Itt azokat a fűszer illetve gyógynövényeket szeretném ismertetni, melyeknek a termesztésével évek óta foglalkozom és tapasztalatom van. Elsősorban évelő növényeket termesztek, kivéve a bazsalikom, amit évről évre újra kell vetni. A családi felhasználáshoz minden fajtából 1-2 bokor fedezi az éves fűszer szükségletet. Én ezt egy 6 méter-szer 10 méteres területen termelem. Gondos szárításukkal a téli fűszer szükséglet is biztosított.
Fórum -kertészkedéssel kapcsolatos beszélgetések
Fűszerkertem kora tavasszal.
Fűszerkertem májusban Articsóka (Cynara scolymus) Olaszparúj - ahogy
a bölcs öregek nevezik ezt az évelő növényt, ami a Földközi-tenger környékéről
származik. A 1,5-2 méter magasra is megnövő, elágazó szárú articsóka a vetés
évében rendszerint szárnyasan tagolt, húsos nyelű, ezüstös fonákú tőleveleket
növeszt, miknek elágazásainál találhatók a sokszor 10 cm-es átmérőjű
fészekvirágzatok. A fészekpikkelyek vastagok, húsosak, a virágok színe lila. Hatásai: Fokozza az epe termelését, az epeutak összehúzódását és a májsejtek regenerálódását. Elősegíti a vér zsírtartalmának csökkenését, vizelethajtó, sóürítést fokozó és antibiotikus.
Bejegyzés: 2006. május. A téli fagyokat nem állta ki a növény, nem hajtott ki. A földtakarás védelem kevés volt az átteleltetéshez.
Articsóka szeptemberben.
Népies nevén bazsalikum, királyfű,
németbors. A közkedvelt, egynyári növény eredetileg Dél-Ázsiából és Afrikából
került hazánkba, ahol hamar, széles körben elfogadták kellemes, szegfűszegre
emlékeztető fanyar, pikáns illata miatt. A mediterrán konyha egyik legfontosabb
alapfűszere. A leveles, virágos hajtásokat felhasználhatjuk frissen, vagy
morzsolt, szárított formában. Vigyázzunk arra, hogy ha szárított állapotban
tároljuk otthon, akkor fénytől óva, légmentesen legyen elzárva. A tea elkészítése: 1 evőkanálnyi mennyiséget forrázunk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni 15-20 percig, majd leszűrés után, mézzel édesítve naponta háromszor fogyasszuk, étkezés előtt.
Termesztése: Tápanyagban gazdag talajt, napos fekvést igényel. Magvetéssel, palántaneveléssel szaporíthatjuk. Magját fólia alá 10-15 cm sortávolságra, vagy lakásban cserépben április elején vessük 1 cm mélyre. Fagyérzékeny, így csak a májusi fagyok után ültessük ki, 50 x 30 cm-es tenyészterületre. A palántákat 2- 3 szálasan ültetjük. A növények júniustól folyamatosan virágoznak októberig. Kétszer vághatjuk. Vetőmagnak az első vágáskor, a legszebb töveket hagyjuk meg, majd amikor a virágfüzér alsó harmadában már érett, barna magok találhatók, a hajtásokat kipergetés előtt óvatosan vágjuk le, szárítsuk meg, s morzsoljuk ki belőle a magokat.
Szépen díszlik a kertben a kékes lilás változata is:
Görög bazsalikom (Ocinum minimum)
Világoszöld levelű, kistermetű, gömb formájú lombot képező egynyári növény.
Apró, vékony levelei és apró, fehér színű, ajakos virágzat díszíti.
A citromfű, vagy népies nevén méhfű, vagy mézfű, Európában őshonos évelő növény. Nevét jellegzetes citromillatáról kapta, mely ahogy hozzáérünk a növényhez rögtön érződik. Manapság egyre több helyen beszerezhető friss, cserepes változata, de szárított formában is kapható.
Már a görögök és rómaiak által is ismerték. Citromfű tea: idegi eredetű alvászavarok estében hasznos a citromfű kúra, mikor a teát langyos állapotban, mézzel édesítve célszerű fogyasztani. Hatására kipihenten ébredünk, az egész napunk nyugodt és kiegyensúlyozott lesz, még a reggeli feketekávé is elhagyható.
Termesztése: 50-80 cm magas, terjedő tövű, meleg és fényigényes növény. A talaj iránt nem túl igényes. Kissé fagyérzékeny, 10-15 évig is elél. Őszi-tavaszi tőosztással és palántaneveléssel is szaporítható. Magja fagyhatás nélkül nehezen csírázik, ezért novemberben vessük cserébe, s azt télire süllyesszük ki a kert talajába. Amennyiben tavasszal vetjük, a vetés előtt 2 napig áztassuk, majd 2 napig a mélyhűtőben fagyasszuk a magokat, s a szikkasztás után 25 cm sortávolságra szabadágyba vessük el. A palántákat májusban ültessük a végleges helyükre. 50x50 cm-re telepítsük. Erőteljes gyökérzete miatt viszonylag szárazságtűrő. Leveleit virágzáskor vágjuk le, szárítva és morzsolva tároljuk.
Örökzöld, nem téltűrő félcserje. Alacsony, bokros növésű. Levelei keskenyek, ezüstös zöldek. Enyhe curry szagot árasztanak. Fűszerként használható. Virágai nyár végén nyílnak. Az apró sárga szalmavirágok, melyeknek szintén curry illatuk van. Az apró ágakat főzik az ételbe, levesekbe, pörköltekbe, rizsbe, zöldségekbe és más ételekbe. Levelei savanyúságok, tojásos és csirkés ételek ízesítésére alkalmas. Egy csokrocska curryfű a kamrába és a szekrénybe, a molyok máris elmenekülnek.
Évelő, ritkán kétéves növény. 30–40 centiméter hosszú́, orsó alakú főgyökere kívül piszkosfehér, belül pedig hófehér. Erősen elágozó, hengeres, finoman barázdált, kopasz, deresen kékeszöld színű szára 1–2 méter magasra is megnő. Melegigényes növény, és az elmúlt évezredekben elég jól alkalmazkodott a kontinentális éghajlathoz is. Magjai 6-7 °C-on kezdenek csírázni, de 18-20 °C az optimális. Virágzás és terméskötés idején 25 °C körüli hőmérsékletet igényel. Közepesen fagyérzékeny: a −8-10 °C-os hideget a közönséges édeskömény tövei még hó nélkül is jól átvészelik, de az ennél hidegebbet csak hótakaró alatt.
Fényigényes, mert gyenge fényben, árnyékban virágzata alig fejlődik, megeshet, hogy a virágok magkötés nélkül hervadnak el. Félárnyékban, illetve szórt fényben mindenképp kevesebb magot hoz, mint a napon. Az é́deskö̈mény gumó legegészségesebb nyersen – reszelve adjuk salátákhoz, valamint tésztákhoz. Gyalulva, vékonyan felszeletelve ideális salátában, vagy keverjük el görög joghurttal és aprított menta levéllel.
A gumó préselt leve kíváló gyomor problémákra vagy méregtelenítésre. A gumóból készíthetünk leveseket, főzelékeket, mártásokat – de jól lehet párolni, sütni, grillezni is. Zöldje, a kaporhoz hasonlóan remekül passzol halak mellé. Továbbá felhasználhatjuk zöldségek, mártások fűszerezéséhez vagy ideális omlettbe. Az édesköménymag az indiai, mediterrán, kínai és arab konyhák egyik alapfűszere, azonban nem szabad túlzásba vinni, mert erős az aromája. Teaként remek emésztési problémákra, megfázásra, köhögésre, hörghurutra.
Édesköményből nagyon finom krémlevest és mártást is készíthetünk.
Virágzata izzasztó, köhögéscsillapító hatású illóolajat, nyálkaanyagokat tartalmaz. A belőle forrázással készített tea megfázás, meghűlés, légúti panaszok esetén fogyasztandó, télen melegítő hatású. Gyógyító hatását növeli, ha a hársfateát mézzel ízesítjük. Gyógytea alapanyagnak csak 2 faj, a kis levelű, és a nagylevelű hársfa alkalmas. Ha kertünkbe, vagy a ház elé hársfát szándékozunk telepíteni, e két fajt részesítsük előnyben. A két fajt legkönnyebben leveléről lehet megkülönböztetni. A kis levelű hársleveleinek fonákán, az érzugokban vöröses szőrpamacsok, a nagy levelűn fehéres szőrpamacsok találhatók. A kislevelű hárs 20-25 méter magas, viszonylag igénytelen, szárazság és árnyéktűrő faj, a legzamatosabb hársmézet és a legjobb tea alapanyagot szolgáltatja. Hátránya, hogy viszonylag lassú növésű.
Kislevelű hársfa
A nagylevelű hárs 30-40 méterre megnövő jóval termetesebb fa, fiatal korában igen szép kúpos formájú. Ez a faj párásabb, hűvösebb klímát igényel, erdeinkben a hűvösebb északi oldalakon, szurdokvölgyekben érzi jól magát. Városokban gyakori a harmadik hársfa faj, az ezüsthárs, amely jó szárazságtűrésével tűnik ki, teának viszont nem alkalmas. Ennek levelei fonákukon ezüstösen molyhosak, és nincsenek szőrcsomói az érzugokban. A fajok között a virágzási időben is van eltérés. A legkorábban június elején a nagylevelű hárs, majd 2 hét múlva a kislevelű hárs, legvégül júliusban az ezüsthárs virágzik. A leszedett virágokat padláson szárítsuk meg. A virágzatból a gyógyteát forrázással készítsük, majd 10 percnyi állás után mézzel ízesítve forrón fogyasszuk el. Élvezeti teaként is sokan szeretik.
Hársvirág szörp készítése:
Egy 5 literes üveget megtöltünk alaposan megmosott hársvirággal. Rászeletelünk 2 nagy citromot. Ráöntünk 2 kg kristálycukrot, és 3 liter előzőleg felforralt, lehűtött vizet. Beleteszünk 1 kávéskanál citromsavat, és 1 kávéskanál borkősavat. Szalvétával kötjük le, hogy szellőzni tudjon. 3 napig érleljük, közben naponta 4-5 alkalommal megkeverjük. Amennyiben hosszú hónapokra szeretnénk majd eltenni, utolsó nap keverjünk bele 1 mokkáskanál nátrium-benzoát-ot. A 3. nap után leszűrjük, üvegekbe töltjük, és ledugaszoljuk. Ebből a mennyiségből, körülbelül 3,5 liter szörp lesz.
Amennyiben szép sárga színt szeretnénk neki adni: A karamellszínt úgy kell csinálni, hogy vagy 30 deka cukrot barnára karamellizálsz, majd ráöntesz három deci hideg vizet. Felforralod. (csomó mentes lesz) Kihűlés után közé kevered a sötétbarna lét. Semmi ízt nem ad, csupán színezi... Utólag is meg lehet csinálni.
Izsópfű, Hyssopus officinalis, Ipsen, Hyssop Ajakas félcserje, 2 fajjal a mediterrán flórában meg Ázsia középtájain. Alsó ajakának aránylag nagy, fordított szivalakú középkaréja tünteti ki. A H. officinalis 3-6 dm. magas, seprőalakúan csoportosodó ágaival, keskeny-lándzsás vagy szálas, épszélű mirigyesen pontozott levelekkel.
Hatóanyag: illóolaj (pinokamfon, pinén, kamfén, szekviterpén-alkohol),
flavonoidok, cseranyag, keserűanyag, diozmin, hissopin, gyanta Termesztése: Talajjal szemben nem igényes, 30-40 cm magas, fásodó tövű félcserje. Szárazságtűrő növény, pergő magjával önmagát felújítja. Őszi, vagy tavaszi tőosztással, vagy palántaneveléssel szaporíthatjuk. Magját márciusban 30 cm sortávolságra vessük szabad ágyba. A plántákat szeptemberben telepítsük végleges helyükre. Virágos hajtásait teljes virágzáskor vágjuk, szárítsuk és morzsolva használjuk.
Termőhely: a dombvidékitől egészen az alhavasi övig mezsgyéken, köves lejtőkön, gyepekben, ritkás erdeifenyvesekben, sziklákon fordul elő. A száraz, bázisokban gazdag, de mészben, finomföldben szegény, semleges kémhatású homoktalajokon él. E gyűjtőfaj alakjainak pontos elterjedése nincs még feltárva
A kakukkfűből készült illóolaj antibakteriális hatású, serkenti az
emésztést, elmulasztja a torokfájást és a könnyű náthát, emellett biztosítja a
mély alvást is. Ha gőzfürdőt készítünk belőle az arcunk számára, gyorsan
kitisztítja a pórusainkat, és megelőzhetjük vele a torok- és
melléküreg-gyulladásokat. Termesztése: Az igen apró magvait februárban a lakásban tejfölös pohárban, melegágyi ablak, vagy fólia alatt vessük el. A későbbi vetést már szabadágyba vessük. Magját a tömör talaj felszínre vessük, majd finom földdel takarjuk be, és óvatosan öntözzük. Kelés után 5-6 hétre kapunk kiültethető palántákat. A 6-8 cm nagyságú palántákból 4-5 darabot csokrosan ültessünk, ezekből fejlődnek szép bokrok. Nagyobb területre a kakukkfüvet 40x20 cm-re telepítsük. A májusi ültetés augusztusban virágzik, a következő évben teljes nagyságúra fejlődik, s kétszer lehet betakarítani.
Calendula officinalis
Népies neve:gyűrűvirág, kenyérbélvirág, orvosi körömvirág
Többféle színben is terem, de a hatóanyaga egyforma.
Itt már szárításra van előkészítve
Az ernyősvirágúak családjába tartozik, évelő növény. Népiesen levescsíknak is hívják, konyhakertekben újra egyre gyakoribb az elterjedése. Illóolajat, angelikasavat, szerves savakat, cukrot és keményítőt is tartalmaz. Júniustól virágzik, a fészekből ilyenkor kicsípett virágokat, árnyékos, szellős helyen azonnal szárítsuk, és zárt edényekben tároljuk. Szedés után a növények hamarosan ismét virágoznak.
Vegetanövényként is ismert zöld leveleit elsősorban levesek és egytálételek
fűszerezésére használják. A lestyánból készített tea
gyorsan mérsékli a
gyomorfájdalmakat, és méregteleníti a szervezetet, ha például túl sok nikotin és
alkohol került a testbe. Puffadtság esetén 3-6 csepp lestyánból kivont
illóolajat ajánlatos bevenni. Termesztése: 6-8 évig élő nagytermetű növény. A mély rétegű, nyirkos talajokat kedveli, gyökere 40 cm mélyre is lehatol. Szaporíthatjuk tőosztással, és palánta neveléssel. Ősszel az idős tövekről rügyes gyökfejeket vághatunk le, amelyeket 60x40 cm-re telepítsünk. Magját márciusban 2-3 cm mélyre 25 cm sortávolságra vessük. A magot július végén gyűjtsük a felmagzó növényekről. A palántákat ősszel ültessük végleges helyükre.
Könnyű, tiszta illatú növény .
Hatóanyag: illóolaj (linalil-acetát
észter), csersav, kumarinok, flavonoidok, szterolok. Termesztése: Palántaneveléssel szaporítható. A fényes fekete magok 2-3 évig tartják meg csírázóképességüket. A magot decemberben vessük 0,5-1 cm mélyre, a kert megjelölt ágyásába, vagy kisüllyesztett edénybe. Magjának a csírázáshoz szüksége van a téli fagyhatásra. Tavasszal lassan kezd csírázni, s gondos ápolás után őszre ceruza vastagságú palánták fejlődnek. Ha a tél alá vetést elmulasztottuk, tavasszal a magot vetés előtt fagyasszuk.
virágzó levendula bokor
Majoranna
Termesztése: Palántaneveléssel és helybevetéssel szaporíthatjuk. Szabadágyba márciusba vessük, simára elgereblyézett talajra szinte a talaj felszínére, mivel magja nagyon apró. Palántát fólia alatt, a lakásban cserében is nevelhetünk. A vetési idő március. A palántákat május elején ültethetjük ki 50x20 cm-re. 10-15 szálat ültessünk egyszerre, így nagyobb termést kapunk. A fűszernek való növényeket virágzás kezdetén júniusban vágjuk, 5 cm magas tarlót hagyjunk, hogy a növény sarjadni tudjon, s szeptemberben ismét vágható legyen.
Bors-, vagy borsosmenta . Mint teanövény a borsmenta nagyon ismert, azonban kevesen tudják, hogy leveleit a konyhában főzéskor is fel lehet használni. A növény illóolajat, cseranyagot, keserűanyagot tartalmaz. Évelő növényként évente kétszer lehet a leveleit levágni. Enyhíti a felfúvódást, görcsoldó hatású, epehajtó, nem véletlen, hogy a bőséges arábiai ebédek után is borsmenta teát szolgálnak fel a vendégeknek. Fűszernövényként igen ízletes joghurtos öntethez adagolni, úgy is kifejti gyógyhatását, sőt a joghurt savas hatása miatt még koncentráltabban. Hatás: Fő hatóanyaga a mentol fokozza a nyál- és epetermelést, gyenge görcsoldó és gyulladáscsökkentő, enyhe helyi érzéstelenítő, hűsítő, antiszeptikus hatású.
Termesztése: Fény, víz és tápanyagigényes növény. Mélyebb fekvésű nyirkos talajokat kedveli. Szaporítani vegetatív úton tarackszerű gyökereivel, vagy gyökeres sarjairól lehet. Ősszel, vagy tavasszal ássuk ki a gyökerét, majd válogassuk ki a fehér színű gyökereket, ezek jobban sarjadnak. A felásott megműtrágyázott talajban 50 cm távolságra 10-15 cm mély árkokat húzzunk ki kapával. Ezekbe fektessük be zsinórszerűen a sarjakat, takarjuk, és taposás után öntözzük be őket. Magról szaporítása: áprilisban kis cserepekbe vessük, és nyár végén ültessük végleges helyükre, egymástól 50-70 cm- re.
Figyelem! Tarackszerű gyökereivel rendkívül agresszíven terjed!
A metélőhagyma jól mutat az ágyások szegélyén, és cserépben is nevelhető. Mindenekelőtt fűszernövényként hasznosítják, és kevésbé díszítésre. A virágokat le kell tépni, hogy a növény hosszabb ideig megőrizze aromáját. A leveleket lehetőleg frissen szedje. A virágzás után a levelek már nem olyan aromásak. Vágja vissza őket majdnem tövig, hogy friss zöld levél nőhessen a helyén. A metélőhagyma nem alkalmas szárításra, mert elveszíti az aromáját, inkább fagyassza le összeaprítva.
Mediterrán eredetű növény, de Európa és Amerika nagy részén vadon nő. A rómaiak
Aphrodité szent növényének tartották. Vérkeringési problémákra, ideg-, és
gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, menstruációs
panaszok esetén, frissítő, vérkeringés fokozó, fejfájás ellen (terhesség esetén
kerüljük alkalmazását). Élénkíti a vérkeringést, emellett
gyulladáscsökkentő hatása van. A rozmaring leveleit, virágos-leveles
hajtásait és illóolaját számos országban használják a modern fitoterápia
kezelések során is. Tartalomanyagai: illóolaj (1 -3%), fő összetevői a linalol
(20 -25%)és linalilacetát (30 -40%), cserzőanyagok, rozmaringsav,
kumarinok, flavonoidok. Termesztése: 30-70 cm magas fagyérzékeny növény, szabadban csak védett sarokban, szalmával, ronggyal takarva telel át, ezért általában cserepes növényként, vagy nagyobb ládákban nevelik. Tavasztól őszig a kertben, télen a lakásban tartják. Hajtásdugványról szaporítható. Az idősebb növényekről 10 cm hosszú hajtásokat vágunk, s az alsó leveleket leszedve vízben, homokban, vagy homok-perlit keverékébe duggatva gyökereztetjük. A gyökeresedés feltétele az állandó nedvesség, ezért a dugványokat üveggel, vagy fóliával takarjuk le. A meggyökeresedett hajtásokat cserépbe ültetve, többszöri visszacsípéssel formás bokorrá alakítjuk. Nyáron félárnyékos helyre tegyük ki a kertbe, verandára. A kertnek mediterrán hangulatot kölcsönöz.
borsmustár, rukkola; arugula, rocket Mediterrán növény. Apró termetű (20-25 cm), tősarjakkal terjedő és növekvő; apró, sárgásfehér, keresztesvirágú; erős, kissé dióra emlékeztető aromájú kétéves, de fagyérzékeny növény. Sötétzöld, erősen szeldelt leveleit főként a meleg időszakban hozza. Leveleit saláták, levesek és tészták ízesítéséhez használhatjuk, vagy önmagában is lehet salátaalap natúr salátáknál. Markáns íze miatt kis mennyiségben érdemes használni. Lakásban a legnaposabb és meleg helyre állítsuk és mérsékelten öntözzük. Mivel ezek a növények általában apró levelűek az egész hajtásrészt használjuk fel fűszerezéshez, egészben vagy apróra vágva.
A rukkola félárnyékos helyen érzi jól magát. Ha teljes napfénynek tesszük ki, a szárazabb körülmények hatására sötétebb és erőteljesebb ízű leveleket fejleszt, viszont megnő a földibolha kártételének , ami apró lyukakat rág a levélbe. A bolha gyorsan szaporodik meleg, száraz körülmények között. A párásabb mikroklímában, megfelelő termőhelyen ez a kártétel csökkenthető. Könnyen magszárba megy. Apró fehér virágait a levelekhez hasonlóan használhatjuk, illetve magokat foghatunk magunknak. A 20-30 naponként ismételt, szakaszos vetéssel folyamatosan rendelkezésünkre állhat a friss növény. Vetés: tavasztól őszig folyamatosan vethetjük, 10-20 celsius fokon 5-10 nap alatt csírázik. A vetést ritkítani nem szükséges.
Szedés: júniustól-szeptemberig, a vetéstől számítva 4-6 héten belül szedhetjük.
Egyiptomban a szurokfüvet gyógyszerként alkalmazták. Termőhely: a dombvidéki és hegyvidéki (roitkábban alhavasi) övben száraz legelőkön, napos erdők és cserjések szegélyén, ritkás erdeifenyvesekben, sovány gyepekben, rézsűkön található. A mérsékelten száraz, bázisokban gazdag, többnyire mésztartalmú talajokon él. Gyógyászati felhasználása: idegerősítő, ezért alkotórésze olyan nyugtató teakeverékeknek, melyek még nem erős idegnyugtatók, hanem csak segítenek áthangolni a pozitív működésre.
Termesztése: Magját márciusban vessük 0,5 cm mélyre, majd a palántákat 30x25 cm-re napos, meszes talajú ágyásba ültessük. A virágzás kezdetén júniusban és másodvirágzáskor szeptemberben vághatjuk.
Virágzó oreganó bokor.
Oreganó virág szárítása
Fiatal levelei május végén, június elején a legaromásabbak. Salátákhoz, mártásokhoz, levesekhez, zöldbabból készült ételekhez használják. A tárkony házi szaporításával várjuk meg a bő fényű, melegebb tavaszi időszakot. Vízigényes növény és meleg, napos helyeken fejlődik jól. A növény 1 méter magas, és gyökérsarjakkal bokrosodik. A hajtásokat idejében körülkötéssel védjük az elterüléstől. A Francia konyha kedvenc fűszere. Savanyúságokhoz, fűszerkeverékekhez adják. Levelei édeskés, kesernyés, borsos, kissé ánizsos ízűek. A petrezselyemhez hasonlóan -levesek, szárnyas, hal- és vadas ételek, birka- és báránysült, zöldbab, borsó és burgonyafőzelék ízesítésére kiváló. Régebben majd minden házban kedvelt és gondosan őrzött fűszer volt. Erdélyből került hozzánk. Ma ismét kezd divatba jönni és mindjobban keresik. -Friss, -Zöld állapotban és megszárítva használják. Tárkonyecet: A tárkonyfűre annyi ecetet öntünk, hogy ellepje, néhány nap múlva annyira átveszi a tárkony illatát, hogy leszűrve bármilyen felsorolt ételt ízesíthetünk vele.
Termesztése: Tavaszi tőosztással, vagy a tősarjak leválasztásával szaporítjuk. Májusban, amikor az anyatőnek 25-30 cm hosszú hajtásai vannak, a tő körül kibontjuk a földet, és a fehér járulékos gyökerekkel rendelkező zöld hajtásokat letépjük a tőről. Csúcsukat lecsípjük, és jól beöntözve új helyükre ültetjük. Levele virágzáskor a legzamatosabb, ekkor levágjuk, megszárítjuk, és morzsolva tároljuk. Szeptemberben ismételten vághatjuk.
Előtérben a menta, majd a tárkony, háttérben az óriásra nőtt lestyán.
Évelő gyógynövény. Virágzatában lévő illóolajáért termesztjük. Muskotály zamatú
borok készítésére alkalmazható. Forrázatát belsőleg felfúvódás ellen, külsőleg
száj-, ill. toroköblítőként, gyulladásokra borogatással használjuk.
Termesztése: Magról hidegágyi palántaneveléssel szaporíthatjuk. A magvetést érés után júliusban, vagy tavasszal márciusban végezzük. A 2 cm mélyre 25 cm sortávolságra vetett magokból folyamatos öntözéssel őszre fejlett 15-20 cm magas elágazó palántákat kapunk. Ezeket ősszel ültessük végleges helyükre. Tavasszal az elfagyott ágakat 5-6 cm-re vágjuk vissza, így a tő újra kihajt. A növény alakját az elvirágzás után metszőollóval alakítsuk.
virágzó zsálya
zsálya virág szárításra előkészítve
Növények szárítása Ha jó az időzítés és megfelelő a hőmérséklet, a szárítás nem boszorkányság. Rögtön a begyűjtés után óvatosan szárítva a növények megőrzik aromájukat. A legtöbb növény esetében az az ideális, ha meleg, száraz, sötét helyen kötegekben függesztjük fel. Amennyiben napon szárítunk, a növények elvesztik eredeti színüket, és értéktelenekké válnak. Minden további nélkül száríthatunk többféle növényt egyidőben, ha az egyes fajtákat jól elkülönítjük. Meleg helyen mintegy 5 nap alatt megszáradnak a növények. Hűvös időben ez 2 hétig is eltarthat. Az első nap ideális hőmérséklete legalább 30 oC. a növényeknek tisztáknak és egészségeseknek kell lenniük. Kerüljük a növények mosását szárítás előtt. A megszáradt leveleket morzsoljuk le, a fás szárakat távolítsuk el. A kész fűszernövényt légmentesen zárható, sötét edénybe tegyük.
Fűszerek tárolása Légmentesen zárható, száraz, sötét helyen:
Szabó György honlapja: http://www.gyorgytea.hu
Partner oldal: http://mediterrankert.lap.hu/
|