci nem vehető át belőle.
Én nem használnék sütőenzimet és egyéb segédanyagokat, mert azért kezdtem kenyeret sütni, hogy ne legyen benne semmi,ami nem odavaló. A bolti kenyerekben sok az adalékanyag, attól lesz olyan laza, könnyű, felfújt és ropogós a héja.
Én is sima sikért használok és egy késhegynyi aszkorbinsavat, de ezt tudod helyettesíteni egy teáskanál 10 %-os ecettel.

 © Fruzsika2006. jan. 09. 18:34 | Válasz | #26 
Zsizsunak igaza van!
Nagyon jó sikért vettél. És ne használj semmi enzimet, meg adalékot.
Ha szejtánod van, akkor mindig tegyél hozzá aszkorbinsavat (ez a C vitamin) és ezt helyettesítheted valóban 1 teáskanálnyi citromlével, de nem ecettel. A citromlében van C vitamin. Ennyicske citromlé meg nem érződik ki a kenyérben, ne félj!

 © pilcher2006. jan. 09. 18:56 | Válasz | #27 
Zsizsu!
Nem én kaptam könyvet, hanem Edrien, én azért kérdezősködöm, mert rájöttem, hogy Fruzsika és én nem egyforma sikért használunk. Az enyém nem tartalmaz ssem enzimet, sem aszkorbinsavat, csak búzahúst, és sikért.

 © p.zsizsu2006. jan. 09. 19:00 | Válasz | #28 
Pilcher!
Bocs, azt hittem.
Akkor megyek és visszaolvasok figyelmesebben.

 © p.zsizsu2006. jan. 09. 19:10 | Válasz | #29 
Fruzsika!
Nem vitatkozni szeretnék, de mi a gondod az ecettel?
Itt nem a C-vitamin a lényeg, a jól tudom.
Ha a citromlé jó lenne, akkor a citromsav is, de azt nem szokták ajánlani a kenyérben, csak az ecetet.
Majd ennek utána nézek, mert nem

 © Fruzsika2006. jan. 09. 19:24 | Válasz | #30 
Valóban zsizsukám.
Érdekes a felvetésed.
Én sem vitatkozom, csak elgondolkozom...
De akkor mondd, miért mindenütt az aszkorbinsavat ajánlják (vagyis a gyógyszertári vegytiszta cé vitamint) és miért nem ecetet, ami könnyebben és olcsóbban beszerezhető?
Tudnál erre valami magyarázatot?

Izgalmas feladat, kutassuk ki, hogy tényleg miért C vitamint ajánlanak amikor sav sokféle és olcsóbb is van?
Én találkoztam már olyan szakmai leírással is, ami úgy írta, hogy aszkorbinsavat/vagy citromlét...
De olyannal nem találkoztam, hogy ecetet ajánlana szakkönyv.

 © Fruzsika2006. jan. 09. 19:30 | Válasz | #31 
Tényleg nem ültethető belőle át minden recept.
Na meg meg sem sütném mindegyiket (nem szeretném)
Tudod, nem minden arany, ami ilyen dizájnosan néz ki :-) Szívesebben sütöm meg az itteni lányok kipróbált receptjeit, nektek jobban elhiszem, hogy finomakat süttök. (Sajna ezt is el tudom rontani, mint a rozettát)
Nem baj, majd az ötödik kísérletre jobb lesz...

 © Fruzsika2006. jan. 10. 08:44 | Válasz | #32 
* Citromos rizsleves *

Hozzávalók 4 személyre
- 1 púpos kk vaj vagy egy 1 ek étolaj
- fél reszelt hagyma lereszelve
- 1 közepes sárgarépa, nagylyukú reszelőn lereszelve
- 1 kisebb petrezselyem, lereszelve
- 1 kicsi lisztszórás
- 2 kis félmarék (kb 2 ek) rizs
- citromlé (tálaláskor)
- kicsi zöldpetrezselyem (tálaláskor)
- kis ételízesítő, só, bors, leheletnyi pirospaprika (el is maradhat)vagy inkább késhegynyi sáfrány
- kb 1-1,5 l víz

A hozzávalókat megdinsztelni (a zsiradékban először a reszeltzöldséget (hogy a sárgarépa kiengedhesse a színét), a kicsi reszelt hagymát rá, megszórod kevéske liszttel (1 kk), azonnal felengeded a hideg vízzel. Amikor felforrt, ízesíted, beleszórod a 2 félmarék rizst, ízesíted: vegeta, só bors, és főzöd, amíg a rizs megpuhul. Max 20 perc. Vigyázz nehogy kifusson. Tálaláskor meghinted frissen vágott petrezselyem zölddel és kicsi citromlével ízesíted enyhén savanykásra.
Nem szabad a liszttől és a rizstől sűrűnek lennie.

Akkor főzöm, amikor végképp nem jut eszembe semmi :-)és valami könnyűre vágyom.

Figyelem! Fogyókúrásoknak, gyerekeknek is ajánlott!:-)))


 © Fruzsika2006. jan. 10. 09:11 | Válasz | #33 
* Túrógombóc *
Horváth Ilona féle

Hozzávalók 4 személyre:
Tészta:
- 50 dkg tehéntúró
- 8 deka búzadara
- 2 csapott ek liszt
- 2 egész tojás
- reszelt citromhéj
Bő (4 ek) étolajban kb 10 deka (fél csomag) zsemlemorzsát világosra megpirítunk.
Öntet
- 1 pohár tejföl
- 2 ek porcokor
A hozzávalókat tálban összeállítod, negyedóra állás után diónyi gombócokat formázol vizes kézzel (csak annyit, amennyi el is fogy) és bő, eléggé sós vízben kifőzöd. Miután feljöttek, lassan pösszögve 10-15 perc főzés kell neki.
Az előre elkészített hígabb olajos zsemlemorzsába forgatod.
Azonnal tálalod.
Tányérban meghinted porcukorral.
Meglocsolod cukros tejföllel.

Ha van epred (szezonban), akkor a gyerekeknek szoktam a házi kefíremből epres turmixot csinálni és azzal öntözöm meg, de gondolom bármilyen gyümölcsös joghurt is finom rá.

A lényeg, hogy legyen öntete, ne csak porcukros legyen.
Nekem a jó bő cukros tejföl jön be inkább.

Azonnal el kell fogyasztani! Nem szabad kihűljön, mert megkeményedik, ezért csak annyit csinálj, ami elfogy...
A maradékot hűtőbe teszed, és kifőzöd este, vagy másnap.


Ezt is ehetik fogyókúrások, csak szárazabbra csinálják a zsemlyemorzsát.

 © pilcher2006. jan. 10. 09:26 | Válasz | #34 
Fruzsikám!
Én nem rakok lisztet a túrógombócba, viszont van benne egy kanál olaj, és így nem keményedik meg annyira, valamint cukrot és porcukrot is teszek bele.

 © Fruzsika2006. jan. 10. 09:33 | Válasz | #35 
Az kifő, nem?
Ennek is nagyon laza a szerkezete. Könnyű.
Fél kiló túróhoz mi az a 2 evőkanálnyi?
Az ízesítése utólagosan aktívabb...

 © Fruzsika2006. jan. 10. 14:56 | Válasz | #36 
* Juhtúrós sztrapacska* ahogy én csinálom.
( "nyögősnek" is nevezik.)
Eredeti tót étel.
(majd egyszer leírom nektek a "Rest asszony galuskáját is")

A juhtúrós sztrapacska nem evés közben 'nyögős',vagyis nem nyögvenyelős fajta, mert nagyon is csúszik, mint kacsának a nokedli, hanem utánna!:-)
(az epéseknek főleg, mert nagyon laktató, tömény étel.)
Aki még nem ismeri, feltétlenül kóstólja meg.
Az én mércém 4 személyre:
- 6 db közepes krumpli
- kb 20-30 ? deka finomliszt
- 25 dkg juhtúró
- 15 dkg füstölt szalonna kipirítva kockákban
(sót csak a fövő vizébe teszek, elég sós a juhtúró)

