Hidegtálak

 

 

 

 Cukkini saláta

 Endívia saláta

 Franciasaláta

 Kaszinó tojás

 Mentás gombasaláta

 Sajtrolád

 Sonkatekercs

 Svéd gombasaláta

 Szivárvány szelet

 Tartármártás citromosan

 Tavaszi fűszeres túró

 Téli vitaminsaláta

 Tojáskrém

 Tojásos céklakrém

 Tormakrém

 Tzatziki saláta

 Zöldséges hidegtál

 

 

 

 

 

 

Cukkini saláta    

 

Hozzávalók:

50 dkg nagyon fiatal, zsenge cukkini

1 darab paradicsom

3 szál újhagyma

1 gerezd fokhagyma

5 dkg kockára vágott sajt

1citrom leve

1 evőkanál fehérbor

5 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál balzsamecet

só, őrölt bors, kevés porcukor

bazsalikom, borsfű, tárkony levelek


Elkészítés:

A cukkinit mossuk meg, vágjuk fel vékony karikákra, sózzuk be.

A paradicsomot, az újhagymát, fokhagymát karikázzuk fel, adjuk hozzá a sajtot.

 

Az öntethez csavarjuk ki a citrom levét, keverjük el az ecettel, sóval és borssal, fehérborral, és  a porcukorral, majd kézi habverővel dolgozzuk bele az olíva olajat.


Az öntetet öntsük rá a salátára, és óvatosan, keverjük össze. Tálalás előtt szórjuk meg az összevágott zöldfűszerrel. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük, és tálalható.

Önállóan, vagy köretként is fogyasztható!

 

 

 

 

Endívia saláta     

 

Hozzávalók

1 nagy csokor leveles endívia saláta

3 szál újhagyma

1 alma felkockázva

2-3 dkg vágott dió

2 evőkanál mustár

1,5 dl olíva olaj

1 dl bor

1 evőkanál balzsamecet

3  evőkanál porcukor ( én hárs szirupot használtam)

só, bors

2 dl kefir

 

Elkészítése:

A leveles salátát megmossuk, és vízzel telt edényben hagyjuk ázni körülbelül 25 percig, hogy  a kesernyés íze csökkenjen.

Közben elkészítjük az öntetet: A mustárt a balzsamecettel, olíva olajjal, borral és a porcukorral kikeverjük. Hozzáöntjük az apró karikákra vágott újhagymát, a felkockázott almát és a vágott diót. Fűszerezzük sóval, borssal, majd végül a kefirrel összekeverjük. Beleforgatjuk az apróra tépett saláta levelet, és hűtőszekrényben lehűtjük legalább 1 órán át.

Hidegen tálaljuk.

 

Megjegyzés: Alacsony kalória, és magas ásványi anyag tartalmú étel!

 

 

Megjegyzés:

Én újabban az alábbi öntettel készítettem, ami nagy kedvencünkké vált. Ebbe a lébe mártogatjuk az alaposan megmosott és fogyasztásáig vízben tartott endívia salátát. De ha frissen mindet elfogyasztjuk, rá is önthetjük az összes lét a salátára:

- Ízlés szerint száraz fehérbor, hársszirup, balzsamecet, citromlé, olívaolaj.

 

  

 

 

 

Franciasaláta 

 

-ahogy én készítem:

 

Hozzávalók: 20 dkg borsó, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg zellergumó, 2 db alma, 10 dkg gomba, 10 dkg konzerv kukorica, 2 db ecetes uborka.
Elkészítése: A fenti zöldségeket apró kockákra vágjuk, az alma és az uborka kivételével puhára főzzük, és szűrőn lecsepegtetjük. Az összevágott almát és uborka darabokat a leszűrt zöldséghez hozzákeverjük. Ezután az alábbi mártással leöntjük és összekeverjük:
Mártás: 1 evőkanál mustár, 1 dl étolaj, 1 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 csipet só, 450 gramm tejföl. Mindezt fokozatosan simára keverjük.

 

 

 

 

Kaszinó tojás

 

Hozzávalók: 20 kemény tojás, majonéz, 3 dl tejföl, só, bors, kakukkfű, bazsalikom, mustár.

A kemény tojásokat meghámozzuk, egyik végüket levágjuk, és a résen kikaparjuk a sárgájukat. A sárgáját villával összetörjük, fűszerezzük, egy kevés majonézzel és mustárral kikeverjük, és az üregbe visszatöltjük. A tojásokat tálra ültetjük egymás mellé. Az egészet leöntjük tejföllel higított majonézzel, és lehűtve tálaljuk. Általában a töltelék több, mint amennyi belefér a tojásokba, ezért a maradék tölteléket a tojások alá szoktam teríteni.

 

 

 

Francia salátával és paradicsommal díszítve igazán ünnepi étel:

 

 

 

 

Mentás gombasaláta  

 

20 dkg gomba
10 dkg  reszelhető sajt
1 nagy fej vöröshagyma
1 nagy fej lilahagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál kimagozott olajbogyó
1 evőkanál citromlé
1 csokor borsmenta összevágva
só, cukor, törött feketebors
1 evőkanál mustár
450 gramm
tejföl
Paradicsom, saláta levél a díszítéshez.

 

Elkészítés: Először megtisztítjuk a gombát, majd vastag szeletekre vágjuk. Kevés forrásban lévő sós vízbe dobjuk. 5 perc főzés után leszűrjük és kihűtjük. A vöröshagymát és a lilahagymát is megtisztítjuk, vékony karikákra vágva megsózzuk. A mártáshoz az olajat elkeverjük a citromlével, a mustárral, borssal, sóval, cukorral és a mentával, és hozzákeverjük a tejfölt. A hagymát 10 perc pihenés után hozzáadjuk a mártáshoz, majd a már kihűlt gombát, az olajbogyót és a reszelt sajtot is. Jól hűtve tálaljuk! Friss saláta levélre halmozzuk, paradicsom karikákkal díszíthetjük!

 

 

 

 

Sajtrolád   

 

Hozzávalók:

30 dkg trappista sajt,
10 dkg főtt sonka,
10 dkg krémsajt,
5 dkg reszelt füstölt sajt
2 db főtt tojás,
1,5 dl tejföl
1 mokkás kanál só,
1 csokor snidling apróra vágva
1 piros húsos paprika apróra vágva

Elkészítés:
A tojást és a sonkát apró kockákra vágjuk, belekeverjük a többi hozzávalót. A kb. 1,5 cm vastag sajtot kicsit felmelegítjük mikróban (1,5 perc), vagy meleg vízben. Ezután 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, mint a tésztát, cikkekre vágjuk. A masszát rákenjük a sajtra, és feltekerjük. Végül a maradék masszát is mellé halmozhatjuk.
 

  

 

 

 

Sonkatekercs  

 

Hozzávalók:

 

10 dkg gépsonka,( vagy csemege karaj), 1 evőkanál majonézes torma, 10 dkg ömlesztett sajtkrém, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 csokor apróra vágott snidling, egy kiskanál borsikafű.

 

Elkészítés:

Majonézes tormát teszünk a sajtkrémhez, majd jól elkeverjük. Hozzáreszeljük a füstölt sajtot, a snidlinget, borsikafűvet és ismét elkeverjük. A sonkaszeleteket egyenként megtöltjük vele, és feltekerjük. Salátalevélen, paprikával, paradicsommal díszítve tálaljuk.

 

  

 

 

 

Svéd gombasaláta  

 

50 dkg gombát alaposan mossunk meg, majd szeleteljük fel. Adjunk hozzá egy nagy fej apróra vágott vöröshagymát, és 4 evőkanál étolajon, fedő alatt pároljuk, amíg az összes levét elfövi. Ha túl száraz a gomba és nem enged elég levet, akkor öntsünk alá egy kis vizet, hogy puhára párolódjon. A zsírjára sütött, hagymás gombához tegyünk 2 dl sűrű paradicsomlevet, 1 teáskanál szőlőcukrot, 1 teáskanál sót,  fél mokkáskanál őrölt babérlevelet, egy teáskanál friss kakukkfüvet, egy teáskanál borsfüvet, (ha nincs őrölt borsot) és egy evőkanál citromlevet, egy fél citrom reszelt héját, 2 szál petrezselymet apróra vágva.

Végül öntsünk rá 2 - 3 dl vizet, és jól összekeverve lassan forraljuk fel. Hűtőszekrényben másnapig érleljük.

 

 

 Hidegen tálaljuk. Salátalevelekkel bélelt tálban szervírozzuk, és vékony citromkarikákkal, kakukkfűvel díszítjük.

 

 

 

 

Szivárvány szelet  /Maresz

- ahogy én csináltam:

Hozzávalók: 8 kemény tojás, 3 dl majonéz,  10 dkg borsó megfőzve, 1 nagy sárgarépa megfőzve, kockára vágva
, 2 dl víz, 1 húsleveskocka, 8 szelet sonka.  1 csomag ( 25 gramm) étkezési zselatin.

Elkészítés: 4 tojás sárgáját a majonézzel, és kb. 1 dl tejföllel kikeverjük. 4 tojás fehérjét apró kockára vágjuk, a zöldborsót , sárgarépát belekeverjük. A vízbe beletesszük a leveskockát, és 1 nagy csomag étkezési zselatinnal összefőzzük, mikor kihűlt belekeverjük az előbbi masszába.

Egy őzgerincformát kibélelünk alufóliával, majd belefektetünk 4 szelet sonkát. Erre öntjük a massza felét, majd erre helyezzük egymás mellé a maradék főtt tojásokat. A maradék masszát ráöntjük, majd befedjük  vékony sonkával. Néhány órai pihentetés után kifordítható és szeletelhető!

 

  

 

 

 

Tartármártás citromosan   

 

Hozzávalók:

1 evőkanál mustár,

1 mokkáskanál őrölt bors,

1 csipet só.

 

Elkészítése: Mindezt kikeverni annyi olívaolajjal, amennyit felvesz, kb. 1,5 dl-el. Aztán beleöntünk fél citrom levét és a lereszelt héját. Ezzel tovább keverjük, és beleteszünk 1 evőkanál porcukrot. ( Én most hársfa szörppel helyettesítettem a porcukrot). Utána hozzákeverünk egy nagy ( 375 gr-os) tejfölt. Alaposan összekeverjük, és lehűtjük.

Isteni finom így együtt hidegen!

 

 

 

 

Tavaszi fűszeres túró   

 

Hozzávalók: 25 dkg túró, 1 dl tejföl, 1 db újhagyma, 1 db zöld fokhagyma, 1 csokor kapor, 1 csokor tárkony, só, őrölt bors, őrölt kömény,  őrölt pirospaprika, 10 dkg keménysajt

Elkészítése: A túrót összetörjük és a tejföllel elkeverjük. Beletesszük az apróra vágott zöld fűszereket, sóval, borssal, köménnyel, őrölt piros paprikával ízesítjük. Rászórjuk a kockára vágott sajtot, paradicsom szeletekkel, olíva bogyóval, esetleg zöld fűszerekkel díszíthetjük.

Lehűtve fogyasztjuk.

 

 

 

 

Téli vitaminsaláta 

 

Hozzávalók:

50 dkg savanyú káposzta

1 darab közepes sárgarépa

2 darab kisebb lilahagyma

1 darab kisebb zeller

1 darab kisebb fekete retek

3 evőkanál olívaolaj

 

Elkészítése:

A zöldségféléket vékony csíkokra vágjuk. A lilahagymát vékonyan felkarikázzuk. Egy salátás tálban az egészet összekeverjük a savanyú káposztával.3 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, majd ismét összekeverjük. Ezután hűtőbe tesszük néhány órára összeérni.

Megjegyzés: Sózni, borsozni, fűszerezni nem kell, mert  a savanyú káposzta megoldja.

 

 

 

 

Tojáskrém 

 

12 db kemény tojást felkarikázok, 2 nagy vöröshagymát apróra vágok. Fűszerezem sóval, őrölt borssal, 1 teáskanál őrölt pirospaprikával, kakukkfűvel, oregánóval és egy kis ételízesítővel. Rakok bele 1 evőkanál bazsalikomot,  2 evőkanál mustárt,  és egy 450 grammos tejfölt. Mindezt alaposan összekeverem, esetleg merülő mixerrel jól összepépesítem. A végén megszórom egy marék apróra vágott snidlinggel.

 

 

 

 

Tojásos céklakrém 

 

Hozzávalók:

1 kiskanál mustár,

2 dl tejföl,

4 főtt tojás apróra vágva,

1 közepes cékla lereszelve nyersenkis lyukú reszelőn,

1 púpozott evőkanál reszelt torma (esetleg ecetes torma),

fél citrom leve,

só,

bors.

 

Elkészítése:

A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Ezután 1 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.

Pirítóshoz, de friss kenyérhez is kiváló.

 

Megjegyzés:

Méregtelenítő, rákellenes és vérképző hatású. Nem kérdés, hogy a cékla rendszeres fogyasztásával közérzetünk is javul, de az esetleges gyomorpanaszokat is megszünteti.

 

 

 

 

Tormakrém     

 

Hozzávalók:

10 dkg vaj

2 evőkanál simaliszt

1 kávéskanál rétesliszt

4 dl tej

1 kávéskanál só

5 evőkanál ecetes reszelt torma

1 teáskanál őrölt fehér bors

1 kávéskanál porcukor

fél citrom leve

 

Elkészítése:

A vaj felét felolvasztjuk, belerakjuk  a sima, illetve réteslisztet, és kicsit összemelegítjük. Majd a tejet hozzáöntve sűrű péppé főzzük. Belekeverjük a sót, és hideg vízbe téve langyosra hűtjük. Ekkor hozzákeverjük a vaj másik felét, a tormát, és a többi hozzávalót is. Jó alaposan kikeverjük.  Kis időre a hűtőbe tesszük.

Szendvicsekhez, hidegtálakhoz kitűnően felhasználható finom krém.

Én most sonkás szendvicshez használtam.

 

 

 

 

Tzatziki saláta  


Hozzávalók:

 1 nagyobb kígyóuborka
 1 nagy pohár sűrű tejföl
 
1 szál póréhagyma
 
5 gerezd fokhagyma
 1 csokor kapor
 
1 evőkanál oliva olaj
 
pár szem olajbogyó
 só
 őrölt bors

Elkészítés: Az uborkát durvára reszeljük, vagy vékony csíkokra gyaluljuk, lesózzuk, és hagyjuk, hogy egy kis levet eresszen. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk. Az uborkát jó alaposan kinyomkodjuk, hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát, a tejfölt egy kis fehérborsot, az olajat, olajbogyót, apróra összevágott kaprot. Jól átkeverjük. Letakarva 2-3 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Hűtőben maximum 2-3 napig eláll.

 

 

 

 

Zöldséges hidegtál

Öntet:

2 kanál porcukor
2 kanál mustár
1 kávés kanál bors, só
2 dl étolaj
2 evőkanál reszelt ecetes torma
1 nagy doboz tejföl
1 dl kefir
Az összetevőket ebben a sorrendben jól kikeverjük és félre tesszük.

Elkészítés:

 

0,5 kg apróra vágott vegyes zöldséget (borsó, zöldbab, sárgarépa, zeller, fehérrépa stb. ) kicsit megfőzünk enyhén sós vízben roppanósra. Szűrő edénybe tesszük, hozzáöntünk 1 doboz konzerv főtt kukoricát és hagyjuk lecsepegni. Megfőzünk 5 db tojást.

Az öntetet ketté öntjük, egyik felébe 1 evőkanál szép pirospaprikát jól elkeverünk, a másik felében egy csapott evőkanál kurkumát (vagy curryport). 1.5 dl langyos vízbe feloldunk 2 dkg étkezési zselatint, forrásig melegítjük állandó keverés közben és lekapcsoljuk. Ne forraljuk soká mert forraláskor a zselatin elveszíti a zselésítő képességét! Langyosra hűtjük és felét a sárga, másik felét a piros öntetbe öntjük és jól elkeverjük. A zöldségeket szintén elfelezzük és egyiket a piros, másikat a sárga öntetbe keverjük. Kiöblített kuglófformába öntjük az egyik keveréket, beletesszük az 5 db főtt tojást.

 

 

Majd 5-10 perc múlva óvatosan rámerjük a másik öntetet. Hűtőszekrényben kb. 3-4 óra alatt megdermed. Tálra borítás előtt a kuglófforma külsejére csorgassunk forró vizet, így könnyebben kijön a formából!

 

  

 

Én berével tálaltam. De sonkával is nagyszerű étel.

 

 

 

 

Vissza a kezdő oldalra

Lap teteje  

 

 

 



 

eXTReMe Tracker