Hidegtálak
|
|
Hozzávalók:
50 dkg nagyon fiatal, zsenge cukkini
1 darab paradicsom
3 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg kockára vágott sajt
1citrom leve
1 evőkanál fehérbor
5 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
só, őrölt bors, kevés porcukor
bazsalikom, borsfű, tárkony levelek
Elkészítés:
A cukkinit mossuk meg, vágjuk fel vékony karikákra, sózzuk be.
A paradicsomot, az újhagymát, fokhagymát karikázzuk fel, adjuk hozzá a sajtot.
Az öntethez csavarjuk ki a citrom levét, keverjük el az ecettel, sóval és borssal, fehérborral, és a porcukorral, majd kézi habverővel dolgozzuk bele az olíva olajat.
Az öntetet öntsük rá a salátára, és óvatosan, keverjük össze. Tálalás
előtt szórjuk meg az összevágott zöldfűszerrel. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük,
és tálalható.
Önállóan, vagy köretként is fogyasztható!
Hozzávalók:
1 nagy csokor leveles endívia saláta
3 szál újhagyma
1 alma felkockázva
2-3 dkg vágott dió
2 evőkanál mustár
1,5 dl olíva olaj
1 dl bor
1 evőkanál balzsamecet
3 evőkanál porcukor ( én hárs szirupot használtam)
só, bors
2 dl kefir
Elkészítése:
A leveles salátát megmossuk, és vízzel telt edényben hagyjuk ázni körülbelül 25 percig, hogy a kesernyés íze csökkenjen.
Közben elkészítjük az öntetet: A mustárt a balzsamecettel, olíva olajjal, borral és a porcukorral kikeverjük. Hozzáöntjük az apró karikákra vágott újhagymát, a felkockázott almát és a vágott diót. Fűszerezzük sóval, borssal, majd végül a kefirrel összekeverjük. Beleforgatjuk az apróra tépett saláta levelet, és hűtőszekrényben lehűtjük legalább 1 órán át.
Hidegen tálaljuk.
Megjegyzés: Alacsony kalória, és magas ásványi anyag tartalmú étel!
Megjegyzés:
Én újabban az alábbi öntettel készítettem, ami nagy kedvencünkké vált. Ebbe a lébe mártogatjuk az alaposan megmosott és fogyasztásáig vízben tartott endívia salátát. De ha frissen mindet elfogyasztjuk, rá is önthetjük az összes lét a salátára:
- Ízlés szerint száraz fehérbor, hársszirup, balzsamecet, citromlé, olívaolaj.
-ahogy én készítem:
Hozzávalók: 20 dkg borsó, 10 dkg sárgarépa,
10 dkg zellergumó, 2 db alma, 10 dkg gomba, 10 dkg konzerv kukorica, 2 db ecetes
uborka.
Elkészítése: A fenti zöldségeket apró kockákra vágjuk, az alma és
az uborka kivételével puhára főzzük, és szűrőn lecsepegtetjük. Az összevágott
almát és uborka darabokat a leszűrt zöldséghez hozzákeverjük. Ezután az alábbi
mártással leöntjük és összekeverjük:
Mártás: 1 evőkanál mustár, 1 dl étolaj, 1 evőkanál porcukor, 1
mokkáskanál őrölt bors, 1 csipet só, 450 gramm tejföl. Mindezt fokozatosan
simára keverjük.
Hozzávalók: 20 kemény tojás, majonéz, 3 dl tejföl,
só, bors, kakukkfű, bazsalikom, mustár.
A kemény tojásokat meghámozzuk, egyik végüket levágjuk, és a résen
kikaparjuk a sárgájukat. A sárgáját villával összetörjük, fűszerezzük, egy kevés
majonézzel és mustárral kikeverjük, és az üregbe visszatöltjük. A tojásokat
tálra ültetjük egymás mellé. Az egészet leöntjük tejföllel higított majonézzel,
és lehűtve tálaljuk. Általában a töltelék több, mint amennyi belefér a
tojásokba, ezért a maradék tölteléket a tojások alá szoktam teríteni.
Francia salátával és paradicsommal díszítve igazán ünnepi étel:
20 dkg gomba
10 dkg reszelhető sajt
1 nagy fej vöröshagyma
1 nagy fej lilahagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál kimagozott olajbogyó
1 evőkanál citromlé
1 csokor borsmenta összevágva
só, cukor, törött feketebors
1 evőkanál mustár
450 gramm tejföl
Paradicsom, saláta levél a díszítéshez.
Elkészítés: Először megtisztítjuk a gombát, majd vastag szeletekre vágjuk. Kevés forrásban lévő sós vízbe dobjuk. 5 perc főzés után leszűrjük és kihűtjük. A vöröshagymát és a lilahagymát is megtisztítjuk, vékony karikákra vágva megsózzuk. A mártáshoz az olajat elkeverjük a citromlével, a mustárral, borssal, sóval, cukorral és a mentával, és hozzákeverjük a tejfölt. A hagymát 10 perc pihenés után hozzáadjuk a mártáshoz, majd a már kihűlt gombát, az olajbogyót és a reszelt sajtot is. Jól hűtve tálaljuk! Friss saláta levélre halmozzuk, paradicsom karikákkal díszíthetjük!
Hozzávalók:
30 dkg trappista sajt,
10 dkg főtt sonka,
10 dkg krémsajt,
5 dkg reszelt füstölt sajt
2 db főtt tojás,
1,5 dl tejföl
1 mokkás kanál só,
1 csokor snidling apróra vágva
1 piros húsos paprika apróra vágva
Elkészítés:
A tojást és a sonkát apró kockákra vágjuk, belekeverjük a többi
hozzávalót. A kb. 1,5 cm vastag sajtot kicsit felmelegítjük mikróban (1,5 perc),
vagy meleg vízben. Ezután 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, mint a tésztát, cikkekre
vágjuk. A masszát rákenjük a sajtra, és feltekerjük. Végül a maradék masszát is
mellé halmozhatjuk.
Hozzávalók:
10 dkg gépsonka,( vagy csemege karaj), 1 evőkanál majonézes torma, 10 dkg ömlesztett sajtkrém, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 csokor apróra vágott snidling, egy kiskanál borsikafű.
Elkészítés:
Majonézes tormát teszünk a sajtkrémhez, majd jól elkeverjük. Hozzáreszeljük a füstölt sajtot, a snidlinget, borsikafűvet és ismét elkeverjük. A sonkaszeleteket egyenként megtöltjük vele, és feltekerjük. Salátalevélen, paprikával, paradicsommal díszítve tálaljuk.
50 dkg gombát alaposan mossunk meg, majd szeleteljük fel. Adjunk hozzá egy nagy fej apróra vágott vöröshagymát, és 4 evőkanál étolajon, fedő alatt pároljuk, amíg az összes levét elfövi. Ha túl száraz a gomba és nem enged elég levet, akkor öntsünk alá egy kis vizet, hogy puhára párolódjon. A zsírjára sütött, hagymás gombához tegyünk 2 dl sűrű paradicsomlevet, 1 teáskanál szőlőcukrot, 1 teáskanál sót, fél mokkáskanál őrölt babérlevelet, egy teáskanál friss kakukkfüvet, egy teáskanál borsfüvet, (ha nincs őrölt borsot) és egy evőkanál citromlevet, egy fél citrom reszelt héját, 2 szál petrezselymet apróra vágva.
Végül öntsünk rá 2 - 3 dl vizet, és jól összekeverve lassan forraljuk fel. Hűtőszekrényben másnapig érleljük.
Hidegen tálaljuk. Salátalevelekkel bélelt tálban szervírozzuk, és vékony citromkarikákkal, kakukkfűvel díszítjük.
-
ahogy én csináltam:
Hozzávalók: 8 kemény tojás, 3 dl majonéz, 10 dkg borsó
megfőzve, 1 nagy sárgarépa
megfőzve,
kockára vágva,
2 dl víz, 1 húsleveskocka, 8 szelet sonka.
1
csomag ( 25 gramm) étkezési zselatin.
Elkészítés: 4 tojás sárgáját a majonézzel, és kb. 1 dl tejföllel kikeverjük. 4 tojás fehérjét apró kockára vágjuk, a zöldborsót , sárgarépát belekeverjük. A vízbe beletesszük a leveskockát, és 1 nagy csomag étkezési zselatinnal összefőzzük, mikor kihűlt belekeverjük az előbbi masszába.
Egy őzgerincformát kibélelünk alufóliával, majd belefektetünk 4 szelet sonkát. Erre öntjük a massza felét, majd erre helyezzük egymás mellé a maradék főtt tojásokat. A maradék masszát ráöntjük, majd befedjük vékony sonkával. Néhány órai pihentetés után kifordítható és szeletelhető!
Hozzávalók:
1 evőkanál mustár,
1 mokkáskanál őrölt bors,
1 csipet só.
Elkészítése: Mindezt kikeverni annyi olívaolajjal, amennyit felvesz, kb. 1,5 dl-el. Aztán beleöntünk fél citrom levét és a lereszelt héját. Ezzel tovább keverjük, és beleteszünk 1 evőkanál porcukrot. ( Én most hársfa szörppel helyettesítettem a porcukrot). Utána hozzákeverünk egy nagy ( 375 gr-os) tejfölt. Alaposan összekeverjük, és lehűtjük.
Isteni finom így együtt hidegen!
Hozzávalók: 25 dkg túró, 1 dl tejföl, 1 db újhagyma, 1 db zöld fokhagyma, 1 csokor kapor, 1 csokor tárkony, só, őrölt bors, őrölt kömény, őrölt pirospaprika, 10 dkg keménysajt
Elkészítése: A túrót összetörjük és a tejföllel elkeverjük. Beletesszük az apróra vágott zöld fűszereket, sóval, borssal, köménnyel, őrölt piros paprikával ízesítjük. Rászórjuk a kockára vágott sajtot, paradicsom szeletekkel, olíva bogyóval, esetleg zöld fűszerekkel díszíthetjük.
Lehűtve fogyasztjuk.
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta
1 darab közepes sárgarépa
2 darab kisebb lilahagyma
1 darab kisebb zeller
1 darab kisebb fekete retek
3 evőkanál olívaolaj
Elkészítése:
A zöldségféléket vékony csíkokra vágjuk. A lilahagymát vékonyan felkarikázzuk. Egy salátás tálban az egészet összekeverjük a savanyú káposztával.3 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, majd ismét összekeverjük. Ezután hűtőbe tesszük néhány órára összeérni.
Megjegyzés: Sózni, borsozni, fűszerezni nem kell, mert a savanyú káposzta megoldja.
12 db kemény tojást felkarikázok, 2 nagy vöröshagymát apróra vágok. Fűszerezem sóval, őrölt borssal, 1 teáskanál őrölt pirospaprikával, kakukkfűvel, oregánóval és egy kis ételízesítővel. Rakok bele 1 evőkanál bazsalikomot, 2 evőkanál mustárt, és egy 450 grammos tejfölt. Mindezt alaposan összekeverem, esetleg merülő mixerrel jól összepépesítem. A végén megszórom egy marék apróra vágott snidlinggel.
Hozzávalók:
1 kiskanál mustár,
2 dl tejföl,
4 főtt tojás apróra vágva,
1 közepes cékla lereszelve nyersenkis lyukú reszelőn,
1 púpozott evőkanál reszelt torma (esetleg ecetes torma),
fél citrom leve,
só,
bors.
Elkészítése:
A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Ezután 1 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Pirítóshoz, de friss kenyérhez is kiváló.
Megjegyzés:
Méregtelenítő, rákellenes és vérképző hatású. Nem kérdés, hogy a cékla rendszeres fogyasztásával közérzetünk is javul, de az esetleges gyomorpanaszokat is megszünteti.
Hozzávalók:
10 dkg vaj
2 evőkanál simaliszt
1 kávéskanál rétesliszt
4 dl tej
1 kávéskanál só
5 evőkanál ecetes reszelt torma
1 teáskanál őrölt fehér bors
1 kávéskanál porcukor
fél citrom leve
Elkészítése:
A vaj felét felolvasztjuk, belerakjuk a sima, illetve réteslisztet, és kicsit összemelegítjük. Majd a tejet hozzáöntve sűrű péppé főzzük. Belekeverjük a sót, és hideg vízbe téve langyosra hűtjük. Ekkor hozzákeverjük a vaj másik felét, a tormát, és a többi hozzávalót is. Jó alaposan kikeverjük. Kis időre a hűtőbe tesszük.
Szendvicsekhez, hidegtálakhoz kitűnően felhasználható finom krém.
Én most sonkás szendvicshez használtam.
Hozzávalók:
1 nagyobb kígyóuborka
1 nagy pohár sűrű tejföl
1 szál póréhagyma
5 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
1 evőkanál oliva olaj
pár szem olajbogyó
só
őrölt bors
Elkészítés: Az uborkát durvára reszeljük, vagy vékony csíkokra
gyaluljuk, lesózzuk, és hagyjuk, hogy egy kis levet eresszen. A
fokhagymagerezdeket megpucoljuk. Az uborkát jó alaposan kinyomkodjuk, hozzáadjuk
az átnyomott fokhagymát, a tejfölt egy kis fehérborsot, az olajat, olajbogyót,
apróra összevágott kaprot. Jól átkeverjük. Letakarva 2-3 órára a hűtőbe tesszük,
hogy az ízek jól összeérjenek. Hűtőben maximum 2-3 napig eláll.
Zöldséges
hidegtál
Öntet:
2 kanál porcukor
2 kanál mustár
1 kávés kanál bors, só
2 dl étolaj
2 evőkanál reszelt ecetes torma
1 nagy doboz tejföl
1 dl kefir
Az összetevőket ebben a sorrendben jól kikeverjük és félre tesszük.
Elkészítés:
0,5 kg apróra vágott vegyes zöldséget (borsó, zöldbab, sárgarépa, zeller, fehérrépa stb. ) kicsit megfőzünk enyhén sós vízben roppanósra. Szűrő edénybe tesszük, hozzáöntünk 1 doboz konzerv főtt kukoricát és hagyjuk lecsepegni. Megfőzünk 5 db tojást.
Az öntetet ketté öntjük, egyik felébe 1 evőkanál szép pirospaprikát jól elkeverünk, a másik felében egy csapott evőkanál kurkumát (vagy curryport). 1.5 dl langyos vízbe feloldunk 2 dkg étkezési zselatint, forrásig melegítjük állandó keverés közben és lekapcsoljuk. Ne forraljuk soká mert forraláskor a zselatin elveszíti a zselésítő képességét! Langyosra hűtjük és felét a sárga, másik felét a piros öntetbe öntjük és jól elkeverjük. A zöldségeket szintén elfelezzük és egyiket a piros, másikat a sárga öntetbe keverjük. Kiöblített kuglófformába öntjük az egyik keveréket, beletesszük az 5 db főtt tojást.
Majd 5-10 perc múlva óvatosan rámerjük a másik öntetet. Hűtőszekrényben kb. 3-4 óra alatt megdermed. Tálra borítás előtt a kuglófforma külsejére csorgassunk forró vizet, így könnyebben kijön a formából!
Én berével tálaltam. De sonkával is nagyszerű étel.