Edit
I. Sütemények
A legveszélyesebb sütirecept
5 perces bögrés csokis süti
· 4 evőkanál liszt
· 4 evőkanál cukor
· 2 evőkanál kakaó
· 1 tojás
· 3 evőkanál tej
· 3 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj
· 3 evőkanálnyi csoki darab (kihagyható)
· egy csepp vanília aroma
· 1 nagy bögre
Tegyük a száraz hozzávalókat a bögrébe és keverjük jól össze. Adjuk hozzá
a tojást is és jól keverjük el. Öntsük hozzá a tejet és az olajat (vajat) és
ismét keverjük meg. Adjuk hozzá a csoki darabokat (ha használjuk) és a vaníliát
és ismét keverjük meg.
Tegyük a bögrét a mikrohullámú sütőbe és kapcsoljuk be 3 percre 1000 watton (magas fokozaton). A sütemény felemelkedik a bögre széléig, de ne aggódjunk!
Hagyjuk kissé kihűlni és helyezzük kistányérra.
És miért veszélyes? Mert így csak öt percre leszünk attól, hogy éjjel-nappal csokis sütit együnk!
Hozzávalók:
28 dkg liszt
csipet só
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál fahéj (vagy mézes fűszer keverék)
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
2 tojás lazán felverve
kb. 4-5 érett banán villával összetörve
(Ehhez az a banán jó, ami már túl van érve és nem enné meg senki. A túl
érett banánokat egyébként ha nincs időnk megcsinálni banán kenyérnek, akkor egy
zacskóban fagyasszuk le, és bármikor ha kiolvasztjuk süthetünk belőle
süteményt).
24 dkg kristálycukor
1/2 csésze olvasztott vaj vagy olaj
10 dkg durvára vágott dió
A száraz anyagokat összekeverünk egy tálban a cukor kivételével.
A tojást, olajat, pépesített banánt a cukorral felhabosítjuk, majd a száraz összetevőkkel lazán összekeverjük... Nem kell túl keverni a masszát... nem baj ha egy kicsit csomós.
Kizsírozott, kristálycukorral kiszórt őzgerinc formába vagy hosszúkás kenyérsütő formába simítjuk a masszát és közepes lángon kb. 50 percig sütjük... Ez attól is függ, milyen formában van a massza. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje is átsült-e jól.
Nagyon finom langyosan vajjal megkenve kávéhoz, de magában is fincsi. A gyerekek nagy kedvence.
Itt van frissen kivéve a sütőből.. a teteje szokás szerint megreped, de ez nem baj.
25 dkg lágy vaj
30 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
ezt mind habosra keverjük a mixerrel,
belecsavarunk 1 citrom levét és a reszelt héját is hozzákeverjük, majd
40-45 dkg
lisztet hozzádolgozunk. A tészta lágy lesz, ezért be kell tenni a
hűtőbe legalább 1
órát állni, és ezután
lehet nyújtani 5 mm vastagságúra. Tetszés szerint szaggatjuk
és világosra sütjük.
Gyorsan sül, és vigyázni kell vele ahogy a széle már picit barnul ki kell venni.
Én 2 féle képpen használtam fel ezt a recit:
1, golyókat formáztam és a közepébe mélyedést csináltam az ujjammal, amibe málna dzsemet tettem. Nem szabad sokat tenni belőle, mert különben kifolyik a süléskor és összemaszatolja a tésztát.
2, korongokat szaggattam és sülés után vaníliás
Royal Icing-gal
díszítettem. Miután a díszítés megszáradt egy ecsettel gyöngyház színű
lazurporral beporoztam őket, ettől kicsit ünnepi hatásuk lett.
(saját recept)
1 csésze durvára vágott dió
1 csésze szeletelt mandula (kicsit összetörve)
2-3 evőkanál kakaópor
4-5 evőkanál méz ízlés szerint (én Steviaval kevertem)
1 vaníliás cukor
kb. 1 csésze forró víz vagy tej
2 csésze aszalt gyümölcs vegyesen amit szeretünk (én aszalt meggyet, áfonyát, szilvát, málnát raktam bele) .
1 csésze búzacsira
1/2 csésze búzakorpa
1/2 csésze őrölt lenmag
1/2 csésze szezám mag
2 csésze összetört kukorica pehely vagy műzli
5 dkg olvasztott vaj
kókuszreszelék a hempergetéshez
Minden hozzávalót szárazon összekeverünk, a mézet rácsurgatjuk, a forró
vízből annyit adunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk. Golyókat
formázunk és kókusz reszelékbe forgatjuk.
Nagyon fini egészséges édesség.
1 kg durvára darált dió
2 evőkanál fahéj
20-30 dkg darált keksz
25 dkg vaj vagy margarin
Réteslapok (nem tudom pontosan mennyi van az otthoni csomagolásban, nekem 2 csomaghoz volt elég)
cukorszirup:
2 csésze kristálycukor
2 csésze víz
1/2 citrom szeletelve
1 fahéj rúd
Ezt mind összefőzzük amíg szirupos lesz, nem kell túl sűrűre főzni, mert mielőtt levennénk a tűzről, hozzákeverünk 1 csésze mézet. Miután egyet rottyant, levesszük a tűzről és félre tesszük, a citromot megehetjük, a fahéjat kivesszük belőle.
A diót a fahéjjal és a keksszel összekeverjük. A rétes lapokat szétnyitjuk és a felső réteget megkenjük a cukorsziruppal, majd rászórunk a diós keverékből, hogy szépen betakarja mindenhol.
Egyszerre 3 lapot emelünk fel, és feltekerjük mintha bejglit sütnénk, majd szépen egymás mellé lefektetjük a tepsibe. Amikor elfogytak a réteslapok és készen vagyunk, egy éles késsel 3 cm-es darabokra vágjuk a rudakat, majd felolvasztjuk a 25 dkg vajat és szépen a tészta tetejére locsoljuk.
Nem baj ha úgy néz ki a vajban tocsog.. fel fog szívódni sülés közben minden csepp.
Közepes hőfokon aranysárgára sütjük. Még melegen ráöntjük a maradék cukorszirupot és egy napig állni hagyjuk hűvös vagy szobahőmérsékleten.
Tészta:
25 dkg liszt, kb. 6 dkg margarin , 1 tojás sárgája, 1 dl tejföl, 1 mokkás
kanál ecet, csipet só...
Mindent összegyúrsz jó sima tésztává, 1 órát kell pihentetni. Majd kinyújtani, és 6 dkg fagyos margarint a kinyújtott lapra ráreszelni, meghajtogatni, kettéosztani és 2 lapot sütni. Én egy kisebb méretű tepsi hátlapján sütöttem. Ha nem akarod akkor nem kell meghajtogatni, de akkor tedd bele a 12,5 dkg margarint.
Amikor megsült, akkor az egyik lapot szabd bele egy kisebb magas falú tepsibe, vagy ha nem elég magas a fala akkor csinálj neki peremet alufóliából, hogy a krémet majd megtartsa. A másik lapot vágd fel előre akkora kockákra amekkora krémes szeleteket akarsz.
Az én tepsim mérete kb. 25 x 25 cm. Ha nagyobb tepsibe csináljátok és magas krémmel, akkor érdemes megduplázni a krém mennyiségét.
Krém:
2 tasak puding, 2 csomag vaníliás cukor,7 dl tejben megfőzve némi
édesítőszerrel, (én Spledat használtam). Használhatsz cukrot
ízlés
szerint.
Amikor a puding megfőtt, hideg vizes edénybe állítottam, hogy hamar lehűljön, közben kavargattam néha, hogy ne bőrösödjön be... Közben megcsináltam a marshmallowt, és amikor felverődött sűrű habbá, akkor a lehűtött pudingot belekevertem szépen lazán.
Marshmallow
Feloldunk 28 gr zselatint 12 evőkanál vízzel. Majd a 6dl porcukorból és
kb. 2 dl vízből cukorszirupot főzünk... jó sűrűt!
A zselatint és a cukorszirupot ahogy besűrűsödött, rögtön úgy forrón összeöntjük egy tálba, és mixerrel addig keverjük, amíg szép sűrű kemény habot kapunk. Ezt keverjük össze a kihűtött pudinggal.
Ezután rákened az alsó lapra, majd rárakod a felvágott kockákat szorosan egymás mellé.
Ha francia krémest akarsz csinálni, akkor ne rakd rá a kockákat még, hanem tedd be a hűtőbe a krémest megdermedni, és csak azután kend rá a felvert tejszínhabot, és erre rakd a kockákat.
Ezt a krémet csokis pudinggal is csinálhatjátok és piskótába is tölthetitek.
Végül is kipróbálhatjátok a különféle ízű pudingokat ezzel a módszerrel, és szerintem gyümölcstortára is fini a gyümölcsök alá.
Hozzávalók:
1 csésze liszt
1 csésze kukorica dara
1 teáskanál sütőpor
1.5 teáskanál só
2 evőkanál cukor
Az összes száraz alapanyagot egy tálban összekeverjük.
Egy másik tálban összekeverünk:
1 tojást
3 evőkanál olvasztott vajat vagy olajat
1 csésze aludttej, kefir vagy tej
A folyadékot összedolgozzuk lazán a száraz anyagokkal. Nem kell túlkeverni, ...nem baj ha csomós marad. Beleszaggatjuk a kizsírozott muffin sütőbe vagy sima tepsibe öntjük, és közepes lángon szép sárgás barnára sütjük. Melegen kínáljuk félbe vágva és vajjal megkenve.
Tetszés szerint lehet a kukorica muffint egy doboz konzerv kukoricával dúsítani.
30 dkg liszt
3 evőkanál sütőpor
1/2 teáskanál só
20 dkg cukor
1 tojás
2.5 dl tej
1/2 dl olaj
1 teáskanál fahéj
1 narancs vagy citrom reszelt héja
meggy, durvára vágott dió, aszalt gyümölcs, csoki darabkák tetszés
szerint.
A száraz anyagokat egy tálban összekeverjük, majd a nedves anyagokat is
egy másikban, a liszt és keverék közepébe egy mélyedést csinálunk, beleöntjük a
folyadékot és egy fakanállal lazán néhány keveréssel éppen hogy csak
elvegyüljenek az anyagok összekeverjük a tésztát. Nem szabad túl keverni simára
a tésztát!!!
Amikor úgy gondoljuk, hogy még itt-ott csomós, az nem baj, majd a tészta elvégzi a maga dolgát és nem lesz csomós.
Muffin formába öntjük és közepes lángon megsütjük.
A lépések a következők:
Két 30 cm kerek tortát sütni
1 db 22 cm tortat.
Ezt a diós piskóta receptjét sütöttem meg 3x
4 tojás sárgája,
10 evőkanál víz,
15 dkg kristálycukor,
4 evőkanál olaj,
Ezt mind habosra keverjük.
20 dkg lisztet 10 dkg darált diót , 1/2 csomag sütőport összekeverünk és
a tojásos masszába forgatjuk.
A tojások habját 15 dkg kristálycukorral kemény habbá verjük és a
masszába forgatjuk.
Közepes lángon kb. 30 percig sütjük.
Krém: 8 púpos evőkanál lisztet 6 tojás sárgájával, 8 dl tejjel
simára keverünk és lassú tűzön besűrítjük. Ha kihűlt, 70 dkg vajjal, 4 vaníliás
cukorral, ízlés szerinti mennyiségű porcukorral habosra keverjük.
A 30 cm-es tortákat két lapba vágjuk.
A 22 cm-eset 3 részre vágjuk, a Lapokat kevés rummal vagy rum aromás cukorsziruppal megspricceljük, és megtöltjük. A tortákat én kívülről hagyományos amerikai vajkrémmel vontam vékonyan, mert a kocsi hátuljában utazott 6 órát, és úgy gondoltam, az jó tartást fog adni a tortának az utazás közben is. De ezt tetszés szerint mindenki úgy csinálja, ahogy szereti.
Az előre legyártotta csoki forgácsokkal körbe raktam úgy, hogy a torta oldalát bekentem még egy kevés friss vajkrémmel, hogy a csoki beleragadjon.
A csoki rudakhoz műanyag fóliát felvágunk téglalap alakúra. A fólia nem papír! Könnyen hajlítható fólia kell hozzá, ami merev is egy kicsit, de lehet belőle tekerni kis rudat is (én is vettem legalább 4 féle fóliát, mire rátaláltam a megfelelőre). Akkora téglalapokat kell vágni, amekkora rudakat szeretnétek, de egy kicsit nagyobbat hogy ne kelljen a széléig teljesen kikenni a csokival. Az egyik hosszanti oldalon kell csak a széléig bekenni a csokival, a szembe szélénél hagyjatok ki kb. 1 cm-t, mert oda fog behajolni a megkent széle a másik oldalnak ahol, teljesen a széléig van a csoki kenve. Nem tekersz rá a csokis részre, csak pont a csokiig, és így egy rudat formálsz belülről a csokiból... Ez nem tekert csiga vonalban mint a piskóta tekercs, ez csak egy rúd ami belülről üreges. Az az 1 cm, amit kihagysz a szélénél, az fog ráhajolni a szembe lévő oldalon, és azt kell rögzíteni a cellux-al hogy ne nyíljon szét, vagy ne pattanjon szét, mert a fólia szét rúgja magát ha nem ragasztod meg. Így berakod a fagyasztóba kb. 5 percre, és miután szét vágtad a ragasztásnál, a fólia rögtön szétugrik (mert merev) de a csoki rúd az megdermedve ott marad a közepén. Higyjétek el nagyon egyszerű, ha hozzáfogtok akkor az egész magától érthetően adja magát. Különben lehet vékonyabb rudakat is csinálni, csak akkor keskenyebb sávban kell rákenni a csokit és akkor a fóliából többet hajtasz kívül be, az a lényeg, hogy az a része ahol a széléig ki van kenve a fólia az hajlik befele a másik oldal felé.
Óvatosan összetekerjük, majd cellux-szal rögzítjük a rudakat. A mélyhűtőbe betesszük néhány percre amíg a csoki megköt, és a ragasztó szalagot óvatosan felvágjuk egy késsel. Ahogy a fólia szétnyílik, a csoki rúd kiválik belőle.
A következő három képre kattintva nagyobb méretben is látható a kép!
Mini krémsajt torta cseresznye szósszal
Hozzávalók:
60 dkg krémsajt (Filadelfia, vagy más sima krémsajt, esetleg natur
turokrem)
5 tojás
1 tasak Dr Oetker vaníliás pudingpor
30 dk porcukor
1 teáskanál sütőpor
1 vaníliás cukor
1 csomag kerek alakú piskóta szerű keksz, vagy valami hasonló finom keksz ami belefér a muffin sütő aljába.
A díszítéshez gyümölcs szósz (cseresznye, meggy, őszibarack, ananász, friss málna, eper, ribizli. ..stb.)
A krémsajtot a tojások sárgájával, fele adag porcukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük, a pudingot a sütőporral elkeverjük és a sajtkrémhez adjuk. A tojások fehérjéjét a maradék porcukorral kemény habbá verjük és lazán beleforgatjuk a sajtkrémbe.
A muffin sütőket kibéleljük muffin papírral vagy alufóliával (én az utóbbit szeretem, és alufóliából házilag is lehet készíteni).
Na hát akkor itt van hogyan kell alufóliából muffin formát
csinálni:
Először is kilapítunk egy papír muffin formát, és ugyanakkorára
kivágjuk az alufóliát. Ezután keresünk valamit ami kb. ugyanakkor nagyságú, mint
a muffin sütő alja, és ezzel belenyomkodjuk a formába, hogy felvegye az alakját.
(én a bors darálómat használtam erre, mert pont akkora az átmérője).
.... és woala! Kész a muffin forma alufóliából:
A kekszekből egyet-egyet a forma aljába teszünk, majd a sajtkrémmel 3/4 részig megtöltjük a muffin formákat.
Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 15 percig sütjük. Kivesszük a formából alufóliával együtt és hagyjuk kihűlni. Közben berakhatjuk a következő adagot. Amikor kihűltek, a közepén kis mélyedés keletkezik amibe jól bele lehet a gyümölcsöt rakni.
Gyümölcs szószt csinálhatunk bármilyen gyümölcsből. Legjobban konzerv gyümölcsből lehet csinálni. Kb. 7 dl konzerv gyümölcs a levével együtt.
2 evőkanál kukorica keményítő kevés vízben elkeverve. Ha édesebbre szeretjük, akkor adhatunk hozzá cukrot ízlés szerint.
A keményítőt elkeverjük a gyümölccsel, és a gázon melegítve besűrítjük. Ha kihűlt, a muffinok tetejére teszünk egy kiskanállal belőle. Ez nem zselatinos szósz, hanem ugyan az a fajta szósz amit a pie-okban használnak az almához, meggyhez, cseresznyéhez stb.
Kb. 40 db. lesz belőle.
Összedobálós Piskóta:
Ez elvileg egy tradicionális menyasszonyi torta receptje, de én ezt
szoktam sütni a kuglófhoz, és a gyümölcskenyérhez is. Nagyon finom, és ha
emeletes tortát csinálsz belőle, akkor jól díszíthető és stabil tortád lesz.
35 dkg puha vaj vagy margarin
60 dkg kristálycukor
5 tojás
1 csomag vaníliás cukor
42 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1/4 mokkáskanál só
2,5 dl tej
Egy 20 cm-es tortaformához a fele recept is elég.
Ízesíthetjük tetszés szerint mandula aromával (nagyon finom bele) reszelt narancs, citrom héjjal, néhány csepp citromlével,
összevágott aszalt gyümölcsökkel, dióval stb...
A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat.
A lisztet elkeverjük a sütőporral majd felváltva a tojásos keverékhez adjuk felváltva a tejjel. A végén hozzáadjuk a tetszés szerinti ízesítőket.
Előmelegített sütőben, közepes lángon szép arany barnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is jól átsült-e. (A forma nagyságától függően 50-70 percig is süthetjük!)
Most kuglóf formában sütöttem:
(tradicionális amerikai sütemény)
Hozzávalók:
készen vásárolt linzerlap vagy pie tészta egy 25 cm-es sütő forma kibéleléséhez, vagy a már korábban feltett pie tészta receptje a csirkés piténél.
Pekan töltelék:
( szerintem mivel a pekán dió igen drága otthon ezért sima dióval is meg lehet próbálni, mert biztos ugyanolyan finom lesz)
2 csésze durvára vágott pekán dió, de lehet egészbe is hagyni ha valaki úgy szereti
4 egész tojás kicsit felverve
1.5 csésze kukorica szirup
2/3 csésze cukor
7 dkg vaj olvasztva
1 zacskó vaníliás cukor
ízlés szerint fahéj
A töltelékhez valókat összekeverjük, a diót hozzáadjuk és óvatosan a
tésztával kibélelt formába töltjük.
Közepes lángon kb. 45 percig sütjük amíg a közepe is átsül. Ha esetleg a széle nagyon sülne, akkor letakarhatjuk alufóliával. Kivesszük és langyosra hűtve vagy hidegen kínáljuk felvert tejszínhabbal.
Különböző variációk erre a süteményre:
A diót ha előzőleg megpörköljük a sütőben egy kicsit, sokkal zamatosabb ízt fog adni. Én kandírozni szoktam a diót is, amit úgy csinálok, hogy kevés barna vagy fehér cukorból szirupot főzök, adok hozzá fahéjat, esetleg mézes sütemény fűszert és ezt a nyers dióra öntöm, jól összeforgatom vele majd beleterítem egy tepsibe és a sütőben nagy lángon, néha megkevergetve megpirítom. Miután kezd barnulni kiveszem és hagyom hogy kiszáradjon a levegőn (kb. 5 perc és a cukor ráköt), közben kavargatom, hogy ne ragadjanak össze.
2.variació:
A pekán pie ha megsült, lecsurgathatjuk karamellel mert az nagyon finom ízt ad neki.
45 dkg vaj
1,5 csésze cukor
3,5 csésze liszt
1 csipet só
1 mokkáskanál fahéj
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 csomag vaníliás cukor
3 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja és fél citrom leve
A vajat a cukorral habosra keverjük a mixerrel, hozzáadjuk a tojások
sárgáját, fűszereket, sót, vaníliát, citromlevet és héját, majd a lisztet. Lágy
masszát kell, hogy kapjunk. Az anyagot betöltjük a habzsákba és egy nagyobb
méretű csillagcsővel kinyomjuk a tésztát a sütőpapírra. Közepes lángon világosra
sütjük. Körülbelül 10-15 perc.
Sülés után rögtön meghintjük vaníliás porcukorral. Vigyázni kell vele, mert nagyon hamar törik sülés után... Jobb ha megvárjuk míg kihűl. Nagyon finom omlós keksz. Az ízesítő anyagokat lehet variálni ízlés szerint.
Sajtos-baconos_krumplis pogácsa
Hozzávalók:
35 dkg liszt
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 gr őrölt lenmag
1 dl tej + 1 dl vízben pici cukorral 3 dkg élesztő megfuttatva
4 evőkanál krumplipüré
1 evőkanál só
1 evőkanál sikér
10 dkg vaj + 2-3 dkg vaj olvasztva a kenéshez
4 evőkanál tejföl
25 dkg kockára vágott bacont kisütünk ropogósra
30 dkg reszelt sajt
Minden hozzáválót a kenyérsütő gépben egyberakunk és megkelesztünk, a
bacon, sajt és a 2-3 dkg vaj kivételével. Amikor megkelt, kivesszük a gépből,
lisztezett deszkán kinyújtjuk, a tészta felét az olvasztott vajjal megkenjük,
sajttal és a baconnal megszórjuk, és a tészta másik felét ráhajtjuk. Majd ennek
a felületnek is a felét megkenjük és megszórjuk, és a fele tésztát ráhajtjuk.
Végül kinyújtjuk kb. 2 cm. vastagra, tetejét lekenjük és a maradék sajttal
megszórjuk. Kiszaggatjuk és a tepsiben 40 percig pihentetjük.
Előmelegített sütőben közepes lángon pirosra sütjük.
A tésztájához Noémi leveles tésztáját csináltam, és nem vártam vele
semmit a hűtőben, hanem egyből raktam a kosárkákba, mert nem volt időm várni
vele, de gondolom ha vártam volna még finomabb lett volna.
Leveles tészta recept (Noémitől)
30 dkg liszt
csipet só
25 dkg margarin
6 evőkanál hideg víz
1 evőkanál ecet
Mindent összedolgozunk. Noémi szerint ragadni fog a tészta, nekem nem ragadt egyáltalán, biztos azért, mert nálunk más a liszt egy kicsit.
A kosárkákat kibéleljük diónyi tésztával és a következő tölteléket
tesszük bele.
Sütőtök krém:
3 nagy tojás
1 csésze barnacukor
1 teáskanál só
2 teáskanál mézes fűszerkeverék
50 dkg sütőtökpüré
( ha nincs konzerv sima sütőtököt megpárolunk és összetörünk)
2 dl sűrű tejszín
Az anyagokat összekeverjük simára és a kosárkákat megtöltjük vele.
Közepes lángon 20-25 percig sütjük. (fogpiszkálóval ellenőrizhetjük megsült-e a belseje.)
Miután kihűltek, tetszés szerint felvert tejszínhabbal vagy édes krémsajt rózsákkal díszítjük.
Krémsajt rózsa:
20-25 dkg krémsajt (ízesítés nélküli)
1 zacskó vaníliás cukor
10 dkg lágy vaj
1,5 csésze porcukor
Ezt a mixerrel felhabosítjuk, habzsákba töltve a kihűlt kosárkák tetejére nyomjuk és kevés fahéjat szitálunk a tetejére.
(Limara mézes kalács receptje alapján kicsit kibővítve)
200 gr méz
150 gr margarin
250 gr porcukor
4 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál szegfűszeg
1 kávéskanál fahéj
750 gr liszt
1 narancs reszelt héja
30 dkg darált dió
A mézet a cukorral felolvasztom, majd hagyom, hogy a vaj is beleolvadjon.
A száraz anyagokat összekeverem és az olvadt cukros mézes vajat is hozzágyúrom.
1 napig állni hagyom a hűtőben, másnap szaggatom tetszés szerint. Az üveg
sütihez különböző színű kemény cukorkát összetörtem és a kiszaggatott sütikbe is
kivágtam lukakat amit az
összetört
cukorral megtöltöttem. Közepes lángon világosra sütni, majd miután kihűlt
Royla Icing-al
díszíteni.
Zebra csokis-vaníliás Sajt torta:
Nagyon finom!
A sütőt magas hőfokon előmelegítjük. Egy lábosba amibe a tortaforma
belefér, kb. 2 ujjnyi vizet öntünk és betesszük a sütőbe, hogy jól
felmelegedjen. (Én lábos helyett egy nagyobb nem kapcsos! alumínium tortaformát
használok.)
25 cm kapcsos tortaformához a hozzávalók:
2 bögre darált vaníliás kekszet összetörünk vagy ledarálunk morzsává, és 1/2 bögre olvasztott vajjal összegyúrjuk. Aki szereti, tehet hozzá 1 kk. fahéjat is, és ha nem elég édes, akkor néhány kanál kristálycukrot.
A tortaformát vékonyan kivajazzuk és a kekszes morzsát szép egyenletesen belenyomkodjuk, az oldalát is beleértve. Egy üveg pohár aljával a legegyszerűbb, hogy a szélénél is körbe a morzsa jól oda ragadjon. Egy jó nagy méretű alufóliával belecsomagoljuk, a fóliát a széleinél körbe visszahajtogatjuk hogy csak a széle körül legyen bevonva a tortaforma (ezt azért kell, hogy a víz amiben állni fog, ne folyjon a tortába). Betesszük a fagyasztóba dermedni.
Töltelék:
20 dkg keserű csokit megolvasztunk 1dl forró tejszínnel, és simára keverjük, majd félre tesszük hűlni.
70-80 dkg (tudom, hogy soknak hangzik, de ebből áll a torta)
szobahőmérsékletű Filadelfia típusú krémsajtot 1, 1/4 bögre kristálycukorral, 2
zacskó vaníliás cukorral felhabosítunk, majd egyenként miközben keverjük a
mixerrel hozzáadunk 4 tojást. Miután a csoki ganache kihűlt, a sajtkrémet
megfelezzük, és a csokit a fele krémhez hozzákeverjük.
Ezt a két masszát elkezdjük két evőkanalanként a torta forma közepébe felváltva kanalazni, mindig egymás tetejére téve a krémet. Miután elfogyott a krém, megrázogatjuk, hogy a közepe egyenletes legyen és beletesszük a forróvízes lábosba.
A sütőt kb. 15 percig magas hőfokon hagyjuk, majd levesszük közepes hőfokra és kb. 50-60 percig sütjük.
A tortának szép rózsaszínes barnásnak kell lennie mikor készen van. A
közepe lehet hogy puhának tűnik majd, de nem baj, mert hűléskor megszilárdul.
Kb. 4-5 órát hűlni hagyjuk, közben 1 kis bögrés tejfölt összekeverünk néhány evőkanál kristálycukorral, és a torta tetejére egyenletesen rákenjük. Betesszük a hűtőbe és legalább 1 napig állni hagyjuk.
Minél tovább áll, annál finomabb az íze. Másnap óvatosan levesszük a
kapcsos részt, és tejszínhabbal, csokiszósszal esetleg kakaóporral díszítjük.
Megéri a fáradságot, mert nagyon finom sütemény!
II. Edit konyhája
A darált marhahúst megpárolom hagymán - fokhagymán, befűszerezem (só,
bors, pici paprika, oregano, bazsalikom) hozzáadok egy konzerv kockára vágott
paradicsomot, teszek hozzá egy kevés vizet és ebbe beleszórok egy bögre rizst...
lefedem, amikor megpárolódott és felszívta a szószt a rizs, utána belekeverek
egy nagy bögre reszelt sajtot. Amíg ezt csinálom közben a paprikákat egy fazékba
belerakom kicsumázva és egészben, és sós vízben kb. 5 percig forralom, majd
szépen kiszedem, lecsöpögtetem őket. Egy jénait bekenek kicsi olajjal, a
paprikákat megtöltöm a sajtos -rizses töltelékkel és a tetejére mindegyiknek még
rakok sajtot is... és be a sütőbe jól átsütni. Nagyon fini. Én ehhez a recepthez
kaliforniai paprikát használok. Ma zöld van csak itthon de a pirosból édesebb
lesz az íze.
Baconos-bazsalikomos csirkemell tekercsek
Hozzávalók:
csirkemell csíkok kiklopfolva vagy vékony szeletre vágva
egy csokor friss bazsalikom levél
só, bors fűszerek ízlés szerint
vékony füstölt bacon szeletek
zsemlemorzsa, vaj
A bacon csíkot kisimítjuk egy deszkán, rárakjuk a csirkemell szeletet,
borsozzuk, sózzuk a tetejére a bazsalikom levelet teszünk, majd óvatosan az
egészet feltekerjük. Zsemlemorzsába forgatjuk és kivajazott tepsibe rakjuk őket
szépen egymás mellé.
Közepes lángon szép ropogósra sütjük őket. Letakarni nem kell a sütéskor, mert hamar átsülnek mivel a csirkemell vékony.
Itt nem forgattam mindet zsemle morzsába, úgy is finom.
1981-ben Díjgyőztes
(A vita már nagyon régóta tart arról, hogy a chilibe kell bab vagy sem,
ez itt a bab nélküli)
1.5 kg marhahús felkockázva (nem száraz hús jó ehhez, hanem
jó kis szaftos)
50 dkg darált sertéshús
1 nagy hagyma
2 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál felkockázott zöld chili paprika
22 dkg paradicsom szósz
só, bors
1 marhahúsleves kocka
kb. 4 dl sör
3 dl víz
6 evőkanál chili paprika por
2, 1/2 evőkanál őrölt kumin (Római kömény)...(nagyon fontos fűszer
a chiliben)
fél mokkáskanál őrölt mustár por
fel mokkáskanál barna cukor
1 csipet oregano
Elkészítése: mintha pörköltet főznénk. 3-4 órát kell főzni lassú
tűzön amíg jó sűrű lesz.
A chilit én szoktam csak sima sertés, vagy felkockázott marhahúsból is csinálni a megadott fűszerekkel, és 2 konzerv babot adok hozzá. Néhány szál zeller szárat felaprítva, és nem chili paprikát adok hozzá, hanem kaliforniait, legalább 1 jó nagyot beleaprítok + néhány kockára vágott paradicsomot. A sör és a mustár szerintem elhagyható.
Én amikor készen van, teszek a tetejére tejfölt és megszórom cheddar sajttal. Néha csinálok hozzá párolt rizst, vagy sütök kukorica muffint, és azzal esszük, mert itt az a szokás.
Hozzávalók:
a fent megadott chilis bab recept + ízlés szerint bab, (én 2 különböző babból csináltam),
esetleg zöldpaprika, zellerszár.
Kukorica muffin
Hozzávalók:
1 csésze liszt
1 csésze kukorica dara
1 teáskanál sütőpor
1.5 teáskanál só
2 evőkanál cukor
Az összes száraz alapanyagot egy tálban összekeverjük.
Egy másik tálban összekeverünk:
1 tojást
3 evőkanál olvasztott vajat vagy olajat
1 csésze aludttej, kefir vagy tej
A folyadékot összedolgozzuk lazán a száraz anyagokkal. Nem kell túlkeverni, ...nem baj ha csomós marad. Beleszaggatjuk a kizsírozott muffin sütőbe vagy sima tepsibe öntjük, és közepes lángon szép sárgás barnára sütjük. Melegen kínáljuk félbe vágva és vajjal megkenve.
Tetszés szerint lehet a kukorica muffint egy doboz konzerv kukoricával dúsítani.
Ez az érdekes kenyér féleség nagyon finom bableveshez is.
Csirkehúsos pite (chicken pot pie)
Ehhez a recepthez használhatunk maradék főtt csirkehúst is.
Hozzáválok a tésztához:
35 dkg liszt
1 teáskanál só
23 dkg fagyos zsiradék (vaj, növényi zsiradék stb.) kisebb darabokra
morzsolva.
75 ml jeges víz
Nagyon fontos hogy a pite hozzávalóit ne kézzel dolgozzuk össze, hanem
egy villával. Ha a kezünkkel dolgozunk, akkor a kéz melegétől a vaj megolvad és
a tészta nem lesz réteges.
A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a vajat és villával összedolgozzuk annyira, hogy morzsalékos legyen. Ezután hozzáadjuk a jeges vizet kis adagokban és amikor a tészta összeállt, akkor a kezünkkel cipót formázunk belőle gyorsan... nem kell túl dolgozni a tésztát. Két részre elosztjuk, a hűtőben legalább 1/2 órát pihentetjük. Az egyik cipót kinyújtjuk ( a másikat bent hagyjuk a hűtőben), és kibéleljük vele a pite tálat. Közepes lángon addig sütjük amíg látjuk, hogy kezd arany barna lenni. Ekkor kivesszük és félre rakjuk.
Töltelék hozzávalói:
4 kicsontozott, bőrétől és az összes zsiradéktól megtisztított, kockára
vágott csirke felső comb. 2 evőkanál vaj, 1 kisebb hagyma kockára vágva, kevés
fokhagyma, bors, 1 tyúkhúsleves kocka feloldva 2 dl vízben, 1 dl tej, vagy
tejszín, 1 dl száraz fehér bor, 25 dkg mirelit vegyes zöldség, 2 púpos evőkanál
liszt, egy marék összevágott petrezselyem zöldje, bors.
A hagymát üvegesre pirítjuk a vajon, beletesszük a húst, és szép pirosra sütjük erős lángon. Hozzákeverjük a lisztet, kicsit átforgatjuk a hússal, ráöntjük a húsleveskockás vizet, tejet, bort, borsozzuk, majd amikor besűrűsödött, belerakjuk a mirelit zöldséget. Néhány percig együtt főzzük az egészet, majd lezárjuk alatta tűzet és beleszórjuk a petrezselymet, ha kell utána ízesítünk. Ezt a masszát beleontjuk a megsült tésztába, a cipó másik felét kinyújtjuk és befedjük vele a tölteléket. Közepes lángon 25-30 percig sütjük.
Friss salátával tálaljuk, vagy magában is nagyon finom.
Ez pedig az én Csirke Pitém:
Itt van 2 videó segítségnek is:...... az első ... ... a második....
Egybe sült malac vegyes sült zöldség körettel
Hozzávalók:
70-80 dkg malac hús (olyan rész, amit lehet egybe sütni és nem túl
száraz)
kb. 2 evőkanál reszelt friss gyömbér
4 evőkanál szójaszósz
5 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
ízlés szerinti mennyiségű só, bors
4 gerezd fokhagyma préselve
1,5 evőkanál kukorica keményítő a szósz besűrítéséhez ( ez attól függ, mennyi a szaftunk)
A húst beletesszük egy kisebb tepsibe vagy jénai tálba. A vajban
elkeverjük a borsot, sót, gyömbért, fokhagymát, citrom reszelt héját és ezzel
bekenjük a húst mindenhol, majd megszurkáljuk egy villával. A szójaszószt
rácsurgatjuk a húsra és alufóliával letakarjuk, majd közepes lángon kb. 3,5 órán
át puhára pároljuk- sütjük fólia alatt.
Közben a vegyes zöldségekhez összevágjuk az alábbi zöldségeket:
4 db Kalifornia paprika
1 óriás hagyma laskára vágva
8-10 kisebb gomba 4-be vágva
5 szem közepes nagyságú krumpli kockára vágva
Ezt mind egy tepsibe tesszük, sóval , borssal, provanszi fűszerkeverékkel
megszórjuk és rácsorgatunk kb. 4-5 evőkanál olíva olajat, majd a kezünkkel
összekeverjük jól, hogy az olaj és a fűszerek mindenhol a zöldségekre kerüljön.
Kb. 1 órával a hús kivétele előtt a zöldségeket is betesszük a hús mellé a rácsra és puhára sütjük. Én ekkor a lángot feltekertem kicsit nagyobbra. Nem kell letakarni fóliával a zöldségeket, hagyni kell hogy süljön inkább, és ne csak párolódjon. Időnként meg kell kevergetni hogy mindenhol egyenletesen süljön.
Így nézett ki a zöldség mielőtt a sütőbe raktam:
A húst miután elkészült kivesszük egy vágódeszkára és egyenletes szeletekre vágjuk, letakarjuk a fóliával, hogy ne száradjon ki amíg a szószt besűrítjük.
A szaftot egy serpenyőbe öntjük, majd elkezdjük melegíteni, a keményítőt kevés vízben feloldjuk, és a szaftba keverjük. Ahogy el kezd forrni és besűrűsödött levesszük a lángról. A szeletelt húsokat visszatesszük a jénaiba és a szószt ráöntjük, hogy mindenhol érje.
Fajita (Fahita) - ahogy én csinálom.
50-60 dkg marhahús (lehet csirke mellből és sertésből is csinálni)
Fahita fűszerkeverék
4 db kaliforniai paprika
1 óriás hagyma
párolt rizs
A Fajita fűszerkeverékhez az alábbiakat keverjük össze:
1 evőkanál római kömény
1 evőkanál oregano
2 evőkanál piros paprika
1/2 evőkanál őrölt bors
1 evőkanál hagyma por / garnulátum
1/2 evőkanál fokhagyma por / granulátum
1 evőkanál só
3-4 evőkanál olaj a húshoz és kb. ugyanennyi a zöldségekhez is.
A húst egy éles késsel felszeljük kb. 4cm hosszú és nagyon vékony
csíkokra úgy, hogy a kést ferdén tartjuk kb. 45 fokban miközben szeleteljük.
A fűszerkeverék felével megszórjuk és az olajjal összekeverjük. Pihentetjük kb. 1 órát.
Közben a paprikát felszeljük, a hagymát laskára vágjuk és a fűszer másik felével megszórjuk.
Egy serpenyőt jól felforrósítunk és a húst jól átsütjük nagy lángon. (én van úgy, hogy teszek alá vizet és fedő alatt puhára párolom inkább, hogy a hús ne legyen rágós, majd zsírjára lesütöm). A húst nyáron lehet egészben grillezni is és utána felszeletelni.
Miközben sül, elkészítjük a paprikát. Kevés forró olajon kisebb adagokban a felszeletelt zöldségeket átforgatjuk, és addig sütjük amíg a hagyma kezd barnulni.
A paprikának nem kell átsülni puhára, az a jó ha kicsit ropogós marad.
Mikor minden zöldséget megsütöttünk hozzákeverjük a húshoz és ezt mind még néhány percig átsütjük. Párolt rizzsel kínáljuk.
Grillezett csirkemell spenót salátával
A csirkemellet vékonyabb szeletekre vágjuk, provanszi fűszerkeverékkel
megfűszerezzük, sózzuk, borsozzuk majd megszórjuk kevés foghagyma granulátummal.
Megöntözzük néhány evőkanál oliva olajjal, és forró teflon serpenyőben pirosra
sütjük.
Miközben sül, elkészítjük a salátát.
Hozzávalók:
Friss gyenge baby spenót levél (amennyit megeszünk, mondjuk 2 személyre 2 tálkával), beletesszük egy tálba, rászórunk egy hámozott, kockára vágott almát, egy kisebb uborkát felkarikázva, néhány szár feldarabolt zellerszárat, egy marék durvára tört diót, egy marék aszalt áfonyát, 1 csésze kockára vágott és lecsöpögtetett valamilyen befőttet ( őszibarack, ananász, körte... stb., lehet vegyesen is), 1 marék szétmorzsolt márvány sajtot és lazán összekeverjük. A tetejére a legfinomabb a savanykás-édes ízű dresszing pl.: málnás dresszing.
Én most házilag csináltam málnás dresszinget a következőképpen:
Málnás dresszing:
Egy bögrében összekevertem 4 evőkanál málna dzsemet, 1 evőkanál Dijon mustárt, (akinek van otthon, esetleg mézes mustár is finom bele) 4 evőkanál olíva olajat, csipet sót, borsot, és annyi balzsamos ecetet amennyitől finom pikáns íze lesz. ...ez ízlés dolga mennyire szereti valaki ecetesen.
A salátára ez az öntet illik legjobban.
Ez a saláta nagyon finom... nekem a kedvenc salátám egyike, mindenkinek ajánlom próbálja ki ...és nagyon egészséges a friss spenót miatt.
Hozzávalók:
3 db csirkemell vékony csíkokra vágva
2-3 evőkanál olaj
1/4 dl szójaszósz
2 evőkanál reszelt friss gyömbér
2-3 gerezd reszelt, zúzott fokhagyma
esetleg só, ha a szójaszósztól nem lenne elég sós, vagy még több
szójaszósz ízlés szerint,
bors
2 evőkanál kukorica keményítő,
2,5 dl víz
Az olajat felforrósítjuk, a csirkemell csíkokat hirtelen rádobjuk és amíg sül, addig meghámozzuk vékonyan a gyömbért, és a tisztított fokhagymával együtt a csirkére reszeljük, majd hozzáadjuk a szójaszószt, borsot. Amikor jól átpárolódott, kb. 8-10 perc, a vízben elkeverjük a keményítőt, és a csirkét besűrítjük vele.
(Én ezt legtöbbször vékony csíkokra vágott marhahúsból csinálom, mert abból nagyon finom, és akkor természetesen tovább kell főzni kevés vizet adva hozzá, amíg puha nem lesz, és a zöldbabot az utolsó 5 percben adom hozzá, együtt párolom majd sűrítem be a szószt a keményítővel. Mindig fehér párolt rizzsel esszük mert azzal finom... főleg Japán sushi rizzsel).
Karfiol krém leves
1 nagy fej karfiol
1 szál póréhagyma
1 fej vöröshagyma
2 szem krumpli
ételízesítő, só, bors, petrezselyem zöldje
1.5 dl tejszín
A karfiol rózsákat kisebb darabokra vágva egy fazékba teszem, a
póréhagymát felkarikázom, a vöröshagymát felszelem, a meghámozott krumplit
felkockázom, ételízesítővel megszórom, borsozom majd vizet öntök rá, annyit hogy
ne lepje el teljesen. Fedő alatt puhára főzöm. A botmixerrel krémesre mixelem.
(Ha túl sok lenne alatta a folyadék, azt meg mixeles előtt kivehetjük belőle.)
Amikor már krémes, tejszínnel felengedem és felforralom. Petrezselyemmel
megszórom.
Káposztás tészta (ahogy én csinálom)
Hozzávalók:
1 kisebb fej káposztát lereszelünk a nagylyukú reszelőn, elkeverjük egy-két
csipet sóval, és állni hagyjuk kb.15 percig
Közben feltesszük az 1 zacskó tésztát főzni sós vízben.
Egy serpenyőbe teszünk 3-4 evőkanál olajat, 2 evőkanál kristálycukrot és a forró olajban megbarnítjuk a cukrot, majd a levétől kicsit kinyomott káposztát belerakjuk az olajba és szép piros-barnára pirítjuk nagy lángon állandóan kevergetve. A végén ha szeretjük borssal megszórjuk.
A kifőtt tésztát jól összekeverjük a pirított káposztával, ha kell meg utána sózzuk, és a serpenyőbe visszatesszük és átsütjük egy kicsit az egészet. Be lehet tenni egy tepsibe is és a sütőbe átsütni.
Hozzávalók:
5 evőkanál vaj
1 közepes hagyma kockára vágva
4 evőkanál liszt
2 dl tej
8 dl víz
1 babérlevél
1-2 evőkanál cukor (ízlés szerint)
1/2 teáskanál só
kb. 8-10 dl paradicsom szósz, konzerv paradicsom is jó, amiben a paradicsom zúzva van.
1 evőkanál oregano
1 evőkanál bazsalikom
A hagymát megfonnyasztjuk a vajban, megszórjuk a liszttel, kicsit
pirítjuk a vajban, majd felengedjük a tejjel és a vízzel. Hozzáadjuk a
babérlevelet, fűszereket, sót, cukrot és a paradicsom szószt. Felforraljuk és
néhány percig főzzük. Ha a paradicsom nagyon darabos akkor botmixerrel
pépesíthetjük, de úgy is finom ha egy kicsit darabos.
Nagyon finom grillezett sajtos szendviccsel, vagy pogácsával.
Hozzávalók:
12-13 kisebb szelet marhasültnek való hús
szószhoz:
1/2 csésze mustár
1/4 csésze barbecue szósz (vagy lehet ketchup is)
1 teáskanál őrölt bors
1 csapott evőkanál hagymapor, vagy 1 fej apróra vágott hagyma
3-4 gerezd zúzott fokhagyma
4 evőkanál olaj
Köretnek:
tetszésnek megfelelő kifőtt tészta (én szarvacskát főztem most)
2 evőkanál tejföl
a zöldségkörethez:
gomba, cukkini, sárgarépa vegyesen felvágva és vajon megpárolva de
ropogósra hagyva kicsit. Sózzuk, borsozzuk.
A szósz hozzávalóit összekeverjük és a húsokra öntjük. Alufóliával
letakarva puhára pároljuk a sütőben, és addig sütjük amíg nagyrésze a szaftnak
besűrűsödik, de vigyázzunk a hús ne száradjon ki.
Amikor a hús készen van, kiveszünk kb. 1 csészényit és a tejföllel simára keverjük, majd a kifőtt tésztára öntjük, és jól összekeverjük.
Paradicsomos káposzta húsgombóccal
Hozzávalók:
70-80 dkg darált marha vagy sertés hús
1 bögre árpagyöngy (száraz állapotban)
1 tojás
3 evőkanál apróra vágott vöröshagyma + 2 fej hagyma kockára vágva,
néhány gerezd fokhagyma átpréselve.
só, bors, cukor, majoranna, köménymag ízlés szerint
1 evőkanál pirospaprika
2 db zeller szár apróra vágva
kb. 1,5 liter sűrű paradicsomlé, de lehet apróra vágott konzerv paradicsom is, esetleg sűrített paradicsom.
egy fél fej káposzta apróra vágva
kevés olaj a rántáshoz + 2-3 evőkanál liszt, attól függően milyen sűrű a paradicsomlevünk.
Az árpagyöngyöt dupla annyi vízben feltesszük főzni, a vízbe teszünk 1 csipet sót. Majdnem teljesen készre pároljuk, majd félre tesszük kicsit hűlni.
A darált húst összekeverjük az árpagyönggyel, tojással, sóval, borssal, apróra vágott hagymával, fokhagymával, pirospaprikával, esetleg kedvenc fűszerkeverékünkkel, és ha kell adunk hozzá egy kevés vizet, hogy inkább lágyabb masszát kapjunk, mint keményet, ez attól is függ milyen száraz a darált hús.
Az apróra vágott káposztát beletesszük egy nagyobb fazékba, rátesszük a felvágott hagymát, zellerszárat, kömény magot, majorannát, sót, borsot, és vizes kézzel a darált húsból gombócokat formázunk, majd óvatosan elrendezzük a fazékban. Ezután felöntjük annyi paradicsomlével amennyi ellepi a gombócokat. Ha szükséges rakjunk még hozzá paradicsomlevet vagy vizet attól függően mit használunk fel a szószhoz. Addig főzzük amíg a gombócok puhára főttek, és a káposzta is puha lett. Kevés olajjal és liszttel világos rántást csinálunk, felengedjük egy csésze hideg vízzel, és ezzel besűrítjük a paradicsomos káposztát. A liszt mennyiséget annak arányában adjuk meg amilyen sűrűségű szószt szeretünk. A végén teszünk hozzá egy kevés cukrot, hogy pikáns íze legyen.
Pásztor tarhonya (Füstölt pulyka kolbásszal)
Hozzávalók:
3 evőkanál olaj, 1 müzlis tálnyi karikára vágott füstölt kolbász, 5 szem
krumpli kockára vágva, 1 nagy fej kockára vágott hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma
préselve vagy apróra vágva, 2 szál karikára vágott sárgarépa,2 szál zellerszár
felkockázva, só, bors, piros paprika, majoranna, pici ételízesítő. 2 marék
száraz tarhonya.
A hagymát megpirítjuk üvegesre az olajon, hozzáadom a fokhagymát,
kolbászt, répát, krumplit, zellerszárat, fűszereket és kicsit megpirítom a
zöldségekkel együtt. Beledobom a tarhonyát és még együtt kicsit összeforgatom,
majd annyi vízzel felöntöm ami éppen hogy csak el lepi. Takarék lángon fedő
alatt puhára párolom az egészet addig, amíg be nem szívta az összes folyadékot.
Kovászos ubival nagyon finom.
Tetszőleges mennyiségű tojást keményre főzünk majd megtisztítjuk őket.
5-6 fej céklákat meghámozunk, karikára felszeljük, és annyi vizet öntünk rá
amennyi ellepi. A vízbe teszünk egy nagy csipet sót, 1 teáskanál köménymagot, 1
evőkanál ecetes tormát, és a céklákat puhára főzzük (de nem főzzük szét
teljesen). A végén cukorral, ecettel ízesítjük, majd a tojásokat szépen
belehelyezzük a céklák közé. Az a jó, ha a cékla leve erőteljesebbé van ízesítve
és nem enyhén, mert akkor a tojásokon is úgy fog érződni. Egyébként konzerv vagy
befőtt céklával is ugyanilyen finom, és akkor csak a tojásokat kell a cékla közé
tenni.
A hűtőbe tároljuk. Ezt jobb egy nagy befőttes üvegbe csinálni, amit le tudunk zárni és időnként megrázni a tojásokat a cékla lében. Kb. 2 nap után mar lehet belőle enni, mert addigra a tojásokat átjárja a cékla pikáns leve. Magában is nagyon finom, de salátákhoz, hidegtálakhoz húsvéti sonkához a legjobb.
Rakott baconos-sajtos csirkemell vagy pulykamell.
1. variáció:
Egy sütőformát kibélelünk baconnel
a második fotón, amikor már be van a végén takarva a bacon-nel
A besózott, borsozott csirkemelleket lisztbe, tojásba, reszelt sajtba forgatjuk és a sütőformába a bacon-el kibélelt sütőformában egymás tetejére rakjuk, majd bevonjuk a maradék bacon csíkokkal. Közepes sütőben ropogósra sütjük. Ha kihűlt is nagyon finom, mert jól lehet szeletelni és zöld salátával kitűnő vacsora.
Felvágva:
2. variáció:
Kevés lisztből, tejből, 2 tojásból a palacsinta tésztánál sűrűbb tésztát keverünk és a csirkemelleket ebbe forgatjuk. Amikor a baconra egy sort ráraktunk, megszórjuk bőven sajttal és erre rakjuk a következő sor csirkemellet. A végén ugyanúgy baconnal takarjuk be és sütjük.
Sülés után várjunk legalább 15-20 percet mielőtt szeletelnénk, hogy kicsit összeálljon, mert különben széthullik nagyon könnyen az olvadt sajt miatt.
Hozzávalók:
1 fej kelkáposzta, 2 bögre rizs megpárolva,
1/2 kg darált sertéshús, 5 dl tejföl, kb. 30 dkg reszelt sajt, (én fehér Cheddart használok, mert annak jó érett sajt íze van)
kockára vágott ropogósra pirított bacon, 1 nagy fej hagyma, néhány gerezd fokhagyma, só, bors, kömény mag, majoranna, pirospaprika, pici delikát, vagy vegeta a káposzta főző levébe.
A káposztát csíkokra vágom, ételízesítős vízben majdnem puhára főzöm, leszúrom, félre rakom. A rizst megfőzöm. A bacont felkockázom, kisütöm a zsírjától majd szépen lecsöpögtetve félre rakom. Néhány evőkanálnyi bacon zsírban az apróra vágott hagymát megdinsztelem a fokhagymával együtt, majd a darált húst a fűszerekkel együtt megforgatom benne fehéredésig. Öntök alá egy pici vizet és fedő alatt puhára főzöm... Amikor megfőtt (kb. 10 perc) összekeverem a megfőtt rizzsel és kb. fele tejföllel. Ha kell utána ízesítek fűszerekkel.
A káposzta felét kizsírozott , zsemlemorzsával kiszórt jénai aljába egyenletesen szétterítem, rá a fele húsos rizses töltelék, arra fele reszelt sajt majd fele bacon kocka, majd újból káposzta, hús, maradék tejföl, sajt és bacon a tetejére...
Előmelegített sütőben közepes lángnál kicsit nagyobb lángon addig sütjük amíg az egész szépen átsült.
Savanyú káposztás sertéshús gerslivel
Hozzávalók:
kb. 1/2 kg, kockára vágott sertés hús
egy darab húsos füstölt szalonna vagy bacon kockára vágva
savanyú káposzta ízlés szerint
1 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
só, bors, piros paprika, kevés olaj
1 csésze gersli
tejföl ízlés szerint
Az olajra rádobjuk a kockára vágott szalonnát és kicsit kisütjük a
zsírjától, közben a hagymát kockára vágjuk és megsütjük a szalonnával. A
fokhagymát szétzúzzuk és a megsült hagymához adjuk. A sertés húskockákat
rádobjuk, pirospaprikával, sóval, borssal megszórjuk majd hozzáadjuk a savanyú
káposztát ami ha nagyon savanyú leöblítjük kevés vízzel. Én a káposzta levet egy
pohárba öntöm és ha szükséges, hogy savanyúbb legyen az
étel, akkor abból öntök
vissza hozzá. Annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje. A megmosott gerslit
(árpagyöngyöt) beleszórjuk és fedő alatt puhára főzzük az egészet. Ha nagyon
elpárologna a leve akkor a vizet pótoljuk.
Tejföllel, friss házikenyérrel kínáljuk.
Ezt az ételt úgy is szoktam főzni, hogy egy konzerv babot (ami a chilis babhoz kell) hozzáadok amikor főzöm.
Nagyon finom íz hatást eredményez a babbal főzve.
Tepsis pulykacomb sajtos brokkolival és rizi-bizivel
Hozzávalók:
2 fiatal felső pulykacomb
só, bors, 1 teáskanál delikát,
1 csipet frissen reszelt szerecsendió,
4-5 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál olivaolaj
A combokat befűszerezzük a fenti fűszerekkel és egy kisebb kiolajozott
tepsibe rakjuk őket, fél csésze vizet öntünk alá, és alufóliával letakarjuk,
majd közepes, előmelegített sütőbe tesszük. kb. 1 óra multával, amikor már
puhára párolódott, a fóliát levesszük és erősebb lángon pirosra sütjük.
Amíg a pulyka sül, addig elkészítjük a zöldborsós-csemege kukoricás rizi-bizit, és megpároljuk a brokkolit. Tálaláskor vaj rózsákat teszünk a brokkoli tetejére és megszórjuk bőségesen reszelt sajttal.
Én a rizi-bizit igy csinálom:
1 bögre rizshez 2 bögre vizet teszek, sót, borsot, néhány gerezd fokhagymat,1 evőkanál vajat, egy csésze mirelit borsót és 1 csésze mirelit kukoricát keverek hozzá, majd félig lefedve főzöm addig, amíg a rizs kezd "ragacsossá" válni és kezdi elfőni a levét. Ezután teljesen lefedem, a tüzet lezárom alatta és 20 percig hagyom még pihenni, hogy a maradék vizet is felszívja és a gőzben megpuhuljon. Van úgy, hogy letakarom egy nagyobb lábossal ami pont betakarja a rizses edényt, és ebben a lezárt melegben fő a rizs teljesen készre. Amikor kész van vágott petrezselymet keverek hozzá.
(hús nélküli)
Hozzávalók:
egy zacskó sajtos tortellini
1 csésze mirelit zöldborsó
1 csésze szeletelt friss gomba
1 hagyma kockára vágva, esetleg ízlés szerint néhány gerezd fokhagyma
4-5 szem paradicsom kockára vágva
olíva olaj, só, bors, olasz fűszerkeverék,
friss bazsalikom levél kicsit összevágva,
friss petrezselyem zöldje megvágva.
1/2 csésze tejszín
reszelt parmezán sajt vagy valamilyen más érett sajt.
A tortellinit megfőzzük sós vízben.
amig fő a következőt csináljuk:
Kb. 3-4 evőkanál olíva olajon a hagymát megdinszteljük,
rádobjuk a zúzott fokhagymát, gombát, zöldborsót, paradicsomot, fűszereket és
nagy lángon az egészet kicsit megpároljuk, majd felöntjük a tejszínnel. A
legvégén hozzáadjuk a zöldfűszereket és a kifőtt tésztára öntjük, jól
összekeverjük. Tálaláskor megszórjuk jó sok sajttal.
Ezt a receptet egy kedves ismerősömtől tanultam sok évvel ezelőtt, aki
fantasztikus túrógombócot tud csinálni, és amióta elmondta hogy kell, azóta én
csak így csinálom... az Ő gombócai inkább hasonlítanak egy ágyúgolyóhoz, mint
gombóchoz, ezért mi a munkahelyen csak ágyúgolyó gombócnak hívtuk. Volt hogy
reggel Ica néni kifőzte és behozta nekünk a munkahelyre a finom meleg
gombócokat. De örülne, ha tudna hogy felrakom a recijét a világhálóra! Az a jó
benne, hogy hamar össze lehet dobni, és másnap csak ki kell főzni.
Hozzávalók:
50 dkg túró
7 dkg puha vaj
csipet só, 4 evőkanál cukor, esetleg kevés vaníliás cukor
4-5 evőkanál búzadara
ha a túró kicsit száraz, akkor tehetünk hozzá tejfölt is, az nem rontja el egyáltalán
1 tojás
pirított zsemlemorzsa a kifőtt gombócok forgatásához.
tejföl, porcukor a gombócok tetejére, esetleg csokiöntet.
Minden hozzávalót összekeverünk, és letakarva egy éjszakán át a hűtőben
hagyjuk állni, de lehet 2 napig is a hűtőben.
Forró vízbe teszünk 1 csipet sót, vizes kézzel tetszőleges méretű gombócokat csinálunk és az éppen csak forró vízbe tesszük szépen óvatosan őket... nem szabad forralni, csak éppen gyöngyöző vízben lassú tűzön főzni (mintha húslevest főznénk), mert különben szétesnek a gombócok. Amikor feljöttek a felszínre a gombócok még néhány percig főzzük, majd óvatosan kiszedjük egy tányérra, hagyjuk 5 percig kicsit pihenni, és csak utána forgatjuk a zsemlemorzsába. Én a zsemlemorzsába keverek kristálycukrot miután megpirítottam, ettől a morzsa is finom édeskés lesz. A kész túrógombócoknak finom könnyűnek kell lennie amikor szétvágjuk a villával, és ha nagyobb gombócokat csinálunk, akkor is ilyen könnyű, laza szerkezetű lesz és szinte "recseg" amikor a villával belevágunk. Ha kihűlt sem lesz kőkemény, és újramelegítve a mikróban is nagyon finom.
Tejföllel, porcukorral, csokiöntettel tálaljuk.
Itt a képen az "extrák" nélkül van.