A fórumba csak regisztrált felhasználók írhatnak.
Fórum indítása: 2005.április. 06.
margit2.hu   >>   Fórum   >>   Házi praktikák- Sütés, főzés
Minden olyan apró fogás, trükk mely könnyebbé, gyorsabbá teszi a sütést-főzést.

Ha szeretne hozzászólni, be kell jelentkeznie!
Bejelentkezés >>

Listázás időrendben


Agnes2008. dec. 12. 03:26 | Válasz | #34 
Mézes sütik díszítése.
Ha sok tojáshabot készítesz mézes sütik díszítéséhez, akkor két zacskóba kell tenni.
Egyikre nagyobb, a másikra kisebb lyukat kell vágni.
A nagyobb lyukúval nyomni oda ahol teljesen be szeretnénk kenni,és egy ecset segítségével kell elkenni ( iskolás vízfestékes)
A kisebb lyukúval pedig lehet cifrázni. Minden hab menjen egyszerre be a zacsikba, mert mire végzünk egy kisebb adaggal, kint megszárad.
Ha színeset készítünk, azok külön zacsiba menjenek, de ne később, hanem a hab elkészítése után rögtön!


anyulia2007. dec. 16. 19:02 | Válasz | #33 
A férjem szokott mellette állni,azért bízunk meg benne.
Lia

 © Fruzsika2007. dec. 16. 18:29 | Válasz | #32 
Hát, ha az tényleg tiszta akác, akkor oké, de az asztalosok azért zömmel fenyővel is dolgoznak. Az 'a jó ismerős' szó azért az garancia lehet. Én asztalostól csak akkor fogadnék el, ha ott állok és látom, amíg összegyűlik a zsáknyi por :-)

anyulia2007. dec. 16. 12:51 | Válasz | #31 
Fruzsika!

Mi egy ismerős asztalostól kaptunk fűrészport.A hideg füst a jó.
Lia

 © Fruzsika2007. dec. 16. 11:27 | Válasz | #30 
Ellepi a páclé és mégis forgatom, mert egymáshoz is érnek)
Anyulia, de honnan van akác fűrészporod vegytiszta? És tök száraznak kell lenni, vagy nedves, azaz frissen kivágott fából is jó a fűrészpor?

Ja. Megy szép lassan a hideg füstölés tegnap déltől. (kívül van a füsttér)
Nekünk száraz meggyfánk van, abból csinál parazsat és frissen kivágott szilvafából csinált forgácsot (stillel) és azzal van lefojtva. Mát nem tudtunk kitalálni.



 © Fruzsika2007. dec. 16. 11:22 | Válasz | #29 
De jóóóó, előre is köszi.
És fűrészport hogy lehet csinálni? (mert ugyebár nem árulnak) Meg ha árulnának is, az nem lenne biztosan keményfa (akadna benne gyantás fenyő meg akármi)

anyulia2007. dec. 15. 14:35 | Válasz | #28 
Fruzsika!
A húst ellepi a páclé?Foragtni kell hogy mindenhol érje.Az akácfa jó füstölni ahogyan írja Margaréta,mi kemény akácfa fűrészporral füstölünk. 2 hétig a pácoltuk a húst.
Lia

 © margareta512007. dec. 15. 13:34 | Válasz | #27 
Sziasztok!

Az elebb beszeltem a ferjemmel,azt mondta nalatok lehet talalni akacfat,tehat akac fureszporral fustoljetek.Nalunk nem all fenn ez a kerdes mivel bukkel szoktunk fustolni/vigyazat a tolgy tanint tartalmaz!!/a gyumolcsfaktol is kaphat egy kulonos izet./A ferjem husiparba dolgozott es tudja az eljarasokat,ha lesz idom fogok kuldeni recepteket/

 © Fruzsika2007. dec. 15. 13:00 | Válasz | #26 
Ja, és tettem hozzá 1 liter forralt vizet is (amiben a fűszerek felét kicsit átrottyantottam, és tettem hozzá szemes borsot, babérlevelet és fokhagymát. Ma reggel ezt is ráöntöttem kihülve.
Mivel nem nagy darabok a húsok, nem lehetne egy hétig pácolni? Az kevés?

 © Fruzsika2007. dec. 15. 12:57 | Válasz | #25 
Szia, írtam is egy választ, de megont elröppent a netem és valahol a világűrben repked most az üzim.

Szóval vettem sonkapácot a Zöldpatikában. Egyenes aránypárral :-) kiszámítottam, hogy 5 kiló húshoz hogy kell csinálni, mennyiből és mennyi sóval (hattal osztottam mindent) és azzal bedörzsöltem a kb két kilónyi tarját és a 2 nagyobb darab csülköt. Tegnap este.

anyulia2007. dec. 15. 10:56 | Válasz | #24 
Fruzsika!

A férjem szerint,kb.2 hétig kell a pácban állni a húsnak.Hogy készítettétek a pácot,vagy csak sóban áll a hús?A háló átmérőjét nem tudom,elmentem és ráböktem egyre hogy az megfelel.
Lia

 © Fruzsika2007. dec. 15. 10:48 | Válasz | #23 
Sziasztok!
Anyulia és milyen átmérőjűt vettél? Tarját akarok kötözöttsonkának (már sóban áll-illetve pácban)
Köszi, ha tényleg tudnál küldeni! Megadom a címemet. Talán, ha elsőbbséggel adod fel természetesen utánvéttel, akkor ideér a füstölés előtt. Köszike.Elküldöm a címemet.

Hány napig legyen a pácban (tegnap este sóztuk be) 2 hátsó csülök (csonttal) és egy két kilós tarja. Csak próbából csináljuk. Ha beválik, akkor húsvétra is csinálunk.

 © margareta512007. dec. 14. 22:45 | Válasz | #22 
Sziasztok!
En ugy tudom egyedul a fenyofureszport nem szabad fustoleshez hasznalni.

anyulia2007. dec. 14. 21:21 | Válasz | #21 
Fruzsika!
Nekem levágták a kért métert a hálóból,a kolbász receptet a férjem tudná mondani,Ők szokták ízesíteni.Megkérdezem tőle és beírom.Mi teszünk bele őrölt köményt is.A barátunknak van egy erre külön készített füstölő és abban szoktuk füstőlni a kolbászt és a húst.Januárban szalámit szeretnénk tőlteni,tavaj töltöttünk nagyon finom lett.
Lia

 © Fruzsika2007. dec. 13. 22:46 | Válasz | #20 

Itt a képe a sonkahálónak:


 © Fruzsika2007. dec. 13. 22:41 | Válasz | #19 
Hála anyuliának, megtaláltam a neten ezt az oldalt, ahol lehet kapni kötözött sonkához való gumirozott hálót. (sajna 50 méteres kiszerelésben) :-((((
Anyulia neked levágtak belőle?
Íme: Sonkaháló
Budapest, IX. Soroksári út 90. alatti HENTES MESTER mintaboltunkban előzékeny kiszolgálással várjuk tisztelt vevőinket.
Mintabolt nyitvatartás: 7-15 ig , Parkolás a Kereskedőház udvarában.
Telefonszám:06-20/77-33-431

 © Fruzsika2007. dec. 13. 22:36 | Válasz | #18 
Légyszí mondd el hogy hogyan füstöltök? Mivel? És honnan szereztek hozzá keményfa fűrészport? (mert ugyebár akármi nem jó)

És füstöléshez a meggyfa és a szilvafa jó?

 © moocska2007. dec. 13. 18:29 | Válasz | #17 
Mi már túl vagyunk az idein. Már szikkad a füstölőben. Mi csak sózni szoktuk és nem pácoljuk. De ezt is kipróbálnám.

margit22007. dec. 13. 17:08 | Válasz | #16 
Fruzsika!

Sajnos kolbász receptben nem tudok segíteni, mert annak idején nálunk hentes készítette.
Nem ismerem az arányokat. Talán majd Lia, neki még friss a kolbászkészítés!

 © Fruzsika2007. dec. 13. 16:51 | Válasz | #15 
Köszönöm. Végül is kaptam sonkapácot.
Én nem nagy sonkát akarok pácolni, hanem egy nagy darab kicsontozott tarját és vagy 3 db csülköt.

A tarjához kéne valami háló szerintem.

Kolbászt ois gyártunk majd.
Leírnád a receptedet? Kilónként mennyi só, mennyi bors mennyi a pirospaprika?
A fokhagymát előzőleg ledarálom és kis lébe ázik másnapig. Csak a levét teszem bele.
A köményt nem szeretem benne, mert magát a gyulait nem kedvelem.

margit22007. dec. 12. 18:24 | Válasz | #14 
Szia Fruzsika!

Mi már nagyon régen pácoltunk, kb. 10 éve. Akkor ezzel a páclével:
Sonkánként fél kg só, egy kanál szegfűbors, egy kanál bors, egy kanál koriander, egy fej vöröshagyma, egy kanál majoranna, pár babérlevél.
A hozzávalókat vízben felforraljuk, majd lehűlés után ráöntjük a páclevet a sonkára. A páclének el kell lepnie a húst. A sonka a bőrös részével legyen a pácolókád alja felé. 3-4 hétig pácoljuk a húsféléket, pár naponta forgatva a húst.


 © moocska2007. dec. 12. 18:10 | Válasz | #13 
Cserike nemcsalódtam benned.Te vagy az egyik legkreatívabb emberke akit valaha ismertem!Pusszancs!

 © Fruzsika2007. dec. 12. 18:05 | Válasz | #12 
Szevasztok!
Szoktatok e húsvétra saját pácolású tarját, vagy csülköt felfüstölni?
Valaki tud e jó páclevet házilag?
Kolbászt csinálunk a hétvégén és szeretnék egy darab oldalast és egy jókora tarját is pácolás után felfüstölni.
Hogy csináljam?

margit22007. dec. 12. 16:55 | Válasz | #11 
Móni!

Ez nagyon jó ötlet, és tetszenek a kis figurák is!

 © Móni2007. dec. 12. 15:04 | Válasz | #10 
Ha a gyerekek leharapták a csokimikulás fejét, és a többit meghagyták( legalábbis az enyémeknek csak a feje kell, meg a csokinyuszi fülei), akkor felolvasztva öntsük bele a kiürült adventi naptár műanyag tartójába. Felveszi a kedves kis karácsonyi alakzatokat a csoki, és mindjárt érdekesebb, kapósabb lesz a csoki, és kárba se vész!



atandi2007. nov. 29. 18:49 | Válasz | #9 
Nagyon tetszik ez a topic, csupa jó ötlet van benne!! ÉN is vörös héjával szoktam a húslevesbe tenni a vöröshagymát, csak addig szedem le a külső rétegeket, amíg csúnya, piszkos. Aztán átszúrom a hagymár egy fogpiszkálóval , hogy ne essen szét. Ha grillezzük a felezett lilahagymát a husik mellé, azt is átszúrom fogpiszkálóval, így egyben marad.
Andrea

 © Móni2007. nov. 27. 12:03 | Válasz | #8 
Máj:
Én ha rántott májat sütök, mindig "fröcsög, durrog". Azt gondoltam, biztos az olaj nem jó. De nemrég azt hallottam, hogy nem szabad a nyers májat megsózni, mert ez a fröccsenés oka. Igaz lehet, mert kipróbáltam, és most nem volt ilyen gondom. A tojásba tettem a sót és fokhagyma granulátumot és nagyon finom lett így is rántott máj.

 © Móni2007. nov. 27. 11:59 | Válasz | #7 
Húsleves:
Én is anyukámtól tanultam, hogy a húsleves finomabb, ha a hagymát nem pucoljuk meg teljesen, egy vékonyabb réteg " héját" hagyunk rajt. Finom ízű és szép színű lesz.

 © Fruzsika2007. nov. 22. 08:16 | Válasz | #6 
Aranysárga húsleves

Az én édasanyámnak volt egy fortélya! Ajánlom kipróbálásra, ha nem kukoricán nevelt sárga zsírú tyúkból főzitek a húslevest, hanem színtelen bolti sovány pipiből. De bármilyen húslevere is lehet belecsalni színt.
Tudom, hogy a kurkuma is sárgít, de ez más - és régen nem volt kurkuma.
Tehát:
egy kisebb sárgarépát (vagy egy cikket) lereszelsz a sajtreszelőn és egy kevés (1-2 evőkanál) forró olajon 2-3 pecig dinszteled folyton kevergetve, majd rámersz egy merőkanálnyi levest, azzal fölforralod és rászűröd szűrőn a többi levesre.
A kiolvadt karotintől csodaszép sárga lesz.

3-5 perc az egész, de megéri!

Tünde2007. máj. 12. 10:44 | Válasz | #5 
Krumpli

Ha rögtön nem használjuk fel a felszeletelt burgonyát, sós vízbe tegyük, így nem barnul meg.

Ha szép piros, ropogós hasábburgonyát akarunk sütni, előtte egy száraz konyharuhával, vagy papírtörlővel itassunk le róla minden vizet.

Finomabb a krumplipüré, ha vaj helyett krémsajtot, tej helyett tejfölt keverünk bele.

Újkrumplit sós vízben áztatva könnyebb pucolni.
http://www.kristalyeskuvo.hu

anyulia2007. máj. 12. 10:30 | Válasz | #4 
Máj:

A májat nem szoktam vízben megmosni mert kemény lesz, hanem a feldarabolás után, fokhagymás tejben áztatom.
Lia

Tünde2007. máj. 12. 10:02 | Válasz | #3 
Tojásfehérje

Kemény lesz a felvert hab,ha hideg tojásfehérjét használunk, én szoktam bele egy csipet sót tenni, és attól biztosan jó kemény lesz.

Margittól tanultam: a megmaradt tojásfehérjét el lehet tenni a mélyhűtőbe, mondjuk egy margarinos dobozba, aminek a tetejére ráírod hány fehérje van benne, lehet utána is rakni hozzá, jelöljük azt is a dobozon. Kiengedés után ugyanúgy lehet használni, mint a frisset.
http://www.kristalyeskuvo.hu

anyulia2007. máj. 12. 09:55 | Válasz | #2 
TOJÁSFEHÉRJE: felverése habnak gőz fölött, ha nincs a tűzhely közelében konektor.
Úgy szoktam készíteni, hogy felforralom a vizet és mikor már jól forr a víz,akkor leveszem a tűzről az edényt és a roborgéppel elkezdem keverni,ha hülne a víz visszateszem, újraforralás után tovább keverem amíg elég kemény nem lesz a hab.
Így nem kell félni hogy leborul az edény a tűzhelyről, keverés körben.
Lia

Tünde2007. máj. 11. 20:25 | Válasz | #1 
KRUMPLI: ha almát rakunk közé nem csírázik ki

MÉLYHŰTÉS: pl.zserbót és pogácsát lehet is mélyhűtőbe tenni. A zserbót szobahőmérsékleten kell kiengedni, pogácsát mikróban felengedni.

SÓS ÉTEL: késhegynyi szódabikarbónát kell tenni az elsózott ételbe.

SÜTÉS: ha kemény a vaj,és nincs ídőnk megvárni míg felolvad, a lisztet v. a cukrot melegítsük.

TORTASÜTÉS: csak a forma alját vajazzuk,az oldalát ne, mert felpúposodik a torta közepe.

ZÖLDSÉG FRISSENTARTÁSA: nedves ruhába betekerve hűtőbe rakni
http://www.kristalyeskuvo.hu


Ugrás a tetejére

Tárhely és domain a MediaCentertől

Google
Keresés az Interneten Keresés az SG fórumokban

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker