Edit

 

     Tortasuli

     Tortasuli fórum

 I. Sütemények

II. Edit konyhája

 

 

 I. Sütemények

 

 5 perces bögrés csokis süti

 Banán kenyér

 Citromos linzerkorongok

 Energia kókusz gólyok

 Görög Baklava

  Krémes

 Kukorica muffin

 Meggyes-diós muffin

 Menyasszonyi torta

 Mini krémsajt torta cseresznye szósszal

 Összedobálós Piskóta

 Pekán Pite

 Pihe könnyű tea keksz

 Sajtos-baconos_krumplis pogácsa

 Sütőtökös kosárkák

 Üveg süti

 Zebra csokis-vaníliás Sajt torta

 

 

 

 

II. Edit konyhája

 

 Amerikai töltött paprika

 Baconos-bazsalikomos csirkemell tekercsek

 Chili recept: (bab nélküli)

 Chilis bab kukorica muffinnal

 Csirkehúsos pite (chicken pot pie)

 Egybe sült malac vegyes sült zöldség körettel

 Fajita (Fahita)

 Grillezett csirkemell spenót salátával

 Gyömbéres csirkemell

 Karfiol krém leves

 Káposztás tészta

 Krém paradicsom leves

 Mustáros marhaszelet

 Paradicsomos káposzta húsgombóccal

 Pásztor tarhonya (Füstölt pulyka kolbásszal)

 Pikáns tojás

 Rakott baconos-sajtos csirkemell vagy pulykamell

 Rakott Kel kicsit másképp

 Rizi-bizi

 Savanyú káposztás sertéshús gerslivel

 Tavaszi Tortellini

 Tepsis pulykacomb sajtos brokkolival és rizi-bizivel

 Túrógombóc

 

 

 

 

 

   I. Sütemények

 

A legveszélyesebb sütirecept
5 perces bögrés csokis süti


· 4 evőkanál liszt
· 4 evőkanál cukor
· 2 evőkanál kakaó
· 1 tojás
· 3 evőkanál tej
· 3 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj
· 3 evőkanálnyi csoki darab (kihagyható)
· egy csepp vanília aroma
· 1 nagy bögre


Tegyük a száraz hozzávalókat a bögrébe és keverjük jól össze. Adjuk hozzá a tojást is és jól keverjük el. Öntsük hozzá a tejet és az olajat (vajat) és ismét keverjük meg. Adjuk hozzá a csoki darabokat (ha használjuk) és a vaníliát és ismét keverjük meg.

Tegyük a bögrét a mikrohullámú sütőbe és kapcsoljuk be 3 percre 1000 watton (magas fokozaton). A sütemény felemelkedik a bögre széléig, de ne aggódjunk!

Hagyjuk kissé kihűlni és helyezzük kistányérra.

És miért veszélyes? Mert így csak öt percre leszünk attól, hogy éjjel-nappal csokis sütit együnk!

 

  

 

 

 

Banán kenyér


Hozzávalók:
28 dkg liszt
csipet só
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál fahéj (vagy mézes fűszer keverék)

1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
2 tojás lazán felverve
kb. 4-5 érett banán villával összetörve


(Ehhez az a banán jó, ami már túl van érve és nem enné meg senki. A túl érett banánokat egyébként ha nincs időnk megcsinálni banán kenyérnek, akkor egy zacskóban fagyasszuk le, és bármikor ha kiolvasztjuk süthetünk belőle süteményt).


24 dkg kristálycukor
1/2 csésze olvasztott vaj vagy olaj
10 dkg durvára vágott dió

A száraz anyagokat összekeverünk egy tálban a cukor kivételével.

A tojást, olajat, pépesített banánt a cukorral felhabosítjuk, majd a száraz összetevőkkel lazán összekeverjük... Nem kell túl keverni a masszát... nem baj ha egy kicsit csomós.

Kizsírozott, kristálycukorral kiszórt őzgerinc formába vagy hosszúkás kenyérsütő formába simítjuk a masszát és közepes lángon kb. 50 percig sütjük... Ez attól is függ, milyen formában van a massza. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje is átsült-e jól.

Nagyon finom langyosan vajjal megkenve kávéhoz, de magában is fincsi. A gyerekek nagy kedvence.

Itt van frissen kivéve a sütőből.. a teteje szokás szerint megreped, de ez nem baj.

 

  

 

 

 

Citromos linzerkorongok


25 dkg lágy vaj

30 dkg porcukor

1 vaníliás cukor


ezt mind habosra keverjük a mixerrel, belecsavarunk 1 citrom levét és a reszelt héját is hozzákeverjük, majd 40-45 dkg lisztet hozzádolgozunk. A tészta lágy lesz, ezért be kell tenni a hűtőbe legalább 1 órát állni, és ezután lehet nyújtani 5 mm vastagságúra. Tetszés szerint szaggatjuk és világosra sütjük. Gyorsan sül, és vigyázni kell vele ahogy a széle már picit barnul ki kell venni.

Én 2 féle képpen használtam fel ezt a recit:

1, golyókat formáztam és a közepébe mélyedést csináltam az ujjammal, amibe málna dzsemet tettem. Nem szabad sokat tenni belőle, mert különben kifolyik a süléskor és összemaszatolja a tésztát.


2, korongokat szaggattam és sülés után vaníliás Royal Icing-gal díszítettem. Miután a díszítés megszáradt egy ecsettel gyöngyház színű lazurporral beporoztam őket, ettől kicsit ünnepi hatásuk lett.

 

 

 

 

Energia kókusz golyók:

(saját recept)

1 csésze durvára vágott dió

1 csésze szeletelt mandula (kicsit összetörve)

2-3 evőkanál kakaópor

4-5 evőkanál méz ízlés szerint (én Steviaval kevertem)

1 vaníliás cukor

kb. 1 csésze forró víz vagy tej

2 csésze aszalt gyümölcs vegyesen amit szeretünk (én aszalt meggyet, áfonyát, szilvát, málnát raktam bele) .

1 csésze búzacsira

1/2 csésze búzakorpa

1/2 csésze őrölt lenmag

1/2 csésze szezám mag

2 csésze összetört kukorica pehely vagy műzli

5 dkg olvasztott vaj


kókuszreszelék a hempergetéshez


Minden hozzávalót szárazon összekeverünk, a mézet rácsurgatjuk, a forró vízből annyit adunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk. Golyókat formázunk és kókusz reszelékbe forgatjuk.

Nagyon fini egészséges édesség.

 

  

 

 

 

Görög Baklava:


1 kg durvára darált dió

2 evőkanál fahéj

20-30 dkg darált keksz

25 dkg vaj vagy margarin

Réteslapok (nem tudom pontosan mennyi van az otthoni csomagolásban, nekem 2 csomaghoz volt elég)

 

cukorszirup:

2 csésze kristálycukor

2 csésze víz

1/2 citrom szeletelve

1 fahéj rúd

 

Ezt mind összefőzzük amíg szirupos lesz, nem kell túl sűrűre főzni, mert mielőtt levennénk a tűzről, hozzákeverünk 1 csésze mézet. Miután egyet rottyant, levesszük a tűzről és félre tesszük, a citromot megehetjük, a fahéjat kivesszük belőle.

A diót a fahéjjal és a keksszel összekeverjük. A rétes lapokat szétnyitjuk és a felső réteget megkenjük a cukorsziruppal, majd rászórunk a diós keverékből, hogy szépen betakarja mindenhol.

Egyszerre 3 lapot emelünk fel, és feltekerjük mintha bejglit sütnénk, majd szépen egymás mellé lefektetjük a tepsibe. Amikor elfogytak a réteslapok és készen vagyunk, egy éles késsel 3 cm-es darabokra vágjuk a rudakat, majd felolvasztjuk a 25 dkg vajat és szépen a tészta tetejére locsoljuk.

Nem baj ha úgy néz ki a vajban tocsog.. fel fog szívódni sülés közben minden csepp.

Közepes hőfokon aranysárgára sütjük. Még melegen ráöntjük a maradék cukorszirupot és egy napig állni hagyjuk hűvös vagy szobahőmérsékleten.

 

 

 

 

Krémes


Tészta
:


25 dkg liszt,  kb. 6 dkg margarin , 1 tojás sárgája, 1 dl tejföl, 1 mokkás kanál ecet, csipet só...

 

Mindent összegyúrsz jó sima tésztává, 1 órát kell pihentetni.  Majd kinyújtani, és 6 dkg fagyos margarint a kinyújtott lapra ráreszelni, meghajtogatni, kettéosztani és 2 lapot sütni. Én egy kisebb méretű tepsi hátlapján sütöttem. Ha nem akarod akkor nem kell meghajtogatni, de akkor tedd bele a 12,5 dkg  margarint.

Amikor megsült, akkor az egyik lapot szabd bele egy kisebb magas falú tepsibe, vagy ha nem elég magas a fala akkor csinálj neki peremet alufóliából, hogy a krémet majd megtartsa. A másik lapot vágd fel előre akkora kockákra amekkora krémes szeleteket akarsz.

Az én tepsim mérete kb. 25 x 25 cm. Ha nagyobb tepsibe csináljátok és magas krémmel, akkor érdemes megduplázni a krém mennyiségét.

 

Krém:


2 tasak puding, 2 csomag vaníliás cukor,7 dl tejben megfőzve némi édesítőszerrel, (én Spledat használtam).  Használhatsz cukrot ízlés szerint.

Amikor a puding megfőtt, hideg vizes edénybe állítottam, hogy hamar lehűljön, közben kavargattam néha,  hogy ne bőrösödjön be... Közben megcsináltam a marshmallowt, és amikor felverődött sűrű habbá, akkor a lehűtött pudingot belekevertem szépen lazán.


Marshmallow


Feloldunk 28 gr zselatint 12 evőkanál vízzel. Majd a 6dl porcukorból és kb. 2 dl vízből cukorszirupot főzünk... jó sűrűt!

A zselatint és a cukorszirupot ahogy besűrűsödött, rögtön úgy forrón összeöntjük egy tálba, és mixerrel addig keverjük, amíg szép sűrű kemény habot kapunk. Ezt keverjük össze a kihűtött pudinggal.

 

 

Ezután rákened az alsó lapra, majd rárakod a felvágott kockákat szorosan egymás mellé.

 

Ha francia krémest akarsz csinálni, akkor ne rakd rá a kockákat még, hanem tedd be a hűtőbe a krémest megdermedni, és csak azután kend rá a felvert tejszínhabot, és erre rakd a kockákat.

 

Ezt a krémet csokis pudinggal is csinálhatjátok és piskótába is tölthetitek.

 

Végül is kipróbálhatjátok a különféle ízű pudingokat ezzel a módszerrel, és szerintem gyümölcstortára is fini a gyümölcsök alá.

 

  

 

 

 

Kukorica muffin


Hozzávalók:
1 csésze liszt
1 csésze kukorica dara
1 teáskanál sütőpor
1.5 teáskanál só
2 evőkanál cukor


Az összes száraz alapanyagot egy tálban összekeverjük.


Egy másik tálban összekeverünk:

1 tojást
3 evőkanál olvasztott vajat vagy olajat

1 csésze aludttej, kefir vagy tej

A folyadékot összedolgozzuk lazán a száraz anyagokkal. Nem kell túlkeverni, ...nem baj ha csomós marad. Beleszaggatjuk a kizsírozott muffin sütőbe vagy sima tepsibe öntjük, és közepes lángon szép sárgás barnára sütjük. Melegen kínáljuk félbe vágva és vajjal megkenve.

Tetszés szerint lehet a kukorica muffint egy doboz konzerv kukoricával dúsítani.

 

 

 

 

Meggyes-diós muffin


30 dkg liszt

3 evőkanál sütőpor

1/2 teáskanál só

20 dkg cukor

1 tojás

2.5 dl tej

1/2 dl olaj

1 teáskanál fahéj

1 narancs vagy citrom reszelt héja


meggy, durvára vágott dió, aszalt gyümölcs, csoki darabkák tetszés szerint.


A száraz anyagokat egy tálban összekeverjük, majd a nedves anyagokat is egy másikban, a liszt és keverék közepébe egy mélyedést csinálunk, beleöntjük a folyadékot és egy fakanállal lazán néhány keveréssel éppen hogy csak elvegyüljenek az anyagok összekeverjük a tésztát. Nem szabad túl keverni simára a tésztát!!!

Amikor úgy gondoljuk, hogy még itt-ott csomós, az nem baj, majd a tészta elvégzi a maga dolgát és nem lesz csomós.

Muffin formába öntjük és közepes lángon megsütjük.

 

 

 

 

Menyasszonyi torta


A lépések a következők:

Két 30 cm kerek tortát sütni

1 db 22 cm tortat.


E
zt a diós piskóta receptjét sütöttem meg 3x

4 tojás sárgája,

10 evőkanál víz,

15 dkg kristálycukor,

4 evőkanál olaj,

Ezt mind habosra keverjük.


20 dkg lisztet 10 dkg darált diót , 1/2 csomag sütőport összekeverünk és a tojásos masszába forgatjuk. A tojások habját 15 dkg kristálycukorral kemény habbá verjük és a masszába forgatjuk.

Közepes lángon kb. 30 percig sütjük.


Krém: 8 púpos evőkanál lisztet 6 tojás sárgájával, 8 dl tejjel simára keverünk és lassú tűzön besűrítjük. Ha kihűlt, 70 dkg vajjal, 4 vaníliás cukorral, ízlés szerinti mennyiségű porcukorral habosra keverjük.


A 30 cm-es tortákat két lapba vágjuk.

A 22 cm-eset 3 részre vágjuk, a Lapokat kevés rummal vagy rum aromás cukorsziruppal megspricceljük, és megtöltjük. A tortákat én kívülről hagyományos amerikai vajkrémmel vontam vékonyan, mert a kocsi hátuljában utazott 6 órát, és úgy gondoltam, az jó tartást fog adni a tortának az utazás közben is. De ezt tetszés szerint mindenki úgy csinálja,  ahogy szereti.

Az előre legyártotta csoki forgácsokkal körbe raktam úgy, hogy a torta oldalát bekentem még egy kevés friss vajkrémmel, hogy a csoki beleragadjon.

 

A csoki rudakhoz műanyag fóliát felvágunk téglalap alakúra. A fólia nem papír! Könnyen hajlítható fólia kell hozzá, ami merev is egy kicsit, de lehet belőle tekerni kis rudat is (én is vettem legalább 4 féle fóliát, mire rátaláltam a megfelelőre). Akkora téglalapokat kell vágni, amekkora rudakat szeretnétek, de egy kicsit nagyobbat hogy ne kelljen a széléig teljesen kikenni a csokival. Az egyik hosszanti oldalon kell csak a széléig bekenni a csokival, a szembe szélénél hagyjatok ki kb. 1 cm-t, mert oda fog behajolni a megkent széle a másik oldalnak ahol, teljesen a széléig van a csoki kenve. Nem tekersz rá a csokis részre, csak pont a csokiig, és így egy rudat formálsz belülről a csokiból... Ez nem tekert csiga vonalban mint a piskóta tekercs, ez csak egy rúd ami belülről üreges. Az az 1 cm, amit kihagysz a szélénél, az fog ráhajolni a szembe lévő oldalon, és azt kell rögzíteni a cellux-al hogy ne nyíljon szét, vagy ne pattanjon szét, mert a fólia szét rúgja magát ha nem ragasztod meg. Így berakod a fagyasztóba kb. 5 percre, és miután szét vágtad a ragasztásnál, a fólia rögtön szétugrik (mert merev) de a csoki rúd az megdermedve ott marad a közepén. Higyjétek el nagyon egyszerű, ha hozzáfogtok akkor az egész magától érthetően adja magát. Különben lehet vékonyabb rudakat is csinálni, csak akkor keskenyebb sávban kell rákenni a csokit és akkor a fóliából többet hajtasz kívül be, az a lényeg, hogy az a része ahol a széléig ki van kenve a fólia az hajlik befele a másik oldal felé. 

 

 

  

 

Óvatosan összetekerjük, majd cellux-szal rögzítjük a rudakat. A mélyhűtőbe betesszük néhány percre amíg a csoki megköt, és a ragasztó szalagot óvatosan felvágjuk egy késsel. Ahogy a fólia szétnyílik, a csoki rúd kiválik belőle.

 

  

  

 

 

A következő három képre kattintva nagyobb méretben is látható a kép!

 

  

 

 

 

Mini krémsajt torta cseresznye szósszal


Hozzávalók:

60 dkg krémsajt (Filadelfia, vagy más sima krémsajt, esetleg natur turokrem)

5 tojás

1 tasak Dr Oetker vaníliás pudingpor

30 dk porcukor

1 teáskanál sütőpor

1 vaníliás cukor

1 csomag kerek alakú piskóta szerű keksz, vagy valami hasonló finom keksz ami belefér a muffin sütő aljába.

A díszítéshez gyümölcs szósz (cseresznye, meggy, őszibarack, ananász, friss málna, eper, ribizli. ..stb.)

 

A krémsajtot a tojások sárgájával, fele adag porcukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük, a pudingot a sütőporral elkeverjük és a sajtkrémhez adjuk. A tojások fehérjéjét a maradék porcukorral kemény habbá verjük és lazán beleforgatjuk a sajtkrémbe.

 

 

A muffin sütőket kibéleljük muffin papírral vagy alufóliával (én az utóbbit szeretem, és alufóliából házilag is lehet készíteni).

Na hát akkor itt van hogyan kell alufóliából muffin formát csinálni:
Először is kilapítunk egy papír muffin formát, és ugyanakkorára kivágjuk az alufóliát. Ezután keresünk valamit ami kb. ugyanakkor nagyságú, mint a muffin sütő alja, és ezzel belenyomkodjuk a formába, hogy felvegye az alakját. (én a bors darálómat használtam erre, mert pont akkora az átmérője).

 

  

 

.... és woala! Kész a muffin forma alufóliából:

 

  

 

 

A kekszekből egyet-egyet a forma aljába teszünk, majd a sajtkrémmel 3/4 részig megtöltjük a muffin formákat.

 

  

 

 Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 15 percig sütjük. Kivesszük a formából alufóliával együtt és hagyjuk kihűlni. Közben berakhatjuk a következő adagot. Amikor kihűltek, a közepén kis mélyedés keletkezik amibe jól bele lehet a gyümölcsöt rakni.

 

  

 

Gyümölcs szószt csinálhatunk bármilyen gyümölcsből. Legjobban konzerv gyümölcsből lehet csinálni. Kb. 7 dl konzerv gyümölcs a levével együtt.

2 evőkanál kukorica keményítő kevés vízben elkeverve. Ha édesebbre szeretjük, akkor adhatunk hozzá cukrot ízlés szerint.

A keményítőt elkeverjük a gyümölccsel, és a gázon melegítve besűrítjük. Ha kihűlt, a muffinok tetejére teszünk egy kiskanállal belőle. Ez nem zselatinos szósz, hanem ugyan az a fajta szósz amit a pie-okban használnak az almához,  meggyhez, cseresznyéhez stb.

Kb. 40 db. lesz belőle.

 

 

 

 

Összedobálós Piskóta:

Ez elvileg egy tradicionális menyasszonyi torta receptje, de én ezt szoktam sütni a kuglófhoz, és a gyümölcskenyérhez is. Nagyon finom, és ha emeletes tortát csinálsz belőle, akkor jól díszíthető és stabil tortád lesz.


35 dkg puha vaj vagy margarin
60 dkg kristálycukor
5 tojás
1 csomag vaníliás cukor
42 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1/4 mokkáskanál só
2,5 dl tej

 

Egy 20 cm-es tortaformához a fele recept is elég.


Ízesíthetjük tetszés szerint mandula aromával (nagyon finom bele) reszelt narancs, citrom héjjal, néhány csepp citromlével, összevágott aszalt gyümölcsökkel, dióval stb...

 

A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat.

A lisztet elkeverjük a sütőporral majd felváltva a tojásos keverékhez adjuk felváltva a tejjel. A végén hozzáadjuk a tetszés szerinti ízesítőket.

Előmelegített sütőben, közepes lángon szép arany barnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is jól átsült-e. (A forma nagyságától függően 50-70 percig is süthetjük!)

 

  

 

 

Most kuglóf formában  sütöttem:

 

 

 

Pekán Pite

(tradicionális amerikai sütemény)


Hozzávalók:

készen vásárolt linzerlap vagy pie tészta egy 25 cm-es sütő forma kibéleléséhez, vagy a már korábban feltett pie tészta receptje a csirkés piténél.


Pekan töltelék:

( szerintem mivel a pekán dió igen drága otthon ezért sima dióval is meg lehet próbálni, mert biztos ugyanolyan finom lesz)

2 csésze durvára vágott pekán dió, de lehet egészbe is hagyni ha valaki úgy szereti

4 egész tojás kicsit felverve

1.5 csésze kukorica szirup

2/3 csésze cukor

7 dkg vaj olvasztva

1 zacskó vaníliás cukor

ízlés szerint fahéj


A töltelékhez valókat összekeverjük, a diót hozzáadjuk és óvatosan a tésztával kibélelt formába töltjük.

zepes lángon kb. 45 percig sütjük amíg a közepe is átsül. Ha esetleg a széle nagyon sülne, akkor letakarhatjuk alufóliával. Kivesszük és langyosra hűtve vagy hidegen kínáljuk felvert tejszínhabbal.


Különböző variációk erre a süteményre:

A diót ha előzőleg megpörköljük a sütőben egy kicsit, sokkal zamatosabb ízt fog adni. Én kandírozni szoktam a diót is, amit úgy csinálok, hogy kevés barna vagy fehér cukorból szirupot főzök, adok hozzá fahéjat, esetleg mézes sütemény fűszert és ezt a nyers dióra öntöm, jól összeforgatom vele majd beleterítem egy tepsibe és a sütőben nagy lángon, néha megkevergetve megpirítom. Miután kezd barnulni kiveszem és hagyom hogy kiszáradjon a levegőn (kb. 5 perc és a cukor ráköt), közben kavargatom, hogy ne ragadjanak össze.


2.variació:

A pekán pie ha megsült, lecsurgathatjuk karamellel mert az nagyon finom ízt ad neki.

 

 

 

 

Pihe könnyű tea keksz:


45 dkg vaj

1,5 csésze cukor

3,5 csésze liszt

1 csipet só

1 mokkáskanál fahéj

1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg

1 csomag vaníliás cukor

3 tojás sárgája

1 citrom reszelt héja és fél citrom leve


A vajat a cukorral habosra keverjük a mixerrel, hozzáadjuk a tojások sárgáját, fűszereket, sót, vaníliát, citromlevet és héját, majd a lisztet. Lágy masszát kell, hogy kapjunk. Az anyagot betöltjük a habzsákba és egy nagyobb méretű csillagcsővel kinyomjuk a tésztát a sütőpapírra. Közepes lángon világosra sütjük. Körülbelül 10-15 perc.

Sülés után rögtön meghintjük vaníliás porcukorral. Vigyázni kell vele, mert nagyon hamar törik sülés után... Jobb ha megvárjuk míg kihűl. Nagyon finom omlós keksz. Az ízesítő anyagokat lehet variálni ízlés szerint.

 

  

 

 

 

Sajtos-baconos_krumplis pogácsa


Hozzávalók:


35 dkg liszt

20 dkg teljes kiőrlésű liszt

10 gr őrölt lenmag

1 dl tej + 1 dl vízben pici cukorral 3 dkg élesztő megfuttatva

4 evőkanál krumplipüré

1 evőkanál só

1 evőkanál sikér

10 dkg vaj + 2-3 dkg vaj olvasztva a kenéshez

4 evőkanál tejföl

25 dkg kockára vágott bacont kisütünk ropogósra

30 dkg reszelt sajt


Minden hozzáválót a kenyérsütő gépben egyberakunk és megkelesztünk, a bacon, sajt és a 2-3 dkg vaj kivételével. Amikor megkelt, kivesszük a gépből, lisztezett deszkán kinyújtjuk, a tészta felét az olvasztott vajjal megkenjük, sajttal és a baconnal megszórjuk, és a tészta másik felét ráhajtjuk. Majd ennek a felületnek is a felét megkenjük és megszórjuk, és a fele tésztát ráhajtjuk. Végül kinyújtjuk kb. 2 cm. vastagra, tetejét lekenjük és a maradék sajttal megszórjuk. Kiszaggatjuk és a tepsiben 40 percig pihentetjük.

Előmelegített sütőben közepes lángon pirosra sütjük.

 

 

 

 

Sütőtökös kosárkák:


A tésztájához Noémi leveles tésztáját csináltam, és nem vártam vele semmit a hűtőben, hanem egyből raktam a kosárkákba, mert nem volt időm várni vele, de gondolom ha vártam volna még finomabb lett volna.

 

Leveles tészta recept  (Noémitől)

30 dkg liszt

csipet só

25 dkg margarin

6 evőkanál hideg víz

1 evőkanál ecet

 

Mindent összedolgozunk. Noémi szerint ragadni fog a tészta, nekem nem ragadt egyáltalán, biztos azért, mert nálunk más a liszt egy kicsit.


A kosárkákat kibéleljük diónyi tésztával és a következő tölteléket tesszük bele.


Sütőtök krém:

3 nagy tojás

1 csésze barnacukor

1 teáskanál só

2 teáskanál mézes fűszerkeverék

50 dkg sütőtökpüré

( ha nincs konzerv sima sütőtököt megpárolunk és összetörünk)

2 dl sűrű tejszín

 

Az anyagokat összekeverjük simára és a kosárkákat megtöltjük vele.

Közepes lángon 20-25 percig sütjük. (fogpiszkálóval ellenőrizhetjük megsült-e a belseje.)

Miután kihűltek, tetszés szerint felvert tejszínhabbal vagy édes krémsajt rózsákkal díszítjük.

 

Krémsajt rózsa:

 

20-25 dkg krémsajt (ízesítés nélküli)

1 zacskó vaníliás cukor

10 dkg lágy vaj

1,5 csésze porcukor

 

Ezt a mixerrel felhabosítjuk, habzsákba töltve a kihűlt kosárkák tetejére nyomjuk és kevés fahéjat szitálunk a tetejére.

 

 

 

 

Üveg süti

(Limara mézes kalács receptje alapján kicsit kibővítve)


200 gr méz
150 gr margarin
250 gr porcukor
4 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál szegfűszeg
1 kávéskanál fahéj
750 gr liszt
1 narancs reszelt héja
30 dkg darált dió


A mézet a cukorral felolvasztom, majd hagyom, hogy a vaj is beleolvadjon. A száraz anyagokat összekeverem és az olvadt cukros mézes vajat is hozzágyúrom. 1 napig állni hagyom a hűtőben, másnap szaggatom tetszés szerint. Az üveg sütihez különböző színű kemény cukorkát összetörtem és a kiszaggatott sütikbe is kivágtam lukakat amit az összetört cukorral megtöltöttem. Közepes lángon világosra sütni, majd miután kihűlt Royla Icing-al díszíteni.

 

 

 

 

Zebra csokis-vaníliás Sajt torta:

Nagyon finom!


A sütőt magas hőfokon előmelegítjük. Egy lábosba amibe a tortaforma belefér,  kb. 2 ujjnyi vizet öntünk és betesszük a sütőbe, hogy jól felmelegedjen. (Én lábos helyett egy nagyobb nem kapcsos! alumínium tortaformát használok.)


 25 cm kapcsos tortaformához a hozzávalók:

2 bögre darált vaníliás kekszet összetörünk vagy ledarálunk morzsává, és 1/2 bögre olvasztott vajjal összegyúrjuk. Aki szereti, tehet hozzá 1 kk. fahéjat is, és ha nem elég édes, akkor néhány kanál kristálycukrot.

A tortaformát vékonyan kivajazzuk és a kekszes morzsát szép egyenletesen belenyomkodjuk, az oldalát is beleértve. Egy üveg pohár aljával a legegyszerűbb, hogy a szélénél is körbe a morzsa jól oda ragadjon. Egy jó nagy méretű alufóliával belecsomagoljuk, a fóliát a széleinél körbe visszahajtogatjuk hogy csak a széle körül legyen bevonva a tortaforma (ezt azért kell, hogy a víz amiben állni fog, ne folyjon a tortába). Betesszük a fagyasztóba dermedni.


Töltelék:

 20 dkg keserű csokit megolvasztunk 1dl forró tejszínnel, és simára keverjük, majd félre tesszük hűlni.


70-80 dkg (tudom, hogy soknak hangzik, de ebből áll a torta) szobahőmérsékletű Filadelfia típusú krémsajtot 1, 1/4 bögre kristálycukorral, 2 zacskó vaníliás cukorral felhabosítunk, majd egyenként miközben keverjük a mixerrel hozzáadunk 4 tojást. Miután a csoki ganache kihűlt, a sajtkrémet megfelezzük, és a csokit a fele krémhez hozzákeverjük.

Ezt a két masszát elkezdjük két evőkanalanként a torta forma közepébe felváltva kanalazni, mindig egymás tetejére téve a krémet. Miután elfogyott a krém, megrázogatjuk, hogy a közepe egyenletes legyen és beletesszük a forróvízes lábosba.

A sütőt kb. 15 percig magas hőfokon hagyjuk, majd levesszük közepes hőfokra és kb. 50-60 percig sütjük.


A tortának szép rózsaszínes barnásnak kell lennie mikor készen van. A közepe lehet hogy puhának tűnik majd, de nem baj, mert hűléskor megszilárdul.

Kb. 4-5 órát hűlni hagyjuk, közben 1 kis bögrés tejfölt összekeverünk néhány evőkanál kristálycukorral, és a torta tetejére egyenletesen rákenjük. Betesszük a hűtőbe és legalább 1 napig állni hagyjuk.


Minél tovább áll, annál finomabb az íze. Másnap óvatosan levesszük a kapcsos részt, és tejszínhabbal, csokiszósszal esetleg kakaóporral díszítjük.

Megéri a fáradságot, mert nagyon finom sütemény!

 

  

 

 

 

 

Vissza

 

 

 

 

 II. Edit konyhája

 

Amerikai töltött paprika


A darált marhahúst megpárolom hagymán - fokhagymán, befűszerezem (só, bors, pici paprika, oregano, bazsalikom) hozzáadok egy konzerv kockára vágott paradicsomot, teszek hozzá egy kevés vizet és ebbe beleszórok egy bögre rizst... lefedem, amikor megpárolódott és felszívta a szószt a rizs, utána belekeverek egy nagy bögre reszelt sajtot. Amíg ezt csinálom közben a paprikákat egy fazékba belerakom kicsumázva és egészben, és sós vízben kb. 5 percig forralom, majd szépen kiszedem, lecsöpögtetem őket. Egy jénait bekenek kicsi olajjal, a paprikákat megtöltöm a sajtos -rizses töltelékkel és a tetejére mindegyiknek még rakok sajtot is... és be a sütőbe jól átsütni. Nagyon fini. Én ehhez a recepthez kaliforniai paprikát használok. Ma zöld van csak itthon de a pirosból édesebb lesz az íze.
 

  

 

 

 

Baconos-bazsalikomos csirkemell tekercsek


Hozzávalók:

csirkemell csíkok kiklopfolva vagy vékony szeletre vágva

egy csokor friss bazsalikom levél

só, bors fűszerek ízlés szerint

vékony füstölt bacon szeletek

zsemlemorzsa, vaj


A bacon csíkot kisimítjuk egy deszkán, rárakjuk a csirkemell szeletet, borsozzuk, sózzuk a tetejére a bazsalikom levelet teszünk, majd óvatosan az egészet feltekerjük. Zsemlemorzsába forgatjuk és kivajazott tepsibe rakjuk őket szépen egymás mellé.

Közepes lángon szép ropogósra sütjük őket. Letakarni nem kell a sütéskor, mert hamar átsülnek mivel a csirkemell vékony.

 

  

Itt nem forgattam mindet zsemle morzsába, úgy is finom.

 

 

 

 

Chili recept: (bab nélküli)

1981-ben Díjgyőztes


(A vita már nagyon régóta tart arról, hogy a chilibe kell bab vagy sem, ez itt a bab nélküli)

 

1.5 kg marhahús felkockázva (nem száraz hús jó ehhez, hanem jó kis szaftos)
50 dkg darált sertéshús
1 nagy hagyma
2 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál felkockázott zöld chili paprika
22 dkg paradicsom szósz
só, bors
1 marhahúsleves kocka
kb. 4 dl sör
3 dl víz
6 evőkanál chili paprika por
2, 1/2 evőkanál őrölt kumin  (Római kömény)...(nagyon fontos fűszer a chiliben)

fél mokkáskanál őrölt mustár por
fel mokkáskanál barna cukor
1 csipet oregano

Elkészítése: mintha pörköltet főznénk. 3-4 órát kell főzni lassú tűzön amíg jó sűrű lesz.

 

A chilit én szoktam csak sima sertés, vagy felkockázott marhahúsból is csinálni a megadott fűszerekkel, és 2 konzerv babot adok hozzá. Néhány szál zeller szárat felaprítva, és nem chili paprikát adok hozzá, hanem kaliforniait, legalább 1 jó nagyot beleaprítok + néhány kockára vágott paradicsomot. A sör és a mustár szerintem elhagyható.

Én amikor készen van, teszek a tetejére tejfölt és megszórom cheddar sajttal. Néha csinálok hozzá párolt rizst, vagy sütök kukorica muffint, és azzal esszük, mert itt az a szokás.

 

 

 

Chilis bab kukorica muffinnal


Hozzávalók:

a  fent megadott chilis bab recept + ízlés szerint bab, (én 2 különböző babból csináltam),

esetleg zöldpaprika, zellerszár.

 

Kukorica muffin

Hozzávalók:
1 csésze liszt
1 csésze kukorica dara
1 teáskanál sütőpor
1.5 teáskanál só
2 evőkanál cukor


Az összes száraz alapanyagot egy tálban összekeverjük.


Egy másik tálban összekeverünk:

1 tojást
3 evőkanál olvasztott vajat vagy olajat

1 csésze aludttej, kefir vagy tej

A folyadékot összedolgozzuk lazán a száraz anyagokkal. Nem kell túlkeverni, ...nem baj ha csomós marad. Beleszaggatjuk a kizsírozott muffin sütőbe vagy sima tepsibe öntjük, és közepes lángon szép sárgás barnára sütjük. Melegen kínáljuk félbe vágva és vajjal megkenve.

Tetszés szerint lehet a kukorica muffint egy doboz konzerv kukoricával dúsítani.

Ez az érdekes kenyér féleség nagyon finom bableveshez is.

 

 

 

 

Csirkehúsos pite (chicken pot pie)


Ehhez a recepthez használhatunk maradék főtt csirkehúst is.


Hozzáválok a tésztához:

35 dkg liszt
1 teáskanál só
23 dkg fagyos zsiradék (vaj, növényi zsiradék stb.) kisebb darabokra morzsolva.

75 ml jeges víz

Nagyon fontos hogy a pite hozzávalóit ne kézzel dolgozzuk össze, hanem egy villával. Ha a kezünkkel dolgozunk, akkor a kéz melegétől a vaj megolvad és a tészta nem lesz réteges.

A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a vajat és villával összedolgozzuk annyira, hogy morzsalékos legyen. Ezután hozzáadjuk a jeges vizet kis adagokban és amikor a tészta összeállt, akkor a kezünkkel cipót formázunk belőle gyorsan... nem kell túl dolgozni a tésztát. Két részre elosztjuk, a hűtőben legalább 1/2 órát pihentetjük. Az egyik cipót kinyújtjuk ( a másikat bent hagyjuk a hűtőben), és kibéleljük vele a pite tálat. Közepes lángon addig sütjük amíg látjuk, hogy kezd arany barna lenni. Ekkor kivesszük és félre rakjuk.


Töltelék hozzávalói:


4 kicsontozott, bőrétől és az összes zsiradéktól megtisztított, kockára vágott csirke felső comb. 2 evőkanál vaj, 1 kisebb hagyma kockára vágva, kevés fokhagyma, bors, 1 tyúkhúsleves kocka feloldva 2 dl vízben, 1 dl tej, vagy tejszín, 1 dl száraz fehér bor, 25 dkg mirelit vegyes zöldség, 2 púpos evőkanál liszt, egy marék összevágott petrezselyem zöldje, bors.

 

A hagymát üvegesre pirítjuk a vajon, beletesszük a húst, és szép pirosra sütjük erős lángon. Hozzákeverjük a lisztet, kicsit átforgatjuk a hússal, ráöntjük a húsleveskockás vizet, tejet, bort, borsozzuk, majd amikor besűrűsödött, belerakjuk a mirelit zöldséget. Néhány percig együtt főzzük az egészet, majd lezárjuk alatta tűzet és beleszórjuk a petrezselymet, ha kell utána ízesítünk. Ezt a masszát beleontjuk a megsült tésztába, a cipó másik felét kinyújtjuk és befedjük vele a tölteléket. Közepes lángon 25-30 percig sütjük.

Friss salátával tálaljuk, vagy magában is nagyon finom.

Ez pedig az én Csirke Pitém:

 

  

 

 Itt van 2 videó segítségnek is:...... az első  ...  ... a második....

 

 

 

Egybe sült malac vegyes sült zöldség körettel


Hozzávalók:


70-80 dkg malac hús (olyan rész, amit lehet egybe sütni és nem túl száraz)

kb. 2 evőkanál reszelt friss gyömbér

4 evőkanál szójaszósz

5 dkg vaj

1 citrom reszelt héja

ízlés szerinti mennyiségű só, bors

4 gerezd fokhagyma préselve

1,5 evőkanál kukorica keményítő a szósz besűrítéséhez ( ez attól függ, mennyi a szaftunk)


A húst beletesszük egy kisebb tepsibe vagy jénai tálba. A vajban elkeverjük a borsot, sót, gyömbért, fokhagymát, citrom reszelt héját és ezzel bekenjük a húst mindenhol, majd megszurkáljuk egy villával. A szójaszószt rácsurgatjuk a húsra és alufóliával letakarjuk, majd közepes lángon kb. 3,5 órán át puhára pároljuk- sütjük fólia alatt.

Közben a vegyes zöldségekhez összevágjuk az alábbi zöldségeket:

4 db Kalifornia paprika

1 óriás hagyma laskára vágva

8-10 kisebb gomba 4-be vágva

5 szem közepes nagyságú krumpli kockára vágva


Ezt mind egy tepsibe tesszük, sóval , borssal, provanszi fűszerkeverékkel megszórjuk és rácsorgatunk kb. 4-5 evőkanál olíva olajat, majd a kezünkkel összekeverjük jól, hogy az olaj és a fűszerek mindenhol a zöldségekre kerüljön.

Kb. 1 órával a hús kivétele előtt a zöldségeket is betesszük a hús mellé a rácsra és puhára sütjük. Én ekkor a lángot feltekertem kicsit nagyobbra. Nem kell letakarni fóliával a zöldségeket, hagyni kell hogy süljön inkább, és ne csak párolódjon. Időnként meg kell kevergetni hogy mindenhol egyenletesen süljön.

Így nézett ki a zöldség mielőtt a sütőbe raktam:

 

 

A húst miután elkészült kivesszük egy vágódeszkára és egyenletes szeletekre vágjuk, letakarjuk a fóliával, hogy ne száradjon ki amíg a szószt besűrítjük.

A szaftot egy serpenyőbe öntjük, majd elkezdjük melegíteni, a keményítőt kevés vízben feloldjuk, és a szaftba keverjük. Ahogy el kezd forrni és besűrűsödött levesszük a lángról. A szeletelt húsokat visszatesszük a jénaiba és a szószt ráöntjük, hogy mindenhol érje.

 

 

 

 

Fajita (Fahita)   - ahogy én csinálom.


50-60 dkg marhahús (lehet csirke mellből és sertésből is csinálni)

Fahita fűszerkeverék

4 db kaliforniai paprika

1 óriás hagyma

párolt rizs


A Fajita fűszerkeverékhez az alábbiakat keverjük össze:

1 evőkanál római kömény

1 evőkanál oregano

2 evőkanál piros paprika

1/2 evőkanál őrölt bors

1 evőkanál hagyma por / garnulátum

1/2 evőkanál fokhagyma por / granulátum

1 evőkanál só

3-4 evőkanál olaj a húshoz és kb. ugyanennyi a zöldségekhez is.


A húst egy éles késsel felszeljük kb. 4cm hosszú és nagyon vékony csíkokra úgy, hogy a kést ferdén tartjuk kb. 45 fokban miközben szeleteljük.

 

  

 

A fűszerkeverék felével megszórjuk és az olajjal összekeverjük. Pihentetjük kb. 1 órát.

Közben a paprikát felszeljük, a hagymát laskára vágjuk és a fűszer másik felével megszórjuk.

Egy serpenyőt jól felforrósítunk és a húst jól átsütjük nagy lángon. (én van úgy, hogy teszek alá vizet és fedő alatt puhára párolom inkább, hogy a hús ne legyen rágós, majd zsírjára lesütöm). A húst nyáron lehet egészben grillezni is és utána felszeletelni.

Miközben sül, elkészítjük a paprikát. Kevés forró olajon kisebb adagokban a felszeletelt zöldségeket átforgatjuk, és addig sütjük amíg a hagyma kezd barnulni.

A paprikának nem kell átsülni puhára, az a jó ha kicsit ropogós marad.

Mikor minden zöldséget megsütöttünk hozzákeverjük a húshoz és ezt mind még néhány percig átsütjük. Párolt rizzsel kínáljuk.

 

  

 

 

 

Grillezett csirkemell spenót salátával


A csirkemellet vékonyabb szeletekre vágjuk, provanszi fűszerkeverékkel megfűszerezzük, sózzuk, borsozzuk majd megszórjuk kevés foghagyma granulátummal. Megöntözzük néhány evőkanál oliva olajjal, és forró teflon serpenyőben pirosra sütjük.


Miközben sül, elkészítjük a salátát.

 

Hozzávalók:

Friss gyenge baby spenót levél (amennyit megeszünk, mondjuk 2 személyre 2 tálkával), beletesszük egy tálba, rászórunk egy hámozott, kockára vágott almát, egy kisebb uborkát felkarikázva, néhány szár feldarabolt zellerszárat, egy marék durvára tört diót, egy marék aszalt áfonyát, 1 csésze kockára vágott és lecsöpögtetett valamilyen befőttet ( őszibarack, ananász, körte... stb., lehet vegyesen is), 1 marék szétmorzsolt márvány sajtot és lazán összekeverjük. A tetejére a legfinomabb a savanykás-édes ízű dresszing pl.: málnás dresszing.


Én most házilag csináltam málnás dresszinget a következőképpen:


Málnás dresszing:

Egy bögrében összekevertem 4 evőkanál málna dzsemet, 1 evőkanál Dijon mustárt, (akinek van otthon, esetleg mézes mustár is finom bele) 4 evőkanál olíva olajat, csipet sót, borsot, és annyi balzsamos ecetet amennyitől finom pikáns íze lesz. ...ez ízlés dolga mennyire szereti valaki ecetesen.


A salátára ez az öntet illik legjobban.

Ez a saláta nagyon finom... nekem a kedvenc salátám egyike, mindenkinek ajánlom próbálja ki ...és nagyon egészséges a friss spenót miatt.

 

 

 

 

Gyömbéres csirkemell


Hozzávalók:


3 db csirkemell vékony csíkokra vágva

2-3 evőkanál olaj

1/4 dl szójaszósz

2 evőkanál reszelt friss gyömbér

2-3 gerezd reszelt, zúzott fokhagyma


esetleg só, ha a szójaszósztól nem lenne elég sós, vagy még több szójaszósz ízlés szerint,

bors

2 evőkanál kukorica keményítő,

2,5 dl víz

 

Az olajat felforrósítjuk, a csirkemell csíkokat hirtelen rádobjuk és amíg sül, addig meghámozzuk vékonyan a gyömbért, és a tisztított fokhagymával együtt a csirkére reszeljük, majd hozzáadjuk a szójaszószt, borsot. Amikor jól átpárolódott, kb. 8-10 perc, a vízben elkeverjük a keményítőt, és a csirkét besűrítjük vele.

 

(Én ezt legtöbbször vékony csíkokra vágott marhahúsból csinálom, mert abból nagyon finom, és akkor természetesen tovább kell főzni kevés vizet adva hozzá, amíg puha nem lesz, és a zöldbabot az utolsó 5 percben adom hozzá, együtt párolom majd sűrítem be a szószt a keményítővel. Mindig fehér párolt rizzsel esszük mert azzal finom... főleg Japán sushi rizzsel).

 

 

 

 

Karfiol krém leves

1 nagy fej karfiol
1 szál póréhagyma
1 fej vöröshagyma
2 szem krumpli
ételízesítő, só, bors, petrezselyem zöldje
1.5 dl tejszín


A karfiol rózsákat kisebb darabokra vágva egy fazékba teszem, a póréhagymát felkarikázom, a vöröshagymát felszelem, a meghámozott krumplit felkockázom, ételízesítővel megszórom, borsozom majd vizet öntök rá, annyit hogy ne lepje el teljesen. Fedő alatt puhára főzöm. A botmixerrel krémesre mixelem. (Ha túl sok lenne alatta a folyadék, azt meg mixeles előtt kivehetjük belőle.) Amikor már krémes, tejszínnel felengedem és felforralom. Petrezselyemmel megszórom.

 

 

 

 

Káposztás tészta  (ahogy én csinálom)

 

Hozzávalók:

1 kisebb fej káposztát lereszelünk a nagylyukú reszelőn, elkeverjük egy-két csipet sóval, és állni hagyjuk kb.15 percig

Közben feltesszük az 1 zacskó tésztát főzni sós vízben.

Egy serpenyőbe teszünk 3-4 evőkanál olajat, 2 evőkanál kristálycukrot és a forró olajban megbarnítjuk a cukrot, majd a levétől kicsit kinyomott káposztát belerakjuk az olajba és szép piros-barnára pirítjuk nagy lángon állandóan kevergetve. A végén ha szeretjük borssal megszórjuk.

A kifőtt tésztát jól összekeverjük a pirított káposztával, ha kell meg utána sózzuk, és a serpenyőbe visszatesszük és átsütjük egy kicsit az egészet. Be lehet tenni egy tepsibe is és a sütőbe átsütni.

 

 

 

 

Krém paradicsom leves


Hozzávalók:


5 evőkanál vaj

1 közepes hagyma kockára vágva

4 evőkanál liszt

2 dl tej

8 dl víz

1 babérlevél

1-2 evőkanál cukor (ízlés szerint)

1/2 teáskanál só

kb. 8-10 dl paradicsom szósz, konzerv paradicsom is jó, amiben a paradicsom zúzva van.

1 evőkanál oregano

1 evőkanál bazsalikom


A hagymát megfonnyasztjuk a vajban, megszórjuk a liszttel, kicsit pirítjuk a vajban, majd felengedjük a tejjel és a vízzel. Hozzáadjuk a babérlevelet, fűszereket, sót, cukrot és a paradicsom szószt. Felforraljuk és néhány percig főzzük. Ha a paradicsom nagyon darabos akkor botmixerrel pépesíthetjük, de úgy is finom ha egy kicsit darabos.

Nagyon finom grillezett sajtos szendviccsel, vagy pogácsával.

 

 

 

 

Mustáros marhaszelet


Hozzávalók
:
12-13 kisebb szelet marhasültnek való hús


szószhoz
:
1/2 csésze mustár
1/4 csésze barbecue szósz (vagy lehet ketchup is)

1 teáskanál őrölt bors
1 csapott evőkanál hagymapor, vagy 1 fej apróra vágott hagyma

3-4 gerezd zúzott fokhagyma
4 evőkanál olaj


Köretnek:
tetszésnek megfelelő kifőtt tészta (én szarvacskát főztem most)

2 evőkanál tejföl


a zöldségkörethez:
gomba, cukkini, sárgarépa vegyesen felvágva és vajon megpárolva de ropogósra hagyva kicsit. Sózzuk, borsozzuk.


A szósz hozzávalóit összekeverjük és a húsokra öntjük. Alufóliával letakarva puhára pároljuk a sütőben, és addig sütjük amíg nagyrésze a szaftnak besűrűsödik, de vigyázzunk a hús ne száradjon ki.

Amikor a hús készen van, kiveszünk kb. 1 csészényit és a tejföllel simára keverjük, majd a kifőtt tésztára öntjük, és jól összekeverjük.

 

  

 

 

 

Paradicsomos káposzta húsgombóccal


Hozzávalók:
70-80 dkg darált marha vagy sertés hús

1 bögre árpagyöngy (száraz állapotban)

1 tojás

3 evőkanál apróra vágott vöröshagyma + 2 fej hagyma kockára vágva,

néhány gerezd fokhagyma átpréselve.

só, bors, cukor, majoranna, köménymag ízlés szerint

1 evőkanál pirospaprika

2 db zeller szár apróra vágva

kb. 1,5 liter sűrű paradicsomlé, de lehet apróra vágott konzerv paradicsom is, esetleg sűrített paradicsom.

egy fél fej káposzta apróra vágva

kevés olaj a rántáshoz + 2-3 evőkanál liszt, attól függően milyen sűrű a paradicsomlevünk.

 

Az árpagyöngyöt dupla annyi vízben feltesszük főzni, a vízbe teszünk 1 csipet sót. Majdnem teljesen készre pároljuk, majd félre tesszük kicsit hűlni.

A darált húst összekeverjük az árpagyönggyel, tojással, sóval, borssal, apróra vágott hagymával, fokhagymával, pirospaprikával, esetleg kedvenc fűszerkeverékünkkel, és ha kell adunk hozzá egy kevés vizet, hogy inkább lágyabb masszát kapjunk, mint keményet, ez attól is függ milyen száraz a darált hús.

Az apróra vágott káposztát beletesszük egy nagyobb fazékba, rátesszük a felvágott hagymát, zellerszárat, kömény magot, majorannát, sót, borsot, és vizes kézzel a darált húsból gombócokat formázunk, majd óvatosan elrendezzük a fazékban. Ezután felöntjük annyi paradicsomlével amennyi ellepi a gombócokat. Ha szükséges rakjunk még hozzá paradicsomlevet vagy vizet attól függően mit használunk fel a szószhoz. Addig főzzük amíg a gombócok puhára főttek, és a káposzta is puha lett. Kevés olajjal és liszttel világos rántást csinálunk, felengedjük egy csésze hideg vízzel, és ezzel besűrítjük a paradicsomos káposztát. A liszt mennyiséget annak arányában adjuk meg amilyen sűrűségű szószt szeretünk. A végén teszünk hozzá egy kevés cukrot, hogy pikáns íze legyen.

 

 

 

 

Pásztor tarhonya (Füstölt pulyka kolbásszal)

 

Hozzávalók:


3 evőkanál olaj, 1 müzlis tálnyi karikára vágott füstölt kolbász, 5 szem krumpli kockára vágva, 1 nagy fej kockára vágott hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma préselve vagy apróra vágva, 2 szál karikára vágott sárgarépa,2 szál zellerszár felkockázva, só, bors, piros paprika, majoranna, pici ételízesítő. 2 marék száraz tarhonya.

A hagymát megpirítjuk üvegesre az olajon, hozzáadom a fokhagymát, kolbászt, répát, krumplit, zellerszárat, fűszereket és kicsit megpirítom a zöldségekkel együtt. Beledobom a tarhonyát és még együtt kicsit összeforgatom, majd annyi vízzel felöntöm ami éppen hogy csak el lepi. Takarék lángon fedő alatt puhára párolom az egészet addig, amíg be nem szívta az összes folyadékot. Kovászos ubival nagyon finom.

 

 

 

 

Pikáns tojás:


Tetszőleges mennyiségű tojást keményre főzünk majd megtisztítjuk őket. 5-6 fej céklákat meghámozunk, karikára felszeljük, és annyi vizet öntünk rá amennyi ellepi. A vízbe teszünk egy nagy csipet sót, 1 teáskanál köménymagot, 1 evőkanál ecetes tormát, és a céklákat puhára főzzük (de nem főzzük szét teljesen). A végén cukorral, ecettel ízesítjük, majd a tojásokat szépen belehelyezzük a céklák közé. Az a jó, ha a cékla leve erőteljesebbé van ízesítve és nem enyhén, mert akkor a tojásokon is úgy fog érződni. Egyébként konzerv vagy befőtt céklával is ugyanilyen finom, és akkor csak a tojásokat kell a cékla közé tenni.

A hűtőbe tároljuk. Ezt jobb egy nagy befőttes üvegbe csinálni, amit le tudunk zárni és időnként megrázni a tojásokat a cékla lében. Kb. 2 nap után mar lehet belőle enni, mert addigra a tojásokat átjárja a cékla pikáns leve. Magában is nagyon finom, de salátákhoz, hidegtálakhoz húsvéti sonkához a legjobb.

 

 

 

 

Rakott baconos-sajtos csirkemell vagy pulykamell.


1. variáció:

Egy sütőformát kibélelünk baconnel

 

 

a második fotón, amikor már be van a végén takarva a bacon-nel

 

A besózott, borsozott csirkemelleket lisztbe, tojásba, reszelt sajtba forgatjuk és a sütőformába a bacon-el kibélelt sütőformában egymás tetejére rakjuk, majd bevonjuk a maradék bacon csíkokkal. Közepes sütőben ropogósra sütjük. Ha kihűlt is nagyon finom, mert jól lehet szeletelni és zöld salátával kitűnő vacsora.

 

Felvágva:


2. variáció:

Kevés lisztből, tejből, 2 tojásból a palacsinta tésztánál sűrűbb tésztát keverünk és a csirkemelleket ebbe forgatjuk. Amikor a baconra egy sort ráraktunk, megszórjuk bőven sajttal és erre rakjuk a következő sor csirkemellet. A végén ugyanúgy baconnal takarjuk be és sütjük.

Sülés után várjunk legalább 15-20 percet mielőtt szeletelnénk, hogy kicsit összeálljon, mert különben széthullik nagyon könnyen az olvadt sajt miatt.

 

 

 

 

Rakott Kel kicsit másképp:


Hozzávalók:

 
1 fej kelkáposzta, 2 bögre rizs megpárolva,

1/2 kg darált sertéshús, 5 dl tejföl, kb. 30 dkg reszelt sajt, (én fehér Cheddart használok, mert annak jó érett sajt íze van)

kockára vágott ropogósra pirított bacon, 1 nagy fej hagyma, néhány gerezd fokhagyma, só, bors, kömény mag, majoranna, pirospaprika, pici delikát, vagy vegeta a káposzta főző levébe.

 

A káposztát csíkokra vágom, ételízesítős vízben majdnem puhára főzöm, leszúrom, félre rakom. A rizst megfőzöm. A bacont felkockázom, kisütöm a zsírjától majd szépen lecsöpögtetve félre rakom. Néhány evőkanálnyi bacon zsírban az apróra vágott hagymát megdinsztelem a fokhagymával együtt, majd a darált húst a fűszerekkel együtt megforgatom benne fehéredésig. Öntök alá egy pici vizet és fedő alatt puhára főzöm... Amikor megfőtt (kb. 10 perc) összekeverem a megfőtt rizzsel és kb. fele tejföllel. Ha kell utána ízesítek fűszerekkel.

A káposzta felét kizsírozott , zsemlemorzsával kiszórt jénai aljába egyenletesen szétterítem, rá a fele húsos rizses töltelék, arra fele reszelt sajt majd fele bacon kocka, majd újból káposzta, hús, maradék tejföl, sajt és bacon a tetejére...

Előmelegített sütőben közepes lángnál kicsit nagyobb lángon addig sütjük amíg az egész szépen átsült.

 

  

 

 

 

Savanyú káposztás sertéshús gerslivel


Hozzávalók:

kb. 1/2 kg, kockára vágott sertés hús

egy darab húsos füstölt szalonna vagy bacon kockára vágva

savanyú káposzta ízlés szerint

1 nagy fej hagyma

4 gerezd fokhagyma

só, bors, piros paprika, kevés olaj

1 csésze gersli

tejföl ízlés szerint


Az olajra rádobjuk a kockára vágott szalonnát és kicsit kisütjük a zsírjától, közben a hagymát kockára vágjuk és megsütjük a szalonnával. A fokhagymát szétzúzzuk és a megsült hagymához adjuk. A sertés húskockákat rádobjuk, pirospaprikával, sóval, borssal megszórjuk majd hozzáadjuk a savanyú káposztát ami ha nagyon savanyú leöblítjük kevés vízzel. Én a káposzta levet egy pohárba öntöm és ha szükséges, hogy savanyúbb legyen az étel, akkor abból öntök vissza hozzá. Annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje. A megmosott gerslit (árpagyöngyöt) beleszórjuk és fedő alatt puhára főzzük az egészet. Ha nagyon elpárologna a leve akkor a vizet pótoljuk.

Tejföllel, friss házikenyérrel kínáljuk.

Ezt az ételt úgy is szoktam főzni, hogy egy konzerv babot (ami a chilis babhoz kell) hozzáadok amikor főzöm.

Nagyon finom íz hatást eredményez a babbal főzve.

 

 

 

 

Tepsis pulykacomb sajtos brokkolival és rizi-bizivel


Hozzávalók:
2 fiatal felső pulykacomb

só, bors, 1 teáskanál delikát,

1 csipet frissen reszelt szerecsendió,

4-5 gerezd fokhagyma,

2 evőkanál olivaolaj


A combokat befűszerezzük a fenti fűszerekkel és egy kisebb kiolajozott tepsibe rakjuk őket, fél csésze vizet öntünk alá, és alufóliával letakarjuk, majd közepes, előmelegített sütőbe tesszük. kb. 1 óra multával, amikor már puhára párolódott, a fóliát levesszük és erősebb lángon pirosra sütjük.

Amíg a pulyka sül, addig elkészítjük a zöldborsós-csemege kukoricás rizi-bizit, és megpároljuk a brokkolit. Tálaláskor vaj rózsákat teszünk a brokkoli tetejére és megszórjuk bőségesen reszelt sajttal.

 

Én a rizi-bizit igy csinálom:

1 bögre rizshez 2 bögre vizet teszek, sót, borsot, néhány gerezd fokhagymat,1 evőkanál vajat, egy csésze mirelit borsót és 1 csésze mirelit kukoricát keverek hozzá, majd félig lefedve főzöm addig, amíg a rizs kezd "ragacsossá" válni és kezdi elfőni a levét. Ezután teljesen lefedem, a tüzet lezárom alatta és 20 percig hagyom még pihenni, hogy a maradék vizet is felszívja és a gőzben megpuhuljon. Van úgy, hogy letakarom egy nagyobb lábossal ami pont betakarja a rizses edényt, és ebben a lezárt melegben fő a rizs teljesen készre. Amikor kész van vágott petrezselymet keverek hozzá.

 

 

 

 

Tavaszi Tortellini

(hús nélküli)


Hozzávalók:

egy zacskó sajtos tortellini

1 csésze mirelit zöldborsó

1 csésze szeletelt friss gomba

1 hagyma kockára vágva, esetleg ízlés szerint néhány gerezd fokhagyma

4-5 szem paradicsom kockára vágva

olíva olaj, só, bors, olasz fűszerkeverék,

friss bazsalikom levél kicsit összevágva,

friss petrezselyem zöldje megvágva.

1/2 csésze tejszín

reszelt parmezán sajt vagy valamilyen más érett sajt.


A tortellinit megfőzzük sós vízben.

amig fő a következőt csináljuk:

Kb. 3-4 evőkanál olíva olajon a hagymát megdinszteljük, rádobjuk a zúzott fokhagymát, gombát, zöldborsót, paradicsomot, fűszereket és nagy lángon az egészet kicsit megpároljuk, majd felöntjük a tejszínnel. A legvégén hozzáadjuk a zöldfűszereket és a kifőtt tésztára öntjük, jól összekeverjük. Tálaláskor megszórjuk jó sok sajttal.
 

 

 

 

"Ica néni" Túrógombóca


Ezt a receptet egy kedves ismerősömtől tanultam sok évvel ezelőtt, aki fantasztikus túrógombócot tud csinálni, és amióta elmondta hogy kell, azóta én csak így csinálom... az Ő gombócai inkább hasonlítanak egy ágyúgolyóhoz, mint gombóchoz, ezért mi a munkahelyen csak ágyúgolyó gombócnak hívtuk. Volt hogy reggel Ica néni kifőzte és behozta nekünk a munkahelyre a finom meleg gombócokat. De örülne, ha tudna hogy felrakom a recijét a világhálóra! Az a jó benne, hogy hamar össze lehet dobni, és másnap csak ki kell főzni.


Hozzávalók:
50 dkg túró

7 dkg puha vaj

csipet só, 4 evőkanál cukor, esetleg kevés vaníliás cukor

4-5 evőkanál búzadara

ha a túró kicsit száraz, akkor tehetünk hozzá tejfölt is, az nem rontja el egyáltalán

1 tojás


pirított zsemlemorzsa a kifőtt gombócok forgatásához.

tejföl, porcukor a gombócok tetejére, esetleg csokiöntet.


Minden hozzávalót összekeverünk, és letakarva egy éjszakán át a hűtőben hagyjuk állni, de lehet 2 napig is a hűtőben.

Forró vízbe teszünk 1 csipet sót, vizes kézzel tetszőleges méretű gombócokat csinálunk és az éppen csak forró vízbe tesszük szépen óvatosan őket... nem szabad forralni, csak éppen gyöngyöző vízben lassú tűzön főzni (mintha húslevest főznénk), mert különben szétesnek a gombócok. Amikor feljöttek a felszínre a gombócok még néhány percig főzzük, majd óvatosan kiszedjük egy tányérra, hagyjuk 5 percig kicsit pihenni, és csak utána forgatjuk a zsemlemorzsába. Én a zsemlemorzsába keverek kristálycukrot miután megpirítottam, ettől a morzsa is finom édeskés lesz. A kész túrógombócoknak finom könnyűnek kell lennie amikor szétvágjuk a villával, és ha nagyobb gombócokat csinálunk, akkor is ilyen könnyű, laza szerkezetű lesz és szinte "recseg" amikor a villával belevágunk. Ha kihűlt sem lesz kőkemény, és újramelegítve a mikróban is nagyon finom.

Tejföllel, porcukorral, csokiöntettel tálaljuk.

Itt a képen az "extrák" nélkül van.

 

 

 

 

 

Vissza a Tortasulihoz

 

Vissza a tortákhoz

 

Vissza  a kezdő oldalra

Lap teteje

 


Legjobb receptes blogok


 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker