A fórumba csak regisztrált felhasználók írhatnak.
Fórum indítása: 2005.április. 06.
margit2.hu   >>   Fórum   >>   A biokertész tanácsai
Biokertészettel kapcsolatos tapasztalatok, cikkek írások és fotók.

Ha szeretne hozzászólni, be kell jelentkeznie!
Bejelentkezés >>

Listázás időrendben


margit22012. feb. 22. 18:42 | Válasz | #367 
Terike!

Éppen ezt írtam én is Győzőnek a 359-esben, de én 1 hétig is bent szoktam hagyni... biztos, ami biztos! Hatásos is!

margit22012. feb. 22. 18:41 | Válasz | #366 
Ancsa!

Akkor majd ezt is kipróbálom én is! ...

 © szjneterike2012. feb. 22. 18:27 | Válasz | #365 
Ancsa

A szárazbabot ha egy napra beteszed a fagyasztóba akkor sem lesz zsizsikes.

 © Csató Anna2012. feb. 22. 18:12 | Válasz | #364 
Margitka!
Állitólag utálják a levél illatát,zöld levelet kell beletenni!
Ja és ha már a diólevélnél tartunk,azt tudtad,hogy a dió belsejében az a kis hártya,ami elválasztja a belet egymástól,ha megszáritod,a teája nagyon jó klimax ellen?Csökkenti az izzadást és a melegséget,ami rájön a nőkre olyankor.Anyukám évek óta issza!

margit22012. feb. 22. 18:00 | Válasz | #363 
Ancsa!

Na ezt sem hallottam még eddig... de mivel diófalevél van dögivel, az idén feltétlenül kipróbálom én is! ...
... Különösen egy zöldbab fajta van, ami nagyon zsizsikesedik, pedig igazán finom!... kíváncsi leszek, hogy hatásos lesz-e a diófalevél majd!


 © Csató Anna2012. feb. 22. 17:51 | Válasz | #362 
Margitka!
Nálunk a babos zacskóba diófalevelet szoktunk tenni zsizsik ellen!

margit22012. feb. 22. 14:35 | Válasz | #361 

A zalán bab bizony nagyon érzékeny a nedvességre. Igen sok csapadékot igényel! . Néhány éve, amikor volt az a nagyon csapadékos nyár, akkor lett a legbőségesebb a termés! Más minden elrohadt, de ez meg szépen nőtt...
Tényleg szép ez a futó bab! ...

 © Győző2012. feb. 22. 12:38 | Válasz | #360 
Nincs tapasztalatom zsizsikre. A bab egy részét lefagyasztom a mélyhűtőben. Ami nem fér be, az se szokott megzsizsikesedni. Vászon zacskóban tárolom. Mutatok egy képet. Azért érdekes ez, mert a májusban felásózott gyepbe vetettem a magokat.Ide eredetileg krumplit akartam tenni, de a babvetés után még sok magom maradt, ezért felülbíráltam korábbi szándékomat. Mindig is szerettem volna, ugyan olyan dús babsátort nevelni mint amibe te annak idején belebújtál. A zöldborsó leérésével feleslegessé vált acélrácsokat támasztottam egymásnak mint a létrát. Ugyanis, kettős hasznosításúak a támok. vízszintesen zöldborsótám, függőlegesen feláálítva babfuttató. Itt a tűzbab látható. A Zalán fajta aminek fehér a virága, éppen a másik oldalán fut. A tavalyi időjárás nagyon megviselte őket. (először sok eső, utána ménkű hosszú száraz meleg.) A Zalán magja összeszáradt. Az amúgy is vékony mag a szokásosnál is vékonyabb lett. Míg a tűzbab hüvelye megbetegedett. S hogy mentsem a menthetőt, mielőtt a betegség elérné a magokat, kifejtőbabként leszedtem. A tűzbabot egy kertésztársamtól kaptam. Már az is eszembe jutott, nem volt e vírusos a vetőmag?
http://kedvescimbora.extra.hu

margit22012. feb. 21. 17:44 | Válasz | #359 
Győző!

Én legalább már 15 éve kaptam a magot. Azóta bizony saját fogott magot vetek. Noha már láttam Agrohobbi boltban ilyet, de még sosem vettem. Szerencsére mindig tettem el eleget. Az idén is odafigyelek majd rá!
Csak egy a gond vele, hogy hosszú tenyész idejű. ... Általában csak szeptembertől lehet ezt a fajtát szedni.... Én minden vetőmagot berakok a mélyhűtőbe a zsizsik miatt 1 hétre, de ezt még soha nem kellett! Eddig még soha nem volt zsizsikes... nem is láttam olyan magot sem, ami meg lett volna szúrva... Már én is gondolkodtam rajta, hogy mi is lehet ennek az oka.

... Miért Neked talán más tapasztalatod van?

Ja, és még soha nem permeteztük...

 © Győző2012. feb. 21. 17:35 | Válasz | #358 
Margitka!
Honnan vetted az információt, hogy a Zalán bab nem zsizsikesedik? Saját fogott magról veted? Kell permetezni?
http://kedvescimbora.extra.hu

 © ragoka2012. jan. 21. 05:11 | Válasz | #357 
Győző!
Én az Úri szóforgatáshoz nem értek!
Nem is akarok!
Maradok egyszeri földtúró aki többek között céklát is mer termeszteni..

 © Győző2012. jan. 20. 17:23 | Válasz | #356 
Tamás, te most lebuktál, mint Schmitt Pali a doktori disszertációval. Nem az írásodhoz fűztem észrevételt, hanem a címéhez. Amit te most trükkösen lehagytál az így jelent meg:

Termesszék velem: cékla
szerző: Grosz Tamás

Mondhatsz amit akarsz ez a cím nekem továbbra is azt sugalja, sőt kihangsúlyozza, hogy a szerző termeszti is azt, amiről a cikk szól. Piros cékláról fogtam magot. Egy lisztes zacskónyi magom termett egy répán.


http://kedvescimbora.extra.hu

 © ragoka2012. jan. 19. 04:17 | Válasz | #355 
Győző!
Itt az eredeti cikk a cékláról! Nem írtam, hogy TERMELEM csak felsorolás, hogy milyen fajtákat ismerek Bár volt kétségtelen, de magra nem termeltem. Változatlanul állítom, hogy nem értek és nem is akarok érteni sem a bio gazdálkodáshoz sem a génmanipulált dolgokhoz!
Így nem is tudok vitatkozni erről.. Sajnálom! Annak örülök, hogy sikered van a magokkal!


A cékla a gyógyászatban és az étkezésünkben is különleges szerepet tölt be. Az egyik legnagyobb cukortartalmú zöldségféle. Serkenti az immunrendszert, és természetes rákellenes anyagokat is tartalmaz. Számtalan recept őrzi gasztronómiai felhasználhatóságát.
Több fajtája is kedvelt
– Gyűrűs cékla. Égőpiros színű, szeletelve körkörösen fehér és vörös elhatárolt csíkjai teszi különlegessé. Kiskertben jól és bőségesen termő, kiváló ízű növény.
– Sárga cékla. Íze finomabb, mint a hagyományos cékláé. Díszkertben, de virágágyásban is rendkívül mutatósak élénk sárgászöld levelei. Gumója égő sárga, gömbölyű alakjával szinte vonzza a tekintetet. Magas karotintartalma miatt kiváló étel gyermekeknek. Jól tárolható.
– Hosszú piros, illetve gömbölyű cékla. Igénytelen növény. Az árnyékot nem, hanem a mély rétegű, világos és napos helyet kedveli. Vetéskor e használjunk se műtrágyát, se szerves trágyát, hanem szitált komposztot. Április végén ültetjük, keléséig gyakran érdemes öntözni. Magas káliumigényét ásványi őrleményből fedezzük. Sajnos, kapálni is kell… A gyökereket ásóvillával szedjük fel még a fagyok előtt. Tárolása homokba vermelve, fagymentes helyen akár 5-6 hónapig is lehetséges.

Lehet sütni, főzni, de nyersen is fogyasztható
Recept 1.
Hozzávalók: 60 dkg apró cékla; 2 db nagy alma; 2 db kis vöröshagyma; 2 evőkanál citromlé; 1 evőkanál méz; 1-1 csipet só, fehérbors és őrölt kömény; 2 evőkanál dióolaj; 10 dkg reszelt, nyers zellergumó; 1 kisujjnyi reszelt gyömbér.
A céklát folyóvíz alatt gondosan lekeféljük, meghámozzuk és lereszeljük. A céklacsíkokat beletesszük egy tálba. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, csíkokra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát kicsire aprítjuk. A citromlevet összekeverjük a mézzel, a sóval, a borssal és a köménymaggal. Az almát és a hagymát a céklához vegyítjük, ráöntjük a salátalét, végül rácsorgatjuk az olajat, és az egészet alaposan átkeverjük.
Recept 2.
20 dkg céklát megmosunk, öntöttvas lábasba tesszük, és 1 óra hosszat a sütőben fedő alatt sütjük. Ha puha, akkor meghámozzuk, cikkekre vágjuk. Készítsünk hozzá keveréket is: 1 evőkanál méz; kevés rizsecet (jó a borecet is); 1 kávéskanál mogyoróolaj; só és bors. Ebbe a keverékbe belemártjuk a céklacikkeket, majd az egészet visszatesszük a sütőbe 15 percre.
Készíthető hozzá fokhagymás mártogató is: 1 evőkanál tejföl; 1 közepes gerezd fokhagyma préselve; tormás majonéz

 © Győző2012. jan. 18. 20:07 | Válasz | #354 
Tamás, sorozatod a "Termesszék velem" címe miatt én végtelenül szomorú vagyok. Hogyan termesszük veled ha te se termeszted? Nagyon el vagyok miattad keseredve.
Nem szabad összekeverni a növénynemesítést a géntechnológiával. Én ez utóbbira értettem a génmanipulációt. A növények keresztezése évezredek óta folyik a természetben is. Mindeddig problémák nélkül, hiszen egymáshoz közel álló fajok között történik akár a természet akár a nemesítők által. Míg a géntechnológiai laborokban minden eszetlenségre lehetőséget teremtenek. pl. emberi géneket építenek be állatokba, vagy olyan bacilusokat növényekbe ami természetes úton nem sűrűn fordulhat elő. Ezeknek következményeit egyelőre csak kapisgálja a tudomány, de a kerge marha kór tapasztalatai alapján, sok jóra nem számíthatunk. Pedig az csak babazsúr volt a génmanipulációhoz képest. (Máshogyan ítéljük meg
ezt a kérdést mi biokertészek és máshogyan a pénzhatalom által lefizetett tudósok, politikusok.)
Nekem nem fáradtság a kertben dolgozni.A múlt héten kimentem a városszéli telkemre. A szőlő mentén felásóztam, utána kaszáltam hozzá füvet és letakartam. Szép napsütéses idő volt. Jól esett a mozgás. A második szomszédban három férfi metszette a fákat. Már viszketett a tenyerük a metszőolló után. Ők se bírták ki tavaszig. A vetőmag mizéria is beindult. A sárga céklát nem véletlenül forszírozta a barátom. A honlapom üzenőjében valaki csicsókát kért. Más valaki magtermesztésről tanácsot. Egy fórumról kértek örököshagyma magot. Egy menyecske Gödöllőről kért jugoszláv paradicsom magot. Pénteken jön hozzám egy fiatalember aki E-mailban kért nagyon sok féle magot. Mire mondtam neki, jöjjön el és oda adom a magos dobozomat, aztán válogasson kedvére. Ebből is látszik beindult a szezon, mocorog a kertész nép.
http://kedvescimbora.extra.hu

 © ragoka2012. jan. 18. 06:21 | Válasz | #353 
Győző!
Sajnálatos módon kifogytam belőle és magamnak sem tudok szerezni! Nem tudom mit nevezel manipuláltnak mert ezt több 50-es évek beli szakirodalomba is olvasni lehet a sárga cékláról.
Nyilván nem természetes, de manapság minden nővény valamilyen kereszteződésből jött létre!
Divatos szó amivel én nem tudok mit kezdeni mert én is te is manipulálod a növényeidet hiszen a szebb és jobban termő egyedeket ülteted el te is én is! Most akkor? A génmanipuláció pedig teljesen más téma amihez én nem értek, és nem is akarok!
A második kérdésedre az első a válaszom azaz én is keresem..
Jó kertészkedést!
Ámbár még van egy hónap pihenőnk!

 © Győző2012. jan. 17. 14:21 | Válasz | #352 
Tamás!
Sárga cékla magot keresek egy barátom számára. Rákerestem egyáltalán miről van szó, és második találatként hozta a 2009.-es Szabad Földbeli írásodat. Két kérdés merült fel ezzel kapcsolatban. Az első engem érint mint biokertészt, a második a barátomat.
1.Mit Lehet eredetéről tudni. Nem génmanipulált e, mint a fekete tulipán?
2.Hol lehet megbízható forrásból beszerezni hozzá magot?
http://kedvescimbora.extra.hu

 © ragoka2011. szept. 15. 04:42 | Válasz | #351 
Győző!
Megnéztem! Véleményem nincs! Szerintem a cim és a végső tartalom miatt a megítélésed nem lesz kedvező!

 © Győző2011. szept. 14. 22:20 | Válasz | #350 
Kedves Tamás!
Nem hála a jó istennek.
Volt erről egy jelenet a Sas féle Mikroszkóp Színpadon
http://kedvescimbora.extra.hu

 © ragoka2011. szept. 12. 18:43 | Válasz | #349 
Kedves Győző!
Nem tudok mit hozzáfűzni! Valószínű nagyon mások vagyunk mind a ketten!
De ez nem baj hiszen az emberek sem egyformák!
A kert boldogit!

 © Győző2011. szept. 12. 08:31 | Válasz | #348 
Tamás az első soroddal egyet értek éppen ezért hozakodtam elő a recept gyűjteménnyel. A második soroddal kénytelen vagyok vitába szállni. Íme az érveim:
Pl. az 1. reci növényét a csicsókát 3 ágyásban termesztem. Aztán többek között van itt még almás, körtés reci stb. a többi növényen is végig mehetnénk, egy részüket én is termesztem, a többit ismerem, de nem érdemes, mert nem ez a lényeg. A reciket sohasem szabad szó szerint értelmezni, mint egy szentírást. A hozzád hasonló gyakorlott főzőcskéző számára nem arra valók, hogy kimérje melyik anyag , hány deka? Hanem, hogy ötletet adjon, mit és hogyan lehet sütni, főzni. Aztán mindenki a saját ízlése szerint tovább fejleszti az étket. Maradjunk még az előbb említett körte recinél. Azt írja: 0,5 kg csontkörte, 0,5 kg liszt. Jelenleg két fajta almám és három fajta körtém érik. Tegnap reggel felszaladtam a kertbe szedtem a fa alatt egy vödör almát, lehámoztam, lereszeltem. Így lett a csont körtéből alma és a jó fene tudja hány kg. Aztán az én drága feleségem összegyúrt hozzá annyi tésztát amennyi két gázsütő tepsire szükséges, de ő se mérte ki mérleggel. A reci írja még: 20 dkg cukor, 2 szabadtartású tojás,tej, termelői tejföl, töltetlen keksz, bio- vagy kezeletlen citrom,fahéj. Cukrot nem tettem bele. Minek? Amúgy is ménkű édes a pite az almától. Szabadtartású tojást, egyet használtunk csak fel, mert kevés tojást tojik a négy öregecske tyúkom, és spórolni kell vele. Termelői tej rendben, de töltetlen kekszet és citromot nem szoktam bele tenni, mivel egyik se terem a kertemben. Fahéjat mint fűszert viszont szoktam, de most éppen kifogyott a készletem, ezért ezt nélkülözni voltam kénytelen. Ha hiszed, ha nem, a recitől való ennyi eltérés ellenére, mégis finom lett a pite.
Szó van a könyvben a paradicsom befőzésről. Sokak szerint: „Rendes ember télen nem vesz paradicsomot”. Pontosabban, nem vesz paradicsomot máshonnan, csak a kamrapolcról le.”
Ezt a növényt is ismerem. Íme a bizonyíték. Ma a fő csapásirányom éppen ez. Reggel megkérdeztem a konyha főnököt az én drága feleségemet, hogy adjon egyértelmű utasítást hozzá. Ugyanis a múlt hetekben, amikor is az én drága feleségem távol volt, saját döntésem alapján készítettem 30 liter parilevet és 20 liter kecsapot. Ezért kicsit elbizonytalanodtam, mire lesz télen nagyobb szükség a konyhában? Azt az utasítást kaptam, legyen parilé. Megreggelizek és neki állok, hogy mikorra az én drága feleségem hazaér az iskolából készen legyek vele.

http://kedvescimbora.extra.hu

 © ragoka2011. szept. 06. 15:22 | Válasz | #347 
Győző!
Klassz a könyv belenéztem.. Így ajánlom is tovább, mert valóban jó receptek vannak benne!
Csodálkozom, hogy Neked is felkeltette az érdeklődésedet, mert beszélgetéseink alapján nem igen ismerted ezeket, növényeket!

 © Győző2011. szept. 06. 10:22 | Válasz | #346 

Főzési rutinunk alaposan átalakult az elmúlt néhány évtizedben. Autóba be, a legközelebbi hiperszupermarketnél ki, bevásárlókocsi telepakol, és már főzünk is - már ha egyáltalán főzünk, és nem eleve kész, vagy félkész árut vásárolunk.

Pedig lehet másként is. Ezt mutatja be
*A KERTTŐL A KONYHÁIG : A TUDATOS SZAKÁCS KÖNYVE*

Zöldleveles árpagyöngyleves, Joghurtos mángold, Pitypangfőzelék,
Nagydobosi sütőtöklekvár, Élő zöldségleves mandulahabarással, Nádcukros
almatorta - csak néhány a közel 30 recept közül.

Tájfajták, elfeledett őshonos zöldségfajták, vadon termő növények, fair
trade alapanyagok : ezekből válogat a Tudatos szakács könyve, melynek
receptjeit régi gyümölcsfajták megmentői, termelői piacok
rajongói, közösségi kertészkedők, fair trade szakemberek, vásárlói
közösségek tagjai és még sokan mások gyűjtötték és írták.

A könyv letölthető a Védegylet honlapjáról,

illetve megrendelhető
nyomtatott kiadásban is a csilla@vedegylet.hu email címen.
http://kedvescimbora.extra.hu

 © tuncike332011. szept. 04. 07:47 | Válasz | #345 
Visszaolvastam az eszmecseréteket, borsóról, köszönésről stb. ...jókat mosolyogtam csodálkoztam! Minden beíró felfogásába kicsit belebújtam,érdekes volt!

 © Győző2011. szept. 04. 01:05 | Válasz | #344 
Látod, látod Klárika? Itt van a kutya elásva. Aki ritkán olvassa a fórumot az elveszti a fonalat és úgy jár mint a sokat hiányzó diák, nem tud az osztállyal együtt haladni. Ha te is naponta, szívvel lélekkel olvasnád a fórumot, ahogy azt Margitka jogosan elvárja a fórum tagjaitól, akkor nem lenne okod megdöbbenni. Mert akkor képben lennél és azt is tudnád, hogy éppen ezzel a szép napot köszönéssel üldöztek ki a lányok a tortás topikokból.
A sértődéseddel nem tudok mit kezdeni. Amikor egy ősfórumozó megsértődik az kb. ugyan az a kategória mint amikor a pályája csúcsán lévő örömlány elpirul.
A minden evés amit te csak egyszerű lenézésnek tartasz, az én felfogásomban súlyos társadalmi probléma. Tudod hány embernek vált kilátástalanná az élete a svájci frank alapú hitelek felvétele miatt? Beetették őket rendesen.
Ami nagyszüleid köszönését illeti abban olyannyira nincs köztünk nézet eltérés, hogy én magam is ugyan azt szoktam javasolni, a tőlem kertészeti tanácsot kérő honlap olvasóimnak, amikor rákérdeznek mivel köszönjenek, ha nekem a szép napot nem megfelelő. Azt szoktam válaszolni van nekünk a jól bevált, jó reggelt, jó napot, jó estét köszönési formánk, de az se zavar ha valaki saját formát választ. Egy jó humorú munkatársam minden reggel harsány „üde hajnalt”köszönéssel üdvözölt bennünket.
Nem is olyan régen, meg kívántam nézni a biokertész topikot, nincs e valakinek valami felvetése? Többszöri kattintgatás után mit látok? Margitka felébredt és szép napot kíván. Rögtön rájöttem, hogy rossz helyen járok és nyomban visszafordultam. Úgy gondolom te is hasonló cipőt hordasz és neked is nyomja a lábadat. Javaslom, vesd le! Isten áldjon.
ui: Három felkiáltó jel egyidejű alkalmazását a magyar nyelv szabályai nem engedik meg. Ismerek olyan portált, ahol az ilyen hibával írt cikkeket nem jelentetik meg,a hozzászólásokat törlik.
http://kedvescimbora.extra.hu

 © Klári2011. aug. 27. 19:12 | Válasz | #343 
Szerbusz Győző!
Meg vagyok döbbenve!! Igaz ritkán tudok mostanában jönni, és meglepve olvastam, hogy nem szereted ha szép napot kívánnak neked!! Én szeretek mindenkinek szép napot kívánni, bár utálom azokat a műsorokat, amiről írtál! Remélem azért tudod, hogy akarva akaratlan bizony mélyen vérig sértettél jó néhány embert újra. Nem érzem magam sem idegen majmolónak, sem mindenevő malacnak. Nem nézek sem tehetség kutatókat sem valóságot utánzó műsorokat, vagy legalábbis nagyon ritkán!! És bizony továbbra sem nézem le azokat akik viszont igen!!! Ha szép napot köszönök valakinek, akkor azt azért teszem, mert így is gondolom!! Énnn rendszeresen használom ezt a köszönési formát. Nagyszüleim is úgy köszöntek , hajdanán , hogy jó napot!!!, pedig még tv sem volt akkor!! Hát én úgy döntöttem, bizony ezentúl én nem kívánok neked sem szépet sem jót!! Csak annyit mondok , részemről Isten veled!!!

margit22011. aug. 22. 12:39 | Válasz | #342 

Igen, a szárától meg kell fosztani a leveleket, betenni 1 neylon zacskóba, lefagyasztani, és télen mindig annyit törsz le belőle, amennyire szükséged van! ... Persze száríthatsz is, én is minden évben szárítok, ahogy az előbb írtam.

 © joegeszseget2011. aug. 22. 12:34 | Válasz | #341 
Tehát leszedem a leveleket, aztán be a fagyasztóba együtt?
Hm. Megpróbálom. Köszönöm!

margit22011. aug. 22. 12:29 | Válasz | #340 
Szia Jóegészséget!

A fűszernövényeket mindig sötét, száraz, meleg helyen kell szárítani és akkor megtartják eredeti színüket!

A bazsalikom aromát a legjobban úgy tudod megőrizni, ha lefagyasztod a leveleket.


 © joegeszseget2011. aug. 22. 11:45 | Válasz | #339 
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy 3 féle bazsalikom van a kertemben és szeretném őket kiszárítani télire, de miután leszedtem, másnapra a levelek bebarnulnak.
Mondjuk az aszalógép teljesen ki van zárva, az 5 perc alatt bebarnítja, de ha napon szárítom, ott is ugyan az megtörténik.
Mi lehet az optimális megoldás?

 © ragoka2011. aug. 22. 05:06 | Válasz | #338 
Győző!
Sántít a történet! Kár, hogy-e furcsa történetet elővetted! Biztos igaz.. de!
Vesd el a csicseriborsódat és bogozgassad napestig!

 © Győző2011. aug. 21. 23:50 | Válasz | #337 
Tamás! Te tényleg azt hiszed, hogy éppen a bagoly borsó ment meg a lemaradástól? Ebből nem kívánok semmilyen messzemenő következtetést levonni, mert az parttalan vitát eredményezne. Inkább meg próbálok felidézni egy történetet, mely nagyon hajaz a te gondolkodásodra. A Sztálini időkben játszódik. Amikor a Sztálin parancsára előidézett éhínség tetőpontján, 1933 telén és tavaszán naponta 25 ezer ember halt éhen a jó termőföldjeiről híres Ukrajnában. Erről készült egy dokumentumfilm melyben a kort megért szemtanúk egyike így mesélte el a történetet:
A szomszédban lakó sokgyerekes parasztcsalád megfőzte a kását vacsorára. Minden gyerek az asztalhoz ült, kivéve egy sánta gyereket, aki a kemencén kucorgott és szomorúan nézte, hogyan esznek a többiek. Megkérdeztem a háziasszonyt, te Olena annak a sánta gyerekednek miért nem adsz enni? Azt felelte, azért mert a többinek sincs elég. Az meg úgyse éri meg a tavaszt. Egyen inkább a többi, talán azokat megmenthetem.
Ami ebben a történetben a sánta gyerek az a te gondolkodásod szerint a bagoly borsó.
http://kedvescimbora.extra.hu

 © ragoka2011. aug. 20. 06:25 | Válasz | #336 
Győző!
Ha igy el vagy maradva.. akkor miért veszel még egy terhet a nyakadba.. Nem emlékszem pontosan de pár száz forint egy kiló csicseri.. Én maradok a vétel mellet mert az idő véges!

 © Győző2011. aug. 19. 23:40 | Válasz | #335 
Tamás!
Felesleges addig várnod, mert jövőre is ugyanazt fogom mondani mint az idén. Feltéve, hogy a jövő évi termés is ugyan olyan lesz mint az idei volt. S miért ne lenne ugyan olyan? Ismerve a bagolyborsó igénytelenségét művészet lenne elrontani. A házamat 20 éve építem. Még nem végeztem vele, pedig már egyes részei felújítást kívánnak. Pl. 20 éve megvettem a egyik emeleti szoba hajó padló anyagát, de nem volt rá érkezésem, hogy beépítsem. Még vagy harminc ilyen tételt tudnék kapásból mondani.
http://kedvescimbora.extra.hu

 © Győző2011. aug. 19. 23:14 | Válasz | #334 
Bármilyen köszönést elfogadok, de ez a szép napot szép estét köszönés idegesít. Ezt az idegenmajmoló köszönési formát a külföldi TV adásokból vették át és terjesztették el az itthoni kereskedelmi szennycsatornák. Mert ezek a valóvilágos celebgyártó produkciók az én szememben azok. A reklámjaikon és a celebjeiken keresztül nevelik a fogyasztói társadalom emberét mindenevő malaccá. Akinek aztán mindent el lehet adni, anélkül, hogy észrevenné mire megy ki a játék. Mivel ez a köszönés is ezekből a szennycsatornákból ered éppen úgy útálom mint magukat a csatornákat.
http://kedvescimbora.extra.hu

 © orozi2011. aug. 18. 08:08 | Válasz | #333 
Szia Győző!

Akkor van mivel szórakozzál,de mindenhol így van,most van a legtöbb munka,az eltevésekkel,aztán a mindennapi.Őszintén,eszembe sem jutott hogy benézzek hozzád,nekem is annyi munka van és mind sürgős.
Miért nem szereted a szép napot köszönést?
Szerintem is nagyon helyes,akkor mit óhajtasz,nálunk az idősebbek Isten áldjon meg-et köszöntek.

 © ragoka2011. aug. 18. 05:57 | Válasz | #332 
Győző!
Kiváncsian várom, a jövő évi beszámolodat bagolyborsó ügyben! /Csicseri borsó/
Irod, hogy /mégse érem utol magamat, mert 20 éves elmaradásban vagyok mindennel./ Hogy akkor hány évvel leszel elmaradva!

 © Győző2011. aug. 17. 22:53 | Válasz | #331 
Olyannyira nem tudtam értelmezni a kérdésedet, hogy megnéztem az idegen szavak szótárában mit jelent a lojális szó. Méltányos, igazságos, becsületes, egyenes.
Az én drága feleségem jóízűen elfogyasztotta a csicseriborsós főztömet, de továbbra se tudom eldönteni lojálisan vagy nem lojálisan ízlett neki.
http://kedvescimbora.extra.hu

 © ragoka2011. aug. 17. 18:21 | Válasz | #330 
Győző!
Nem! Jól tetted! Sőt! Biztos, hogy szép termésed is lesz! Arábiában sívó homokon is szépen zölddel.. először mikor megláttam nem is gondoltam, hogy ez az! Később mikor már én is ültettem akkor jöttem rá, hogy a látottak a csicseri borsó volt! É is ültettem, de bárcsak ne tettem volna! Igaz néhány sor volt de egy leves betétre lett csak elég! Hogy én mit kaptam az én gyönyörű szép feleségemtől.. jaj jaj.. Hogy mennyi helyet rabolt az Ő kertjéből, meg ki fogja kiszedni belőle.. meg nem gondolod, hogy erre pocsékolod a drága idődet mikor lenne mást csinálni.. Mond Győző? A Te feleséged lojális hozzád? Na kíváncsi vagyok mi lesz! De őszintén ám!

 © Győző2011. aug. 17. 17:47 | Válasz | #329 
Tamás!
Biztosan hallottál a tollfosztásnak nevezett népi tevékenységről. Az volt a lényege, hogy szórakozva végeztek munkát. Itt most én a fórum női tagjaira gondolok. pl. A Margitka miközben nézi a szappanoperát, röhögve kipucol néhány mázsa csicseri borsót. Vagy mondjuk a Rozika amikor télen hetekig ki se tud mozdulni a hó fogságából a házból, mi mást tudna csinálni mint pucolgatná a borsót.
Félretéve a tréfát én jövőre is kívánok vetni belőle. Tegnap előtt előtt megázott a talaj és felástam a számára egy jókora darab gyepet. Meglehetősen tápanyaghiányos, Más növény csak sínylődne a csicseri meg vígan megél. Akkor én most rosszat cselekedtem?
http://kedvescimbora.extra.hu

 © ragoka2011. aug. 17. 16:29 | Válasz | #328 
Győző!
Véleményem nem változik! Nem érdemes csicseri borsót termelni mert hüvelyenként két szem van benne vagy egy! Mire kibontogatja az ember addig.. szóval ugy gondolom, ha nincs gépesitve akkor nem tanácsolom! Le lettem tiltva a skypon? Hm nem is tudtam..

 © Győző2011. aug. 17. 14:52 | Válasz | #327 
Ilyen alapon semmit se érdemes vetni. Egyszerűbb mindent megvásárolni. Erről szól a fogyasztói társadalom. Éppen ellenkezőleg van, mint ahogy írod. A csicseri borsó szinte semmi gondoskodást nem igényel. Legalább is a többi borsóhoz képest elhanyagolható a munkaigénye. Normál évben szántóföldön is megtermi a 2,5-3 t/ha átlagot. Kiskertben ahol, jobban gondját lehet viselni, még többet.
http://kedvescimbora.extra.hu

 © Győző2011. aug. 17. 14:51 | Válasz | #326 
Minden kertben kell lenni medvehagymának. Nálam a diófa körül tenyészik. Ott nincs semminek se útjában, és helyet se foglal el a veteményesből. A medvehagyma tavasszal hajt ki. Akkor még nincs lombja a diófának. Amikor viszont a diófa ki zölddel, utána nemsokára a medvehagyma visszahúzódik a föld alá. Így egymás életét nem zavarják.

http://kedvescimbora.extra.hu

 © Győző2011. aug. 17. 14:50 | Válasz | #325 
Szia Rozika!

Én is gondoltam rád. Mondtam is magamban ez a Rozika biztosan nem kíváncsi rám. Mert ha kíváncsi lenne, akkor a kíváncsiságtól hajtva átnézett volna a honlapomra és beírta volna az üzenőmbe, hogy itt jártam, mi újság? Vagy legalább azt, hogy bakfitty. Az üzenőm mindenki előtt nyitva áll. Feltéve, hogy nem szép napozik. Az ugyanis úgy jár, mint rágóka. Amikor szép napozott letiltottam a Skype-n. Valóban nagyon sok a dolgom. Bár a pénzkereső állásom cégcsőd miatt hála istennek szünetel, mégse érem utol magamat, mert 20 éves elmaradásban vagyok mindennel. Ráadásul az én drága feleségem hazautazott, még az annál is a tüneményesebb anyósomhoz, így a téli eltevés dandárja is rám hárul. Éppen ma tettem el 25l uborkát kovászosan télire és 2l-t napi evésre. Ezzel csak látszateredményt értem el. Hiszen a hét végére ismét összejön 20l és kezdhetem elölről. A paradicsom szintén vészesen érik. A nyári almafámon van 2mázsa. Alma. Kéne belőle lekvárt főzni, ha már nem győzzük megenni, legalább ne menjen kárba. Még sorolhatnám megpróbáltatásaim sorát, de nem merem, mert hátha elolvassa az én drága feleségem is írásomat és megszid, amiért panaszkodok.

http://kedvescimbora.extra.hu

 © ragoka2011. aug. 16. 05:03 | Válasz | #324 
Csicseri borsó leves
Hozzávalók:
2 kaveskanál olivaolaj,
1 finomra vágott hagyma,
2 zuzott fokhagymagerezd,
1 evokanál őrölt mandula,
2 kávéskanál masszala( indiai fűszerkeverék)
1/2 kávéskanál chilli por,
1 kávéskanál koriander,
1 kávéskanál kurkuma,
1 kávéskanál frissen reszelt
gyömbérgyökér,
40 dkg sürített paradicsom,
17,5 dkg főtt csicseriborsó,
4,5 dl zöldséges csontleves,
só, bors

[Elkeszites] Forró olajban üvegesre pároljuk a hagymát. Beletesszük az összetört fokhagymát, és további két percig pároljuk. Kevés vízzel elkeverjük az őrőlt mandulát és fűszereket.A keveréket hozzáadjuk a hagymához, és 2-3 percig együttt főzzük. beletesszük a paradicsomot, a csicseriborsót, és felöntjük a zöldséglevessel. 35-45 percig főzzük, hogy az ízek jól összeférjenek, sózzuk és forrón tálaljuk.

 © ragoka2011. aug. 16. 05:00 | Válasz | #323 
Margit!
Mert olyan vagyok mint minden rendes nő....hi hi

margit22011. aug. 15. 20:48 | Válasz | #322 
Rágóka!

Persze, hogy kérünk!... Miért kéreted mindig így magadat!

 © ragoka2011. aug. 15. 20:44 | Válasz | #321 
Nem éremes vetni!
Sok babra van vele és keveset terem!
Venni annál jobban! Nagyon jó receptjeim vannak! Kértek?

margit22011. aug. 15. 17:11 | Válasz | #320 
Rozi!

Ketten ettük a férjemmel... Ő evett 3-at én pedig csak 2 tojást... Az nem olyan sok! Ezek csak pici tojások ám, nem strucc tojások...

Na medvehagymát még nem ettem, így nem is tudom elképzelni a hatását...

 © orozi2011. aug. 15. 16:59 | Válasz | #319 
Margitka!
Sokallom,csak annyi tojással jól lehet lakni,persze függ hogy hány személy részére.

Nekünk is voltak vendégek,hoztak medvehagymát,mi akkor még nem ismertük,és mondták hogy milyen finom reggelit lehet készíteni,aztán kiderült hogy legalább tíz tojást rá kell ütni,hát maga a tojás elég lett volna,de végül nagyon ízlett Mindenkinek,csak versenyben böfögtünk tőle.Azóta sem ettünk.

margit22011. aug. 15. 16:18 | Válasz | #318 
Rozi!

Akkor most sokallod, vagy keveselled a tojás mennyiséget?

 © orozi2011. aug. 15. 15:36 | Válasz | #317 
Szia Győző!
Gondoltam Rád a nyáron,biztosan nagyon foglalt voltál hogy nem néztél be.
Sok mindent termeltél?

Margitka!5_6 tojást?

margit22011. aug. 15. 13:42 | Válasz | #316 
Győző!

Az idén ezek szerint nagyon hasonló reggeliket szoktunk mi is csinálni... De mivel csicseri borsónk nincsen, hüvelyes cukorborsóval pótoltuk.... Mi is jól laktunk vele, és nem is voltunk éhesek... Főleg, amikor még ráütöttünk 5-6 tojást is!
De láttam már csicseri borsó magot bioboltban.... Talán jövőre veszek, és mi is kipróbáljuk! ....

 © Győző2011. aug. 15. 13:14 | Válasz | #315 
a kipirgált lemaradt:
http://kedvescimbora.extra.hu

 © Győző2011. aug. 15. 13:12 | Válasz | #314 
Tűzbabnak mondják a szép piros virága miatt. Kifejtőként is, de szárazként is nagyon jó, mert szép nagy szemű. Sokan dísznek ültetik, befuttatnak vele a kertben szerszámos bódét. Egy munkatársamtól kaptam a magot. A vízről jut eszembe. Csicseri borsót is vetek igénytelensége miatt. Bagoly borsónak is mondják. Az jól bírja a szárazságot. Afrikában millió ha nagyságban termesztik. A talajra se kényes. A zsizsik nem szereti. Még az étkezési értékéről mondok egy érdekeset. Mint vegetáriánus nagyon szeretek összepárolni zöldségeket az adott évszak terményeiből. Pl. hagymás alapon paradicsomot, paprikát cukkínit stb. és, hogy ne menjen el az íz a lecsó irányába teszek bele krumplit és egy marék zöldborsót is. Ez önállóan is, de köretként cukkínifasírt, gombafasírt esetleg tükörtojás mellé is kifogástalan eledel. Nők számára kifejezetten ajánlott kis kalória értéke miatt. No it van a kutya elásva. A következő étkezéskor már kopog az ember szeme az éhségtől. Ha a zöldborsó helyett egy marék csicserit teszek bele akkor nem. Így tapasztaltam ki, hogy milyen jó fehérje forrás a csicseri borsó. Éréskor és kipirgálva:

http://kepmester.silihost.hu/images/834/4396/00000028.jpg
http://kedvescimbora.extra.hu

margit22011. aug. 14. 17:00 | Válasz | #313 
Győző!

Ahogy látom szép impozáns a babsátrad!
Milyen babot vetettél?.. én úgy látom, hogy ez fejteni való bab, igaz?
Bizony a bab nagyon tápanyag és vízigényes növény! Ha nem kap elég vizet alacsonyabbra is nő és termést szinte alig hoz... ezt én is tapasztaltam már!


 © Győző2011. aug. 14. 16:22 | Válasz | #312 

Margitka sikerült nekem is olyan babot nevelnem mint amikor te is belebújtál és úgy szedted. Én is bele tudnék bújni, ha akarnék mert a 2m hosszú zöldborsót támasztó rácsokat állítottam fel miután a borsó leérett és feleslegessé váltak. Mint a kettős létra úgy vannak összetámasztva. Egyszer te is küldtél nekem juliska bab szerű vetőmagot, de nem sikerült, mert akkoriban csak sínylődtek a babjaim. Tavaly az a gyanúm támadt, hogy a szomszéd fáinak gyökerei átkúsztak a telkemre és kiszívták a talajból a tápanyagot és a nedvességet.Ezért a szokásosnál sokkal drasztikusabban komposztáltam be a támok alját és meg is lett az eredménye. Azokon a futtatókon ahol nem sikerült a tőled kapott bab, most ott is eszeveszetten nő mindegyik tő.
Ami itt a képen látható, az érdekes tanulsággal szolgál. A bab helyén a nyár elején gyep volt. Az volt a szándékom, hogy az ágyást meghosszabbítom a gyep rovására. Az amatőr kertészek amúgy is rendszeresen bombáznak azzal a kérdéssel, hogyan törjék fel a gyepet. Ebben a topikban is kérdezte valaki évekkel ezelőtt. Azt szoktam javasolni, hogy az első évben vessenek krumplit. Nyár elején ezt a kis részt felásóztam. A barázdákba zöld trágya gyanánt nagy mennyiségű füvet terítettem és a felszínét is alaposan betakartam. Kb. egy hónap pihentetés után , a krumpli vetést már lekéstem. Maradt viszont még bab vetőmagom, amit üres hely hiányában nem tudtam hová vetni. Ekkor támadt az az ötletem, hogy babot vetek bele. Ám azt se bíztam a véletlenre. Minden mag alá tettem egy lapát erdei földet, hogy amíg a zöldtrágya összeérik addig is legyen tápanyag a földben. No már most, ha ismét kérdezik az amatőr kertészek, hogyan törjék fel a gyepet könnyebb helyzetben leszek mert tudom küldeni a babos képet is a krumpli vetés mellé.
http://kedvescimbora.extra.hu

 © ragoka2010. dec. 16. 04:46 | Válasz | #311 
Győző!
Rajtad keresztül: Hajrá Péter!

 © Győző2010. dec. 15. 20:46 | Válasz | #310 
Érdekes kérdést kaptam egy leendő biokertésztől:

„Van a családomnak egy kis kertje és tervezem, hogy ezentúl bio módon fog működni. Most kezdeném el. Szinte csak egyedül, mert a szüleim nincsenek annyira benne a témában, meg a kudarcok ki is ábrándították őket már,
szerintük egyre több a gond vele, és egyre kevesebb termést hoz. A öko-s alapokkal eléggé tisztában vagyok, és mostanság sokat olvasok kertészes könyveket (öngyógyító kiskert, Alwin Seifert, biokertészkedés, meg permakultúra) mert szeretném kipróbálni a tanultakat. Szóval ,megkaptam” a kertet, mondták, hogy csináljak vele amit akarok. Már van is némi elképzelésem
(jobban belegondolva ezzel kelek és fekszek ha van időm ezen agyalok). Ami még hiányzik, az például a vetőmag, meg a bátorítás. Szeretnélek felkeresni a közeljövőben, ha tudnál nekem segíteni.”

Válaszom:

Szia Péter!

Nagyon jól teszed, ha az általad említett könyveket olvasod. Mind nagyon hasznosak. Annak idején én is szülők nélkül kezdtem. Éppen ezek a könyvek segítettek rátalálni arra az útra amelyen járok. Mint biokertész próbálok a természettől ellesett módszereket használni az ipari lobbi diktátumai helyett. Aztán a folyamatosan gyűlő tapasztalataid alapján majd el tudod dönteni mi az amit érdemes ezekből a könyvekből átvenni és mi az ami haszontalan. Én már ezeken a lépcsőkön túl vagyok és azt a következtetést vontam le, hogy amikor olyan probléma merül fel amit a szakirodalom se tárgyal, akkor elő kell venni a józan paraszti észt. Az mindig segít.
A vetőmag kiválasztásban is tudok segíteni. Minden termesztő számára ez az első teendő és e mellett igen sarkalatos kérdés. Én tavaly ilyenkor végignéztem a gyártók fajta kínálatát. Elsősorban olyan fajtákat választottam amelyekről a nemesítést vagy honosítást végző intézet valamilyen betegséggel szembeni rezisztenciát jelölt meg. A nyár folyamán lehullott ménkű sok eső alkalmat adott a növények tesztelésére. pl. A krumplim levelét levitte a fitoftóra. Ennek ellenére nincs okom panaszra Rekord termést takarítottam be (400kg) és a betárolás óta egészségesek a gumók. A magyar krumplik jól vizsgáztak. A paprikáknak hiányzott a meleg, de a sikeres fajta választás mégis meghozta az eredményét. Kizárólag dohány-mozaikvírussal szemben ellenálló fajtákat termeltem. A Peronoszpórával szemben legellenállóbb Mohikán uborkában sem csalódtam. Hozta a szokásos gazdag termését. A paradicsomom szept. végéig rendesen termett. Utána a fitoftóra letaglózta. Árulnak erre rezisztens magot, de méreg drágán. Annyit nekem nem ér meg és van még egy problémám vele. Olyan cég árulja amelyik érintett a génmanipulálásban. A céklával nem volt szerencsém. 20 év óta sohase volt ezzel növénnyel problémám. Az idén viszont többszöri vetésre se kelt ki. Másodvetésnek szántam. Mire rájöttem, hogy csíraképtelen magot kaptam, addigra kifutottam az időből és már nem láttam értelmét a további próbálkozásnak. Így hát nem eszünk az idén céklát. Ebből az a tanulság, hogy minden magot lehetőleg megbízható gyártótól kell beszerezni és kiválasztására nem szabad sajnálni az időt..

Írod még, hogy szeretnél felkeresni a jövőben. Szívesen várlak azzal a feltétellel, akkor gyere amikor itthon vagyok. (16-24 óra között ) Látogatásod előtt mérlegeld azt, hogy vegetáriánus család vagyunk, így max. krumplis pogácsával tudlak megkínálni.
Ezenkívül még bátorítást kérsz tőlem. Ugyanazt tudom mondani, amit a doki mondott Pista bácsinak amikor az megjelent a rendelésén, azzal a problémával, hogy már nem megy neki a szex úgy mint régen. A doki megvizsgálta és tanácstalanul nézett a semmibe. Erre Pista bácsi bátortalanul megkérdezte: Akkor doktor úr semmi remény? Legalább mondjon valami bíztatót!
Erre a doki: Pista bácsi! Hajrá!

No én is ezt tudom neked mondani: Péter Öcsém hajrá!

Utóirat:
A kertbarát körömben tegnap évzáró összejövetelt tartottunk. Vigh László tagtársunknak gazdaboltja van Toponáron. Hazafelé menet beinvitált a boltjába. Késő éjjeli óra lévén a bolt már zárva volt, de tiszteletemre kinyitotta. Megérkeztek a 2011-es vetőmagok. Tegnap kapta meg az árut még nem volt ideje kicsomagolni, ott előttem bontotta fel őket. A csomag ZKI és Kertimag termékeket tartalmazott. Sándor barátom mint a temerini kertbarátkör anno vezetőségi tagja (Vajdaság 200 fős taglétszám) továbbra is ápolja kapcsolatait és boltjában szerbiai magokat is árul. Egy Futoki nevű káposztafajtát ki is néztem magamnak.
Azért meséltem ezt el, hogy mindenki lássa a téli időszak se uborkaszezon egy igazi kertésznek. Kellemes ünnepeket annak aki olvassa a biokertész topikot, annak aki nem olvassa, annak azért, hogy jövőre ő is olvassa!
http://kedvescimbora.extra.hu

margit22010. dec. 08. 08:38 | Válasz | #309 
Oké!

Most akkor kitöröltem a 306-osba írtakat, mert az valóban nem tartozik ide...

margit22010. dec. 07. 20:07 | Válasz | #308 
Győző!

Ha eddig még nem tetted, akkor légyszíves olvasd el az "ÜZENET A MODERÁTORNAK" topikban a 238-asba írtakat![1] 2 3 4 5 ... Utolsó

Ugrás a tetejére

Tárhely és domain a MediaCentertől

Google
Keresés az Interneten Keresés az SG fórumokban

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker