Keleti ízek
30 dkg filézett, nyúzott harcsát feldarabolunk ujjnyi csíkokra, melyet
összekeverünk 1 dl szójaszósszal, ráreszelünk egy evőkanálnyi gyömbért. Félretesszük.
2 nagyobb sárgarépát vékony csíkokra vágunk, 1 fej vöröshagymát apróra
vágunk, 6 gerezd fokhagymát összezúzunk, 1 kaliforniai piros paprikát
felkockázunk, 3 chili paprikát apróra összevágunk.
Elkészítés:
A wook sütőt feltesszük nagy lángra, amikor átforrósodott, beleöntünk 1
dl olíva olajat. Az olaj hirtelen átforrósodik, beleszórjuk a fokhagymát és a
vöröshagymát, majd a hal darabokat. 1-2 percig együtt pároljuk, ezután
hozzáadjuk a chili paprikát, a kaliforniai paprikát, a sárgarépát. Borssal,
kevés sóval fűszerezzük. Lefedjük, és 1 dl száraz, fehér borral néhány perc alatt puhára pároljuk.
Köret:
20 dkg félkész zacskós rizst készre főzünk, ha kész jénai tálba borítjuk,
hozzáadunk 1 konzerv kukoricát (a levét előzőleg leöntjük), és 1 konzerv apróra
vágott ananászt. Az ananász lével ízlés szerint meglocsolhatjuk.
Hozzávalók:
10 darab fafül gomba
10 dkg zöldbab
15 dkg apró csiperkegomba
1 darab sárgarépa
1 dl étolaj
1 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál kínai szójamártás
1 evőkanál kukorica keményítőpor
1 kávéskanál reszelt gyömbér
2 gerezd összetört fokhagyma
Elkészítése:
A fafül gombát langyos vízbe beáztatom az elkészítése előtt 1 órával. Majd a vízből kiszedve vékony csíkokra vágom. A sárgarépát pedig gyufaszálnyi csíkokra vágom. A keményítőport 2 evőkanálnyi vízben feloldom.
A wok serpenyőben az étolajat megforrósítom, beledobom a gombákat, zöldbabot, sárgarépát, és 2-3 percig kevergetve sütöm.
Rászórom a cukrot és a kínai szójaszószt, ráreszelem a gyömbért és hozzáöntöm a feloldott kukorica keményítőt. Így kevergetve még körülbelül 2-3 percig sütöm. Végül beleszórom az összezúzott fokhagymát, megkeverem, és lezárom.
Lehet tálalni rizzsel, vagy tésztával.
Hozzávalók: 50 dkg sertéshús, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma 2 db kápia paprika, 2,5 dl húsleves 3 evőkanál chili szósz, 1 evőkanál rizsliszt /vagy búzaliszt/ 1 evőkanál kínai szójaszósz 1 teáskanál reszelt gyömbér, 1 teáskanál őrölt bors.
|
|
Elkészítése:
A szójaszószt, a gyömbért és a borsot összekeverjük egy tálban és hozzátesszük a csíkokra vágott húst. Jól összekeverjük, és 20 percig állni hagyjuk. Felaprítjuk a hagymákat és felszeleteljük a paprikákat. A wok edényben felforrósítjuk az olajat és beledobjuk a hagymát és a paprikaszeleteket. 3-4 percig sütjük és hozzátesszük a húst. Fedő alatt tovább sütjük amíg a hús át nem sül. Eközben belekeverjük a húslevest a liszttel és a chili szósszal. Ahogy besűrűsödött azonnal tálaljuk. Köretként főtt tésztát vagy rizst adunk hozzá.
Chop-suey -ahogy
én csináltam:
Hozzávalók:
10 dkg sertéshús
1 doboz konzervgomba
30 dkg zöldségekkel ízesített színes durum tészta
1 nagy szál sárgarépa
10 dkg sonka
1 fél csirkemell
1 kisebb gyömbérgyökér
1 fej vöröshagyma
2 zöldhagyma
2 evőkanál szójamártás
2 fokhagyma
2 evőkanál erőleves
1 evőkanál kukoricaliszt
Előkészítés: A gombákat felaprítjuk. A sertéshúst csíkokra szeljük
a lebontott csirkemellel együtt. A sonkát felkockázzuk, a sárgarépát
megtisztítva lereszeljük, a vöröshagymát felaprítjuk, a zöldhagymát
gyermekujjnyi darabokra vágjuk, a fokhagymát apróra daraboljuk, a gyömbért
lereszeljük. A szóját összekeverjük egy kis cherryvel, belerakjuk a húsokat és
fél óráig ebben a páclében marináljuk.
Főzés:
WOK serpenyőt a tűzön megforrósítunk. Beleöntjük az olajat, melynek a melegtől rögtön fel kell forrnia. Beletesszük a hagymát, zöldhagymát, gyömbért, harminc másodpercig sütjük. Beletesszük a reszelt sárgarépát, a leszűrt húsokat, és tovább sütjük. Ha megpuhult a hús, hozzáadjuk a sonkakockákat és a gombát, valamint a megfőzött, lecsepegtetett tésztát. Ha közben az a lé, amit a hús sütés közben ereszt, elpárologna, folyamatosan utána öntünk a szója-cherry pácléből. Majdnem a sütés végén belekeverjük a fokhagymát.
Kissé be is sűríthetjük. Az erőlevest és a kukoricalisztet összekeverjük a szója-cherry páclé maradékával, vigyázva arra, nehogy csomós legyen. Fakanállal kevergetve körülbelül két percig sütjük, majd tálalhatjuk a Chop-sueyt.
Csípős
csirkemell csíkok, fűszeres rizzsel
A csirkemellet felcsíkozzuk, és félretesszük.
Egy tálba a ketchupot őrölt chilipaprikával vagy paprikakrémmel összekeverjük, 1 evőkanál mézet teszünk bele, 1 evőkanál Thai chiliszószt, 1 csipetnyi sót adunk hozzá, ismét alaposan összekeverjük. Ráöntjük a csirkére. Hűtőbe tesszük, és állni hagyjuk, néhány órát, akár egy napig is.
A csirkecsíkokat kivesszük a pácból, egy wook serpenyőben kevés olívaolajon lepirítjuk. Amikor lepirult, akkor a ketchupos pácot hozzáadjuk. Az egészet összeforraljuk. Ha kell, egy kis vizet adunk még hozzá.
Fűszeres rizs:
Én mikróban készítem:
4 dl. rizs, 8 dl víz, egy csipetnyi kakukkfű, 1 kávéskanál fahéj, egy csipetnyi őrölt szegfűszeg, 1 kávéskanál őrölt gyömbér, 10 dkg vaj, só.
Megmossuk a rizst, lecsurgatjuk, majd megpirítjuk egy kevés olajon. Forró Vízzel felöntjük, főzzük 800 W-on amíg a rizs megpárolódik, megszórjuk a megőrölt fűszerekkel, és óvatosan belekeverjük a vajat.
Főtt
tészta édeskömény mártással
Hozzávalók:
1 nagy sárgarépa
1 gumó édeskömény
8 szál újhagyma
3 gerezd fokhagyma, ( vagy 1 szál új fokhagyma)
3 evőkanál olíva olaj
só, őrölt bors ízlés szerint
1 dl tejszín
Elkészítése:
Az olajat felforrósítjuk, beledobjuk a vékony karikákra vágott sárgarépát, 2-3 percig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott édesköményt, további 2 percig együtt pirítjuk. Majd hozzáadjuk a karikákra vágott újhagymát és a megtört fokhagymát. 2-3 percig együtt pároljuk, közben sóval, borssal ízesítjük. Végül hozzáöntjük a tejszínt, egyet forr, és lekapcsoljuk.
Tálaláskor főtt tésztával és apróra vágott friss édesköménylevéllel kínáljuk.
Hozzávalók:
1 közepes méretű kínai kel,
10 közepes gombafej,
1 fokhagyma,
1 kisebb gyömbérgyökér,
2 csípős zöldpaprika,
1 evőkanál almaecet,
1 evőkanál szójamártás,
2 evőkanál olívaolaj
10 dkg csíkokra vágott sonka
Előkészítés:
A kelt leveleire szedjük szét, a leveleket nagyobb darabokra vágjuk. A
fokhagymát, paprikát fölaprítjuk, a gombát megtisztítjuk, a fejeket egészben
hagyjuk, a szárakat apróra vágjuk, a gyömbért megreszeljük.
Főzés: az olajat egy serpenyőben megforrósítjuk, beletesszük a
gyömbért, fokhagymát, sonkát és a zöldpaprikát. Jól összerázzuk, majd hozzáadjuk
a gombát és a káposztaleveleket. Két perc után az almaecetet és a szóját is
hozzátesszük, majd puhulásig sütjük.
Hozzávalók:
20 dkg száraz csicseriborsó ,
fél citrom
1 gerezd összetört fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál szezámmag paszta (tahini)
só
Elkészítése:
A csicseriborsót előző nap beáztatjuk, majd másnap új lében kuktában puhára főzzük 25 perc alatt a sziszegéstől. Ha megfőtt kevés főző lével pépesítjük, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót. Újra összemixeljük. Ha már kellő sűrűségű, kihűlve hűtőben tárolhatjuk.
-ahogy én készítem:
Hozzávalók: 6 tojás, 1 kisebb gyömbér reszelve, 5-6 közepes gomba felszeletelve, 3 újhagyma. Ezekből 3 evőkanál olajon rántottát készíteni.
Mártás: 1 evőkanál sherry, 1 evőkanál paradicsomlé, 2 evőkanál szójamártás, 1 dl erőleves, 2 evőkanál kukorica liszt. A mártást állandó keverés mellett felfőzni, ha besűrűsödik, ráönteni a rántottára, és még kb. 2 percig együtt pirítani.
Nagyon finom reggeli.
Kínai mézes
pirított zöldség főtt tésztával
Hozzávalók: 1 evők méz, 3 evők édes savanyú mártás, 1 evőkanál thai chiliszósz fél teáskanál morzsolt chilipaprika, 10 dkg mungobabcsira
3 evőkanál földimogyoró olaj, 5 dl friss, (vagy mélyhűtött) vegyes zöldség 1 db karikára vágott kis vöröshagyma, 1 teáskanál reszelt gyömbér
|
|
Elkészítés:
Egy kis tálkában keverjük össze a mézet, a mártásokat és a morzsolt chilipaprikát, tegyük félre. Egy wok-ban forrósítsuk fel az olajat, adjuk hozzá a zöldségeket, és 2-3 percig rázogassuk a wok-ot a tűz fölött. Ezután öntsük rá a mézes mártást, a reszelt gyömbért, a mungobabcsírát. A tűz fölött alaposan keverjük meg az egészet, amíg valamennyi zöldséget be nem vonja a mártás, és a maradék forrni kezd, ez általában egy percbe telik.
Főtt tésztával vagy rizs körettel tálaljuk.
Hozzávalók:
20 dkg teljesen megfőzött rizs, 3 evőkanál olíva olaj, 3 db zöldhagyma, 2 db csípős zöldpaprika, 10 dkg füstölt sonka, 1 evőkanál szójamártás, 2 szál sárgarépa, 1 közepes paradicsom, reszelt gyömbér, őrölt bors, 1 kávéskanál őrölt chilipaprika, 1 kávéskanál balzsamecet.
Előkészítés: A zöldhagymát, sárgarépát, füstölt sonkát
gyermekujjnyi hosszúságú darabokra vágjuk, a paradicsomot felkockázzuk. A
hozzávalókat külön edényekbe összekészítjük, mert sütés közben gyorsan kell a
hozzávalókat egymás után a WOK-ba helyezni.
Elkészítés: Egy serpenyőt a tűzön átmelegítünk, amikor forró,
beleöntjük az olajat. Mielőtt füstölne, megforgatjuk benne a zöldhagymát, sonkát
és a sárgarépát, a csípős zöldpaprikát, a paradicsomot és a fűszereket. Kb. 5
percig pároljuk.
Az előzőleg elkészített rizzsel tálaljuk, zöld fűszerekkel díszíthetjük. Én apróra vágott zöldhagyma szárat és borsfüvet szórtam rá.
Kínai
sült csirke gombával és bambusszal
Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé 1 evőkanál kukoricakeményítő 1 tojásfehérje 2 evőkanál száraz fehérbor 5 evőkanál olaj 2 teáskanál reszelt gyömbér 2 gerezd fokhagyma 1 vöröshagyma 25 dkg csiperkegomba felszeletelve pár szem shiitakegomba (beáztatva fél órát) 15 dkg bambusz (konzerv) 2 evőkanál szójaszósz 4 evőkanál fokhagymás chili szósz 1 teáskanál őrölt chili paprika só
|
|
Elkészítés:
A húst vékony szeletekre vágom. A tojásfehérjét, a bort és a kukoricakeményítő felét elkeverem egy csipet sóval, a csirkére öntöm. Forró olajon megpirítom a hagymát, a gyömbért és a fokhagymát, rádobom a húst, és fehéredésig sütöm. Kiszedem, a maradék olajon megpirítom a gombát és a bambuszt. Visszateszem a húst, ízesítem a szószokkal.
A maradék keményítőt elkeverem kevés hideg vízzel, a húsra öntöm, és összesütöm, ha szükséges a vizet pótoljuk.
Mie tésztával tálaltam.
Hozzávalók:
20 dkg teljesen megfőzött
rizs, 3 evőkanál olaj, 4 gombafej vagy 10 dkg kínai sampinyon 3 db
zöldhagyma, 2 db csípős zöldpaprika, 3 tojás, 5 dkg füstölt sonka, 1 evőkanál szójamártás, 5 dkg
zöldborsó.
Előkészítés: a zöldhagymát gyermekujjnyi hosszúságú darabokra vágjuk, a gombát fölszeljük, a sonkát fölkockázzuk, a borsót megfőzzük, a tojásokat fölverjük 1 evőkanál szójamártással. A hozzávalókat külön edényekbe összekészítjük, mert sütés közben gyorsan kell a hozzávalókat egymás után a WOK-ba helyezni.
Főzés: egy serpenyőt a tűzön átmelegítünk, amikor forró, beleöntjük az olajat. Mielőtt füstölne, megforgatjuk benne a zöldhagymát, a gombát, sonkát és a karikákra vágott csípős zöldpaprikát. Kb. 5 percig pároljuk. Beletesszük a rizst, beleöntjük a tojást, és kis lángon összekeverjük. A végén a főtt zöldborsót hozzákeverjük.
Kókusztejes, fahéjas kölesgolyók
Hozzávalók:
1 pohár hántolt köles
1 pohár kókusztej
2 pohár tej
1 rúd vanília ( vagy 1 csomag vaníliacukor)
1 evőkanál kristálycukor ( aki édesebben szereti, tehet többet...)
fél pohár kókuszreszelék
1 csipetnyi só,
1 evőkanál őrölt fahéj
Elkészítése:
A kölest átmossuk, és a kétféle tejben feltesszük főni, egy csipetnyi sóval. Hozzátesszük a vaníliát, a fahéjat, kókuszreszeléket és a cukrot. Addig főzzük amíg a köles felveszi az összes tejet és sűrű kásás lesz. Amikor langyosra hűl, golyókat formázunk belőle és darált dióban vagy mandulaforgácsban megforgatjuk.
Madagaszkári csirke, fafülgombával
Hozzávalók:
2 db csirkemell filé, kockákra vágva
8 db szárított fafül gomba
3 evőkanál földimogyoró olaj
5 dl kókusztej
1 vöröshagyma
1 paradicsom
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál reszelt gyömbér
1 evőkanál reszelt citromhéj
1 db citrom leve
só
őrölt chilipaprika
Elkészítés:
A szárított fafülgombát langyos vízbe áztassuk be, minimum 1 órát. Pácoljuk a csirkét citromlében fél óráig, majd lecsepegtetjük, sóval, őrölt chilipaprikával megszórjuk. A forró olajban fehéredésig sütjük. Kiszedjük a húst, a maradék zsiradékon, ( ha szükséges egy evőkanál olajjal pótoljuk) megpirítjuk a hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, és főzzük még 2 percig. Beletesszük a csíkokra vágott, áztatott gombát. A kókusztejet, gyömbért, és citromhéjat is beleöntjük .Visszarakjuk a csirkét és 15 percig együtt főzzük amíg a szósz besűrűsödik.
Forró mogyoróolajon megfuttatott főtt tésztával tálaltam:
Mandulával pirított csirkemell
Hozzávalók: 2 db csirkemellfilé, 2 evőkanál étolaj, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg kínai fafülgomba - előzőleg langyos vízbe áztatva, 2db sárgarépa, só, bors, 2 kávéskanál szójaszósz, 5 dkg mandulaforgács, 1 kávéskanál ételkeményítő, 2 evőkanál víz, 2 dl zöldségleves. /lehet kockából/ 1 evőkanál szezám olaj |
|
Elkészítése:
Vágjuk fel a húst vékony csíkokra, pirítsuk meg az olajon a felaprózott hagymával. Adjuk hozzá a lecsepegtetett és felvágott gombát, és a csíkokra vágott sárgarépát. Ízesítsük sóval, borssal, szójaszósszal, adjuk hozzá a levest. Főzzük 25-30 percig.
Ekkor adjuk hozzá az előzőleg megpirított mandulaforgácsot és a 2 kanál vízben elkevert keményítőt, egy evőkanál szezám olajat. Keverjük össze és vegyük le a tűzről. Rizzsel és egy kis kanál chili szósszal tálaljuk.
Hozzávalók:
8 db csirkemell ( lehet pulyka mell is )
10 dkg vaj
6 evőkanál méz
1 citrom leve + fél citrom reszelt héja
0,5 dl fehérbor
1 kávéskanál reszelt gyömbér
só, bors
Elkészítés:
A csirkemelleket besózzuk, borsozzuk és rövid ideig állni hagyjuk. Elhelyezzük egy tepsiben a húst, fél dl vizet és fél dl fehérbort öntünk alá, alufólia alatt 20 percig pároljuk.
Közben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a mézet, és végül a citrom levét és héját, valamint a reszelt gyömbért. A csirkéről levesszük a fóliát, ráöntjük a citromos-mézes mártást, és még sütjük körülbelül 10 percig. Bőven lesz szósz, a felét leöntöttem a közben elkészített krumplipürére és összekevertem. Ezután még 2 percet pirítottam a húst és kivettem a sütőből.
A mézes szósszal megöntözött krumplipürével tálaltam.
Nasi goreng
- indonéz egytálétel
Hozzávalók:
30 dkg csíkokra vágott sertéshús,
1 nagy fej vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
20 dkg apró csiperke gomba,
só, bors,
1 kávéskanál őrölt chilipaprika,
1 kávéskanál curry, gyömbér,
8-10 szem koriandermag,
fél citrom leve,
1 póréhagyma,
2 kockára vágott kaliforniai paprika,
1 evőkanál szójamártás,
4 evőkanál tandoori curry mártás,
40 dkg rizs.
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megfonnyasztjuk, majd összekeverjük a zúzott fokhagymával és a hússal. Fehéredésig sütjük, Sózzuk, borsozzuk, kávéskanál reszelt gyömbérrel, meg néhány szem összetört korianderrel, és a curryvel megszórjuk. A citromlevet ráöntjük, és 2 dl zöldséglevessel /lehet kockából/ félig megpuhítjuk. Ekkor vékony karikára vágott póréhagymát, meg a kaliforniai paprikát, a gombát keverjük bele, és teljesen puhára főzzük. Utána a mártásokkal meglocsoljuk, és 5 percig állni hagyjuk. Párolt rizzsel összekeverjük és tükörtojással tálaljuk.
Én 3 színű rizzsel tálaltam.
- ahogy én készítem:
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb
3 evőkanál olaj
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál szójaszósz
csipetnyi pirospaprika
Az ananászos rizshez:
40 dkg ananász
1 vöröshagyma
15 dkg thai rizs
2 evőkanál étolaj
1 gerezd fokhagyma
csipetnyi cukor
3 dl tej
10 dkg kókuszreszelék
5 dkg mogyoró
1 kávéskanál koriandermag
őrölt bors
Elkészítése:
A húst vékony szeletekre vágjuk. Tálba tesszük, hozzáadjuk az olajat, a zúzott fokhagymát, a szójaszószt és a pirospaprikát. Összekeverjük, folpackkal lefedjük, és 1 órára hűtőbe tesszük. A kókuszreszeléket a tejben 5 percig főzzük, majd leszűrjük. Az ananászt apróra vágjuk, a hagymát meghámozzuk, és felaprózzuk. A rizst az olajban megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a hagymát, a zúzott fokhagymát, az ananászt, a cukrot, a kókuszos tejet, és borssal megszórjuk. Lefedjük, és kislángon, fél óráig főzzük, ha szükséges, időnként kevés forró vízzel feltöltjük. A húst folyamatosan kevergetve, aranyszínűre pirítjuk. A mogyorót és a koriandermagot világosra pirítjuk. A főzés vége előtt 2 perccel hozzáadjuk a rizst. Külön-külön meleg tálba tesszük a húst és rizst, úgy kínáljuk.
Én áfonyalekvárral tálaltam.
Fontos szabályok:
- Minden hozzávalót készítsünk elő.
- A wok-ot forrósítsuk fel.
- Lehetőleg fűszeres olajakat használjunk.
- A hozzávalókat a főzési idejükhöz szükséges sorrendben rakjuk bele, a répa előbb kerül a serpenyőbe mint a például a gomba.
- Folyamatosan kevergessük.
- Amint elkészült forrón tálaljuk.
- A zöldségeket nem szabad túlfőzni, a legjobb félig főtten, amikor még roppanós.
Hozzávalók:
15 dkg csirkemell csíkok,
10 dkg cukorborsó
|
|
Fűszerek:
só,
bors,
2 db chili paprika
1 evőkanál szójaszósz,
3 db zúzott fokhagyma.
3 evőkanál chili and Garlic /chilis fokhagymamártás/
Elkészítés:
Minden hozzávalót készítsünk el, mert utána gyorsan kell dolgozni.
Szeletekre vágott hagymát, az olajon megpuhítani, hozzá adni a keskeny csíkokra vágott csirkemellet, és magas hőfokon fedetlenül a hús megfehéredéséig állandóan kevergetni. Sózni, borsozni, majd hozzá keverni, csíkokra vágott sárgarépát, a vágott kaliforniai paprikát, chili paprikát, fafül gombát, cukorborsót ( amit héjastól lehet főzni). Ízesíteni szójaszósszal, fokhagymával és fedő alatt puhulásig párolni. Mielőtt a hús teljesen megpuhul, a bambuszrügyeket beletenni és 2 percig fedő alatt, tovább párolni.
Főtt tésztával tálaltam.
Szezámmagos csirkemell zöldséges rizzsel
Hozzávalók:
4 csirkemell.
a pácoláshoz:
2 tojás,
2 evőkanál szójamártás,
1 evőkanál étkezési keményítő,
2 evőkanál fokhagymás chiliszósz
2 gerezd fokhagyma
12 dkg szezámmag.
Elkészítés:
A csirkemelleket 2-3 kisebb szeletre vágjuk, és enyhén kiverjük. A tojásokat simára keverjük a szójamártással és a keményítővel, tört fokhagymával és a chilis szósszal. A hússzeleteket ebbe a pácba forgatjuk és körülbelül egy órát benne hagyjuk. Ezután lecsöpögtetjük, és a szezámmagban megforgatjuk. Kevés olajon mindkét oldalát aranysárgára sütjük.
Párolt zöldséges rizzsel tálaljuk.
Hozzávalók:
5 dkg szezámmag megpörkölve,
1 gerezd fokhagyma sóval összezúzva,
1 mokkáskanál só,
1,5 evőkanál olívaolaj,
1 evőkanál citromlé,
1 evőkanál víz.
Elkészítése:
A megpirított szezámmagot kávédarálón megőröljük. Majd a többi hozzávalóval együtt botmixerrel pépesítjük. Zárható edényben, hűtőszekrényben tárolható.
Szumátrai csirkefalatok, kókusztejes mártással
4 db csirkemellet szeletekre vágunk, sóval, borssal curry-porral, fűszerezzük, 15 percig állni hagyjuk. Ezután forró olajban néhány perc alatt átsütjük mindkét oldalát.
Elkészítjük a mártást:
Hozzávalók: 2 evőkanál földimogyoró olaj 2 db sárgarépa 1 vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 evőkanál reszelt gyömbér 1 kávéskanál curry 1 evőkanál tandoori szósz 3 dl kókusztej 1 evőkanál balzsam ecet só, őrölt bors
|
|
A hagymákat az olajon megpároljuk, ráöntjük az apróra vágott sárgarépát, 2 percig együtt pirítjuk. Ráreszeljük a gyömbért, hozzáadjuk a kókusztejet, és a curryt, az egészet puhára főzzük. Amikor megpuhult a répa, botmixerrel pürésítjük. Sóval, borssal, balzsamecettel fűszerezzük.
Mie tésztával tálaltam, aki szereti a csípőset chili paprikát vághat rá.
Ha nincs otthon kókusztej az alábbi recept szerint a boltival egyező minőségű, tartósítószer mentes kókusztejet készíthetünk:
3 dl tejszín
2 dl tej
6 dkg kókuszreszelék (lehetőleg bio)
1 evőkanál méz
A tejet és a tejszínt összemelegítjük egy lábasban, hozzáadjuk a kókuszt, és a mézet. Gyakran kevergetjük, mielőtt forrni kezdene lekapcsoljuk és hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt, merülő mixerrel pépesítjük, leszűrjük, és kinyomkodjuk. Hűtőben 3-4 napig eláll.
50 dkg filézett halat körülbelül 2 ujjnyi szeletekre vágjuk, fél citrom
levével meglocsoljuk. Sóval borssal, oreganoval, kakukkfűvel, bazsalikommal
befűszerezzük.
Dupla alufóliát kiterítünk, megkenjük vajjal, ráhelyezzük a befűszerezett hal szeleteket, 1 hagymát, 1 paprikát, 1 paradicsomot felszeletelünk rá. Az előzőleg beáztatott 5-6 db shiitake gombát is rátesszük. 1 kanál vajat rámorzsolunk.
Az alufólia széleit felhajtjuk, összecsomagoljuk teljesen zárttá. Kiolajozott tepsibe 200 fokos sütőben 30 percig sütjük. Közben a sütés felénél megfordítjuk. Sütés után még 15 percig a sütőben lehet hagyni, had párolódjon, az alatt elkészíthető hozzá a zöldség.
Thai zöldség:
Hozzávalók:
2 evőkanál földimogyoró-olaj,
|
|
Pirítsuk 2 percig a hagymát az olajban. Tegyük bele a sárgarépát, és pirítsuk 1 percig, azután tegyük bele a paprikát, azt is pirítsuk 1 percig. Tegyük ugyanezt a vegyes zöldséggel. Rakjuk hozzá a bambuszrügyet a fűszereket, citromlevet és keverjük össze.
Fedjük le az edényt, és pároljuk az ételt 8 percig. Utána fedő nélkül még 2 percig. Azonnal tálaljuk a forró hallal. Jó diétás étel, önmagában is fogyasztható, de párolt rizskörettel is.