A fórumba csak regisztrált felhasználók írhatnak.
Fórum indítása: 2005.április. 06.
margit2.hu   >>   Fórum   >>   Házi praktikák-Kert
Minden olyan praktikus ötlet, mely kertünk, udvarunk ápolását, szépülését, védelmét szolgálja.

Ha szeretne hozzászólni, be kell jelentkeznie!
Bejelentkezés >>

Listázás időrendben


 © Győző2008. szept. 25. 10:03 | Válasz | #69 
Ha sok van ne hagyd potyára nőni! Én amikor tavasszal kezdek kifogyni a vöröshagymából, rendszeresen használom ételek elkészítéséhez. Bár főtt ételekben összeesik, viszont a fűszerező értéke kiváló. Egy magkereskedő cég honlapján hírdeti ennek a csemege változatát. Viszont az enyém igen csipős. Igazi hungarikum.
Még egy saját szokásomat említem, a jól beérett paprikákkal kapcsolatban. Ahogy a régi paraszt mindent kitalált arra hogy pl. a disznónak lehetőleg az összes alkotórészét hasznosítsa, én ugyanígy vagyok a növényekkel. A paprikát mindíg magostól eszem. Viszont így ősszel amikor már kemény a magja, sőt ilyenkor a pirosarany, savanyúság eltevés miatt sok mag keletkezik. Ezt én összegyűjtöm és kis zacskókban lefagyasztom. Télem levesekbe, pörköltbe, paprikás krumpliba stb. beleteszek egy zacskóval és igen jó ízt ad nekik. Amúgy meg kidobásra kerülne. Egyébként nem fagy szét mint a normál paprika. Próbáld ki nem kerül pénbe!
http://kedvescimbora.extra.hu

margit22008. szept. 25. 09:26 | Válasz | #68 
Szia Győző!

Te is építsél egyet, ügyes ember vagy! ...

Ja, és hagyma sok van, csak este ezt a bokort fényképeztem le, mert így jobban tudtad azonosítani....

 © Győző2008. szept. 25. 09:04 | Válasz | #67 
Jó reggelt Margitka!
Írigyellek a jó kis üvegházadért. Én a helyedben szétszedném azt a bokrot, szétültetném szanaszét a kertben ahol nincs útban. Sőt az üvegházba a szélére ültetnék keresztbe egy sort. Azt írja a szakirodalom /mert én a közhittel ellentétben azt is olvasok/ előbb van mint a zöldhagyma és sokkal erőssebb a tő. Ennek érdekében késő ősszel minden levelet nem szabad leenni róla mert amikor a levélzet leszárad a benne lévő tápanyagot a növény visszaépíti a föld alatti részébe. Amúgy minden növény hasznos valamiért, csak fel kell tudni használni!!!
http://kedvescimbora.extra.hu

margit22008. szept. 25. 06:59 | Válasz | #66 
Győző!

Nem is tudtam, hogy ilyen értékes! ...

 © Győző2008. szept. 24. 23:50 | Válasz | #65 
Stimmel Margitka.
Katika! A honlapomon kis magyarázatot találsz róla a termények menüben. Ha kívánod fogok róla magot és elküldöm postán.
http://kedvescimbora.extra.hu

margit22008. szept. 24. 18:50 | Válasz | #64 

.... Most jutott eszembe, hogy lefotózzam...Erről van szó?



 © Hmv.2008. szept. 23. 22:09 | Válasz | #63 
Győző! Ezt a hagymát "örökös hagyma" néven árulják valahol? Hagyma vagy magok formájában?

margit22008. szept. 23. 20:55 | Válasz | #62 
Győző!

Ez az a hagyma, ami bokorban nő?
... Mert nagyon ismerős... Győrből kaptam pár éve, eléggé szaporodik. Most is elég nagy...


 © Győző2008. szept. 23. 19:56 | Válasz | #61 
http://kedvescimbora.extra.hu

 © Győző2008. szept. 14. 21:41 | Válasz | #60 
Miért is van szükség arra, hogy „hazai földbe magyar burgonyafajtákat” ültessünk./Tudományos cikkből idézek/
Azért, mert:
1. A vetőgumó beszerzési ára az importnál 25–30%-kal alacsonyabb, még magasabb fémzárolási fokozatban is.
2. A rezisztenciák végett lassúbb a burgonya leromlása. Lehetőség van a több éves termesztésre, saját vetőgumó fogására (alacsonyabb vetőgumóköltség= alacsonyabb önköltség).
3. Az összetett rezisztenciák révén alacsonyabbak a növényvédelmi költségek, kisebb a vegyszerfelhasználás, egészségesebb a termék. Ezek a fajták akár „bio” termesztésre is alkalmasak.
4. A karantén kártevők vetőgumóval való bekerülése minimális.
5. A fajták termőképessége és minősége versenyképes a külföldi konkurenciáéval.
6. Kimondottan magas a fajták termésstabilitása, hiszen erre a klímára lettek kinemesítve. A külföldi fajtáknál lényegesen kisebb a stressz- érzékenységük, kevesebb a gumódeformáció, élettani hiba.
7. Az általában hosszú gumó nyugalmi idő miatti könnyebb és olcsóbb a tárolhatóságuk
Akinek további információra van szüksége szóljon, tudok anyagot küldeni.
http://kedvescimbora.extra.hu

margit22008. júl. 26. 09:06 | Válasz | #59 
Győző!

Ez szuper jó kép! Tényleg úgy ül ott a cicád, mint aki a legnagyobb Úr a birtokon. Biztos komolyan veszi a feladatát! ...

 © Győző2008. júl. 26. 08:52 | Válasz | #58 

Ezért kell macska a kertbe. Egész nap őrzi a kertet, éberen figyel és isten irgalmazzon a rágcsálónak ha bemerészkedik hozzánk. Ilyen fontos feladatot vendég vadászokra nem lehet bízni.
http://kedvescimbora.extra.hu

 © Móni2008. júl. 16. 07:57 | Válasz | #57 
Fantasztikus Győző!!! Gratulálok!!!!

klikk2008. júl. 15. 20:24 | Válasz | #56 
Köszi, jövőre majd beszámolok, hogy sikerül.

 © Győző2008. júl. 15. 20:16 | Válasz | #55 
Klikk a következőkre kell odafigyelned.
1.csak akkor kezdj takarni ha beerősödött a palánta és már elég meleg az idő.Különben ha kifogsz két hét hüvös esős időt akkor lezabálják a csigák a növénykéidet.Nézd meg a #27 képemet, nincs még rajta takarás.
2.ha ilyen nagy súlyu paprikákat akarsz nevelni, akkor a második takarás előtt töltögesd be a paprika töveket. Így biztonságosabban tudja tartani a nehéz termést és nem dől ki olyan könnyen. Én ha ráérek, barázdát készítek a sorok közé és a földet bakhátszerűen a tövekhez húzom. Utána végzem a takarást.Ezzel a talaj is átszellőzik. Utána őszig már nem szükséges takargatni hiszen a levélzet beárnyékolja a talajt így védve van.
http://kedvescimbora.extra.hu

klikk2008. júl. 15. 19:44 | Válasz | #54 
Nagyon szép a paprikád, de a talajtakarást is figyelem. Egyébként pár éve próbáltam én is, csak nem volt elég kitartás bennem, de ahogy írtad, meg látom is, jövőre így csinálom!

margit22008. júl. 15. 19:33 | Válasz | #53 

Ha 30 éve veted akkor tuti nem hibrid, ilyen magra lenne nekem is szükségem. Ebből meg én kérnék őszre!
Minden évben új magot veszünk,és teljesen megbízhatatlanok. Főleg ami a csiraszámot illeti.

 © Győző2008. júl. 15. 19:29 | Válasz | #52 
Hibrid vagy nem hibrid 30 éve vetjük minden évben. Sárga paprika magot vásárolni szoktam de nem mindegyik vált be. Neked mi a tapasztalatod?
http://kedvescimbora.extra.hu

margit22008. júl. 15. 19:13 | Válasz | #51 

Örökölted a paprika magot!
Úgy tudtam a paprika F1-es hibrid, nem szabad magot fogni belőle, vagy ez nem hibrid?

 © Győző2008. júl. 15. 19:02 | Válasz | #50 
A mi környékünkön elterjedt és jól bevált fajta. Tokmány paprikának hívjuk. Anyámtól örököltem a magot. Minden évben megbízhatóan és bőségesen terem. Ősszel sokáig száron tartható.Ősszel a legfinomabb ugyanis pirosan igen édes.Kiváló piros arany készíthető belőle.Ezt pedig neked mint kukta mesternek nem kell mondanom milyen jól hasznosítható télen mind a meleg, mind a hideg ételekhez.Az én kertemben mindig ez a legkorábban szedhető fajta.
http://kedvescimbora.extra.hu

margit22008. júl. 15. 18:41 | Válasz | #49 
Győző!

Ez igen! Ezzel messze lekőröztél!.... Ezek után én le sem merem fotózni az enyémet!
... Ez milyen fajta?... Először azt hittem, hogy szentesi piacos, de úgy látom, hogy mégsem az?

 © Győző2008. júl. 15. 18:36 | Válasz | #48 
http://kedvescimbora.extra.hu

 © Győző2008. júl. 15. 18:35 | Válasz | #47 
http://kedvescimbora.extra.hu

 © Győző2008. júl. 15. 18:34 | Válasz | #46 
[img][/img]
Margitka kérésedre itt a paprika. A SZEXXEL ELLENTÉTBEN NEM A MÉRET A LÉNYEG.
http://kedvescimbora.extra.hu

 © Győző2008. júl. 15. 18:32 | Válasz | #45 
Móni a kedves férjed nyáron meleg vízben fürdik? A Komáromi Monostori erőd katonái annak idején a reggeli tisztálkodást még télen is a Duna parton végezték. Mondván hogy a hidegvíz acélossá teszi a tetet míg a melegvíz petyhüdté. Nem tapasztaltam olyat hogy bármelyik növény lekókadt volna ijedtében a hideg víztől, azt viszont igen hogy felüdültek tőle.
http://kedvescimbora.extra.hu

 © Móni2008. júl. 15. 15:22 | Válasz | #44 
Langyos vízzel, ugye Győző? Nekem tilos kuti vízzel öntözni, az jéghideg, párom kitekerné a nyakamat, ha meglátná!!Persze, neki sem kell mindenről tudnia....

margit22008. júl. 14. 21:08 | Válasz | #43 
Holnap a paprikáról is megereszthetnél egy képet, kíváncsi lennék rá!

 © Győző2008. júl. 14. 20:52 | Válasz | #42 
Az alsó képhez még egy más jellegű magyarázat:Az alsó sorban a gyógynövényes látható./citromfű és menta/ A fölötte lévő sorban a paprika ágyás amit korábban a #27 üzenetben már megjelenítettem.Azóta megnőtt és javában terem..
http://kedvescimbora.extra.hu

margit22008. júl. 14. 20:47 | Válasz | #41 
Ja, most már látom! Egyszerre írtunk!

margit22008. júl. 14. 20:46 | Válasz | #40 
Győző!
Akkor most hideg vagy előmelegített vizzel öntözöl? Bojler látom, hogy van felállítva, tehát technikailag megoldott a dolog!

 © Győző2008. júl. 14. 20:45 | Válasz | #39 
A ház összes csatornája bele van vezetve a ciszternába mely 18 köbm. Innen töltöm meg a domb tetején lévő viztornyomat . /200 l-es kiselejtezett boyler/ A vízvezeték a telken végigmegy. Így bárhol tudok öntözni.Érdekességként említem hogy a ciszternából használ öblítővizet a mosógép és a vc tartály. Ilyen rendszereket a praktiker is árult mert nyugaton ezt felkapták. Egyrészt az csak 1 köbm. ,másrészt ebben 20 évvel megelőztem őket.
http://kedvescimbora.extra.hu

 © Győző2008. júl. 14. 20:36 | Válasz | #38 

A szakirodalom ajánlja a viz előmelegítését.Mert a növény hőgutát kaphat.Abból indulok ki hogy minnél nagyobb a hőség annál jobban esik egy hideg zuhany, a növénynél miért lenne ez másképp?
http://kedvescimbora.extra.hu

margit22008. júl. 11. 19:57 | Válasz | #37 
Győző!

Az jó, ha derékig ér a krumpli?... Épp ma néztem, hogy az idén olyan, mint az őserdő. Már 1 hónapja virágzik, és nem akar elvirágozni... Egy bokron van 1 talicska zöld. Azt hittem, hogy krumpli nem is lesz alatta. Ma egy bokrot kiszedtem, és meglepően szép és nagy krumplik voltak alatta.
Jó kis autómata öntözőberendezésed van!
Előmelegített vizzel öntözöl?

 © Győző2008. júl. 11. 19:48 | Válasz | #36 

Az uborka fusson 2m magasra, krumpli érjen derékig akkor a kertész elégedett lehet.
http://kedvescimbora.extra.hu

margit22008. jún. 21. 18:58 | Válasz | #35 
Győző!

Szuper a pincéd!... Most irigykedem... Bor is van benne?... Az alma éppen elfogyott, de hát mi nem is tudjuk tárolni ilyen hosszú ideig, nem alkalmas rá a pincém. Szívesen beleharapnék most az egyik almába!


 © Győző2008. jún. 21. 18:50 | Válasz | #34 

Íme az Gloster almám /bal oldali tányéron/ tárolás után julius vágén. A jobboldali a ma szedett nyári almám.
Ezek után megkérdezem: Miért kell külföldi almát vásárolni a magyar embernek a szupermarketben? Amikor lám itthon is lehet almát termelni, sőt vegyszermentesen?
http://kedvescimbora.extra.hu

 © Győző2008. jún. 21. 18:42 | Válasz | #33 

Valahol tárolni kell a megtermelt zöldséget és gyümölcsöt. Erre a célra szolgál a tégla boltozatú pincém.Bár a szakemberek szerint nem szabad a kettőt egy térben tárolni, én fittyet hányok nekik. Az alma és a krumpli /lásd a másik képet/ akár a következő termésig eláll anélkül hogy összetöpörödne. Mivel nincs víz ellen szigetelve valószínű a szellőzés mellett is páradús, hüvös légteret ad.
http://kedvescimbora.extra.hu

 © Fruzsika2008. jún. 12. 10:47 | Válasz | #32 

 © Móni2008. jún. 11. 10:09 | Válasz | #31 
Győző, nagyon szép, gazdag termésű a kerted, látszik hogy sokat foglalkozol vele. Gratulálok!

 © Győző2008. máj. 26. 20:41 | Válasz | #30 
Nem kell kapálni. Gyom nem nő mert az állandó takarás nem engedi.Egy kevés tud csak áttörni a takaráson azt kézzel kíhúzom. A talaj a sok belekorhadó anyagtól szinte porhanyós, nem áll össze nagy rögökké, így lazítása könnyű, de nem feltétlenül szükséges. Ősszel ásózni se kell, max tavasszal, űltetés előtt, akkor viszont rámegyek.
http://kedvescimbora.extra.hu

 © margareta512008. máj. 25. 20:21 | Válasz | #29 
Gratulalok a szep kerthez.

margit22008. máj. 25. 19:45 | Válasz | #28 
Győző!

Amikor kapálni kell, hogyan kapálsz?

 © Győző2008. máj. 25. 19:32 | Válasz | #27 

A paprika egy részét szegéllyel ellátott ágyásba ültetjük. /Későn érő sötétzöld fajtákat/ Ősszel ha megérkezik az első fagy, fóliával letakarjuk. A fagy elmúltával még jó egy hónapig napsütéses idő szokott lenni. Tavaly akkor szedtük le amikor az első hó leesett. Így van nekem sokáig ropogós paprikám.A szegélyre egy mozdulattal felhelyezhető a fólia tartó szerkezete. Ágy szélessége:1.5m ez a max szélesség amit két oldalról át lehet érni amikor az ágyást gondozni kell. Ha a növények beerősödnek füves talajtakarást kapnak.
http://kedvescimbora.extra.hu

margit22008. máj. 19. 20:41 | Válasz | #26 
Győző!

Bizony ezzel a módszerrel nagyon sok lehet a munkád, de sok előny is származik belőle! ...

 © Győző2008. máj. 19. 20:27 | Válasz | #25 

A képen jobbról balra: cékla,pasztinák,hagyma,c. borsó,tám mellett paradicsom,káposzta félék, domboldalon középen füge bokrok.Nálam a föld mindig takarva van.
előnye: védi a talajt,esőtől,perzselő naptól.Segít megtartani a talajnedvességet.Az állandóan elkorhadó takaró anyag humusszal gazdagítja az alatta lévő talajt.
Hátránya: sok és állandó munkát igényel a takarás, Odafigyelés szükséges, 10 év tapasztalata kellett mig rájöttem mivel, mikor és hogyan takargassak. Először anyám és szomszéd néni hülyének néztek miatta. Mára megértem azt hogy mindkettő takargat ahogy tőlem látták. /Anyám 85 éves/
http://kedvescimbora.extra.hu

 © Győző2008. máj. 16. 21:56 | Válasz | #24 

Talán harmadszorra sikerül.Nem ilyen szórakozott embernek való a képbeszúrás.
http://kedvescimbora.extra.hu

 © Győző2008. máj. 16. 21:54 | Válasz | #23 
http://kepmester.silihost.hu/images/834/3246/00000003.jpg
http://kedvescimbora.extra.hu

 © Győző2008. máj. 16. 21:51 | Válasz | #22 


A virág feleségem munkáját dícséri, a kőlépcsőt mely felvezet a kertbe én faragtam bánya kőből.
http://kedvescimbora.extra.hu

 © Győző2008. máj. 16. 21:29 | Válasz | #21 


A kert legyen egy csipet természet és akkor un. gyógynövényt gyűjteni nem kell messzire menned./zsája/
http://kedvescimbora.extra.hu

 © Győző2008. máj. 16. 20:48 | Válasz | #20 
http://kedvescimbora.extra.hu

 © Győző2008. máj. 04. 20:05 | Válasz | #19 


Nincs kert virág nélkül. Lám a nőszirom a gyepben úgy virít mintha a természet örök idők óta oda teremtette volna.
http://kedvescimbora.extra.hu

margit22008. máj. 03. 06:46 | Válasz | #18 
Győző!

Milyen az íze ennek a szőlőnek? ... Nem hasonlít az othellóra? Az a fiatalabbik fiam kedvence, de sajnos nagyon kevés van belőle, és csak azt szeretnénk szaporítani, mert az sem igényes.

... A szaporító anyagra még visszatérünk!


 © Győző2008. máj. 02. 21:24 | Válasz | #17 
A szőlő megér egy misét.A fajtáját nem ismerem. Valami direkt termő lehet.A balatoni nyaraló vásárlásával került hozzám. Amikor a balatoni nyaralómat vettem kb 30 éve , már akkor befutotta az egész ház keleti oldalát. Semmilyen gondozásban nem részesült azóta se a metszésen kívül.Sőt volt olyan év hogy még metszeni se volt időm, akkor őserdővé vált a házfal. Van egy fa erkély a tűzfalon , úgy befutotta hogy nem lehetett kilátni rajta.Mint egy vadszőlő olyan bolondosan fut.Semmi betegség nem képes megtámadni a balatoni környezetben.Kaposváron már nincs olyan védettsége.Ennek ellenére még nem permeteztem itthon se.Sötét kék nagy szemű nagy fürtű ropogós szőlő,de nem az íze hanem az igénytelensége miatt szaporítja a feleségem. Akit érdekel annak tudok adni szaporító anyagot.
http://kedvescimbora.extra.hu

margit22008. máj. 02. 20:54 | Válasz | #16 
Győző!

Milyen fajta szőlőd van?... Olyan nagy levelei vannak, hogy először nem ismertem fel...

 © Győző2008. máj. 02. 20:27 | Válasz | #15 
Előtérben szőlő.
Egy év alatt kész a komposzt , ha lenne időm többször átforgatni és ha szükséges átnedvesíteni, akkor a tavasszal összerakott ősz végére megérne.Mivel nincs rá időm ezért jó szellős alkotó részekből csinálom és alaposan beöntötöm összerakáskor.
Rétegzés összerakáskor:
1.Összetört száraz ágnyesedék, fagondozási hulladék, díszbokrok és örökzöldek nyesedéke.
2.Összegyült kerti és konyhai hulladék /1 éves gyűjtés eredménye, már enyhén összeérett állapotban./ Aképen is látható ,jelenleg kb 1 köbméter gyült össze.Ugyanis a keletkező növényi anyagok többsége közvetlenül a fák alá és veteményes sorok takarására szolgál.
3.Birka trágya.Ehhez tudok hozzájutni.
4.Kézi kaszával frissen lekaszált réti növényzet .A fűnyíróval lenyírt nem előnyös mert hajlamos a betömörödésre.Ez miatt nem ad szellős réteget
Ez a rétegrend ismétlődik amíg meg nem telik a tároló. kb 85cm magas. Magasabbat csak annak szabad építeni aki többször ráér átforgatni.
Én álltalában ősz végén amikor már a kerti teendők megengedik ,akkor forgatom át. Ekkor már olyan érett álapotban van hogy akár nyugodtan bele lehetne forgatni ásózáskor a földbe.A következő év tavaszára már egy sötét barna-fekete színű morzsalékos szerkezetű anyaggá válik amiben nem látszanak az alkotórészek amelyekből kiindultunk.Ezt az állapotot tekintem érettnek. Mi a krumpli vetésénél használjuk fel. Minden évben odébb vetjük , így 3évenként átkomposztálódik a kert. Azonkívül palánta ültetésnél is egy fél literes doboz komposztot tesz a feleségem minden palánta alá.
http://kedvescimbora.extra.hu

margit22008. máj. 02. 19:38 | Válasz | #14 
Győző!

Ez jó nagy komposztáló! Mennyi idő alatt érik be a komposzt benne? Itt az előtérben az oszlopok mellett mi van?

 © Győző2008. máj. 02. 19:31 | Válasz | #13 
Komposztálóhoz a kép:

http://kedvescimbora.extra.hu

 © Győző2008. máj. 02. 19:16 | Válasz | #12 
http://kedvescimbora.extra.hu

 © Győző2008. máj. 02. 19:14 | Válasz | #11 
Ime a komposzt készítő üzemem. 4m hosszú. egyik felébe gyűlik a másikban érik az alapanyag.2db ilyen építmény működik a kertemben. azért mert a domb miatti szintkülömbség miatt bonyolult az alapanyagot mozgatása.http://kepmester.silihost.hu/images/834/3245/00000001.jpg
http://kedvescimbora.extra.hu

margit22008. ápr. 06. 14:58 | Válasz | #10 
Győző írta levélben:

"Délelőtt mulcsoztam . Megszabadítottam a fák alját a gyeptől és előkorhasztott ág-leveles takarással láttam el őket . Ilyen gondoskodásban részesítem a fáimat mert megérdemlik."




[1] 2

Ugrás a tetejére

Tárhely és domain a MediaCentertől

Google
Keresés az Interneten Keresés az SG fórumokban

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker