Kenyerek és egyéb sütemények
Szezámmagos kenyér teljes kiőrlésű liszttel
50 dkg BL 55 liszt
1 tojás
2,5 dl tej
2 dkg élesztő
2 ek. olaj
2 kk. só
pici cukor
sikér
Hidegen keverni, dagasztani. Letakarva egy éjszakára hűtőbe tenni. Reggel kicsi
golyókat formázni, tetejét bevágni, tepsin egy órát keleszteni,
tojásfehérje-pici sárgája keverékkel kentem meg. Előmelegített sütőben 180 fokon
légkeveréssel, 15 percig sütni. Sütés után vízzel megkentem, ettől gyönyörűen
megrepedezett a héja, bár nem lett ropogós.
Én gőz nélkül sütöttem, mert nem veszek észre különbséget a gőzös és gőz nélküli
sütésben így nem vacakolok vele.
Jó nagy tálba tegyétek a hűtőbe, mert 3 szorosára megfog kelni, és képes
kimászni belőle.
Én kenyérlisztből csináltam.
230 ml víz
pici cukor
1 kismérő só
1 nagymérő olaj
40 dkg sütnivaló rozsos lisztkeverék
1 dkg élesztő
1 kiskanál sikér
1 kiskanál ecet
Az üstbe tesszük a vizet, cukrot, olajat, ecetet. A lisztet
a sikérrel, sóval kézi habverővel jó levegősre keverjük, és
bele az üstbe. A tetejére morzsoljuk az élesztőt. Én 20
perces dagasztással dagasztattam, majd kivettem kicsit
átgyúrtam és sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába
raktam. Olajozott folpackkal letakartam és langyos sütőben
kelesztettem kb. 30 percet. Majd tojásfehérje pici sárgája
keverékkel kentem meg, és előmelegített sütőben 170 fokon
kb. fél óra alatt megsütöttem.
Megjegyzés: a lisztet Sparban lehet kapni ezen a néven. Bár
ebben elvileg a só és az élesztő is benne van, ennek
ellenére én mindig ezzel a recepttel sütöm, és nagyon fincsi
lesz. Azoknak ajánlom akik inkább divatból esznek rozsos
kenyeret (mint pl. én) nem az ízéért, ugyanis ez egy igen
puha nem tömör kenyér lesz.
Sok sikert.
Dán kenyér (index kenyeres fórumról)
2 dl tej
3 dkg olvasztott margarin
2 kiskanál só
pici cukor
1 kiskanál sikér
1 kiskanál ecet
50 dkg BL-80 kenyérliszt
2,5 dkg élesztő
Élesztőt fél dl meleg vízben a pici cukorral megfuttatni. A
sikért, sót, lisztet kézi habverővel jó levegősre elkeverni. Kenyérsütő
gépbe rakni a tejet , margarint,
ecetet, erre jön az elkevert liszt és a tetejére a
megfuttatott élesztő. Én 20 perces dagasztással
dagasztottam, majd kivettem, kicsit átgyúrtam, formáztam,
bevágtam és tepsin kelesztettem kb.30 percet. Tojásfehérje
kicsi sárgája keverékkel kentem meg és előmelegített sütőben,
170 fokon 30 perc alatt megsütöttem.
Sok sikert hozzá.
Csokis mandulás süti (Böbsi receptje alapján)
10 dkg langyos tej
2 egész tojás
10 dkg puha margarin
12 dkg cukor
25 dkg BL-55 liszt
1 vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
12 g sütőpor
5 dkg mandula v. dió durvára vágva
5 dkg csoki durvára vágva
Kenyérsütő gépben történő készítésnél a mandulát és a csokit
az utolsó dagasztás utolsó 2 percében kell hozzáadni.
Természetesen ilyen édes tészta progin kell sütni.
Én a kenyérsütő géppel kavartattam össze, majd vajazott,
lisztezett őzgerinc formában sütöttem. Ez az adag egy
formába elég. Előmelegített sütőben 170 fokon 40 perc alatt
sült meg.
Megjegyzés: amikor kézi robotgéppel kavartam össze, akkor
még kellet bele tej, túl sűrűnek tűnt a tészta.
Sok sikert.
Ennek gépi változata mindenféle változtatás nélkül:
2 pohár sima v. gyümölcs joghurt, 1 pohár cukor, 4 tojás, 3/4 pohár olaj, 4 pohár liszt, 1 sütőpor.
Mindent joghurtos pohárral kell mérni. A lisztet a
sütőporral elkeverjük, félretesszük. A többi hozzávalót jól
kikeverjük, majd jöhet bele a sütőporos liszt. Elkeverjük és
vajazott, lisztezett püspökkenyér formában kisütjük.
Tetejére a gyümölcsjoghurttal harmonizáló gyümölcsöt
szórhatunk. Vagy gyümölcs helyett, amikor kisült még forrón
lekvárral kenjük meg, ettől szép fényes lesz.
Előmelegített sütőben, 170 fokon sütöttem, fél óra múlva
fóliával letakartam, mert kezdett pirulni a teteje, majd így
még további fél órát sütöttem.
Ez a mennyiség egy
formába elég.
Megjegyzés: én legközelebb citromos joghurttal és reszelt
citromhéjjal fogom megsütni.
Sok sikert.
Joli Napocskája - ahogy én csináltam
(Eredetileg" marions-kochbuch.de " oldalon található meg.)
0,5 dl tej, 2,5 dl víz, 3 ek. olaj, 2 tk. só, pici cukor, 1
ek. ecet, 1 teáskanál sikér, 50 dkg BL-80, 4 dkg élesztő.
Joghurt a kenéshez, magok a szóráshoz. Liszttől függően
előfordulhat, hogy dagasztás közben még kell egy kicsit
szórni hozzá.
Az élesztőt a tejben a pici cukorral megfuttatjuk. A lisztet,
a sikért, a sót kézi habverővel jó levegősre keverjük. Az
üstbe tesszük a vizet, az olajat, az ecetet, erre jön az
összekevert liszt, ennek közepébe a felfuttatott élesztő.
Dagasztást elindítani. Az én gépem 20 percig dagaszt, ezután
tésztát kivenni, 6 db egyenként kb. 15 dkg golyókat formázni
belőle és jó szorosan egymás mellé rakni. Joghurttal
megkenni, magokkal megszórni és mindenféle kelesztés nélkül
mehet az előmelegített sütőbe. 190 fokon, 25 percig sült.
Megjegyzés: nagyon gyorsan elkészülő és nagyon finom puha
kenyérke lesz. Nekem szebb lett a teteje, amikor
tojásfehérje pici sárgája keverékkel kentem meg, (ez látható
a fényképeken) mint a joghurtos tetejű.
Sok sikert.
Burgonyás cipó (saját alapreceptem megbolondítva egy
kis
burgonyával)
1 pohár joghurt v. kefir
60 ml víz
1 púpos kk. fokhagyma só
pici cukor
1 kk. ecet
2 dkg olv. margarin
6 dkg főtt, áttört burgonya, kihűtve
40 dkg BL-80 kenyérliszt
1 tk. sikér
1 dkg élesztő
A lisztet, a sóval, a sikérrel kézi habverővel jó levegősre
keverjük. Az üstbe töltjük a joghurtot, a vizet, a cukrot, a
margarint, az ecetet. Erre jön az elkevert liszt, majd a
burgonya és tetejére morzsoljuk az élesztőt. Dagasztás
indul, ami nálam 20 perc, majd kivettem, kicsit átgyúrtam és
megformázva, bevágva, tepsibe tettem. Olajozott fóliával
letakartam és langyos sütőben 45 percet kelesztettem.
Tojásfehérje pici sárgája keverékkel kentem meg és
előmelegített sütőben, 170 fokon 40 percet sütöttem.
Sok sikert.
Itt egy viszonylag egyszerűen elkészíthető pogi receptje:
Hűtős pogácsa (Fakanál extra 1997 dec. számából.)
50 dkg liszt
30 dkg vaj
10 dkg reszelt sajt
1 dl tejszín
2 dkg só
1 dkg cukor
2 tojássárgája
2 dkg élesztő
1 tojás a kenéshez
Az élesztőt elkeverjük a cukros tejszínben, hozzáadjuk a többi
alapanyagot, és közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle. Ujjnyi vastagra
kinyújtjuk, félbehajtjuk, majd még egyszer félbehajtjuk. 10-12 órán át hűtőben
pihentetjük. Sütés előtt ujjnyi vastagra nyújtjuk, félbehajtjuk, majd még
egyszer ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Lisztezett tepsire, vagy
sütőpapíros tepsire helyezzük, tetejét tojással megkenjük, sajttal,
szezámmaggal, mákkal szórhatjuk meg a tetejét. Negyedórás kelesztés után
előmelegített sütőben 200 fokon sütjük.
Ennyi a recept, még annyit írnék hozzá, hogy én vaj helyett margarinnal
szoktam így is nagyon finom. A nyújtásnál az ujjnyi vastagság 1 cm jelent. És
tényleg ne legyen ennél vastagabb, mert nagyon szépen megkelnek magasra a pogik.
Én úgy szoktam, hogy előző este meggyúrom, majd másnap süthetem is.
Szezámmagos kenyér teljes kiőrlésű
liszttel
(saját alaprecim átvariálva)
1 pohár joghurt v. kefir
70 ml víz + egy kicsi kanalanként dagasztás közben, ha szükséges
1 nagy mérő olaj
1,5 km só
1 km cukor
1 km ecet
1 kiskanál sikér
1 dkg élesztő
40 dkg liszt
amiből: - 20 dkg Cerbona teljes kiőrlésű liszt
- 1 ek. búzakorpa
- 2 ek. pirított szezámmag
- és annyi graham liszt, hogy végül
40
dkg legyen.
A kétféle lisztet, a korpát, a szezámmagot és a sikért kézi
habverővel jó levegősre keverjük. A többi hozzávalót (az
élesztő kivételével) az üstbe tesszük, erre jön az elkevert
liszt, a tetejére morzsoljuk az élesztőt.
Én korpa kenyér progin sütöttem, ami nálam 3 óra 32 perc
volt, bár az utolsó kelesztés vége előtt 20 perccel
elindítottam a sütést. Túl keléstől féltem. Az eredmény,
amint a fénykép is mutatja, egy fincsi, ropogós héjú, szép
bélzetű kenyérke.
Sok sikert.
Citromos mákos kalács (E.Margit recije)
Hozzávalók:
170 ml kefír
160 ml tej
3 dkg olv. margarin
1 tk. ecet
fél kk. só
2 ek. cukor
2 ek. mák
1 citrom vékonyan levágott és fedarabolt héja
1 kk. sikér
50 dkg BL-80 kenyérliszt
1 dkg élesztő
A lisztet, a sikért, a sót, a citromhéjat és a mákot kézi
habverővel jó levegősre keverjük. A többi hozzávalót( az
élesztő kivételével) az üstbe tesszük. Erre jön a liszt majd
a tetejére morzsolni az élesztőt.
Kalács progin sütöttem, ami nálam 2 óra 50 perc és sötét
színnel. Ha nagyon pirulna, sütés vége előtt ki lehet venni,
nekem szép arany színű lett.
Megjegyzés: Nagyon finom, pikáns ízű kalács lett, nagyon
puha belsővel és ropogós héjjal. A mák és a citrom íze nem
domináns, inkább csak úgy ott van.
Sok sikert.
Az alábbi recept Böbsi svájci fonat receptje, a csíkozás E.Margit ötlete alapján.
Kakaós csíkos kalács
Hozzávalók:
30 ml tej
120 ml tejföl
1 tojás kicsit felverve
5 dkg olv.vaj
5 dkg cukor
1 km. só
35 dkg BL-80 kenyérliszt
2 dkg élesztő
1 mk. sikér
A sikért, a lisztet, a sót kézi habverővel jó levegősre
keverjük. Az üstbe rakjuk a többi hozzávalót (az élesztő
kivételével), erre jön az elkevert liszt, majd a tetejére
morzsoljuk az élesztőt. Dagasztó progit elindítjuk, amikor
vége a dagasztásnak ( keleszteni nem kell ) kivesszük és
két részre osztjuk. Az egyiket visszatesszük az üstbe és
hozzáteszünk 2 kk. kakaó, 5 púpos kk. porcukrot , amit pici
vízzel folyékonnyá kevertünk. Egyneművé kavartatjuk, majd
kivesszük. A fehér és a kakaós tésztát 2-2 felé vesszük,
tehát most van 4 cipónk. Ezeket egyenként kinyújtjuk, majd
egy fehér és egy kakaós részt egymásra helyezünk, és
feltekerjük, mint a beiglit. A másikkal is így cselekszünk, így
kaptunk 2 db hurkát. Ezeket összefonjuk, és tepsibe
helyezzük, a kívülre eső részeket recés késsel bevágjuk,
majd olajozott fóliával letakarjuk és kb. fél órát
kelesztjük. Ezután tojásfehérje pici sárgája keverékkel
megkenni és előmelegített sütőben 160 fokon pirosra sütni.
Sok sikert hozzá.
Kalácskoszorú változat E.Margit ötlete alapján készült. Cukros kakaóval megszórva.
Márványos kalács (saját alapreceptem átvariálva)
Ez a tészta csak kenyérsütő gépben vagy formában való sütésre alkalmas. Kenyérsütő gépi sütésnél a tej 80 ml legyen, az élesztő pedig 1 dkg.
Hozzávalók:
120 ml kefir
70 ml tej
2 nm. cukor
1 van. cukor
3 dkg olv. margarin
1 km. só
1 tojássárgája
40 dkg liszt ( 10 dkg rétes, 30 dkg finom)
2 dkg élesztő
1 mk. sikér
A liszteket, a sót, a sikért kézi habverővel levegősre
keverjük. A többi hozzávalót (az élesztő kivételével) az
üstbe rakjuk, erre jön az elkevert liszt, majd a tetejére
morzsoljuk az élesztőt.
Újításom, hogy nem dagasztó progit használok, hanem édes
progit indítok. Ugyanis ez a progi 10 percet dagaszt, majd 5
percet keleszt, és ismét dagaszt 20 percet. Sípoláskor
beletettem 2 kk. kakaót, pici vízzel elkeverve és csak
addig dagasztattam, amíg márványossá keverte a tésztát. Majd
kivettem, püspökkenyér formába raktam, olajozott fóliával
letakartam és 35 percet kelesztettem. Ezután tojással
lekentem és előmelegített sütőben 160 fokon sütöttem.
Sok sikert.
Egy fincsi kis reggelinek való buci recept.
Kefires buci (saját kísérletezésem eredménye)
Hozzávalók:
90 ml kefir
10 ml víz (tojás nagyságától függően, kanalanként dagasztás
közben, ha szükséges)
1 tojás
1,5 km. só
1 km. cukor
2 dkg olv. margarin
30 dkg liszt (20 dkg rétes, 10 dkg sima)
1,5 dkg élesztő
1 mk. sikér
fél km. ecet
A lisztet, a sót és a sikért kézi habverővel jó levegősre
keverjük. A többi hozzávalót az élesztő kivételével az üstbe
tesszük, erre jön az elkevert liszt és a tetejére morzsoljuk
az élesztőt.
Dagasztást elindítjuk, majd a végén kivesszük, 8
részre osztjuk, formázzuk, bevágjuk, tepsibe tesszük, és kb.
fél óra alatt duplájára kelesszük. Majd vízzel lekenjük és
előmelegített sütőben, 180 fokon megsütjük.
Kalácsszerű belsőt szerettem volna, sikerült is, fincsi lett.
Sok sikert.
E.Margit ötlete alapján sonkával és sajttal töltve:
Ír burgonyás kenyér (E.Margit recije alapján, ahogy
én
csináltam)
Hozzávalók:
150 ml tej
30 ml a burgonya főzővizéből
fél km. ecet
1 dkg margarin
1,5 km. só (függ a főzővíz és a burgonya sózásától)
1 km. cukor
7,5 dkg főtt (nem héjában), áttört burgonya
40 dkg BL-80
1 mk. sikér
2 dkg élesztő
Burgonyát megpucolva megfőzzük és még melegen áttörjük, majd
kikeverjük a margarinnal, és kihűtjük. A lisztet, a sikért,
a sót kézi habverővel jó levegősre keverjük. A tejet, a
főzővizet, a cukrot, az ecetet az üstbe tesszük, erre raktam
a burgonyát, majd a lisztet és a tetejére morzsoltam az
élesztőt. Indult a következő progi: 10 p dagasztás, 5 p
kelesztés, 20 p dagasztás, 10 p kelesztés, 10 p pihentetés.
Majd kivettem, kicsit megdögönyöztem, formáztam, bevágtam,
tojással megkentem és előmelegített, jó gőzös sütőben, 180
fokon 40 perc alatt megsütöttem.
Nem elírás összesen 15 percet kelt és 10 percet pihent, (nem
volt több időm) éppen ezért tettem jó gőzös sütőbe, hogy
még a gőz is húzza felfelé. Nagyon finom zamatos kenyérke lett, puha
belsővel. És amint a képek is mutatják egyáltalán
nem lett sűrű és keletlen.
Sok sikert.
Diós vajaskifli
Hozzávalók: (24 db-hoz)
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 ek. cukor
2 dl tej
10 dkg vaj
1 cs. vaniliás cukor
2 ek. rum
csipet só
1 citrom reszelt héja
A tetejére:
5 dkg olv.vaj
8 dkg darált dió
4 dkg cukor
1 tk. fahéj
Kevés lisztből, élesztőből, cukorból, és tejből gyors
kovászt készítünk. 20 percig állni hagyjuk. Majd hozzáadjuk a
többi alapanyagot és addig gyúrjuk a tésztát, amíg hólyagos
lesz. Letakarva 20 percig kelesztjük. Elfelezzük és az
egyik cipót kinyújtjuk kb. 30 cm kör alakra és 12 részre
osztjuk. A tetejére való cukrot, diót és fahéjat keverjük,
majd minden cikket megkenünk olv. vajjal és belemártjuk a
dióba. Szélesebb részéről kezdve feltekerjük úgy, hogy a
diós rész kívülre essen, és tepsibe rakjuk. A másik cipóval
is így cselekszünk, majd mehet is rögtön a sütőbe.
(formázás után már nem kell keleszteni) Előmelegített sütőbe
200 fokon megsütjük.
Nagyon finom ízletes, illatos kiflike lesz belőle.
Jó
étvágyat és sok sikert.
Burgonyás pogácsa (saját kísérletezés eredménye)
Hozzávalók (kb.13 db-hoz):
20 dkg BL 55 finomliszt
5 dkg rétesliszt
17,5 dkg főtt burgonya
10 dkg margarin
1,5 dkg élesztő
1,5 dkg só
30 ml tej
1 mk. cukor
A burgonyát héjában megfőzzük, áttörjük és még melegen
elkeverjük kb. 2 dkg margarinnal. Az élesztőt, a tejben, a
cukorral felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval,
elmorzsoljuk a margarinnal, majd belekeverjük a burgonyát.
Az élesztős tejjel sima tésztává gyúrjuk. 10 percet
letakarva pihentetjük, majd elnyújtjuk 2,5 cm vastagra,
fóliával letakarjuk és fél órát kelesztjük. Ezután
bevagdossuk a tetejét, kiszaggatjuk, lekenjük tojással.
Előmelegített sütőben 180 fokon, 20 perc alatt megsütjük.
Megjegyzés: nagyon kellemes burgonyás ízű, omlós
pogácsa lesz belőle.
Még másnap
is finom puha volt.
Sok sikert.
Fetasajtos kenyér
(Szente Renáta receptje. )
Hozzávalók:
2 dl langyos víz
1 km. só
fél km. cukor
0,5 dl olívaolaj
1 tojás
45 dkg BL-80
2,5 dkg élesztő
1 mk. sikér
1 km. ecet
10 dkg fetasajt
A lisztet, sikért és sót kézi habverővel jó levegősre
keverjük. A többi hozzávalót az élesztő és a fetasajt kivételével az
üstbe tesszük. Ráöntjük a lisztet,
rámorzsoljuk az élesztőt és elindítjuk a dagasztást. Én
progim 10 perc dagasztás, 5 p kelesztés, 20 p dagasztás, 10
p kelesztés, majd kivenni. Elnyújtani, rászórni a kockára
vágott fetasajtot, ( esetleg 5 dkg mag nélküli kockára
vágott olíva bogyó is mehet bele), majd feltekerjük, mint a
beiglit. A rudat gyűrű alakúra meghajlítani és fóliával
letakarva duplájára keleszteni. Gyorsan kel, vigyázni kell
vele. Majd tojással lekenni és mehet az előmelegített 180
fokos sütőbe. 30 perc alatt megsült.
Nagyon finom, puha bélzetű kenyér sült belőle. Én füstölt
fetát tettem bele, kellemesen átjárta a füst íze a kenyeret,
de nem lett nagyon meghatározó. Mint látjátok a sajt nem
olvadt el benne, de nem kell azt gondolni, hogy olyan mintha
sóba harapnál. Valahová eltűnt a só íze a sajtból, nagyon
finom lett.
Sok sikert.
Pizzás csiga (E.Margit receptje)
Hozzávalók 18 db-hoz:
25 dkg BL-80 kenyérliszt
50 ml joghurt
100 ml víz
1 ek. olaj
1 kk. só
1 kk. cukor
1 dkg élesztő
kicsi oregánó, kakukkfű és bazsalikom
Mindent az üstbe teszünk és dagasztó progit elindítjuk. Majd
kivesszük, elnyújtjuk megkenjük a töltelékkel. Ez bármi
lehet, amit egy pizzára tennénk, majd feltekerjük, kb. 1,5
ujjnyi vastagra daraboljuk, sajttal megszórjuk és tepsire
téve előmelegített sütőben 200 fokon 15 perc alatt
megsütjük. Nagyon fincsi, melegen ajánlom kipróbálásra.
Sok sikert.
Kölni mazsolás túrós kalács (E.Margit receptje)
Hozzávalók:
35 dkg BL-80 kenyérliszt
20 dkg nem hideg túró
6 dkg cukor
2 tojás
6 dkg olv. margarin
2 mk. só
1/4 élesztő
1 mk. sikér
1 tk. ecet
6 dkg mazsola
A mazsola kivételével mindent az üstbe teszünk dagasztó
progit elindítjuk, 1 perccel a vége előtt szórjuk bele
a mazsolát is. Majd kivesszük, megfonjuk, és tepsibe téve,
fóliával letakarva duplájára kelesszük. Majd tojással
megkenjük és előmelegített sütőben 170 fokon megsütjük.
Nagyon finom, foszlós, puha, ízletes kalács lesz belőle.
Sok sikert.
A kölni túrós kalács gépi változata:
Változtatás csak annyi, hogy az első kelesztés után, amikor
már kicsit felmelegedett a túró, (ekkor ugye meglágyul) ha
ekkor nem elég laza a tészta öntsünk hozzá max. 10 ml tejet.
Én közepes színen sütöttem, de figyelni kell, mert gyorsan
pirul.
Tojásos kenyér (index kenyeres fórumról raistlin
receptje)
Hozzávalók:
2 tojás
100 ml kefir
+annyi víz, hogy az előző kettővel együtt 320-330 ml legyen
40 dkg BL-80 kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 ek. búzakorpa
1,5 km. só
1 km. cukor
2 dkg élesztő
1 mk. sikér
1 km. ecet
1 ek. olaj
A tojásokat, a kefirrel és a vízzel jól el kell habarni. A
liszteket a korpával, sikérrel, sóval kézi habverővel jó
levegősre keverjük. Az üstbe öntjük a tojásos keveréket,
majd a cukrot, az olajat és az ecetet, erre jön a liszt és a
tetejére morzsoljuk az élesztőt. Progi indul, ami nálam 10 p
dagasztás, 5 p kelesztés, 20 p dagasztás. Majd kivesszük,
tetejét bevágjuk és püspökkenyér formába tesszük. Duplájára
kelesztjük, tetejét tojással megkenjük, majd előmelegített
sütőben 170 fokon megsütjük.
Sok sikert.
Lenmagos zsemle (saját reci)
Hozzávalók 9 db-hoz:
100 ml víz
1,5 ek. olaj
1 kk. só
1 mk. cukor
20 dkg Bl-80 kenyérliszt
5 dkg teljes kiőrlésű liszt
3 dkg pirított lenmag (egészben vagy darálva)
1 mk. sikér
1 tk. ecet
Mindent a gépbe teszünk és megdagasztjuk, majd kivesszük, 9
cipót formázunk belőle és duplájára kelesztjük. Majd
vízzel lekenjük, megszórjuk lenmaggal és előmelegített
sütőben 180 fokon megsütjük.
Nagyon finom puha zsemle lesz belőle és érdekes íze a
lenmagtól. Én zacsiban sütöttem, így még ráadásul ropogós is
lett a héja.
Sok sikert.
Sajtos kifli ( sajtos élmények receptgyűjteményből)
Hozzávalók 24 db-hoz:
30 dkg liszt
20 dkg puha margarin
1 tojás sárgája
6 dkg reszelt sajt
60 ml tejföl (tojás nagysága befolyásolja)
1,5 dkg só
1/4 élesztő
tetejére lenmag, szezámmag, mák
Az élesztőt pici tejben, pici cukorral megfuttatjuk. A
lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, jön hozzá a tojás, a
sajt, a tejföl, a só és az élesztő. Gyors mozdulatokkal puha
tésztává gyúrjuk, linzerszerű legyen. Majd két cipóba
osztjuk és egyenként 20 cm átmérőjű kört nyújtunk belőle.
Ezt egyenként 12 cikkre vágjuk, majd kifliket formázunk
belőle. Fél órát kelesztjük, tojással megkenjük, magokkal
megszórjuk és nagyon gőzös, előmelegített sütőben 200 fokon
15 perc alatt megsütjük.
Melegen isteni finom, omlós kiflik lesznek belőle, de
másnapra is nagyon puha marad.
Sok sikert.
Túrós bukta (saját recept)
Hozzávalók ( 20 db-hoz):
240 ml langyos tej
2 mk. só
6 dkg cukor
4 tojás sárgája
60 dkg liszt (fele rétes, fele sima)
3 dkg élesztő
10 dkg olvasztott margarin
Töltelék:
30 dkg túró
2 vaníliás cukor
2 ek. cukor
1 citrom reszelt héja
ízlés szerint mazsola
ha lágy a túró tegyünk bele grízt
A tészta hozzávalóit gépbe tesszük, dagasztást elindítjuk.
Az én progim 10 p dagasztás, 5 p kelesztés, 20 p dagasztás,
5 p kelesztés. Majd kivesszük a tésztát, kb. 1 cm vastagra
nyújtjuk, négyzetekre daraboljuk. Mindegyik közepébe kicsi
túrót teszünk, sarkukat és a széleket is jól
összenyomkodjuk,
hogy ne tudjon kifolyni belőle a túró.
Fóliával letakarva duplájára kelesszük, tojással lekenjük és
előmelegített sütőben 170 fokon 15 perc alatt megsütjük.
Megjegyzés: fontos, hogy jól meglegyen kelesztve, mert ha a
sütőben kel, akkor a hirtelen melegtől kirepedhet és
kifolyik a túró. A másik buktató a túró lágysága. Ha túl
lágy, attól is kirepedhetnek a bukták.
Nagyon finom puha, omlós buktákat kapunk, ami másnapra is
puha marad.
Sok sikert.
Croissant (b2.grocceni.com) oldalról
Hozzávalók 8 db-hoz:
55 dkg liszt (fele rétes, fele sima)
18 dkg joghurt
2 dl tej
5 dkg élesztő
2 tk. só
1 tk. cukor
25 dkg fagyos margarin
+1 tojás a kenéshez
Első lépésként a margarint 5 egyenlő részre osztjuk és
egyesével folpackba csomagolva a fagyasztóba tesszük. Az
élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a
többi hozzávalót ( a margarin kivételével) és tésztát
gyúrunk. Letakarjuk és fél órát kelesztjük. Majd 6 gombócot
formázunk és egyenként kinyújtjuk kb. 22 cm átmérőjűre.
(lehetőleg a legnagyobb méretre, amit enged a tészta). A
lapokat tortaszerűen egymásra helyezzük úgy, hogy minden lap
közé egy rész margarint reszelünk. Ekkor már gyorsan
dolgozzunk, hogy minél kevésbé olvadjon meg a margarin.
Lehetőleg a nap se süssön rá a tésztára.
Ha ezzel kész vagyunk a "tortácskánkat" felszeleteljük 8
egyenlő részre, majd feltekerjük kifli formára és tepsibe
helyezzük. Letakarva megint fél órát kelesztjük. Olyan
helyre tegyük, ahol nem tud a margarin megolvadni. Majd
tojással lekenjük, vigyázva, hogy a széleket ne érje, mert
akkor nem lesz leveles, és forró sütőben 220 fokon 15 perc
alatt megsütjük.
Megjegyzés: azt ne várja senki, hogy a boltival teljesen
egyező ízű croissant kap. De az biztos, hogy nagyon finom
kívül ropogós, belül puha kiflik lesznek. És az illata?? Az
valami fenomenális.
Az elkészítés is egyszerűbb, mint az igazi vajas leveles
tésztáé, és kicsit olcsóbb is, mivel margarinból van nem
vajból. Egyszer azt olvastam valahol, hogy az ilyen
tésztákhoz margarin nem használható. Ezt most cáfolnám, én
próbáltam már vajjal is és margarinnal is, a különbség
hanyagolható.
Ez a tészta ideális édesen és sósan történő fogyasztásra is.
Sok sikert.
Fehér kenyér gépben (barátnőmtől)
Hozzávalók 750 g-os kenyérhez:
350 ml víz
1 km. cukor
2,5 km. só
2 nm. olaj
1 km. ecet
60 dkg liszt
1/4 élesztő
1 mk. sikér
Ebben a sorrendben a gépbe tesszük a hozzávalókat, majd
fehér progit elindítani.
Ez egy egyszerű fehér kenyér, de ha valaki most süti élete
első kenyerét, annak tökéletes elronthatatlan recept. Később
szabadon variálható, akár magokkal megtuningolva is.
Ha valakit érdekel 40 dkg lisztre csökkentett receptem is van:
230
ml víz
pici cukor
1 púpos
kiskanál só
1 nagymérő
olaj
40 dkg
liszt
1 dkg
élesztő
1 kiskanál
sikér
fél kismérő
ecet
Sok sikert.
Sajtos túrós pogácsa "drótpostagalamb" recepttárából
Hozzávalók:
30 dkg liszt
15 dkg margarin
15 dkg túró
5 dkg reszelt sajt
1 tojás
2 dkg élesztő
50 ml tej
1,5 dkg só
pici cukor
tetejére tojás , sajt
Az élesztőt pici cukorral, langyos tejben megfuttatjuk. A
lisztet a margarinnal és sóval elmorzsoljuk. Majd hozzáadjuk
a többi hozzávalót és közepesen kemény tésztát gyúrunk
belőle. Langyos helyen 1 órát kelesztjük. Majd ujjnyi
vastagra nyújtjuk pogácsákat szaggatunk belőle, tetejét
tojással megkenjük és sajttal megszórjuk. Majd előmelegített
sütőben 200 fokon 15 perc alatt pirosra sütjük.
Nagyon finom puha, omlós ízletes pogácsák lesznek belőle.
Sok sikert.