Bau
I.Bau konyhája
Hozzávalók:
15 dkg füstölt szalonna, fokhagyma egy jó nagy fejnyi, só bors, majoranna,
csípős Piros Arany, (esetleg paprika ,paradicsom) 1 kg sertés comb, vagy karaj
(jó sovány hús legyen) másfél kiló krumpli, tisztítva, hasábokra vágva. Olaj a
sütéshez.
Végy egy darab szalonnát, kockázd fel, olvasztd ki a
zsírját, és adj hozzá fokhagymát jó sokat. A zsírnak végig nagyon forrónak kell
lenni! Vigyázz, nagyon könnyen megég. Következik ,a vékony csíkokra felvágott
comb, vagy karaj színhús.
Forró tűzön addig pirítom amíg fehérre változik és közben jó sok
MAJORANNA kell hozzá. Sózom, borsozom, és ha nehezen puhul mindig csak egy kicsi
vizet öntök alá. Szoktam hozzá tenni egy "csipet" pirospaprikát, és nyáron
díszítem paprikával paradicsommal. Ha sűrűbbre szeretnéd a szaftját akkor kis
csípős Piros-arannyal is megbolondítom.
Az én családom azt mondja, hogy ennél jobbat még nem ettek!
A fokhagymát esetleg a pirítás végén is hozzáadhatod, hogy nehogy
megégjen.
Hússal töltött burgonyagombóc,
tejfölös gombás mártásban
60 dkg burgonya,20-30dkg liszt,1 tojás,só,1 kanál zsír, a tésztához
töltelék: a tegnapról megmaradt kihűtött pörkölt ledarálva, külön
edényben a szaftja,2-3 kanál tejföl ,só, bors
.
mártás: a pörkölt szaftját felengedjük vízzel, kiforraljuk és
tejfölös lisztes habarással besűrítjük (.Közepesen sűrűre!)
Aki szereti szaporíthatja felszeletelt gombával, forralás után
turmixoljuk.
Megfőzzük, megpucoljuk, majd átnyomjuk a burgonyát. Tálba
tesszük a lisztet, a tojást, a sót, a zsírt, és a kissé kihűtött krumplit.
Összegyúrjuk a burgonyás tésztát. Kisodorjuk, és 5x5 cm-es kockákra vágjuk.
Közben vizet forralunk, és a tölteléket elkészítjük.
Töltelék: a lé nélküli pörköltet ledaráljuk, tejfölt keverünk
bele, utánsózzuk, borsozzuk.
A pörkölt szaftját felengedjük vízzel, kiforraljuk és
tejfölös lisztes habarással besűrítjük (.Közepesen sűrűre.) Ebbe kerül a
kifőzött gombóc
.
Elkészítés leírása :
A szilvás gombóc alaptésztájába kell beletenni a pörkölt ledarált
húsrészét, (szaft marad!!) hozzá 2-3 kanál tejföl, hogy ne legyen száraz.
Gombócokat formálunk, és sós vízben kifőzzük. Ha megfőtt a gombóc, akkor a
szaftot kicsit felengeded vízzel, és besűríted tejfölös habarással (ne legyen
nagyon sűrű!) Ebbe kell beleszedni a gombócot.
Ha gombásra akarod, akkor szeletelsz a szaftba gombát és átturmixolod, ha
felforrt. Nagyon laktató és különleges.
Kínai édes-savanyú hús
Bár milyen sovány hús, színes kaliforniai paprikák, gyömbér, fokhagyma,
újhagyma, oliva olaj,2 kanál méz,2 kanál ecet,3-4 kanál szójaszósz. ananász
szeletek, vagy kocka ketchup,1kanál kukoricakeményítő tojásfehérje.
Lehetőleg egy Wok serpenyő, de jó a magas falú forró tüzet elviselő edény
is.
Köretnek párolt rizs
Rövid leírás
Gyorsan elkészül, csak az előkészítés tart kicsit tovább. Mindent tegyünk
a kezünk ügyébe amire szükség lesz, mert a főzés pár pillanatig tart.
Egészséges, mert sok zöldség van benne, és finom. A zöldségeknek kicsit
roppanósaknak kell maradniuk. A rizs főzésével kezdjük, hogy elkészüljön mire a
husi is kész.
Elkészítés leírása
A húst apró csíkokra vágjuk, gyengén felvert tojásfehérjébe szójaszót
keverünk, és a húst ebben pácoljuk rövid ideig.
A zöldségeket felszeleteljük. A kukorica keményítőt kis tálkában vízzel
feloldjuk.
A Wokot feltesszük melegedni, ha már füstöl, beletesszük a 2 kanálnyi
olajat és körbeforgatjuk az edényben.
Leszűrjük a pácolt húst, és egy mozdulattal beletesszük a forró olajba.
Gyors kevergetés mellett fehérre sütjük, kiszedjük, sózzuk, borsozzuk.
A vissza maradt pici olajon(1 kanálnyi!!) átpirítjuk a fokhagymát, a
gyömbért. az újhagymát, a paprikát. Közben nagyon gyorsan kevergetjük, és a tűz
továbbra is a legmagasabb legyen!
Gyorsan rálöttyintjük az ecetet, hogy ne puhuljon tovább. Hozzáadjuk az
1-2 kanálnyi szójaszószt, a mézet, a ketchupot, és folyton keverjük. Beledobjuk
a félretett husit, és pici! vízzel ,vagy húslevessel felöntjük, néhány
percig főzzük, majd a tálkában a keményítőt átkeverve az egészre öntjük. Ez
besűríti és már kész is.
Az egész főzés nem tarthat 10 percnél tovább.
A végén az ananász darabkával csak összemelegítjük.
Párolt rizs tetejére tálaljuk
Pizza
60 dkg liszt,1 1/2dl olaj, só 2 dl langyos víz,3 dkg élesztő.
pizzaszósz: hagyma, 4-5 fokhagyma, olaj, só, bors, rozmaring,
babérlevél, oregano, bazslikom, vagy pizzafűszer, sűrített paradicsom.
Szalámifélék: párizsi, sonka, kolbász,
zöldségfélék: gomba, paprika, paradicsom, hagyma, sajt
Rövid leírás
A kelttésztát kinyújtjuk, és a pizza krémmel megkenve a szalámiféleségek
és zöldségek kíséretében megsütjük, jó sok sajttal a tetején.
Elkészítés leírása
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáöntjük az olajat, sózzuk, és a langyos
vízben megfuttatott élesztőt is belekeverjük, simára dolgozzuk.
Langyos helyen 40 percig kelesztjük, majd 3-4 cipóra szedjük szét.
Olajozott tepsin kinyújtjuk és a pizza szósszal megkenjük.
Szósz: a jó nagy fej hagymát és a fokhagymát összevágjuk, kevés
olajon megdinszteljük, beleszórjuk a fűszereket és sózzuk borsozzuk. Pici vízzel
felfőzzük, majd egy jó nagy doboz sűrített paradicsomot öntünk hozzá. Ilyenkor
már pöfög, vigyázzunk!!
A megkent tészta tetejére mindenféle földi jót tegyünk, majd a sütőben
kb. 10 percig süssük, ekkor szórjuk meg sajttal és tegyük vissza a sütőbe! Még
kb. 10 perc sütés és lehet hívni az éheseket!
Saslik
Apró kockákra vágott, sertés, vagy csirkehús, színes paprika kockák,
hagyma darabkák, gomba, szalonna kockák, és ki mit szeret, cukkini, uborka,
paradicsom, kolbász, stb.
Pácoláshoz, fűszerek, olaj, fokhagyma, szójaszósz, 1 kanál ecet, vagy
citromlé, gyömbér reszelék, ketchup, chili paprika krém.
Rövid leírás
A pácolt húsokat és zöldségeket, felszúrva grillrácson sütjük.
Elkészítés leírása
A megmosott zöldségeket és a húst kockára, egyforma darabokra
vágjuk.Bepácoljuk.1 napig legalább álljon, de pár óra is megteszi.
Páclé: Egy tálba olíva olajat öntünk, belekeverünk egy kanál
csípős paprikakrémet, vagy chili szószt, reszelt gyömbért, fokhagymát
összenyomva,1 kanál szójaszószt,2-3 kanál ketchupot, és ecetet vagy citromlevet
1 kanálnyit.
Előkészítjük a saslik tűket, és a bepácolt anyagokat váltakozva
felszúrjuk a tűre. A maradék zöldségeket külön is süthetjük.
Grillrácsra vagy a sütőbe téve 30-40 perc alatt megsütjük.
Új burgonya és a sült zöldség kerüljön mellé a tányérra.
Zöldség-ragu wokban
Mindenféle friss zöldségből használhatunk.
Daraboljuk, szeleteljük fel vékonyra, apróra, só, bors
.
Nagyobb kockára vágjunk fel vöröshagymát, törjünk össze egy egész fej
fokhagymát, egy darabka gyömbért, 2-3 kanál olaj, 2-3 kanál szójaszósz, 1-2
kanál 10%-os ecet, 2 kanál méz 2 dl ketchup, 1 teáskanál kukoricakeményítő, 1 dl
vízben feloldva.
Tollszár tészta kifőzve.
Rövid leírás
Készítsünk mindent magunk mellé, mert nagyon gyorsan kell dolgozni.
A füstölgő forró wokba dobjuk a zöldségeket, párszor megkeverjük, és a
fűszereket, mártást, és a sűrítőt ráöntjük.
A tollszár tészta tetejére tálaljuk.
Elkészítés leírása
A füstölgő forró wokba öntsünk 2-3 kanál olajat, forgassuk körbe a wokban.
Dobjuk bele a felaprított gyömbért, és a fokhagymákat.
Gyorsan keverjük, mert rögtön megég. Végig nagyon forró legyen a
tűzhelyünk. Most gyorsan dobjuk rá a felaprított zöldségeket is.
Keverés, sózás, szójaszósz, ecet, méz jön bele. Most addig pirítjuk, míg
ropogós ,de már nem nyers! -lesz.
Ez kb.3-4 perc!!! Ekkor öntsük rá a ketchupot, és a feloldott keményítőt!
Gyors keverés után egy selymesen csillogó fényes finom zöldségragut
kapunk.
A még forró tészta tetejére tálaljuk
Zöldséges csirke tokány
10dkg gomba, 40dkg zöld bab, fehérrépa, sárga répa,tejföl,2 kanál liszt,1
pohár víz, petrezselyem zöld, (fontos!) só, bors, kevés olaj, 1 nagyobb
csirkemell, száraztészta (tollszár, v. csavart cső).
Rövid leírás
Felteszünk főni vizet, ha forr megsózzuk, beleöntjük a feldarabolt
zöldbabot, a répát, és a fehérrépát. Ha megfőtt leszűrjük, de a vízből tegyünk
félre hígításnak.
Egy másik fazékban kifőzzük a tésztát.
10 dkg szeletelt gombát egy kisebb edényben 2 kanál olajon
megdinsztelünk, sózzuk, borsozzuk.
Egy másik nagyobb (lehetőleg teflon) edényben a lebőrözött, apró csíkokra
vágott csirkemellet 2 kanál olajon fehéredésig sütjük, sózzuk, borsozzuk,
hozzáöntjük a gombát.
Elkészítés leírása
Ha az előkészülettel megvagyunk, összeöntjük egy edénybe a húst, a
zöldséget, leszórjuk a liszttel, átpirítjuk, felengedjük vízzel, és besűrítjük
tejföllel. Egy sűrű fehér mártást kapunk, amit hígíthatunk ízlés szerint. Utána
ízesítjük sóval, borssal. Petrezselyem zöld feltétlen kell bele.
Ezt a mártásos húst tálaljuk a kifőtt tésztára.
Nem nagyon kell majd utána mosogatni! Kinyalják a tányért.
Holnap újra kéri majd a család!
Eperleves
Turmixgéppel szétzúzom az epret, öntök hozzá tejet, jó sokat!
Adok bele cukrot, őrölt fahéjat, és keverem...
Majd leszűröm a magoktól, és felteszem forrni!
De csak 1-2 percre, és öntök bele egy tejjel elkevert eper pudingport.
Ha újból felforrt, lehűtöm.
Az eperlekvárból cseppentek rá díszt!
Szilvaleves
Úgy készül, mint a gyümölcsleves, de ebben rebarbara lé is van...
Vaníliás pudingot tejjel kikeverek, és mikor a szilva már megfőtt, akkor
beleöntöm azt is.
Egyet rottyan, és kész.
Citromkarika, és fahéj is fő benne.
A tányéron tejszínt cseppentek rá, és a kés hegyével a cseppet középen
áthúzom.
A megsütött palacsintákba sajtmártást kenek, párolt
zöldbabot teszek, felcsavarom, és egy kizsírozott tepsibe egymás mellé fektetem.
Tetejére tejfölt és sajtot locsolok és megsütöm.
Jó kis vega kaja!
Sajtmártás=besamell mártásba sajt reszelve, és só, bors, reszelt
szerecsendió
Gyúrt tésztát kisodrunk. Így, ahogy a képen is látod
a derelyevágó segítségével
csíkokat "szabunk" ki, és mindegyikre kemény lekvárt teszünk. A lekvárok közötti
részt tojásfehérjével, vagy csak vízzel megkenjük, hogy a tészta biztosan
összetapadjon. Beborítjuk a lekvárt egy másik tésztacsíkkal. Feldaraboljuk
ekkora kockákra, és a forrásban lévő sós vízben kifőzzük, míg a víz tetejére fel
nem jön. Akkor szűrőkanállal pirított morzsába szedjük.
Közben szemünket állandóan a láboson tartjuk, mert a család rejtélyes
módon egy-kettőre eltünteti...
Chilis bab
Hozzávalók:
1 fej hagyma, zsiradék, chili paprika, só, bors, 3-4 fokhagyma gerezd, 40
dkg darált hús, 30 dkg főtt vörös bab (konzerv), paradicsom, vagy sűrített
paradicsom.
Rövid leírás:
Hagymát dinsztelek, rádobok egy kis összevágott chili paprikát, egy
összenyomott fokhagymát, majd egy jó adag darált húst. Sózom, borsozom és addig
pirítom, míg fehér nem lesz. Nyáron összevágott paradicsommal, télen sűrített
paradicsommal, és vízzel felengedem. Főzöm kicsit, majd hozzáadom a konzerv,
vagy otthon főzött vörös babot. Összeforralom. A nagyétkű család főzhet hozzá
rizst, de puha kenyérrel is finom.
Cukkinis lecsó
Hozzávalók:
1kg paprika, lehet piros húsú is benne. 3-4 paradicsom, 2-3 cukkini, 15
dkg húsos szalonna, zsiradék, só, 1 jó nagy fej hagyma.
Rövid leírás:
A felszeletelt paprikát és paradicsomot a szalonna zsírjában dinszteljük,
a hagymával és a cukkinivel.
Elkészítés leírása:
Apró kockára vágjuk a hagymát, felszeleteljük a paprikát a paradicsomot,
és a cukkinit.
Kiolvasztjuk a szalonna zsírját, a töpörtyű részét kiszedjük,
félretesszük. A zsírjába dobjuk a hagymát, kicsit megdinszteljük, és rádobjuk a
paprikát meg a cukkinit. Párolódni hagyjuk, majd a paradicsom is belekerülhet.
Sózzuk, és elfőzzük a levét.
A tányéron megszórjuk a szalonna pörccel, és friss kenyérrel tálaljuk!
Fűszeres pácolt grillhús,
kínai módon készült tarkasalátával.
Hozzávalók:
Császár hús szelet, vagy csirke mell szelet, vagy pulyka.
Színes kaliforniai paprikák, hagyma, olíva olaj, balzsam ecet, reszelt
gyömbér, só, bors, pici cukor.
Rövid leírás:
A leszárított húst grillsütőn megsütjük, a zöldségeket felaprítjuk,
megmosva. A saláta öntetet összekeverjük.
Elkészítés leírása
A saláta nagyon gyorsan elkészül:
A hasábokra vágott hagymát 1-2 kanál olívaolajon nagyon magas hőfokon
gyorsan átpirítjuk, közben sózzuk, ettől kis levet ereszt és meg is párolódik.
Salátával bélelt tálkába szedjük. A visszamaradt olajon gyorsan (külön- külön
)20-30 másodpercig!! pirítjuk.
Az apróra vágott kaliforniai paprikákat, és gusztusosan tálkába
rendezzük. Pici sóval ízesítjük.
1 teáskanál cukrot, balzsamecetet, (jó a sima is), 1-2 kávéskanál
szójaszószt, kevés olíva olajat, pici reszelt gyömbért, és egy kávéscsészényi
vizet összekeverünk, ezt a meleg zöldségekre öntjük. Pár pillanatig érni
hagyjuk.
A grillezett hús mellé adjuk. Diétázók csak így, -nagyétkűek friss
kenyérrel fogyaszthatják.
Ezt a salátát még bővíthetjük konzerv főtt babbal, apró csíkokra vágott
gépsonkával. Egy szelet ripsz-ropsz bátran ehető hozzá este is!
Csalamádé
Hozzávalók:
2-3 kg körüli káposzta vékonyra gyalulva, 1 kg zöldparika, színes lehet,
4-5 fej nagy hagyma karikázva. Mehet bele nyers uborka, cukkini, jó, ha színes
az is. Csípőspaprika, répa szeletek,1 evőkanál só,10 -12 szem bors 1 kiskanálnyi
köménymag, 1 dl 10 % -os ecet, 3-4 kanál cukor, babérlevél.
Rövid leírás:
Van benne paprika, cukkini, hagyma, só, bors, ecet, cukor, kömény,
babérlevél, és szemes bors.
Felforraltam a vizet, benne a fűszereket, és leforráztam vele a
káposztát!
Kicsit kell hagyni állni, és érni, mielőtt fogyasztjuk
Fokhagymaleves
Hozzávalók:
5 gerezd fokhagyma, 8 dl leszűrt húsleves (kockából is jó), liszt tejszín
só pirított kenyérkocka, sajt reszelve.
Rövid leírás:
Bármilyen leszűrt húslevest (kb. 8dl) felforralok, belenyomok 5gerezd
fokhagymát (lehet több is). Egy kiskanál lisztet keverek el 2dl tejszínnel, és
szűrőn keresztül beleöntöm a forrásba lévő levesbe, ha szükséges után sózom.
Pirított kenyérkockákat adok feltétként, és füstölt sajttal is
megszórhatjátok, a tetejét, még finomabb
Grill hús salátával
Hozzávalók:
Csirke mell szeletek, vagy pulyka mell, só, bors, saláta levelek, sajtos
öntet .
Rövid leírás:
A kicsit kivert hússzeleteket megtöröljük, beolajozzuk (a húst!!!)
, és
a forró száraz serpenyőben mind két oldalát 2-3 percig sütjük. A saláta
leveleket megmossuk, egy tálkában citromlevet, sót borsot tejfölt, és reszelt
sajtot keverünk
.
Elkészítés leírása:
A megsült húst szépen tálra tesszük, sózzuk, borsozzuk.
A saláta levelekre a kész öntetett ráöntjük, és máris tálaljuk.
Kenyérrel, vagy csak önmagában finom diétás vacsi
.
Cukkinis natúrsült
Hozzávalók:
4 szelet comb, vagy karaj ,só bors, egy gyenge cukkini,3 fej hagyma,
zsiradék, esetleg főtt rizs.
Rövid leírás:
A natúran megsült hús mellé sült zöldséget kínálunk.
Elkészítés leírása:
A gyenge cukkinit hasábokra vágjuk (jó, ha esetleg van sárga is, nem csak
zöld), ugyan úgy a hagymákat is. Egy száraz teflonserpenyőbe az előzőleg
leszárított ,beolajozott húsokat hirtelen kisütjük, megfordítjuk, de ne szúrjuk
meg. Utólag sózzuk, borsozzuk. A zöldségek alá egy másik serpenyőbe (vagy ugyan
abba ,amiben a hús sült, de már kivettük)2 kanálnyi olajat öntünk,
felforrósítjuk, és hirtelen átpirítjuk a cukkinit és a hagymát. Ez mindössze
néhány percig tartson.
Így kapunk friss ropogós, de már nem nyers zöldségköretet, kicsit
megsózzuk, és máris tálalhatjuk a hússal.
Diétázók, csak így magában, de adhatunk hozzá főtt rizst is.
Cukkinis tojásrántota
Hozzávalók:
1 kisebb cukkini,4 tojás, kevés tej, só.
Rövid leírás:
Reggelire, vacsorára, gyors,l aktató étel.
Elkészítés leírása:
Szeleteljük fel a gyenge cukkinit, a magokat vágjuk ki belőle!
Egy
serpenyőbe tegyünk némi zsiradékot, és dobjuk mellé a cukkinit! Kicsit sózzuk
meg és takarjuk le. Pár perc alatt megdinsztelődik.
közben verjük fel a tojásokat, sóval, és a tejjel. Forrósítsuk fel a
cukkinis zsiradékot, és öntsük rá a tojást!
Kocsonyás állapotig süssük.
Friss kenyérrel fogyasztható.
Rántott halacska
krumplipürével
Hozzávalók:
8 szelet hal, só,olaj, zsemlemorzsa, tojás, liszt a krumplipüréhez :1 kg
krumpli kockára vágva, vízben főzve, só margarin, tej, szerecsendió reszelék.
Rövid leírás:
A panírozott halat kisütjük, és a krumplipürével tálaljuk.
Elkészítés leírása :
Sózzuk be a halat, és kicsit tegyük félre.
A megtisztított burgonyát apró kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük, és a
vizet leöntve róla, azon forrón áttörjük. Keverjünk hozzá 2 kanál margarint és 2
dl tejet. Jó habosra keverjük ki, ízesítsük szerecsendió reszelékkel, és esetleg
még sóval.
Közben hevítsünk olajat, és a forró olajban a panírozott halat süssük
szép pirosra, A krumplipürével és egy citromkarikával tálaljuk.
Panírozás:
A halat lisztbe, tojásba, és zsemlemorzsába mártjuk.
Fasírt krumplival, szalonnás
zöldbabbal
Hozzávalók:
70 dkg darált hús,2 zsemle, langyos tej, só, bors, majoranna,
pirospaprika, gyömbérpor, zsemlemorzsa,+ sütéshez olaj.
1 kg főtt krumpli, zsiradék, só.
Bacon szalonna szeletek, főtt zöldbabszárak (nem darabolva)
.
Rövid leírás:
Elkészítjük a fasírtot, és a sült szalonnába csavart zöldbabot krumplival
tálaljuk.
Elkészítés leírása:
Egy tálban a langyos tejbe áztassuk be a zsemléket
.
Tegyük fel a zöldbab ceruzákat sós vízbe főni, és ress-ropogósra főzzük.
Tekerjünk 5-6 darabot egy-egy szalonnacsíkba, és a grillsütőbe süssük
ropogósra!
A zsemléket, mikor magukba szívták a vizet, jól nyomkodjuk ki, tegyük a
hús mellé. Fűszerezzük meg és jól dolgozzuk össze. Forgassuk zsemlemorzsába, és
lassú tűzön süssük meg a felhevített olajban.
A krumplival tálaljuk, és a sült zöldbabos köteget tegyük mellé.
Savanyúságot adhatunk mellé.
Krumplisaláta
Hozzávalók:
4 személyre való krumplit főzünk héjában, 4-5 fej hagyma, felkarikázva,
só, bors, ecet, víz, piros paprika , étolaj 1-2 kanál.
Rövid leírás:
Tisztítás szeletelés után összeállítjuk, pihentetjük.
Elkészítés leírása:
A felkarikázott burgonyát egy tálba rakjuk, közé a hagymakarikát.
Soronként megsózzuk
kicsit,
a tetejére hagyma
kerüljön, lehet lila is.
Elkészítjük a salátalevet, és ráöntjük a burgonyára. Tetejét
megszórjuk kevés pirospaprikával, és borssal, ráöntjük az olajat és betesszük a
hűtőbe fogyasztásig.
Maláckák-bau módra
Hozzávalók:
6-8 szép nagy szelet sovány comb, vagy karaj szelet, 30 dkg darált hús,
só bors, majoranna, pirospaprika, fokhagyma, zsiradék, víz.
Rövid leírás:
A kiterített húsokba a kolbásztölteléket tesszük, sütjük, pároljuk.
Elkészítés leírása:
Klopfoljuk ki a hússzeleteket, kissé sózzuk.
Egy tálban keverjük össze
a darált húst, a fűszereket. Ezt töltsük bele a húsba, csavarjuk fel egyenként,
és tűzzük össze úgy, hogy a töltelék ne folyjon ki!
Egy nagy teflonserpenyőbe tegyünk kevés zsiradékot, és forrósítsuk fel.
Helyezzük bele a húsokat, és minden oldalát süssük pirosra.3-3 perc. Majd
öntsünk alá vizet (kb. 1 dl) és lefedve lassú tűzön pároljuk puhára.
Tört krumplival, savanyúsággal kínáljuk.
Natúrszelet,- gombás, sonkás sajtos
kalappal
Hozzávalók
:
1 kg sovány hús, karaj, vagy comb, 20 dkg gépsonka, 20 dkg gomba, só,
bors, olaj, sajt.
A besamellhez:10 dkg margarin,8 dkg liszt, fél liter meleg tej, só, szerecsendió reszelék.
Rövid leírás:
Natúrszelet, tetejére szeletelt gomba, egy szelet gépsonka, besamell
mártás, és sajt.
Elkészítés leírása:
A felszeletelt húsokat sózzuk, borsozzuk, és forró zsiradékban kisütjük,
félretesszük.
A gombát kevés zsiradékon átdinszteljük, sózzuk, borsozzuk, félretesszük.
Egy tepsit csak nagyon gyengén kizsírozunk, egymás mellé belefektetjük a
hússzeleteket, és mindegyikre halmozunk a gombából, sonkaszelettel beborítjuk,
és nyakon öntjük besamellel, hogy fedjen mindenhol.
Vastagon megszórjuk reszelt sajttal, és lassú tűznél sütjük pirosra.
Tört krumpli illik hozzá, vagy krumplipüré.
Besamell:
Felhevítjük a margarint beletesszük a lisztet, párszor átforgatjuk, és
felengedjük meleg tejjel.
Addig keverjük, míg sűrűsödni nem kezd! Fűszerezzük, sóval, szerecsendió
reszelékkel.
Mozarellás saláta
Hozzávalók:
2-3 kemény paradicsom, 1 Mozarella sajt, salátalevelek, ha van lollo Rosó
az is mehet bele, bazsalikom, só, bors, olivaolaj.
Rövid leírás:
Felszeletelni, díszíteni, salátalevet rá, és ehető.
Elkészítés leírása:
Tegyünk egy tálkába körbe salátaleveleket. Szeleteljük fel a mozarellát,
a paradicsomot. Felváltva rakjuk körbe a salátára. Keverjük össze az olajat, a
sót, a bazsalikomot, és csorgassuk a paradicsomokra.
Kicsit hagyjuk állni, és fogyasztható
Tejfölös gombásszelet
tarhonyával
Hozzávalók:
Személyenként 2 szelet sovány hús, só bors, zsiradék, 1 fej hagyma
aprítva, gomba szeletelve, pirospaprika, tejföl, liszt, víz.
1/2 kg tarhonya, zsiradék, só, víz.
Rövid leírás:
Tarhonyára tálaljuk a natúran kisütött húst, meglocsoljuk gombamártással.
Elkészítés leírása:
Tegyünk fel egy edénybe kevés zsíron átpirított sózott tarhonyát,
engedjük fel dupla mennyiségű vízzel és főzzük puhára.
A szeletelt leszárított húsokat besózzuk, borsozzuk, és kevés zsiradékon
mindkét oldalát átsütjük, majd kevés vizet aláöntve tovább pároljuk lefedve.
Közben egy másik edénybe beledobjuk a hagymát, megdinszteljük, és
hozzáadjuk a gombát, kicsit pirítjuk, majd leszórjuk liszttel, keverés után
pirospaprikával, megsózzuk, és felengedjük kevés vízzel.
2-3 perc főzés után behabarjuk a lisztes tejföllel.
Ezt a mártást hozzáöntjük a megpárolódott húshoz, és összeforraljuk.
Tarhonyára tálaljuk, díszítjük paprikával, paradicsommal.
Paradicsomos káposzta, bundás
párizsival
Hozzávalók:
1 kg-os fejeskáposzta,1 üveges sűrített
paradicsom,só,cukor,zsiradék,liszt,1 fej vöröshagyma, zöldfűszer vegeta,
zellergumó.
60 dkg párizsi, vastagon szeletelve, 2 tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj a
sütéshez.
Rövid leírás:
A káposztát legyaluljuk, főzzük, berántjuk, a párizsit panírozva
kisütjük.
Elkészítés leírása:
A káposztát legyaluljuk, sózzuk, és a fűszereket mellédobjuk, egy
magasabb edényben vízzel puhára főzzük, hozzáöntjük a sűrített paradicsomot.
Sűrű rántást csinálunk, és hidegvízzel felengedve a forró káposztára
öntjük. Besűrítjük.
A panírozott párizsit forró olajban pirosra sütjük. A főzelék mellé
tálaljuk.
Rakott kenyér
Hozzávalók:
Kb. fél kilónyi szárazabb kenyérszeletek, 1 liter tej, 1 nagy tejföl, 2-3
egész tojás, reszelt sajt, maradék felvágott, párizsi, vagy más, esetleg
főtt tojás, só, szerecsendió reszelék, zsiradék.
Rövid leírás:
A tepsit kenjük ki vékonyan zsiradékkal.
Minden kenyeret mártsunk bele a tejbe egy pillanatra, és tegyük szorosan
egymás mellé a tepsibe. Rétegezzünk rá maradék felvágottat, esetleg főtt tojást.
Addig folytassuk a rétegezést, míg tartanak a hozzávalók. A tejfölbe keverjük el
a tojásokat, és a sót szerecsendió reszeléket. Öntsük úgy rá a kenyerekre, hogy
beborítsa mind. Szórjuk meg vastagon sajttal, és süssük pirosra.
Hidegen,- melegen egyaránt finom vacsora vagy reggeli!
Hasonlít a bundáskenyérre, de nem olyan zsíros!
Színes borssal sült
pulyka, szalma krumplival, hagymasalátával
Hozzávalók:
60 dkg kg pulykamell szeletek, színes bors, olaj,
1 kg hasábburgonya,- sütéséhez olaj
4-5 fej vöröshagyma, karikázva, 2-3 színes paprika, só, 2 kanál olaj,
ecet pici cukor.
Rövid leírás:
Egy teflonserpenyőbe 2 kanál olajat öntünk, mikor füstöl, beledobjuk a
hagymát és a paprikát, gyors kevergetés mellett néhány pillanatig sütjük, majd
sózzuk, borsozzuk, és egy pici ecetet öntünk rá. Azonnal egy tálkába borítjuk,
majd kiskanálnyi cukorral megszórva átkeverjük. Hagyjuk állni.
A hússzeleteket szárazra töröljük, beolajozzuk, és egy száraz
teflonserpenyőben pirosra sütjük az egyik oldalát, majd megszúrás nélkül
megfordítjuk, beszórjuk a színes borssal, és tovább sütjük.
Pár pillanatra még a borsos oldalát újból átsütjük, de vigyázni kell mert
ilyenkor már füstöl. A végén sózzuk. Közben a hasábburgonyát bő olajban
kisütjük.
Túrógombóc
Hozzávalók:
A fél kiló túróhoz 3-4 tojás sárgáját, 2-3 kanál cukrot, pici sót, 5 dkg
margarint, és 10-15 dkg búzadarát teszek, megreszelt citromhéjat.
Rövid leírás:
Ezt a hűtőben jó pár óráig pihentetem (reggeltől ebédfőzésig)
.Amikor
a víz felforrt (gyengén forrjon mert szétfő), akkor a túrós darához hozzákeverem
a tojások felvert habját is, és kanállal beleszaggatom a vízbe.
Pirított zsemlemorzsába forgatom. Szederbefőttel, tejföllel, porcukorral
kínálom.
Cigánypecsenye vajaskrumplival,
ropogós hagymakarikával
Hozzávalók:
Személyenként 2 szelet sovány hús, só, bors, 1 nagy fej fokhagyma, de
lehet több is. Zsiradék, liszt.
1 kg burgonya, vaj, só,
1 kg vöröshagyma felkarikázva, só, liszt,+ olaj a sütéshez.
Rövid leírás:
Hirtelen sült húst a ropogósra sült hagymával tálaljuk, a vajas
burgonyára, és megszórjuk a húst apró fokhagymával.
Elkészítés leírása:
Tisztítsuk meg a hagymát, és szeleteljük fel karikára, kicsit sózzuk be,
és forgassuk lisztbe, majd forró bő olajban süssük arany barnára.
Tegyük fel a tisztított, megmosott, kockára vágott burgonyát főni. Amíg
az fő, készítsük el a húst! Szeleteljük fel, és töröljük szárazra. Sózzuk,
borsozzuk, és mártsuk lisztbe, majd hirtelen süssük ki a hagymás zsiradékba.
Közben a megfőtt krumplit szűrjük le, és egy edénybe keverjük össze az
olvasztott vajjal. Sózzuk meg, tartsuk melegen.
A fokhagymát törjük át, vagy vágjuk apróra.
Tálalásnál szedjünk burgonyát a tányérra, tetejére a húst, szórjuk meg a
fokhagymával, és tegyünk mellé egy adag sülthagymát
Hurka készítés házilag
Hozzávalók:
2 kg kövérkés hús,+tüdő, 2 kg máj, 80 dkg rizs, 3 kanál só, 4 fej hagyma,
4 evőkanál őrölt bors, 2 púpozott evőkanál majoranna, 6 méter vastag bél.
Rövid leírás:
Itt a recept kis adaghoz!(6 1/2Kg-hoz)Ez még felezhető .
Elkészítés leírása:
2l vízben a húskockákat megfőzzük, leszűrjük, de a leve marad.!!! A
felében a rizst megfőzzük, A húst daráljuk le, a hagymát utána. Keverjük össze a
rizzsel, esetleg főzőlé mehet bele, ha száraz. Most jönnek a fűszerek.
Töltsük be! (lehet kapni széles szájú tölcsért!! befőzéshez használják!)
A bél egyik végét megcsomózni, és a tölcsér segítségével lehet tölteni.
A maradék főzővízben 30-40 percig csendes tűznél abálni, majd hidegvízbe
szedni. Leszikkasztani.
Cukkinis palacsinta.
Hozzávalók:
1 közepes cukkini, 30 dkg liszt, só szódavíz, 2 tojás, zsiradék, tejföl,
reszelt sajt.
Rövid leírás:
Tisztítás reszelés után keverjük a cukkinit a palacsinta tésztához, és
úgy süssük ki.
Elkészítés leírása:
Tisztítsuk meg a cukkinit, majd reszeljük le.
Kicsit sózzuk meg, majd
gyengén nyomjuk ki a levét. Keverjük össze a tojásokat a liszttel, sóval,
szódavízzel, és tegyük bele a cukkinit. Sűrűn folyós masszát fogunk kapni.
A palacsinta sütőnket kenjük meg zsiradékkal, és ha forró süssük ki a
palcsintákat.
Jóval vastagabb, laktatósabb ételt kapunk, mint a szokásos.
Tetejét kenjük meg tejföllel, és szórjuk meg reszelt sajttal.
Hortobágyi palacsinta
Hozzávalók:
1 adag csirkepörkölt maradék, ledarálva, tejföl, só, liszt, (esetleg 20
dkg gomba, zsiradék, hagyma) 16 db sós palacsinta.
Rövid leírás:
A palcsintákba a darált pörkölt kerül, a mártással áthúzzuk,
felmelegítjük.
Elkészítés leírása:
Daráljuk le a maradék csirkepörköltből a húst, és a szaftját tegyük
külön. Tegyük egy edénybe, és keverjünk hozzá 1 kanál lisztet,1 dl vizet, pici
sót, és egy doboz tejfölt. Forraljuk össze kevergetve. A palacsintákba kenjünk
egy keveset ebből a sűrű mártásból, és a darált hússal töltsük meg. Négyrét
hajtva tegyük tányérra, és a mártással vonjuk be. Melegítsük át vagy sütőben,
vagy mikróban.
Forrón tálaljuk.
A mártásba tehetünk hagymán párolt gombát is, attól még finomabb, de a
gombát nem mindenki szereti.
Fokhagymás hús új burgonyával
Hozzávalók
Személyenként 2 szelet tarja, só bors 1 fej fokhagyma, tisztítva,
átnyomva, másfél kiló újburgonya, só, petrezselyem zöldje aprítva, zsiradék.
Rövid leírás:
Tisztítsuk meg az újkrumplit, és mossuk meg.
Egy nagyobb, (lehetőleg teflon) lábosba tegyük a zsiradékot, és a kisebb
kockára vágott krumplit szórjuk bele. Forgassuk meg a zsírban, sózzuk meg és
fedő alatt pároljuk puhára. (csepp víz mehet bele). Közben a húsokat
mártsuk lisztbe, és mindkét oldalán 3-4 percig sütve, forró zsiradékban süssük
ki. Mindegyik tetejére nyomjunk egy adag friss fokhagymát. A megpuhult burgonyát
szórjuk meg a végén vágott petrezselyemmel.
Tegyünk a tálra díszítésnek paprikát, paradicsomot, uborkát.
Húsleves
Hozzávalók:
0.5 kg marhahús, (puhahátszín, vagy nyak), 2-3 db. velős csont, 0.5 kg
karaj csont 0.5 kg répa, ugyan ennyi zöldség, zeller, karalábé darabka, 2-3
levél kelkáposzta, 1 paprika, petrezselyem zöld, 2 babérlevél, 10-12 szem fekete
bors egészben, egy kis darab gyömbér
, 1 hagyma, 1 fokhagyma, só, vegeta.
Rövid leírás:
Tegyük fel a húst, és a csontokat főni, 4 liter hideg vízbe.
Mikor a tetején megjelenik a szürke hab, szedjük le azt
róla, és csendesítsük a lángot. Sózzuk meg a vizet, és a tisztított darabolt
zöldségeket, és fűszereket tegyük bele. Nagyon lassú tűzön 3-4 órát főzzük. A
végén szedjük ki a felesleges ízesítőket, csak a zöldségek maradjanak benne.
Szűrjük át a levest, és vágjuk apróbbra a húst.
Cérnametélttel tűz forrón tálaljuk.
Madártej
Hozzávalók:
Másfél liter tej,15 dkg cukor,1 vaníliás cukor, (ha van, akkor egy
vanília rúd +a belseje kikaparva)5 tojás,1 puding por, csipet só, mazsola.
Rövid leírás:
A felforralt tejben megfőzzük a felvert habot, és besűrítjük.
Elkészítés leírása:
Tegyük fel forralni a tejet egy edénybe, melyet előtte hideg vízzel
öblítsünk ki. Egy csipet sót is tegyünk bele és a vaníliás cukrot, meg a
vaníliát. Közben válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjét kezdjük el felverni,
majd szórjuk bele a kristálycukrot, és verjük kemény habbá.
A pudingport keverjük ki 2 dl hideg tejjel, és tegyük félre.
Ha felforrt a tej, kanállal szaggassunk bele a habból galuskákat.
2 perc után fordítsuk meg és főzzük azt is 2 percig, majd szűrőkanállal
szedjük egy tálba, a visszamaradt tejbe öntsük az elkészített pudingport, és
forraljuk fel.
A sűrű krémszerű masszába tegyük vissza a habot, és hűtsük néhány óráig,
mazsolával díszíthetjük
Orosz hússaláta
Hozzávalók:
15 dkg apróra vágott főtt vagy sült hús (maradék), 2 szem főtt hideg
burgonya, 1 nagy piros alma héjastól kockára vágva, 10 dkg savanyú uborka
aprítva, 2 keményre főtt tojás szeletelve, majonéz, só, bors, mustár, tejföl,
néhány szem kapribogyóval díszíthetjük.
Rövid leírás:
A feldarabolt hozzávalókat egy mély tálba tesszük, a tejfölből, mustárból
(2 kanálnyi), sóval borssal tartárt keverünk.
Össze vegyítjük a
hozzávalókkal.
Elkészítés leírása:
Kibélelünk egy szép tálat saláta levelekkel (elmaradhat) és az
összekevert salátát ízlésesen a zöld salátalevelekre rendezzük.
Friss kenyérrel, vagy anélkül, esetleg Ripsz-ropsszal vacsorára finom
falat.
Pácolt sertés hús
Hozzávalók:
Valamilyen bőrös sertés hús: csülök, bőrös oldalas, tarja,
chili paprika szósz, oliva olaj, citrom lé, szójaszósz, só, reszelt
gyömbér
Rövid leírás:
A megmosott húsokat tepsibe fektetem, és az összekevert páclével,
mindenhol alaposan bekenem.
Hűtőben akár másnapig is érlelem. (közben forgatni)
Elkészítés leírása:
A bepácolt húst sütőben, (de szeletelve grillrácson is lehet) megsütjük,
locsolgatva, hogy jó ropogós legyen a bőre.
Közben a köretet is elkészítjük, vagy egy nagy tál könnyű salátát, vagy
köménymagos sült krumplit adunk hozzá.
Köménymagos sült krumpli: a megmosott negyedelt krumplikat sütőtálra
tesszük, nyakon öntjük egy kis oliva olajjal, sózzuk, köménymagot hintünk rá, és
átkeverjük, hogy a zsiradék mindenhol érje.
sutty be a sütőbe és 30-40 perc alatt kész.
Páclé -grillhúsokhoz,
sültekhez
Rövid leírás:
Páclé:
4 evőkanál citromlé, 1 dl olíva olaj, durvára őrölt bors, 2-3 gerezd
fokhagyma ( én citromreszelőn lereszelem ) reszelt gyömbér, szójaszósz, csípős
Erős Pista 2-3 evőkanál sűrített paradicsom, 1 evőkanál méz:
Ez kb.60-80 dkg húshoz elég,
És legalább 24 óra pácolás, pulykamellet is ezzel szoktam. Amíg sül,
elkenegetem rajta a maradék páclevet, szépen elnyeli
.
A méztől pikáns lesz, de vigyázni kell, mert könnyen megég.
Cserepes tarja
Hozzávalók:
1 kg burgonya, só, szeletelt bacon. (-cseréptál beáztatva)
8 szelet tarja besózva, borsozva, 4-5 paprika, 2-3 fej hagyma, 2-3
paradicsom, ismét bacon
szeletek, kevés zsiradék, vagy olaj, só.
Rövid leírás:
A beáztatott cseréptálba alulra szalonna kerül, rá egy sor burgonya,
utána sózott husi, majd szeletelt hagyma, paprika, paradicsom, és újra burgonya.
Tetejére ismét szalonna, meg só.
Gyengén meglocsolom kis zsiradékkal, és mehet a sütőbe jó 2 órára.
Fetasajtos saláta
Hozzávalók:
kaliforniai paprikákat felszeletelve, lilahagymát, fehérhagymát hasábokra
vágva, fetasajtot szeletelve, uborkát hasábokra.
1 teáskanál cukrot, balzsamecetet, (jó a sima is),
1-2 kávéskanál szójaszószt, kevés olivaolajat, pici reszelt gyömbért, és
egy kávéscsészényi vizet összekeverünk, oregánót szórunk rá. Díszítésnek
olajbogyót használunk + fejessalátát.
Rövid leírás:
A hasábokra vágott hagymát 1-2 kanál olivaolajon nagyon magas hőfokon
gyorsan átpirítjuk, közben sózzuk (ettől kis levet ereszt és meg is párolódik.
Salátával bélelt tálkába szedjük. A visszamaradt olajon gyorsan (külön- külön
)20-30 másodpercig!! pirítjuk az apróra vágott kaliforniai paprikákat, külön az
uborkát, és gusztusosan tálkába rendezzük. Pici sóval ízesítjük.
1 teáskanál cukrot, balzsamecetet, (jó a sima is), 1-2 kávéskanál
szójaszószt, kevés olivaolajat, pici reszelt gyömbért, az oregánót, és egy
kávéscsészényi vizet összekeverünk, ezt a meleg zöldségekre öntjük. Pár
pillanatig érni hagyjuk. A fetasajtot csíkokra vágva köré rakjuk A grillezett
hús mellé adjuk. Diétázók csak így, -nagyétkűek friss kenyérrel fogyaszthatják.
Ezt a salátát még bővíthetjük konzerv főtt babbal, apró csíkokra vágott
gépsonkával. Egy szelet ripsz-ropsz bátran ehető hozzá este is!
Pulyka natúr sárga
cukkinivel
Hozzávalók:
2 kanál olaj, szép vékonyra vágott pulykemellek, só, jó nagy csomagnyi
újhagymát, 4-5 gerezd fokhagyma szeleteket, gyömbért apróra vágva, 20 dkg-nyi
gombaszeleteket, paprikát szeletelve, répát gyufa vastagra vágva, só bors ,ecet,
ketchup.
Rövid leírás
:
Öntöttem a Wokba 2 kanál olajat.
Felforrósítottam, és a szép vékonyra vágott pulykamelleket megsütöttem
benne 2-2 perc alatt. Megsóztam, félretettem.
A maradék olajba dobtam a felkarikázott, jó nagy csomagnyi újhagymát, 4-5
gerezd fokhagyma szeleteket, gyömbért apróra vágva, 20 dkg-nyi gombaszeleteket,
paprikát szeletelve, répát gyufa vastagra vágva, és gyorsan átforgattam. Kicsit
megsóztam, megborsoztam, és nyakon öntöttem egy kanál ecettel, hogy ne puhuljon
már tovább.
Végül löttyintettem rá vagy 2-3 kanálnyi ketchupot, és a husi mellé
tettem.
Töltött hús, majonézes krumplisalátával
Hozzávalók:
1 hasaalja, felszúrva, 60 dkg darált hús, 2 zsemle, só, bors, majoranna,
4-5 gerezd fokhagyma ,piros paprika, gyömbér reszelék vagy por.
1 kg burgonya, 3-4 nagy fej hagyma, só, bors, ecet, pirospaprika,
majonéz, tejföl, mustár.
Rövid leírás:
Tegyük fel a krumplit főni. Ha megfőtt, öntsük le róla a vizet, és
pucoljuk meg. Egy tálba szeleteljük vékony karikákra, közben kicsit sózzuk meg.
Tegyünk soronként rá karikára vágott hagymát.
Ha kész, akkor csináljunk salátalevet: ecet, víz, só, bors.
Öntsük rá a salátára és hagyjuk érni.
A tetejét szórjuk meg pirospaprikával és borssal.
Pár óra után szedjük ki a léből és az összekevert majonéz, tejföl, mustár
keverékébe szedjük át.
Közben a zsemléket áztassuk vízbe, vagy tejbe.
Ha megpuhult, csavarjuk ki, tegyük a darált húsra. Sózzuk, borsozzuk,
majorannát, pirospaprikát, tojást gyömbért keverjünk közé. Töltsük bele a húsba.
Azt is sózzuk meg és tegyük egy tepsibe. A platni tetején mindkét oldalát süssük
elő, szép pirosra.
Majd öntsünk alá kevés vizet, és letakarva alufóliával süssük lassan még
másfél órát! Akkor vegyük le óvatosan a fóliát és pirítsuk még rövid ideig. Ha
kihűlt, a tányérunkra szedjünk a majonézes krumplisalátából, és szeleteljünk a
töltött húsból mellé.
Hidegen is, melegen is finom a hús!
Zöldbabfőzelék, sült kolbásszal
Hozzávalók:
1 kg zsenge zöldbab összevágva, só, 2 dl tejföl, liszt, víz. (kapor).
Nyers sütni való kolbász személyenként kb. 20 dkg. zsiradék a sütéshez.
Rövid leírás:
Tegyük fel főni az összevágott babot, sózzuk meg a vizet.
Ha puha készítsük el a habarást.
Tálkába tegyünk 1 dl vizet, ebbe a 2-3 kanálnyi lisztet, keverjük össze,
majd tegyük bele a tejfölt is.
A forró főzelékhez adjuk, és gyorsan keverjük meg. Vigyázzunk mert
könnyen leég ilyenkor már.
Egy serpenyőben tegyük fel sülni a kolbászt, lassú tűznél ropogósra
süssük.
Zöldséges tészta
Hozzávalók:
25 dkg durum száraztészta, só, víz a főzéshez.
1 kisebb cukkini, lehet kétféle színű.
2-3 színes paprika, hagyma, fokhagyma, 2 kanál olaj, só egy kicsi
gyömbér, chilipaprika darab, szójaszósz 2 kanálnyi.
Rövid leírás:
Tegyük fel a tésztát főni, sós vízben.
A zöldségeket tisztítsuk, és daraboljuk fel vékony szeletekre.
Egy edénybe forrósítsuk meg a kétkanálnyi olajat, és dobjuk bele az
aprított fokhagymát és a gyömbért, gyors keverés mellett dobjuk hozzá a többi
zöldséget is, majd sózzuk, és a szójaszósszal locsoljuk meg.2-3 percnyi
kevergetés után készen van.
Tegyük hozzá a megfőtt, leszűrt tésztát, és forgassuk át!
A tányéron pár csepp kechuppal locsoljuk meg!
Fínom diétás étel, cukorbetegek a durumtészta lassú felszívódása miatt
fogyaszthatják.
Zöldségragú rizzsel
Hozzávalók:
Mindenféle friss zöldségből használhatunk.
Daraboljuk, szeleteljük fel vékonyra, apróra. só, bors
Nagyobb kockára vágjunk fel vöröshagymát, törjünk össze egy egész fej
fokhagymát, egy darabka gyömbért, 2-3 kanál olaj, 2-3 kanál szójaszósz, 1-2
kanál 10%-os ecet, 2 kanál méz 2 dl ketchup, 1 teáskanál kukoricakeményítő, 1 dl
vízben feloldva.
Rizs
Rövid leírás:
Készítsünk mindent magunk mellé, mert nagyon gyorsan kell dolgozni.
A füstölgő forró wokba dobjuk a zöldségeket, párszor megkeverjük, és a
fűszereket, mártást, és a sűrítőt ráöntjük.
Elkészítés leírása:
A füstölgő forró wokba öntsünk 2-3 kanál olajat, forgassuk körbe a wokban.
Dobjuk bele a felaprított gyömbért, és a fokhagymákat. Gyorsan keverjük,
mert rögtön megég. Végig nagyon forró legyen a tűzhelyünk. Most gyorsan dobjuk
rá a felaprított zöldségeket is.
Keverés, sózás, szójaszósz, ecet, méz jön bele. Most addig pirítjuk, míg
ress ropogós, de már nem nyers! -lesz.
Ez kb.3-4 perc!!!
Ekkor öntsük rá a ketchupot, és a feloldott keményítőt!
Gyors keverés után egy selymesen csillogó fényes finom zöldségragut
kapunk .
Ezt tálalhatjuk rizs tetejére, vagy tésztára.
II.Sütemények
Sós perec
Gyúrj össze 66 dkg lisztet, 9 kanál tejfölt, 1-2 kávéskanál sót, 1 és egy
fél csom.margarint,2 tojás sárgáját, és 1 dkg élesztőt, (amit nem kell
feloldani, se tejet beletenni!!!)csak belemorzsolni.
+1 tojás sárga a kenéshez
Spricceléshez: maradék tojásfehérje, 1 evők só, és 1 evők. liszt keveréke
Rövid leírás
Ha sima a tészta, (robotgép bírja!) ,hagyd pihenni 1-2 órát a hűtőben.
Sodord vékonyra, szabdald 0.5x15cm-s csíkokra, formázd perec alakúra,
kend meg tojás sárgájával, és zsírozott sütőlemezen 180 fokon félig süsd meg.
Ekkor spricceld meg a maradék tojásfehérje, 1 evők. só!, és 1 evők. liszt
keverékével, majd told vissza a sütőbe, és világos sárgára süssd!
Sokáig eláll, ha nem falja fel azonnal a család!
kb.4 tepsi lesz.
Tökös-mákos pite
10 dkg zsír, 1 egész tojás, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 evőkanál
citromlé, 35 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 3 evőkanál tejföl.
Töltelék: 1 közepes főzőtök reszelve, vagy 20-25 dkg főtt krumpli
áttörve, 25 dkg darált mák, 1 citrom leve -héja, 25 dkg cukor
.
Ha krumplival készül akkor a cukrot vízzel felfőzni, a tökhöz csak simán
keverni.
Rövid leírás
Tésztát gyúrunk, és ketté vesszük.
Az egyiket tepsibe téve a töltelékkel megkenjük ,majd rá a másik lap.
20-25 percig gyengén sütjük.
Elkészítés leírása
A zsírt, a tojást, a cukrot ,vaníliás cukrot, citromlevet habosra
keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a tejfölt.
Közepesen lágy tésztát gyúrunk, kettévesszük és egy tepsit kibélelünk az
egyik felével.
Rátesszük az összekevert tölteléket, és a másik nyújtott lappal befedve
gyenge tűznél szép rózsaszínűre sütjük.
A töltelék: A lereszelt tököt gyengén besózzuk, jól kinyomkodjuk
és a darált mákkal és cukorral összekeverjük. Teszünk bele citrom levet, és
héját, vagy: a főtt, áttört krumplihoz adjuk a cukorral 1-2 kan vízzel
felfőzött, leforrázott mákot és hűlni hagyjuk.
Almás pite
Hozzávalók:
1/2kg liszt, 1 sütőpor, csipet só, 20 dkg cukor, 1 tojás, 15 dkg zsír, 2
dl tej, 1 kg hámozott reszelt alma, fahéj, cukor.
Rövid leírás:
Gyors egyszerű finom sütemény.
Elkészítés leírása :
Összegyúrni, picit pihenjen a hűtőben addig az almát átpárolom cukorral,
fahéjjal, és kihűtöm. Minél több annál jobb.
Kétfelé veszem a tésztát, és a tepsiben szépen ráterítem az almát.
Tetejére a másik lap, tejjel megkenni, és mehet a sütőbe. 180 fokon 30-35 percig
sütjük.
Cukkinis süti
Hozzávalók:
40 dkg cukkini, kicsit kinyomkodni. 30 dkg cukor, 35 dkg liszt, 3 tojás,
2 dl olaj, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 cs. sütőpor, fahéj, meggy, pirított
dió, csoki /püspökkenyér féle/
Rövid leírás:
A diót száraz serpenyőben megpirítom, összetöröm. A többit /püspökkenyér
féle/ mindent bele alapon. Robotgéppel összekeverni, sütni.
Elkészítés leírása:
A tojásokat habosra keverem a cukorral, lassan hozzáöntöm az olajat. A
sütőport a szódabikarbónát, és fahéjat, a kicsit összetört diót, a lisztet.
A kinyomkodott cukkinit, a leszűrt meggyet már fakanállal keverem bele és
zsírozott nagy tepsibe öntöm, 40 percig lassú tűznél sütöm.
Fűszeres diós sütemény
Hozzávalók:
56 dkg liszt, 25 dkg zsír, 25 dkg porcukor, 4 tojás, reszelt citrom héj,
mézeskalács fűszer (fahéj szegfűszeg stb.), 10 dkg őrölt dió + a tetejére egész
szemek, kemény lekvár a tetejére
.
Rövid leírás:
Összegyúrni, vékonyra sodorni, formázni, lekvárkupac a tetejére, és egész
szemű dió.
Elkészítés leírása:
Az anyagokat összegyúrjuk, vékonyra sodorva kiszaggatjuk valamilyen
csillag, vagy körformával. Lekvárhalmokat teszünk a tetejére, és belenyomunk
egész diószemeket.
Gyenge tűznél sütjük 10-15 percig.
Barackos joghurttorta
Hozzávalók:
2 pohár joghurt, vaníliáscukor, 1 csomag zselatin por, cukor, vagy
édesítő, 1.5 dl tej, 1 csomag tejszínhabpor + hozzá a tej, 1 csomag babapiskóta,
pici rum, barackbefőtt, vagy puha barack (befőttet leszűrjük).
Rövid leírás:
A joghurtot összekeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A
zselatinport csomómentesre keverjük a felmelegített tejjel és hozzáöntjük a
joghurthoz. Majd hozzákeverjük a kemény habbá vert tejszínt.
Kerek torta formát, vagy egy hosszúkás jénait kibélelünk vékony fóliával.
Sorba rakjuk a babapiskótával, melyet picit meglocsolunk rummal A formába öntünk
egy keveset a joghurtkrémből, beleszórjuk a gyümölcs felét. Ismét joghurtkrémet
öntünk rá és beleszórjuk a megmaradt gyümölcsöt. Mehet bele mazsola, meg kesudió
is.
Hűtőszekrényben 2-3 órát állni hagyjuk.
Tarka süti
Hozzávalók:
16 kanál tej, cukor, liszt-, pici só, késhegynyi szódabikarbóna, egy
evőkanálnyi zsír,2 tojás sárgája + a fehérje habnak.
Ezt elfelezni, és a másik felébe 2 kanál kakaópor+ még kevés cukor, és
pici tej.
A megsült tésztára baracklekvár+ a hab.
Rövid leírás:
A lekvár és a hab kivételével mindent összekeverni, és elfelezni.
A második részbe kakaót is keverünk.
Sütni, lekvározni, habot rá, és újra kicsit sütni.
Elkészítés leírása:
Egy tálban 16-16 evőkanál cukrot, lisztet, és tejet összekeverünk 1
evőkanál zsírral, késhegynyi szódabikarbónával, és 2 tojás sárgájával.
Egy zsírozott tepsibe öntsük bele a felét.
A keverő tálban lévő maradékhoz keverjünk 2 evőkanálnyi kakaóport, még
egy kis tejet, és esetleg cukrot is. Ezt a keveréket öntsük rá az előbbire.
Süssük lassan 180 fokon kb. 1/2 órát.
Ha megsült, kenjük be folyékony lekvárral, és a maradék tojásfehérje
felvert habjával .
Kicsit dugjuk vissza a sütőbe.
Gyors és finom.
A cukor adagot lehet csökkenteni, én 10 kanálnyival keverem.
Töpörtyűs pogácsa
Hozzávalók:
KB.-1/2 kg liszthez adok sót, 1 tojást, 1 jó nagy kanál zsírt, 2dl tejben
felfuttatott 3 dkg élesztőt, és egy jó nagy kanál tejfölt.
30-40-dkg töpörtyű darálva.
Rövid leírás:
KB.-1/2 kg liszthez adok sót, 1 tojást, 1 jó nagy kanál zsírt, 2 dl
tejben felfuttatott 3 dkg élesztőt, és egy jó nagy kanál tejfölt.
Ezzel közepesen kemény tésztát dagasztok, és hagyom kelni kb. 40 percet.
(ebből 2 tepsivel lesz).
Addig a 30-40-dkg töpörtyűt megdarálom, sózom borsozom.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtom, és rákenem
a darált töpörtyűt. Összehajtogatom fentről lefelé, és balról jobbra. Pihentetem
20 percig, (letakarva), majd még 2x ismétlés.
Az utolsó nyújtásnál kb. 1 cm-re hagyom, kiszaggatom lisztes
pogiszaggatóval, tetejét becsíkozom, és vagy tejjel, vagy tojással megkenem. Egy
gyengén zsíros tepsire teszem. Ott még 10 percet pihenjen, és úgy megy be a
sütőbe.
Közepes hőfokon 25-20 percig sül.
Aranygaluska, és foszlós diós
kalács
Hozzávalók:
Fél kiló liszt, 10 dkg olvasztott margarin, 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 2
kanál cukor, pici só, 2 tojás sárgája , le 15 dkg dióbél.
Vanília puding, fél liter tej, vanília rúd, vagy aroma, cukor.
Rövid leírás:
Daráljunk le 15 dkg dióbelet, és tegyünk hozzá kis cukrot.
Fél kiló liszthez 10 dkg olvasztott margarin, 3 dkg élesztő 3 dl tejben
kelesztve, 2 kanál cukor, pici só,2 tojás sárgája kell. Az egészet hólyagosra
kidolgozzuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.
A gyúródeszkára öntve, kettévágjuk. Az egyik felével dolgozunk, a másik
mehet vissza még kelni.
Vékonyra sodorva, pogácsa szaggatóval kis korongokat szaggatunk, és egy
zsírozott kuglófsütőbe körbe rakunk egy sort. Olvasztott margarinnal megkenjük,
cukrozott darált dióval megszórjuk, és jöhet a következő sor a tetejére.
Hagyjuk még kelni, és közepes tűznél süssük kb. 30 percig.
Vanília sodóval tálaljuk
Ezt pudingból is készíthetjük, de vanília rudat, vagy aromát tegyünk még
bele.
A másik darab kelttésztát osszuk 3 egyenlő részre, és az egyik közepébe
sodorjunk darált cukros diót.
Hosszú rudakat sodorva, fonjuk össze de előtte olvasztott vajjal kenjük
le.
A zsírozott tepsin még hagyjuk kicsit kelni, és 35 -40 perc alatt süssük
pirosra.
A tetejét tojással is megkenhetjük.