Kenyerek és egyéb sütemények
Libatepertős és káposztás pogácsa
|
PÉKECSKÉK |
|
|
6 db-ot sütöttem, isteni ropogós a héja.
48 g italomix
24 g falusi fehérkenyér
228 g finomliszt
100 g BL 80
pici só
14 g élesztő
csöpp aszkorbinsav
élesztőt felfuttattam egy kis meleg vízben és kicsi mézben
Jó keményre dagasztottam és egy órát hagytam kelni.
Megformáztam és még félórát hagytam kelni.
200 fokon sütöttem félórát, előtte higított tojás sárgával lekentem és szórtam rá pici lisztet.
Amikor megsült kivettem rácsra és lemostam egyenként.
Hozzávalók.:
1 pohár (250 ml) tejszín
1 " cukor
1 cs vanil. cukor
4 db tojás
Ezeket összekeverni és a következőket hozzákeverni:
2 pohár liszt
1 csipet só
1 cs. sütőpor
1 reszelt citromhéj
Az egész masszát egy kezelt, vagy sütőpapiros tepsire kenni (gáztepsi méret, vagy kicsit kisebb) Előmelegített sütőben sütni.
Közben 100 gramm vajat felolvasztani és összekeverni
200 gramm mandulaszelettel
1 cs vaníliás cukorral
4 evőkanál tejjel
Ezt a sütire kell kenni és további 10-12 percig sütni.
Nekem tovább kellett, mert valamivel kisebb tepsiben sütöttem, mint a gáztepsim, és emiatt vastagabb, magasabb tésztám lett. Le is kellett takarnom, hogy ne égjen le a mandula. Isteni az ízharmóniája, mindenkinek ajánlom kávé, tea mellé is.
Hv.: 1 kg rozsliszt RL 180
40 dkg finomliszt
4 dkg élesztő
1 dkg só, őrölt kömény (1 mokkáskanál)
melegvíz
1 evőkanál méz
aszkorbinsav, sikér
Ebből a mennyiségből kb. 2220 gr kenyér lesz.
1 dl vízzel a mézet és az élesztőt összekeverjük. A liszteket átszitáljuk és rászórjuk a sót. Ha megkelt az élesztő, hozzáöntjük a liszthez és összekeverjük vele, majd meleg vizet adunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát gyúrhassunk . A tésztát konyharuhával betakarjuk, és egy órán át meleg helyen hagyjuk kelni. Ezután a tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, átdagasztjuk. Kiolajozott, lisztezett tepsibe (sütőpapír) rakjuk, és egy órán át pihentetjük. Előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük. Isteni finom ízű kenyeret kapunk.
Francia bagett változat
300 ml víz
1 ek méz
1 csipet cukor
1 tk só
54 dkg lisztkeverék = 40 deka BL80 + 1 evőkanál tk. búzaliszt + kb.12 dkg finomliszt + 1 mk sikér + 1 késhegynyi aszkorbinsav
1/3 friss élesztő
2 dkg olvasztott margarin
Jó alaposan megdagasztottam, pihentettem kb 1 órát,
átgyúrtam, most 3 részre osztva formáztam és még fél órát
kelesztettem. A tetejét most tojásfehérje-tejföl keverékével átkentem,
egy szezámmaggal és lenmaggal, kettő sajttal a tetején sült. Hideg
sütőbe tettem be, 160 fokos légkeverésesre, 30 perc kellett
neki, és kész volt.
A múltkori sütésnél tojássárga-víz keverékkel volt megkenve, és akkor
vastagabb volt a héja, de így is ropogott és finom volt.
Géppel dagasztottam, a többit kézzel csináltam. A három bagett-et 3-3-3 részre osztottam, mint a képen is látható. Így készültek a bucik. A gáztepsiből látható a mérete is. Nagyon szépen sült meg.
Bagett, graham kenyér és muffin:
Fakanál
2004.01.23
Az esti fagyos hidegek másra úgysem jók, irány a meleg szoba, haverok, Activity és ez a finom, omlós kenyér. Ha ma igazán ínyenc falatokra vágysz, próbáld ki receptünket és kápráztasd el barátaidat szakácsművészeteddel!
Hozzávalók:
• 20 dkg nyers sonka (vastag szeletekben)
• 15 dkg olajbogyó (zöld, magozott)
• 25 dkg liszt
• 1 tasak szárított élesztő
• 4 tojás
• 1 dl fehérborecet
• 5 cl vermut (száraz)
• 1,5 dl olaj
• 10 dkg reszelt sajt
• vaj
• őrölt bors
• só
Elkészítése:
A sonka zsíros részeit levágjuk, a sovány részt felkockázzuk. Az
olajbogyókat kettévágjuk. A lisztet, az élesztőt, a borsot és sót tálba
szitáljuk, középre egy mélyedést készítünk, ebbe ütjük a tojásokat.
Fakanállal simára keverjük, majd hozzáadjuk apránként a bort, a
vermutot, és az olajat. Fényes, sima masszává keverjük. Ekkor
beledolgozzuk az olajbogyókat, a sonkakockákat és a sajtot. A tésztát
vajjal kikent, téglalap alakú tortaformába simítjuk, és meleg sütőben
készre sütjük (kb. 40-45 perc, akkor jó, ha a késpengét beleszúrjuk, és
már nem ragad rá.) Amikor kész, 10 percig a formában hagyjuk, majd
grillrácsra borítjuk, és teljesen kihűtjük. Szeletekre vágva tálaljuk.
Variáció:
Az olaszok úgy is készítik, hogy sonka helyett 10 dkg szardellát
(ajókát) tesznek bele, olajbogyó helyett pedig aszalt paradicsomot.
Télen adhatunk hozzá baconszalonnát, és apróra vágott aszalt szilvát,
melyet kevés konyakban megáztatunk.
Íme az enyém:
1 kg Graham liszt
30 dkg fehérliszt
4 dkg élesztő
10 dkg napraforgó olaj
kb. 1 mk őrölt kömény
2 dkg só
1,2 l víz
aszkorbinsav, vagy szódabikarbóna
Én tettem bele aszk.sav-at + sikért
fehérlisztnek kenyérlisztet tettem bele.
Az élesztőt 2 dl langyos vízben jól feloldjuk, és 10-15 dkg liszttel tejföl sűrűségű kovászt készítünk, majd langyos helyen 35-45 percig kelesztjük. Közben a kétféle lisztet megszitáljuk és az őrölt köményt hozzáadjuk. Amikor a kovász megkelt, a liszthez öntjük, összekeverjük, a langyos sós vizet fokozatosan adagoljuk és elkezdjük a dagasztást. (Én gépben dagasztottam feles adagot) Közben hozzáöntjük az előre lemért napraforgóolajat és simára dolgozzuk a tésztát. Fontos, hogy a tészta fakanállal könnyen keverhető legyen. Akkor kapjunk jó kenyeret, ha a tészta jó lágy. Az így elkészített tésztát 30 percig pihentetjük, majd kivajazott vagy olajozott tepsibe (sütőpapir) rakjuk. 15-20 percig pihentetjük, előmelegített sütőbe helyezzük, közepes erősségen kb. 60 percig sütjük. A sütőben hagyjuk kihűlni, hogy a kenyér teteje puha legyen. (Én lekentem a tetejét tejfölös egész felvert tojással, megszórtam lenmaggal és szezámmaggal. Nem vágtam be. Hideg sütőben kezdtem, max. 20 perc, és utána 40 perc 4-esen sima gázsütőben. Mikor pirulni kezdett letakartam sütőpapírral. Kivettem és nem hagytam benne, kivettem, levizeztem és rácson hűl.) Csodás magas lett.
Libatepertős és káposztás pogácsa.
Libatepertőt ledarálni, ízlés szerint ízesíteni, a káposztát pedig le kell pirítani.
Tészta:
50 dkg finomliszt
17 dkg vaj
1 dl tejfől
3 dkg élesztő
1 dl tejbe, pici cukorba felfuttatni az élesztőt (én mézet tettem bele)
1 csapott evőkanál só
tepertőhöz + borecet, vagy fehérbor
káposztát lepirítani
Dagasztani és pihentetni 15 percet.
Kétszer nyújtani és rákennei a tepertőt, vagy káposztát, hajtogatni és pihentetni 15 percet. A végén hagyni kell duplájára kelni a tésztát, kiszaggatni és a tepsiben is kb. 8 -10 percet hagyni pihenni.
Almás-mazsolás muffin
Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
15 dkg cukor
2 tojás
5 dkg vaj
2 közepes alma
7 dkg mazsola
1 kávéskanál fahéj
1 dl tej
1 dl joghurt
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük kb. 185 °C-ra. Az almákat kis kockákra vágjuk.
A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és a fahéjjal, és belekeverjük a
mazsolát.
A cukrot habosra keverjük a vajjal és a tojássárgájákkal, majd
hozzáadjuk a joghurtot.
A lisztes keveréket hozzákeverjük (kisebb adagokban) a vajas masszához
a tejjel felváltva, majd hozzákeverjük az almakockákat. A
tojásfehérjéket egy csipet sóval
kemény habbá verjük, és a masszába keverjük.
A tésztát a formákba adagoljuk, és kb. 30 percig sütjük.
300 ml víz
1 ek méz
1 csipet cukor
1 tk só
54 dkg lisztkeverék = 40 deka BL80 + 1 evőkanál tk. búzaliszt + kb.12 dkg finomliszt + 1 mk sikér + 1 késhegynyi aszkorbinsav
1/3 friss élesztő
2 dkg olvasztott
margarin
Jó alaposan megdagasztottam, pihentettem kb 1 órát,
átgyúrtam, most 3 részre osztva formáztam és még fél órát
kelesztettem. A tetejét most tojásfehérje-tejföl keverékével átkentem,
egy szezámmaggal és lenmaggal, kettő sajttal a tetején sült. Hideg
sütőbe tettem be, 160 fokos légkeverésesre, 30 perc kellett
neki
Rozskenyér parasztosan
Hozzávalók:
80 dkg finomliszt
30 dkg barna rozsliszt
4 dkg élesztő
2 dkg só
6 dkg vaj vagy margarin
2-3 evőkanál étolaj
2 teáskanál kenyérfűszer
aszkorbinsav + sikér
2 dl langyos vízben, 10 dkg rozsliszttel az élesztőt elkeverjük.
Ezután letakarva, védett, langyos helyen 6-8 órán át kelni hagyjuk. Ha
jól megkelt az élesztő akkor, akkor mély tálba öntjük. Hozzáadjuk az
átszitált liszteket, a sót, az olvasztott vajat, vagy margarint és az
étolajat. Én tettem bele kenyérfűszert is két teáskanállal. Jól
összekeverjük, fokozatosan hozzáadjuk a langyos vizet, és keverővilla
segítségével összedolgozzuk. A tészta további dagasztását kézzel
folytatjuk mindaddig, amíg az sima felületű nem lesz. Ezután 2 órán át
kelni hagyjuk meleg helyen, letakarva. (Én gázsütőbe tettem és nagy
tálba, mert kikéreckedik különben!) Ez idő letelte után a megkelt
tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Kettéosztjuk, lazán
átgyúrjuk, cipót formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe
tesszük. A cipók felületét kevés liszttel megszórjuk, 30-40 percig
ismét kelesztjük, majd a megkelt cipók felületét tejfölöd tojással
megkenjük. Hideg sütőben sütöttem, maximumra kapcsolva kb.30-40 percig,
utána letekertem kis lángra, letakartam sütőpapírral, az egy órás
sütésidő végéig. A kenyér felülete szép sárgásbarna lesz és
fantasztikus ropogós, tele van durcával.
Fűszeres kenyér
50 dkg kenyérliszt (Bl 80)
2 1/2 dkg cukor
2 tojás
5 dkg vaj
2 1/2 élesztő
1 dkg só
kb. 1 1/2 dl tejes víz 1:1 arányban
1/2 mokkáskanál szerecsendió
1/2 mokkáskanál bazsalikom
aszkorbinsav
kis sikér
Az élesztőt langyos, tejes cukros oldatban megkelesztjük. A
lisztet nagyobb méretű tálba szitáljuk, és a cukrot, az őrölt
szerecsendiót, az őrőlt bazsalikomot, a 2 egész tojást és az olvasztott
vajat belekeverjük. Ez után a megkelt élesztővel és a szükséges
mennyiségű tejes vízzel közepes keménységű tésztát dagasztunk. Ha kész,
konyharuhával letakarjuk, meleg helyre tesszük, 1 órán át kelni
hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk,
átgyúrjuk, megformázzuk. Lisztezett (vagy sütőpapíros) tepsibe rakjuk
és 30 percre langyos helyre tesszük. Ez után megkenjük olajjal, majd
előmelegített sütőben 1 órán keresztül lassú tűzön sütjük.
Különleges, kellemes ízű kenyér.
Hozzávalók:
350 g liszt
sütőpor
100 g cukor
100 g olvasztott vaj
140 ml tejföl
2 tojás
1 citrom héja finomra reszelve
egy mandarin
és egy banán felkockázva
6 kanál szénsavas víz
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra, és a muffinsütőt papírral
kibéleljük.
Összekeverjük a lisztet, cukrot és sütőport egy nagy tálban,
hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tejfölt, a tojásokat és a citrom
héját, és simára keverjük.
Óvatosan belekeverjük a gyümölcsöket, legvégül a szénsavas vizet.
A tésztát a sütőkbe osztjuk és a tetejére áfonya lekvárt tettem.
A poharasba pedig mézes mandulát.
A tetejét megszórjuk egy kevés cukorral, és 25-30 percig sütjük,
amíg aranyszínű nem lesz.
Egyébként alapreceptnek tartom, az eredetit friss
kajszibarackkal és áfonyával kell készíteni, az van a fotón.
Szerintem ezt a tésztát bármivel lehet variálni, nagyon finom,
foszlós.