Torták
Citromos túrótorta sütés nélkül Fondant készítése pillecukorral Gesztenyetorta ( liszt nélkül ) Kaukázusi gyümölcstorta másként
|
|
(ahogy én csinálom!!!!)
Hozzávalók: 6 db alma, 20 dkg cukor,1 csomag vaníliás cukor, 5 dl víz, 12,5 dkg ráma margarin, 4
tojás 1 citrom héja és leve, 10 dkg darált dió, 3 evőkanál Vitamill finomliszt,
kis sütőpor.
A forma kikenéséhez kb. 2 dkg vaj, vagy ráma.
Elkészítése: Az almákat felszeletelve kb. 3 evőkanál cukorral az 5 dl vízben felrakjuk
főzni, amíg megpuhul. Majd 23 cm-es átmérőjű kivajazott formába rakosgatjuk
körbe.
Elkészítjük a masszát: a cukrot, 1 csomag vaníliás
cukrot rámát, tojás sárgáját, jól kikeverjük
robotgéppel, belerakjuk a többi hozzávalót, természetesen a tojás felvert habját
utoljára óvatosan hozzákeverjük.
Ráöntjük a masszát az almára, és előmelegített sütőbe rakjuk. 200 fokon
20 percig sütjük (légkeverésnél 180 fokon sütjük, de kicsit tovább, attól
függően, mennyire leveses az alma).
Ha megsült, utána tálra borítjuk.
Almatorta sütés nélkül /Amerika24
-ahogy én csináltam:
Egy 3 literes fazekat félig raktam almával, amit előzőleg meghámoztam és jó vékony szeletekre felszeleteltem. Raktam bele 8 kávéskanál kristálycukrot (az alma édességének megfelelően), 2 evőkanál vaníliás cukrot, 3 nagyobb darab fahéjat, 10 szem szegfűszeget, 1 fél citromot héjával együtt. Majd annyi vizet, hogy ellepje. Kompótot főztem belőle.
Közben 20 dkg babapiskótát egy 26 cm-es tortaforma aljába elhelyeztem. 3 db-ot morzsolva tettem a hézagok közé. Amikor langyos a kompót leve, akkor 20 evőkanállal locsoltam a babapiskótára.
Egy vaníliás pudingporból 4 dl tejjel és 4 dkg kristálycukorral sűrű pudingot főztem. Hideg vízbe tettem, hogy hamarabb kihűljön... Közben többször megkevertem. Mikor kihűlt 10 dkg vajat jól belekevertem robotgéppel. Ezután rákentem a piskótára.
A pudingos krémre pedig 2 sor almaszeletet tettem a kompótból.
Majd felvertem 5 dl Hulalát jó kemény habbá. Egy 20 grammos étkezési zselatint 1 dl vízben felfőztem, kihűtve a keményre vert habba kevertem fakanállal, és utána az almaszeltekre kentem. Erre megint tettem 1 sor almaszeletet a kompótból.
Végül egy 12 g-os színtelen tortazselét 3 dl kompótlével 1 percig forraltam, majd 8 percig hagytam langyosra hűlni, azután ráöntöttem az alma tetejére.
Hűtőbe tettem 1 éjszakára. Másnap szeletelhető szépen.
Hozzávalók a piskótához:
12,5 dkg puha vaj
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipetnyi só
2 egész tojás + 3 tojás sárgája
2 evőkanál rum
2 evőkanál víz
17 dkg finomliszt
2 evőkanál kakaópor
fél citrom reszelt héja
10 g sütőpor
Töltelékhez:
80 dkg magházától megtisztított alma, héjával együtt
1 citrom leve
2 evőkanál kristálycukor
Tetejére:
10 dkg kókuszreszelék + 3 evőkanálnyi
3 tojásfehérje
1 csipetnyi só
17 dkg porcukor
Elkészítése:
Először elkészítjük az alma tölteléket: Az magházától megtisztított almát a héjával együtt apró kockákra vágjuk. Majd meglocsoljuk a citrom levével, és belekeverjük a 2 evőkanál kristálycukrot. Félretesszük.
Ezután a piskótatésztát keverjük össze a hozzávalókból a felsorolás sorrendjében.
Kivajazunk egy 26 cm-es kapcsos tortaformát, és megszórjuk liszttel. Beleöntjük a masszát, elsimítjuk. Rá helyezzük az almatölteléket, kicsit rá is nyomkodjuk.
Előmelegített sütőben 175 fokon sütjük 30 percig.
Közben elkészítjük a tetejére a kókuszkrémet: A 3 tojásfehérjét az 1 csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és folyamatosan hozzáadagoljuk a 17 dkg porcukrot. Végül fakanállal belekeverjük a 10 dkg kókuszreszeléket is.
Kivesszük a sütőből a piskótás almát, és rákenjük a kókuszos masszát. Megszórjuk még a 3 evőkanál kókuszreszelékkel. Visszahelyezzük a sütőbe, és utána még 10 percig sütjük. Az utolsó 5 percben sütőpapírt teszünk rá, hogy a kókusz meg ne égjen!
Kivesszük a sütőből, és hagyjuk a tortaformában kihűlni!!! Ez fontos!
Ha már hideg, akkor a kapcsot kikapcsoljuk a formán, és óvatosan felfelé lehúzzuk. Aztán hagyjuk még egy kicsit szikkadni. Körülbelül 1 óra múlva már szeletelhető!
Hozzávalók:
3 db tojás
12 dkg finomliszt
1 evőkanál sütőpor
1 csipet só
1,5 dl tej
1 db alma héjastól belereszelve ( a nagyobb lyukon)
1 evőkanál étolaj
Elkészítése: A tojások fehérjéjét az 1 csipetnyi sóval jó kemény habbá verjük, és félretesszük. A tojás sárgájához hozzáadjuk a többi hozzávalót, és robotgéppel jól összekeverjük. Majd óvatosan belekeverjük a felvert fehérjét. A szokványos palacsintatésztánál egy sűrűbb, habosabb tésztát kapunk:
Hagyományosan palacsintasütőben kisütjük a tésztát. Ebből az adagból kb. 5-6 db palacsinta lesz. Tűzálló tálba tesszük, és rétegenként megtöltjük töltelékkel: dió, mák, lekvár, cukrozott kakaópor , gesztenyemassza... stb. Ízlés szerint. A tetejére palacsinta kerüljön.
Előmelegített sütőben 10 percig sütjük 200 fokon.
Mikor már kicsit kihűlt lapáttal alányúlunk és egy nagy tálra helyezzük. Én csokoládéöntetet tettem rá, és cukorkákkal is díszítettem. Tejszínhabbal tálaltam:
Megjegyzés: Legközelebb dupla adaggal készítem.
Hozzávalók: - a piskótához: 4 tojás, 4 dkg porcukor, 4 dkg simaliszt, 1 púpos evőkanál kakaópor, 10 g sütőpor, 1,5 dl étolaj, 4 evőkanál víz, 1 csipetnyi só.
|
- a krémhez: 25 dkg túró, 1,5 dl tejszín, 3 púpos evőkanál vaníliás cukor, 3 tojás sárgája, 4 dkg porcukor, fél rum aroma, 2 evőkanálnyi apróra vágott ananász 25 g étkezési zselatin + 1,5 dl víz. 2 dl Hulala. |
Tetejére:
4 szelet ananászkarika,
4-5 szem rumos meggybefőtt
12 g színtelen tortazselé
3 dl víz.
Elkészítése:
A piskótához a hozzávalókat a tojásfehérje és a só kivételével jól összekeverjük. A tojásfehérjét a sóval jó keményre felverjük, és óvatosan belekeverjük a masszába. Egy 23 cm-es tortaformát körben margarinnal kikenünk, az aljára pedig sütőpapírt helyezünk. Beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben 16 percig sütjük. ( Tűpróba!)
Ha megsült hideg helyre tesszük, a sütőpapírt levesszük a piskóta aljáról, és visszahelyezzük a torta formába.
Közben elkészítjük a krémet: a zselatin, víz és hulala kivételével jól összekeverjük a hozzávalókat. Majd a 1,5 dl vízben felforraljuk a 25 g étkezési zselatint, és ha langyos, akkor hozzákeverjük a többihez. Végül óvatosan belekeverjük a közben jó keményre felvert hulalát.
Ezután rákenjük a piskótára. A tetejére ráhelyezzük az ananász karikákat, és a meggyet. Végül a 3 dl vízben 1 percig forraljuk a 12 g tortazselét, és amikor langyos, dermedés előtt ráöntjük a torta tetejére. Hűtőbe tesszük. Kb. 1 óra múlva már szeletelhető is.
Hozzávalók:
- a piskótához: 2 db tojás, 1 csomag sütőpor, 3 evőkanál kakaópor, 2dl tejföl, 1,5 dl tejszín (vagy tejföl), 20 dkg liszt ( fele sima, fele rétes), 30 dkg kristálycukor, 8 dkg darált dió, 1 evőkanál rum.
- gyümölcskrémhez: 5 dl kefir, 2 dkg étkezési zselatin, 2 dl víz, 15 dkg rumba áztatott aszalt szilva ( vagy áfonya), 5 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítése:
A piskóta hozzávalóit alaposan összekeverjük. A 24 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformát oldalt kikenjük margarinnal, az aljára sütőpapírt teszünk, és beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük, majd papírral letakarva még 12 percig. Hagyjuk kihűlni a formában.
Ha kihűlt, kivesszük a formából, kettévágjuk, és megkenjük 3 evőkanál áfonyalekvárral. Visszahelyezzük a formába, rátesszük a tészta másik felét, ráhalmozzuk az aszalt gyümölcsöt, majd ráöntjük a gyümölcskrémet.
Gyümölcskrém elkészítése: A kefirt a cukorral, vaníliás cukorral elkeverjük. Közben a vizet és a zselatint felfőzzük, lehűtjük, és hozzákeverjük a kefirhez. Ha már kezd sűrűsödni, akkor ráöntjük az aszalt gyümölcsre. Utána kb. 1 marék aszalt áfonyával díszítjük, és hűtőbe tesszük legalább 3 órára.
Megjegyzés: Kibontáskor késsel óvatosan vágjuk körbe a forma mellett, úgy szépen le lehet venni a formát!
Baileys torta
Piskóta:
6 tojás sárgáját 6 evőkanál porcukorral kikeverünk, majd hozzáadunk 1 dl
étolajat, 6 evőkanál lisztet, fél csomag sütőport, 2 evőkanál kakaót, és a 6
tojás felvert habját,( amit 1 csipetnyi sóval verek fel). A tésztát sütőpapírral
bélelt 26 cm-es torta formában, előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20 percig (
tűpróba!) sütjük.
Krém:
500 g hulala,
2 evőkanál vaníliás cukor
10 dkg mogyoró ízű capuccino por
1 dl rum
2 dl tejföl
20 gr étkezési zselatin
Elkészítés:
A hulalát a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A cappucino port
óvatosan a fölvert kemény tejszínhabba forgatjuk, hozzáadjuk az 1 dl rumot és a
tejfölös zselatint.( 1,5 dl vízben feloldjuk állandó keverés közben melegítve a
zselatint, ha felforrt azonnal lezárjuk, kihűtjük és a tejfölbe keverjük) Lazán
összekeverjük a masszát.
A kihűlt tortalapot visszarakjuk a torta formába, 5 evőkanál Baileys likörrel meglocsoljuk és a fenti krémmel megkenjük. Csoki mázzal leöntjük, vagy kakaóporral megszórjuk a tetejét, és darabolt mandulával díszítjük.
Baileys likör készítése házilag /Ágnes
- ahogy én készítettem:
Hozzávalók:
7 dl tejszín
15 dkg átszitált porcukor
1 zacskó mogyorós capuccino por /100g/
1 vaníliás cukor
1 tubusos sűrített tej
/18
dkg/
1,5 dl rum
1,5 dl konyak
2 dl tejszint megmelegítek, nem túl forróra. Erre azért van szükség,
jobban oldódjanak benne a hozzávalók. Majd szép sorban, kevergetés mellett
hozzáadjuk az összetevőket, ebben a sorrendben: capuccino, vaníliás cukor,
porcukor, a maradék tejszín, sűrített tej és végül az alkohol. Ezután le is
zárhatjuk a tűzhelyet.
Üvegbe töltjük, kissé megrázzuk, és mehet a hűtőbe, vagy jó hideg helyre! Ez az adag kb. 1,3 liter lesz.
Hozzávalók a piskótához:
6 tojás sárgája
6 evőkanál porcukor,
6 lapos evőkanál simaliszt
1 csomag vaníliás cukor
1 dl étolaj
2 púpos evőkanál kakaópor
fél csomag sütőpor
6 tojásfehérjéből 1 csipet sóval felvert kemény hab
1 sárgabarack összevágva apró kockákra
Hozzávalók a krémhez:
8 dl tej
5 evőkanál étkezési keményítőpor
5 evőkanál cukor
7,5 dkg cappuccino por
2 dl Hulala
25 gr étkezési zselatin, 1,5 dl víz
5-6 szem félbevágott barack, csoki dara.
Elkészítése: A piskóta hozzávalóit robotgéppel jól kikeverjük a felsorolás szerint ( a sütőporig). Majd a keményre felvert tojásfehérjehabot óvatosan fakanállal hozzákeverjük. Ezután az apróra vágott barack kockákat egyenletesen beleszórjuk.
Egy 26 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt teszünk. Én körben a formát vajjal kicsit megkenem. Majd beleöntöm a masszát. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük. ( Tűpróba!)
Közben a 8 dl tejben sűrűre megfőzzük az összekevert étkezési keményítőport, cukrot és cappuccino port. Hagyjuk langyosra hűlni.
A hulalát robotgéppel kemény habbá verjük, félretesszük.
A megsült piskótát kivesszük a torta formából, levesszük alulról a sütőpapírt. Ha már kihűlt a piskóta visszahelyezzük a formába.
Közben a 1,5 dl vízben felforraljuk az étkezési zselatint, langyosra hűtjük és belekeverjük a cappoccino pudingba. Ezután a kemény habbá vert hulalát is belekeverjük fakanállal. Majd a massza felét ráöntjük a piskótára. Ezután körberakjuk a félbevágott barack szemekkel. Erre pedig a maradék masszát öntjük. Én a tetejére csoki darát is szórtam. Hűtőbe tesszük legalább 8 órára. Utána bontható és szeletelhető.
- ahogy én csináltam:
Hozzávalók:
A tésztához:
1 csomag sütőpor
3 evőkanál finomliszt
3 evőkanál zsemlemorzsa
25 dkg áttört főtt burgonya
25 dkg porcukor
4 db tojás
A krémhez:
20 dkg margarin
2 evőkanál rum
4 dkg keserű kakaópor
25 dkg áttört főtt burgonya
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
A tésztához a tojások sárgáját a porcukorral jó habosra keverjük.
Először a burgonyát, majd a liszttel és a zsemlemorzsával összekevert sütőport
adjuk hozzá. A kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk, majd a
masszát egy margarinnal kikent, belisztezett, 26 cm átmérőjű tortaformába
simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben
160 °C) kb. 30 percen át sütjük, majd hűlni hagyjuk.
A krémhez a margarint először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A burgonyával, a kakaóporral, a rummal és a vaníliás cukorral összedolgozzuk. A kihűlt tésztát félbevágjuk, a krémmel megtöltjük, és kívül-belül körben is kenjük vele. Néhány órára behűtjük, hogy egy kissé összeérjen.
Hozzávalók:
- Kávés piskótához: 15 dkg cukor, 4 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 0,5 dl főtt kávé, 20 dkg finomliszt, 0,5 csomag sütőpor.
- Vizes piskótához: 10 dkg cukor, 2 tojás, 2 evőkanál víz, 8 dkg finomliszt, 1 mokkáskanál sütőpor.
- Krémhez: 6 dkg cappuccino por, 3 dkg finomliszt, 1 evőkanál étkezési keményítőpor, 12 dkg kristálycukor, 0,5 liter tej. Ezeket sűrűre főzzük, és hagyjuk kihűlni.
20 dkg margarint ( vagy vajat) kikeverünk 18 dkg porcukorral, és a kihűlt krémhez keverjük.
Elkészítjük külön a kávés és a vizes piskótát. Ügyelve arra, hogy a tojások felvert fehérjét utólag keverjük a masszához.
Előmelegített sütőben 200 fokon a kávés piskótát sütőpapírral kibélelt tortaformában 20 percig, a vizes piskótát 10 percig sütjük. Ha kihűlt, a kávés piskótát ketté vágjuk.
Alulra kávés piskóta, erre krém kerül, majd a vizes piskóta, erre megint krém, rá a másik kávés piskóta. A tetejére és az oldalára a maradék krémet rákenjük. Végül mandulaszeletekkel és csoki darával díszítjük.
Citromos-tejszínes túrótorta
Hozzávalók:
8 dkg vaj
12-13 dkg babapiskóta
kevés
tej
1 csomag citrom ízű pudingpor
( vagy vanília ízű + 1 citrom leve )
25 dkg tehéntúró
1 lime vagy citrom leve
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
friss citromfű (el is hagyható)
5 dl tejszín
(én hulalát
használtam!)
1 citrom
10 g zselatin
12 g színtelen tortazselé
Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, rövid ideig hűlni hagyjuk, majd
belekeverjük a finomra összemorzsolt babapiskótát, és annyi tejet, hogy jól
formázható tésztát kapjunk. Sütőpapírral kibélelt 23 cm-es kapcsos tortaformába
nyomkodjuk, és kb. 30 percre hűtőbe tesszük.
A pudingport 2,5 dl hideg vízben feloldjuk, felforraljuk, és kevergetve kissé kihűtjük. A túrót a citromlével és a kétféle cukorral simára keverjük. Evőkanalanként belevegyítjük a kihűlt pudingot, majd a zselatint kb. 1 dl forró vízben feloldunk, ha már csak langyos, ezt is a krémbe keverjük. A lecsipkedett citromfű leveleket finomra vágjuk, 5 dl tejszínt ( én hulalával készítettem) kemény habbá felverünk, majd a citromfűvel együtt a dermedő krémbe keverjük. A krémet egyenletesen a piskótára simítjuk, majd legalább 2 órára hűtőbe tesszük.
A citromot vékony szeletekre vágjuk, és díszítjük vele a tortát. Ezután a zacskón lévő utasításnak megfelelően elkészített, színtelen tortazselével leöntjük. Egy-két citromfű levéllel is díszíthetjük a torta tetejét.
Megjegyzés: Kibontáskor késsel óvatosan vágjuk körbe a forma mellett, úgy szépen le lehet venni a formát!
Nálunk jobban szeretjük, ha keksz helyett kakaós piskótával készítem. Ilyenkor egy ilyen kakaós piskótát készítek hozzá:
3 tojás sárgája
3 evőkanál porcukor
0,5 csomag vaníliás cukor
0,5 dl étolaj
1 evőkanál kakaópor (ha lehet, Holland)
3 evőkanál finomliszt
0,5 csomag sütőpor
3 tojásfehérjéből hab 1 csipetnyi sóval felverve
Mindezt jól összekeverem, utoljára teszem hozzá a keményre felvert tojásfehérjehabot. Egy 26 cm-es tortaformába sütőpapírt teszek alulra, és beleöntöm a masszát. Előmelegített sütőben 200 fokon 15 perc alatt megsütöm. Tűpróba!
Kiveszem sütés után a formából a piskótát, leveszem alulról a sütőpapírt. Majd visszahelyezem a formába a piskótát.
A Túrós tölteléket ugyanúgy készítem, mint a kekszeshez.
Citromos túrótorta sütés nélkül /ungikati receptje alapján
Hozzávalók:
25 dkg darált keksz
7,5 dkg margarin
2 evőkanál cukor
kevés tej
A töltelékhez:
50 dkg túró
4 dl kefir
10 dkg cukor
1 csomag étkezési zselatin
4 darab citrom
A tetejére:
csoki
máz
Elkészítés: A margarint felolvasztjuk, összekeverjük a cukorral, a
keksszel, és annyi tejjel, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Egy tortaformába
belenyomkodjuk. A túrót elkeverjük a kefirrel, a cukorral és a citromok reszelt
héjával. A citromok levét kifacsarjuk, hozzáadunk 4 evőkanál vizet, felfőzzük
benne a zselatint, majd, ha langyos a zselatin hozzákeverjük a túrós masszához, ráöntjük a tésztára,
betesszük a hűtőbe. Ha megdermedt, bevonjuk csoki mázzal.
Máz: 10 dkg margarint felolvasztani, levéve 3 evőkanál kakaóval, 1 evőkanál porcukorral elkeverni + 1 kanál olajat bele! A mázat dermedés előtt, langyosan szabad ráönteni!
Megjegyzés: Kibontáskor késsel óvatosan vágjuk körbe a forma mellett, úgy szépen le lehet venni a formát!
Csíkos torta / Rozi csíkos sütije alapján
-ahogy én csináltam:
Hozzávalók :
3 tojás,
22 dkg kristálycukor,
18 dkg finomliszt,
6 dl tejföl,
3 púpos mokkáskanál szódabikarbóna.
A tojást és a cukrot habosra keverjük, utána adjuk hozzá a többi hozzávalókat. Ezt a masszát 3 részre osztjuk.
Az elsőhöz 2 evőkanál kakaóport, a második részhez 6,5 evőkanál darált diót, a harmadik részhez 6,5 evőkanál darált mákot adunk.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 18 perc alatt ( Tűpróba!) külön - külön megsütjük a 3 lapot, egy 24 cm-es átmérőjű tortaformában, aminek az oldalát vajjal kikenjük, és alulra pedig sütőpapírt teszünk.
Krém:
2 csomag vaníliás pudingot, 0,5 l tejben megfőzünk. 25 dkg vajat, 20 dkg porcukor 1 citrom levét és héját ezt habosra kavarjuk, majd a kihűlt pudinggal összekeverjük. Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat.
Csokoládémázhoz:
15 dkg keserű csokoládé és 1/2 dl tejszín.
Összeállítása: Alulra a mákos lap + krém + kakaós lap+ krém+ diós lap + csoki máz a tetejére. Így lesz szép csíkos. Az oldalát megkenjük a maradék krémmel, és mandulaforgáccsal díszíthetjük. A tetejét még Hulalával ( tejszínhabbal) díszíthetjük.
Csokikrémes-diós torta /Forint
- ahogy én csináltam:
Hozzávalók:
A tésztához:
7 tojásfehérje
21 dkg cukor
21 dkg apróra vágott dió
3 evőkanál liszt
A krémhez:
7 tojássárgája
12 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg kockákra tördelt étcsoki
1 púpos
kávéskanál kakaópor
25 dkg margarin
Elkészítés:
A tésztához a tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral.
Beleforgatjuk a liszt és a dió keverékét. A masszát sütőpapírral bélelt, 30 x 35
cm-es tepsibe simítjuk. Majd előmelegített sütőben 165 fokon szárítva
megsütjük, kb. 30-35 percig. (Tűpróba ekkor.) A tésztát rácsra borítjuk,
lehúzzuk róla a sütőpapírt. Ha kihűlt, 3 db kb. 11 cm széles lapra vágjuk.
A krémhez a tojássárgákat a cukorral gőz fölött habosra keverjük.
Hozzáadjuk az étcsokit, a kakaóport, a vaníliás cukrot, és továbbra is gőz
fölött a krém besűrűsödéséig kevergetjük. Ha kihűlt, robotgéppel hozzákeverjük a
margarint. Megtöltjük, és kívülről is ezzel a krémmel vonjuk be a tortát.
Megjegyzés:
Én körbe dióval díszítettem.
Hozzávalók a piskótához:
4 db tojás sárgája,
15 dkg porcukor,
3 evőkanál víz,
12 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
10 dkg darált dió.
4 tojásfehérje habbá verve ( ha van 1-3 + tojásfehérje, hozzá lehet tenni!)
Krémhez:
4 dl tej
4 evőkanál rétesliszt
4 evőkanál kristálycukor
20 dkg puha vaj
18 dkg porcukor
10 dkg darált dió
2 evőkanál rum
1-2 kanálnyi mazsola ( kihagyható)
Tetejére: csoki máz: 10 dkg étcsokoládé gőz felett megolvasztva + 2 evőkanál étolaj
Elkészítése:
A piskóta hozzávalóit jó alaposan összekeverjük a tojásfehérje habot a végén keverjük a masszába, óvatosan fakanállal.
Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük 25 cm-es torta formában, aminek az alját sütőpapírral kibéleljük.. Kiborítjuk rácsra hűlni.
Ezután ugyanezt a mennyiségű tésztát dió helyett 2 púpos evőkanál kakaóval újra megsütjük. Ha kész, mindkét tortalapot félbe vágjuk.
Krém: 20 dkg vajat 18 dkg porcukorral kikeverni. Ezután 4 dl tej, 4 evőkanál liszt, 4 evőkanál cukor, ebből sűrű pépet főzni, és ha kihűlt hozzákeverni a porcukorral kikevert vajat. Majd a krémbe 10 dkg darált diót hozzákeverünk. Még rumot, vagy rum aromát rakunk bele. Én mazsolát is szoktam a már krémmel megkent piskótára szórni.
A felvágott tortalapokat megkenjük a krémmel, úgy hogy a legalsó a kakaós piskóta legyen. Végül a tortát kívülről is bekenjük a maradék krémmel.
A tetejére a csoki mázat pedig egy 18 cm-es torta forma ráhelyezésével a közepére öntjük, a szélét pedig dióval díszítjük. Az oldalát csoki korongokkal is kirakhatjuk.
Piskóta:5 tojás sárgája, 30 dkg porcukor, 10 evőkanál víz, - habosra keverjük, hozzáadunk 12 dkg darált diót, 16 dkg lisztet, 1 sütőport, 5 tojás habját.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 25-30 percig sütni 28 cm-es tortaformában. Én a tortaformába alulra sütőpapírt tettem.
Majd ha megsült, akkor 2 felé vágtam a tésztát. Az alsó tésztára 1 egész rumaromát rálocsoltam. Ezután a krém felét rákentem. Erre a másik tésztát tettem rá, és bekentem a tetejét a maradék krémmel.
Krém: 16 dkg darált diót 8 evőkanál tejjel felfőzünk. 16 dkg vajat 25 dkg cukorral kikeverünk és hozzáadjuk a dióhoz.
Utána 0,5 liter tejet, 2 evőkanál cukrot, 1 csomag vaníliás pudingport jó sűrűre főztem, és a tűzről levéve tettem bele 2 evőkanál őrölt kávéport és 3 evőkanál mogyorókrémet. Ezzel körbekentem a tortát.
Tetejére pedig a csoki mázat készítettem el:
Máz: 15 dkg cukrot, 0,3 dl vízzel, 3 evőkanál kakaóporral sűrűre főzzük, majd 6 dkg vajat belekeverünk a tűzről levéve, kihűtve, hidegen a krém tetejére kenjük.
Megjegyzés: A máz mennyiségeit pontosan be kell tartani, mert ha hígabbra sikerül, lefolyik, és nehezen alvad meg. Szeletelni másnap lehet.
Hozzávalók: 3 db tojás sárgája, 15 dkg porcukor, 3 evőkanál víz, ezt jól összekeverni, majd hozzáadunk a 12 dkg lisztet + a felvert 3 tojáshabot, és 1 kávéskanál sütőport és 5 dkg darált diót.
Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük. Kiborítjuk tálra. Ezután ugyanezt a mennyiségű tésztát dió helyett 2 evőkanál kakaóval újra megsütjük. Ha kész, mindkét tortalapot félbe vágjuk.
Krém: 20 dkg vajat (vagy 22 dkg rámát) 18 dkg porcukorral kikeverni. Ezután 4 dl tej, 4 evőkanál liszt, 4 evőkanál cukor, ebből sűrű pépet főzni, és ha kihűlt hozzákeverni a porcukorral kikevert rámát. Ízlés szerint a krémbe darált diót kb. 10 dkg-ot hozzákeverünk. Még rumot, vagy rum aromát rakunk bele. Én mazsolát is szoktam a már krémmel megkent piskótára szórni.
Majd a felvágott tortalapokat megkenjük a krémmel (az alábbi képnek megfelelően.) Végül a tortát kívülről is bekenjük a maradék krémmel. Dióval díszítjük. A fenti mennyiséget én 25 cm-es átmérőjű tortasütőben sütöm. Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig.
csoki öntettel
Hozzávalók a piskótához: 3 tojás sárgáját 3 evőkanál porcukorral kikeverünk, majd hozzáadunk 0,5 dl étolajat, 3 evőkanál lisztet, fél csomag sütőport, 1 evőkanál kakaóport, és a 3 tojás felvert habját. A tésztát sütőpapírral bélelt 26 cm-es torta formában megsütjük. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15 percig ( tűpróba!) sütjük.
Krémhez:
1 csomag vanília ízű pudingpor, 25 dkg tehéntúró, 15 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dl tejszín (én hulalát használtam!), 10 g zselatin. Kb. 60 dkg friss eper.
Tetejére: 12 g színtelen tortazselé.
Elkészítés:
A pudingport 2,5 dl hideg vízben feloldjuk, felforraljuk, és kevergetve kissé kihűtjük. A túrót a kétféle cukorral simára keverjük. Evőkanalanként belevegyítjük a kihűlt pudingot, majd a zselatint kb. 1 dl forró vízben feloldunk, ha már csak langyos, ezt is a krémbe keverjük. 5 dl tejszínt ( én hulalával készítettem) kemény habbá felverünk, majd a dermedő krémbe keverjük.
A krém felét egyenletesen a piskótára simítjuk, és jól megrakjuk eperrel. Ezután a második felét is rákenjük, és azt is eperrel kirakjuk, aztán a zacskón lévő utasításnak megfelelően elkészített, színtelen tortazselével leöntjük, és legalább 2 órára hűtőbe tesszük.
Megjegyzés: Kibontáskor késsel óvatosan vágjuk körbe a forma mellett, úgy szépen le lehet venni a formát!
Ugyanez a recept fekete ribizlivel töltve. Csak annyi a különbség, hogy 4 dl hulalát használtam fel benne:
Hozzávalók:
- a piskótához: 2 db tojás, 1 csomag sütőpor, 4 púpos evőkanál kakaópor, 4 dl tejszín (vagy tejföl), 20 dkg liszt ( fele sima, fele rétes), 30 dkg porcukor, 6 dkg darált dió, 1 evőkanál rum.
- gyümölcskrémhez: 3,5 dl tejszín, 2,5 dkg étkezési zselatin, 2 dl víz, 30 dkg fekete ribizli, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítése:
A piskóta hozzávalóit alaposan összekeverjük. A 26 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformát kikenjük margarinnal, és beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük, majd papírral letakarva még 10 percig. Hagyjuk kihűlni a formában. Ha kihűlt, ráöntünk 30 dkg fekete ribizlit ( ebből egy kis adagot félreteszünk a díszítéshez). Megszórjuk 10 dkg porcukorral.
Ezután a 3,5 dl tejszínt 1 vaníliás cukorral habverővel alaposan felverünk. Majd 2 dl vízbe beleöntjük az étkezési zselatint, felfőzzük, és állandó keverés mellett langyosra hűtjük. Utána óvatosan belekeverjük a tejszínhabba, végül ráöntjük a ribizlire. A megmaradt gyümölccsel még díszítjük.
Ezután betesszük a hűtőbe. Körülbelül 3 óra múlva szeletelhető!
Megjegyzés: Kibontáskor késsel óvatosan vágjuk körbe a forma mellett, úgy szépen le lehet venni a formát!
Tészta:
6 tojás sárgáját 6 evőkanál porcukorral kikeverünk, majd hozzáadunk 1 dl étolajat, 6 evőkanál lisztet, fél csomag sütőport, 2 evőkanál kakaóport, és a 6 tojás felvert habját.
Előmelegített sütőben 200 fokon 17 percig sütjük. Én 28 cm-es tortaformában sütöttem.
Krémhez:
2 csomag gesztenye massza
( összesen:50 dkg )
20 dkg margarin
15 dkg cukor
kb. fél rumaroma
A cukrot a margarinnal, rumaromával és végül a gesztenye masszával jól összekeverjük! Majd 1 csomag vanília pudingot, 3 dl tejben megfőzzük. Ha kihűlt hozzákeverjük a gesztenye krémhez.
A kész krémet a kihűlt tésztára kenjük!
Krém tetejére:
2 dl Hulalát alaposan felverünk habbá, és a gesztenyekrémre rákenjük!
Most erre én csoki darát szórtam, de díszíthetjük ízlés szerint csoki lencsével is.
Gesztenyetorta ( liszt nélkül) /Ametiszt után
- ahogy én csináltam:
Hozzávalók tésztához:
8 tojás
12 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál rum
25 dkg puha gesztenyemassza
5 dkg puha vaj
1 csomag sütőpor
3 dkg zsemlemorzsa
Krémhez:
25 dkg puha gesztenyemassza
4 dl kemény habbá vert hulala (vagy tejszín)
Díszítéshez:hulala (tejszín)
1 evőkanál csoki dara
csoki korongok
Elkészítése:
A tojások sárgájához hozzáadom a tészta hozzávalóit a tojásfehérje kivételével. Alaposan kikeverem robotgéppel. Ezután 1 csipetnyi sóval felverem a tojások fehérjéjét jó kemény habbá. Végül fakanállal belekeverem a masszába.
Egy 26 cm-es tortaforma alját kivajazok, sütőpapírt teszek rá. Majd beleöntöm a kikevert masszát.
Előmelegített sütőben 175 fokon 40 percig sütöm. Az utolsó 10 percre papírt teszek rá.
Ha megsült, kicsit hagyom a formában hűlni, majd kiveszem és kettévágom a tésztát. Ezután rácsra teszem, hogy teljesen kihűljön.
A 4 dl kemény habbá vert hulalába belekeverem a 25 dkg gesztenyemasszát. Majd megtöltöm vele a torta közét és a külsejét is. Az 1 dl felvert hulalából habzsák segítségével csíkokat nyomok rá. Végül csoki darával és korongokkal díszítem.
50 dkg darált házikeksz
15 dkg margarin
4 evőkanál kakaópor
4 evőkanál porcukor
1,5 dl főtt kávé
Mindezt összegyúrjuk, és egy kivajazott 26 cm-es átmérőjű tortaformába
nyomkodjuk egyenletesen.
Töltelék:
50 dkg gesztenyemassza
0,5 dl rum
5 dl Hulala kemény habbá verve
20 gramm étkezési zselatin felfőzve
Tetejére: étcsokoládé reszelék, és csoki dara.
Elkészítése:
A gesztenyemasszát a 0,5 dl rummal kikeverjük, hozzákeverjük óvatosan a
kemény habbá vert Hulalát, melyből félre teszünk a torta tetejének díszítésére.
Majd a felfőzött, és langyosra hűtött zselatint is hozzákeverjük.
A krémet rámerjük a tortaformában lévő kekszalapra. Kb. 15 perc pihentetés után lekenhetjük a díszítésre félretett Hulalával. Étcsokoládé reszelékkel díszíthetjük.
Kb. 2-3 óra múlva szelhető már.
Piskóta: ( vizes!)
4 tojás sárgája, 20 dkg porcukor, 4 evőkanál víz, ezt turmixban felverni. Majd hozzáadunk 16 dkg lisztet, kis sütőport + a 4 tojás habját, és összekeverjük. Előmelegített sütőben 200 fokon20 percig sütni.
A kisült piskótát kettévágtam, és megtöltöttem az alábbi krémmel:
Krém: 20 dkg vajat 18 dkg porcukorral kikeverni. Majd 4 dl tej +4 evőkanál liszt +4 evőkanál cukorral sűrű pépet főzni, és ha kihűlt, hozzákeverni a kikevert vajat.
A krémet kettéválasztom. Egyik felébe belekeverek 25 dkg gesztenyemasszát, és 1-2 evőkanál rumot. A másik felébe pedig 1 evőkanál őrölt kávéport.
Az alsó piskótára rákenem a gesztenyés krémet. Erre ráteszem a piskóta másik felét, és a kávés krémmel teljesen beborítjuk a tortát. Díszítésként én még étcsokoládét reszeltem rá:
Gyümölcsös
túrótorta
Piskóta:
2 tojás sárgája, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál víz, ezt turmixban felverni.
Majd hozzáadunk 8 dkg lisztet, kis sütőport + a 2 tojás habját, és
összekeverjük. Előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütni kerek kapcsos
tortaformában.
Krém:
25 dkg krémsajtot, 4 lapos evőkanál porcukorral, 1 csomag vaníliás
cukorral kikeverünk.
Túrótöltelék:
50 dkg túrót, 4 citrom reszelt héját, 4 dl kefirt, 10 dkg porcukorral
összekeverünk. Közben a 4 citrom levébe 4 evőkanál vizet teszünk és 1 csomag
étkezési zselatint, összeforraljuk. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a
túróskeverékbe.
Elkészítés:
A tortaformát kikentem margarinnal. Majd alulra beletettem az előzőleg
kisütött és kihűlt piskótatésztát. Erre rákentem az elkészített krémet.
Szeletekre vágott gyümölcsöt (én őszibarackot) tettem rá egy rétegben. Erre
öntöttem rá a kész túrótölteléket. Amikor a zselatin már kezdett kicsit
keményedni, gyümölccsel ( én meggyel) körbedíszítettem.
Megjegyzés: Kibontáskor késsel óvatosan vágjuk körbe a
forma mellett, úgy szépen le lehet venni a formát!
Hólabdatorta
Hozzávalók: 8 tojás sárgája, 40 dkg porcukor, 8 evőkanál meleg víz, 25 dkg liszt, 2 evőkanál kakaó, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 8 tojás habja.
Elkészítés: A hozzávalókat sütőpapírral kibélelt 26 cm-es átmérőjű tortaformába öntjük. Majd előmelegített sütőben 200 fokon kb.35. percig sütjük. (30 perc után papírt rakunk a tetejére, hogy ne égjen meg, tűpróbával megnézzük, hogy átsült-e!).
Ha megsült, akkor az aljáról levesszük a sütőpapírt. Ezután vízszintesen 3 részre szeljük.
Elkészítjük a krémet, elfelezzük, és az egyik felébe 15 dkg darált diót keverünk.
Krém: 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor + főzött krém.
(főzött krém: 4dl tejet + 4 evőkanál lisztet, + 4 evőkanál kristálycukrot sűrűre főzni).
Az alsó lapra rákenem a diós krémet, rá a másik lapot teszem, arra a fehér krémet, majd a 3. lapot teszem.
Egy kevés krémet hagyok a fehér krémből, mellyel körbekenem oldalt a tortát, és rákenek kókuszreszeléket. A torta tetejére pedig csoki mázat öntök. Berakom a hűtőbe pár órára. (Másnap még jobb szeletelni.)
Kamilla csokoládétortája
/Maresz gyűjtése
- ahogy én csináltam:
Piskóta: 6 tojás sárgája, 20 dkg cukor, 6 evőkanál víz, ezt
habosra keverjük, majd 18 dkg
simalisztet,
1 csomag sütőport adunk hozzá. Ezután 4 dkg kakaót is, végül a 6 tojás felvert
habját is belekeverjük. 26 cm-es tortaformát kivajazunk oldalt, az aljára
sütőpapírt teszünk. Előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig (tűpróbáig)
sütjük.
Krém: 37,5 dkg étcsokoládét 16 dkg vajjal és 2 dl tejszínnel gőz
fölött összefőzünk pár percig, nem kell forralni, és langyosra lehűtjük.
A tortát 3 részre vágjuk, minden lapot megkenünk. Visszatesszük a kapcsos
tortaformába, és a maradék csoki krémet ráborítjuk a tetejére. A forma
billegtetésével egyenletesen elosztjuk. Dermedés előtt levesszük a kapcsos
formát, díszíthetjük csoki reszelékkel, tejszínhabbal cukordarával, stb...
6 tojás sárgáját 6 evőkanál porcukorral kikeverünk, majd hozzáadunk 1 dl étolajat, 6 evőkanál lisztet, fél csomag sütőport, 2 evőkanál kakaót, és a 6 tojás felvert habját. A tésztát sütőpapírral bélelt 26 cm-es torta formában megsütjük. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20 percig ( tűpróba!) sütjük.
KRÉM: 25 dkg margarint 25 dkg porcukorral kikeverünk. 5 dl tejben felfőzünk 2 csomag tejszín ízű (esetleg vanília ízű) pudingot. A tejszínes és a vajas krémet összekeverjük, majd kétfelé vesszük, az egyik felébe 1 evőkanál kakaóport, a másikba 1 evőkanál fekete kávét keverünk. A tészta tetejére, először a fehér, majd a barna krém kerül. A tetejére csoki mázat teszünk az alábbi mázzal bevonva:
Máz: 10 dkg margarint felolvasztani, levéve 3 evőkanál kakaóval elkeverni + 1 kanál olajat bele! (A krém tetejére kell tenni!).
Karácsonyi beigli torta /Fazekas Imre mesterszakács
- ahogy én csináltam:
Hozzávalók a tésztához:
42 dkg finomliszt
5 dkg rétesliszt
16 dkg margarin
1,2 dl víz
4 dkg kristálycukor
1 dkg élesztő
2 db tojás
1 csipetnyi só
Diótöltelék: |
Máktöltelék: |
Pudingkrém: |
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit beraktam a kenyérsütő gépbe. Elindítottam a gyors programot, és a dagasztás befejezése után átraktam egy tálba a tésztát, és hideg helyre tettem 30 percre.
A pihentetés után a tésztát 3 mm-es lappá nyújtottam, majd 26 cm átmérőjű kiszúróval (tortaformával) 2 lapot szúrtam ki, melyből az egyiket megszurkáltam és az összes leeső tésztából szegélyt sodortam a szélére. Körkörösen dió - máktölteléket, és vaníliakrémet raktam a lapra.
A másik lapból karácsonyfa kiszúró segítségével 4 fenyőfa formát szúrtam ki. A kiszúrt lapot a töltelék tetejére helyeztem, majd a fenyőformákat a kiszúrt fenyőfák közötti részre helyeztem dekorációnak. A süteményeket tojássárgájával, majd a tojássárgája száradása után tojásfehérjével kentem meg.
Előmelegített sütőben 180 °C -on 20 perc alatt készre sült. Amikor kivettem a sütőből, langyos cukros sziruppal, ecsettel átkentem az egészet. Ettől szép fénye lett.
Diótöltelék /máktöltelék:
A cukrot kevés vízzel felfőztem, majd a darált diót /mákot és a többi összetevőt leforráztam.
Pudingkrém:
A pudingport a vízben jól elkevertem, és sűrűre főztem. Ha kihűlt, akkor tettem a töltelékek közé.
Hozzávalók: 6 dl kaukázusi kefir, 12 gramm zselatin, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, kb. 10 dkg éppen aktuális gyümölcs. (sárgabarack, őszibarack, eper, alma, körte, málna, stb..)
Elkészítése: 2 dl kefirt felfőzöm a zselatinnal (kb. 3 perc). A többi hozzávalót alaposan összekeverem 1 tálban a gyümölcs kivételével. Majd hozzáöntöm a langyosra hűlt zselatinos kefirt. Ezután kivizezett kuglóf formába öntöm, és belerakom az összeaprított gyümölcsöt. Végül 3 órára a hűtőbe teszem. Ha megszilárdul kiöntöm egy tálra. Fogyókúrások is bátran ehetik!
Mivel nagyon kevésnek találtam az eredeti receptet a kuglóf sütőmbe, ezért megemeltem a hozzávalókat. Az étkezési zselatin 25 gramm lett ( 1 zacsi), + tettem a kefirhez még, kb. 1,5 dl tejszínt is. Ja, és az eperrel sem spóroltam:
Kaukázusi gyümölcstorta másként
Piskóta: 3 tojás sárgáját 3 evőkanál porcukorral kikeverünk, majd hozzáadunk 0,5 dl étolajat, 3 evőkanál finomlisztet, fél csomag sütőport, 1 evőkanál kakaóport, és a 3 tojás felvert habját.
A tortaformát körbe margarinnal kikenjük a sütés előtt. A tésztát sütőpapírral bélelt 26 cm-es torta formában megsütjük. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15 percig ( tűpróba!) sütjük.
Miután kivettük a sütőből, kicsit hagyjuk hűlni, majd a piskóta aljáról a sütőpapírt leszedni.
Töltelékhez hozzávalók: 1 csomag vaníliás pudingpor, 6 dl kefir, 10 dkg túró, 15 dkg kristálycukor, 3 dkg étkezési zselatin, víz, 1 csomag színtelen tortazselé.
Elkészítése: A vaníliás pudingot 2,5 dl vízzel felfőzzük, jó sűrűre, és hűlni hagyjuk. A túrót, a kristálycukrot 4 dl kefirrel jól összekeverjük. Majd a 2 dl kefirhez adunk még 1 dl vizet, és belekeverjük a 3 dkg zselatint, felforraljuk, 1 percig főzzük, és hagyjuk 8-10 percig hűlni.
A kefires masszához a kihűlt pudingot és a zselatinos lét is hűlve hozzákeverjük. Félretesszük.
Először a tortaformában a piskótára teszünk 1 sor epret. Majd kb. fél óra múlva ráöntjük a masszát. A tetejét még cseresznyével díszítjük. Ezután 1 órára a hűtőbe tesszük. Majd a végén tortazselével leöntjük, és újra a hűtőbe tesszük. Körülbelül 3 óra múlva, ha már eléggé megszilárdult, szeletelhető.
Megjegyzés: Kibontáskor késsel óvatosan vágjuk körbe a forma mellett, úgy szépen le lehet venni a formát!
- ahogy én készítem:
Hozzávalók a tésztához:
35 dkg finomliszt
5 dkg kristálycukor
1 csipetnyi só
15 dkg vaj
1 tojás
2 evőkanál instant kávé 2 evőkanál meleg vízben feloldva
4 db közepesen megérett körte meghámozva, szeletelve
Krémhez:
1 dl tejszín
2 tojás
2 evőkanál instant kávé 1 evőkanál meleg vízben feloldva
6 dkg kristálycukor
Tetejére: 1 marék mogyoró vagy dió szeletelve
Elkészítése:
Hozzákeverjük a liszthez a cukrot és a sót, majd a puhított vajat. Ezután a kávét és a tojást is beletesszük, és tésztává gyúrjuk.
Majd körülbelül egy 25 cm-es jénai tálba nyomkodjuk a tésztát. Előmelegített sütőben légkeverésen 180 fokon 15 percig elősütjük.
Közben a körtéket meghámozzuk, szeletekre vágjuk. Majd a félig megsült tésztára rakosgatjuk körbe.
A krémhez a tojásokat felverjük, belekeverjük a tejszínt a cukrot és a kávét. A körtékre öntjük, és megszórjuk a szeletelt mogyoróval (dióval). Ezután még körülbelül 30 percig légkeverésen készre sütjük. (Tűpróba!)
Kihűlve szeleteljük.
Hozzávalók a piskótához:
4 db tojás
15 dkg porcukor
4 evőkanál víz
12 dkg finomliszt
2 evőkanál kakaópor
1 kávéskanál sütőpor
fél mokkáskanál szódabikarbóna
1 csipetnyi só
Krémhez:
10 dkg étcsokoládé darabok
2 evőkanál instant kávépor
2 evőkanál meleg víz
1 teáskanál kakaópor
10 dkg porcukor
10 dkg margarin
5 dkg szeletelt mandula
1 db tojás
Díszítéshez: csoki korongok, esetleg fehér dekor cukor, vagy szeletelt mandula
Elkészítése:
A piskótához először a 4 tojás fehérjéjét az 1 csipetnyi sóval kemény habbá verem, és félre teszem. A többi hozzávalót alaposan kikeverem robotgéppel. Majd a kemény fehérjét fakanállal óvatosan a masszához keverem.
Egy 18 cm-es tortaformát sütőpapírral alul kibélelek. Beleöntöm a masszát és előmelegített sütőbe teszem. 190 fokon sütöm 25 percig, ekkor papírt teszek rá, és még 10 percig sütöm. (Tűpróba!)
Közben elkészítem a krémet:
Gőz felett megolvasztom a csoki darabokat, belerakom a 2 evőkanál instant kávéport és a 2 evőkanál meleg vizet. Folyamatosan kevergetem, és hozzáadom a többi hozzávalót is. Ha felolvadt a margarin, leveszem a tűzről, kicsit hagyom hűlni.
Közben a piskótát 3 felé vágom. Megkenem a lapokat úgy, hogy a tetejére, és az oldalára is jusson a krémből. Végül tetszés szerint díszítem.
Piskóta: 2 tojás sárgája, 12 dkg porcukor, 4 evőkanál víz, 5 dkg darált dió, 7 dkg liszt, fél csomag sütőpor. Mindezt jól összekeverni robotgéppel, majd óvatosan belekeverni a 2 tojásfehérjéből felvert habot. Sütőpapírral alul kibélelt (oldal margarinnal kikent ) 25 cm-es átmérőjű tortaformában sütni 10 percig 200 fokon.
Töltelék: 25 dkg túró, 25 dkg édes, vagy natúr krémsajt, 3 tojás sárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál kristálycukor, 1 csokoládé aroma, 3 dl tejszín habbá verve, 1 csomag étkezési zselatin, 1,5 dl víz.
A piskóta lelocsolásához 4 adag presszó kávét lefőzni.
Elkészítés: A megsült, és kihűlt piskótát a tortaformában egyenletesen lelocsoljuk a kávéval.
Majd a túrót, a krémsajtot, a 3 tojás sárgáját, az 1 vaníliás cukrot, a 3 evőkanál kristálycukrot, a csokoládé aromát jól összekeverjük. Közben 1,5 dl vízben az étkezési zselatint felfőzzük, ha langyos, akkor hozzákeverjük a többihez. A 3 dl tejszínt jó kemény habbá verjük, és óvatosan azt is belekeverjük. Mindezt ráöntjük a kávéval lelocsolt piskótára, elsimítjuk és megszórjuk kakaóporral.
Megjegyzés: Kibontáskor késsel óvatosan vágjuk körbe a forma mellett, úgy szépen le lehet venni a formát!
Piskóta: 5 tojás sárgája, 30 dkg porcukor, 10 evőkanál víz, - habosra keverjük, hozzáadunk 12 dkg darált diót, 16 dkg lisztet, 2 evőkanál kakaóport, 1 sütőport, 5 tojás habját.
Előmelegített sütőben kb. 30 percig sütni
200 fokon 25 cm-es átmérőjű tortaformában.
Töltelék: 30 dkg eper, 4 dl kefir, 4 dl tejszín, 20 dkg porcukor,
1 csomag (2,5 dkg) zselatin.
Elkészítés: Néhány szem szép epret félreteszünk, a többit porcukorral
és a kefirrel habosra turmixolunk, óvatosan beleforgatjuk a tejszínhab
háromnegyedét, és a kevés vízzel felfőzött majd langyosra hűtött zselatint. A
tortalapot kettévágjuk majd megtöltjük, visszahelyezzük a tortaformába, és a
maradék tölteléket ráborítjuk. Hűtőbe teve legalább 2-3 órán keresztül
pihentetjük.
Én este raktam a hűtőbe, és most reggel szeleteltem fel. Tálaláskor a tortaszeleteket tejszínhabbal, eperszemekkel és citromfűvel díszítjük. Én még díszítő jégcukrot is szórtam rá.
Megjegyzés: Kibontáskor késsel óvatosan vágjuk körbe a forma mellett, úgy szépen le lehet venni a formát!
Hozzávalók:
6-8 db körte,
20 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
5 dl víz,
12,5 dkg ráma margarin,
3 tojás + 2 vagy 3 db tojásfehérje
1 citrom héja és leve,
12 dkg darált dió,
6 dkg finomliszt,
1 mokkáskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna.
A forma kikenéséhez: kb. 2 dkg vaj, vagy ráma.
Elkészítése:
A körtéket 2 evőkanál cukorral a 0,5 dl vízben, a citrom levével együtt felrakjuk főzni, amíg megpuhul. Nem kell túl puhára! Majd 26 cm-es átmérőjű kivajazott kapcsos torta formába rakosgatjuk körbe a lecsöpögtetett szeleteket.
Majd elkészítjük a masszát: a cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot rámát, tojás sárgáját, jól kikeverjük robotgéppel, belerakjuk a többi hozzávalót, természetesen a tojás felvert habját utoljára óvatosan hozzákeverjük.
Ráöntjük a masszát az almára. A tortaforma alá a sütőbe alufóliát helyezzünk, mert előfordulhat, hogy csöpög.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük. Ekkor papírt teszünk rá, és még kb. 20 percig sütjük. Tűpróba!
Ha megsült, utána hagyjuk 10 percig hűlni, majd a kapcsos formát emeljük le róla, tetejére tálat teszünk, és megfordítjuk.
Ha teljesen kihűlt, megszórjuk őrölt fahéj és porcukor keverékével. Utána szeletelhető.
- ahogy én csináltam:
Hozzávalók a piskótához:
8 tojás
25 dkg finomliszt
25 dkg cukor
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
8 evőkanál langyos víz
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál kakaópor
Krém:
20 dkg porcukor
25 dkg puha vaj
5 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
Elkészítése:
A tojások fehérjéjét jó alaposan felverjük habbá, félretesszük. A tojások sárgáját a cukorral és vaníliás cukorral jól kikeverjük. Majd belerakjuk folyamatosan a többi hozzávalót. Robotgéppel jól kikeverjük. Végül óvatosan fakanállal hozzákeverjük a felvert tojásfehérje habot is.
Egy 26 cm-es átmérőjű tortaformát kikenünk vajjal, az aljára sütőpapírt teszünk. Beleöntjük a masszát.
Előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig sütjük, ekkor papírt teszünk rá, és még 5 percig sütjük. (Tűpróba a közepén!)
Hagyjuk kihűlni a piskótát, majd kiborítás után levesszük az aljáról a sütőpapírt, és rácsra tesszük.
Közben elkészítjük a krémet:
5 dl tejben 2 csomag vaníliás pudingport sűrűre főzünk, szobahőmérsékletűre hűtjük.
20 dkg porcukrot 25 dkg puha vajjal alaposan kikeverjük. Ha már kellően kihűlt a krém alaposan összekeverjük robotgéppel.
A piskótát ketté vágjuk és megtöltjük a krémmel úgy, hogy a tetejére és az oldalára is maradjon. Végül megszórjuk alaposan kókuszreszelékkel.
-fondantos díszítéssel
Hozzávalók:
Piskóta /Évica 3 tojás 2 evőkanál hideg víz 6 dkg finomliszt 4 evőkanál étkezési keményítőpor 9 dkg finomított kristálycukor 1 kávéskanál sütőpor 1 csipet só
|
Kakaós piskóta 3 tojás 1 csipet só 6 dkg kristálycukor 6 dkg finomliszt 1 evőkanál kakaópor 1 evőkanál darált dió 1 kávéskanál sütőpor 1 evőkanál víz |
A piskótákat 18 cm-es átmérőjű tortaformában megsütjük egymás után 200 fokon 16 percig. (Tűpróba!)
Krém: 0,5 liter tejben sűrűre főzünk 2 csomag vaníliás pudingport. Hagyjuk kihűlni.
20 dkg vajat 20 dkg porcukorral, 1 vaníliás cukorral habosra keverünk. Kiveszünk belőle 2 púpozott evőkanállal a torta külső kenéséhez a fondant alá.
A maradék krémhez hozzákeverjük a hideg pudingmasszát. Majd belekeverünk 10 dkg darált, pirított mogyorót. ( Lehet dió is).
A megsült piskótákat ketté vágjuk, és a krémmel megtöltjük. Ezután a félretett 2 evőkanál vajkrémmel vékonyan átkenjük a torta tetejét és oldalát is. Félretesszük kicsit szikkadni.
30 dkg pillecukrot egy margarinnal alaposan kikent hőálló tálba teszünk. Mikróban 3-szor 10 másodpercre betesszük. Közben kicsit kivesszük, és megmozgatjuk. körülbelül 25-30 másodperc múlva már folyós lesz, ekkor kivesszük, és hozzáadunk folyamatosan 25 dkg átszitált porcukrot, amibe beleszitálunk 2 evőkanál kukorica keményítőport. Robotgéppel alaposan összekeverjük, de előtte a karokat jól megkenjük margarinnal!
Egy gyúródeszkát jól lekenünk margarinnal, ráborítjuk a masszát, és kb. 5-6 dkg porcukorral időnként megszórva összegyúrjuk. Ezután légmentesen folpack fóliába becsomagoljuk, és minimum 1 órára betesszük a hűtőbe.
Majd enyhén átgyúrjuk, és margarinozott gyúródeszkán kisodorjuk, mint a tésztát, kb. 2 mm vastagra.
A kisodort fondantot a sodrófa segítségével ráemeljük a vajkrémmel lekent tortára.
A felesleges fondantot késsel körbevágjuk, összegyúrjuk, és elosztjuk, hogy színezni tudjuk. Gyúrás közben a megfelelő színű ételfestékkel kézzel alaposan összedolgozzuk. Ezután díszítő formákat készítünk.
Kattints rá a képekre, ha nagyobba szeretnéd látni!
Megjegyzés: Célszerű egyik nap a fondantot, másik napon pedig a tortát elkészíteni.
Hozzávalók: 3 db tojás sárgája, 15 dkg porcukor, 3 evőkanál víz, ezt jól összekeverni, majd hozzáadunk 12 dkg lisztet + a felvert 3 tojáshabot, 1 kávéskanál sütőport és 5 dkg darált mandulát.
Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük. Kiborítjuk tálra.
Ezután megsütjük a kakaós piskótát is.
Hozzávalók: 4 db tojás sárgája, 20 dkg porcukor, 4 evőkanál víz, ezt jól összekeverni, majd hozzáadunk 16 dkg lisztet + a felvert 4 tojáshabot, és 1 púpos kávéskanál sütőport, 6 dkg darált mandulát és 2 púpos evőkanál kakaóport. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 17 perc alatt megsütjük.
Ha készt, mindkét tortalapot félbe vágjuk.
Krém: 20 dkg rámát 18 dkg porcukorral kikeverni. Ezután 4 dl tej, 4 evőkanál liszt, 4 evőkanál cukor, ebből sűrű pépet főzni, és ha kihűlt hozzákeverni a porcukorral kikevert rámát. Ízlés szerint a krémbe darált mandulát, kb. 10 dkg-ot hozzákeverünk. Még rumot, vagy rum aromát rakunk bele. Én mazsolát is szoktam piskótára kent krémre szórni.
Majd a felvágott tortalapokat megkenjük a krémmel (az alábbi képnek megfelelően.) Végül a tortát kívülről is bekenjük a maradék krémmel. Mandulával díszítjük. A fenti mennyiséget én 25 cm-es átmérőjű tortasütőben sütöm.
Hozzávalók:
Piskótatésztához: 3 tojás sárgáját 3 evőkanál porcukorral kikeverünk, majd hozzáadunk 0,5 dl étolajat, 3 evőkanál lisztet, fél csomag sütőport, 1 evőkanál kakaóport, és a 3 tojás felvert habját. A tésztát sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformában előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük. Ez lesz az alsó piskótalap. Majd ezt megismételjük, és még egy piskótalapot sütünk, ez lesz a felső lap!
Krémhez: 10 dkg mogyorókrém (Nutella), 5 dkg pirított ledarált mogyoró, 3 evőkanál rum, 10 dkg porcukor, 5 dl Hulala ( vagy tejszín), 2 dkg étkezési zselatin.
Csoki máz: 12 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál étolaj, 2 evőkanál tejszín.
Díszítéshez: pirított mogyorószemek.
Elkészítése: A torta formába behelyezzük az egyik piskótalapot. A mogyorókrémet a rummal és a porcukorral kikeverjük. A tejszínt keményre verjük. A mogyorókrémet a kemény tejszínhabbal fellazítjuk, majd belevegyítjük a feloldott zselatint és a pirított mogyorót. A krémet vastagon az alsó piskótalapra kenjük. Óvatosan ráfektetjük a felső lapot, majd dermedésig, kb. 1 órára hűtőszekrénybe állítjuk.
Ezután kivesszük a torta formából és egy tálra helyezzük.
Megjegyzés: Kibontáskor késsel óvatosan vágjuk körbe a forma mellett, úgy szépen le lehet venni a formát!
A vízgőz felett megolvasztott csokoládéval, melybe 2 evőkanál étolajat, és 2 evőkanál tejszínt keverünk a felső lapot megkenjük. Száradás után a süteményt forró vízbe mártott késsel felszeleteljük, pirított mogyorószemekkel díszítjük.
Hozzávalók:
a piskótához:
4 tojás
1 csipetnyi só
20 dkg porcukor
4 evőkanál víz,
16 dkg finomliszt
1 csomag ( 12 g ) sütőpor
13-14 db babapiskóta
Krémhez:
10 dkg mazsola + 2 evőkanál kandírozott gyümölcs 1 dl rumba áztatva
2 csomag tejszín ízű pudingpor
6 dl tej
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dl Hulala
10 g étkezési zselatin
1 dl víz
Elkészítése:
A 4 tojás sárgáját jól kikeverem a porcukorral, hozzáadom a vizet, a lisztet, a sütőport. Végül fakanállal óvatosan hozzákeverem az 1 csipetnyi sóval felvert 4 tojásfehérjehabot. Egy 26 cm-es tortaforma alját kikenek margarinnal, majd sütőpapírt teszek bele. Erre öntöm a kikevert masszát.
Előmelegített sütőben 200 fokon 22-24 perc alatt megsütöm. (Tűpróba!). Ezután hagyom kihűlni a piskótát, majd ketté vágom.
Közben elkészítem a krémet:
Sűrűre főzöm a 2 csomag pudingport a 6 dl tejjel. Ha langyos, akkor belekeverem a 20 dkg vajat, 15 dkg porcukrot, és a vaníliás cukrot.
A hulalát felverem jó keményre. A zselatint az 1 dl vízzel forráspontig hevítem, és langyosra hűtöm. Utána óvatosan belekeverem a hulalába.
Ezután a pudingos krémbe a hulala felét belekeverem.
Összeállítása:
A tálra rakom az egyik piskótát. Erre kenek a krémből. Majd megszórom a rumos mazsolával és kandírozott gyümölccsel. Ezután ráhelyezem a babapiskótát, amit lelocsolok azzal a rummal, amiben előzőleg ázott a mazsola és kandírozott gyümölcs. A babapiskótára megint krémet kenek jó bőven, amire szintén mazsola és a kandírozott gyümölcs kerül. Végül ráteszem a második piskótát, erre a maradék krémet és rumos mazsolát, gyümölcsöt. Végezetül a habzsákba töltögetem a maradék zselatinos hulalát, és a tortát körbedíszítem.
Oroszkrém torta - sütés nélkül /Mindmegette
Hozzávalók:
10 dkg mazsola
1 dl rum
15 dkg cukor
1 tojássárgája
1 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg vaj
5 dl tejszín
1 evőkanál zselatin
fél dl víz
25 darab babapiskóta
20 dkg cukrozott gyümölcs
1 csomag habfix
1 evőkanál porcukor
Elkészítés: A mazsolát leöblítjük és a rumba áztatjuk. A cukrot a
tojássárgájával alaposan kikeverjük, a tejjel felengedjük, és gőz fölött,
kevergetve, sűrű krémmé főzzük.
A gőzről levéve vaníliás cukorral ízesítjük, és ha kihűlt, a vajjal habosra keverjük. A mazsolát leszűrjük, és a rumot is a krémbe dolgozzuk. A zselatint a fél deci hideg vízben simára keverjük, kevergetve fél percig főzzük, majd langyosra hűtve a krémbe szűrjük. A tejszín felét habbá verjük, és ezt is a krémbe forgatjuk. A cukrozott gyümölcsöt apró kockákra vágjuk. Egy 22 centi átmérőjű, kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk, hideg vízzel kiöblítünk. Az aljára egy sor babapiskótát fektetünk, cukrozott gyümölccsel és mazsolával megszórjuk. Erre krémet simítunk, majd rá ismét babapiskóta, cukrozott gyümölcs, mazsola kerül. Ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart, a tetejére babapiskóta kerüljön.
Két órára hűtőszekrénybe tesszük, majd a tortát tálra borítjuk, a papírt lehúzzuk róla. A maradék tejszínt a habfixszel habbá verjük, a porcukorral ízesítjük, és a tortát bevonjuk vele. Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.
Hozzávalók a piskótához:
3 tojás
5 dkg porcukor
0,5 dl étolaj
3 evőkanál víz
3 dkg finomliszt
1 mokkáskanál sütőpor,
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 evőkanál kakaópor
1 csipetnyi só
6 dkg darált dió
Töltelékhez hozzávalók:
1 csomag vaníliás pudingpor,
2,5 + 1dl víz
4+2 dl kefir
10 dkg porcukor,
10 evőkanál tejföl
3 dkg étkezési zselatin, .... pár csepp citromlé...
Tetejére:
1 csomag színtelen tortazselé, 3 evőkanál kristálycukor, 3 dl víz.
Elkészítése:
A piskóta hozzávalóiból a tojásfehérjéket az 1 csipetnyi sóval jó kemény habbá verjük. Félretesszük. Aztán minden további hozzávalót a piskótához jó alaposan kikeverünk. Végül óvatosan belekeverjük a tojásfehérje habot.
Egy 26 cm-es tortaforma alját kikenjük vajjal, sütőpapírt teszünk rá. Majd a masszát ráöntjük.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15 percig ( tűpróba!) sütjük.
Miután kivettük a sütőből, kicsit hagyjuk hűlni, majd a piskóta aljáról a sütőpapírt leszedjük. Ha kihűlt a piskóta, akkor a kimosott, kivizezett tortaformába visszahelyezzük a piskótát.
A vaníliás pudingport 2,5 dl vízzel felfőzzük, jó sűrűre, és hűlni hagyjuk. A tejfölt, a porcukrot 4 dl kefirrel jól összekeverjük. Majd a 2 dl kefirhez adunk 1 dl vizet, és belekeverjük a 3 dkg zselatint, felforraljuk, 1 percig főzzük, és hagyjuk 8-10 percig hűlni.
A kefires masszához a kihűlt pudingot és a zselatinos lét is langyosra hűlve hozzákeverjük.
Ezután a tortaformában a piskótára ráöntjük a masszát. Ha már kicsit kezd összeállni, akkor körberakjuk a 8 darab elszeletelt őszibarackkal. Ami kilátszik azt kicsit meglocsoljuk a pár csepp citromlével, hogy ne barnuljon meg, amíg pihen...... Ezután 1 órára a hűtőbe tesszük. Majd a végén az elkészített tortazselével leöntjük, és újra a hűtőbe tesszük. Körülbelül 3 óra múlva, ha már eléggé megszilárdult, szeletelhető.
Megjegyzés: Kibontáskor késsel óvatosan vágjuk körbe a forma mellett, úgy szépen le lehet venni a formát!
Hozzávalók:
1 csomag csokoládés pudingpor
3 dl tej
1 evőkanál kristálycukor
1 db tojás,
15 dkg porcukor
18 dkg megpuhított vaj
5 dkg darabolt étcsokoládé
10 dkg durvára vágott dió
5 dkg aszalt gyümölcs
5 dkg kandírozott gyümölcs
10 dkg rétesliszt
10 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor ( 12 g)
1 csipetnyi só
4 tojásfehérje
A forma aljára: sütőpapír.
Elkészítése:
A 3 dl tejből, pudingporból az 1 evőkanál cukor hozzáadásával sűrű pudingot főzünk, majd félretesszük.
A tojást a porcukorral simára keverjük, majd az olvasztott, langyos vajjal tovább dolgozzuk. Az apróra vágott csokit, a diót és az aszalt gyümölcsöt meg a kandírozott gyümölcsöt a keverékhez adjuk. A liszteket összekeverjük a sütőporral, majd a keverékhez adjuk. A 4 tojásfehérjékből kemény habot verünk és óvatosan a masszába forgatjuk.
Egy szilikonos 18 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt helyezünk, ebbe töltjük a masszát. Ezután ráöntjük a már langyos pudingot, és körkörösen belekeverjük a masszába. A tetejét lesimítjuk.
Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 45 percig sütjük. Ekkor papírt teszünk rá, és még 10 percig sütjük. Tűpróba!
Rumos-diós
csokikrém torta
Hozzávalók a piskótához: 3 tojás sárgáját 3 evőkanál porcukorral
kikeverünk, majd hozzáadunk 0,5 dl étolajat, 3 evőkanál lisztet, fél csomag
sütőport, 1 evőkanál kakaóport, és a 3 tojás felvert habját. A tésztát
sütőpapírral bélelt 26 cm-es kapcsos torta formában megsütjük. Előmelegített
sütőben 200 fokon kb. 15 percig ( tűpróba!) sütjük
Krémhez:
1 csomag csokoládé ízű pudingpor, 15 dkg tehéntúró, 15 dkg porcukor, 1
csomag vaníliás cukor, 5 dl tejszín (én hulalát használtam!), 20 g zselatin, 20
dkg darált dió, 10 dkg reszelt vagy tört csokoládé, 2 evőkanál kakaó, 2 dl
kefir, 1 rumaroma.
Tetejére: 12 g színtelen tortazselé.
Elkészítés:
A pudingport 2,5 dl hideg vízben feloldjuk, felforraljuk, és kevergetve
kihűtjük. A túrót a kétféle cukorral simára keverjük. Belevegyítjük a kihűlt
pudingot, majd a zselatint kb. 1 dl forró vízben feloldjuk, ha már csak langyos,
ezt is a krémbe keverjük. Hozzáadjuk a darált diót, csokoládét, kakaóport,
rum aromát. 5 dl tejszínt ( én hulalával készítettem) kemény habbá felverünk.
Óvatosan összekeverjük a krémmel.
A piskóta aljáról leszedjük a sütőpapírt, és
visszahelyezzük a kapcsos torta formába. Ezután a piskótára kenjük a krémet.
Díszíthetjük csoki darával, gyümölccsel, majd leöntjük a tortazselével,
amit a zacskón lévő utasításnak megfelelően elkészítünk.
Végül 3 órára a hűtőbe tesszük, utána már szeletelhető. De másnap már még jobban lehet!
Megjegyzés: Kibontáskor késsel óvatosan vágjuk körbe a forma mellett, úgy szépen le lehet venni a formát!
Tiramisu torta
0,5 kg Mascarpone sajt
3 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál kristálycukor
1 adag mandula aroma
1 csomag étkezési zselatinpor
3 dl habtejszín
2 tojásból készült piskóta (lásd: lent)
4 adag presszókávé
kakaópor a tetejére (cukrozatlan!)
Elkészítés:
Lefőzünk 4 adag presszókávét, hűlni hagyjuk. Széles alacsony peremű jénai
tálat kibélelünk piskótával, meglocsoljuk a kávéval.
Piskóta:
2 tojás sárgáját, 10 dkg cukorral és 2 evőkanál vízzel felverünk,
hozzáadunk 8 dkg lisztet, kis sütőport + a 2 tojásfehérje habját. Összekeverni,
és előmelegített sütőben 10 perc alatt 200 fokon megsütjük.
Krém elkészítése:
A sajthoz keverjük a tojás sárgáját, 1 adag mandula aromát, cukrot +
vaníliás cukrot. A zselatint 1,5 dl vízzel felforraljuk, majd langyosra hűtjük.
A tejszínt habbá verjük. A zselatint belekeverjük a sajtkrémbe és végül a
tejszínt óvatosan hozzákeverjük.
A kész krémet elterítjük a kávés piskótán és a tetejét megszórjuk keserű kakaóporral. A hűtőben kb. 4 órát pihentetjük. Én 23 cm-es átmérőjű tálban készítettem.
Megjegyzés:
Legközelebb kapcsos tortaformában készítem, mert úgy egyszerűbb a
felszelés.
Hozzávalók:
12 dkg kristálycukor
2,5 dl kefir
0,5 dl étolaj
1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
20 dkg finomliszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál sütőpor
5 dkg apró darabokra vágott dióbél
1 púpozott evőkanál kandírozott citromhéj
1 púpozott evőkanál kandírozott narancshéj
Krém:
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
5 dl tej,2 csomag vaníliás pudingpor
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál őrölt kávépor
Elkészítése:
A kristálycukrot, kefirt és az étolajat jól kikeverjük, majd a többi hozzávalóit is hozzáadjuk a felsorolás szerint. Alaposan kikeverjük robotgéppel.
Egy 26 cm-es torta formát kikenünk az alján margarinnal, sütőpapírt teszünk rá, és beleöntjük a masszát.
Előmelegített sütőben 175 fokon 20-23 percig sütjük. (Tűpróba!)
Hagyjuk hideg helyen kihűlni rácson.
Közben elkészítjük a krémet:
A 25 dkg margarint 25 dkg porcukorral kikeverem.
5 dl tejben felfőzzük jó sűrűre a 2 csomag vanília ízű pudingport, majd hagyjuk langyosra kihűlni. Utána a porcukorral kikevert krémmel összekeverjük, ezután kétfelé vesszük, az egyik felébe 1 evőkanál kakaóport, a másikba 1 evőkanál őrölt kávét keverünk.
A tészta tetejére, először a fehér, majd a barna krém kerül. A tetejére csoki mázat teszünk az alábbi mázzal bevonva:
Máz: 10 dkg margarint felolvasztani, levéve 3 evőkanál kakaóporral,1 kávéskanál porcukorral elkeverni. Végül 1 evőkanál olajat belekeverni! Majd langyosan a krém tetejére kell csorgatni!.
Hozzávalók:
50 dkg túró, 2 dl tejföl, 8 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, 1 db citrom, 2 púpos evőkanál étkezési zselatin.
2 evőkanál étolaj, 10 dkg étcsokoládé (tortabevonó) , kevés csoki dara.
Elkészítése:
A túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, a
tejfölt, a megmosott mazsolát. Majd 1 citrom levével és reszelt
citromhéjjal ízesítjük. Két púpozott evőkanál zselatint 2 dl vízben
felforraljuk, és amikor kissé lehűlt, a túróhoz keverjük. A masszát hideg vízzel
kiöblített őzgerincformába öntjük és hűtőszekrényben tároljuk 1-2 óráig.
Ezután a formát forró vízbe mártjuk, a tartalmát egy tálra borítjuk és
visszatesszük a hűtőbe. A csokit gőz felett felolvasztjuk 2 evőkanál olajjal és
rákenjük. Majd csoki darával megszórjuk. Megszilárdulás után szeletelhető.
Fenti recept 18 cm-es torta formában is elkészíthető. Íme:
Túrótorta - gyümölccsel (Maresz receptje) - ahogy én csináltam:
20 dkg margarint, 30 dkg porcukrot, 4 csomag vaníliás cukrot, 0,5 kg túrót, 1 citrom reszelt héját, 4 tojás sárgájával jól kikeverünk. Majd 3 dl tejben 1 csomag étkezési zselatint összefőzünk, ha kihűlt akkor az előzőekkel összekeverjük. Ezt követően tortaformába öntjük a masszát. A tetejére gyümölcsöt (én meggyet tettem) rakunk. Végül a gyümölcsre tortazselét öntünk. Berakjuk a hűtőbe kb. 2 órára. Utána már szeletelhető.
Megjegyzés: Kibontáskor késsel óvatosan vágjuk körbe a forma mellett, úgy szépen le lehet venni a formát!
6 kanál víz, 6 tojás sárgáját, 34 dkg porcukorral kikeverni, 24 dkg liszt, pici sütőpor, összekeverni, végül 6 tojás habját belekeverni. Mindezt zsírozott, vagy rámával kikent, lisztezett tepsibe önteni.
Kb. 40 percig sütni.