Ha van egy kipróbált, mikrós recepted, amit nick neveddel vállalnál, akkor clikk ide.
8 éven keresztül a mikrót szinte csak ételek melegítésére használtam. Az idei évben ismertem fel, hogy mennyire sokoldalúan lehet használni. Ma már olyan sütésre, főzésre is használom, amire korábban nem is gondoltam. Mindig csak hőálló üvegedényt használok a mikróban.
A mikróról:
Sokan fanyalognak a mikrohullámú sütő használata miatt.
Természetesen mindenkinek joga, hogy eldöntse, hogy használja vagy mellőzi a
konyhájában a mikrót. A döntés előtt azonban nem árt két tényt figyelembe venni:
1. Tény, hogy a mikrót 1946-ban szabadalmaztatták az USA-ban,
ezután gyorsan a konyhák nélkülözhetetlen eszköze lett.
2. Tény, hogy még nem olvastunk arról, hogy a világon bárhol a mikrohullámú sütő használatától bárki megbetegedett vagy netán meghalt volna. Pedig 1946 nem tegnap volt.
Mindezek ellenére mindenki maga döntse el, hogy használja vagy sem, de
senki ne gondolja, hogy csak az ő döntése a helyes, hagyjuk meg mindenkinek a
választás jogát.
Aki úgy dönt, hogy száműzi a konyhájából a mikrót, a következő
rövid linkkel visszatérhet a receptekhez:
VISSZA
Akik maradnak azoknak elárulom, hogy nekem is van egy bogaram a mikróval kapcsolatban: Három percnél hosszabb főzési időnél nem használok semmilyen műanyag edényt a mikróban, még márkás műanyag edényt sem. Vettem 3 db hőálló üveg edényt, kicsit, közepeset és nagyot, ezekben mindent eltudok készíteni a mikróban.
Íme néhány étel amit már csak mikróban készítek:
- Rizs főzés: Megmosok 2 pohár megtisztított rizst. Egy üveg tálba pici olajat öntök, belerakom a rizst, és a legmagasabb fokozaton megpirítom (kb. 3-4 perc). Ezután beledobok 1 fej vöröshagymát, megsózom és felöntöm dupla mennyiségű forró vízzel. Ha hideg vizet öntenénk bele, elrepedhet a jénai edény! Letakarom folpack fóliával, amit néhány helyen kilyukasztok. Visszateszem a mikróba, és kb. 20-25 perc alatt készre főzöm, közben néhányszor megkeverem.
- Tarhonya készítés: Ugyanúgy készítem el, mint a rizst, természetesen a tarhonyát nem kell megmosni, mielőtt az olajra tesszük.
- Csemege kukorica főzés: 3-4 csöves kukoricát héjával együtt betettem egy üveg tálba a mikróba. A legmagasabb fokozatra állítottam, és 5-6 perc alatt meg is főtt. (Hasonló módon sütőtököt is lehet 8-9 perc alatt sütni.)
- Puding főzés: 1 csomag pudingot az előírásnak megfelelően elkevertem 0,5 liter tejben, hozzákevertem 8 dkg cukrot, és a tállal együtt lefedve beraktam a mikróba. A legmagasabb fokozaton 6 perc alatt megfőtt. Közben 1-2 -szer megkevertem.
- Tükörtojás készítés: A mikrós tükörtojás készítő edényt picit megolajozom. 4 db tojást beleütöm, a sárgáját fogvájóval megszurkálom, 350 W-on 3,5 perc alatt készre sütöm.
Ínyencek a tojás előtt a bacon szalonna csíkokat 1 percre berakhatják, hogy a szalonna kicsit megpiruljon, és ezután üssék rá a tojásokat. Majd együtt 3,5 percig kell sütni. Kiváló reggeli.
- Hús sütés (Crisp funkcióval): Az előzőleg bepácolt, befűszerezett hússzeleteket a crisp tálba teszem, és 10-12 perc alatt készre sütöm.
- Császármorzsa ( smarni, néven ismertem meg Martonvásáron) :
Egy jénai tálba olajat öntök, berakom a mikróba meglangyosítani. Közben 1 másik tálban összekeverek 1-2 egész tojást, pici sót, kb. 1 evőkanál cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, búzadarát ízlés szerint, és annyi tejet adok hozzá, hogy jól összeálljon. Kicsit állni hagyom. Majd mindezt beleöntöm a jénai tálba, amelyben az olaj van, és berakom a mikróba. Kilyukasztott folpack fóliával letakarom. Először kb. 8 perc múlva keverem meg, majd visszateszem, ha kell tejet öntök hozzá. Végül egy kis mazsolát keverek bele. Többször megkeverem. Lekvárral, pudinggal, tejszínhabbal igazán császári étel!
Az alábbi süti recepteket kipróbáltuk, érdemes kísérletezni velük, de senki ne gondolja, hogy az így készített süti felveheti a versenyt a hagyományos módon készült süteménnyel. Csak akkor készítek így sütit, ha csupán néhány percet akarok rászánni és azonnal el is fogyasztjuk.
Aludtejes pite
Csokoládés süti
Csirkemell majonézes mártásban
Egyben sült sertés pecsenye -Fruzsika receptje
Fahéjas süti
Gombás csirkecombok - Fruzsika receptje
Grízes sütemény
Gyümölcsös búzafelfújt
Joghurtos-mézes csirkemellfilé
Kakaós sütemény
Kevert mikrós süti
Norvég almatorta
Őszibarackos túródesszert
Start piskóta - Szpidi99 receptje
Tojáslikőrös sütemény
Túrós-almás felfújt
Vajon sült halszelet - Fruzsika receptje
Villámszilvás - Margit2 receptje
1 bögre liszt
1 bögre porcukor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor,
csipetnyi só
-ezt egy tálba összekeverni
3 kanál kakaópor
2 egész tojás,
ízlés
szerint fahéj
1 bögre forró víz
-ezt összekeverni majd a fenti keveréket hozzáadni.
20 cm átmérőjű jénai edénybe
önteni/margarinozni és lisztezni kell az edényt/ mikróba tenni 750 W-on 7 percet
sütni.
Megjegyzés: az én mikrómon csak 700 W van így 10 percet sütöttem.
Érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
30 dkg liszt,
kis sütőpor,
20 dkg cukor,
1 vaníliás cukor,
10 dkg margarin,
2 dl aludttej, ( vagy kefir)
0,5 kg kimagozott megy.
A felsoroltakat összekeverjük, rászórjuk a meggyet, és 18 percig sütjük
a mikróban (CRIPS fokozat vagy akinek van pizza sütési lehetőség), majd 10
percig ott is kell hagyni. Nagyon finom eperrel is.
Én kefirrel készítettem:
Csirkemell majonézes mártásban
A csirkemellet besózzuk, megszórjuk őrölt fehérborssal, és állni hagyjuk. Ezután egy jénay tálba rakjuk, ráöntünk legalább 1 dl kefirt. Berakjuk a mikróba lefedve, és kb. 12 percig a legmagasabb fokozaton főzzük. Közben 2-3 alkalommal megforgatjuk. Ha már elég puha, kivesszük a mikróból, és a felesleges levet leöntjük róla. Végül 1 pohár tejföllel készített majonézzel leöntjük. Hasábburgonyával, vagy rizzsel tálaljuk.
Hozzávalók:
100 g vaj vagy margarin,
2 dl cukor,
3 tojás,
2,5 dl liszt,
3 ek. kakaó,
2 tk. vaníliás cukor,
1 tk. sütőpor,
késhegynyi só (csipet/pici),
1 dl melasz (ha nincs, lehet helyette mézet használni),
1,5 dl vágott dió vagy mogyoró.
A vajat a cukorral habosra keverjük, közben egyenként hozzáadjuk a
tojásokat.
Összekeverjük a lisztet, a kakaót, a vaníliás cukrot, a sütőport, a sót
és
belevegyítjük a vajas masszába. Hozzáadjuk a melaszt és a diót. Egy
kivajazott, morzsával kiszórt formába tesszük a tésztát. 3 percig
teljes
hatásfokon sütjük, 3 perc pihenés, 3 perc sütés teljes hatásfokon, 3
perc
pihenés, végül még 2 percig sütjük (vagy amíg a tészta megszilárdul). A
'tepsiben' hagyjuk kihűlni. Kockára vágjuk, lehet a tetejére 1 diót
tenni
díszítésnek.
Hozzávalók:
7 dkg ráma,
15 dkg zabpehely,
2 dl tej,
15 dkg dióbél,
5 dkg csokoládé,
12 dkg cukor,
5 tojás
1 mokkáskanál sütőpor.
A diót daráljuk meg, a csokoládét reszeljük le, ha kemény a ráma, a
mikróban
puhítsuk meg (kb. 1 percig kell melegíteni). A tojásfehérjékből
készítsünk
kemény habot, keverjük bele a cukrot. A tojássárgáját keverjük ki a
rámával,
adjuk hozzá a zabpelyhet, majd a többi hozzávalót. Alaposan,
egyenletesen
keverjük ki a tésztát. A jénay aljába sütőpapirt vágunk, rámával kikent formába
öntjük, majd takarás
nélkül 12
percig süssük a mikróban 500W-on. Az elkészült süteményt 5-10 percig
pihentessük a mikróban. Tálalás előtt a süteményt borítsuk ki a
formából és
porcukorral vagy csoki reszelékkel hintsük meg.
Egyben sült sertés pecsenye
1,30 kg volt a sertéscomb egészben, befűszerezve
sóval, borssal, fokhagymával állt 1 órát, majd betettem a sütőzacskóba (néhány
helyen kiszurkáltam a zacskót) egy egész fej hagyma kíséretében egy evőkanál
zsírral, és összesen 35 perc alatt elkészült.
Sütőzacskóban sütöttem, hogy ne fröcsögjön, előbb 2 x 3 perc 650-es mikrohullám,
majd 20 perc Grill + 500-as MIKROHULLÁM funkci. Szépen megpirult, de az alja
fehér maradt és sok levet is eresztett. Ezért kivettem a zacskóból, pirex tálba
tettem megfordítva, majd kapott még 5 perc crisp pirítást. Klassz lett.
Lehet, hamarabb is elkészült volna, nem tudtam, hogy hány perc mikrohullám kell
neki, ugyanis amíg a sütőzacskóban volt, nem lehetett megnézni...
Hozzávalók:
100 g puha vaj,
1/2 dl farincukor (barna, finomítatlan, de ha nincs jó a rendes is)
1 tojás,
3 és 1/2 dl liszt,
1 tk. sütőpor + 1/2 tk. szódabikarbóna (jó a sütőpor is),
2 ek. kristálycukor,
2 tk. őrölt fahéj.
A vajat a farincukorral habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a
sütőporral/szódabikarbónával. Kb. dió nagyságú golyókat készítsünk. A
kristálycukrot összekeverjük a fahéjjal. A tészta-golyókat egy mikróba
való
lapra tesszük, villával laposra nyomkodjuk és megszórjuk a cukros
fahéjjal. 1
percig a legmagasabb "fokon" sütjük, 1 percig hagyjuk pihenni, majd 1
percig
megint a legmagasabban sütjük. (Mikrótól, illetve a mikró hatásfokától
függően
ki kell próbálni, hogy mikor lesz kész, mert az idők elég különbözők.)
Hagyjuk
kihűlni.
Gombás csirkecombok - mikróban pirítva. /crisppel/ - 20 perc. -
Végtelenül
egyszerűen csináltam.
A csirkecombok kaptak egy kis sós-fokhagymás étolajas tejben pácolást
fél napig. Kivettem, lecsöpögtettem, megborsoztam.
Csak CRISP progit használtam. Összesen 20 perc volt, több részletben.
(lehet, elő kellett volna mikrózzam kicsit az első lepirítás után 1-2
percig? (csak akkor macerás, mert a pirítótálból ki kell venni, s bele
egy jénaiba...e.t.c....)
A crisp pirító tálba tettem egy szelet rámát (5 deka)és 2 percig
előforrósítottam. Majd betettem a csirkecombokat hat percre elősütni.
Fél időben megfordítottam.
Ezután beleöntöttem egy kis üveg kínai gombát kevéske lével, rá kevéske
apróravágott hagymát s vissza 10 percre. Félidőben forgatás. (ezalatt
párolódott, nem sült.
Ekkor nyakon öntöttem 2 deci tejszínes, vagyis nem savanyú kefirrel s
visszatettem 6 percre. Ekkor meghintettem petrezselyemzölddel, s vissza
még 2 percre.
Ennyi.
Az újkrumplit meg mindig gőzben csinálom a kivajazott dry cookeremben
víz nélkül, az utolsó 5 percben kap egy kis sót és petrezselyemzöldet.
Most kapott egy kis kefírlöttyöt is, mert el akartam használni a
maradékot... Nem rontotta el! :-)
Hozzávalók:
1/2 pohár olvasztott ráma,
1 pohar (2 dl) gríz,
2 pohár liszt,
1 pohár cukor,
1 pohár tej,
1 tojás,
1/2 cs. sütőpor,
1 cs. vaníliás cukor,
reszelt citrom- vagy narancshéj,
1 ek. mazsola.
Keverjük habosra a felolvasztott rámát a tojással és a cukorral.
Keverjük
hozzá a többi hozzávalót. Öntsük a masszát 1,5 literes, rámával kikent
formába, és 12 percig süssük a mikróban 500W-on, majd 5 percig
pihentessük.
Ezután fél liter tejből készült pudinggal leöntjük, mert különben
rohamosan szárad.
Elterjedt nézet a húsevők körében, hogy a vegetáriánus ételeknek nincs ízük,
pedig csak rajtunk áll, hogy adjunk nekik, ízesítsük be őket rendesen. Persze
mindig kóstoljuk meg, igazítsunk utána!
Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg búza, 4 tojássárgája, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 5 dkg vaníliás cukor, 3
dkg mazsola, 2 cl rum, 4 tojásfehérje cukorral, kemény habbá, 20 dkg szezonális
gyümölcs
1 A tojássárgáját a vajjal, a cukorral, a vaníliás cukorral kikeverjük habossá,
mazsolát és rumot teszünk hozzá, meg egy csipetnyi sót.
2 Hozzákeverjük a főtt búzát, majd jöhetnek a szezonális tisztított gyümölcsök,
majd lazítsuk az egészet a keményre vert tojásfehérjével.
3 Tegyük vajazott, morzsázott formába, elkészíthetjük akár vízfürdőben, akár
mikrohullámú sütőben is. Tűpróbával győződjünk meg arról, hogy megsült-e a
közepe.
Mestertipp: Itt abszolút igaz, hogy végtelen a variációk száma, mindenfajta
gyümölcs nyerő!
Tippek haladóknak: Ne féljünk a búzától, dolgozzunk úgy vele, mintha rizzsel
bánnánk.
Joghurtos-mézes csirkemellfilé
Hozzávalók (4 személyre):
60 dkg csirkemellfilé, só, bors, 5 evőkanál méz, 2 dl joghurt, 1 db
chilipaprika, kevés sáfrány.
1 A csirkemellfiléket sózzuk, borsozzuk. A rozmaringot apróra összevágjuk, felét
a csirkemellfilére, másik felét a joghurtba tesszük. A joghurtot mézzel
ízesítjük.
2 Az így előkészített, ízesített csirkemellfiléket vajjal kikent mikróhullámú
edénybe tesszük, ráöntjük a fűszeres joghurtot, és 750 Watton 14 percig sütjük.
Mestertipp: A mikrós ételeknél mindig számoljuk rá az állásidőt, mielőtt
tálalnánk.
Tippek haladóknak: A csirkemellfilét ebben az esetben vékonyan szeleteljük, hogy
könnyen átjárják a mikróhullámok.
Hozzávalók:
1/4 pohár felolvasztott ráma,
1 pohár (2dl) tejföl,
1 pohár cukor,
2 pohár liszt,
1 tojás,
1/2 cs. sütőpor,
3 ek. kakaópor,
10 dkg darált dió,
5 dkg mazsola.
Valamennyi hozzávalót keverjük össze. Mércéül a tejfölös pohár szolgál.
A jénay aljába sütőpapirt vágunk, rámával kikenjük a tálat beleöntjük a tésztát és 12 percig sütjük a mikróban
500W-on, majd 3 percig pihentetjük. Miután lehűlt a tészta, elfelezzük és savanykás lekvárral,
vagy ízlés szerinti krémmel megtöltjük. A végén vaníliás pudinggal leöntjük.
Egy tálban elkeverünk :
- 1 pohár kefirt, ( ez a pohár a mérce )
- 1 pohár cukrot
- 2 pohár lisztet ( rétesliszt jobb, de nem feltétel)
- 1 zacskó sütőpor, (én egy kicsit kevesebbet tettem bele!)
- 2 zacskó vaniliáscukor
- 2 tojás
-ízlés szerint kakaó – reszelt citrom-héja ,
- vágott dióbél vagy mandula, esetleg mazsola ( tetszés szerinti adag, de
ezekből fél pohár elég )
- Fél tubus rumaroma,
- Fél pohár olaj.
Ezeket összekeverjük alaposan, majd kivajazott jénaiba öntjük, tetejét
rátesszük, de az aljától két gyufaszállal elválasztva! ( ez a trükkje, a
jénaiban való sütésnek! ) Mikróban 500 watton 12-14 percig sütjük, és 3-5 percig
ott is hagyjuk pihenni, majd a tál tetejére borítjuk. (Én a tetejére csoki mázat
is kentem.)
Figyelem: Sütés közben több, mint kétszeresére nő a sütőportól, ezért olyan magas tálba kell tenni, hogy ki ne másszon! A jénai aljába vágjunk sütőpapírt, oldalát vajazzuk ki, hogy ne ragadjon bele!
Hozzávalók:
15 dkg ráma,
15 dkg kukoricadara
20 dkg liszt
2 tojás,
15 dkg cukor,
1/2 cs. sütőpor,
reszelt citromhéj,
5 dkg mazsola.
A rámát puhítsuk meg a mikróban 1/2 percig (nem szabad megolvadnia). A
cukrot,
a rámát, a tojást keverjük habosra. A lisztet és a sütőport keverjük
össze. A
habosított rámához keverjük a többi hozzávalót. A megmosott mazsolát
lisztben
forgassuk meg, és keverjük bele a tésztába. A tésztát helyezzük be egy
rámával
kikent kuglófformába és takarás nélkül süssük 18 percig 500 W-on.
Pihentetési
idő: 5 perc. A pihentetés után óvatosan borítsuk ki a formából.
Porcukorral
meghintve vagy csokoládékrémmel tálaljuk.
Madártej készítés /Zsizsu
Hozzávalók: 4 tojás, 12 dkg cukor, 7 dl tej, fél csomag vaníliás
cukor, 1 evőkanál liszt, vagy vaníliás pudingpor.
Elkészítése:
A tojásfehérjéket 2 evőkanálnyi cukorral kemény habbá verjük. A tejből
2-3 kanálnyit félre teszünk, a többit egy tálba öntjük és 750 watton 7 perc
alatt felforraljuk. A tojáshabból evőkanállal galuskákat szaggatunk a tejbe és
500 watton 4 percig főzzük, nem kell megfordítani. Ha az összes galuska
elkészült, akkor kiszedjük egy másik tálba. A tojások sárgáját kikeverjük a
maradék cukorral és a van. cukorral, majd hozzákeverjük a lisztet vagy a
pudingport és a maradék tejet. A mikróba visszatesszük és 750 watton 2 percig
főzzük, közben egyszer megkeverjük. Akkor jó, ha kisség besűrűsödik. Kivesszük
és visszarakjuk bele a galuskákat.
Nagyon gyorsan kész van, és biztos, hogy nem ég oda.
Zsizsu készítette
Hozzávalók:
5 szikkadt zsömle,
3 tojás,
1/4 l tej,
6 evőkanál cukor,
1/2 kg meggy (vagy cseresznye),
1 cs. vaníliáscukor
10 dkg vaj vagy margarin.
A zsemlét kis kockákra vágjuk. A tejet, a tojások sárgáját és 5
evőkanál
cukrot összekeverünk, a zsömlére öntjük és állni hagyjuk. A meggyet
(cseresznyét) kimagozzuk. Egy edényt kivajazunk, a zsömlét és a meggyet
(cseresznyét) rétegezve belerakjuk, vajjal megszórjuk (darabokra vágjuk
a
vajat, és soronkét tesszük bele, mindig más helyre, szétszórva). A 3
tojásfehérjéből 1 evőkanál cukorral habot verünk, és ezt a tetejére
simítjuk.
Folpackkal (tűvel kiszúrkáljuk) letakarjuk a jénai tálat, majd 600
(500) W-on
8 (9) percig sütjük a mikrohullámú sütőben.
-Hozzávalók:
6 db alma
20 dkg cukor
5 dl víz
12,5 dkg vaj, vagy margarin
3 db tojás
1 db citrom héja és leve
10 dkg mandula, vagy dió.
A forma kikenéséhez: 2 dkg vaj.
Az almákat felszeletelve 3 evőkanál cukorral édesített vízben addig főzzük, amíg meg nem puhul (kb.5 percig). Ezután lecsöpögetjük szűrőn.. Közben a maradék cukrot és margarint habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a citromhéját lereszelve és a levét, valamint a darált diót. Végül a kemény tojáshabot. Az almákat kb. 23 cm átmérőjű, kivajazott sütőformába rakjuk, és a diós masszával leöntjük. Crisp fokozaton 12 percig sütjük. Ha megsült 1 tálra öntjük. Vanília pudingot öntünk a tetejére, hagyjuk kihűlni. Tejszínhabbal nagyon finom.
Hozzávalók:
8 dkg ráma,
50 dkg túró,
4 tojás,
20 dkg cukor,
1 cs. vaniliás pudingpor,
1 citrom,
5 dkg mandula,
50 dkg őszibarack (lehet konzerv is).
A túrót áttörjük, a tojásfehérjékből készítsünk kemény habot, a
megtisztított
mandulát daráljuk le, a gyümölcsöt mossuk és tisztítsuk meg. Reszeljük
le a
citrom héját és facsarjuk ki a levét. A rámát cukorral keverjük
habosra,
tegyük hozzá a tojássárgákat és a túrót, a reszelt cirtomhéjat, a
citrom
levét, a pudingport és végül a tojásfehérjét, majd gondosan keverjük
össze. A
lecsurgatott gyümölcsöt egyenletes rétegben helyezzük kb. 2 literes,
nagy
átmérőjű edénybe, erre öntsük a túrókrémet. Folpackkal takarjuk le és
20
percig süssük a mikróban 500 W-on. Porcukorral vagy tejszínhabbal
díszíthetjük.
Fruzsika készítette
2005-ben kételkedve olvastam ezt a receptet, de olyan kellemes étel lett, hogy azóta többször elkészítem.
Hozzávalók: 0,5 kg zöldbab, 6 dkg
vaj, 15 dkg házikolbász karikára vágva, 3 evőkanál sárgabaracklekvár.
Fűszerek: só, őrölt bors, tárkony.
Elkészítés: Egy jénai tálba belerakjuk a vajat, és a zöldbabot.
Sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint. Folpack fóliával letakarjuk, amit pár helyen
kilyukasztunk tűvel. 10 percig 900 W-on pároljuk a mikróban, közben 2-szer
megkeverjük. Ezután hozzáöntjük a kolbászt, a sárgabaracklekvárt, megkeverjük,
és visszatesszük a mikróba, és addig pároljuk, amíg a zöldbab meg nem puhul. Ez
kb. 8-10 perc.
Én főtt rizzsel tálaltam.
Hozzávalók:15 dkg liszt, 20 dkg kristálycukor, 1 dl olaj, 2 dl tejföl, 7 dkg darált dió, 2 tojás, 1 sütőpor, 10 dkg instant kakaópor, 1 fél rumaroma, fél marék apróra vágott aszalt gyümölcs.
A tojást, cukrot jól kikeverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót. Alaposan összekeverjük. Majd beletesszük az aszalt gyümölcsöt. Margarinozott, szilikonos kuglóf formába öntjük. ( Ha nincs magas jénai tálba, mert feljön!) A formát mikróba tesszük, és a legmagasabb fokozaton 10-11 percig sütjük. (Tűpróba!)
Ha megsült kiborítjuk egy tálra. Majd 1 tábla étcsokoládét és 4 evőkanál sárgabaracklekvárt együtt összemelegítünk, és ezzel lekenjük a kuglófot.
50 dkg fehér vagy lila spárgát 2,5 dkg vajjal, sóval, kevés cukorral ízesített 1 dl forró vízben mikrohullámú sütőbe való edénybe rakunk, befedjük fóliával (nem alufóliával!), és 500 watton kb. 18 percig, 750 watton 13 percig főzzük. A zöld spárgának 2 perccel rövidebb idő elég.
Start piskóta
Ezt
a fonó nevű topikból hoztam nektek:
"Start piskóta" -azaz:5, 4, 2, 3, 1, 1/2!Hozzávalók: 5 evőkanál liszt,
4 e. kanál. cukor, 3 egész tojás, 2 e. kanál olaj, 1 e. kanál ecet
(1o%-os), 1/2 csom. sütőpor. A tojásokat keverd össze a cukorral (lehet
fakanállal is, nem kell elővenni a robotgépet), add hozzá az olajat, az
ecetet, és a sütőporral összekevert lisztet. Keverd simára, tedd
mikrózható edénybe, és rakd a mikróba, fedő NÉLKÜL , nagy fokozatra,
kb. : 5 percre. Ha langyosra hűlt, töltheted lekvárral, pudinggal,
krémmel, stb. Vagy csak bevonod kívülről valamivel. Ha kakaósat akarsz,
1 e. kanál kakaót adj a sütőporos liszthez, de akkor 1 e. kanállal
kevesebb lisztet vegyél! Tehetsz bármelyik változatba mazsolát, vagy
aszalt gyümit, diót, lecsepegtetett meggyet. Sütheted diós változatban
is, akkor tudod? 1 e. kanál darált dió, és így tovább! Én így készítek
gyors somlóit. Sütök 3-féle piskótát, addig rumban ázik a mazsola,
veszek hidegen készíthető krémport, ( van rumos. -diós is !) kicsit
kevesebb tejjel összerázom, és rétegezve lerakom. Tetejére krém, és
kakaópor. Jó étvágyat!"
Idézet Kissulaktól:)
5 perc alatt készen van:)
Hozzávalók:
20 dkg ráma,
2 dl tojáslikőr,
40 dkg liszt,
3 tojás,
20 dkg cukor,
1 cs. vaníliás cukor,
1/2 cs. sütőpor.
A rámát 1 percig puhítsuk a mikróban. A sütőport keverjük bele a
lisztbe. A
rámát habverővel habosítsuk fel és keverjük bele a többi hozzávalót. A
lisztet
hagyjuk utoljára. A tésztát öntsük egy rámával kikent kuglófformába és
süssük
15 percig 500 W-on. Kihűlés után borítsuk ki, vonjuk be cukormázzal
vagy
szórjuk meg kakaóporral.
Ez a felfújt nem igényel sok
időt, viszont nagyon finom tud lenni.
Hozzávalók (4 személyre):
3 egész tojás, 10 dkg cukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 10 dkg vaj, 6 evőkanál
búzadara, 50 dkg túró, 1 citrom leve, reszelt héja, 50 dkg alma, 1 teáskanál
fahéj.
1 A tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat habosra keverjük, és
hozzávegyítjük a búzadarát és a túrót. Beletesszük a citrom levét és héját,
összekeverjük. Sütőpapírral kibéleljük a mikróhullámú edény alját, oldalát
kivajazzuk és a massza felét beletesszük.
2 Az almát meghámozzuk, magháza nélkül gerezdekre vágjuk, és ráhelyezzük a túrós
masszára, majd megszórjuk fahéjas cukorral.
3 A massza másik felét rásimítjuk, majd mikróban 8 percig 650 Watton pároljuk,
további 8 percig pedig 350 Watton készre sütjük. Hagyjunk rá 5 perc állásidőt,
és készen is vagyunk.
A mikrónál ne feledkezzünk el az állásidőről: befejezés után 4-5
percig hagyjuk állni, és csak utána borítsuk ki tálra. Díszítésként megszórtam
csokidarával. Tejszínhabbal tálaljuk.
Hozzávalók:
7 dkg ráma,
40 dkg túró,
10 dkg cukor,
3 tojás,
5 dkg búzadara,
2 ek. vaníliás pudingpor,
2 ek. tej,
reszelt citromhéj.
A túrót törjük át. A rámát, a cukrot és a tojást keverjük habosra, majd
keverjük bele a többi hozzávalót (aki szereti, 5 dkg mazsolát is
keverhet a
masszába). A masszát töltsük rámával kikent és kevés búzadarával
megszórt
formába. A mikróban 10 percig süssük 500 W-on. Tálalás előtt kiborítjuk
a
sütit a formából és meghintjük porcukorral vagy kakaóporral.
Vajon sült halszelet petrezselymes krumplival
Hozzávalók:(2 főre)
- gyorsfagyasztott tengeri halfilé 4 szelet
- fél citrom leve, só, paprikás liszt, 2-3 deka ráma
- 4 közepesnél picit nagyobb újkrumpli héjában
A kiengedett halszeleteket besózom s rálocsolok fél citrom levét, félreteszem.
A héjas alaposan megmosott krumplikat 4-5 helyen
átszúrom hústűvel, majd jénaiba teszem, s 2 x 3 percig maximum mikróhullámozom.
(félidőben fordítás)
Kiveszem, hosszában bevágom (nem egészen) belesózok és egy-egy kávéskanál vajat
kanalazok bele.
A 3-4 deka vajjal a pirítótálat 2 percig crisp fokozaton előmelegítem, majd a paprikás lisztbe forgatott halszeleteket és a krumplikat ráhelyezem, 2 percig sütöm crisp fokozattal, majd megfordítom a halat, a krumplit nem kell, hanem a bevágásába apróra vágott petrezselyemzöldet teszek, és vissza még 2 percig...
Hozzá citrommártást, vagy remuládmártást tálalunk.
Villámszilvás
Hozzávalók:3
tojás, 15 dkg rétesliszt, 7,5 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, csipetnyi
só, 1,5 dl tej, kis sütőpor. (Késhegynyi sikér és aszkorbinsav javít az
állagán!) Mindezt összekeverni, majd margarinozott teflonos
(szilikonos) tálba önteni, rá 10 - 12 db szilvát tenni szeletelve .
A szilva berakása után egyből ráreszelek egy kis diót, vagy mogyorót.
Így rakom be sütni. Megnyomom a Crisp funkció gombot, és l2-14 perces
sütésre állítom. Ha megsült egy nagy tálra rakom, és szoktam csokoládés
(vaníliás...stb ízlés szerint) pudingot rákenni. (Ha van tejszínhab, a
pudingos szelet azzal még istenibb!)
Hozzávalók:
1,5 dl liszt,
1/2 tk. sütőpor,
késhegynyi só,
2,5 dl farincukor, vagy kristálycukor
4 dl zabpehely,
1 dl vágott dió vagy mogyoró,
1 dl vágott főzőcsokoládé,
1 tk. vaníliás cukor,
1 d l olaj,
1/2 dl víz.
A lisztet, a sütőport, a sót, a farincukrot, a zabpelyhet, a diót, a
csokit és
a vaníliás cukrot egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk az olajat és a
vizet,
összekeverjük. Egy mikro-lapra kanállal kb. 5 cm távolságra csomókat
teszünk a
tésztából (1. kép), sülés közben kiterülnek(2. kép). Kb. 1 percig 750 W-on
sütjük,
amíg a tészta kiterül. 1 - 1,5 percet pihentetjük a mikróba, utána hagyjuk
kihűlni.
Ne ijedjünk meg, ha túl lágynak találjuk, mert kihűlés után kb. 10-15 perc múlva normális állagú lesz.
Zsemlés
gyümölcsfelfújt
Hozzávalók:
5 szikkadt zsömle
3 egész tojás
2,5 dl tej
6 evőkanál kristálycukor
1/2 kg meggy, (vagy cseresznye... stb. gyümölcs)
1 csomag vaniliáscukor
10 dkg vaj, vagy margarin
1 evőkanál rumaroma
Elkészítése: A zsömlét kis kockákra vágjuk. A tejet, a
tojások sárgáját és 5 evőkanál cukrot
összekeverünk, a zsemlére
öntjük, állni hagyjuk.
Közben a meggyet (cseresznyét) kimagozzuk. Egy edényt kivajazunk
(magasabb oldalú jénai edényben szoktam elkészíteni), a zsemlét és a meggyet
(cseresznyét) rétegezve belerakjuk, vajjal, vagy margarinnal megszórjuk,
(darabokra vágjuk a vajat és soronként tesszük bele, mindig más helyre,
szétszórva). Én még a meggyre szórtam egy kis porcukrot is. Végül 1 evőkanál
rumaromával meglocsoljuk. A 3 tojás fehérjéből, egy evőkanál cukorral habot
verünk és ezt a tetejére simítjuk. Folpackkal letakarjuk a jénai tálat, melyet
tűvel kiszurkálunk.
Majd 600 (500) W-tal 8 (9) percig sütjük a mikrohullámú sütőben.