A házi kenyérsütés legmodernebb eszköze az elektromos dagasztó és kenyérsütő gép. A legnagyobb előnye az, hogy nagyon egyszerű a kezelése. A sütőedénybe csak betöltjük a hozzávalókat. Beprogramozzuk, mikorra szeretnénk a friss kenyeret az asztalra varázsolni, és a gép megdagasztja, megkeleszti, megsüti. Mindehhez igen kevés energiát, óránként 0.2 kW-ot, tehát egy kenyér sütéséhez kevesebb, mint 1 kW-ot fogyaszt. Az így készült kenyér ára kb. fele a boltiénak.
Bár nem nélkülözhetetlen háztartási eszköz, de sok kísérletezési lehetőség és sikerélmény forrása lehet.
A leggyakoribb hiba okok:
A tészta túlkelt:
A készülék az átlagosnál melegebb helyen áll, vagy süti a nap.
Túl sok élesztőt tettünk bele, az élesztőt már előre megfuttattuk.
Túl lágyra készítettük a tésztát. Csökkentsük kissé a folyadék mennyiségét!
A tészta nem kelt meg, a kenyér kicsi maradt és nehéz lett:
A készülék túl hideg helyen áll, a környezete nagyon lehűti.
Az élesztő nem volt elég aktív (lejárt a szavatossági ideje, vagy a kelleténél kevesebbet tettünk bele).
A liszt túl öreg, vagy kicsi a sikértartalma. A liszt sikértartalmát javíthatjuk azzal, hogy egy késhegynyi aszkorbinsavat adunk hozzá (gyógyszertárban kapható).
A tésztát túl keményre készítettük. Tegyünk kicsit több folyadékot hozzá!
A tésztát erősen megsóztuk.
Túl sok adalékanyagot tettünk a liszt mennyiségéhez képest, és ezek csökkentik az élesztő gázképző hatását. Csökkentsük az adalékanyagok arányát, vagy növeljük az élesztő mennyiségét!
Mire ügyeljünk, ha a készüléket előre programozzuk?
Természetesen az időpont beállítására.
A dagasztókar és a dagasztócsavar behelyezésére! A dagasztás szempontjából mind a kettő nagyon fontos. Ha jelen vagyunk a kenyér készítésekor, az ilyen hibákat, ha nem is könnyen, de korrigálni tudjuk, előre programozott dagasztáskor viszont már csak a csúfos eredményt láthatjuk. A dagasztókar hiányakor természetesen semmi dagasztás nincs, az alapanyagok jóformán keverés nélkül sülnek meg. Ha a dagasztócsavar lazul ki (ha nem szorítjuk meg eléggé, könnyen megteszi), szintén rosszul dolgozódik ki a tészta, és a kisült kenyér elég lehangoló látványt nyújt.
Az alapanyagok sorrendjére! Elsőként mindig az élesztőt tegyük bele, azután a lisztet, a sót, a cukrot és csak legutoljára a folyadékot. Előre programozott kenyeret ne süssünk kovásszal, megfuttatott élesztővel, mert nem tudjuk befolyásolni a kelés idejét.
Ha azt szeretnénk elérni, hogy a kenyér kérge
különösen ropogós legyen, a sütés befejezése után kenjük meg vízzel, és süssük
további 5 percig.
Érdemes a második kelesztés után felvert tojással megkenni a
kenyér tetejét és mákkal, lenmaggal, tökmaggal, napraforgómaggal, szezámmaggal,
aprított dióval, mogyoróval vagy mandulával megszórni.
Nemcsak finom, de nagyon mutatós is lesz!
A sütőiparban rövid kódokkal azonosítják az egyes lisztfajtákat:
BL-55: finom (búza)liszt,
BL-80: fehér kenyérliszt,
BL-112: félfehér kenyérliszt,
BFF-55: rétesliszt,
AD: búzadara,
GL-200: Graham liszt;
TL-50: tésztaipari liszt,
DSL: durum simaliszt,
TDD: tésztaipari durum dara,
TBL-70: fehér tönköly (búza)liszt,
TBL-300: teljes kiőrlésű tönköly (búza)liszt,
RL-60: fehér rozsliszt (rozsláng),
RL-90: világos rozsliszt,
RL-125: sötét rozsliszt,
RL-190: teljes kiőrlésű rozsliszt.
Sikér:
A búzaliszt két fehérjéjének, a gliadinnak és a gluteinnek az együttese.
Ez okozza a búzalisztből készült tészta nyújthatóságát.
Beszerezhető: Bio boltokban, vagy gyógynövény szaküzletekben.
Aszkorbinsav:
Sikértartalom-növelő adalékanyag. mennyiségére nagyon ügyeljünk, mert ha az előírtnál többet teszünk bele, akkor foszlósabb lesz ugyan a kenyér, de elveszíti a házikenyérre emlékeztető ízét.
Beszerezhető: gyógyszertárakban 10 grammos egységcsomagolásban. Ha kimérve kapjuk, akkor a papírzacskóból rakjuk át neylon zacskóba, mivel a nedves levegő hatására megbarnul.
|
A Clatronic 2 lapátos géphez alkatrész beszerzés: üst, igaz nem clatronic, de az afk is jó bele.
Steel Bird Kft
1119. Bp. Nándorfejérvári u. 42-44.
Tel: (1) 463-71-63
Utánvéttel is működik.
A géphez adott használati utasítás fontosabb útmutató oldalai:
2. Magyarázatok a kezelőgombhoz
4. A programok időbeli lefutása
7. Kérdések a kenyérsütő automatára vonatkozóan
10.Hozzávalók és mennyiségek hozzáadása és kimérése
A Clatronic 2 lapátos géphez adott receptgyűjteményben német számozással adják meg a liszt fajtáját. A magyar lisztnek az alábbiak szerint felel meg:
magyar |
német |
|
|
BL-55 finomliszt |
405-ös |
BFF-55 rétesliszt |
550-es |
BL-80 kenyérliszt |
1050-es |
A géphez adott mérőkanállal az alábbi súlyokat mérhetjük:
|
só |
cukor |
élesztő |
1 kismérő= 1 teáskanál |
7 g |
4 g |
2 g |
1 nagymérő=1 evőkanál |
20 g |
12 g |
7 g |
7 g szárított élesztő 2,5 dkg friss élesztőnek felel meg.
A géphez adott receptgyűjtemény használata nem célszerű az alábbiak miatt:
- pontatlan fordítás
- Németországban használt alapanyag jelölések (lásd: fent)
- a német ízlésnek megfelelő receptek
A gép vásárlása után azonnal a mellékelt receptgyűjteményből (Clatronic) nekiláttam az első úgynevezett "Klasszikus fehérkenyér" megalkotásának. Íme az eredmény:
Rettenet, katasztrófa!!! Sírni lett volna kedvem! Ekkor az Interneten kezdtem használható, mások által kipróbált recepteket keresni. Így bukkantam az Index fórum -Konyhaasztal - Mindennapi kenyerünk topikjára.
Ezután az ott megismert recepteket kezdtem a saját gépemre adaptálva kipróbálni:
RECEPTEK:
Burgonyás-sajtos kenyér szezámmaggal szórva
Burgonyás kenyér zacsiban sütve
Fruzsika legjobb fehér kenyere
Fülig.Di.St.James (index fórumról) kenyere
Teljes kiőrlésű graham liszttel bővített kenyér
350 ml víz
50 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
2 kismérő só
2 kismérő cukor
2 nagymérő olaj
0,5 nagymérő 10%-os ecet
1,5 kismérő porélesztő
Sütni: normál program közepes szín, II. fokozat.
Fontos: a sütés kezdete előtt a kémlelő ablakot konyharuhával letakarni, de a szellőzőnyílások szabadon maradjanak, mivel az ablaknál nagy a hő veszteség, és a kenyér ezen oldala nagyon világos maradna!
300 ml víz
25 g margarin
1 tojás
150 g széttört, főtt burgonya
2 kismérő só
1 kismérő cukor
600 g BL55 finomliszt
30 g BFF55 rétesliszt
7 g porélesztő
1 késhegynyi sikér
1 késhegynyi aszkorbinsav
Sütni: gyors programon, közepes szín.
Ha leáll a gép a dagasztással (nálam 30 perc után), én akkor kiveszem a 2 keverőlapátot, és lekenem a tészta tetejét egy tojás sárgája + tejföl keverékével.
Kitartással, és türelemmel a kenyerek számtalan variációival lehet kísérletezni. Lehet fűszerezni, ízesíteni sajttal, szalonnával, kolbásszal, hagymával, természetesen az alapanyagokat változtatni kell az adalékok függvényében. Sok sikert a kísérletekhez!
Én a sikér és az aszkorbinsav kivételével még nem használtam egyéb "varázsszereket", mivel nem ismerem az összetételüket.
350 ml víz
46 dkg BL55 finomliszt
15 dkg BFF55 rétesliszt
2 kismérő só
2 kismérő cukor
1,5 nagymérő olívaolaj
1 kávéskanál sikér
1 kávéskanál aszkorbinsav
5 dkg reszelt trappista sajt
1,5 kismérő porélesztő
Berakni normál program, II fokozatra. (program idő 3:30 óra).
38 perc múlva (a 2. dagasztás után, még a kelesztés előtt) lekenni 1tojás sárgája + tejföl keverékével, és rárakni +5 dkg reszelt sajtot.
Burgonyás-sajtos kenyér szezámmaggal szórva:
300 ml víz
25 g margarin
1 tojás
70 g széttört, főtt burgonya
70 g reszelt sajt
2 kismérő só
1 kismérő cukor
630 g BL80 kenyérliszt
7 g porélesztő
1 késhegynyi sikér
1 késhegynyi aszkorbinsav
A dagasztás befejezése után (Clatronicnál 30 perc ), tejföllel megkenni, és szezámmaggal megszórni.
Sütni: gyors programon, I-es fokozat, közepes szín.
Teljes kiőrlésű graham liszttel bővített kenyér
310 ml langyos víz
43,5 dkg BL-80 kenyérliszt
14,5 dkg graham liszt
1 nagymérő olivaolaj
1 kismérő sikér
1 kismérő só
1 kismérő cukor
1 kávéskanálnyi aszkorbinsav
1,2 dkg friss élesztő
Sütni: normál programon, I. fokozat, közepes szín. (3.20 óra)
80 dkg-os krumplis kenyér: (E.Margit
rusztikus krumplis kenyerének a kenyérsütő gépre, Garamica által átalakított
változata)
Ahogy én csináltam:
Hozzávalók:
35 gr burgonyapehely annyi vízzel felengedve, hogy
az egész 350 ml legyen,
2 dkg margarin
35 dkg BL 80-as kenyérliszt
18 dkg BL 55-ös finomliszt
1 kismérő só
1 kismérő cukor
1 kismérő sikér
1/2 kismérő aszkorbinsav
1/3-ad friss élesztő.
A fenti sorrendben a gépbe szórni, és gyors programon (Fontos! Így nem esik
össze a friss élesztőtől!) 1 óra 58 perc alatt készre sütni.
Fülig.Di.St.James (index fórumról) kenyere: (Clatronic 2 lapátos)
A recept a hozzávalók bekészítésének sorrendjében:
300 ml víz
2 km só
1 kh aszkorbin
1 ek delma (kék, joghurtos)
50 dkg "szárazanyag" az alábbi bontásban:
1/4-1/4 bl80/bl55/vitamill graham
1/8-1/8 vitamill tk rozs/krumplipehely
1+1/3 km haas porélesztő
fehér kenyér progi (nekem ez hosszabb, mint a tk. progi ) , sötét sütési szín
Puha, szaftos bél, ropogós héj.
Rozsos kenyér / Attila
Hozzávalók:
300 ml víz
1 kismérő cukor
1,5 kismérő só
80 gramm teljes kiőrlésű rozsliszt
50 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt
50 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
70 gramm fehér tönkölyliszt
250 gramm finomliszt
1 nagymérő rozskovász vagy búzakovász (rozskovásszal jobb)
1 nagymérő sikér
1 kismérő porélesztő
Én általában a kenyérsütőt csak dagasztás-kelesztésre használom, utána
tepsiformába teszem és a sütőben tovább kelesztem majd ugyanott megsütöm.
Nekünk egy elektromos légkeveréses sütőnk van, és a légkeverést bekapcsolva 15 percig 180 C fokon, majd utána újabb 35 percig 150 C fokon sütöm. Így szépen megbarnul a héja. Van aki ezt nem szereti, mert a mai tudomány azt mondja hogy az égetett dolgok nagyon rákkeltőek, úgyhogy kipróbáltam egy másik változatot is: 15 percig 160 C fokon majd újabb 40-45 percig 125 fokon. Így nem lesz annyira barna a héja. Még egy dolog, a sütőt nem szoktam előmelegíteni, mert közvetlenül a sütés előtt a sütőben kelesztem 40 C fokon kb. 30 percen át.
Fruzsika legjobb fehér kenyere (ahogy én csináltam)
Példa a gépi dagasztásra és a sütőben való kenyérsütésre:
( További hasonló receptek találhatóak képekkel: házikenyér sütés! )
Hozzávalók:
80 ml langyos tej
220 ml langyos víz
55 dkg BL-80 kenyérliszt
1 evőkanál burgonyapehely
1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 csapott mokkáskanál aszkorbinsav
0,5 evőkanál sikér
1 evőkanál vaj, vagy margarin
3 mokkáskanál só
2,5 dkg friss élesztő
Belerakom a gépbe a hozzávalókat a felsoroltak szerint. Elindítom a normál programon az I-es fokozatot (ez 3 óra 20 perces). 38 perc múlva befejezi a gép a dagasztást, ekkor még hagyom 10 percig a gépben. Majd kiveszem a tésztát, és átgyúrom, belerakom lisztezett kelesztő tálba. Jól rányomom a tetejét, és berakom a mikróba, hogy ne legyen huzatos helyen.
Kb. 40 perc múlva, ha lelöki a tetejét a tál, akkor kiveszem és jól átgyúrom, formázom, bevágom 3 helyen, lekenem meleg vízzel, és belerakom a sütőzacskóba. Ezt követően zacskóstól belerakom a kelesztő formába.
1 óra múlva óvatosan kiveszem a tálból és a zacskóval együtt belerakom a tepsibe. Pár helyen hegyes tűvel a zacsit megszúrom, így nem szakad ki, nem nyílik ki sütés közben!
Végül előmelegített sütőbe rakom 200 fokra, és légkeveréssel sütöm. 10 perc múlva leveszem 180 fokra a hőmérsékletet, és 45 percig még sütöm.
Ha megsült, azonnal kiveszem a zacskóból, rácsra rakom és konyharuhával letakarom.
Burgonyás kenyér zacsiban sütve
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
26 dkg rétesliszt
15 dkg főtt, összetört krumpli
2 dl langyos tej
1 dl langyos víz
2 dkg friss élesztő
1 kávéskanál kristálycukor
1 evőkanál só
6 evőkanál olíva olaj
1 kávéskanál sikér
1 kávéskanál 10 %-os ecet
Elkészítése:
A hozzávalókat berakjuk a felsoroltak szerint a kenyérsütő gépbe. Elindítjuk a normál programot, amikor a dagasztással leáll a gép, még hagyjuk benne kelni. Körülbelül 30 perc után kikapcsoljuk a gépet, de hagyjuk, hogy a tészta megkeljen, éppen csak ne érje el a gép tetejét. Ha már szépen megkelt, körülbelül 1 óra múlva, akkor kivesszük, átgyúrjuk, formázzuk, 3-4 helyen megvágjuk a tetejét, lekenjük meleg vízzel, majd sütőzacsiba tesszük, és sütőformába rakjuk kelni még 40-50 percig. Most én egy 28 cm-es ovális jénai tálba tettem. Ha már szépen megkelt lehet is sütni. De mielőtt a sütőbe kerül, a sütőzacsira tűvel pár lyukat szúrunk, hogy sütés közben ne szakadjon ki a zacskó.
Előmelegített sütőbe tesszük a jénai tállal a tésztát egy tepsibe, és 210 fokon légkeveréssel 10 percig sütjük, majd levesszük 180 fokra a hőmérsékletet, és még sütjük 35 percig. Ekkor kivesszük a jénai tálból, és a tepsin sütjük még 12-15 percig szép pirosra.
Ha megsült, rögtön kivesszük a zacskóból a kenyeret, rácsra rakjuk és hagyjuk kiszellőzni. Majd, ha kihűlt letakarjuk konyharuhával.
Hozzávalók:
100 ml langyos tej
250 ml langyos víz
55 dkg BL-80 kenyérliszt
1 evőkanál kukoricaliszt
1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 evőkanál burgonyapehely
1 teáskanál őrölt kömény
1 fél mokkáskanál aszkorbinsav
1 fél evőkanál sikér
12 g olvasztott margarin
1 evőkanál olíva olaj
3 mokkáskanál só
2,5 dkg friss élesztő
3 db chili paprika húsa darabokra vágva
Elkészítés:
Belerakom a gépbe a hozzávalókat a felsoroltak szerint. Elindítom a normál programon az I-es fokozatot (ez 3 óra 20 perces). 38 perc múlva befejezi a gép a dagasztást, ekkor még hagyom 10 percig a gépben. Majd kiveszem a tésztát, és átgyúrom, belerakom lisztezett kelesztő tálba. Jól rányomom a tetejét, és berakom a mikróba, hogy ne legyen huzatos helyen.
Kb. 50 perc múlva, ha lelöki a tetejét a tál, akkor kiveszem és jól átgyúrom, formázom, bevágom 3 helyen, lekenem meleg vizzel, és belerakom a sütőzacskóba. Ezt követően zacskóstól belerakom a kelesztő formába.
1 óra múlva óvatosan kiveszem a tálból és a zacskóval együtt belerakom a tepsibe.
Végül előmelegített sütőbe rakom 210 fokra, és légkeveréssel sütöm. 10 perc múlva leveszem 170 fokra a hőmérsékletet, és 45 percig még sütöm.
Ha megsült, azonnal kiveszem a zacskóból, rácsra rakom és konyharuhával letakarom.
270 ml langyos tej
40 dkg BL55 finomliszt
10 dkg BFF55 rétesliszt
2 tojás sárgája
5 dkg olvasztott vaj, vagy margarin
5 nagymérő cukor
1 csomag vaníliás cukor
0,5 kismérő só
1,2 dkg friss élesztő
Sütni: normál programon, I. fokozat, közepes szín. ( 3.20 óra)
Csengetéskor lehet beletenni: kis citromhéj, 1 marék mazsola, rumba áztatottan, apróra vágott főző csokit.
Nálam 2:45-kor van még 2 perc az utolsó dagasztásból hátra, ekkor lehet beletenni 1-2 kanál kakaóport, hogyha csíkos kalácsot szeretnénk.
Diós-mazsolás kalács - margit2 receptje
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
1 egész tojás + 1 tojás sárgája
0,5 kávéskanál só
10 dkg cukor
4 dkg ráma
1,5 dl kefir
1 dl tej
1 rum aroma
6 dkg durvára vágott dió
6 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál sikér
1 késhegynyi aszkorbinsav
1 dkg friss élesztő
Elkészítés: A hozzávalókat a dió, mazsola és citromhéj kivételével a gépbe tesszük. Ezen hozzávalókat csengetéskor rakjuk bele.
Sütni: Normál program I. fokozat, közepes szín. ( 3 óra 20 percig tart a program.)
Lehet csak dagasztatni, illetve kelesztetni is a géppel a tészta programon.
Például:
40 dkg BL55 finomliszt
10 dkg BFF55 rétesliszt
2,5 dkg élesztő
300 ml tej
5 dkg cukor
5 dkg vaj ( vagy margarin)
1 késhegynyi só
Mindezt a tésztaprogramon összedagasztatni, kicsit kelni hagyni, és a gépből kivéve 9 db-ra elvágni, zsemleformára alakítani. Tetejét keresztbe bevágni. Ezután megkenni 1 egész tojással, és mákkal megszórni.
Majd előmelegített sütőbe rakni. Légkeveréses sütőben 175 fokon kb. 15 percig sütni . Nem légkeverésesnél 200 fokon kb. 30 percig sütni.
400 g BL55 finomliszt
100 ml tej
2 db kockacukor
25 g élesztő
2 ek olaj
1 kismérő só
1 dl langyos víz (kb., hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk)
Mindezt berakom a tésztaprogramra, s dagasztás után kiveszem. Elosztom 3 cipóra, s duplájára kelesztem konyharuhával letakarva. Majd a pizzasütőbe rakom a kisodort , tésztát és ízlés szerint megpakolhatjuk töltelékkel.
Pl: darált hús milánói szószként, oreganóval, sajtreszelék, gomba, olívabogyó, paradicsomszósz....
Majd előmelegített sütőben 200 fokon kb. 18-22 percig sütöm. - sütőedény, illetve vastagságtól függően.
50 dkg BL55 finomliszt
2 db tojás sárgája
50 ml olaj
300 ml tej
5 dkg élesztő
1,5 ek cukor
Mindezt belerakni a gépbe tésztaprogramra. Dagasztás után kivenni, kisodorni, kb. 10X10 cm-es darabokra vágni. Majd ezután megtölteni tojással, cukorral, citromhéjjal, mazsolával ízesített túróval ízlés szerint. Összefogni, batyukat formálni.
Hideg sütőbe tenni. Majd ott 200 fokon kb. 25 percig sütni.
Hozzávalók: 0, 5 kg liszt, 6 dkg ráma (vagy 5 dkg
zsír), 2,5 dkg élesztő, 1 dkg só, 3 dl tej, 2 kockacukor.
Ha feljött az élesztő, összedagasztani, rögtön formázni, kb. 50
percig hagyni kelni, tetejét tojássárgája + tej keverékével lekenni, és
szezámmaggal megszórni. Majd hideg sütőbe rakni, s utána 25 percig sütni 200
fokra állítva a sütőt.
Honlap: http://margit2.try.hu