Lisztet csak annyit amennyit a krumpli felvesz, de a krumpli levétől is függ, ezért nem lehet a pontos lisztmennyiséget megadni.
Egy tálban állítjuk össze, mint a nokedlit. Finoman pépesítve, lereszelve sajnos sokszor az ujjunkat is.
Ne a sajtreszelőn, mert az nem jó. Az szálkásít, nem pépesít.
Én nem teszek tojást bele, hanem a pépesre reszelt krumpliba csupán lisztet, de el kell találni, hogy milyen sűrű legyen, mert csak a krumpli tartja össze. Próbát kell a fövő sós vízbe pottyantani. Ha nem megy szét, akkor jó, lehet szaggatni bele!
Azért nem teszek bele tojást,(pedig könnyebb lenne vele dolgozni), mert akkor több liszt megy bele. Én meg a tótoktól úgy tanultam, hogy csak annyi lisztet tegyek bele, amennyit a krumpli felvesz. Nokedliszaggatóval szaggatom a fövő sós vízbe.
A szalonnazsírra szedem ki főzés után, majd bele a juhtúrót és a szalonnakockákat is.
Van aki a juhtúrót 2 ek tejföllel hígítva előbb külön felolvasztja a szalonnazsírban és úgy önti a forró kiszedett krumpligaluskára, de én csak rámorzsolom. Elolvad pillanatok alatt. (de nem rontja ám el a tejföl)
Még annyit, hogy a tótok nemcsak juhtúróval csinálják, hanem párolt reszelt édeskáposztával is (mint a káposztás cvekedlit), de összevágott és kimosott párolt hordóskáposztával is szokták.

Aki nem próbálja ki, az nem evett még igazán jót! ;-) Én a legjobban a juhtúrósat szeretem.

 © Fruzsika2006. jan. 11. 09:33 | Válasz | #37 
* Csokimáz *
- 20 deka porcukor
- 3 ek kakaó
- 3 ek meleg víz (a kapucíneresre lehet 4 ek)
- 3 ek étolaj
Ezt felmelegíted felolvadásig, ráöntöd és gyorsan szétkened.
Ez az adag egy gáztepsi méretű tésztára elegendő.

Szép fényes lesz.

 © pilcher2006. jan. 12. 13:16 | Válasz | #38 
Fruzsika!
Mekkora sütőzacsi kell a kenyeredhez?

 © Fruzsika2006. jan. 12. 13:31 | Válasz | #39 
Én még nem sütöttem sütőzacsiban, zsizsu ajánlja. Ma hoz a fiam 1 kg kenyérnek megfelelő méretűt Miskolcról azt, amit zsizsu ajánlott:

45 x 38 cm sütőzacskó, vagy sütőfólia. Ha jól emlékszem Alufix, de mindegy a gyártmány.

Nekem kisebb van, tán 35 x 28 cm-es, ez fél kilós kenyérnek elegendő - gondolom.
(30 deka lisztből)

 © szoboszka2006. jan. 12. 22:07 | Válasz | #40 
szio:-)
Megint sütésfőzés!:-)
Nemtudtam jönni hamarabb,sok munkám volt.
Fáradt vagyok de csak benéztem:-)

 © pilcher2006. jan. 12. 22:14 | Válasz | #41 
Most néztem meg a sonkás felfújt recidet, és annyiban különbözött az enyémtől, hogy én bő 3 kanál lisztből, és fél liter tejből csináltam a besamelt, így nagyon jó lett, nem lett száraz.

 © Fruzsika2006. jan. 13. 10:21 | Válasz | #42 
Sziasztok!
Örülök szoboszka, hogy ha rövid időre is, de be tudtál kukkantani.

Pilcher, és nem csináltál a feléből rá sajtmártást?
Finom ám jól megsütve, megpirítva :-) és csak a tálaláskor megöntözni a kis sajtszósszal.

