|
|||
![]() |
|
|
|
© Noémi | 2009. márc. 17. 23:00 | Válasz | #8 |
![]() | |
Csokis-tejszínes torta 2 tojás fehérjét, csipet sóval és pár csepp citromlével felverjük, hozzá adunk 5 dkg cukrot, kemény habot verünk. 75 ml tejet, 75 ml olajat, 10 dkg cukrot , 2 tojássárgát kikavarunk, adunk hozzá 17,5dkg lisztet, fél csomag sütőport. Jól kikeverjük, midaddig, míg nem látunk rajta világosodást. A két maszzát összedolgozzuk, két felé osszuk, és 18 cm -s tortaformába két lapot sütünk belőle. A krém: 3 dl tejet, 3 ek lisztel elkeverünk, pépet főzünk belőle, felezzük, felébe fehér csokit (100gr)teszünk, másik felébe pedig tej csokit(100 gr), ízlés szerint lehet ét csoki is ( nem tortabevonó) Mindkettőtt összefőzük, majd hideg vízbe állítva az edényt lehütjük, időnként meg-meg kavargatva. 6 dl tejszint kemény habbá verünk, ketté osztjuk. Egy púpos ek zselatint kis vízben dagadni hagyunk, majd felforrósítjuk olvadásig.Ketté osztjuk, felét betesszük egyik pépünkbe, teszünk hozzá pár kanál felvert tejszint, csómentesre keverjükmajd a tejszin felét beleteszzük, jól elkeverjük, lehet nyúgodtan a mixerrel.A krémet megkóstoljuk, és ízlésünk szerint tesznk bele porcukrot mindkétesetben.(én a fehérde 2 ek, a tejcsokisba 3ek-t tettem) A másik péppel ugyanígy járunk el, ha időközbe megdermedne a zselatin akkor felmelegítjük. A két lapot elvágjuk, kicsit várunk, hogy dermedjen a krém, és megtöltjük a lapokat, Három rétegbe kell krém, ezért vagy a tejcsokisból, vagy a fehér csokisból fog kimaradni, szerintem azzal nyúgodtan be lehet vonni a tortát, esetleg még egy kis tejszínnel kiegészítve. Ebben az esetben én vajkrémel vontam be kívülről, a megmaradt tejszínes tejcsokis krémet pedig megettük leányzóimmal, nagyon könnyű habos krém, szerintem önagában is nagyon finom. ![]() ![]() |
© Edit | 2009. márc. 17. 19:48 | Válasz | #7 |
![]() | |
Ez a recept a suru allagu Royal Icing-hoz (kesobbiekben roviditve RI)van megadva...ha lagyabbat szeretnel akkor tegyel hozza meg pici vizet) ROYAL ICING 3 evokanal Meringue por 50 dkg atszitalt porcukor 5-6 evokanal langyos viz Nagyon fontos hogy minden eszkoz zsiradek mentes legyen!!!!! az alapanyagokat a mixerrel 7-10 percig folyamatosan keverjuk amig szilard suru cukros tojasfeherjehez hasonlo hab nem keletkezik. Hogy megakadalyozzuk a kiszaradast, takarjuk le nedves konyharuhaval. Legmentesen lezarhato dobozban 2-3 hetig tarolhatjuk (nem kell hutobe tenni) Ujra felhasznalas elott a mixerrel jol verjuk habosra megint. A legjobb ha ehhez fem vagy uveg edenyt hasznalunk es nem muanyagot mert a muanyag edeny porusaiba a zsiradek bekerul es ha az bekerul a RI-ba akkor nem verodik fel rendesen ami azt eredmenyezi, hogy a krem folyossa valik es nem marad felverodve. |
© Fruzsika | 2009. márc. 17. 19:33 | Válasz | #6 |
![]() | |
![]() Itt az én első fondanom pontos receptje: Bolti 30 dekás Marshmallowból (315 Ft Lidlben) PONTOS RECEPTJE Betettem egy nagy kiolajozott műanyag tálba 2 zacsi (60 deka) MM-t felolvasztani a mikróba 2 evőkanál vízzel). (két részletben kellett volna) Hát persze, hogy fölért a tetőig! Azt hitten, hogy összeesik ahogy olvad, de ez nem akart. Aztán kiolajoztam az asztalt, meghintettem bőven porcukival, és kiborítottam. Viszonylag hamar összeállt, de ha megnyomva gyúrtam, azért ragadt...Nem tudtam megállapítani, hogy mikor lesz kész, ezért egyszerűen csak abbahagytam. Pedig szerintem jó erősen kellett volna átgyúrni (de enélkül is sima) Felvett 55 deka porcukit és a végefelé már csak keményítőztem. Jobban is lehetett vele dolgozni. Átgyúráskor bőven margarinoztam a kezemet és még bele is gyúrtam egy kicsit) Lett 1,26 kg a dupla adagból (60 deka MM-ból) és 55 deka porcukit. ![]() Gyönyörűségesen hagyja magát nyújtani. Kb 2,5 mm-re nyújtotta Ede és szépen bevonta a tortáját, 63 deka fondantból felhasznált a bevonásra 50 dekát. Annyira jó vékonyra lehetett nyújtani, pedig ez az első, amit még Ede csinált. Az én kettőmet hazavitte ma. |
© Fruzsika | 2009. márc. 17. 17:39 | Válasz | #5 |
![]() | |
Dömbi két mascarpones tejszínes tortakrém receptje: 1. Gesztenyemousse 25 dkg.gesztenyemassza, 25dkg.mascarpone, 2dl.tejszín, a hullala talán még jobb mint a pasztörizált,+ cukor. Nem írok mennyiséget, mert mi nagyon édesen szeretjük, az eredeti recept meg összesen 3 evőkanalat ír, keverés közben kóstolgassátok. A gesztenyemasszát és a mascarponét a cukorral összekeverem ilyen kézi elektromos csodával, de simán megy fakanállal is. Ha nagyon kemény hideg, tegyétek be a mikróba pár másodpercre, és akkor könnyebb keverni. A tejszínt felverem beleforgatom óvatosan a krémbe, ha nagyon puha picit be a hűtőbe, vagy azonnal a tortalapra. Én ha nem muszáj nem használok kívülre sem vajkrémet, mert nem szeretem, hanem ezzel kenem le vékonyan a tetejét és az oldalát a fondant alá. Ezt jó, ha este megcsináljátok, és reggelig a hűtőben tesped, és akkor lehet bevonni a tortát marcipánnal, vagy fondanttal. 2. Csokimousse A másik ugyan ez, ugyan ennyi, csak gesztenye helyett, tejcsoki, vagy étcsoki. A csokit felolvasztva keverem a mascarponéba, én még teszek bele cukrot is, ha gyerek nem eszik belőle rumot is, és kész. Érdemes finom csokit venni, mert az ízét az határozza majd meg. Próbáljátok ki, hogy az alsó lapra gesztenyés, a következőre étcsokis, a következőre tejcsokis. Ha csak csokist csinálok veszek bele koktélcseresznyét, és mindig megeszem mire beletenném. Ez egyébként a gesztenyemousse, és a csokimousse receptje, lehet tányérdesszertként is használni. Elképesztően finom. Túrókrém receptem is van de itt nem olyan a túró mint otthon, hanem mint a tejföl, olyan állagú. Nem tudom hogy viselkedne az otthoni túróval. |
© Fruzsika | 2009. márc. 17. 15:49 | Válasz | #4 |
![]() | |
Itt a 4. sz. hozzászólásban a Tortasuliban tanultak felhasználása, alkalmazása során felmerülő kérdésekre kaptok választ és kiegészítéseket, összegyűjtött tapasztalatokat, javaslatokat az Edit topicjában elhangzott beszélgetésekből. Főként a TORTADÍSZÍTÉS ALAPANYAGAINAK KÉSZÍTÉSÉHEZ kívánok segítséget nyújtani a helyi, magyarországi viszonyoknak megfelelően az itt ismert és fellelhető anyagok eszközök tekintetében és az itteni mértékegységekre átültetéssével, alkalmazásával. Az itt nem érintett kérdésekre a teljesség igényével Edit TORTASULIJÁBAN kapsz választ, katt ide! (vagy másold be a böngésződbe) http://kiprobaltrecik.extra.hu/tortak2.htm Royal Icing Az RI tulajdonképpen a gyorsan megkötő magyar cukormáz (tojásfehérje és cukor kikeveréséből), ami kíváló a mézesek írókázásához, de sűrűbb formában készítve tortadíszek, vonalak, virágok készítéséhez is alkalmas. Jól színezhető, gyorsan megkeményedik, és előre legyártható, dobozban jól tárolható. Ha a tojásfehérjét un. merinque porral (kapható Sőreginél) helyettesítjük, akár évekig is tartható maradandó díszeink lesznek belőle. Edit: Ez a recept a suru allagu Royal Icing-hoz (kesobbiekben roviditve RI) van megadva, ha lagyabbat szeretnel akkor tegyel hozza meg pici vizet) ROYAL ICING 3 evokanal Meringue por 50 dkg atszitalt porcukor 5-6 evokanal langyos viz Nagyon fontos hogy minden eszkoz zsiradek mentes legyen!!!!! az alapanyagokat a mixerrel 7-10 percig folyamatosan keverjuk amig szilard suru cukros tojasfeherjehez hasonlo hab nem keletkezik. Hogy megakadalyozzuk a kiszaradast, takarjuk le nedves konyharuhaval. Legmentesen lezarhato dobozban 2-3 hetig tarolhatjuk (nem kell hutobe tenni) Ujra felhasznalas elott a mixerrel jol verjuk habosra megint. A legjobb ha ehhez fem vagy uveg edenyt hasznalunk es nem muanyagot mert a muanyag edeny porusaiba a zsiradek bekerul es ha az bekerul a RI-ba akkor nem verodik fel rendesen ami azt eredmenyezi, hogy a krem folyossa valik es nem marad felverodve. FONDANRECEPTEK I. Marshmallow alapú fondan 1.Házi Marshmallowos fondan - Edit tortasulijában olvasható. 2.Bolti kész Marshmallow fondan elkészítése lásd alább Ede fondanja (3. hsz) és Dömbi fondanja itt: Marshmallow cukorból készült fondant. 1 zacskó marshmallow pillecukor,2X annyi porcukor,a tál kikenéséhez margarin,és pici víz a cukor bespricceléséhez.Nekem,ez így nem működik.Ha tovább kínlódnék vele,valami kisülne belőle,ha más nem ,egy jó nagy adag szemét biztos.Ebből a reciből kiindulva,fogtam egy másik zacskó mmw.cukrot.Belgiumba gyártották,a tartalma 150gr.,fehér, sárga, barack, és rózsaszín csikos. Mindent mérek.Fogtam egy zöld középméretű tupperes tálat,kikentem alaposan margarinnal,úgy hogy szemmel látható volt rajta , az enyém 80%-os zsírtartalmú,+10%vaj.Ez van ráírva.Beletettem az mmw.-t,megspricceltem vízzel 4x.Úgy csináltam hogy a csap alá tartottam a kezem,nem ráztam le róla a vizet,hanem a tál fölött a cukorra.Kicsit összerázogattam,betettem a mikróba először 10,majd 2x5 másodpercre,közben mindig megkevertem egy hőálló szilikon spatulával.Nagyon szépen keverhető volt a spatulával nem ragadt különösebb képpen.Hozzáadtam 1/4 tbsp glicerint,(ezt sajnos elfelejtettem kimérni)és a fél kiló porcukor belement idáig.A második adag cukrot elfelejtettem megszitálni,kicsit csomós lett,visszaraktam a mikróba,kb.20 másodpercre,és adagoltam a többi cukrot.Az utolsó adag cukrot ráöntöttem,és 2 dkg kukoricakeményítővel megszórtam a masszát alul felül.Közben a kezem kentem a margarinnal,eddig pont 3 dkg-ot használtam el belőle.Nagyon jó az állaga de szerintem még felvesz cukrot,most megvárom míg teljesen kihűl,(természetesen fóliázva van)és megnézem,mert cukrozás nélkül még ragad,jobban mint kéne,és még nem tűnik elég keménynek ahhoz,hogy borításként megmaradjon.Már most tenyérrel fényesre lehet polírozni(simogatni kőrkörös mozdulatokkal)ízre finom,eper ízű,és pasztellrózsaszín lett. Azt gyanítom,hogy nagyon felmelegítettem olvasztásnál,legközelebb alacsonyabb teljesítményen fogom,mert a kezem majdnem elbírta a hőfokot,és már olvadt volt,de láttam benne pár gömböckét,azért tettem vissza,de ahogy kevertem volna szerintem azok feloldódtak volna.Ha alacsonyabb a hőfoka talán nem vesz fel ennyi cukrot,és a végeredmény hajlékonyabb lesz,és ha végre lesz kukoricaszirupom,mindenképpen teszek bele 1 evőkanállal.Elejétől idáig 12 perc volt a munkaidő. II.Marchmallow nélküli fondan receptek: 1. Nyújtható Fondant /desszert.eu (nem kell hozzá marshmallow) 455 g porcukor 1 1/2 csapott teáskanál zselatinpor 2 evőkanál víz 1 1/2 evőkanál glükózszirup 2 teáskanál glicerin (gyógyszertárben étkezési) A zselatinport feloldjuk a vízben (alacsony lángon). Hozzáadjuk a glükózt és a glicerint és jól elkeverjük. Levesszük a tűzről és kicsinyenként hozzáadjuk a porcukrot. Folyamatosan kevergetjük, nehogy csomós legyen. Ha már annyira sűrű, hogy nem lehet keverni, kivesszük az edényből és belegyúrjuk a maradék porcukrot. Ezt természetesen színezheted is. Arra oda kell figyelni, hogy ha nem használod fel mindjárt, légmentesen csomagold be, nehogy kiszáradjon, megkeményedjen. Én fóliába szoktam tekerni a marcipánt is. Használat előtt mindig gyúrd át! 2. Nyújtható fondant házilag EDITÉ (nem kell hozzá marshmallow) 1 evőkanál étkezési zselatin (íz és színezék nélküli) 60 ml hideg víz 1 teáskanál mandula aroma, 120 ml kukorica szirup 1 evőkanál glycerin kb. 90 dkg nagyon finom szemcsés átszitált porcukor 1/2 teáskanál növényi zsiradék.. (nem olvasztva) Szórd a zselatint a hideg vízbe egy kisebb tálba, és hagyd pihenni néhány percig Rakd be a mikróba kb. 30 másodpercre addig, amíg a zselatin felolvad, de közben ellenőrizd az olvadást hogy halad nehogy kifusson. Add hozzá a mandula aromát, kukorica szirupot, glycerint és keverd addig amíg egy sima átlátszó anyagot nem kapsz, ha nem látszik át, akkor rakd be még a mikróba egy kicsit olvadni. Szitálj kb. 70 dkg porcukrot egy nagyobb edénybe Csinálj a közepén egy mélyedést, és öntsd a zselatinos keveréket a közepébe. Keverd össze egy fakanállal addig, amíg el kezd ragadni. Szitáld egy keveset a maradék porcukorból egy sima felületű munkalapra, és gyúrd át a masszát szép sima cipóvá... Ha szükséges adj hozzá még egy kevés porcukrot. Dörzsöld be a növényi zsírral a kezedet és gyúrd bele a fondantba. Ha nem használod fel azonnal, csomagold be légmentesen Folpack fóliába, és egy lezárható műanyag edénybe vagy zacskóba. Ha idővel megkeményedik, csak rakd be a mikróba néhány másodpercre és újra gyúrd át mielőtt használni akarod. Edit próbája-és videója- fél adag MM-ből: Na meg van a fondant...en fel adagot csinaltam csak a megadott hazi marshmallow receptbol, es az a mennyiseg pontosan felvett a gyúráskor 35 dk porcukrot, es kb 4 evokanal zsiradekot osszesen a gyuraskor. Itt van egy video amit most csinaltam ezen latni milyen a kemenysege...ha kesz be kell kenni novenyi zsiradekkal en Criscot-hasznalok es becsomagolni folpack foliaba, mert hamar szarad. Sajnos betelt a kartya a kameran ezert a vege az lemaradt, de pont azt mondom a vegen hogy egy kicsit ragad ezert meg bezsirozom a kezem egy kicsit es at gyurom meg egyszer. Ilyen állagú a kész fondan Edit próbája-és videója- fél adag MM-ből: Fondanborítás ragasztása a tortához: - vajkrémmel a megtöltött tortát kívül, és oldalát is vékonyan megkenni. Így menjen a hűtőbe. Másnap frissen kell rátenni a fondant (esetleg aláspriccelni a megkeményedett vajkrémre), ráborítani a fondant és rásimogatni sima zsírpapírral körben, hogy odatapadjon, odaragadjon a fondan rendesen a levegő ki legyen alóla nyomva. A fondannal már ne tegyük hűtőbe, mert ha elővesszük, akkor izzadni kezd. (amúgy is elzárja a krémet és a tortát teljesen a levegőtől, hőtől. tehát nem romlik alatta, nem kell félni) - vizzel higított lekvárral Dömbi: Ja a máz lekvárból! Azt úgy szoktam csinálni,hogy összekeverem a lekvárt,egy kis vízzel, hogy olyan kicsit folyós, kenhető legyen,a mikróban megmelegítem,és ecsettel rákenem a torta oldalára tetejére.Nem kell sokat,elég vékonyan,mintha sütés előtt mondjuk a kalácsot lekennéd tojással,és rögtön boríthatod a tortát. Gyakorlatilag ezzel váltod ki a vajkrémet,és ehez ragad hozzá a marci,vagy a fondant.Ilyen higított lekvárral szoktam megkenni a piskótalapokat is,ha kicsit száraznak tűnik,vagy ha tányérdesszertet csinálok,és az alap egy viszonylag kemény morzsálódó nem jut eszembe mi.(liszt,cukor,vaj) Egyéb figurák, díszek ragasztása fondanthoz Edit: Egy kis csipet fondantot kiveszek es feloldom 2-3 evokanal vizben..hagyom hogy jol elolvadjon es ez fantasztikusan jol ragaszt. Dömbi: Felforralt,és lehűtött csapvízzel nagyon jól lehet ragasztani egymáshoz a figurák alkatrészeit,és rá őket a tortára. Tragantos mintázómáz Dömbi: a nagy tortaguruk mexikói masszának hívnak. Én ezt próbáltam, nekem bejött. Habár én ritkán csinálok figurákat,mert semmi kézügyességem nincs.Tehát: 25 dkg. porcukor,15 ml tragantgumi,(kb.1 evőkanál) 5 ml.glükózszirup,30 ml.hídegvíz. Összekevertem a cukrot, a tragantot,közepébe öntöttem a glükózt,és 5 ml-enként öntögettem hozzá a vizet,közben kézzel keverjük,gyúrkodjuk.Ha kész megszórod lehelet vékonyan kukoricakeményítővel,nagyon lefóliázzuk,nem az ezusttel,a másikkal,bele zacsiba,és legalább 24 órát a hűtőben kell pihennie formázás előtt.Formázás közben csak annyit vegyél ki amivel dolgozol,mert pillanatok alatt keményedik,kiszárad,és használhatatlan.Érdemes egy fél adagot begyúrni és gyakorolni vele virágszirmokat,stb.mielőtt a nagy műnek nekimegy az ember. 1. Glükózszirup Dömbi írta: Az arány ami nekem már régóta működik, 7 gr. glükóz + 3 gr.víz, nagyon lassan összefőzve. Alacsony lángon csináljátok, mert nagyon hamar karamellizálódik, és akkor ezekhez a dolgokhoz használhatatlan. Azárt szirup, mert egy kicsit sűrűnek kell lennie. Érdemes kis mennyiséget gyártani, mert még hűtűben is hamar penészedik tartósító nélkül. A glükóz szirup tulajdonképpen az állagán javít." Fruzsika hozzáfűzése: Nos, mivel ez így mérhetetlen, ezért szorozd be 10-el, legyen 1. Glükózszirup igazi (glukóz = szőlőcukor por) - 7 deka szőlőcukorpor (glükóz) és - 30 gr víz, azaz 3 dkg víz, azaz 30 ml. (amit Margitka lemért, kb szűk evőkanálnyi.) Aki nem tud glukózport (szőlőcukorport) beszerezni (gyógyszertár), az csinálhatja szükségből kristálycukorból is (ami ugye nem az igazi). 2. Glükózszirup cukorból: 63 dkg kristálycukor, 37 ml víz. Ezt összeforralod, majd kiegészíted 1 literre. Ha sokáig akarod tartani, akkor egy pár csepp tartósítót raksz bele. Hideg vízzel kell feltölteni. A gyógyszertárban desztillált vízzel csinálják, de jó a sima víz is. Azt mondta, hogy csak forraljam fel kicsit "rottyantsam" össze, ne sokáig, mert nagyon hamar el kezd karamellizálódni." Hoztam egy cukrásztól egy vajkrém receptet ALAPVAJKRÉMET A cukrászatban talán leggyakrabban használt krém, semleges édes ízű, hozzáadott anyagokkal jól ízesíthető. Lassan kiszorítják a tejszínes krémek, amelyek sokkal korszerűbbek. A divat és a naponta változó orvosi szakvélemények ellenére újra reneszánszát fogja élni, ugyanis korszerűsítve (csökkentve kalóriatartalmát) sok régi sütemény elengedhetetlen tölteléke. El tud valaki képzelni egy Dobos tortát tejszínesen? Vajkrém cukor: - 50 dkg cukrot 1.5 dl vízzel felfőzzük egy tiszta edényben. - Amikor felforr, feljön a habja, ami nem más, mint a cukorban maradt melasz. Ezt a habot nedves ecsettel eltávolítjuk, és a forralás közben körbemossuk az ecsettel az edény falát is. Ez azért fontos mert amikor feljön a hab forraláskor, lerakódik az edény szélén a melasz. Ez a lerakódás később hajlamos kikristályosítani (ledögleszteni) a vajkrémcukrot. - -- Hozzáadunk 2 evőkanál citromlevet és tovább forraljuk még 3 percig. - Levesszük a tűzről. Meglocsoljuk pár csepp vízzel a tetejét, és lefedjük fedővel. Hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni. - A kihűlt vajkrémcukrot kihabosítjuk 50 dkg jó minőségű margarinnal. (A cukrászatokban erre egy speciális un. „krém margarint” használnak, amely nagyon jól habosodik, és nem lesz nehéz, zsíros a krém.) - Ezt a krémet ízesíthetjük utólag szinte bármivel. Ha könnyíteni szeretnénk a krémet, adhatunk hozzá pudingot is. Ettől jóval könnyedebb lesz, de már nem nagyon lehet hozzáadni utána nagyobb folyadéktartalmú anyagot, ugyanis a margarin csak korlátozott mennyiségű vizet bír el. Ha ez bekövetkezik akkor „szétfut” a krémünk, ikrás lesz. Hibák: -„szétfut a krém” , ha nem főztük elég ideig a vajkrém cukrot(híg volt) , vagy ha sok pudingot adtunk a krémhez, vagy ha nagyon hideg volt a margarin, és nagyon lehűtötte a krémet. -„ropogós a krém”, ha kikristályosodott „ledöglött” a vajkrém cukor -„karamelles” ízű a krém, ha túl sokáig főztük a vajkrém cukrot, ami elkezdett karamelizálódni. Hibák kijavítása: -A szétfutott krém negyed részét melegítsük meg, majd ezt az olvadt részt keverjük vissza a többihez, és próbáljuk meg kihabosítani -A ledöglött cukrot újra felfőzhetjük, de nagyon vigyázzunk a habtalanításra! Ha egy cukrot kétszer felfőzünk már nem lesz olyan tiszta világos színe, kicsit karamelles árnyalatot és ízt kap. -A karamelles ízű krémet a karakterének megfelelően még el lehet használni pl. csoki, dió, gesztenye stb. krémekhez. |
© Fruzsika | 2009. márc. 17. 09:21 | Válasz | #3 |
![]() | |
Ede fondant receptje kész bolti Marshmallowból. (MM) -30 dkg MM -30-35 dkg kukoricakeményítős porcukor (500 gr porcukorhoz 4 dkg kukoricakeményítő hozzászitálva) -1 ek víz (az olvasztáskor) -sütőmargarin (az olvasztás előtt az edény vastagon kikenéséhez, gyúrás közben a kéz megkenéséhez, a legvégén a fondant margarinnal való átgyúrásához) A MM-ot egy alaposan kikent műanyag edénybe tesszük, hozzáadunk 1 ek vizet és jól megmelegítve a mikróban, több részletben (rázogatva) felolvasztjuk, majd a felhalmozott porcukorba öntjük. Hogy könnyebb legyen vele dolgozni és ne ragadjon a kezünkhöz a tetejére is halmozunk porcukrot bőven és lassan kezdjük kigyúrni a széléről befelé forgatva az anyagot, közben a kezünket margarinnal kenegetve. Mire belegyúrjuk a porcukrot, a masszánk szépen összeáll puha, de rugalmas anyaggá. A legvégén margarinos kézzel gyúrjuk át és légmentesen csomagoljuk el. Másnapra a puhának tűnő fondantunk megfelelő állagúra keményedik. 60-65 dkg szivacsos, sima állagú fondantmassza a végeredmény. |
© Pavone | 2009. márc. 16. 19:54 | Válasz | #2 |
![]() | |
Ez egy nagyon egyszerű torta, nem valami mutatós, viszont finom! Gyümölcstorta, meggyes. Kell hozzá egy piskóta lap és egy nagyobb peremű tortaforma. A töltelék egy üveg magozott meggy befőtt amit levével eggyütt fel kell tenni forrni. Ha már szépen forr 2 zacskó vaniliás pudingport ki kell keverni 2 deci vízzel, és a forrásban lévő befőtthöz óvatosan önteni. Ha ez szépen besűrűsödött, egy tábla étcsokit még hozzá kell keverni, mikor már lassan kihűl a piskóta lapra öntsük és hagyjuk teljesen kihűlni.Nagyon fincsi!!! |
2009. márc. 15. 15:12 | Válasz | #1 | |
![]() | |
Ide szigorúan csak a kipróbált, esetleg Edit topikjában már kitárgyalt, recepteket lehet írni!!! Mindenféle reagálást, hozzászólást ebből a topikból KITÖRLÖK! Megbeszélni, kiértékelni továbbra is Edit topikjában kell! Ha hibás recept kerülne ide azt a beíró utólag szerkesztő módban javíthatja. Minden aktív fórumozónak adtam moderátori jogokat. Szerintem ebbe a topikba a már kipróbált tortarecepteket, aminek olyan az állaga, hogy jól lehet diszíteni, azt is be lehet tenni, esetleg képpel együtt. Lényeg az, hogy itt csak tortával kapcsolatos RECEPTEK legyenek, és ne beszélgetés. |
|
|
|