(kb. 100 dkg-os kenyérhez)
javított
340 g finomliszt
170 g teljes őrlésű búzaliszt
70 g teljes
őrlésű rozsliszt
1 kk cukor
1 kk só
13 g élesztő
(friss)
1,5 ek olivaolaj
300 ml víz
50 ml kefir
1,25 ml aszkorbinsav
8. Banzoli (1820) Az én tuti alapreceptem:
750 g
300 ml langyos víz (38-40 fokra felmikrózom)
390 g kenyérliszt BL 80
140 g rozsliszt RL 60 vagy
graham, tönköly
2 mk só
1 mk tejpor
1/3 normál budafoki
1 mk cukor
0,63
ml aszkorbinsav
250 fokra előmelegitett 15 perc után 180-ra csökkentett sütőben 35-40 percig.
8. Banzoli (1820) Az én tuti alapreceptem: átalakitott
1125 g
450 ml langyos víz (38-40 fokra felmikrózom)
600 g kenyérliszt BL 80
200 g rozsliszt RL 60 vagy
graham, tönköly
3 mk só
1,5 mk tejpor
1/2 normál budafoki
1 mk cukor
1,25
ml aszkorbinsav
40
g vaj
120 ml melasz
560 ml víz
50 g kukoricaliszt
10 ml só
25 g friss élesztő
30 ml langyos víz
275 g teljes kiőrlésű liszt
450 g kenyérliszt BL80
0,63 ml aszkorbinsav
Melegítsük a vajjat, melaszt és a kimért vízet, amig a vaj el nem olvad. Keverjük bele a kukoricalisztet és a sót, majd kevergessük míg fel nem forr.
Egy kis tálban keverjük krémesre az élezstőt a langyos vízzel, majd tegyük félre 5 percre.
Egy nagy tálban keverjük össze a kukoricalisztes és az élesztős masszát.
Forgassuk bele búza liszteket, hogy
ragacsos tésztát kapjunk és gyúrjuk 10-15 percig, amíg a tészta egyenletes és
rugalmas lesz. Szükség esetén adjunk hozzá még egy kis lisztet.
Melegítsük
elő a sütőt 200 C-ra. Süssük 15 percig, majd csökkentsük a sütőt 180 C-ra és
süssük még 35-40 percig.
Orosz burgonyás kenyér
225g
hámozott, kockára vágott burgonya
25
g friss élesztő
350
g fehérítetlen fehér kenyérliszt
115
g teljeskiörlésű kenyérliszt, meg valamennyi a megszóráshoz
2,5
ml zúzott köménymag
10
ml só
25
g vaj
150
ml a főzővízből
0,63
ml aszkorbinsav
500
g fehérítetlen fehér kenyérliszt
10
ml só
15
g friss élesztő
300
ml langyos víz
60
ml langyos tej
1
veknit tesz ki
675
g fehérítetlen fehér kenyérliszt
10
ml só
15
g friss élesztő
430
ml langyos víz
0,63 ml aszkorbinsav
A tetejére:
2.5
ml só
30
ml víz
mák
a megszóráshoz
275
g fehérítetlen fehér kenyérliszt
50
g kukoricaliszt
5
ml só
20
g friss élesztő
120
ml langyos víz
120
ml langyos tej
15
ml tökmag
15
ml szezámmag
30
ml napraforgómag
kb
600 g veknit tesz ki
500
g fehérítetlen fehér kenyérliszt
175
g teljesörlésű fehérliszt
10
ml só
15
g friss élesztő
15
ml édes kömény – ánizsizű -
430
ml langyos víz és joghurt keveréke
0,63
ml aszkorbinsav
kb
1000 g veknit tesz ki
Német kovászos rozskenyér
A
kovászhoz:
75
g rozsliszt
80
ml meleg víz
2,5
ml köménymag
A
tésztához:
15
g friss élesztő
315
ml langyos víz
275
g rozsliszt
150
g teljeskiőrlésű kenyérliszt
150
g fehérítetlen fehér kenyérliszt
10
ml só
1
cipót ad ki
A kovászt 36 óra hosszat hagyjuk állni.
763
g fehérítetlen fehér kenyérliszt
250
g tönkölyliszt
15
ml só
25
g friss élesztő
640
ml langyos víz
1,25
ml aszkorbinsav
kb
1400 g veknit tesz ki
450
g fehérítetlen fehér kenyérliszt /BL-80/
2,5
ml kristálycukor
10
ml só
12
g friss élesztő
50
g vaj
250
ml langyos tej
1
tojás
1
késhegynyi aszkorbinsav
a
tetejére:
1
tojássárgája
15
ml víz
mák
és szezámmag a megszóráshoz
450
g fehérítetlen fehér kenyérliszt /BL-80/
50
g kristálycukor
2,5
ml só
15
g friss élesztő
50
g vaj
250
ml langyos tej
1
tojás
1
késhegynyi aszkorbinsav
a
tetejére:
1
tojássárgája
15
ml víz
kristálycukor
a megszóráshoz
Lengyel rozskenyér
225
g rozsliszt
225
g fehérítetlen fehér kenyérliszt /BL-80/
10
ml köménymag
10
ml só
20
g friss élesztő
140
ml langyos tej
5
ml világos méz
140
ml langyos víz
1
cipót ad ki
450 g fehérítetlen fehér kenyérliszt
/BL-80/
5
ml só
50
g finom kristálycukor
90
g vaj
120
ml tej
20
g friss élesztő
3
tojás
A
tetejére:
40
g vaj olvasztva
porcukor
16
db buktát ad ki
Biga
kovászhoz:
7
g friss élesztő
175-200
ml langyos víz
350 g fehérítetlen fehér kenyérliszt
/BL-80/
A
tésztához:
15
g friss élesztő
400
ml langyos víz
60
ml langyos tej
500 g fehérítetlen fehér kenyérliszt
/BL-80/
10
ml só
45
ml extra szűz olívaolaj
3
veknit ad ki
675
g fehérítetlen fehér kenyérliszt /BL-80/
10
ml só
25
g friss élesztő
120
ml langyos tej
5
ml világos méz
2
tojás
150
ml natúr joghurt
50
g vaj
a
tetejére:
felvert
tojás a mázhoz
mák
a megszóráshoz
1
nagy karikát ad ki
Grant kenyér
467
g fehérítetlen fehér kenyérliszt /BL-80/
5
ml só
12
g friss élesztő
5
ml cukor
400
ml langyos víz
9
g friss élesztő
180
ml langyos víz
30
ml extra szűz olívaolaj
450 g fehérítetlen fehér kenyérliszt
/BL-80/
10
ml só
10
ml oreganó
a
tetejére:
30
ml extra szűz olívaolaj
2
gerezd fokhagyma összevágva
rozmaring
1
lepényt ad ki
450
g fehér tönkölyliszt
225
g teljesörlésű tönkölyliszt
15
ml só
15
g friss élesztő
10
ml kömény
430
ml langyos víz és kefír keveréke
kb
1000 g veknit tesz ki
450 g finomra őrölt búzadara
115 g fehérítetlen fehér kenyérliszt /BL-80/
10
ml só
20
g friss élesztő
360
ml langyos víz
30
ml extra szűz olívaolaj
a
tetejére:
szezámmag
a megszóráshoz
kb
820 g veknit tesz ki
Dupla kukoricás kenyér
100 g liszt
200 g kukoricaliszt
7 ml só
24 g sütőpor
/2 zacskó/
20 g kristálycukor
67 g vaj
333 g tej
4 db tojás
267 g csemegekukorica
1 nagy kenyeret ad ki
26 cm-es tortasütőforma
A tortasütőformám nagyobb volt, ezért a mennyiségeket megnövelve a 2. oszlopban szereplő adatok szerint készítettem el.
Élesztő nélküli kenyér, csak össze kell keverni a tésztát, bele a formába és a 200 fokra előmelegített sütőben sütni kb 25-30 percig.
A pizza után ezt ettük lekvárral nagyon finom volt, picit sós legközelebb kevesebbet teszek bele.
13438.hsz.
Pizza
tésztának szoktam ezt csinálni, csak nem nyújtom ki és ez lesz belőle.
10
g friss élesztő
275
ml langyos víz
30
ml extra szűz olívaolaj
500
g fehérítetlen fehér kenyérliszt /BL-80/
5
ml só
5
ml oreganó
5
ml cukor
13688.hsz
A kalács neve: Csalla
500 g fehérítetlen fehér
kenyérliszt /BL-80/
10 ml só
20 g friss élesztő
200 ml langyos víz
30 ml kristálycukor
2 tojás
75 g vaj
a tetejére:
1 tojássárgája
15 ml víz
10 ml mák a megszóráshoz
1 nagy kalácsot ad ki, vagy mint most 4 kicsit
13660.hsz
Svájci fonat
350 g fehérítetlen fehér
kenyérliszt /BL-80/
5 ml só
20 g friss élesztő
30 ml langyos víz
150 ml tejföl
1 tojás kissé felverve
50 g vaj
a tetejére:
1 tojássárgája
15 ml víz
1 kalácsot ad ki
Bloomer_5
500 g fehérítetlen fehér kenyérliszt BL-80
175 g teljeskiőrlésű búzaliszt TKBL-200
10 ml só
15 g friss élesztő
430 ml langyos víz
30 g extra szűz olívaolaj
5 ml köménymag
A tetejére:
liszt a megszóráshoz.
Kb. 1030 g a 2 vekni kenyér.
Mazsolás muffin
150 g vaj
150 g cukor
2 tojás
1 citrom reszelt héja
90 g mazsola
360 g liszt
12 g sütőpor
150 m1 tej
A vajat a cukorral habosra kevered, hozzáadod a tojásokat, majd sorban a többi
hozzávalót, legvégül a tejet. 200 fokon 20 percig kell sütni.