Keleti ízek

 

 

 

 Ázsiai harcsa

 Ázsiai sült zöldség

 Chilis sertéscsíkok

 Chop-suey  

 Csípős csirkemell csíkok, fűszeres rizzsel

 Főtt tészta édeskömény mártással

 Gombás kínai kel

 Humusz

 Kantoni Fu-yung tojás

 Kínai mézes pirított zöldség főtt tésztával

 Kínai rizs 

 Kínai sült csirke gombával és bambusszal

 Kínai sült rizs

 Kókusztej házilag

 Kókusztejes, fahéjas kölesgolyók

 Madagaszkári csirke, fafülgombával

 Mandulával pirított csirkemell

 Mézes-citromos csirkemell

 Nasi goreng - indonéz egytálétel

 Sertéssült ananászos rizzsel

 Stir-fry

 Szezámmag paszta (tahini)

 Szezámmagos csirkemell zöldséges rizzsel

 Szumátrai csirkefalatok, kókusztejes mártással

 Thai zöldség, fűszeres hallal

 

 

 

 

Kattints rá képre!

 

 

 

 

Ázsiai harcsa


30 dkg filézett, nyúzott harcsát feldarabolunk ujjnyi csíkokra, melyet összekeverünk 1 dl szójaszósszal, ráreszelünk egy evőkanálnyi gyömbért. Félretesszük.
2 nagyobb sárgarépát vékony csíkokra vágunk, 1 fej vöröshagymát apróra vágunk, 6 gerezd fokhagymát összezúzunk, 1 kaliforniai piros paprikát felkockázunk, 3 chili paprikát apróra összevágunk.


Elkészítés:
A wook sütőt feltesszük nagy lángra, amikor átforrósodott, beleöntünk 1 dl olíva olajat. Az olaj hirtelen átforrósodik, beleszórjuk a fokhagymát és a vöröshagymát, majd a hal darabokat. 1-2 percig együtt pároljuk, ezután hozzáadjuk a chili paprikát, a kaliforniai paprikát, a sárgarépát. Borssal, kevés sóval fűszerezzük. Lefedjük, és 1 dl száraz, fehér borral néhány perc alatt puhára pároljuk.

 

  

 

Köret:
20 dkg félkész zacskós rizst készre főzünk, ha kész jénai tálba borítjuk, hozzáadunk 1 konzerv kukoricát (a levét előzőleg leöntjük), és 1 konzerv apróra vágott ananászt. Az ananász lével ízlés szerint meglocsolhatjuk.
 

 

 

 

 

 

Ázsiai sült zöldség    

 

Hozzávalók:

10 darab fafül gomba

10 dkg zöldbab

15 dkg apró csiperkegomba

1 darab sárgarépa

1 dl étolaj

1 evőkanál kristálycukor

2 evőkanál kínai szójamártás

1 evőkanál kukorica keményítőpor

1 kávéskanál reszelt gyömbér

2 gerezd összetört fokhagyma

 

Elkészítése:

A fafül gombát langyos vízbe beáztatom az elkészítése előtt 1 órával.  Majd a vízből kiszedve vékony csíkokra vágom. A sárgarépát pedig gyufaszálnyi csíkokra vágom. A keményítőport 2 evőkanálnyi vízben feloldom.

A wok serpenyőben az étolajat megforrósítom, beledobom a gombákat, zöldbabot, sárgarépát, és 2-3 percig kevergetve sütöm.

 

 

Rászórom a cukrot és a kínai szójaszószt, ráreszelem a  gyömbért és hozzáöntöm a feloldott kukorica keményítőt. Így kevergetve még körülbelül 2-3 percig sütöm. Végül beleszórom az összezúzott fokhagymát, megkeverem, és lezárom.

Lehet tálalni rizzsel, vagy tésztával.

 

 

 

 

Chilis sertéscsíkok

 

Hozzávalók:

50 dkg sertéshús,

1 nagy fej vöröshagyma,

4 gerezd fokhagyma

2 db kápia paprika,

2,5 dl húsleves

3 evőkanál chili szósz,

1 evőkanál rizsliszt /vagy búzaliszt/

1 evőkanál kínai szójaszósz

1 teáskanál reszelt gyömbér,

1 teáskanál őrölt bors.

 

Elkészítése:

A szójaszószt, a gyömbért és a borsot összekeverjük egy tálban és hozzátesszük a csíkokra vágott húst. Jól összekeverjük, és 20 percig állni hagyjuk. Felaprítjuk a hagymákat és felszeleteljük a paprikákat. A wok edényben felforrósítjuk az olajat és beledobjuk a hagymát és a paprikaszeleteket. 3-4 percig sütjük és hozzátesszük a húst. Fedő alatt tovább sütjük amíg a hús át nem sül. Eközben belekeverjük a húslevest a liszttel és a chili szósszal. Ahogy besűrűsödött azonnal tálaljuk. Köretként főtt tésztát vagy rizst adunk hozzá.

 

  

 

 

 

Chop-suey      -ahogy én csináltam:

Hozzávalók:
10 dkg sertéshús
1 doboz konzervgomba
30 dkg zöldségekkel ízesített színes durum tészta
1 nagy szál sárgarépa
10 dkg sonka
1 fél csirkemell
1 kisebb gyömbérgyökér
1 fej vöröshagyma
2 zöldhagyma
2 evőkanál szójamártás
2 fokhagyma
2 evőkanál erőleves
1 evőkanál kukoricaliszt


Előkészítés: A gombákat felaprítjuk. A sertéshúst csíkokra szeljük a lebontott csirkemellel együtt. A sonkát felkockázzuk, a sárgarépát megtisztítva lereszeljük, a vöröshagymát felaprítjuk, a zöldhagymát gyermekujjnyi darabokra vágjuk, a fokhagymát apróra daraboljuk, a gyömbért lereszeljük. A szóját összekeverjük egy kis cherryvel, belerakjuk a húsokat és fél óráig ebben a páclében marináljuk.

 

 

Főzés:

WOK serpenyőt a tűzön megforrósítunk. Beleöntjük az olajat, melynek a melegtől rögtön fel kell forrnia. Beletesszük a hagymát, zöldhagymát, gyömbért, harminc másodpercig sütjük. Beletesszük a reszelt sárgarépát, a leszűrt húsokat, és tovább sütjük. Ha megpuhult a hús, hozzáadjuk a sonkakockákat és a gombát, valamint a megfőzött, lecsepegtetett tésztát. Ha közben az a lé, amit a hús sütés közben ereszt, elpárologna, folyamatosan utána öntünk a szója-cherry pácléből. Majdnem a sütés végén belekeverjük a fokhagymát.

Kissé be is sűríthetjük. Az erőlevest és a kukoricalisztet összekeverjük a szója-cherry páclé maradékával, vigyázva arra, nehogy csomós legyen. Fakanállal kevergetve körülbelül két percig sütjük, majd tálalhatjuk a Chop-sueyt.

 

  

 

 

 

Csípős csirkemell csíkok, fűszeres rizzsel  


A csirkemellet felcsíkozzuk, és félretesszük.

Egy tálba a ketchupot őrölt chilipaprikával vagy paprikakrémmel összekeverjük, 1 evőkanál mézet teszünk bele, 1 evőkanál Thai chiliszószt,  1 csipetnyi sót  adunk hozzá, ismét alaposan összekeverjük. Ráöntjük a csirkére. Hűtőbe tesszük, és állni hagyjuk, néhány órát, akár egy napig is.

 

 

A csirkecsíkokat kivesszük a pácból, egy wook serpenyőben kevés olívaolajon lepirítjuk. Amikor lepirult, akkor a ketchupos pácot hozzáadjuk. Az egészet összeforraljuk. Ha kell, egy kis vizet adunk még hozzá.

 

Fűszeres rizs:

Én mikróban készítem:

4 dl. rizs, 8 dl víz, egy csipetnyi kakukkfű, 1 kávéskanál fahéj, egy csipetnyi őrölt szegfűszeg, 1 kávéskanál őrölt gyömbér, 10 dkg vaj, só.

Megmossuk a rizst, lecsurgatjuk, majd megpirítjuk  egy kevés olajon. Forró Vízzel felöntjük, főzzük 800 W-on amíg a rizs megpárolódik, megszórjuk a megőrölt fűszerekkel, és óvatosan belekeverjük a vajat.

 

 

 

 

Főtt tészta édeskömény mártással  

 

Hozzávalók:

1 nagy sárgarépa

1 gumó édeskömény

8 szál újhagyma

3 gerezd fokhagyma, ( vagy 1 szál új   fokhagyma)

3 evőkanál olíva olaj

só, őrölt bors ízlés szerint

1 dl tejszín

 

Elkészítése:

Az olajat felforrósítjuk, beledobjuk a vékony karikákra vágott sárgarépát, 2-3 percig pirítjuk.  Ezután hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott édesköményt, további 2 percig együtt pirítjuk. Majd hozzáadjuk a karikákra vágott újhagymát és a megtört fokhagymát. 2-3 percig együtt pároljuk, közben sóval, borssal ízesítjük. Végül hozzáöntjük a tejszínt, egyet forr, és lekapcsoljuk.

Tálaláskor főtt tésztával és apróra vágott friss  édesköménylevéllel kínáljuk.

 

 

 

 

Gombás kínai kel 


Hozzávalók:

1 közepes méretű kínai kel,
10 közepes gombafej,
1 fokhagyma,
1 kisebb gyömbérgyökér,
2 csípős zöldpaprika,
1 evőkanál almaecet,
1 evőkanál szójamártás,
2 evőkanál olívaolaj
10 dkg csíkokra vágott sonka


Előkészítés:

A kelt leveleire szedjük szét, a leveleket nagyobb darabokra vágjuk. A fokhagymát, paprikát fölaprítjuk, a gombát megtisztítjuk, a fejeket egészben hagyjuk, a szárakat apróra vágjuk, a gyömbért megreszeljük.
Főzés: az olajat egy serpenyőben megforrósítjuk, beletesszük a gyömbért, fokhagymát, sonkát és a zöldpaprikát. Jól összerázzuk, majd hozzáadjuk a gombát és a káposztaleveleket. Két perc után az almaecetet és a szóját is hozzátesszük, majd puhulásig sütjük.

 

  

 

 

 

Humusz

 

Hozzávalók:

20 dkg száraz csicseriborsó ,

fél citrom

1 gerezd összetört fokhagyma

1 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál szezámmag paszta (tahini)

 

Elkészítése:

A csicseriborsót előző nap beáztatjuk, majd másnap új lében kuktában puhára főzzük 25 perc alatt a sziszegéstől.  Ha megfőtt kevés főző lével pépesítjük, majd hozzákeverjük  a többi hozzávalót. Újra összemixeljük. Ha már kellő sűrűségű, kihűlve hűtőben tárolhatjuk.

 

 

 

 

Kantoni Fu-yung tojás    

 

-ahogy én készítem:

 

Hozzávalók: 6 tojás, 1 kisebb gyömbér reszelve, 5-6 közepes gomba felszeletelve, 3 újhagyma. Ezekből 3 evőkanál olajon rántottát készíteni.

Mártás: 1 evőkanál sherry, 1 evőkanál paradicsomlé, 2 evőkanál szójamártás, 1 dl erőleves, 2 evőkanál kukorica liszt.  A mártást állandó keverés mellett felfőzni, ha besűrűsödik, ráönteni a rántottára, és még kb. 2 percig együtt pirítani.

Nagyon finom reggeli.

 

 

 

 

Kínai mézes pirított zöldség főtt tésztával  

 

Hozzávalók:

1 evők méz,

3 evők édes savanyú mártás,

1 evőkanál thai chiliszósz

fél teáskanál morzsolt chilipaprika,

10 dkg mungobabcsira

 

3 evőkanál földimogyoró olaj,

5 dl friss, (vagy mélyhűtött) vegyes zöldség

1 db karikára vágott kis vöröshagyma,

1 teáskanál reszelt gyömbér

 

Elkészítés:

Egy kis tálkában keverjük össze a mézet, a mártásokat és a morzsolt chilipaprikát, tegyük félre. Egy wok-ban forrósítsuk fel az olajat, adjuk hozzá a zöldségeket, és 2-3 percig rázogassuk  a wok-ot a tűz fölött. Ezután öntsük rá a mézes mártást, a reszelt gyömbért, a mungobabcsírát.  A tűz fölött alaposan keverjük meg az egészet, amíg valamennyi zöldséget be nem vonja a mártás, és a maradék forrni kezd, ez általában egy percbe telik.

Főtt tésztával vagy rizs körettel tálaljuk.

 

 

 

 

Kínai rizs  

 

Hozzávalók:

20 dkg teljesen megfőzött rizs, 3 evőkanál olíva olaj, 3 db zöldhagyma, 2 db csípős zöldpaprika, 10 dkg füstölt sonka, 1 evőkanál szójamártás, 2 szál sárgarépa, 1 közepes paradicsom, reszelt gyömbér, őrölt bors, 1 kávéskanál őrölt chilipaprika, 1 kávéskanál balzsamecet.


Előkészítés: A zöldhagymát, sárgarépát, füstölt sonkát gyermekujjnyi hosszúságú darabokra vágjuk, a paradicsomot felkockázzuk. A hozzávalókat külön edényekbe összekészítjük, mert sütés közben gyorsan kell a hozzávalókat egymás után a WOK-ba helyezni.


Elkészítés: Egy serpenyőt a tűzön átmelegítünk, amikor forró, beleöntjük az olajat. Mielőtt füstölne, megforgatjuk benne a zöldhagymát, sonkát és a sárgarépát, a csípős zöldpaprikát, a paradicsomot és a fűszereket. Kb. 5 percig pároljuk.

Az előzőleg elkészített rizzsel tálaljuk, zöld fűszerekkel díszíthetjük. Én apróra vágott zöldhagyma szárat és borsfüvet szórtam rá.

 

 

 

 

Kínai sült csirke gombával és bambusszal

 

Hozzávalók:

50 dkg csirkemellfilé

1 evőkanál kukoricakeményítő

1 tojásfehérje

2 evőkanál száraz fehérbor

5 evőkanál olaj

2 teáskanál reszelt gyömbér

2 gerezd fokhagyma

1 vöröshagyma

25 dkg csiperkegomba felszeletelve

pár szem shiitakegomba (beáztatva fél órát)

15 dkg bambusz (konzerv)

2 evőkanál szójaszósz

4 evőkanál fokhagymás chili szósz

1 teáskanál őrölt chili paprika

 

Elkészítés:

A húst vékony szeletekre vágom. A tojásfehérjét, a bort és a kukoricakeményítő felét elkeverem egy csipet sóval, a csirkére öntöm. Forró olajon megpirítom a hagymát, a gyömbért és a fokhagymát, rádobom a húst, és fehéredésig sütöm. Kiszedem, a maradék olajon megpirítom a gombát és a bambuszt. Visszateszem a húst, ízesítem a szószokkal.

 

  

 

A maradék keményítőt elkeverem kevés hideg vízzel, a húsra öntöm, és összesütöm, ha szükséges a vizet pótoljuk.

Mie tésztával tálaltam.

 

 

 

 

Kínai sült rizs      ( WOK-ban )

 

Hozzávalók:
20 dkg
teljesen megfőzött rizs, 3 evőkanál olaj, 4 gombafej vagy 10 dkg kínai sampinyon 3 db  zöldhagyma, 2 db csípős zöldpaprika, 3 tojás, 5 dkg füstölt sonka, 1 evőkanál szójamártás, 5 dkg zöldborsó.

Előkészítés: a zöldhagymát gyermekujjnyi hosszúságú darabokra vágjuk, a gombát fölszeljük, a sonkát fölkockázzuk, a borsót megfőzzük, a tojásokat fölverjük 1 evőkanál szójamártással. A hozzávalókat külön edényekbe összekészítjük, mert sütés közben gyorsan kell a hozzávalókat egymás után a WOK-ba helyezni.

 

 

Főzés: egy serpenyőt a tűzön átmelegítünk, amikor forró, beleöntjük az olajat. Mielőtt füstölne, megforgatjuk benne a zöldhagymát, a gombát, sonkát és a karikákra vágott csípős zöldpaprikát. Kb. 5 percig pároljuk. Beletesszük a rizst, beleöntjük a tojást, és kis lángon összekeverjük. A végén a főtt zöldborsót hozzákeverjük.

 

  

 

 

 

Kókusztejes, fahéjas kölesgolyók

 

Hozzávalók:

1 pohár hántolt köles

1 pohár kókusztej

2 pohár tej

1 rúd vanília ( vagy 1 csomag vaníliacukor)

1 evőkanál kristálycukor  ( aki édesebben szereti, tehet többet...)

fél pohár kókuszreszelék

1 csipetnyi só,

1 evőkanál őrölt fahéj

 

Elkészítése:

A kölest átmossuk, és a kétféle tejben feltesszük főni, egy csipetnyi sóval. Hozzátesszük a vaníliát, a fahéjat, kókuszreszeléket és a cukrot. Addig főzzük amíg a köles felveszi az összes tejet és sűrű kásás lesz. Amikor langyosra hűl, golyókat formázunk belőle és darált dióban vagy mandulaforgácsban megforgatjuk.

 

 

 

 

Madagaszkári csirke, fafülgombával

 

Hozzávalók:

2 db csirkemell filé, kockákra vágva
8 db szárított fafül gomba
3 evőkanál földimogyoró olaj
5 dl kókusztej
1 vöröshagyma
1 paradicsom
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál reszelt gyömbér
1 evőkanál reszelt citromhéj
1 db citrom leve

őrölt chilipaprika

 

Elkészítés:

A szárított fafülgombát langyos vízbe áztassuk be, minimum 1 órát. Pácoljuk a csirkét citromlében fél óráig, majd lecsepegtetjük, sóval, őrölt chilipaprikával megszórjuk. A forró olajban fehéredésig sütjük. Kiszedjük a húst, a maradék zsiradékon, ( ha szükséges egy evőkanál olajjal pótoljuk) megpirítjuk a hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, és főzzük még 2 percig. Beletesszük a csíkokra vágott, áztatott gombát. A kókusztejet, gyömbért, és citromhéjat is beleöntjük .Visszarakjuk a csirkét és 15 percig együtt főzzük amíg a szósz besűrűsödik.

 

 

Forró mogyoróolajon megfuttatott főtt tésztával tálaltam:

 

 

 

 

Mandulával pirított csirkemell   

 

Hozzávalók:

2 db csirkemellfilé,

2 evőkanál étolaj,

2 fej vöröshagyma,

10 dkg kínai fafülgomba - előzőleg langyos vízbe áztatva,

2db sárgarépa,

só, bors,

2 kávéskanál szójaszósz,

5 dkg mandulaforgács,

1 kávéskanál ételkeményítő,

2 evőkanál víz,

2 dl zöldségleves. /lehet kockából/

1 evőkanál szezám olaj

 

Elkészítése:

Vágjuk fel a húst vékony csíkokra, pirítsuk meg az olajon a felaprózott hagymával. Adjuk hozzá a lecsepegtetett és felvágott gombát, és a csíkokra vágott sárgarépát. Ízesítsük sóval, borssal, szójaszósszal, adjuk hozzá a levest. Főzzük 25-30 percig.

 

  

 

Ekkor adjuk hozzá az előzőleg megpirított mandulaforgácsot és a 2 kanál vízben elkevert keményítőt, egy evőkanál szezám olajat. Keverjük össze és vegyük le a tűzről. Rizzsel és egy kis kanál chili szósszal tálaljuk.

 

 

 

 

Mézes-citromos csirkemell   

 

Hozzávalók:

8 db csirkemell  ( lehet pulyka mell is )

10 dkg vaj

6 evőkanál méz

1 citrom leve + fél citrom reszelt héja

0,5 dl fehérbor

1 kávéskanál reszelt gyömbér

só, bors

 

Elkészítés:

A csirkemelleket besózzuk, borsozzuk és rövid ideig állni hagyjuk. Elhelyezzük egy tepsiben a húst, fél dl vizet és fél dl fehérbort öntünk alá, alufólia alatt 20 percig pároljuk.

Közben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a mézet, és végül a citrom levét és héját, valamint a reszelt gyömbért. A csirkéről levesszük a fóliát, ráöntjük a citromos-mézes mártást, és még sütjük körülbelül 10 percig. Bőven lesz szósz, a felét leöntöttem a közben elkészített krumplipürére és összekevertem. Ezután még 2 percet pirítottam a húst és kivettem a sütőből.

 

 

A mézes szósszal megöntözött krumplipürével tálaltam.

 

 

 

 

Nasi goreng - indonéz egytálétel  

 

Hozzávalók:

30 dkg csíkokra vágott sertéshús,

1 nagy fej vöröshagyma,

3-4 gerezd fokhagyma,

20 dkg apró csiperke gomba,

só, bors,

1 kávéskanál őrölt chilipaprika,

1 kávéskanál curry, gyömbér,

8-10 szem koriandermag,

fél citrom leve,

1 póréhagyma,

2 kockára vágott kaliforniai paprika,

1 evőkanál szójamártás,

4 evőkanál tandoori curry mártás,

40 dkg rizs.

 

Elkészítés:

Az apróra vágott vöröshagymát olajon megfonnyasztjuk, majd összekeverjük a zúzott fokhagymával és a hússal. Fehéredésig sütjük, Sózzuk, borsozzuk, kávéskanál reszelt gyömbérrel, meg néhány szem összetört korianderrel, és a curryvel megszórjuk. A citromlevet ráöntjük, és 2 dl zöldséglevessel /lehet kockából/ félig megpuhítjuk. Ekkor vékony karikára vágott póréhagymát, meg a kaliforniai paprikát, a gombát keverjük bele, és teljesen puhára főzzük. Utána a mártásokkal meglocsoljuk, és 5 percig állni hagyjuk. Párolt rizzsel összekeverjük és tükörtojással tálaljuk.

 

  

 

Én 3 színű rizzsel tálaltam.

 

 

 

 

Sertéssült ananászos rizzsel

- ahogy én készítem:

 

Hozzávalók:

50 dkg sertéscomb

3 evőkanál olaj

1 gerezd fokhagyma

2 evőkanál szójaszósz

csipetnyi pirospaprika

 

Az ananászos rizshez:

40 dkg ananász

1 vöröshagyma

15 dkg thai rizs

2 evőkanál étolaj

1 gerezd fokhagyma

csipetnyi cukor

3 dl tej

10 dkg kókuszreszelék

5 dkg mogyoró

1 kávéskanál koriandermag

őrölt bors

 

Elkészítése:

A húst vékony szeletekre vágjuk. Tálba tesszük, hozzáadjuk az olajat, a zúzott fokhagymát, a szójaszószt és a pirospaprikát. Összekeverjük, folpackkal lefedjük, és 1 órára hűtőbe tesszük. A kókuszreszeléket a tejben 5 percig főzzük, majd leszűrjük. Az ananászt apróra vágjuk, a hagymát meghámozzuk, és felaprózzuk. A rizst az olajban megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a hagymát, a zúzott fokhagymát, az ananászt, a cukrot, a kókuszos tejet, és borssal megszórjuk. Lefedjük, és kislángon, fél óráig főzzük, ha szükséges, időnként kevés forró vízzel feltöltjük. A húst folyamatosan kevergetve, aranyszínűre pirítjuk. A mogyorót és a koriandermagot világosra pirítjuk. A főzés vége előtt 2 perccel hozzáadjuk a rizst. Külön-külön meleg tálba tesszük a húst és rizst, úgy kínáljuk.

Én áfonyalekvárral tálaltam.

 

 

 

 

Stir-fry  

Fontos szabályok:

- Minden hozzávalót készítsünk elő.

- A wok-ot forrósítsuk fel.

- Lehetőleg fűszeres olajakat használjunk.

- A hozzávalókat a főzési idejükhöz szükséges sorrendben rakjuk bele, a répa előbb kerül a serpenyőbe mint a például a gomba.

- Folyamatosan kevergessük.

- Amint elkészült forrón tálaljuk.

- A zöldségeket nem szabad túlfőzni, a legjobb félig főtten, amikor még roppanós.

 

Hozzávalók:

15 dkg csirkemell csíkok,
1 db vöröshagyma,
1 db kaliforniai pirospaprika
1db sárgarépa,
2 evőkanál bambuszrügy
8-10 db fafül gomba beáztatva, /minimum fél órát!/

10 dkg cukorborsó
25 dkg főtt tészta
1-1 evőkanál olívaolaj és szezámolaj

 

Fűszerek:

só,
bors,
2 db chili paprika
1 evőkanál szójaszósz,
3 db zúzott fokhagyma.
3 evőkanál chili and Garlic /chilis fokhagymamártás/


Elkészítés:

Minden hozzávalót készítsünk el, mert utána gyorsan kell dolgozni.

 

Szeletekre vágott hagymát, az olajon megpuhítani, hozzá adni a keskeny csíkokra vágott csirkemellet, és magas hőfokon fedetlenül a hús megfehéredéséig állandóan kevergetni. Sózni, borsozni, majd hozzá keverni, csíkokra vágott sárgarépát, a vágott kaliforniai paprikát, chili paprikát, fafül gombát, cukorborsót (  amit héjastól lehet főzni). Ízesíteni szójaszósszal, fokhagymával és fedő alatt puhulásig párolni. Mielőtt a hús teljesen megpuhul, a bambuszrügyeket beletenni és 2 percig fedő alatt, tovább párolni.

 

 

Főtt tésztával tálaltam.

 

 

 

 

Szezámmagos csirkemell zöldséges rizzsel  

 

Hozzávalók:

4 csirkemell.

 

a pácoláshoz:

2 tojás,
2 evőkanál szójamártás,
1 evőkanál étkezési keményítő,
2 evőkanál fokhagymás chiliszósz
2 gerezd fokhagyma

12 dkg szezámmag.

Elkészítés:

A csirkemelleket 2-3 kisebb szeletre vágjuk, és enyhén kiverjük. A tojásokat simára keverjük a szójamártással és a keményítővel, tört fokhagymával és a chilis szósszal. A hússzeleteket ebbe a pácba forgatjuk és körülbelül egy órát benne hagyjuk. Ezután lecsöpögtetjük, és a szezámmagban megforgatjuk. Kevés olajon mindkét oldalát aranysárgára sütjük.

Párolt zöldséges rizzsel tálaljuk.

 

 

 

 

Szezámmag paszta (tahini)

 

Hozzávalók:

5 dkg  szezámmag megpörkölve,

1 gerezd fokhagyma sóval összezúzva,

1 mokkáskanál só,

1,5 evőkanál olívaolaj,

1 evőkanál citromlé,

1 evőkanál víz.

 

Elkészítése:

A megpirított szezámmagot kávédarálón megőröljük. Majd a többi hozzávalóval együtt botmixerrel pépesítjük. Zárható edényben, hűtőszekrényben tárolható.

 

 

 

 

Szumátrai csirkefalatok, kókusztejes mártással

 

4 db csirkemellet szeletekre vágunk, sóval, borssal curry-porral, fűszerezzük, 15 percig állni hagyjuk. Ezután forró olajban néhány perc alatt átsütjük mindkét oldalát.

 

Elkészítjük a mártást:

 

Hozzávalók:

2 evőkanál földimogyoró olaj

2 db sárgarépa

1 vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 evőkanál reszelt gyömbér

1 kávéskanál curry

1 evőkanál tandoori szósz

3 dl kókusztej

1 evőkanál balzsam ecet

só, őrölt bors

 

 

 

 

A hagymákat az olajon megpároljuk, ráöntjük az apróra vágott sárgarépát, 2 percig együtt pirítjuk. Ráreszeljük a gyömbért, hozzáadjuk a kókusztejet, és a curryt, az egészet puhára főzzük. Amikor megpuhult a répa, botmixerrel pürésítjük. Sóval, borssal, balzsamecettel fűszerezzük.

 

Mie tésztával tálaltam, aki szereti a csípőset chili paprikát vághat rá.

 

 

Ha nincs otthon kókusztej az alábbi recept szerint a boltival egyező minőségű, tartósítószer mentes kókusztejet készíthetünk:

 

Kókusztej házilag:

3 dl tejszín

2 dl tej

6 dkg kókuszreszelék (lehetőleg bio)

1 evőkanál méz

 

A tejet és a tejszínt összemelegítjük egy lábasban, hozzáadjuk a kókuszt, és a mézet. Gyakran kevergetjük, mielőtt forrni kezdene lekapcsoljuk és hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt, merülő mixerrel pépesítjük, leszűrjük, és kinyomkodjuk. Hűtőben 3-4 napig eláll.

 

 

 

 

Thai zöldség, fűszeres hallal


50 dkg filézett halat körülbelül 2 ujjnyi szeletekre vágjuk, fél citrom levével meglocsoljuk. Sóval borssal, oreganoval, kakukkfűvel, bazsalikommal befűszerezzük.

 

Dupla alufóliát kiterítünk, megkenjük vajjal, ráhelyezzük a befűszerezett hal szeleteket, 1 hagymát, 1 paprikát, 1 paradicsomot felszeletelünk rá. Az előzőleg beáztatott 5-6 db shiitake gombát is rátesszük. 1 kanál vajat rámorzsolunk.

 

 

Az alufólia széleit felhajtjuk, összecsomagoljuk teljesen zárttá. Kiolajozott tepsibe 200 fokos sütőben 30 percig sütjük. Közben a sütés felénél megfordítjuk. Sütés után még 15 percig a sütőben lehet hagyni, had párolódjon, az alatt elkészíthető hozzá a zöldség.

 

 

Thai zöldség:

 

Hozzávalók:

2 evőkanál földimogyoró-olaj,
1 fej apróra vágott vöröshagyma,
1 db sárgarépa vékony csíkokra (julienne) vágva,
1 db húsos paprika kockára vágva,
15 dkg vegyes zöldség
2 evőkanál bambuszrügy
4 evőkanál thai chiliszósz
törött bors,
só,
fél citrom leve

 

Pirítsuk 2 percig a hagymát az olajban. Tegyük bele a sárgarépát, és pirítsuk 1 percig, azután tegyük bele a paprikát, azt is pirítsuk 1 percig. Tegyük ugyanezt a vegyes zöldséggel. Rakjuk hozzá a bambuszrügyet a fűszereket, citromlevet és keverjük össze.

 

 

Fedjük le az edényt, és pároljuk az ételt 8 percig. Utána fedő nélkül még 2 percig.  Azonnal tálaljuk a forró hallal. Jó diétás étel, önmagában is fogyasztható, de párolt rizskörettel is.

 

 

 

 

 

Vissza a kezdő oldalra

Lap teteje

 

 

 



 

eXTReMe Tracker