2. Almaecet 3. Kombucha
A kaukázusi kefirt én már 8 éve használom napi rendszerességgel. Kezdetben nem mertem még 1 napot sem kihagyni, nehogy elpusztuljanak a gombák. Később rájöttem, hogy nem annyira kényesek, néhány napig vízben is elvannak, sőt ha hetekig nem tudom kezelni, kis műanyag fiolában vízbe téve mélyhűtőbe le is fagyasztható. Amikor újra szükség van rá, egyszerűen hagyni kell felengedni, és újra aktiválható. Nagyon kedvezőek a tapasztalataim, természetesen nem tekintem csodaszernek, mivel nem is az. A szervezetre azonban nagyon jótékony hatással van, ezt tanúsíthatom. Akinek lehetősége van, feltétlenül házi tejből készítse, mert össze sem hasonlítható a minősége a pasztőrözött bolti "műtejjel". Én csak a 24 órás kefirt használom. Nagyon fontos az idő és a hőmérséklet betartása, mert az elkészült kefir minőségét nagyban befolyásolja. Mindig sötétben legyenek a gombák, ha másképp nem megoldható, konyharuhával le kell takarni. A kefirt a Kaukázusban a tehéntej erjesztésével állítják elő. A kefir gombája a Bacilus saneaensián. Ez okozza az erjedést. A kaukázusiak a kefirt víz helyett isszák, és élelmiszerként fogyasztják. Az emberek itt 110 éves átlagéletkort élnek meg, és nem ismerik a tuberkolózist, a rákot és nincsenek emésztési zavaraik.
Elkészítése: A kefir gombát egy porcelán, üveg, vagy műanyag edénybe kell helyezni (de soha nem vas, vagy fémedénybe). A dió nagyságú gombára egy liter felforralt és 20 fokra lehűtött tejet kell önteni. A tejet a bőrétől meg kell tisztítani! Az edényt légmentesen le kell zárni! A tejet hagyjuk állni 18-20 Celsius fokon, sötét helyen 12, 18, 24, 30, 36, de legfeljebb 38 óráig. 48 óra után a kefir gomba szétbomlik, elromlik. Az erjesztési időtől függően lesz a kefir különböző mértékben kövér, és e szerint különböző hatása van. A kefirt kiöntés előtt jól fel kell keverni, és műanyag apró lyukú teaszűrőn átszűrni (ne fém edénybe). A szűrőben visszamaradt gombákat fel kell önteni a lehűtött forralt tejjel, ha újat akarunk készíteni. De ha nem, akkor tegyük vízbe egy üvegbe, és hűvös helyen 2-3 napig eláll. A kefirrel úgy kell bánni, mint a friss hússal, mert épp oly romlékony. Csak a friss tejet szabad felhasználni, savanyított aludttejet nem. A gombákat szárazon nem szabad tartani, mert elpusztulnak. 2-3 napig vízben, hűvös helyen tarthatók. Legalább hetente 1-szer a gombákat és az edényt langyos vízben át kell mosni!
Hosszabb ideig nem használva mélyhűtőben lefagyasztható: A kaukázusi kefir gombát a vízzel való átmosás után műanyag fiolába teszem (pl. pezsgőtablettás fiola), és felöntöm vízzel. Így rakom be a mélyhűtőbe. Amikor szükség van rá csak elő kell venni, és hagyni kiolvadni. Utána a vizet le kell önteni, és lehet aktiválni tejjel.
A kaukázusi kefir készítésének lépései videón
Figyelmeztetés:
A kefir gombát fénynek kitett és hideg helyen nem szabad tartani. A gombáról leszűrt kefirt már nyugodtan tarthatjuk hűtőszekrényben a felhasználásig. 20 fok felett a gombák gyorsabban dolgoznak, alacsonyabb hőmérsékleten lassabban. A gomba 3-4 héten belül kétszeresére szaporodik. Akkor meg lehet osztani, és egy részét tovább lehet adni. Adjon belőle barátainak és ismerőseinek! Soha ne semmisítse meg a gombákat, ahhoz túl drágák! A kefirt naponta kell fogyasztani, lehetőleg állandó időpontban, akár önálló ételként is. Megakadályozza a testben visszamaradt anyagok rothadását. Kedvezően befolyásolja a betegségből lábadozó állapotát. Komolyabb megbetegedéseknél naponta legalább 1 litert kell inni. A kefir nem gyógyszer, hanem élelmiszer . Fel lehet használni tejföl helyett saláták, szószok ízesítésénél. A kefir kedvezően befolyásolja a következő betegségek gyógyulását: Vérszegénység: Egy liter naponta. Felnőtteknél normális vérkép keletkezik. Kiütés, ekcéma: Fél liter naponta. A kiütéses helyet naponta néhányszor kefirrel be kell dörzsölni, és meg kell szárítani. Éjszakára is hagyjuk rajta. 14 nap után a súlyos ekcémák gyógyulni kezdenek. Vérnyomás: Fél liter naponta. Rendben tartja a vérnyomást, és normalizálja a testsúlyt. Magas vérnyomás: Egy liter naponta, két hónap után a vérnyomás normális lesz. Hólyaghurut: Egy liter naponta a szükséges ideig. Székrekedés: Egy liter 12 órás kefir naponta. A széklet normalizálódása után már 24 órás kefirt kell inni. Hasmenés: Egy liter 36 órás kefirt naponta. A széklet normalizálódása után már 24 órás kefirt kell inni. A kefir gyógyítólag hat még a következő betegségekre: - az emésztőszervek hurutja - gyomorégés - ütőér csomósodás - epe panaszok.
Az alábbi linkeken kaukázusi kefir felhasználásával kipróbált receptek vannak:
Citromos túrótorta sütés nélkül Diós-mazsolás kalács (gépben készítve)
Almaecet
AZ almaecet mindazon ásványi anyagokat
tartalmazza, amelyek az
almában megtalálhatók. Így igen gazdag káliumban, foszforban,
kalciumban, de vas, klór, nátrium, magnézium, kén, fluor valamint szilícium is
található benne. Ezen túlmenően pikáns és enyhe fűszerezettsége igen finom ízt
kölcsönöz a vele készített salátáknak.
Ahány liter lé lesz, annyiszor 10 dkg cukrot kell ráönteni. Néhány nap múlva forrni kezd, 4 hétig kell tovább erjeszteni, a tetején előbb vékony, majd mind jobban vastagodó hártya képződik (ez az ecetágy) ha letisztult, lefejtjük, üvegekbe töltjük. Tartósítószer nem kell rá!
Minél tovább hagyjuk állni,
annál erősebb lesz az ecet. Ha az ecetet már mind leöntöttük róla, az ecetágyra
tegyünk ismét egy kevés szeletelt almát, almahéjat, cukrot és öntsük fel langyos
vízzel. Így állandóan lesz ízes almaecetünk.
''Hősgomba'', ''Köszvénymedúza'', ''Hosszú élet gombája'', ''Csodagomba'', teagomba, gombabor, ''tea-kvasz'' és folytathatnánk a sort, de ezek az elnevezések mind a nálunk napjainkban kombuchaként ismertté és divatossá vált természetes élelmi anyagot jelentik. A kombucha lapos, rugalmas, többnyire fehéres-szürke vagy barnás korong, majdnem úgy néz ki, mint egy vastag, zsíros palacsinta.
Az ital előállításához fekete, vagy zöld,
vagy gyógyteából álló, cukrozott tápoldatot készítenek, amelybe belehelyezik a
teagombát. Az erjedési és oxidációs folyamat alatt a gomba hatására a
teaoldatban egymásután és egymás mellett bonyolult reakciók (asszimilációs és
disszimilációs folyamatok) játszódnak le. Eközben a teagomba értékes anyagokat
állít elő, amelyek belekerülnek az italba: glükoronsav, B 1 -, B 2 -, B 3
-, B 6 -, B 12 - és C-vitamin, valamint folsav, tejsav, aminosavak, enzimek,
antibiotikus anyagok .
Hogyan készítsük el saját Kombucha teánkat:
Szükséges eszközök:
8. - Fedje le az edényt sűrű szövésű szövettel, konyharuhával, hogy távol tartsa a muslincákat, a port, a növényi spórákat és egyéb szennyeződéseket.
9. - Az erjesztés a hőmérséklettől függően 8 - 12 napig tarthat. Magasabb hőmérsékleten gyorsabb az erjedési folyamat. A 8 - 12 nap csupán útmutatás, ez lehet több és kevesebb is, attól függően, hogy Önnek mi a legjobb. Érdemes kísérletezni az idővel is.
A Kombucha kultúrának nyugodt, békés, meleg helyre
van szüksége. A tea hőmérséklete nem eshet 20° Celsius alá és nem emelkedhet 30°
Celsius fölé. Az ideális hőmérséklet 23°-27° között van. Fény nem feltétlenül
szükséges, a kultúra sötétben is dolgozik. Erős, közvetlen napfénynek azonban ne
tegye ki, mert tönkre mehet. A félárnyék sokkal jobb.
Tanácsos az italt hűvös helyen tartani.
Kombucha gomba beszerzési lehetőségei:1. http://www.my-crazy-life.gportal.hu/
Forrás:
Honlap: http://margit2.try.hu
![]() ![]() |