Hoztam ide egy receptet.
Margitka felteheted, készen van:

* Rest asszony galuskája *
[b]* Rest asszony galuskája *[/b]
(ha szereted a hamisítatlan túrós csuszát (nem tésztát), akkor imádni fogod.)
Irtó nagy laktató adag, a feléből, 30 deka lisztől is sok van. 2-3 személyre való.

Tót étel.
Azért "REST"az a szegín' tót asszo', mert evőkanállal szaggati a vízbe, hogy gyorsan végezzen (na azért nem túl nagyokra)

60 dkg liszt
4 tojás,
1 kk só
1/2 l író vagy kefír
1/2 kg tehéntúró
15 dkg szalonna
10 dkg sajt
1 ek olaj vagy vaj

A lisztből, tojásból, a sóból és az íróból/kefírből nokedliszerű lágy tésztát készítünk, amit egy kevés olajjal-én vajjal - még puhábbá teszünk (könnyítünk).
Forrásban levő sós vízbe evőkanállal beleszaggatjuk - 'amúgy rest asszony módjára'.
Ha megfőttek a galuskák (kb 8 perc), kiszedjük őket a vízből, de nem öblítjük le hideg vízzel, hanem rögtön a sütőedénybe tesszük. A felkockázott szalonnát egyenletesen elterítjük a tetején, hogy a zsírja mindenhová lefolyhasson.
Erre terítjük rá a tehéntúrót, majd a reszelt sajtot. Én előbb a túrót és tetejére tettem a szalonnát.
Rövid időre, amíg a sajt kissé megpirul, betesszük a sütőbe. (30 perc takarékon, kb 200 fokon). A szalonna nem égett meg.
(én sajtot nem teszek rá, anélkül is tömény.)

Megjegyzés:
-A galuska tésztájába is tegyünk túrót, jobb ízű lesz (a fél kilóból kb 15 dekát)
-A szalonnakockát előbb gyengén megpirítom, inkább csak 'üvegesítem' nagyon világosra. A zsírját is mind rálocsolom. (felveszi)
-Aki szereti, tálaláskor meg lehet tejfölözni kicsit.
Sőt, aki szereti a kapor ízét, az vagy a túróba, vagy a tálaláskor locsoló tejfölbe tehet egy kevés apróra vágott kaprot. Nagyon finom volt úgy is.
Önálló étel fejessalátával, vagy valamilyen savanyúsággal, de körítésként is ehetjük.

FANTASZTIKUS ÉTEL
Ajánlom kipróbálásra! Ennyi rengeteg lett 60 deka lisztből! Fél adagból is sok kettőnknek.




 © Fruzsika2006. jan. 14. 19:39 | Válasz | #43 
Zsemlebuci
Vegyétek figyelembe, hogy ez csak 30 deka lisztből készül. Ebbe a nagy tálacskéba igaziból 50 deka kisztből készülő is beleférne.
A sütőzacskó sütés bevált! Köszönet érte zsizsunak! :-)
Sorozatképek:

Szóval, amit a legutolsó kis bélyegképen láttok, az a rács egy kisebb tepsimbe való rács. Legközelebb arra teszek egy sütőpapírt, rá a gömböcske bucit, s az egész be a sütőzacsiba. Ott kel meg, s mehet be a sütőbe sűlni. Akkor nem kell a tállal együtt betenni a zacskóba. Így is nagyon jó lett, de tényleg fölösleges a tál is. A kisrácsot is azért teszem alá, hogy könnyebb legyen betenni a sütőbe a bucikát.





 © p.zsizsu2006. jan. 14. 20:22 | Válasz | #44 
Fruzsika!
Nagyon szép, gyönyörű levegős.
Melyik reci alapján sütötted?
Csak azt nem értem, hogy minek a rács a zacsiba?
Én úgy csinálom, hogy a zacsiba beleteszem a tésztát, lezárom, pár helyen kilyukasztom és ráteszem egy sütőlemezre. Ez akkor van, ha elég szoros a tészta és tudom, hogy a zacsiban nem fog elmászni oldalra a tészta.
A vége eéőtt 15 perccel leveszem a sütőlemezről és csak a sütő rácsára teszem, hogy az alja is szép piros legyen.
Milyen lett a héja?

 © Fruzsika2006. jan. 14. 20:47 | Válasz | #45 
Nem ropog, hamar megpuhult. Én csak az utolsó 10 percre vettem le a zacskót. De a sütés módján még fogok változtatni, ki kell tapasztaljam, mert nem úgy sütöttem, ahogy Te. Nem olyan hőfokon, mert az én sütőm légkeveréses. Ezért aztán az alja is megsűlt ám szépen a tálban is, mert tudod az egyenletesen süt. Csak nem látszik, mert a tetejét tojással lekentem. Azon jobban látszik. Nem tudtam eltalálni hány fokon süssem. 170-re tettem, mint a kenyeret. Gondom volt azzal is, hogy hány perc legyen, mert csak 30 deka liszt volt, fele a kenyeremnek. Előszőr 25 percre állítottam, de kevés volt.(a kenyerem 55 percig sűl)
A végén 35 perc lett, de mehetett volna 40 is, vagy pedig nagyobb hőfok. Azt hiszem a következőt 190 fokon sütöm 30 percig. Az lesz a jó :-)
Margitka zsemlereceptje volt fél adagra átszámítva.

 © p.zsizsu2006. jan. 14. 20:52 | Válasz | #46 
Fruzsika!
Nekem is légkeverésesem van.
De nem kell kivenni a sütés vége előtt a zacsiból.
Azért puhult meg, mert tojással megkented.
Próbáld ki, hogy nem kened le semmivel és meglátod, hogy kihűlés után is ropogós marad a héja.

 © Fruzsika2006. jan. 14. 21:16 | Válasz | #47 
Igen, gondoltam, hogy a tojás.

Nem írtad, hogy Te légkeverásesben sütöd zacskósan. Oda kell írni a receptjeidhez, mert akkor mások, akiknek nincs légkeverésese, azok elrontják a sütésüket, hiszen tudod azt, hogy ami a légkeverásben 180 fokon sűl, azt 20-30 fokkal erősebbre kell állítani a nem légkeveréses sütőnél.

Ja, nem válaszoltam a rácsra. :-)
Persze, ehhez meg a kenyérhez nem is kell. De én zsemlesütésnek indultam, és mind azon gondolkoztam, hogy a zsemléket hogyan tegyem bele a sütőzacskóba? Ki akartam próbálni ugyanis a zsemlék ilyen sütését. Na ez a rács pont belefért volna hat zsemlével. Mivel erre a rácsmegoldásra később jöttem csak rá, ezért lett belőle egybe-BUCI :-))))

 © Fruzsika2006. jan. 14. 21:38 | Válasz | #48 
Még ez a kép lemaradt (mielőtt betettem a sütőbe)

 © pilcher2006. jan. 14. 22:07 | Válasz | #49 
Olyan klassz!

Láttad volna az én Fruzsika-kenyeremet!!! Landolt kukában, mert olyan béna vagyok, hogy le se merem írni, mit puskáztam el. Viszont itt ülök, és a sütimet zabálom, szégyen szemre éjjnek évadján, mert olyan finom!!!

 © Fruzsika2006. jan. 14. 22:17 | Válasz | #50 
Pedig abból tanulnál, ha leírnád, hogyan csináltad. Rögtön meg tudnánk mondani a hibáját...
Sok folyadékot tettél bele?

 © Fruzsika2006. jan. 14. 22:18 | Válasz | #51 
Láttad a rest asszony galuskáját is?
Kicsit módosítottam a szövegén.

 © p.zsizsu2006. jan. 14. 22:25 | Válasz | #52 
Pilcher!
Áruld el mit rontottál el, légyszí, légyszí, légyszí!!!!

 © pilcher2006. jan. 14. 22:44 | Válasz | #53 
De ne merjétek senkinek elmondani!!!


Szóval, az úgy volt, hogy gépbe raktam a tésztát, még őriztem is, hogy elég-e a liszt, meg minden. Dagasztás után kikapcsoltam, és újra dagasztottam. Éreztem, ez jó lesz!!
Kelesztett a gép, én kiszabtam a tuti sütőpapírt, (ami nagyon szuper, tényleg többször használható), ejtettem a tésztát, és beletettem a formába. Az volt a jó kigondolt tervem, hogy ejtem még egyszer, mert azt mondtad, hogy a kelesztéstől nem kell az időt sajnálni. Közben már sült a linzer a sütőben, na gondoltam, a tűzhely tetején jó lesz a kenyérnek, ott klassz meleg van neki.

30 perc múlva indulok ejteni, fogom a formát, kikapom belőle a tésztát, és ejtem, meg formáztam kicsit rajta, mikor éreztem, hogy valami kemény.
Hát nem elkezdett megsűlni a nyomorultja????
Levágtam gyorsan a keményét, de már hiába, vertem a fejem a falba, hogy minek kellett hozzányúlni, jobb lett volna, úgy megsütni, ahogy van. Belegyúródott a közepébe a megsült rész. Pedig ha láttatok szép tésztát!!!!
Soha nem lesz már olyan!!!


Szóval senkinek, egy szót se, mert elbújdosok szégyenembe!

 © p.zsizsu2006. jan. 14. 22:49 | Válasz | #54 
Pilcher!
Én biztos nem mondom el senkinek.
Én is sajnálom.

margit22006. jan. 14. 22:54 | Válasz | #55 
Pilcher!

Hát ez csak maradjon a topikunk titka, én sem mondom el senkinek sem!

 © pilcher2006. jan. 14. 23:00 | Válasz | #56 
Tudtam én, hogy rendes csajok vagytok!!!!

 © Fruzsika2006. jan. 14. 23:01 | Válasz | #57 
Hááát, pilcherke!
Mondtam én egy szóval is a receptben, hogy külön süsd meg a belét és csak azután a héját??? Naháááát! :-)

 © Fruzsika2006. jan. 14. 23:02 | Válasz | #58 
Még jó, hogy nem rögtön zsírbapirítós kenyeret sütöttél fokhagymával :-)

 © pilcher2006. jan. 14. 23:05 | Válasz | #59 
Vettem a poént Fruzsi, de jön még kutyára tavasz!!!!

 © Fruzsika2006. jan. 15. 00:17 | Válasz | #60 
De kár, hogy nem fotóztad le!Pedig szívesen megnéztem volna, ilyen sűltbelű kenyérkét meg nem is láttam!
Ígérd meg, hogy mégegyszer megsütöd!

Én is azt sütöm holnap sütőzacskóban :-)
Kb így:
Neked azért elég lesz 50 deka lisztből csinálni a kisebb zacskóban.

De már nem csinálok ám olyan faxnit, hogy kétszer dagasszam!
Egyszer dagasztom a csak tészta progin (nálam 12-es) és ott kelesztem először, s amikor lejár kiveszem, jól átgyúrom, formázom oválisra, picit megvizezett tenyeremmel megsimítom a tetejét, meghintem szűrővel vékonyan egy kis liszttel, s három keresztbevágást csinálok rajta, majd beteszem a zacskóba s azzal egy sütőlemezre jó egy órát kelni benn a hideg sütőben, ahol a szél sem fújja, védett helyen van. Amikor már duplája, akkor bekapcsolom 170 fokra és 55 percet sütöm hőléggel. Ha Neked nem légkeveréses a sütőd, akkor kérdezz meg mást, hányason kell süssed.

Jó éjt...


[1] 2 3 4 5 ... Utolsó

Ugrás a tetejére

Tárhely és domain a MediaCentertől

Google
Keresés az Interneten Keresés az SG fórumokban

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker