Tortasuli
A tortadíszítés fortélyai
Ezen az oldalon a torta díszítésével kapcsolatos tapasztalataimat , technikai ismereteimet szeretném megosztani veletek. Az itt leírtak már igényelnek egy kis előképzettséget. |
|
II. Tortasuli - haladóknak -díszítési technikák, trükkök
Egy példa csupa csoki torta ganache töltelékkel és fondant bevonattal lépésről lépésre:
A piskótához egy jó kakaós piskótát csináltam kicsit sűrűbbre, hogy lehessen faragni, a krém pedig csak sima csoki ganache, és kívülre is azt kentem a fondant alá. Az összes dekor fondantból van.
A csoki ganache-t rákenem, és vizes kézzel elsimogatom szép simára a felületét. Miután ez a réteg kicsit megszáradt, rákentem még egy réteget a csokiból, de arról már nem csináltam képet.
Ezután bevontam sima fehér fondanttal, és elkezdtem a kiegészítőket rárakni... a saját cipőmet használtam példának, de aztán más lett menet közben egy kicsit.
... és voala....a kész termék!
Kattints rá a képre, ha nagyobb méretben szeretnéd látni!
Táska torta részlet fotókkal:
Én 3 tepsi 5 cm magas téglalap alakú tortát sütöttem. 2 vaníliás és 1 csokisat.
Konyharuhás technika:
Ha a sütőnk nem sütne jól, és egyenletesen akkor, a következő trükkel ezt kivédhetjük:
A tepsit körbevonjuk 2 hosszában öv szélességűre hajtogatott és biztosítótűvel összetűzött, benedvesített konyharuhával és így ezzel együtt tesszük be a sülni. A konyharuhát amit a tortasütő oldalára tekerek körbe nedvesen, hosszában ketté vágtam, így igaz vékonyabb lett az "öv", de a torta sokkal szebben sült. Erre a célra öreg elhasználódott konyharuha nagyon jól megfelel... így a két konyharuhából 4 lett, ami azt jelenti hogy a következő formát is körbe tudom tekerni amíg a másik sül, és nem kell vele várni amíg azt le tudom venni az oldaláról, így időt lehet vele megspórolni.
Nem tudom pontosan mi történik sülés közben, de 100%-os eredménnyel egyenletes tortát kapunk ezzel a technikával. A konyharuha nem ég meg, csak megszárad a sülés közben a tepsi oldalán.
Tipp: Ha nagy méretű tortát sütünk, sokszor a széle már régen megsült, a közepe meg még mindig nyers. Ezt úgy lehet kiküszöbölni, hogy a Wiltonos szirom tűt a tortaforma közepébe állítjuk a tűjével felfele, és a zsírpapír alatt átszúrjuk felfelé, és a tésztát erre öntjük rá. A tű felmelegszik annyira a sütőben, hogy pont elég ahhoz, hogy a torta közepét is megsüsse... ha igazi nagy tortát csinálunk 45-50 cm, akkor lehet bele tenni több tűt is elszórva. Jól be kell vajazni hogy könnyen kijöjjön, amikor kiborítjuk a tortát.
A lapokat ketté vághatjuk, vagy csak egyenként megtöltve egymásra helyezzük. Én a csokisat kettévágtam, és az került középre a két vaníliás közé.
Miután bekentük a második réteggel a tortánkat, jöhet a forró vizes késes simítás, de csinálhatjuk a kezünkkel is.
Ezután a fondantot kinyújtjuk, a felragasztandó felületre felkenünk kevés ragasztó anyagot (kevés vízben feloldott fondant keveréket) és a fondanttal beborítjuk, majd az oldalánál körbe leszabjuk a fondantot így:
Ezután végül is mindenki tetszés szerint dekorálhatja a táskáját, vigyázva a lépésekre, hogy mikor milyen díszítő elem kerüljön fel a táskára. .. .pl.: a zsinórozást az oldalakon.
Ez pedig a kész torta táska:
Kattints rá a képre, ha nagyobb méretben szeretnéd látni!
Csoki rúd készítésének technikája olvasztott csokoládéból:
A csoki rudakhoz műanyag fóliát felvágunk téglalap alakúra. A fólia nem papír! Könnyen hajlítható fólia kell hozzá, ami merev is egy kicsit, de lehet belőle tekerni kis rudat is (én is vettem legalább 4 féle fóliát, mire rátaláltam a megfelelőre). Akkora téglalapokat kell vágni, amekkora rudakat szeretnétek, de egy kicsit nagyobbat hogy ne kelljen a széléig teljesen kikenni a csokival. Az egyik hosszanti oldalon kell csak a széléig bekenni a csokival, a szembe szélénél hagyjatok ki kb. 1 cm-t, mert oda fog behajolni a megkent széle a másik oldalnak ahol, teljesen a széléig van a csoki kenve. Nem tekersz rá a csokis részre, csak pont a csokiig, és így egy rudat formálsz belülről a csokiból... Ez nem tekert csiga vonalban mint a piskóta tekercs, ez csak egy rúd ami belülről üreges. Az az 1 cm, amit kihagysz a szélénél, az fog ráhajolni a szembe lévő oldalon, és azt kell rögzíteni a cellux-al hogy ne nyíljon szét, vagy ne pattanjon szét, mert a fólia szét rúgja magát ha nem ragasztod meg. Így berakod a fagyasztóba kb. 5 percre, és miután szét vágtad a ragasztásnál, a fólia rögtön szétugrik (mert merev) de a csoki rúd az megdermedve ott marad a közepén. Higyjétek el nagyon egyszerű, ha hozzáfogtok akkor az egész magától érthetően adja magát. Különben lehet vékonyabb rudakat is csinálni, csak akkor keskenyebb sávban kell rákenni a csokit és akkor a fóliából többet hajtasz kívül be, az a lényeg, hogy az a része ahol a széléig ki van kenve a fólia az hajlik befele a másik oldal felé.
Óvatosan összetekerjük, majd cellux-szal rögzítjük a rudakat. A mélyhűtőbe betesszük néhány percre amíg a csoki megköt, és a ragasztó szalagot óvatosan felvágjuk egy késsel. Ahogy a fólia szétnyílik, a csoki rúd kiválik belőle.
A következő három képre kattintva nagyobb méretben is látható a kép!
A torta egymásra helyezésének technikája:
1, Amikor a torta közvetlenül egymás tetejére van rakva, mint pl: ez a fehér menyasszonyi torta:
2, Az amikor a torta emeletek között van valami oszlop, díszítő kiemelő szerkezet, mint itt ennél a tortánál:
Mindegy, hogy a torta közvetlenül egymás tetején van vagy elválasztó elemmel, a tortának kell egy támasz, mert különben egymásba süllyednek az emeletek. Ezt úgy lehet kivédeni, hogy a torta emeleteket azonos nagyságú kemény papírkorongra vagy szaküzletben kapható újra használatos műanyag torta korongra rakjuk és azzal együtt helyezzük őket egymás tetejére. De ettől még az ugyanúgy besüllyedne a másikba ugye, szóval az alul lévő tortákba egyenletesen a torta magasságával megegyező fa rudakat szúrunk, egészen a a torta aljáig. Ha nehéz és mondjuk 4 emeletnél magasabb tortát építünk, akkor az egészet érdemes a legfelső emelettől kezdve átszúrni a közepén egy kihegyezett rúddal ami átszúrja a papír korongokat is.
Itt egy videó:
Emeletes
torta.1.
Ez egy másik fajta technika, itt műanyag rudakkal és tányér a támasz:
Ide berakom a torta dekorálás lépéseit:
Először is minden torta alá méretre vágott kemény karton hullámpapírt
rakok, és erre rakom rá a tortát... a torták megkenve a legnagyobbik 3 helyen,
két helyen csoki krémmel, közepén málna lekvárral. (én főztem itthon fagyasztott
málnából és cukorból, magoktól leszűrve).
A többi kisebb torták csak málna lekvárral vannak megkenve.
A tortákat morzsátlanítani kell mielőtt a végleges vajkrémet rákennénk, (amit úgy hívnak crumb coat) és azt jelenti hogy, vékonyan bekenjük a tortákat, hogy a morzsát kívülről megkösse a krém és ne keveredjen a külső vajkrémbe... ez különösen akkor fontos mint most amikor a torta színe nagyon sötét, a vajkrém viszont világos ezért minden szem morzsa meglátszódna. Miután bekentük vékonyan, hagyjuk szikkadni egy kicsit, be is tehetjük a hűtőbe egy kevés időre, és ezután sokkal könnyebb felkenni rá a második réteget.
Közben elkészítjük a virágokat is:
Ezeket fondantból csináltam, mert nem volt itthon tragant masszám:
A tortákba a 2. kenés után vékony méretre vágott fa rudakat szúrok, a legfelső kis torta kivételével, majd egymásra rakom a tortákat, és egy hosszabbal felülről átszúrom az egész 3 emeletet, úgy, hogy az alsó tartó tálcát is átszúrom a rúddal. (a fa rudat ki kell hegyezni egy ceruzahegyezővel, hogy át tudjuk szúrni a torták alatt lévő korongokat is). Ezután selyem szalaggal körbe vonom, a díszítő mintával az aljánál oda rögzítem, a csoki mázzal megcsinálom a fa ágait, majd a virágokat beleragasztom az olvadt csokiba.
Kattints rá a képre!
Technikai tanácsok:
Az ágakat úgy csináltam, hogy már eleve beleraktam az eldobható még nem lyukas műanyag habzsákba a csoki darabokat, be a mikroba amíg megolvad, a száját felül lezártam egy csipesszel szorosan, hogy ne folyjon ki a csoki miközben birkózok vele, a másik csücskös végét pedig picit levágtam... és mehet a rajzolás a tortára. Nagyon fontos hogy mielőtt kivágnánk a csücskét, előtte bizonyosodjunk meg arról, hogy teljesen simára olvadt a csoki a zsákban.. de arra is vigyázzunk, hogy mivel a mikro nem egyenletesen melegít, ezért a csoki hamar meg is éghet a zsákban és kiolvaszthatja a műanyagot. Melegítés közben többször ellenőrizzük a csokit hogy mennyire olvadt meg, és mozgassuk a zsákban egy kicsit, hogy keveredjen. Rajzolás közben a zacskó csücskében lévő csoki sokkal hamarabb dermed mint amit a kezünkben tartunk, és előfordul, hogy úgy megdermed, hogy bedugul. Akkor azt csináljuk, hogy az ujjunkkal szorosan meghúzzuk azt a részt a csücsöknél és kipréseljük a már keményebb csokit. Ezután újra tudunk vele írni. Az a jó, ha úgy tudod a zsákot a kezedbe fogni mintha rajzolnál... és nem baj ha göcsörtös lesz egy kicsit... az a jó, ha a fa ágak is olyanok. Nem szabad pánikolni miközben csinálod, csak lazán húzni az ágakat.
Azt elfelejtettem lefényképezni, hogy miután kiszúrtam a különböző nagyságú és alakú virágokat, utána egy szivacson egy tompa kis rudacskával benyomtam a közepét mindegyiknek és attól lett olyan virág alakja és nem pedig lapos.
Sajnos a vajkrém bevonat nem sikerült olyan jól... mert azt hiszem kicsit sűrű volt a vajkrém, és tapadt a késhez miközben kentem a tortára úgy, hogy a piskótát is felszedte, és nagyon nehéz volt visszanyomogatni.
Gyakorlat teszi a mestert. Megosztok veletek néhány dolgot amit tapasztalatkent most megtanultam:
1. Ha emeletes tortát csináltok, nagyon fontos hogy a torták egyenletesen legyenek faragva mielőtt rákenjük a vajkrémet, mert utána minden egyenetlenség felnagyítódik. Ez fontos nagyon a szögletes tortáknál az oldalánál és főleg a tetejénél, hogy a torta vízszintes legyen. (ezen a területen nekem is finomítanom kell még.)
2. Amikor vajkrémet használok a bevonathoz, akkor nagyon fontos a krém állaga, hogy jól lehessen kenni a tortára, szépen simuljon, egyenletes legyen a tortán és ha kell akkor több réteget is elbírjon. Sokkal jobb minőségű vajkrémet kapunk, ha vízzel keverjük és nem tejjel vagy tejszínnel. Néhány evőkanál kukorica sziruppal lazíthatunk a krém állagán.
Ha a torta piskótája túl puha (ez főleg a faragott piskótáknál probléma), akkor nehezebb bekenni egyenletesen mindenhol a vajkrémmel, ezért ajánlatos a megtöltött tortákat berakni a fagyasztóba egy kis időre, hogy jól lehulljon és megszilárduljon a külseje mielőtt bekenjük a vajkrémmel. Ne fagyásig hagyjuk bent a fagyasztóba, csak amíg lehűl.
3. Amikor egymásra rakjátok a tortákat, mérjétek ki pontosan hova kerül a közepén, mert ha ráraktátok a torta tetejére, akkor nagyon nehéz mozgatni úgy, hogy az alsó torta ne sérüljön.
Fehér menyasszonyi torta készítése lépésekben
Megmutatom én hogyan csinálom a torta tálcát. Erre a célra megfelel a
kartonpapír tortakorong is amit, vagy készen veszek, vagy nagyobb dobozokból
vágok ki egy éles pengéjű tapéta vágóval. A barkácsboltban, vagy hasonló
üzletekben biztos lehet kapni multi funkcionális spray ragasztót, amivel nagyon
könnyen lehet dolgozni.
Olyan papírt használok a bevonáshoz, aminek az egyik fele papír, a másik fele pedig kicsit alufóliás hatású. Ezt Wilton árulja, kicsit borsos áron, de sajnos még nem találtam olcsóbb megoldást. A korongokat a spray ragasztóval összeragasztjuk, a csomagoló papírt nagyobbra vágjuk és ráragasztjuk az egyik oldalára. Bevagdossuk körbe a szélénél a papírt, hogy könnyebb legyen behajtogatni, majd körbe a korong szélét befújjuk, és szépen rásimogatjuk a papír széleit.
Miután szépen egyenletesen rásimítottuk a fóliát mindenhol, a szélét körbe én be szoktam vonni valami egyszerű szalaggal, és mivel ennél a tortánál rózsaszín virágok voltak, ezért rózsaszín gombostűket szurkáltam bele, hogy rögzítve legyen.
A konyharuhás megoldás itt is látható én hogyan csinálom, és látszik a tű, ami kiáll a torta közepéből.
Miután kihűltek a lapok, vajkrémmel megtöltöttem és megkentem őket kívülről is vékonyan... ezt úgy hívom: morzsátlanítás, mert miután ez a réteg megszáradt egy kicsit, megakadályozza, hogy a morzsa belekerüljön a bevonó krémbe.
Ezután felvisszük a második réteg vajkrémet, és szépen simára dolgozzuk. Miután ez a réteg is megszáradt egy picit, lehet papírtörlővel még simábbra dolgozni.
Ezután beleszúrjuk a méretre vágott műanyag rudakat, vagy fa rudakat. Mivel ez a torta jó nagy volt, ezért ehhez a mérethez nem elég a hurkapálca vagy a szívószál, ezért én vastagabb rudakat használtam a biztonság kedvéért.
Most már csak a dekorálás van hátra. Én az alsó és a felső tortát egy csillagcsővel dekoráltam, a középsőre pedig felirat került " Love and Laughter, Happily Ever After"
Ez pedig az élő virágokkal kidíszített torta. A virágostól már odahozták a virágokat, mire odaértem, már csak fel kellett rakni a tortára.
Ez egy "próba" torta. Szivárvány tortának hívják és már régóta fájt rá a fogam, hogy kipróbáljam... hát ez az én változatom... 9 különféle színből áll és csoki ganache-al van töltve, kívül pedig csokis vajas krémmel díszítve. Igazából csak a belseje miatt akartam kipróbálni...
25 cm-es torta, amihez kicsivel több tésztát kavartam, és igazából 4 evőkanalanként színeztem be, és kentem be vele a tortaforma alját.
Mivel van 3-4 azonos méretű formám így elég gyorsan ment a sütés... akinek nincs formája az szerintem kenheti a tésztát egy sütő papírra, amire kört rajzol. Kb. 10 percig kellett sütni minden lapot közepes hőfokon. Én végül is addig kevertem be színeket amíg a tészta tartott, így 9 különféle szín jött ki.
Miután minden lap kihűlt, megkentem a lapokat rumos cukorsziruppal egy kicsit, és megkentem csokiganache-al ami már ki volt hűlve és kenhető állapotban volt még. A tetejét is azzal öntöttem le:
Majd másnapig állni hagytam és csak sima csokis vajkrémmel körbe díszítettem... csak hogy mutasson valamit.., ez csak próbaként csináltam, szóval a díszítésre nem igazán figyeltem.
és voala! felvágás után:
A torta készítéssel kapcsolatos beszélgetések megtekinthetők itt: Edit fóruma
A torták dekorálásával kapcsolatos beszélgetések, tippek, fotók megtekinthetők itt: Díszítések