Tünde

 

  I.Kenyerek és egyéb sütemények   

II.Tünde konyhája    

 

 

 I.Kenyerek és egyéb sütemények

 

  Ananászos pudingos

  Burgonyatorta

  Császármorzsa (smarni)

  Csodakifli

  Egyszerű gombos pogácsa

  Finom meggyes kevert pite

  Francia mákos sütemény

  Gyümölcsös palacsintatorta, epres túrókrémmel

  Hájas kifli

  Kefires epres koszorú

  Kelt tészta

  Kókuszkocka

  Körtés muffin

  Mandulás gyümölcsös felfújt

  Mákos-mandulás torta

  Mézes krémes

  Nagymama linzere

  Sajtos kifli

  Sajtos stangli

  Skót krémes

 

 

 

 

II.Tünde konyhája

 

   Bakonyi szelet

  Brassói aprópecsenye

  Cukkinis sült rizs

  Csokis gombóc és olajban sült krumplis pogácsa

  Csülkös bableves

  Epres túrógombóc

  Gyrostál

  Hagymás csirke zsemlegombóccal

  Kocsonya

  Krumplis palacsinta gombapörkölttel

  Muszaka

  Pikáns lencsesaláta

  Pulyka vadasan

  Rakott krumpli

  Sajtos brokkoli

  Sajtos zsemlefelfújt

  Szivárvány szelet

  Tonhal sajtos palacsinta tésztában

  Töltött gomba

  Töltött zsemle

  Túrós-sajtos zöldbab

  Zöldborsós spagetti

 

 

 

 

 

I.Kenyerek és egyéb sütemények

 

Ananászos pudingos

4 vaníliás pudingpor
6 tojás
20 dkg kristálycukor
1 csomag sütőpor

A 6 tojás fehérjét csipet sóval kemény habbá verem, 6 tojás sárgáját habosra keverem a kristálycukorral, a pudingporokban elkeverem a sütőport. Ezeket összekeverem, piskóta állagú tésztát kapok, 20 perc alatt 180 fokon sütöttem, 24 X 36 cm-es tepsiben. Szép, magas tészta lesz. Kihűtöm.

 

Krém:

1 doboz darabolt ananászkonzerv
1 csomag tejszínes, vagy vaníliás pudingpor
4 tojás
1 margarin
20 dkg porcukor

Az ananászkonzervet levével együtt összeturmixolom, ez pont fél liter. Elkeverek benne 4 tojás sárgáját, és a pudingport, felfőzöm. Hagyom teljesen kihűlni.
A Rámát jól kikeverem a porcukorral. HA kihűlt a pudingos massza összevegyítem a kettőt és krémesre keverem.
A piskótát kettévágom, megtöltöm a krémmel.
A tetejére: a 4 tojás fehérjét 15 dkg porcukorral gőz fölött keményre verem, és rásimítom a tésztára, vagy felvágás után búbokat csinálok. Tetejére tettem egy gerezd ananászt. Mivel elég "fehér" süti, színes darával, vagy csoki darával meg lehet szórni ( most nincs itthon).
 

  

 

 

 

Burgonyatorta

Hozzávalók:

A tésztához:
1 csomag sütőpor
3 evőkanál finomliszt
3 evőkanál zsemlemorzsa
25 dkg áttört főtt burgonya
25 dkg porcukor
4 db tojás

 

A krémhez:
20 dkg Rama Sütőmargarin
2 evőkanál rum
4 dkg keserű kakaópor
25 dkg áttört főtt burgonya
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

A tésztához a tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 percig tart. Először a burgonyát, majd a liszttel és a zsemlemorzsával összekevert sütőport adjuk hozzá. A kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk, majd a masszát egy margarinnal kikent, belisztezett, 24 cm átmérőjű tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 30 percen át sütjük, majd hűlni hagyjuk. A krémhez a margarint először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A burgonyával, a kakaóporral, a rummal és a vaníliás cukorral összedolgozzuk. A kihűlt tésztát félbevágjuk, a krémmel megtöltjük, és kívül-belül körben is kenjük vele. Néhány órára behűtjük, hogy egy kissé összeérjen.

 

  

 

 

 

Császármorzsa (smarni):

25 dkg rétesliszt, egy csipet só a lisztbe, 3 tojás, 3 dl tej, 3 kanál kristálycukor, 1csomag vaníliáscukor, 3 dkg vaj (margarin), 8 dkg zsír (olaj)

A 3 tojás sárgáját kikeverem a cukorral, a van. cukorral, beleöntöm a lisztet és a tejet, a felolvasztott vajat (margarint). Felverem a tojás fehérjéket, óvatosan belekeverem a masszába. A zsírt egy közepes méretű tepsiben felolvasztom (lehet olajat is, de zsírral az igazi), és beleöntöm a masszát, aminek kb. olyannak kell lennie, mint a piskótatészta.
10 percet sütöm 200 fokon, majd kiveszem, és kanállal a tepsiben apróra szaggatom, morzsolom, és visszateszem még 10-15 percre pirulni. Én baracklekvárral szeretem, Kriszta porcukorral. Nagyon finom!

 

 

 

 

Csodakifli

/ TV PAprika recept/

Tészta:

50 dkg liszt
kis só
20 dkg zsír
1 kis dobozos tejföl
4 tojás sárgája

Ezen hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd hidegre tesszük több órára, akár egy éjszakára.( a maradék tojásfehérjékből kettőt a töltelékbe használok, egyet a kenéshez)


Lekváros- diós töltelék:

20 dkg diót összekeverünk 8-10 dkg cukorral, 2-3 kanál baracklekvárral, a 2 felvert tojásfehérjével.

A tésztát kinyújtjuk vékonyra, én 3 bucit csináltam, köröket nyújtottam, 8 felé vágtam, (attól függően mekkora kifliket akarunk, úgy csináljuk) és megtöltjük.
Lehet bele még lekvárt, mákot, gesztenyét tölteni
Megformázzuk, a tetejét megkenjük, és 170 fokon kb. 25-30 percig sütjük. HA megsült vaníliás porcukorral megszórjuk.
Finom, omlós, réteges, nagymamás.

 

 

 

 

Egyszerű gombos pogácsa:

50 dkg liszt
2 kk. só
20 dkg zsír, vagy 25 dkg margarin
2 tojás
2,5 dkg élesztő, 1 dl tejben 2 kávéskanál cukorral felfuttatva
1 evőkanál. tejföl, de langyos víz is jó.

A lisztet sózom, összemorzsolom a zsíradékkal, beleütök 1 egész tojást, 1 sárgáját( a fehérjével kenem) bele az élesztős tejet, a tejfölt, vagy a langyos vizet. Jól összedolgozom. Keményebb állagú legyen, mint a vajas pogácsa. Állhat több órát, akár egy éjszakát is. Jó másfél ujjnyira nyújtom, megkenem kis tejjel felvert tojás fehérjével, a tetejét nagyon mélyen bevágom éles késsel, nagyobb szaggatóval szaggatom, a tepsiben még utána kenem.
180 fokon 25-30 percig sütöm. A teteje szépen szétnyílik, így lesznek a gombok.
Régen szüretkor csinált mindi g ilyet a dédi, levesekhez (gulyás, becsinált leves) nagyon finom!!

 

 

 

 

Francia mákos sütemény /Magdi néni, Kaposvár:

Tésztája:

25 dkg liszt, 2 kk. sütőpor
35 dkg cukor
20 dkg mák egészben
6 tojás
6 evőkanál víz
Ezt a kisebb méretű gáztepsiben piskótaszerűen megsütni.

Alsó és felső lap:

30 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna
10 dkg porcukor
5 dkg ráma
1 evőkanál méz
1 tojás sárgája
kevés tej (cc. 1dl)
Jól összegyúrni, és két lapot sütni tepsi hátán, akkora legyen, mint a mákos tészta nagysága.

 

Krém:


3 tojás sárgáját, 3 csomag vaníliás cukrot, 20 dkg porcukrot, másfél kocka rámát habosra keverni.
2 vaníliás pudingport 7 dl tejben megfőzni, kihűteni, az előzővel jól kikeverni.
A legalsó lap mézes, megkenjük krémmel, rájön a mákos tészta, ezt is megkenjük, majd erre tesszük a másik mézes lapot. A tetejére is hagyjunk krémet, és szórjuk meg a következővel:
10 dkg diót (vagy mandulát) vágjunk durvára, 2 púpos evőkanál cukorral kezdjük el pirítani.
Amikor olvad a cukor, és barnulni kezd a dió (mandula) adjunk hozzá 1 evőkanál rámát.
Nagyon finom!!
 

 

 

 

Finom meggyes kevert pite

1 margarint kikeverünk 3 tojás sárgájával és 20 dkg porcukorral.

30 dkg liszthez ( fele rétesliszt ) adunk egy csipet sót, 1 sütőport, cc.1,5 dl meleg tejet, és összekeverjük a margarinos alkatrészekkel. Belekeverjük a 3 tojásfehérje kemény habját.

Kivajazott, rétesliszttel megszórt 24x30-as tepsibe öntjük, és bőven teszünk rá gyümölcsöt. Én egy üveg meggybefőttel szórtam meg. 190 fokon sütöttem 30 percig.

Roppant egyszerű, szép magas és nagyon finom!

 

  

 

 

 

Gyümölcsös palacsintatorta, epres túrókrémmel:

 

Szokásos módon palacsintatésztát készítettem (cc.25 dkg liszt, kis só, 1 dl tej, 1 tojás, 2-3 dl szódavíz, simára keverve). Ebből általában 18 db palacsinta lesz.
A tésztába beleszeltem 1 almát, és egy nagy banánt, tettem bele egy nagy csipet fahéjat. Kézi mixerrel kicsit átkevertem, éppen annyira, hogy a gyümölcsök ne legyenek túl nagy darabok. Kisütöttem a palacsintákat.

Közben 30 dkg epret 10 dkg porcukorral, 2 vaníliás cukorral, 1 csomag túróval habosra kevertem. 1 dl tejszínben felmelegítettem 1 púpos kanál zselatint, belekevertem a masszába, betettem a hűtőbe, hogy kicsit dermedjen. Majd tortaszerűen megkentem a palacsintákat, a maradék krémet ráöntöttem a tetejére. Eperrel díszítettem.
 

  

 

 

 

Hájas kifli:

50 dkg liszt
25 dkg hájzsír
2 tojás
kb. 1,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 mokkáskanál
só,  2 mokkáskanál cukor

Az élesztőt a 2 mokkás kanál cukorral elkevert tejben felfuttatom. A lisztbe teszek 2 mokkás kanál sót, elmorzsolom benne a zsírt, hozzáteszem az élesztős tejet, 1 tojást, egy sárgáját (a másik fehérjét félreteszem kenéshez), és jól kidolgozom (ha kissé keménynek tűnne, kis tejet lehet még hozzátenni). 4 bucit csinálok belőle, és hagyom pihenni, akár több órát is. A bucikat kisodrom kerek lappá, 8 felé vágom, és szilvalekvárral, dióval töltöm, feltekerem, tepsibe rakom, ott még pihenhet vagy fél órát, tojásfehérjével lekenem, és 180 fokon 20-25 perc alatt pirosra sütöm. Porcukorba hempergetjük. Nagyon finom, omlós!

 

 

 

Kefires epres koszorú (Kefirtorta másként)

1 nagy doboz (450gr) frissföl
2 kis db.(175 gr) kefir
1 dl tejszín (felverés nélkül)
Kb.15 dkg porcukor (ízlés szerint), 1 vaníliás cukor
1 csomag (125 gr.) zselatin
40 dkg eper (vagy más friss gyümi)

A zselatint a tejszínben megmelegítem, majd a gyümölcs kivételével mindent hozzávalót jól összekeverek. Beleforgatom a gyümölcsöt, lehet egészben, darabokban is, és formába öntöm. (Nekem Tupperes formám van). Minimum 3-4 órát hűtsük a hűtőben! Üdítő, finom nyári édesség.
 

  

 

 

 

Kelt tészta:

50 dkg liszt
1 egész tojás
1 toj sárgája
6 dkg cukor
5 dkg vaj, v. margarin
2,5 dl tej
4 dkg élesztő
kis só

A tejből félreteszek kicsit( kb. 2-3 kanál), a többihez adok a kanál cukrot, és felfuttatom benne az élesztőt. A lisztet kicsit megsózom, beleütök egy tojást, bele a maradék cukrot, a felolvasztott margarint, majd az élesztős tejet és jól kidagasztom. Nem szoktam vele pacsmagolni, vagy sorrendeket betartani, jó szokott lenni. Ezt a tésztát kb. 30-60 percet hagyom kelni, majd 8 részre vágom, és mindet átgyúrom, hagyom pihenni egy kicsit és utána formázom. A fonott kalács meg úgy készült nálam, hogy 30-40 cm hosszú "kígyókat" sodrok, majd mint a hajfonatot összefonom, a két végét visszahajtom, bele a kivajazott tepsibe és ott még hagyom pihenni max. 30 percet és megsütöm. Finom!

 

 

A nyuszik úgy készülnek, hogy egyszerű kelt tésztát 8 részre osztok, majd mindegyikből kb. 10-14 cm magas kúpot gyártok, tehát, hogy kicsit csúcsosabb legyen a teteje. Ezeket a keskenyebb végeket bevágom és kettőt-kettőt egymásra, egymással szembe fordítok. Mazsola a szeme, orra, aztán megsütöm...

 

  

  

 

 

 

Kókuszkocka:

2 tojást, 25 dkg kristálycukrot, 5 kanál mézet, 5 dkg margarint habosra keverek. 35 dkg lisztbe( fele sima liszt, fele rétes, és néha 5 dkg liszt helyett 5 dkg diót teszek bele, mert az nagyon finom) belekeverek egy sütőport és azt az előbbi masszával elkeverem, közben adok hozzá kb. 2 dl tejet, hogy kissé folyós legyen. kb. 24x30-as tepsiben 180 fokon 20 percet sütöm, szép magas tészta lesz.
Közben 20 dkg margarint, 20 dkg porcukrot,5 dkg sötét, jó minőségű kakaót 2 dl tejet rumaromával ízesítve felfőzök.
Hagyom kihűlni a tésztát, a mázat.
A tésztát kockára vágom, egyenként beleforgatom a mázba, majd kókuszreszelékbe( az egészhez kb. 15-20 dkg kókusz kell). Hűtőbe rakom.
Nem szabad áztatni, így is a külső rész beszívja a finom csokit!

 

 

 

 

Kriszta körtés muffinja (a recept egy könyvből való, sok változtatással):

 

Hozzávalók:

25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
fél mokkáskanál őrölt fahéj,

fél mokkáskanál őrölt gyömbér
10 dkg vaj v. margarin
2 dl joghurt (mi 2 pohár körtés-karamellás Danone joghurtot használtunk, de jó a natúr is)
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg porcukor
1 nagy körte

Tetejét megszórni:
5dkg durvára vágott dió és 5dkg kristálycukor keverékével.

A száraz anyagokat összekeverjük, majd robotgéppel a vajat, a vaníliás cukrot, a tojást a porcukrot, és a joghurtot jól kikeverjük. Összekeverjük a kétféle tésztát, amíg egyneműt nem kapunk. Óvatosan beleforgatjuk az apró kockára vágott körtét. A kivajazott vagy papírral bélelt muffinformába halmozzuk, tetejét megszórjuk a diós-cukros keverékkel.

Előmelegített sütőben 25-30 percig 180 fokon sütjük.
 

  

 

 

 

Mandulás gyümölcsös felfújt:

140 gr. babapiskóta darálva
1 citrom reszelt héja
50 gr. hámozott mandula
100gr + egy diónyi margarin
1. ek. rétesliszt a formához
4 tojás, egy csipet só
80 gr kr. cukor
1 cs. van. cukor, fél kk. őrölt fahéj
600 gr gyümölcs( cseresznye, meggy, barack, alma, körte)
Egy ovális formát kivajaztam, megszórtam a rétesliszttel. A barackokat megmostam, cikkekre vágtam. A mandulát durvára vágtam.
A tojás fehérjéket egy csipet sóval és 40 gr cukorral kemény habbá vertem. A tojás sárgákat kikevertem a maradék cukorral, vaníliás cukorral, a margarinnal, és a fahéjjal, hozzáadtam a mandulát. A habot, és a darált piskótát felváltva óvatosan beleforgattam a masszába.
Beleöntöttem a formába és megraktam a barackszeletekkel, kicsit lenyomkodtam.
180 fokon 40 percig sütöttem (tűpróba).
Vaníliaöntetet készítettem hozzá.
Finom könnyű, édes süti.
 

  

 

 

 

Mákos-mandulás torta:

Tészta:
200 ml (egy csésze) kristálycukor
ugyanannyi darálatlan mák
ugyanannyi rétesliszt
fél csomag sütőpor
3 tojás sárgája
5 tojás fehérje
3 evőkanál hideg víz


A krémhez:
2 tojás sárgája
1,5 csomag vaníliás pudingpor
fél liter tej
25 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
pici rum


Tetejére:
3 dkg finomra tört mandula
5 dkg vaj
5 dkg kristálycukor

A tojássárgákat kikevertem a cukorral, a vízzel, a tojás fehérjét kemény habbá vertem. A lisztben elkevertem a sütőport, hozzáadtam a mákot, és összekevertem a cukros masszával, majd beleforgattam a felvert tojás fehérjéket. Piskótaszerű lett a tészta, 200 fokos sütőben 20-25 percig sütöttem a 26 cm átmérőjű tortaformában. Mikor kihűlt kettévágtam. A pudingport a két tojás sárgájával megfőztem, kihűtöttem, a margarint kikevertem a cukorral és a van. cukorral. Majd jól összekevertem a kettőt. Megkentem vele a tortát, kívülről is. A mandulát a vajon megpirítottam, hozzáadtam a kristálycukrot, addig karamellizáltam, míg darabos massza lett belőle. Mikor kihűlt rászórtam a torta tetejére. Nagyon finom!!!

 

  

 

 

 

Mézes krémes

Tészta:
1 egész tojás
6-7 kanál tej
2 kanál méz
15 dkg porcukor
5 dkg margarin
késhegynyi fahéj


Mindezt gőz fölött 5 percig felverjük. Még melegen hozzáadunk 45 dkg lisztet, melyben elkevertünk 2 kávéskanál szódaport. Ezt nagyon szaporán kell keverni. 4 felé vágjuk és szintén szaporán 4 vékony lapot nyújtunk, tepsi hátán( az enyém kb. 27x36 cm), 180 fokon 6-7 percig sütjük.

 

Krém: 3 dl tejet 3 kanál búzadarával, 1 csomag igazi vaníliás cukorral felfőzünk. Ha levettük a tűzről belereszelünk 1 kisebb citrom héját. Közben 20 dkg vajat kikeverünk 18 dkg porcukorral, és ha kihűlt a daránk, jól kikeverjük együtt. (az eredeti receptben dara helyett liszt van és nincs benne citromhéj). Az első lapot megkenjük a krémmel, a másodikra lekvár jön( én barackot tettem bele), majd megint a krém. A tetejére tortabevonót olvasztottam, 5 dkg margarinnal. 1 napot biztos kell állnia, hogy megpuhuljon.

 

Megjegyzés:

A tészta kemény volt, nehéz volt nyújtani, szerintem kicsit több tej kell bele. A meleg masszához tényleg nagyon gyorsan kell a lisztet adni, mert akkor nem lehet rendesen összeállítani. Még langyosan kell sodorni, úgy könnyebb( én azokat a bucikat, amit éppen nem nyújtottam visszaraktam egy tálba a gőz fölé, úgy hogy már nem égett a gáz, de melegen tartotta).

 

 

 

 

Nagymama linzere:

Hozzávalók:

28 dkg liszt, csipet só
1 cs. sütőpor
14 dkg zsír
10 dkg kr. cukor
1 vaníliás cukor
a tojás sárgája
fél- egy dl tej

A lisztben elkeverem a sütőport, belemorzsolom a zsírt, mehet bele a tojássárga, a cukor, vaníliás cukor, só, és először kevés tejjel( majd ha kell még adok hozzá) nyújtható linzertésztát gyúrok. NAgyon vékonyra
nyújtom (késélnyi vastag), régi hagyományos linzerszaggatóval szaggatom, fele tele, fele lyukas, HA kihűlt jó kis házilekvárral összeragasztom a teliket a lyukassal.
CSináltam már úgy is, hogy 8 dkg. liszt helyett darált diót tettem bele. Az is nagyon finom volt.
Általában dupla adagot csinálok.
Most egész formákat szaggattam, összeragasztottam lekvárral, és belemártogattam csokimázba.
CSokimáz: 10 dkg Marika tortabevonót gőz fölött felolvasztottam 5 dkg vajjal
és nem egészen fél dl olajjal (egy nagy lötty). Attól ilyen szép fényes.
 

 

 

 

 

Sajtos kifli  (Böbsi margarinos sajtos kifli recije Tünde módra)

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 db kp. nagyságú krumpli (és a főzőleve is)
5 evőkanál tejföl
1 tojás

10 dkg reszelt sajt

A kockára vágott krumplit puhára főzöm, a levét félreteszem, a krumplit összenyomom. A lisztet jól megsózom, bele a kihűlt krumplit, a tejföllel elkevert élesztőt, 1 tojás sárgáját és a krumpli főzőlevéből kb. 1,5 dl-t. Jól kidolgozom a tésztát, 1 órát kelesztem. 3 cipóra osztom, kerekre nyújtom, megkenem margarinnal, szórok rá sajtot, 6 cikkre vágom, kifli formára göngyölöm. A tepsiben még 30 percet pihent, a tojás fehérjével megkenem, sajtot szórok rá, 30 perc alatt pirosra sütöm. Nagyon finom és ropogós lett!

 

 

 

 

Sajtos stangli:

50 dkg liszt
só ízlés szerint
12,5 dkg zsír
12,5 dkg margarin
1 kis tejföl
2,5 dkg élesztő
2 tojás
10 dkg sajt
( ez fél adag, a duplából nagyon sok lesz)

A lisztet megsózom, a zsíradékokat elmorzsolom benne, a tejfölben elkeverem az élesztőt és hozzáöntöm a liszthez. Beleütök egy tojást és egy sárgáját ( a fehérjét kenéshez szoktam félretenni). Jól átgyúrom, hagytam pihenni 1 órácskát.
Aztán annyira megtetszett Böbsi feltekerős hajtogatása, hogy itt is ezt csináltam, jól kinyújtottam, megszórtam sajttal, feltekertem és megint pihent.
Vékonyra kinyújtottam, megkentem tojásfehérjével, bőven megszórtam sajttal és derelyevágóval rudakat csináltam, közepes lángon sütöttem amíg piros nem lett.

 

 

 

 

Skót krémes:

30 dkg liszt (csipet só)
5 dkg margarin
5 dkg porcukor
1 tojás
1 dl langyos tejben 1 dkg. szalakálé
(ha még szükséges kevés tejet tegyünk hozzá)
Ebből könnyen gyúrható tésztát készítünk. Hagyjuk legalább egy órát állni. Pihenés után gáztepsi hátán 3 lapot sütünk. 180 fokon 8 perc kell hozzá.

Krém:

1 l. tej
5 tojás
20-25 dkg kristálycukor (ízlés szerint)
15 dkg liszt
1 van. pudingpor
Ízesítőnek lehet még bele tenni van. cukrot, vagy vanília rudat.

Az 5 tojás fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
Az 5 tojás sárgáját a cukorral, liszttel, pudingporral és annyi tejjel (az 1 literből vegyük el), hogy csurgatható legyen, simára keverjük.
A maradék tejet melegítjük, és amikor már meleg, de még nem forr, belecsurgatjuk a masszát, és folyamatos keverés mellett főzzük sűrű krémmé. Még forrón összekeverjük a tojás fehérjével.
A lapokat megkenjük, letakarjuk, én egy éjszakát szoktam hagyni puhulni.
Nagyon finom, nagyon olcsó!!

 

 

 

 

vissza

 

 

 

 

 II.Tünde konyhája    

 

Bakonyi szelet:

4-6 kisebb szelet pulyka vagy sertés szelet hús
50 dkg gomba
10 dkg füstölt szalonna
fűszerek, liszt

A szelet húsokat kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk. Mindkét oldalukat pirosra sütjük, majd kis vizet öntünk alá és majdnem puhára pároljuk. Egy lábasban a füstölt szalonnát zsírjára pirítjuk (aki nem szereti benne a pörcöt, kiszedheti, én benn hagyom). Egy kp. fej hagymát a zsíron megdinsztelünk, lehúzva a tűzről 2 teáskanál paprikát adunk hozzá, felöntjük kb. fél dl vízzel, beletesszük a laskára vágott gombát, sózzuk, borsozzuk, kis fokhagymával ízesítjük. Fedő alatt pároljuk, míg jól levet enged. 1 pohár tejfelben elkeverünk 1 evőkanál lisztet, a gomba levéből is teszünk hozzá, belekeverjük. Belerakjuk a húsokat és fedő alatt még 10-15 percet összefőzzük.
Nokedlivel a legfinomabb.

 

 

 

 

Brassói aprópecsenye (ahogy mi szeretjük)

Én pulykacombból készítem, a hús és a krumpli mennyisége egyforma.

Kevés olajon fél kiló felkockázott pulykacombot fehéredésig pirítok. Rányomok 6-8 buci fokhagymagerezdet, sózom, fehérborssal megszórom( mi szeretjük picit csípősebben), és fedő alatt puhára párolom. Víz nem kell alá, mert enged annyi levet, amennyi kell a puhuláshoz. Mikor megpuhult leveszem a fedőt, és magasabb lángon a maradék levét is elfőzöm, és lepirítom zsírjára.
Közben már sütöm a kockára vágott krumplit, nagy lángon, bő olajban. Mire kisül, a hús is megpirult, hozzákeverem a krumplit. Ha szükséges, egy picit utánasózom. Apró uborkával szeretjük.

 

 

 

 

Cukkinis sült rizs (2 főre):

Wookba öntök szója vagy olívaolajat, beledobálom a zöldségeket ilyen sorrendben: 2 újhagyma felkarikázva, egy kisebb csípős zöldpaprika, egy jó marék gyufára vágott paprika( ha van piros kaliforniai) ha nincs sima paprika, egy kisebb cukkini kis hasábra vágva, 3-4 kisebb gomba laskára vágva. Nagy lángon sütöm, közben megsózom (borsot nem teszek, mert van benne csípős paprika), kb. fél dl szójaszószt
öntök rá, így pirul.
Közben megfőztem egy tasak félkész rizst. HA a zöldségek már pirulnak belekeverem a rizst és még így pirítom. Hamar készen van, és nagyon finom!

 

 

 

 

Csokis gombóc és olajban sült krumplis pogácsa:

Mindkettő tésztája ugyanaz, feléből gombóc, feléből pogácsa készült.

50 dkg héjában főtt krumpli
1 kanál zsír
1 tojás

kb. 30 dkg lisztet vett fel, és gyúráskor is sok lisztet használtam.

A krumplit jól kihűtöm ( ha meleg rengeteg lisztet vesz fel), krumplinyomón áttöröm, kb. 1 tk. sót teszek bele, 1 tojást, és kb. 30 dkg lisztet, hogy jól nyújtható tészta legyen.
Elfelezem.
Egyik felét kb. 3 mm vastagra nyújtom, felkockázom, és mindegyik közepére teszek egy jó nagy kupac instant cukrozott kakaót. Gombócokat formázok, jól összenyomkodok minden lyukat, hogy ki ne folyjon a kakaó, forró vízben főzöm, kicsit tovább, mint amikor feljön a tetejére.

Olajban morzsát pirítok, lehúzom a tűzről és kristálycukrot keverek hozzá, ebben forgatom meg a gombócokat. Elolvad benne a kakaó, és finom folyós csoki lesz.

 

 

A tészta másik felét kicsit vastagabbra sodrom (fél cm), bevagdosom, kiszaggatom, és bő forró olajban közepesnél picit nagyobb lángon pirosra sütöm, hamar sül, és nem kell félni, átsül a belseje is!

 

 

 

 

Csülkös bableves:

1 közepes nagyságú füstölt csülök
40 dkg disznócomb
30 dkg tarkabab
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kis fej vöröshagyma
3 duci fokhagymagerezd
só, bors, ételízesítő, babérlevél, őrölt kömény, pirospaprika, a kanál liszt, olaj
ízlés szerint tejföl


A babot előző este beáztatom.
A csülköt félig megfőzöm, kiveszem hűlni, majd lefejtem róla a husit és felkockázom. A combot is felkockázom. Nagy fazékban egy kevés olajon megfuttatom a hagymát, belerakom a húsokat, a comb fehéredéséig pirítom. Belerakom a babot, rászűröm a csülök levét (kb. 1 liter). Így főztem jó háromnegyed órát. Aztán beleszeltem a zöldségeket, ízesítettem sóval (vigyázni, mert a csülök leve is sós volt) borssal, köménnyel, fokhagymával, az általam készített lecsókockákkal, felöntöttem még vagy 1,5-2 liter vízzel (hogy leves sűrűséget kapjak). Mikor megfőtt minden (az már csak egy fél óra volt), csináltam egy vékony rántást, beleöntöttem, majd csipetkét csipkedtem bele.
Mi a tejfölt külön tettük bele. Nagyon finom lett!!

 

 

 

 

Epres túrógombóc:

40 dkg túró
6 kanál búzadara
1 kanál liszt
2 tojás
pici só, cukor
eper
tejföl

A túrót picit megsózom, és teszek bele egy kevés cukrot is (nem egészen egy kanál). A tojással, darával liszttel jól összegyúrom és hagyom állni.
Mindegyik gombóc közepébe egy kisebb epret tettem ( vagy egy felet), forró vízben kicsivel tovább főztem, mint ahogy feljött a víz színére.
Ezt nem forgattam pirított morzsába, hanem cukros tejföllel volt nagyon finom.
 

 

 

 

Gyrostál ( 2-3 személyre):

40 dkg csirke vagy pulyka apróhús
fél csomag gyros fűszerkeverék
4 közepes nagyságú krumpli
salátának való zöldségek (paradicsom, uborka, fehér v. vörös fejeskáposzta, újhagyma, vagy hagyma, esetleg savanyú káposzta is jó) olaj, só bors 1 joghurt salátaöntet por, vagy friss zöldfűszerek.

A gyros fűszerkeveréket elkeverem 1 dl olajban. Ebbe rakom a húst, és egy éjszakát hagyom állni a hűtőben. Ezt másnap wokban jó pirosra megsütöm.
A krumplit hasábokra vágom, bő olajban pirosra sütöm.
A paradicsomokat felkockázom, az uborkát szintén, az újhagymát belekarikázom, most egy kis fej lilakáposzta felét is beleszeltem a salátába, kevés citromlével meglocsoltam, pici szójaolajjal is, sóztam és durvára őrölt szinesborsot is raktam hozzá. Majd jól összekevertem.
Öntet: 2 dl joghurtba vagy kefirben elkeverünk tetszőleges salátaöntet port és kész is.
Főleg nyáron nem port használok, hanem a kefirbe fokhagymát és apróra vágott zöld fűszernövényeket rakok.
A húst, a krumplit, a salátát egymás mellé rakom a tányérra.
 

 

 

 

Hagymás csirke zsemlegombóccal:

A husit 40 dkg csíkokra vágott csirkehúsból a Knorr Hgymás csirke alapporból a leírás szerint főztem, és nagyon finom!
A zsemlegombócot én úgy csinálom, hogy keverek egy nokedlitésztát, sózom, borsozom, petrezselymet teszek bele, olajon 1 vagy két kockára vágott zsemlét jól megpirítok, ha kihűlt belekeverem a nokedlitésztába. Evőkanállal forró vízbe szaggatom.
 

 

 

 

Kocsonya (ahogy én főzöm)

A piacon, vagy ismerős hentesnél veszek mindig kocsonyahúst. 10 literes fazékban főzöm, abból kb. 15 tányér jön ki. A hús változó, attól függ milyet kapok (fej, farok, bőrke, köröm, fül, csülök, nyelv, füstölt, és mi szeretjük a szín húst is).
Most a kocsonyában volt 2 köröm (elvágva), 2 farok, 3 nagyobb darab bőrke,2 nyelv, fél kiló comb, kb. 25 dkg füstölt sonka, egy nagyobb darab füstölt húsos csont, és egy egész pulykaszárny. A pulyka amiatt, mert a lányom nem eszi meg a disznóságokat, de nem változtatja meg a kocsonya jellegét. A füstöltet- addig míg előkészítem a többi húst- beáztatom. A körmöket, farkot ha kell megpörzsölöm, és utána leborotválom. Ugyanígy a bőrkét is. Ha nagyon zsíros, éles késsel leszedem azt is róla. Minden húst jól megmosok, és az összest felteszem főni annyi vízzel, hogy ellepje. Ha már jól felhabosodott leöntöm róla ezt az első vizet. Engedek rá másikat és befűszerezem. Az elején csak egy nagy kanál sót teszek bele, és közben gyakran kóstolom, és utánasózok.( a sótlan kocsonya nagyon rossz, de a sós is!) Teszek még bele két nagy kanál egész borsot, 2-3 babérlevelet, és jó két marék fokhagymát. Egy nagy szál sárgarépát, fehérrépát, egy nagyobb fej vöröshagymát is rakok hozzá, és ha van egy enyhén csípős paprikát, csumája nélkül. Annyi vizet öntök hozzá, hogy a fazék karimájáig ér, úgyis sok levét elfővi. Ha újra elkezd forrni, leveszem a lángot annyira, hogy e teteje éppen csak pöszögjön. Így főzöm min. 5 órán keresztül.
Ha kész, sűrű szövésű gézen keresztül leszűröm a levét, és kiteszem hűlni.
Addig a húsokat lefejtem a csontról, és kirakom a tányérokba. Ha van idő, akkor félig hagyom megdermedni a lét, és a tetejéről lemerem a felesleges zsírt. Most nem volt
annyi időm, ezért papírszalvétával itattam le róla a zsíros részt (egy pici azért látszik, hogy maradt a karimájánál). És a végén a levet rámerem a husikra. Hűtőben, vagy jó hideg helyen hagyom dermedni min. 1 éjszakát.

 

 

 

 

Krumplis palacsinta gombapörkölttel:

1 tojásból, 2-4 evőkanál lisztből, fél dl tejből, kis szódával palacsintatésztát keverek, sózom, borsozom, és a durvábbik lyukú reszelőn belereszelek egy nyers közepes nagyságú kumplit. Ebből két vastag palacsintám lesz.
Szokásos módon gombapörit főzök, csak hagyom, hogy jól elfője a levét, kis tejszínnel( lehet tejföl is) összerottyantom, és a palacsinta felére teszem, a másik felét ráhajtom, és meg lehet locsolni egy kis fokhagymás tejföllel.
(egyszer étteremben ettünk ilyet, és annyira finom volt, hogy azóta csinálom néha itthon. Ott erdei gombával tömték meg a palacsintát, és valami szoszóka is volt hozzá). Elég nehéz, kiadós étel.

 

 

 

 

Muszaka ( ahogy én csináltam)

6 db. kp. nagyságú krupli
3 kp. padlizsán
50 dkg darált hús
2 nagyobb paradicsom
1 kp. fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma
só, durvára darált színes bors, szerecsendió, fahéj, 1 kanál chilis kecsap, 3 kanál sima kecsap.

A padlizsánokat meghámoztam, felkarikáztam, lesóztam, hagytam állni. A krumplit héjában megfőztem. A hagymát kicsit megdinszteltem, és fehérre sütöttem a darált húst. Sóztam, borsoztam, szerecsendiót, fahéjat tettem bele, egy kanál chilis, és 3 kanál sima kecsapot, fokhagymát. Összesütöttem.
A padlizsánokról leitattam a vizet, átsütöttem őket( rengeteg olajat beszívott).
A kisebb gáztepsit megolajoztam, krumpli, padlizsán, paradicsom réteget raktam le, rá a darált húst, főztem rá besamell mártást( 5 dkg ráma, 2 kanál liszt, 2 dl tej, só, bors, szerecsendió), jó sok sajtot szórtam rá, 25 percig sütöttem 200 fokon, majd 5 percig légkeveréssel.

 

 

 

 

Pikáns lencsesaláta (kis adag):

Hozzávalók:
15 dkg lencse
10 dkg rizs
2 szál újhagyma
80 gr olívabogyó (vagy savanyú uborka)
2 evőkanál mustár
1 csapott evőkanál cukor
1 teáskanál curry
só, bors

A lencsét beáztatom, majd enyhén sós vízben megfőzöm. A rizst is enyhén sós vízben megfőzöm. Olíva vagy szójaolajon megsütöm az újhagymát, félrehúzom és beleteszem a kettévágott olívabogyókat ( vagy a karikára vágott ubit), a mustárt, a cukrot, a curryt. Visszateszem a tűzre, kicsit átpirítom, hozzákeverem a lencsét és a rizst, borsozom és ha kell, még utánasózok.
Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom, főleg aki kedveli a keleties ízeket.
Lehet hozzá virslit, vagy sült kolbászt is enni.

 

 

 

 

Pulyka vadasan:

Szokásos módon pulykaszárnyból húslevest főztem. Mikor megfőtt, a sárga- és a fehérrépát, a vöröshagymát, fokhagymát botmixerrel összeaprítottam. Kevés olajon egy kanál lisztet megfuttattam, beleöntöttem a masszát.
Sóztam, borsoztam, tettem bele babérlevelet, 2 nagykanál mustárt, kb. 1 kanál citromlevet, kevés cukrot, felöntöttem húslével és vízzel, jól átrotyogtattam.
Kb. 2 dl tejfölhöz tettem a mártásból, összekevertem, és beleöntöttem. Még úgy 5 percig főztem, és kész.

 

Sajtos krumplikrokett:
50 dkg krumplit kockára vágva megfőztem, áttörtem, sóztam, borsoztam, hozzáadtam egy tojást, 10 dkg lisztet és kb. 8-10 dkg reszelt sajtot. Nagyobb nudlikat formáztam és forró olajban nagy lángon pirosra sütöttem. Nagyon finom!
A levesben főtt pulykahúst leöntöttem a vadas mártással, és mellétettem a krokettet.

 

 

 

 

Rakott krumpli:

6 közepes nagyságú krumpli
6 db. tojás
1 szál füstölt kolbász
5 dkg vaj
1 kanál liszt
kb. 2,5 dl tej
2 dl tejföl
só, bors, szerecsendió

A krumplit és a tojást héjában megfőzöm.
A kolbászt felkarikázom.
Egy jénait kikenek vajjal, vagy házizsírral, belekarikázom a fele krumplit. Sózom, borsozom. Rá a kolbászkarikákat, arra a tejfölt, rá a felszeletelt tojást. Befedem a maradék krumplival, ezt is sózom, borsozom, 1 tojást erre is rászelek.
Végül a vajból, lisztből, tejből (só, fűszerek) besamell mártást csinálok, és az egészet leöntöm.
200 fokon 20-25 percig sütöm.
 

  

 

 

 

Sajtos brokkoli:

2 közepes rózsa brokkoli
5 szelet bacon szalonna
3 dl tejföl
2 tojás
só, bors, fokhagyma, szerecsendió, gyömbér

A brokkolikat kis rózsákra szedve pár percig sós, jó fokhagymás forró vízben félig megfőztem (ne főzd túl!) Egy jénait vékony baconszalonnát kibéleltem. Leraktam a brokkolikat és leöntöttem a következővel: 3 dl tejfölt kikevertem a 2 tojással, és a többi fűszerrel.
15 percig 200 fokon, majd 15 percig légkeveréssel sütöttem.

 

  

 

 

 

Sajtos zsemlefelfújt 2-3 személyre:

2 szikkadt zsemle (kenyér, kifli)
egy kevés bacon szalonna (füstölt tarja, bármilyen maradék felvágott), kevés olaj
3 dl tej
2 tojás
2 szál újhagyma (v. egy kisebb fej rendes hagyma) fűszerek: só, bors, esetleg fokhagyma, ki mit szeret.

Egy szögletes jénaiba pici olajat öntöttem, szórtam rá csíkozott bacon szalonnát. A zsemléket hosszában 1,5 cm-es szeletekre vágtam, szorosan a tál aljára raktam.
Karikáztam rá újhagymát, megszórtam még egy kis bacon szalonnával, a tejet elkevertem a tojásokkal, sóztam, fűszereztem. Ráöntöttem a zsemlékre, hagytam 10 percet állni.
Majd bőven megszórtam 2 fajta sajt reszelékével.
200 fokon 20 percig, majd 5 percig légkeveréssel pirosra sütöttem.
Nagyon finom, percek alatt össze lehet állítani. Ubival ettük.

 

  

 

 

 

Szivárvány szelet (Maresz receptje, csak sárgarépa helyett kaliforniai paprikát tettem bele)

8 kemény tojás, 2-2 dl majonéz, 1 dl tejföl, 10 dkg borsó, kaliforniai paprika , 2 dl víz, 1 húsleveskocka, 8 szelet sonka.
Elkészítés: 4 tojás sárgáját a majonézzel, és tejföllel kikeverjük. 4 tojás fehérjét apró kockára vágjuk. a zöldborsót , a virslit ( 1 pár főve), aprókockára vágott paprikát belekeverjük. A vízbe beletesszük a leveskockát, és 1 csomag étkezési zselatinnal összefőzzük, mikor kihűlt belekeverjük az előbbi masszába. Egy őzgerincformát kibélelünk fóliával, majd belefektetünk 4 szelet sonkát. Erre öntjük a massza felét, majd erre helyezzük egymás mellé a maradék főtt tojásokat. A maradék masszát ráöntjük, majd befedjük sonkával. Néhány óra múlva kiborítjuk a formából és lehet szeletelni.

 

 

 

 

Tonhal sajtos palacsinta tésztában:

Kiengedés közben a hal, amit rántani szerettem volna darabokra esett, ezért csináltam neki egy bundát. 2 kanál lisztet, 1 tojást, kb. 1 dl tejet, kis vizet, sót, borsot, 5 dkg reszelt sajtot sűrű palacsintatésztává kevertem és ebben megforgattam a besózott kis haldarabkákat. Forró olajban nagy lángon pirosra sütöttem.
Kukoricás rizst, és paradicsomot ettünk hozzá.

 

 

 

 

Töltött gomba:

Szép nagy fej gombák kellenek ehhez, fejenként 3-4,
olaj, só, bors, vöröshagyma
mozzarella sajt

A gombákat megtisztítom, a törzsüket apróra vágom. HA apróbb gomba is került a kosárba azt is apróra szelem, és ezeket egy kis fej hagymán megpirítom, sózom, borsozom, petrezsemzöldet adok hozzá. HA kész visszatöltöm a gombákba, lefedem egy vastagabb szelet mozzarella sajttal, kivajazott tepsiben kb. 20-25 percig 200 fokon pirosra sütöm.


Hercegnő burgonya (Gyöngyi receptje alapján 2-3 személyre):

30-40 dkg szétfövő burgonya
4 dkg vaj
2 db tojás
1 evőkanál tej
só, szerecsendió
10-15 dkg zöldségkeverék ( kukorica, zöldborsó)
A burgonyát meghámozom, megmosom, kis kockákra vágom. Sós vízben kb. 15 perc alatt puhára főzöm. A vizet leöntöm róla, és még forrón áttöröm. Hozzákeverek 3 dkg vajat,1 egész tojást, 1 evőkanál tejet, ízesítem sóval, szerecsendióval.
Egy nagy sütőtepsit a maradék vajjal kikenek. A burgonyapürét csillagbetétes nyomózsákba (én nejlonzacskó csücskét vágtam ki) teszem, és nem túl közel 4-5 cm-es fészkeket nyomok belőle. 1 tojássárgájával finoman megkenem, és előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöm.
A zöldséget gőzön, vagy kevés vajon megpárolom, sózom, borsozom, majd a kész burgonyafészkekbe 1-1 kanálnyit töltök.

 

 

 

 

Töltött zsemle

3 db szikkadt zsemle
1 kisebb cukkini
1 kis fej vöröshagyma
kb. 1,5 dl tejföl
olaj, só, fehérbors, petrezselyem, bazsalikom

A zsemléket kettévágom, kibeleztem. Kevés szójaolajon megdinszteltem a hagymát, hozzákevertem a kis kockákra vágott cukkinit, fűszereztem. Mikor megpirult, hozzámorzsoltam a zsemlék belét, ezzel is pirítottam, és ráöntöttem a tejfölt. Összeforraltam és visszatöltöttem a masszát a zsemlékbe. A tetejüket sajttal borítottam be, felére camambert sajtot tettem, és megszórtam durvára vágott dióval.
Így sültek pirultak, 200 fokon 25 percig.
 

  

 

 

 

Túrós-sajtos zöldbab


- ahogy én csináltam / 2 főre

fél kg vágott zöldbab
10-15 dkg túró
10 dkg sima és füstölt sajt
vágott petrezselyem
2 dl főzőtejszín
1 tojás
só, bors, fokhagyma

Fél kiló zöldbabot megfőzök sós vízben, melybe teszek 2 duci fokhagymát. Leszűröm, még melegen hozzákeverem a túrót, a reszelt sajtokat, a petrezselymet.
Tűzálló tálat kivajazok, beleteszem, és leöntöm a sóval, durva borssal és 1 tojással összekevert tejszínnel.
A tetejére vajdarabkákat teszek, és 15 percig 200 fokon, majd légkeveréssel újabb 15 percig sütöm.

 

  

 

 

 

Zöldborsós spagetti:

30 dkg spagetti
2 dl tejszín
4 egész tojás
2 kp. nagyságú paradicsom.
15-20 dkg mélyhűtött zöldborsó
10-15 dkg sajt( fele lehet füstölt)
fűszerek: só, sok fehérbors, petrezselyemzöld, bazsalikom, oreganó.

30 dkg spagettit sós vízben felraktam főni. Szintén sós vízben megfőztem 15-20 dkg mélyhűtött zöldborsót. A tejszínt kikevertem a 4 tojással, sóztam és bőven borsoztam.
A megfőtt tésztát leszűrtem, egy tálban öntöttem rá szójaolajat, bele a kockára vágott paradicsomot( pár karikát félretettem a tetejére), hozzá a megfőtt zöldborsót, a lereszelt sajtot, bőven fűszereztem, és jól összekevertem.
Tortaformát (24 cm átmérőjű) ki kell bélelni sütőpapírral, beleönteni a tésztát és ráönteni a tejszínes tojást.
Légkeveréssel 180 fokon 20-25 percig szép pirosra sütni.
Húsnélküli ételre vágytunk és ez nagyon bejött!
Gyakorlatilag a belevalókat lehet variálni( bármilyen zöldség, főtt tojás mehet bele) csak a mártás legyen rajta.

 

Megjegyzés: Eredetileg ez spagetti tortának indult, de a csatos tortaformából nekem kifolyt a szoszóka, mert nem raktam bele sütőpapírt. HA abban csináljátok sokkal szebb lesz, tortaformára szelhető, de a sütőpapír ki ne maradjon az aljából.
Én jénaiba tettem át gyorsan, így nem olyan szép, de finom!

 

  

 

 

 

vissza

 

 

 

 

Lap teteje

Vissza a nevekhez

 

 


Vissza a receptekhez

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker