Update

 

Fogyókúrás receptek

 

 

 

 Almás kölestorta

 Almáslepény

 Almás-pite-Norbi

 Almás zabkása

 Beigli-Norbis

 Cukkini krémleves

 Császármorzsa kölessel

 Diabetikus kuglóf

 Görögös pulykafalatkák paradicsommal

 Görögös saláta

 Gőzös süti mikróban

 Grillezett mustáros karaj vegyes salival

 Hajdina párolva köretnek

 Hajdina tejjel és almával

 Halfilé citromos szószban

 Hamis tiramisu, norbis piskótával

 Kapros tökfőzelék diétásan

 Kefires csirkelmell narancsmártással

 Lenmagpelyhes ropogós

 Magos kenyér

 Málnás banános hab

 Meleg brokkolisaláta

 Narancsmártás

 Narancsos túró desszert piskóta tallérral

 Nokedli

 Nyers gyümölcsleves

 Palacsinta zabliszttel

 Paradicsomos padlizsán

 Pizza U1

 Sajtos csirke

 Tejbegríz

 Tejbezabi, joghurttal

 Vaníliás édes bundás zsemlye

 Vöröslencsés göngyölt padlizsán

 Zabpelyhes krumplileves

 Zabkorpás muffin

 Zabkorpás palacsinta

 Zabkorpás piskóta-Norbi

 Zöldséges barnarizs salátával

 

 

Diétás fórum

 

 

 

 

Almás kölestorta

- ahogy én csináltam

 

Hozzávalók:

1 bögre köles

4 bögre víz

fél bögre kókuszreszelék

1 csipetnyi só

szilvalekvár

sárgabaracklekvár

 

almaszószhoz:

4 dl víz

2 db alma lereszelve  a héja nélkül

3 evőkanál étkezési szőlőcukor

2 evőkanál nyírfacukor

1 teáskanál őrölt fahéj

3 evőkanál kukoricakeményítő

 

Elkészítése:

A kölest leöblítjük vízzel, majd egy fazékba önjük, és ráöntjük a 4 bögre vizet, a fél bögre kókuszreszeléket és a sót. Felrakjuk a gázra, és puhára főzzük. Közben párszor megkeverjük. Levesszük a gázról, rajtahagyjuk a fedőt, és hagyjuk legalább 10-15 percig úgy, hogy jól megdagadjon  a köles.

 

Közben  elkészítjük az almaszószt:  Egy lábosba beleöntjük a 4 dl vizet, abba beletesszük a héjától megtisztított,  nagy lyukon lereszelt almát, a szőlőcukrot, a nyírfacukrot és  az őrölt fahéjat. A 3 evőkanál kukoricakeményítőt 1 dl vízben jól kikeverjük, és azt is belekeverjük. Egyet forr, és már le is kapcsolhatjuk.

 

Összeállítása:

Egy műanyag tálba belemerjük a még meleg köles egyharmad részét. Egyenesre simítjuk. Erre rákenünk egy réteg szilvalekvárt. Majd ismét egyharmad köles következik, amire sárgabaracklekvárt kenünk. Végül rákenjük a maradék kölest, és szépen elsimítjuk  a tetejét. Még rászórunk 4 evőkanál darált kekszet, és hideg helyre tesszük kihűlni.

 

Amikor már teljesen kihűlt,  egy nagy tálra kiborítjuk a rétegezett kölest. A tetejét leöntjük az almaszósszal. Végül az oldalát szeletelt almával díszítjük.

 

 

 

 

Almáslepény  /Ágnes

 

20 dkg liszt
10 dkg margarin, ezeket összemorzsolni, majd hozzá adni:
1 tojás sárgája
1 evőkanál light tejföl
csipet só
2,5 dkg élesztő belemorzsolni
Összegyúrni, két cipóra osztani, egy-két órára hűtőbe tenni, pihentetni.
Kb. 1,5-kiló almát reszelni, levét nem kell kinyomkodni.
Kinyújtani a tésztát, tepsibe tenni, kissé megszórni zabkorpával (zsemlyemorzsa helyett). Rátenni az almát, és meghinteni 2 kanál canderel porral összekevert fahéjjal, úgy hogy mindenhova jusson egy kicsi.
Ráhelyezni a másik lapot, jól megszurkálni, és lekenni a tojásfehérjével.
Előmelegített sütőben kb.180 fokon sütni.
Ez egy normál tepsi méret. Ha a 38x29x4 cm tepsiben készítem, duplán veszek mindent, csak az almát nem, abból elég 2 kg.
A tetején itt porcukor van, természetesen diétásan csak kanderelt hintek rá.

 

 

 

 

Almás-pite-Norbi /Maresz

20 dkg Norbi süteményliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt keverve. 15 dkg vaj, 3 evőkanál tejföl (12%-os) 1 csomag sütőpor összegyúrni. Kétfelé osztani, egyiket kisméretű tepsi aljába tenni.

Töltelék.

 6 db nagyobb almát lereszelünk, fahéjjal édesítővel ízesítjük, majd a tésztára halmozzuk. Tetejére a tészta másik felét rácsszerűen rátesszük. 200-220 fokos előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sül. A tésztába még teszünk egy csipet jódozott tengeri sót is. Ehető és könnyű 1-es kódos, tehát egésznap lehet nassolni!:-)))
 

 

 

 

Almás zabkása   /Margit2

 

Hozzávalók:

 

15 dkg zabpehely

  6 dl 1,5%-os tej

  folyékony édesítőszer ízlés szerint

  1 csipetnyi

  4 közepes nagyságú alma hámozva, apró kockára vágva

  2 púpos  teáskanál fahéj

 

Elkészítés:
A zabpelyhet a tejben megfőzöm, beleteszem a csipetnyi sót, és édesítőszert. Ezután hozzákeverem az  almát és a fahéjat is. Kicsit még kevergetem, hogy megpárolódjon az alma.

 

 

 

 

Beigli-Norbis /Moocska

Hozzávalók
:
fél kiló teljes kiőrlésű liszt
1 margarin
2 tojás
2 dl tej
2 dkg élesztő
5-6 csepp édesítő
1 evőkanál olívaolaj
Töltelék:

30dkg darált dióbél
4-5 evőkanál canderel v. olyan édesre ahogy neked jó
1,5 dl forralt víz v. tej
2-3 evőkanál mazsola
Az élesztőt felfuttatod . A margarint liszttel elmorzsolod, majd az élesztővel , sóval az egyik tojással összedolgozod. Fél órát keleszted, közben elkészíted a tölteléket. A forró tejbe rakod az édesítőt a diót , a mazsolát és felfőzöd. Ha a tészta már kell akkor 4 részre osztjuk. Mindegyiket fél centi vékonyra nyújtjuk és
rákenjük a tölteléket, majd feltekerjük. Kiolajozott tepsibe tesszük megkenjük tojás sárgájával és előmelegített sütőben készre sütjük.
Ez 4 rúd lesz. A tölteléket jó bőven mérjétek.

 

 

 

 

Cukkini krémleves

 

Hozzávalók:

3 db 20 cm-es cukkini

1-1 kis csokor friss tárkony, kapor, édeskömény

só

1 kávéskanál reszelt szerecsendió

1 nagy pohár 12%-os tejföl

 

A cukkinikat jól megmossuk, és héjastól apró kockákra vágjuk. Belerakjuk egy 4 literes fazékba, leöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sóval, és az apróra vágott fűszernövényekkel meghintjük. Az egészet puhára főzzük.

Amikor már megpuhult, botmixerrrel pépesítjük.  Hozzáadjuk a 2 dl tejfölt, és végül a lereszelt szerecsendiót. Egy kicsit megmixeljük, hogy jól összekeveredjen. Még egyet forralunk rajta, és lezárjuk a gázt.

Pirított zsemlekockával, vagy levesgyönggyel tálaljuk.

 

 

 

 

Császármorzsa kölessel

 

Hozzávalók:

8 dkg  köles (hántolt)

2,5 dl víz

1 csipet só

12 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

1 lapos evőkanál nyírfacukor (xilit)

reszelt citromhéj

4 db tojás

2 dl 1,5 %-os tej

8 dkg vaj

 

Elkészítése:

A kölest a sóval és a vízzel mikróban egy jénai tálban lefedve puhára párolom a legmagasabb fokozaton, körülbelül 10-12 perc alatt.  Ha már nem meleg, akkor hozzáadom majd a rozslisztet, a nyírfacukrot, a  reszelt citromhéjat, tojások sárgáját és a tejet. A  fehérjéket 1 kis csipet sóval felverem kemény habbá, és óvatosan belekeverem a masszába.

Ezután belerakom a vajat a Hot Panba, ami egy elektromos serpenyő, és amikor megolvadt, beleöntöttem a masszát. Kevergettem közben, és ha kicsit megpirult, kikapcsolom.

Langyosan,  szilvalekvárral és őrölt fahéjjal tálalom.

 

 

 

 

Diabetikus kuglóf /Sivi

Hozzávalók:
25 dkg tönkölyliszt (fele fehér, fele pedig rétes liszt)
4 tojás
20 dkg édesítő (15 dkg volt a glukonon és kb 5 dkg süssina folyékony édesítő)
1 tk vanília aroma
1 dl olaj
1 dl víz
fél cs. sütőpor

 

 

 

 

Görögös pulykafalatkák paradicsommal     /Noémi


15 dkg pulyka felső combot előző este kis kockára vágunk, görögös fűszerkeverékkel (ízfokozó mentes legyen lehetőleg) bedörzsöljük, hűtőbe tesszük.

Sütés előtt fél kanál olajat öntünk rá, átforgatjuk, hogy bevonja őket az olaj, és kicsit lepirítjuk. 2-3 kanálnyi vizet öntünk alá és így pároljuk fedő alatt, szükség esetén pótoljuk a vizet. Mikor megpuhult kiszedjük a húst, ha nem nagyon maradt hátra "pecsenyelevünk", akkor még teszünk az edénybe kicsi vizet, és ízlés szerint bazsalikomot és balzsamecetet. Ezzel locsoljuk meg karikára vágott paradicsomot.

 

 

 

 

Görögös saláta /Gondaanyu

Uborkát, paradicsomot, paprikát egyforma kockára vágok. Feta sajt kellene, ebbe natúr
bio tehéntejből készült sajtot tettem. Meglocsoltam olívaolajjal, citromlével, csipet
só, bors, a tetejére egy olajbogyó. Egy szelet nem zsíros hússal kitűnő ebéd vagy
vacsora.

 

 

 

 

Gőzös süti mikróban    /Ágnes

 

Hozzávalók:


1 kis natúr joghurt (v. tejföl)
1 tojás
pár csepp édesítőszer
fahéj
citromlé
sütőpor v. szódabikarbóna
zabpehely v. zabkorpa (vagy vegyesen, összesen kb. 6-7 evőkanál)

Elkészítés:
Egy pohár joghurtba (bármilyen natúr) vagy tejfölbe tegyél egy tojást, édesítőszert, fahéjat és pici citromlét. Jól keverd el, aztán önts hozzá zabkorpát és egy kis sütőport vagy szódabikarbónát (zabpehely, zabkorpa is mehet hozzá) annyit, amennyit felvesz a massza.

Kis pohárkákat vagy tálkákat vizezz ki, és töltsd meg őket háromnegyedig a masszával, és tedd a mikroba. Addig kell sütni, amíg meg nem szilárdul. (legnagyobb fokozaton kb. 4-5 perc) Akkor kiborítod őket, és még egy fél percre visszadugod a mikróba. (Az alja legyen felül).

Fahéjas édes kefirrel nagyon finom, de sok más lehetőség is van.

 

Pici sütőpor kell csak bele, mert kifut másképp, de ha nem teszel bele, az se baj, csak akkor laposabb lesz, és kevesebbnek látszik.

Tettem bele egy kis rum aromát is, de bármilyen másfélével jó lehet. Kisebb tálkákban mutatósabb volna, de csak ekkorám volt:)

 

Elkészítési idő: 10 perc

 

  

 

 

 

Grillezett mustáros karaj vegyes salival    /Noémi

Négy csontos karajszeletet (kb. 600 gr) jól megszurkálunk késsel, mindkét oldalát megkenünk kb. szűk kiskanál mustárral, egy kávéskanál sót fél kávéskanál borssal összekeverünk, és egyenletesen elosztjuk a hússzeleteken, pár órára hűtőbe tesszük.

Grillen megsütjük.


A salihoz négy paradicsomot felkockázunk, egy kígyóuborkát és egy répát nagylyukú reszelőn lereszelünk, pár jégsaláta levelet feltépkedünk.

Ízesítjük citromlével, sóval, darált sós paprikával, petrezselyemzölddel, teszünk rá egy evőkanál olajat. Behűtjük.

 

 

 

 

Hajdina párolva köretnek

 

Hozzávalók:

10 dkg hajdina

1 evőkanál olíva olaj

1 lapos mokkáskanál só

2,5 dl forró víz

 

Elkészítése:

A hajdinát egy hőálló tálba öntöm. Mikróban a legnagyobb fokozaton 6-7 percig pirítom, közben néhányszor megkeverem. Amikor kezdenek szétnyílni a szemek, az olajat és a sót hozzáadom, és még 1 percig együtt pirítom.

 

 

Ezután hozzáadom a forró vizet. Letakarom, és körülbelül 20-25 percig főzöm, de közben 1-2 alkalommal megkeverem.

Tálalhatjuk hússal és friss salátával, vagy grillezett zöldséggel.

 

  

 

 

 

Hajdina tejjel és almával

 

Hozzávalók:

1 bögre hajdina

1 bögre forró víz

1 bögre tej

1 csipetnyi só

3 evőkanál nyírfacukor

1 evőkanál étolaj

1 nagyobb alma lereszelve.

 

Elkészítése:

Egy jénai tálba belerakom az olajat, rögtön a hajdinát, és mikróban a legnagyobb fokozaton 5 percig pirítom. Közben 1-szer megkeverem. Ezután hozzáadom a csipetnyi sót, a forró vizet, és a lereszelt almát, majd folpack fóliával letakarom, és visszateszem a mikróba 10 percre. Közben 2-szer megkeverem. Ezután hozzáöntöm az 1 bögre laktóz mentes tejet, a  nyírfacukrot, újból letakarom, és újabb 10 percig főzöm, közben néha megkeverem.

Fahéjjal, kakaóporral, vagy diabetikus lekvárral tálalom.

 

 

 

 

Halfilé citromos szószban  /Gondaanyu

 

Serpenyőben vajat vagy olívaolajat locsolunk. Fél citrom héját belereszeljük, épp csak megfuttatjuk és tesszük is bele a megsózott halszeletet. 2 nagy szelet volt. Rácsavartam a fél citrom levét, 1 dl száraz fehérbort öntöttem és fedő alatt puhára pároltam.

Egy teáskanál tejfölt, vagy ha van tejszínt egy kis hallével elkevertem tettem bele csapott teáskanálnyi étkezési keményítőt és beleöntöttem. Összerottyantottam és kész.

Petrezselyemzölddel lehet még bolondítani. Rizzsel, krumplival, zöldségekkel nagyon finom.

 

 

 

 

Hamis tiramisu, norbis piskótával: / Moocska

Norbis piskóta: 14ek zabkorpa
édesítő
kicsi szódabikarbóna
3 tojás
10 ek víz
vanília aroma
vaj vagy olaj
A tojásokat szétválasztom. A fehérjét felverem habbá. Az összes többi hozzávalót összekeverem és a habbal lazítom. Kiolajozott vagy vajazott tepsibe sütöm.


Hamis tiramisu krém:

25dkg túró
3 tojás
vaníliaaroma
kicsi fahéj
kicsi kávé
édesítő
rumocska
kakaópor
citromhéj
A tojásokat szétválasztom. A fehérjét habbá verem a. A többi hozzávalót összekeverem, a habbal lazítom. Egy tálban rétegezem :piskóta, krém, piskóta, krém. A tetejét megszórom kakaóval. Hűtőbe teszem.

 

 

 

 

Kapros tökfőzelék diétásan   / Ágnes


1kg mirelit tök /leginkább ebből készül/
1 nagyobb vörös hagyma
1 evőkanál olíva olaj
1 kis doboz 1.5-ös tejföl
2 evőkanál étkezési keményítő
pici só,
1 teás kanál piros paprika
néhány csepp folyékony édesítő
1 citrom leve
Elkészítés:
A hagymát lereszelem/nem a legapróbb lyukon/majd felteszem olajon kicsit dinsztelni. Ha jól kiengedte a levét, bot mixerrel turmixszolom, és ráteszem a tököt kaporral együtt és sózom, édesítem ízlés szerint. Általában enged annyi levet, hogy abban megfő, de ha nem mehet bele akár 1-2 dl víz is.

Egy kis tálban kikeverem a tejfölt, és bele a paprika, majd a 2 evőkanál keményítő, alaposan csomómentesre keverem.

Ha puha a tök, merek egy-két kis merőkanállal belőle a tejfölre, összekeverem, és vissza az egész a tökre. Összeforrás után egy kisebb citrom levét nyomom rá, vagy egy nagynak a felét. A citrommal is forr egy pillanatig. Ha túl sűrű, akár vízzel, akár egy kis tejjel lehet hígítani és forralni rajta egyet.

A sózni, édesíteni, és savanyítani, szerintem mindenki a saját ízlése szerint, kóstolással.

Diétásan mi pulyka virslivel esszük.

 

 

 

 

Kefires csirkelmell narancsmártással

 

Hozzávalók:

2 db csirkemell filé

2 dl kefir

1 kávéskanál kakukkfű

só ízlés szerint

 

Mártáshoz:

1 nagyobb narancs

fél citrom

3 evőkanál méz

1 kávéskanál kukoricakeményítő

 

Elkészítése:

A csirkemellet 2 ujjnyi darabokra vágjuk.  Belerakjuk egy jénai tálba. Majd sóval, kakukkfűvel fűszerezzük. Fél órára állni hagyjuk.  Ezután ráöntjük a kefirt, és lefedve a mikró legmagasabb fokozatán 20-25 perc alatt puhára főzzük. 

 

Közben elkészítjük  a narancsmártást:  A narancs héját lereszeljük.  A gyümölcsprésen kinyomjuk  a levét.  A narancshéjat, a gyümölcslevet és a maradék gyümölcspépet   összekeverjük.  Egy kis lábosba belerakjuk a mézet, és a fél citrom levét, amikor forró, hozzáöntjük  a narancspépet, merülő mixerrel pépesítjük. 5-10 percig együtt főzzük, hozzáadjuk a kukoricakeményítőt.  Utána még 1 percig főzzük, és lekapcsoljuk  a gázt.  

Főtt krumplival, vagy rizzsel tálaljuk.

 

 

 

 

Lenmagpelyhes ropogós

 

Hozzávalók:

10 dkg lenmagpehely

3 dkg rizsliszt

1 egész tojás

10 dkg reszelt light sajt

2 lapos evőkanál zsírszegény tejföl

1 mokkáskanál só

1 lapos mokkáskanál sütőpor

 

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrom, majd a hűtőbe teszem pihenni körülbelül 30 percre.

Amikor előveszem, rizsliszttel megszórt gyúródeszkán kisodrom körülbelül 2-3 mm-es vastagságúra. Kis pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Egy gáztepsi méretű tepsi aljára sütőpapírt teszek, arra rakom a kiszaggatott karikákat.

Előmelegített sütőben 200 fokon 12-14 perc alatt arany barnára sütöm.

 

  

 

 

 

Magos kenyér  /Moocska

Minden hozzávalót dobálj a gépbe.
2,5 dkg élesztő
50 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 csapott teáskanál só
1kk. köménymag
2 evőkanál lenmag
2ek szezámmag
4 evőkanál olajos mag
A Magokból én azt teszem bele és annyit ami éppen jön.
3-4 dl víz
2 evőkanál olaj.
Az élesztőt nem kell felfutatni. Dagasztom és kétszer kelesztem. Én szoktam rakni bele sikért is és egy leheletnyi ecetet. Sütőzacsiban és szögletes kenyérformában sütöm. Akár egy hétig is eláll.

 

     

 

 

 

Málnás banános hab /Gondaanyu

Személyenként egy banán és 3 dkg málna kell hozzá, és fahéj meg kardamom. Azt nem tettem, mert nem találtam meg.

A félig fagyott ! banánt és a félig kiengedett málnát a fahéjjal összeturmixoljuk.
Ennyi, de fontos, hogy a gyümölcs fagyos legyen. Minden fagyinál finomabb, egyszerűen elkápráztatott.

 

 

 

 

Meleg brokkolisaláta    /Noémi


Egy fél kilós brokkolit apró rózsákra szedünk.

Egy közepes répát megpucolunk, kis apró hosszú csíkokra, vagyis julienne-re vágjuk.

A répától kicsit nagyobb cukkinit megmosunk, szintén julienne- re vágjuk.

Egy vastag aljú edénybe teszünk egy evőkanálnyi tökmag vagy napraforgóolajat, ráreszelünk 2 gerezd fokhagymát, kicsit pirítjuk, majd rátesszük a répát azzal tovább pirítjuk, majd a többi zöldséget is hozzá öntjük. Fűszerezzük szójaszósszal ízlés szerint, majd kóstolás után sóval. Pár kanál vizet öntünk alá, és fedő alatt (lehet nélküle is) készre pároljuk.

Ezt ehetjük kis sajtdarabkákkal megszórva, vagy sonkakockákkal önálló fogásként, de köretnek is kiváló grillezett húsok mellé.

 

Fogyókúra idején meg ehetjük további zöldségekkel, amíg készül a brokkoli sali, addig pár levél jégsalátát, vagy bármilyen más salátát apró darabokra tépkedünk vagy vágunk, és a kész, forró brokkolis alaphoz keverjük.

 

 

 

 

Narancsos túró desszert piskóta tallérral

 

Hozzávalók:

25 dkg zsírszegény tehéntúró
2 narancs ( vagy mandarin ) a héjától és a magjaitól megtisztítva

2 dl kefir

édesítőszer ízlés szerint

 

piskóta tallér  ( vagy babapiskóta )

 

kevés  őrölt fahéj

 

Elkészítése:

A hozzávalókat belekeverjük a turmixgépbe. Majd addig mixeljük, míg jó sima, krémes massza lesz az egészből.

A piskóta tallérokat egy tálba lerakjuk, ráöntjük a masszát,  tetejére narancs szeletkéket rakunk, és megszórjuk az őrölt fahéjjal.   1 órára a hűtőbe rakjuk, hogy  a tallérok megpuhuljanak.

Tálaláskor kis tálkákba szedünk belőle.

 

  

 

 

 

Nokedli /Ágnes

Hozzávalók:
15 dkg zabkorpa
1 tojás
1 ek. olívaolaj
1,5 dl tej
csipetnyi tengeri só.

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összekeverjük (a tojást felvertem előtte) és 25-30 percig állni hagyjuk a masszát. Eközben egy fazékban elkezdhetjük a főzővizet melegíteni. 25-30 perc múlva a masszát nokedliszaggatóval a lobogó sós vízbe szaggatjuk, megfőzzük, leszűrjük.
Lehet jó kis diétásan elkészített gombapörkölttel, diósan, mákosan, túrósan is enni!! Sőt, tojásos nokedlinak is!
Nekem ez az adag 3 napra is elég, hol így-hol úgy eszem, míg tart!

 

 

 

 

Nyers gyümölcsleves.  Ágnes

Kb. fél kiló cseresznye
2 kivi
Pár szem eper
1 banán.
Lehet bármi más gyümölcs is (alma, körte, szilva, barack)
1 kis doboz zsírszegény tejföl
0,5 l tej 1.5%-os
Pár csepp folyékony édesítő. /ízlés szerint /
Pár csepp vanília aroma.
Őrölt fahéj, és őrölt szegfűszeg, én mézes sütemény fűszerkeveréket használok hozzá.
Ha nem friss a cseresznye, hanem fagyasztott, akkor egy gyűszűnyi színezőt is teszek hozzá /meggy lé, málnaszörp /
Elkészítés:
A tejfölt simára keverem, és ráöntöm a gyümölcsökre, fűszerezem, színezem, édesítem, és összekeverem az egészet. Majd végül a tejet öntöm rá.
Ha fagyasztott a cseresznye, egy pillanatra meleg víz alá tartom, hogy a szemek váljanak el egymástól, de az a jó, ha nem olvad ki!
Mehet a hűtőbe, másnapra besűrűsödik, és isteni finom krémessé válik. Ha nagyon sűrű lenne, mehet hozzá tej még.
/cukorral készítve mindenkinek ajánlom, a nyári melegekben mi csak ezt esszük/
 

  

 

 

 

Palacsinta zabliszttel

 

Hozzávalók:

2 db tojás

1 csipetnyi só

1 púpozott kávéskanál nyírfacukor

2 dl laktóz mentes tej

3 dl víz

20 dkg zabliszt

1 kávéskanál szódabikarbóna

2 evőkanál étolaj

 

Elkészítése:

A hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd legalább 30-40 percre félretesszük pihentetni.  Majd palacsintasütőben a szokásos módon kisütjük a palacsintákat.

Nekem ebből a mennyiségből 10 darab lett.

 

  

 

 

 

Paradicsomos padlizsán

 

Hozzávalók:

20 dkg apró kockára vágott krumpli

20 dkg  apró kockára vágott padlizsán héjával együtt

1 db vöröshagyma apróra vágva

2 dl paradicsomlé

só, őrölt bors, őrölt köménymag, ételízesítő

1 csokor apróra vágott petrezselyem zöld

 

Elkészítése:

Én wook-ban csináltam, de bármilyen lábosban lehet. A paradicsomlét beleöntjük a főzőedénybe. Rádobjuk a krumplit, és körülbelül 5 percig fedő alatt pároljuk. Majd rárakjuk a padlizsánt, és sóval, borssal, köménymaggal valamint ételízesítővel megszórjuk. Újabb 5 percig pároljuk a fedő alatt. 

 

 

Ezután a hagymát is beleöntjük, összekeverjük, és lefedve tovább pároljuk. Időnként megkeverjük, és ha szükséges paradicsomlével, vagy kevés vízzel utántöltjük. Körülbelül így 10 percig együtt pároljuk.  Ha már puha minden, akkor lekapcsoljuk, és ráöntjük  a vágott petrezselyem zöldet.

Tálaláskor szendvicsparadicsommal és paprikával díszíthetjük.

 

 

 

 

Pizza U1 /  Moocska

Keverj össze zabkorpát , 4 tojást, 1-2 ek tejfölt és tejet, sót. Az álaga kenyértészta jellegű legyen. Simítsd egy papírral bélelt tepsibe. Tegyél rá paradicsom, bazsalikom, oregánó - fokhagyma keveréket, mint pizza szószt. Erre jöhet a sonka és a sajt. Az egészet süsd készre. Jó étvágyat!

 

 

 

 

Sajtos csirke    / Maresz

Hozzávalók:

10 db alsó / felső csirkecomb
3 fej vöröshagyma
25 dkg trappista sajt
5 dl tejföl
só, bors, pirospaprika
liszt

Elkészítése:

A csirkecombokat tisztítsuk meg, majd pedig sózzuk be. A lisztet, amiben megforgatjuk a combokat, keverjük össze kevés borssal, pirospaprikával. Ebben forgassuk meg a csirkecombokat, s helyezzük egy kivajazott hőálló tálba. Szórjuk rá a felkarikázott vöröshagymát, és öntsünk rá tejfölt. Az egész tetejére pedig reszelt sajtot szórjunk, s mehet a sütőbe. Lefedve süssük 40 percig 200 fokon. Ha elkészült párolt zöldséget tálalhatunk mellé.

 

 

 

 

Tejbegríz /Ágnes

Hozzávalók 1 adaghoz:
Zabkorpa kb. 6 dkg
3 dl tej
Tejet felforralod, és lassan adagolod hozzá a zabkorpát, úgy , mint a darát tennéd. Ha elég sűrűnek találod, akkor még pár percig kevergetve főzöd, és édesítővel beízesíted.
Utána még sűrűbb lesz, ahogy hűl. Olyan mint az igazi!
Candereles kakaó szórva rá, de csak leheletnyi. Többnek látszik, mert olvad, de így szeretem.

 

 

 

 

Tejbezabi, joghurttal: /Moocska

 

 3 dl tej (másfeles)
38g zabkorpa
édesítő
Fahéj vagy kókuszreszelék vagy gyümölcs vagy bármi ami update 1 ill. 2 .

Forrald fel a tejet az édesítővel és a korpával. Tedd bele a fahéjat vagy amit szeretsz. Ha kezd sűrűsödni zárd el és fedd le. Pár perc alatt besűrűsödik. Jó étvágyat hozzá!
Joghurttal:

3 dl tej,38g zabkorpa , édesítő, egy pohár joghurt.
A
tejbezabi kalóriaértéke: 1,5 -ös tejjel egy adag 269kcal. 2,8 -as tejjel 305kcal. A joghurttal együtt 421kcal.

 

 

 

 

Vaníliás édes bundás zsemlye  /Ágnes

zsemlye
tej 1.5%-os/zsemlyénként 1dl
folyékony édesítő
tojás/ zsemlyénként 1 db
vanília aroma

A szikkadt zsemlyéket 3 részre vágjuk.

A tejbe néhány csepp folyékony édesítőt cseppentünk és néhány csepp vanília aromát. A tej ne legyen meleg!
A tojásokba szintén aroma és édesítő... ki mennyire akarja édesre, annyit!
Egy pillanatra belemártjuk a tejbe a zsemlyét, úgy hogy nem engedjük el, és máris kapjuk ki.
Utána belemártjuk a tojásba, és kisütjük mint a bundáskenyeret.
Nagyon finom!!

Valódi vaníliás cukorral, kis tejszínhabbal, csoki rácsurgatással azoknak is ajánlom akik nem fogyóznak!! De kiegészítők nélkül is finom!

 

 

 

 

Vöröslencsés göngyölt padlizsán     /Noémi


Hozzávalók:

1 közepes padlizsán

2 kisebb paradicsom

fél vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 nagy pritaminpaprika vagy kápia paprika

1 kicsi cukkini fele

8 csapott evőkanál vöröslencse

só, petrezselyemzöld, görögös fűszerkeverék (lehetőleg ízfokozó mentes)

 

A padlizsánt megpucoljuk, vékonyan (max. fél centi vastagságra) hosszába felszeleteljük, nekem lett 10 szelet, ebből a két szélsőt felkockázzuk (ez megy a töltelékbe, mivel túl vékony a töltéshez), a többit enyhén besózzuk, hagyjuk 15-20 percet csöpögni.

A többi zöldséget tetszés szerint felaprítjuk, lehetőleg minél kisebbre.

A hagymát 1 evőkanál mogyoróolajon, vagy oliván (aki szereti), vagy napraforgón kicsit pirítjuk, ráreszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a padlizsánt, majd a többi zöldséget. Fűszerezzük 1 kávéskanál görögös fűszerkeverékkel, 2 kávéskanál petrezselyemzölddel, ízlés szerint sóval. Hozzáadjuk a vöröslencsét, felöntjük kb. 8 evőkanál vízzel, és addig pároljuk, míg a lencse megpuhul.

Közben a padlizsánt meggrillezzük, én ezt a sütőbe tettem, 200 fokon.

 

Megjegyzés: Sokat segít a lencse főzési idején, ha beáztatjuk pár órára!

 

 

Mikor mind a kettő készen van akkor teszünk a lencsés töltelékből minden padlizsánszeletre, felgöngyöljük, egymás mellé tesszük egy sütőedénybe, mindegyikre cseppentünk pár csepp mogyoróolajat, és összesütjük kicsit.

Tálaláskor uborkából vágtam zöldséghámozóval pár hosszú csíkot, azt tekertem fel díszítésként.

 

 

Megjegyzés: érdemes két padlizsánt venni, és kicsit emelni a töltelék hozzávalóin, mert most ebből az adagból nekem maradt ki töltelék, ami mondjuk önmagában is finom, de együtt sokkal jobb.

 

 

Zabpelyhes krumplileves.    /Nagyi57

LISZT helyett ZABPEHELY!

 

Egy kilónyi burgonyát megfőztem, úgy, hogy a levét bezöldségeztem mintha zöldség levest szerettem volna csinálni. / Fehér + sárgarépa +2 gerezd fokhagyma + egy pici vöröshagyma +só /. Ebben megfőztem a krumplit, leszűrtem, de a levét nem öntöttem ki. Visszaraktam bele a megfőtt zöldséget, és félreraktam. Vártam egy kicsit, utána krumplitörővel összetörtem + pici só + bors + tojás. Ezeket összekevertem és 40 dkg zabpelyhet belekevertem. A zöldséges alaplevet visszaraktam, amikor forrt, kanállal apró galuskát szaggattam bele, és pici olajon megfuttatott tört paprikát raktam rá. Tulajdonképpen ízre olyan, mintha krumplis galuska levest csináltam volna.

 

 

 

 

 

Zabkorpás muffin /Moocska

15 dkg zabkorpa
 
2 tojás sárgája
 
1 kávéskanál sütőpor
kakaó vagy fahéj vagy gyümi vagy bármi amit szeretsz
édesítő
vanília
tej
Mindent összekeversz és a 2 tojásfehérjével lazítod. Formába teszed és megsütöd.
Persze a középső muffin a nyerő!

 

 

 

 

Zabkorpás palacsinta  /Ágnes


1 tojás
1,5 dl tej
6 dkg zabkorpa (hogy vékonyabb legyen, lehet kávédarálón lisztesíteni a korpát)
csipet só
Tojást felverni, majd a többi hozzávalóval elkeverni. Egy kicsit módosítottam rajta, így került bele két evőkanál teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, egy kis olíva olaj és egy csipet sütőpor, ezért a tejből kicsit több kell bele. Kb. 2dl.
Sütés előtt felkeverni, mert ülepszik.
Tölteni lehet bele bármit, most zsírszegény túróval töltöttem, pici canderellel édesítve.

 

  

 

 

 

Zabkorpás piskóta-Norbi /Moocska

Hozzávalók:
6 tojás
10 evőkanál zabkorpa
1 teáskanál olaj
édesítő
6 evőkanál víz
1 teáskanál szódabikarbóna
gyümölcs
A
tojásfehérjét verd fel. A sárgáját az édesítővel zabkorpával, szódabikarbónával keverd el és a habbal lazítsd. Kiolajozott formában süsd kb. 30 percig.

 

 

 

 

Zöldséges barnarizs salátával


150 dkg barna rizst megmosunk, forró sós vízbe tesszük, lassú tűzön kb. fél óráig főzzük.

4-5 brokkoli rózsát apró rózsákra szedünk. Egy kisebb pritaminpaprikát apró kockákra vágunk. A zöldségeket 1 evőkanál mogyoróolajon lepirítjuk, fűszerezzük szójaszósszal, curryval kicsi vizet öntünk alá, ízlés szerint megpároljuk, majd összekeverjük a puha rizzsel. ( ez kb. 3 adag lesz)

 

Pár levél római salátát és jégsalátát összetépkedünk, teszünk rá 1 kávéskanál mogyoróolajat, kicsi sót és ízlés szerinti balzsamecetet, ha majd lesz akkor rizsecettel is kipróbálom.

 

 

 

Lapteteje

 

 

 

 

 

Vissza a nevekhez

 

 


Vissza a receptekhez

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker