Klikk
II. Kenyerek és egyéb sütemények
Alufóliában sült csirkecomb hagymás krumpli ágyon Brokkolileves krumpligombóccal Raguleves májjal, vajgaluskával
II. Kenyerek és egyéb sütemények
|
![]() |
I. Klikk konyhája
Hozzávalók:
Sárgabarack, étvágy szerint. Én kb. egy kg-ot szedtem.
A gyümölcsöt forró vízbe dobtam, hogy könnyebb legyen a héját lehúzni.
Kimagoztam, a húsát 7-8 percig főztem csipetnyi sóval, 1 van. cukorral,
3késhegynyi fahéjjal, hogy ízesítsen, de ne jöjjön ki az íze erősen. Ezután
hagytam hűlni, majd botmixerrel pürésítettem.
10 szem szegfűszeget forraltam fél dl vízben. Fél van. pudingot
elkevertem tejben. Amikor már egyik sem volt forró, a püréhez öntöttem,
felforraltam. A legvégén 2 szép barackot kicsi kockára vágtam, de azzal már csak
1 percig főztem. Ízlés szerint cukorral ízesítettem, amikor már kész volt. + 1-2
evőkanál méz bele.
Tejszínhabbal tálaltam. Nagyon kellemes, savanykás hűsítő leves lett.
Tojássaláta
Hozzávalók:
10 db keményre főzött tojás, kis darabokra vágva
2 pohár kefir
kb. 2 dl majonéz
1tk mustár, kicsi bors
3-4 csemegehagyma, zöldjével, felszeletelve
10 dkg füstölt sajt apró kockára vágva
Főtt töltött krumpli
A burgonyát megmossuk, sós vízben megfőzzük. Egy kis szárított
rozmaringot is teszünk a vízbe.
Amikor megfőtt, héját lehúzzuk, óvatosan ketté vágjuk, a közepét
kikaparjuk.
Töltelék: Apróra vágott füstölt csülök/vagy sonka, natúr joghurt, bors, sajtmártás por, pár dkg reszelt sajt. Összekeverjük, megtöltjük a krumplikat, Rámával kikent tepsibe fektetjük. Egy fej fehér, vagy vöröshagymát nagyobb kocára vágunk, Rámán megfonnyasztjuk, összekeverjük a kikapart darabkákkal, sóval. Ezzel megtöltjük a burgonyák közti réseket. Reszelt sajttal megszórjuk, pirosra sütjük. Savanyúsággal tálaljuk.
Sütőtök puding
1 sütőtököt tisztíts meg, vágd apró kockákra. Tedd fel főni annyi vízben,
ami épp ellepi. Csipetnyi sót, 3 ek cukrot szórj bele. Kb. 15 perc alatt puhára
fő. Vedd le a tűzről. 2 ek étkezési keményítőt keverj el 4 dl tejjel, öntsd a
tökhöz . / A mennyiség méretfüggő!/ Botmixerrel pürésítsd, forrald fel, ízesítsd
cukorral, ízlés szerint. Nem teszek bele semmilyen fűszert, cél a sütőtök
aromájának megőrzése.
Sárgadinnye leves
Keverj el egy vaníliás pudingot 6-7dl tejjel, tedd bele az apró kockákra
vágott sárgadinnyét, önts hozzá vizet, én kb. fele tej, fele vízzel készítettem.
Szórd meg egy mokkáskanál kurkumával, tegyél bele egy csipetnyi sót, 6-8 db
szegfűszeget, 1 ek cukrot.
Forrald fel, főzd 10-12 percig. Vedd le a tűzről, tegyél bele egy ek
mézet, ízlés szerint cukrot. Hűtve kínáld!
Tészta:
60dkg liszt
3dl víz
2dkg vaj
2,5dkg élesztő
3-4 mk só
1 mk bors, fokhagyma granulátum
Tejfölös szósz:
3dl tejföl
3 gerezd zúzott fokhagyma
kevéske vágott petrezselyemzöld
csipetnyi só, vagy az sem, mert a töltelék elég sós
Feltét:
20dkg juhtúró
bacon szalonna, vagy kockára vágott sonka
zöldhagyma, feldarabolva, vagy póréhagyma
reszelt Trappista sajt
1.kép: Tejfölös pizza. Bacon szalonnával, juhtúróval
megszórtam.
2.kép: Szeletelt csemegehagymát is tettem rá.
3.kép: Reszelt sajttal, a végén egy kis füstölt sajt is került rá.
4.kép: Megsülve.
Juhtúrós puliszka
10 dkg apró kockára vágott füstölt szalonnát kisütünk, a tepertőt
kiszedjük, a zsíron 1 nagy fej kockára vágott hagymát megpirítunk.
3 csésze vizet felforralunk ízlés szerint sóval, én egy teáskanállal
tettem bele. Amikor forr, folyamatos keverés közben beleöntünk egy
csésze kukoricadarát. Főzzük pár percig, míg megduzzad.
Egy jénai aljára teszünk egy keveset a hagymás zsírból, majd galuskákat szaggatunk kanállal, amit a jénai aljára rakosgatunk. A kanalat mindig mártsuk bele a zsírba! Amikor egy réteg kész, megszórjuk juhtúróval. Ebből kb. 30 dkg kell. Újból egy sor galuska következik, ekkor meglocsoljuk a maradék hagymás zsírral, rá juhtúró, 1 pohár tejföl. A tetejére szórjuk a kis tepertőket. Sütőbe tesszük, ha a teteje kicsit pirulni kezd, kész is van. Nem szabad nagyon kiszárítani.
Kicsit kesernyés ízű a juhtúró miatt, aki nem szereti, készítheti tehéntúróval is. Nekünk nagyon ízlett, nem is bonyolult, hamar készen van, s változatosabbá teszi az étrendet.
Ostoros rétes
60dkg liszt
3dkg élesztő
3 tojás
csipetnyi só
2ek cukor
3dl tej + amiben megfuttatjuk az élesztőt
2ek olaj
Az egészet összedolgozzuk, én az olajat a legvégén tettem bele.
Rögtön 6 cipóra osztjuk. Hármat kinyújtunk, hosszabbra, mint a
tepsi,
megkenjük a krémmel, feltekerjük, mint a bejglit, majd
összefonjuk.
Ugyanígy járunk el a másik 3 cipóval is. Tepsibe tesszük, ott
megkel
úgy, hogy betölti az egészet. Langyos cukrozott tejjel megkenjük,
s
mehet a sütőbe. Csak akkor kell bekapcsolni a sütőt!
Krém:
20dkg Ráma
20 dkg porcukor
2ek kakaópor
Brassói aprópecsenye, ahogy
én készítettem
1 közepes fej vöröshagymát nagyon apróra kockáztam. Felforrósított zsírra
tettem, picit fonnyasztottam, majd beleöntöttem 40 dkg kicsi kockára vágott
sertéscombot. Fehéredésig sütöttem, amikor levet eresztett, 5-6 gerezd zúzott
fokhagymával, tört borssal, sóval, negyed erőleves kockával ízesítettem, majd
öntöttem alá egy nagyon kevés vizet, s puhára pároltam. Néha a vizet pótolni
kell. Mielőtt kész lett, még egy kicsi fokhagymát, borsot tettem bele, de azzal
már rövid ideig főztem.
Kívánság szerint rizzsel tálaltam.
Paradicsomos gombasaláta
40dkg csiperke
1cs Maggi fix olasz paradicsomos csirke por
2 hagyma
4ek lecsó
A 2 fej vöröshagymát felkockázzuk, olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a
tisztított, szeletelt gombát, megpároljuk, zsírjára sütjük. Adunk hozzá 4 ek
kész lecsót, 1 babérlevelet, majd hozzákeverjük a Maggi fexet, melyet 4dl vízzel
elkevertünk. Felforraljuk, ízesítjük 1-2 tk citromlével, 1 tk porcukorral,
kevéske sóval. A babérlevelet kivesszük.
Hűtve tálaljuk.
5 liter víz
15 db nagy virág
2 kg cukor
5dkg borkősav
2 dkg nátriumbenzonát
Ez utóbbit kevés vízben felforraljuk, s azután hozzáöntjük a többihez.
Rakunk bele 1 citromot felkarikázva, s a bodzavirágokat, melyeket nagyon
alaposan megmostunk!
Fontos, hogy ne az út széléről gyűjtsük!
3 napig áztatjuk, majd 2x átszűrjük. Üvegekbe töltjük. Mivel van benne
tartósító, sokáig eláll, de nekem ezzel nincs tapasztalatom, mert mindig
elfogy)). Amíg van virág, én készítem szorgalmasan.
Májkrém
Jó lecsós pörköltalapot készítünk. Beleteszünk 40 dkg csirkemájat,
felöntjük 2,5dl tejjel. Ízesítjük még majorannával is. 30-40 perc alatt a tej
nagy részét elfőzzük. Sózzuk, majd összetörjük a májat úgy, hogy kissé darabos
maradjon.
Hidegen, kenyérre kenve fogyasztjuk.
Sült babos káposzta Szomor/Klikk
A babot a csülökkel megfőzöm majdnem puhára.
A nem túl savanyú hordós káposztát is előfőzöm, a végén teszek bele egy
kis kész lecsót, besűrítem fokhagymás rántással.
A cserépedényt vízbe áztatom, kibélelem füstült szalonnával. Erre jön a
káposzta, bab, szeletelt csülök, bab, káposzta. A tetejét beborítom karikára
vágott lilahagymával.
Hideg sütőbe teszem, kb. 3/4 órán át sütöm.
Nem szabad teljesen teletölteni, mert az edényből is jön ki víz, s
kifolyik.
Levesesnek kell lennie, mielőtt a sütőbe tesszük.
Tejföllel leöntve tálaljuk. Ma csirkecombbal készült, meg kolbásszal, csülök helyett.
Káposztával töltött paprika
Hozzávalók: Egészséges, színes paprikák, fehér, lila káposzta.
A legyalult káposztával megtömködtem a kicsumázott, megmosott
paprikákat. Töltött végükkel lefelé helyeztem őket, 720 ml-es üvegekbe.
Szórtam rá egy csipet szemes borsot, mustármagot,
köménymagot.
Lehet babérlevelet is tenni bele. Öntöttem bele egy ek sót, 2 ek cukrot,
fél dl 10 %-os ecetet, felöntöttem sima vízzel, a tetejére késhegynyi borkénport
szórtam. Másnapig nem zártam le, hogy a leapadt vizet pótolni tudjam.
Azután légmentesen lezártam.
Csalamádé
Hozzávalók: kb. 4 kg gyalult káposzta, 2 kg zöldségféle vegyesen.
Én
tettem bele uborkát, paprikát, egy kis fej patiszont, répát, cukkinit,
hagymát, ezeket is vékonyra szeletelve.
10 dkg só, 40 dkg cukor, ezeket rászórtam, majd fél liter 10%os ecettel
leöntöttem, egy tk tartósítószert szórtam rá. Ízlés szerint lehet
ízesíteni köménymaggal, szemes borssal. Jól összekevertem, 24 óráig
állni hagytam, közben kevergettem, majd mielőtt üvegekbe tölteném,
összekeverem 2 kk
borkénporral.
Zsömle újrahasznosítása
Töltés
Hozzávalók: zsömle + ugyanannyi tojás, só, bors, paprika,
vöröshagyma apró kockára vágva, petrezselyemzöld felaprítva, majoranna.
A vízben megáztatott másnapos zsömléket kinyomkodjuk, s jól elkeverjük a
hozzávalókkal. Egy hosszúkás sütőformát kiolajozunk, beletöltjük a masszát. A
közepébe lehet tenni egész főtt tojást, szeleteléskor jól fog mutatni.
Hidegen, melegen egyaránt finom, egy kis savanyúsággal.
Amerikai coleslaw saláta
/Latsia receptje alapján
5-7 dl fejeskáposzta
1 répa
1 lilahagyma (kisebb fej)
1 doboz (250 gr) ananászkonzerv
1 tk dijon mustár
1 dl créme fraiche vagy tejföl
1/2 dl majonéz
1 tk cukor
só, bors
A megtisztított répát finomra reszelni. A káposztát, lilahagymát nagyon
vékonyra felszelni.
Összekeverni a créme fraichet, majonézt és a mustárt. Ízesíteni cukorral,
sóval, fekete borssal.
Az egészet egy tálban összekeverni.
Jó ha legalább 2 órát áll a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.
Csirkével rakott káposzta
Bő fél kg hordós káposztát annyi vízben, amennyi épp ellepi, majdnem
puhára főzünk, majd besűrítjük fokhagymás rántással. 8-10 db csirkecombból
pörköltet készítünk, majdnem készre főzzük. A cserépedényt vízbe áztatjuk, majd
kibéleljük füstölt szalonnával. Egy kis pörkölt szaftot öntünk az aljára, erre
tesszük a káposzta felét, megszórjuk fél dl rizzsel, rátesszük a húst, takarjuk
kevés káposztával, megint fél dl rizst szórunk rá, s egy nagy doboz tejföl
felét. Végül a maradék káposzta, tetejére a tejföl.
Közel 1 órán át sütjük, közepes sütőben.
Nem szabad tele rakni, mert kifolyik!
Káposztafasírt
Fél fej káposztát reszelj jó apróra, sózd meg, hagyd állni, míg levet
ereszt. Keverj bele 2 tojást, kb. 4 kanál lisztet, egy kis fej apróra vágott
lilahagymát, borsozd meg jól, szórj bele egy kis piros paprikát, forró olajban
kis lepénykéket süss belőle!
Bugyolált UFOkrumpli
Moss meg személyenként 2-3 közepes méretű, sütni való burgonyát. Karikázz
fel füstült kolbászt, lila, vagy vöröshagymát, vágj vékony szelet
föstöltszalonna darabokat, akkorákat, mint a krumpli. Vágd ketté a burgonyát,
tedd rá a szalonnát, 2 karika vöröshagymát, kolbászt. A másik fél krumplit
nagyon enyhén sózd meg, s tedd rá a megrakott darabra. Miután összeillesztetted,
csomagold jól be alufóliába, de kívülről is sózd meg egy kicsit, ahogy sül, a
párában magába szívja. Fektesd egymás mellé tepsibe őket, közepes lángon jó egy
óra alatt megsül.
Laktató vacsora. Forró, citromos teával kínáld!
Brokkolis tötött tojás
/saját recept
Hozzávalók:
8 -10 főtt tojás
kb. 20 dkg tisztított friss brokkoli
4 dl tejföl
2 dl majonéz + kb. fél dl a sárgákhoz
só
Nem fűszereztem semmi mással, hogy gyomorkímélő legyen.
A brokkoli rózsákat sós vízben megfőzzük, de nem túl puhára, hogy a
virágok le ne potyogjanak.
A tojásokat ketté vágjuk, a sárgákat kiszedjük, majonézzel, kevés sóval
összekeverjük, hogy kenhető massza legyen, ebbe beletörjük a brokkoli 1/3-át, de
a szárát nem tesszük bele, az jó lesz a majonézes alapba. Pár formás virágot
félre teszünk a díszítéshez.
A 4 dl tejfölt összekeverjük a majonézzel, enyhén sózhatjuk, beletesszük
a megmaradt, apróra darabolt szárakat, s a többi brokkolit. A tojás fehérjéket
megtöltjük a kikevert sárgájával.
Egy salátás tál aljára öntjük a mártást, ráültetjük a tojásokat, s a
félretett brokkolival díszítjük.
Hagymaleves
Hozzávalók:
4 fej vöröshagyma
3 zöldhagyma, levéllel együtt
25dkg darált hús
2 doboz metélőhagymás sajtkrém
1 nagy doboz tejföl
só, 1 csapott ek Vegeta, bors
Forró olajon átpirítjuk a darált húst, majd a vékony karikára vágott
hagymákat átforgatjuk a hússal. Megszórjuk sóval, Vegetával, borssal,
felengedjük vízzel.
Mikor puhára főtt minden, besűrítjük a tejföllel, amibe jól elkevertük a
sajtkrémet.
Tálaláskor reszelt sajttal -lehet füstölt is- dúsítjuk.
Hozzávalók:
30dkg darált sertésmáj
1 szelet vízben áztatott, jól kinyomkodott kenyér
2 tojás
1-2 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma, olajon megdinsztelve
só, bors, majoranna, piros paprika
1ek zsemlemorzsa
A hozzávalókat jól összedolgozzuk, kanállal forró olajba kis lepénykéket
rakunk, mind a két oldalát pirosra sütjük.
Nagyon jó feltétként, de szendvicset is készíthetünk belőle. A majonéz
illik hozzá.
Brokkolileves krumpligombóccal
Kb. másfél liter vizet forralj fel, tegyél bele egy erőleves kockát.
50dkg rózsáira szedett brokkolit főzz puhára benne. Egy nagy doboz tejfölbe
keverj 10dkg krémsajtot, kevéske borsot, sót, öntsd a levesbe, amikor felforr,
nudli tésztából formázott apró gombócokat főzz bele. Szórj bele 10dkg apró
kockára vágott Eidami sajtot.
Nokedli rizslisztből
1 csésze rizsliszt
2 ek 10%-os tejföl
1 tojás
só, kevés víz
A hozzávalókból keményebb tésztát kavarunk, s nokedlit főzünk belőle.
Cukkini fasírt
3 közepes cukkinit lereszeltem, besóztam, amikor levet engedett, nagyobb
lyukú tésztaszűrőn lecsepegtettem. Elkevertem 6 tojással, fűszereztem Vegetával,
borssal, sok bazsalikommal, 2 fej vöröshagymát belekockáztam, másfél fej
fokhagymát apróra vágva beleaprítottam, megszórtam bőségesen vágott
petrezselyemzölddel. Csak 1 ek lisztet tettem bele, meg szezámmagos
zsemlemorzsát, amennyit felvett. A lágy masszából egy-egy kanállal halmokat
raktam a forró olajba, mind a 2 oldalát pirosra sütöttem.
Spenótos spagetti
fél kg fagyasztott spenót
2dl főzőtejszín
sok fokhagyma
só
1cs Gyermelyi spagetti
A spenótot kiolvasztjuk, kevés olajon átfőzzük, apróra vágott
fokhagymával, sóval ízesítjük, beletesszük a tejszínt, felforraljuk, majd
összekeverjük a spagettivel. Fokhagymás ízesítésű sült hús illik hozzá.
Hagymás bab
Hozzávalók:
25 dkg tarkabab
25 cm füstölt kolbász
5 db vöröshagyma
só, bors, Vegeta
A babot előző este beáztatjuk. Annyi vízzel, ami jól ellepi, feltesszük
főni, babérlevéllel, kevés sóval, mert a kolbász, Vegeta is sós.
Közben a hagymát megpirítjuk, vékony karikára vágjuk, olajon üvegesre
pároljuk, ráöntjük a babra. Beletesszük a vékony karikára vágott füstölt
kolbászt, s főzzük, míg a bab meg nem puhul. Nem kell sok lének lennie, kb. 1-2
ujjnyi legyen a bab felett. Amikor kész, borsot, Vegetát teszünk bele, jól
összeforraljuk, s kész.
A hagyma szétfő benne, besűríti, nagyon finom, egyszerű egytálétel.
Raguleves májjal,
vajgaluskával
2 sárgarépa
1 zöldség
1 marék zöldborsó
2 dl tejföl, kevés tej
Ráma
1tk nagyon apróra vágott vöröshagyma
só, mustár, tárkony, bors, 1 babérlevél
15-20 dkg máj
Vegeta
citromlé
kis darabka zeller
Rámán puhára pároljuk a kockára vágott zöldségeket. A borsót a vége felé
tesszük bele. Amikor minden puha, akkor jön a vöröshagyma, átforrósítjuk,
rádobjuk az apró darabokra vágott májat, átforgatjuk, hogy kifehéredjen.
Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, teszünk bele Vegetát, 1 babérlevelet. Ha
felforrt beleszaggatjuk a vajgaluskát, s behabarjuk a tejföllel, amibe öntöttünk
egy kevés tejet, belekevertünk 1-2 tk mustárt.
A legvégén ízesítjük tárkonnyal. Miután elzártuk a gázt, öntünk bele egy
kis
citromlevet.
Vajgaluska: 2-3dkg vajat felolvasztunk, kikeverjük 1 tojással, kb. 3ek
liszttel, sóval.
Alufóliában sült csirkecomb hagymás krumpli ágyon
Az alufóliát vékonyan megkentem zsírral, tettem rá karikára vágott burgonyát, vöröshagymát. Rátettem a Vegetával megszórt csirkecombot, a tetejére egy darabka húsos, füstölt szalonnát. Bebugyoláltam az alufóliába, tepsibe tettem, most már mehet a sütőbe.
II. Sütemények
Csokis
25dkg cukor
2 tojás
20dkg Ráma
2 tejszín ízű pudingpor/ lehet vaníliás, csokis is
2 ek kakaópor
1csomag babapiskóta
dió, mazsola
A 2 tojást jól keverd el a cukorral, tedd lassú tűzre, s olvaszd össze a
Rámával, majd tedd bele a pudingport, a kakaót, forrald össze, folytonos
keveréssel. Ha gyöngyözve forr, vedd le a tűzről, keverd bele a darabokra tört
babapiskótát, diót, mazsolát.
Öntsd folpack-kal kibélelt őzgerinc formába, ha kihűlt, tedd hűtőbe.
Tészta:
50dkg liszt
1 Ráma
2 tojás
20dkg kristálycukor
1 sütőpor
csipetnyi só
Gyorsan összegyúrni, pár órára hűtőbe tenni.
Krém:
1/2kg túró
1 van cukor
1 tejszín ízű főzős pudingpor
2dl tej
1 dl tejszín
10dkg Ráma
20dkg kristálycukor
mazsola-jó sok
1-2ek búzadara
A pudingport megfőzni a tejjel elkevert tejszínnel. Tűzről levenni,
belekeverni a cukrot, a Rámát. Amikor kihűlt, villával elnyomkodni benne a
túrót, belekeverni a mazsolát.
A tészta: Vedd ketté, jó lisztezett deszkán nyújtsd tepsi alakúra, tedd
vajazott tepsibe. A darabokat tedd félre, ami leszakad közben, mert jó lesz
befoltozni a lyukakat, mely a tészta átemelése közben keletkeztek.
Borítsd be a túrós masszával, majd ismételd meg a toldozási, foltozási
hadműveletet.
Szurkáld meg villával, közepes lángon süsd, míg meg nem pirul.
Csak hidegen szabad szeletelni, mert törik forrón. Lehet forrón is, de
akkor nehezebb megenni.
Sajtos töltött kiflik
60dkg liszt
1 kis pohár tejföl
2 tojás
3mk só
1 csapott ek cukor
12dkg Ráma
2,5dkg élesztő
2dl tej, szűken mérve. Függ a liszt minőségétől, a 2 tojás nagyságától.
Az egészet beletesszük a kenyérsütőbe, a dagasztó programra. Ha megkelt,
6 részre osztjuk. Kör alakúra nyújtjuk, majd 8 felé vágjuk. Minden másodikat
megkenjük olvasztott vajjal, majd az elsőket ráfektetjük. Felülre teszünk
kockázott bacon szalonnát, vagy megszórjuk füstölt, reszelt sajttal.
Feltekerjük, Rámával megkent tepsibe helyezzük. Tojással megkenjük, reszelt
Trappista sajttal megszórjuk. Várunk bő fél órát, hadd keljen, majd hideg sütőbe
tesszük, közepes lángon pirosra sütjük.
Fagyi szelet
5 tojás sárgáját 30 dkg porcukorral habosra keverünk, hozzáadunk 9 ek
vizet, 10 dkg darált diót, 20 dkg lisztet, fél csomag sütőport, csipetnyi sót és
az 5 tojás felvert habját.
Krém: 1 Rámát 20 dkg porcukorral, 1 vaníliás cukorral habosra
keverünk.
4 púpozott ek lisztet 3 dl tejjel állandó keverés mellett felfőzzük. Ha
kihűlt, hozzáadunk 3 tojás sárgáját és az előző krémet.
A tetejére 3 tojás fehérjét 18 dkg porcukorral gőz felett felverjük és a
krém tetejére kenjük. Végül kakaóport, vagy reszelt csokoládét szórunk rá.
1 nagy csomag Albert keksz
2,5dl tejjel megfőzünk egy csokipudingot, melybe belekevertünk 2-3 ek
kakaóport, 4-5 ek cukrot. Amikor már jó szilárd, levesszük a tűzről, s fél
csomag Rámát elkeverünk benne.
Robotgéppel könnyebb.
Amikor kihűlt, kenegetni kezdjük a kekszeket, s szépen összeragasztjuk
őket. A végén kívülről is áthúzzuk a maradék krémmel.
Pár órát állni hagyjuk a hűtőben, hogy a keksz megpuhuljon.
Átlósan szeleteljük, akkor lesz ilyen csíkos.
Egyszerű, gyors epertorta
Egy kis csomag háztartási kekszet langyos, vaníliás cukros tejben kicsit
megmártunk, kerek, kapcsos tortaformába rakosgatjuk.
Egy nagy doboz epres joghurtot összekeverünk 1 cs. étkezési
zselatinnal, 3-4 ek cukorral ( az eper édességétől függ),
kevergetve
felforraljuk. Levesszük a tűzről, beleöntünk egy kis tál epret,
jól
elkeverjük, némelyiket fakanállal összetörjük. Ha kihűlt, belenyomunk 1
zacskó felvert tejszínhabot. Óvatosan elkeverjük. Ráöntjük a kekszre,
betesszük a hűtőbe dermedni.
Málnával, is nagyon finom.
Natúr joghurttal is készíthető, de akkor kb 10 ek cukor kell bele.
Burgonyapelyhes kenyér /Klikk
3,5 dl víz
40 dkg liszt
10 dkg rétesliszt
1 púpozott tk sikér
1 tk ecet
1 tk cukor
2,5 dkg élesztő
3 púpozott ek burgonyapehely
1 ek olaj
3 mk só
Dobáld a hozzávalókat a gépbe. Miután megdagasztotta, hagyd fél
óráig kelni benne. Vedd ki a tésztát, formázd meg, tedd tepsibe. Ha
bőven a duplájára kelt, tedd hideg sütőbe, majd közepes lángon süsd,
míg szép piros nem lesz.
A fenti hozzávalókból és még 6-7 db csemegehagyma, a szép zöld része is kell bele, felszeletelve:
Hagymás, szezámmagos zsömlék készíthetők:
A zsömlék receptje úgy van, van, mint burgonyapelyhes kenyér. A változtatás csak annyi, hogy Rámán megpároltam a felszeletelt zöldhagymát. A tésztát zsömle alakúra formáztam.
A tetejét langyos, tejes vízzel kentem, amikor már megkelt,
s szárazon pirított szezámmaggal szórtam meg.
Hideg sütőbe tettem, közepes hőmérsékleten addig sütöttem, míg
szép piros nem lett.
Kókuszos tekercs
Tészta:
40 dkg liszt
4 db tojás sárgája
1 Ráma
2 dkg élesztő - langyos, cukros tejben megfuttatjuk.
Ezeket összedolgozzuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt megkel.
A 4 fehérjéből 40 dkg cukorral habot verünk.
A tésztából 2 cipót csinálunk. Kinyújtjuk, megkenjük a felvert tojással,
megszórjuk 5 dkg kókuszreszelékkel. Feltekerjük, mint a beiglit. 2 cm-es
darabokat vágunk, Rámával megkent sütőlapra helyezzük őket úgy,
hogy maradjon hely a növekedéshez.
Közepes tűznél megsütjük.
Omlós, finom süti. :-)))
Piramis
50 dkg darált keksz
20 dkg porcukor
20 dkg Ráma
10 dkg Dejó, vagy dió
3 púpozott ek kakaópor
fekete kávé - kb. 3 adag kellett
Krém:
3 dl tej,
1 vaníliás puding
Ezt összefőzzük, amikor kihűlt, fél Rámát, 2 van. cukrot, 5 ek cukrot
beleteszünk, robotgéppel jól felhabosítjuk.
Kókuszreszelékkel meghintjük a formát, megtöltjük a kekszes
masszával, majd a kúppal kiszúrjuk a közepét, s megtöltjük krémmel.
Lehet az alját keksszel is lezárni, én csak kókusszal jól meghintett
tányérra tettem.
Goffri
Hozzávalók:
6 tojás
20 dkg cukor
2 vaníliás cukor
50 dkg liszt
10 dkg rétesliszt
csipetnyi só
10 dkg olvasztott Ráma
50 dkg túró
1 sütőpor
8 dl tej
Krém:
A gesztenyemasszát kiolvasztjuk, kevés tejszínnel összekeverjük, hogy
kenhető legyen.
40 dkg liszt
10 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csomag szalakáli
2 tojás
tej
Krém:
fél liter tej
3 kanál liszt
4-5 kanál kakaó
20 dkg cukor
20 dkg vaj
Elkészítés:
A tejben a szalakálit feloldjuk, majd a többi hozzávalóval összekeverjük.
4 lapban sütjük.
Krém: Összefőzzük a tejet a liszttel és a kakaóval,
majd kihűtve a vajjal elkevert cukrot is belekeverjük. A lapokat a krémmel
megkenjük.
A neten találtam. Nekem csak 3 lap jött ki. Nagy a tepsim.
Töltött muffin
15 dkg Ráma
10 dkg cukor
2 ek méz
2 tojás
20 dkg liszt
1 kk szódabikarbóna
1 ek kakaópor
1 marék mazsola
mogyorókrém
A Rámát a cukorral óvatosan összemelegítettem. Csak langyos legyen!
Levettem a tűzről, belekevertem 2 ek mézet, a 2 tojással jól felhabosítottam.
Ezután belekevertem a többi hozzávalót is, kivéve a mogyorókrémet. A
papírkosárkával kibélelt formákba tettem a masszából egy kanállal, rá egy kis
mogyorókrém, majd befedtem megint tésztával.
Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt sül meg, attól függ, mekkorák a
muffinok.
Rétes kezdőknek
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 pohár tejföl
1 tojás
só
10 dkg zsír, olaj vagy vaj
töltelékhez: mák, dió, gyümölcs, káposzta, túró, stb.
Elkészítés: 10 dkg zsiradékból laza, kenhető rántást készítünk.
Hagyjuk kihűlni.
Addig a lisztet, tejfölt, tojást és sót összegyúrjuk és kinyújtjuk. Egy
kis tejfölt hagyjunk meg a rétes tetejét megkenni sütés előtt.
A rántást a kinyújtott tésztára kenjük és összetekerjük, majd kb. 20
percre a mélyhűtőbe teszzük. Utána hat felé vágjuk, egyenként vékonyra nyújtjuk,
kicsi zsiradékkal meglocsoljuk és megtöltjük. Összetekerjük, tetejét megkenjük a
maradék tejföllel és megsütjük. A fagyasztóban töltelék nélkül összetekerve fél
évig is eláll, és ha váratlan vendég jön, nem leszünk zavarban. Olyan mint az
igazi.
Sajtos stangli/buci
Hozzávalók:
50dkg liszt
15dkg Ráma
2dl tejföl
3kk só
2kk cukor
1 egész tojás+ 1 sárgája- --a kenéshez egy másik kell
10dkg túró
1cs instant élesztő
5dkg reszelt sajt
A hozzávalókból lágy tésztát dagasztottam a géppel. 2x indítottam el a
dagasztást, de nem kelesztettem a gépben. Deszkára kiborítottam, egyszer
hajtogattam, 20 percig pihentettem. Formáztam, tepsibe raktam, tojással
megkentem, jól megszórtam sajttal. Fél óra kelesztés után hideg sütőbe tettem,
majd közepes hőmérsékleten pirosra sütöttem.
Almás piskóta/diabetikus
5 tojás
25 dkg reszelt alma/ nagyobb darabokra reszelve
1/2 sütőpor
10 dkg liszt-kevéske rétesliszt is legyen benne
1 mk fahéj
2 tk folyékony édesítőszer
A tetejére lehet gyümölcscukrot szórni.
Elkészítés: A tojássárgát az édesítőszerrel, sütőporral, fahéjjal
kikeverjük, majd beletesszük a durvára reszelt almát, s felváltva a felvert
tojásfehérjét, s a lisztet.
Ezeket óvatosan keverjük bele. Rámával kikent, kilisztezett formában
közepesen meleg sütőben pirosra sütjük. Ha kész, gyümölcscukorral megszórjuk.
Mákos rudak rizslisztből
Egyszerű, ismert recept.
25dkg túró
25dkg Ráma
25dkg rizsliszt
kb 2tk só, 2tk sütőpor
1 tojás
Ezeket összegyúrni, hideg helyen pihentetni pár órán át, majd nyújtani,
tetszés szerint pogácsát szaggatni, vagy rudakra vágni.
Diós, meggyes piskóta
6 tojásból a szokásos módon piskótát készítettem, 2 tk szódabikarbónával.
Zsírozott, lisztezett tepsibe öntöttem, megszórtam 5-6 ek darált cukros dióval,
rápakoltam a kimagvazott meggyet, majd egy csomag vaníliás cukorral
meghintettem. Előmelegített sütőben sütöttem.
Gyors szilvás /klikk
Hozzávalók:
4 tojás
40dkg liszt
40dkg cukor
1 sütőpor
2,5dl tej
külön cukor, fahéj
darált dió, mazsola
Elkészítése:
A 4 tojást a cukorral robotgéppel 5 percig keverjük, míg jó habos lesz, s
kifehéredik.
Belekeverjük a liszttel elkevert sütőport, a tejet. Zsírral kikenünk egy
tepsit, darált
dióval megszórjuk, erre öntjük a masszát. A szilvákat keresztben
félbevágjuk, a magját
kiszedjük, a lyukakat megtöltjük a fahéjas cukorral, s beleültetjük a
tésztába. Megszórjuk
mazsolával, darált dióval. Előmelegített sütőben, lassan sütjük, a
közepesnél kisebb lángon.
Fonott kalács
40 dkg liszt
2 tojás
1 szárított élesztő
10 dkg Ráma
3 evőkanál porcukor
1 vaníliás cukor
csipet só
felesben tej és tejszín
Ezekkel közepesen kemény tésztát dagasztottam, az 1/3-ba kakaóport
kevertem pár csepp tejszínnel. A fehér tésztát mazsolával, citromhéjjal
ízesítettem. Kicsit megsodortam, s golyókat vágtam, azt a formába dobáltam.
Csak addig kelt, amíg megtaláltam a közepes fa vágódeszkámat. Hideg sütőben pirosra sütöttem, majd a formából kiborítottam, cukros tejszínnel megkentem, s fejjel lefelé egy tepsin még sütöttem pár percig.
Egyszerű habos csokis
6 tojásból kakaós piskótát sütünk, majd vékony szeletekre vágjuk. (Kb.
mint egy babapiskóta)
Krém:
25 dkg cukor
5 tojás
2 Dr Oetker van. puding
2 van. cukor
1 cs.zselatin
1 ek holland kakaópor
1l tej
Az 5 tojás sárgát fehéredésig keverjük a cukorral, beletesszük a van.
cukrot, pudingport, zselatint, kevés tejet, csomómentesre keverjük, majd lassan
hozzáadjuk a többi tejet is. Állandó keverés mellett felforraljuk. Ehhez a forró
krémhez adjuk a felvert tojásfehérjét. Elfelezzük a masszát, az egyik részt
kakaóporral ízesítjük.
Egy réteg piskóta, 1 réteg sárga krém, piskóta, barna krém. Folytatjuk,
míg van hozzávaló. A tetejét kakaóporral, vagy porcukorral díszítjük. Mivel a
krémet még melegen kanalazzuk rá, várunk, míg kihűl.
Könnyű édesség, se vaj, se tejszín nincs benne.
Briós
2 db tojás, ezt pohárba tesszük, feltöltjük tejjel 300 ml-ig
75 gr Ráma
2 csipet só
2,5 ek cukor
540 gr liszt
1 cs szárított élesztő
A kenyérsütőgéphez kapott receptek közt volt, még az első gépemhez adták,
sokszor megsütöttem. Semmit nem módosítottam rajta, szuper!
Rozscipó
22 dkg rozsliszt
22 dkg finomliszt
2.5 dkg élesztő
2 kk só
2 kk cukor
1.5 dl tej
1.5 dl langyos víz
1 ek ecet
köménymag, pár szem a tésztába is, a tetejét megszórni is
A hozzávalókat megdagasztotta a kenyérsütőgép, majd kivettem, átgyúrtam,
cipó alakúra formáztam. Tetejét bevágtam, langyos vízzel lekentem, köménymaggal
megszórtam. Amikor jól megkelt, közepes lángon pirosra sütöttem.
Túrós Borzas Kata
Hozzávalók a tésztához:
40dkg liszt
25dkg Ráma
20dkg porcukor
3ek kakaópor
1 tojás sárgája
1 vaníliás cukor
1 sütőpor
csipetnyi só
Ezeket gyorsan összegyúrjuk, 2 részre osztjuk, 1 órára betesszük a
mélyhűtőbe, alufóliába becsomagolva.
Töltelék:
1kg túró, 20dkg porcukor, 1 van. cukor, mazsola, aki szereti, tehet bele
reszelt citromhéjat, 2 egész tojás, 2 púpos evőkanál búzadara. Ezeket
összekeverni.
A tepsit Rámával kikenjük, a fele tésztát nokedliszaggatón egyenletesen
elosztva belereszeljük. Rákanalazzuk a túrót. Ráreszeljük a tészta másik felét.
Közepes lángon 35-40 percig sütjük.
1/2 kg liszt
1/2 kg főtt, áttört burgonya, tisztán mérve
3 kk só
3 dkg élesztő, kevés cukros tejben felfuttatva
15 dkg Ráma
Kb. egy kis pohár tejföl
1 tojás a tésztába, 1 a kenéshez
reszelt sajt a tetejére
A hozzávalókat összegyúrjuk, a tejföl mennyisége függ a liszt, a burgonya
minőségétől.
Kinyújtjuk, tetejét bevagdossuk, kiszaggatjuk, vajazott, lisztezett
tepsibe rakjuk. A tetejét tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk,
közepes tűzön pirosra sütjük.