Pilcher

 

 

        I. Kenyerek és sütemények

      II. Pilcher konyhája

 

 

   I. Kenyerek és sütemények

 

 Aranygaluska vanília öntettel

 Brownies

 Első kovászos fehérkenyerem

 Fonott kalács

 Francia rozsos kenyér

 Gépi fehér kenyerem

 Graham zsömle

 Joghurttorta

 Kalács

 Kovászos Graham-kenyér

 Legfinomabb Graham-kenyerem

 Lekváros batyu

 Második kovászos kenyér

 Őszibarackos alagút

 Pávaszem

 Raffaello süti

 Reszelt linzer

 Rizskoch

 Rozsos buci

 Sajtos pogácsa

 Sziszi rozskenyere

 Sziszi-süti

 Túrós batyu

 Zabpelyhes zsömle

 Zsömle Mamitól

 

 

 

 

  II. Pilcher konyhája

 

 Ananászos pulykamell gombával Pilcher módra

 Francia sajtleves fokhagymás pirítóssal

 Juhtúrós sztrapacska

 Kínai ananászos csirkemell

 Őszibarackos pulykamell

 Paradicsomos sajtöntetes hús

 Provance-i csirke

 Pulykamell Stroganoff-módra

 Sajtos csirkemell rakottasan

 Sertésborda Gellért módra

 Sertésborda hentes módra

 Sonkás tészta

 Tárkonyos csirkeragu leves

 Tárkonyos tavaszileves

 Töltött csirkecomb

 

 

 

 

 

 I. Kenyerek és sütemények

 

 

 

 

Őszibarackos alagút:

Vizes piskótát 4 tojásból készítünk, amit megkenünk lekvárral, és feltekerünk.

Krém: 25dkg túró, 2 dl tejszín, 1 dkg zselatin, 8 dkg porcukor, 1 csomag  vaníliás cukor, 2 evőkanál
rum (most kimaradt), 1 doboz felezett őszibarack befőtt.

A piskótát 18 szeletre vágom. Fóliát rakok az őzgerincformába, majd kibélelem a piskótával. A túrót áttöröm, hozzáadom a vaníliás cukrot, rumot, a 0,5dl vízben oldódásig kevert zselatint, majd a kemény habbá vert tejszínt.
A krém felét a piskóta belsejébe simítom, kerek felével lefelé belerakjuk az őszibarackot, majd a maradék krémet rákenjük a tetejére. A megmaradt piskótatekercs darabokat rárakjuk, egy kicsit megnyomkodjuk, és fóliával betakarjuk. Egy éjszakára a hűtőbe kell rakni.

Kiborítva, nem túl vékony szeletekre vágjuk, és tejszínhabbal díszítjük.

 

  

 

 

 

Reszelt linzer

Tésztához:
40dkg liszt, 20 dkg margarin,15dkg cukor, 1 cs sütőpor, 2 tojás sárgája, fél citrom reszelt héja, csipet só.
Töltelék:
4 tojásfehérje, 12dkgcukor,4 ek barackíz, 5 dkg vágott dió.

A tésztához való anyagokból, linzertésztát készítünk. Ez nagyon kemény lesz, nehezen áll össze, de így lesz jó. Legalább egy fél óráig hideg helyre tesszük. A tojásfehérjéket felverjük, hozzáadjuk a cukrot, és pár csepp citromlevet és azzal együtt jó keményre verjük, végül a lekvárt, és a diót. (Lehet beletenni néhány szem nyers, vagy befőzött gyümit is.)
A tészta 2/3 részét nagy lyukú reszelőn a tepsibe reszeljük, (ha ragad a tészta, kicsit meglisztezzük), a habot rákenjük, és a maradék tésztát megint ráreszeljük. Közepes hőmérsékleten kell sütni, világosra!

Úgy hallottam, hogy más linzertésztát is lehet reszelni, (pl. almás lepény, túrós lepény), mert az az előnye, hogy a nedvesség könnyebben elpárolog a töltelékből, és a megpirult tető olyan, mintha dióval lenne megszórva.

 

 

 

 

Zsömle Mamitól:

1/2 kg liszt,
3 dl langyos tej,
3 dkg vaj,
2 tk cukor,
2 dkg élesztő,
1 tk só.


A fele tejben cukorral megfuttatott élesztőt, és a többi hozzávalót kenyérsütő gépben dagasztó programmal összeállítottam és miután megkelt, formáztam. Még egy fél órát kelesztettem, majd tojással megkenve, sütőben vízgőzzel sütöttem 55 percig, úgy 180 fokon.
 

  

 

 

 

Rizskoch

Szűk egy liter tejet kivizezett lábasba öntjük, kicsi sót, 5 dkg cukrot, egy vaníliás cukrot (most bourbont használtam), fél citrom reszelt héját keverünk bele, és felforraljuk. Beleöntünk 28 dkg megmosott rizst, és nagyon lassú tűzön addig főzzük, hogy a szemek megdagadjanak. Nem szabad keverni, vagy csak óvatosan, mert úgy szép, ha egészben marad a rizsszem. Ha kész, akkor lehűtöd.
4 tojás sárgáját még 5 dkg cukorral és 5 dkg vajjal elkeverjük, és beletesszük ízlés szerint a mazsolát. Én egy egész zacsival szoktam, mert annyira imádják.
A rizsbe belekeverjük a tojássárgás masszát, és egy csapott kanál lisztet, majd a fehérjék felvert habját is beleforgatjuk.
Kivajazott, zsemlemorzsázott formába öntjük, és kb. 200 fokon barnulásig sütjük. Most sütőpapírral csináltam, tortaformában. Áfonyadzsemmel isteni.

 

 

 

 

Első kovászos fehérkenyerem: ( Fruzsika instrukciói alapján készült )


230 ml folyadék (100 ml kefir, a többi víz)
2,5 ek olívaolaj
40 dkg liszt, (BL80+1 ek biozabpehely+1 ek tk rozsliszt)
20 dkg kovász,
0,7 dkg élesztő,
2,5 kk só,
2 kk cukor,
aszkorbinsav
sikér

Nagyon fini kenyér lett ez ízlett nekem eddig a legjobban. Az első kelesztés 2 óra, a második 1,5 óra volt.

 

 

 

 

Pávaszem

 

50 dkg liszt,
20 dkg margarin,
3 tojás sárgája,
1 kk só,
5 dkg cukor,
2 dkg élesztő,
1 pohár tejföl

A hozzávalókat összegyúrjuk, 1 órát pihentetjük, és három részre osztjuk. Mindhárom cipót téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük lekvárral (savanykás) a bal egyharmadot, és a jobb egyharmadot, megszórjuk cukros dióval, és feltekerjük úgy, hogy két ujjnyi a közepén maradjon. Ebbe a következő tölteléket tesszük: 3 tojásfehérjét kemény habbá verünk,15 dkg cukrot, és 1 csomag kókuszreszeléket adunk hozzá. A tészta közepébe halmozzuk, megkenjük tojással a tésztát, és forró sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
Kétujjnyira szeleteljük, és porcukorral meghintjük.

 

  

 

 

 

Brownies (Stahl) - ahogy én csináltam:

10 dkg étcsoki
10 dkg liszt
10 dkg cukor
 
2 dkg cukrozatlan kakaópor
1/2 tk sütőpor
2 tk nescafe
2 tojás
szűk egy deci semleges ízű olaj
1 marék dióbél

Az étcsokit elvileg apró darabra kéne vágni, de én nagy lyukú reszelőn lereszelem. Összekeverem a száraz anyagokkal, az olajat a tojást és a kanálnyi vízben oldott kávét is külön összekeverem, és a két masszát össze. Tortaformába teszem, megszórom durvára vágott dióval, (most elmaradt), és 180 fokon pontosan 18-20 percig kell sütni.
Érdemes ezt betartani, mert nagyon ki tud száradni. Akkor finom, ha kivételkor még képlékeny, lágy a tészta. A dermedő csoki majd összetartja.
Amúgy vékony, de nagyon kiadós, és finom.

 

  

 

 

 

Fonott kalács

60 deka BL 80
2 dl tej
2 egész tojás
5 deka margarin
1/2 kk só
4 ek cukor
kicsi aszkorbinsav
2 deka élesztő.

A múltkor tej helyett kefir volt benne, úgy is finom, de nekem ez jobban ízlett.

Dagasztás utolsó öt percében kivettem a tésztát, megfeleztem, és amit visszatettem az üstbe, összedagasztottam egy púpos evőkanál kakaóval. Ezt persze előtte pépesre kevertem vízzel. A másik feléhez meg reszelt citromhéjat tettem, isteni illatot adott!
Mikor a dagasztás kész, kelesztettem kicsit több, mint egy órát, formáztam, megint egy 45 perc kelesztés, és tojással megkenve megsütöttem.

 

  

 

 

 

Raffaello süti:


Fehér tészta:
5 tojásfehérjét kemény habbá verünk, a vége felé 15 dkg cukrot szórunk bele. 15 dkg kókuszreszeléket 2 ek rétesliszttel és fél csomag sütőporral elkeverünk, a habba forgatjuk, és fél citrom levét belefacsarunk. Előmelegített sütőben közepes lánggal (180fok, légkev.-ben 165)kb 15 perc alatt megsütjük.


Barna tészta:
5 tojásfehérjét 15 dkg cukorral kemény habbá verünk.15 dkg darált diót, 3 ek keserű kakaóporral, 2 ek rétesliszttel és fél csomag sütőporral összekeverünk, és a habba forgatjuk. Ezt is megsütjük.


Krém:
10 tojássárgáját egy csomag vaníliás cukorral, és 20 dkg kristálycukorral kikeverjük, 1 csomag vaníliás főzős pudingport keverünk hozzá, majd 3 dl tejet, és sűrűre főzzük. Tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd 25 dkg Ramat keverünk apránként bele.

Összeállítás:
Fehér tészta+ krém 3/4-de+ barna tészta+ krém. Csoki reszelékkel, vagy kókusszal kell megszórni.
 

 

 

 

Rozsos buci:

30dkg BL80+10 dkg tönkölybúza fehérliszt+20 dkg tk rozsliszt
1,8 dl kefir
1,8 dl víz
2 dkg margarin
2 kk só
1,5kk sikér és cukor
csipet frissen őrölt bors
2 mk őrölt kömény
kh aszkorbinsav
2 dkg élesztő

Dagasztottam, és kikapcsoltam a gépet. Mikor már jól megkelt, átgyúrtam, nyolc részre osztottam, és formáztam. Tepsiben még egyszer kelesztettem, és sós vízzel megkentem, szezámmal megszórtam.

 

  

 

 

 

Gépi fehér kenyerem

45 dkg BL 80+1 ek tk rozsliszt+1 ek zabpehely+BL55=60dkg
1 km sikér
3 mk só
1 dl tej
205 dl langyos víz
2 ek olívaolaj
2,2 dkg élesztő
1 km cukor

Pilcher:

Világos alap programon sütöttem, de közepesen jobb lett volna. Legközelebb kipróbálom csak vízzel. Nekünk ez az egyik kedvenc gépi kenyerünk.

 

 

 

 

Kovászos Graham-kenyér:

25 dkg Graham liszt
5 dkg rétesliszt
10 dkg finomliszt
18 dkg kovász
1 dl kefir
1 dl langyos víz ( tészta állagától függően lehet még több)
3 ek burgonyapehely
2-3 dkg margarin
2 kk só és cukor
kicsi aszkorbinsav
2 kk sikér
1 dkg élesztő (kicsit kevesebb is lehet)


A tetejét sós vízzel kentem meg, és megszórtam szezámmal.
Dagasztás után kikapcsoltam a gépet, és 1+3/4 órát kelt, majd formáztam, és még 50 percig kelt.
Ropogós, és nagyon ízletes, bár én kevesebb sót(1,5kk) raktam, és többet elbírt volna.

 

  

 

 

 

Sajtos pogácsa

60 dkg finomliszt,
2 tojássárgája,
2 dl tejföl (én házit teszek bele)
25 dkg Rama
1 ek olaj,
5 dkg reszelt sajt,
1pek só,
2tk cukor,
2 dkg élesztő

Tejben cukorral megfuttatom az élesztőt, ezt a vajjal elmorzsolt liszthez keverem, és a többivel összegyúrom. Puha legyen, akkor nem szárad majd ki olyan könnyen.

Este gyúrom be, és reggelig a hűtőben pihen. Reggel formázom, lekenem tojással, és megszórom sajttal.
 

 

Ugyanebből a tésztából kiflik:

 

 

 

 

Lekváros batyu:

A tésztához:
2dkg élesztő, 2 tk cukor, 3 dl langyos tej, 1/2 kg liszt, 1 tojás, 6 dkg olvasztott vaj, 3 kanál porcukor, kicsi só.
Nekem ehhez még 4 csapott kanál lisztet kellett a gépbe rakni, hogy a tészta tuti legyen. Dagasztottam, kelesztettem gépben, majd kinyújtottam, kockára vágtam, kézzel még húzogattam kicsit a tésztán, (ezt Mamától láttam anno), és töltöttem sütésálló lekvárral. Aztán előmelegített sütőben megsütöttem.

 

 

 

 

Zabpelyhes zsömle:

50 dkg BL80
1 ek zabpehely
3 dkg margarin
3 dl tej
2 kk só
2kk cukor
sikér, aszkorbinsav
Tojással kentem meg a tetejét.
 

 

 

 

Joghurttorta:

1liter natur joghurt
6 ek cukor
2 ek zselatin
3 dl tej
2 tejszínhabpor
babapiskóta
gyümölcs

A joghurtot a cukorral és a zselatinnal elkeverem, és felmelegítem. A tejet és a tejszínhabport felverem, és a két masszát összekeverem. Ne legyen meleg a zselatinos, mert akkor összeesik a hab. Tortaformát babapiskótával kibélelek, ráöntöm a massza felét, néhány percig várok, aztán gyümölccsel megszórom. Ezután a massza másik felét is ráöntöm, és három órára hűtőbe teszem. Ezután díszítem. Nagyon finom, nem édes, és nagyon hamar megvan. Ugyanilyen hamar képes elfogyni is.

 

 

 

 


Második kovászos kenyér

45 dkg BL80
14 dkg kovász
1 dl kaukázusi kefír
1,3 dl víz
2 ek floriol étolaj
2 kk só, cukor
aszkorbinsav
1 kk sikér
1 ek burgonyapehely
 

  

 

 

 

Aranygaluska vanília öntettel

0,5 kg finomliszt + 2 kanál dagasztás közben
3 dl tej
6 dkg olvasztott vaj
2 ek porcukor
1 tk kristálycukor
1 kk só
aszkorbinsav
2 dkg élesztő
cukrozott darált dió

A dió kivételével összedagasztom a hozzávalókat, az élesztőt felfuttatom. Kiveszem a gépből és jó bő órát kelesztem.
Ezután az első képen látható, hogy olajba mártott kanállal kiszaggatom, és beleforgatom a dióba, majd szépen egymás mellé teszem olajozott tepsiben. Mikor az összes tészta elfogyott, még fél órát kelesztem, és forró sütőben megsütöm.

  

  

 

 

 

Kalács

75 dkg liszt
4 tojás
2,5 dl tej
10 dkg margarin
3 dkg élesztő
10 dkg porcukor (én 12 dkg kristályból csináltam)
pici só

dagasztás után két órát kelesztettem, mert a tej miatt nehezebben kel, aztán formáztam, és még egy bő órát kelesztettem. A második kelesztés alatt háromszor tejes tojással megkentem, és nagyon kicsi lángon kell sütni, én az elején nem így tettem, ezért égett meg a teteje.
Tuti kell neki 45 perc sülés.

A reci Keresztapámtól való, Ő pék, mindig Ő sütötte a legfinomabbakat húsvétkor.
 

  

 

 

 

Sziszi-süti


Két lapot sütök a Cappucíner süti recije alapján:
6 tojássárgáját 6 ek cukorral kikeverek, 1 dl olajat, 6 ek lisztet, fél csomag sütőport, 2 ek kakaót, és a 6 tojás felvert habját belekeverem, és megsütöm.

Gesztenyekrémet készítek:
25 dkg gesztenyemasszát 15 dkg margarinnal kikeverek, 1 ek kakaóport, 10 dkg porcukrot, 2 ek rumot, csipetnyi sót, és fél deci tejet keverek bele.

A krém felét az egyik lapra kenem, rá magozott cseresznyét, vagy meggyet szórok, rákenem a krém másik felét, erre a második lap jön. A tetejére meggylekvárt kenek nagyon vékonyan, majd a csoki mázat öntöm rá.

Máz: 10 dkg margarint felolvasztani, levéve 3 evőkanál kakaóval elkeverni + 1 kanál olajat belekeverni!

 

  

 

 

 

Túrós batyu:

1/2 kg liszt
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 tk cukor
2 tojássárgája
kis só
10 dkg porcukor
6 dkg olvasztott vaj

Ebből tésztaprogin dagasztottam, majd kelesztettem a tésztát, és átgyúrás, kinyújtás után felvágtam nyolc egyenlő részre, megtöltöttem túrótöltelékkel, kicsit még kelesztettem, lekentem tojássárgájával, és megsütöttem.

Túrótöltelék:
1/2 kg túró
2 tojássárgája, és felvert habja
kb. 15 dkg cukor
vaníliás cukor, citromhéja, mazsola ízlés szerint
csipetnyi só

 

 

 

 

Legfinomabb Graham-kenyerem:

30 dkg Grahamliszt
10 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
3 dl víz
2kk só, cukor
kicsi lötyi ecet (mert nem volt itthon aszkorbinsav
1 tk sikér
5 dkg vaj
2,4 dkg élesztő

Miután megsütöttem, vízzel lekentem, így csuda ropogós lett a héja.
 

  

 

 

 

Francia rozsos kenyér:

rozskovászból készült. Előző este :
1 dl langyos víz
1kk méz
0,7 dkg élesztő
Összekevertem, tíz percig hagytam állni, majd 6 dkg rozslisztet, és 7 dkg finomlisztet kevertem hozzá. Fél napot pihent a konyhában, lezárva.

2,5 dl víz
20 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
0,7 dkg élesztő
1 tk sikér
1,5 kk só
és a kovász

Tésztaprogin dagasztottam, majd kikapcsoltam a gépet, és hagytam megkelni. Kivettem, átgyúrtam, formáztam, még kelesztettem negyven percet, majd forró sütőbe tettem be, 10 perc múlva lejjebb vettem az erősséget, és összesen így 55 percig sütöttem. Pirosabbra szerettem volna, de ha új sütőt veszek valaha, majd pontosan tudni fogom, hogy hány fokon sütök épp.

Ezt is lekentem közvetlenül sütés után vízzel.
 

 

 

 

Sziszi rozskenyere:

150g rozsliszt
1 ek tk tönkölyliszt
+ annyi BL80, vagy finomliszt, hogy 600g legyen
3 dl víz+2 ek, ha szükséges
2 ek olaj
2 km só, cukor
1mk őrölt kömény
1 csipet bors
2,5 deka élesztő (friss)
sikér, aszkorbinsav

10 percig sütöttem 220 fok körül, aztán 50 percig 170 fokon. Vízzel sütés után azonnal megkentem, és a sütőben végig volt egy kis víz tálkában.

Sokáig eláll, nagyon puha, és nem morzsolódik.

 

  

 

 

 

Graham zsömle

150g grahamliszt
3 ek krumplipehely
+annyi BL80 (vagy finomliszt), hogy 600g legyen
3 dl langyos víz+1 ek
2 ek olaj
2,5 dkg élesztő
2 km só
1 km cukor
aszkorbinsav
0,5 tk sikér

Dagasztás-kelesztés után nyolc részre osztottam, formáztam, kelesztettem még 30 percet.

 

 

Majd sütöttem 30 percet: 5 perc 220 fokon, 25 180-on, és vízzel lekentem. Habkönnyű, ropogós héjú zsömi lett, és mind el is fogyott.
 

 

 

 

 

Vissza

 

 

 

 

II. Pilcher konyhája

 

 

Ananászos pulykamell gombával Pilcher módra

Vajon megpárolom a pulykamelleket, sózom, borsozom, pici tárkonyt is teszek bele és zsírjára pirítom. Hozzáadom az ananászt, azzal is pirítom, majd a gombát, és készre párolom. Mikor a levét elfőtte, citromlével megcsepegtetem, egy kanál liszttel megszórom, és kicsi ananász lével felöntöm, majd tejszínnel sűrítem. A végén szórtam rá metélő hagymát, frisset, a desing miatt, de nagyon isteni aromát adott neki.

 

 

 

 

Sertésborda Gellért módra:

Hozzávalók:
60 dkg karaj, 8 dkg liszt, 5 dkg vaj, fél fej vöröshagyma, 10-10 dkg gomba, zöldborsó és gépsonka, 1 csokor petrezselyem, 1 dl tejszín, t tojássárgája, 8 dkg reszelt sajt, bors, só olaj.

A karajból 8 egyforma szeletet vágunk, sózzuk és lisztbe forgatva forró olajban sütjük. Vajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a felkockázott gépsonkát, és az anyagokat megpirítjuk. Beletesszük a főtt zöldborsót, és a vágott petrezselymet. Sóval borssal fűszerezzük, liszttel megszórjuk, és annyi tejszínt öntünk rá, hogy kenhető legyen. Belekeverjük a tojássárgáját. Majd a megsütött hússzeletekre halmozzuk. Megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben megpirítjuk.

Ez a hivatalos reci, és annyit változtattam rajta, hogy a húst az elején borsozom is, és a muttyba worchestershire szószt is teszek. A sajtot pedig füstölt sajtra cseréltem, mert úgy még finomabb. A férjem úgy szereti, hogy csak rá van olvasztva a sajt, így én nem pirítom.
 

  

  

 

 

 

Francia sajtleves fokhagymás pirítóssal

 

Kb. négy dkg vajat habzásig hevítünk, és hozzákeverünk kb. két kanál lisztet, majd habverővel állandóan keverhetve hozzáöntünk kb. másfél liter húslevest. Amikor felforr, beleöntjük az 1 deci száraz fehérbort, zúzott fokhagymával, fehérborssal, és szerecsendióval ízesítjük, majd bő 10 deka reszelt sajtot keverünk bele. A levest addig forraljuk, míg a sajt megolvad. Tűzről levéve belekeverünk 1 tojássárgájával elkevert 2 dl tejfölt.
Forrón kell tálalni, és fokhagymás pirítóssal, meg kockára vágott sajttal isteni.

 

 

 

 

Pulykamell Stroganoff-módra:

1 fej vöröshagymát finomra vágok, vajban kissé megpirítok, majd hozzáadom a ceruza vastagságúra vágott 60 dekányi pulykamellet. Erős tűzön állandóan kevergetve megpirítom, sóval, fehér borssal ízesítem. Hozzáteszek 40 dekányi felszeletelt gombát, és 10 dekányi ecetes uborkát, amit szintén felszeletelek, általában csíkokra. Addig párolom, míg a levét elfövi. Kicsi liszttel megszórom, 1,5 dl száraz fehérborral felöntöm, és amikor felforrt, belekeverem a tejszínt. (kb. 2 dl). Mustárral, Worchester-szósszal fűszerezem, összeforralom, és vágott petrezselyemmel összeforgatom.

 

 

 

 

Paradicsomos sajtöntetes hús /Maresz receptje alapján

60 dkg pulykamell volt itthon, ezt fölszeltem, ahogy adta magát. Aztán sóztam, borsoztam,
és vajon átsütöttem. Beletettem a jénaiba, rákarikáztam a paradicsomot, és ráöntöttem Knorr
sajtszószt.
Ezután betettem a sütőbe egy negyedórára.
Nagyon ízlett mindenkinek!

 

 

 

 

Sonkás tészta /Alíztól

Kb 5 dkg vajon négy evőkanál liszttel és 4 dl tejjel besamelt főzök. Miután kihűlt,1 pohár tejfelt, reszelt sajtot(8dkg), és kockára vágott füstölt, főtt tarját (30 dkg) keverek bele. Sózom, borsozom, és egy tojással kikeverem.

Előzőleg kifőtt penne tésztával, most szarvacskával kevertem, a penne szerintem jobb volt. Hagytam kb. 3 kanálnyi mártást, amit a már jénaiba átöntött tésztára öntöttem, hogy ne száradjon ki a teteje, és betettem forró sütőbe. 15 perc múlva, mikor pirulni kezdett, sajtot szórtam rá, és ráolvasztottam.
Most kevesebb sajttal csináltam, mert nem akartam túlzásba vinni. Nagyon finom lett.

 

 

 

 

Sajtos csirkemell rakottasan

Két szép csirkemell filéből vékony szeleteket vágsz, ha kell, kicsit megkloffolod. Sózod, és fokhagymás tejben legalább három órán át áztatod.
Ezután lisztbe, tojásba, és reszelt sajtba forgatod, majd kivajazott tűzállótálba teszed.
Három sor legyen, és minden sor ki legyen töltve, akkor lesz szép réteges. Tejföllel megöntözöd bőven, reszelt vajdarabkát teszel a tetejére, és megsütöd,. Hamar készen van, és nagyon fini, ha füstölt sajttal csinálod még jobb.
Csináltam már úgy is, hogy meghintettem a sorokat sajttal, de nem az igazi, bele kell forgatni a húst, valahogy úgy finomabb.
Melegen tálalom, de hidegtálnak is kitűnő, akkor vékony szeletekre kell vágni, és salival tálalni.

 

  

 

 

 

Sertésborda hentes módra:

A besózott, borsozott bordaszeleteket kisütjük. Kolozsvári szalonnát csíkokra vágjuk, és félig kisütjük, hozzátesszük a metéltre vágott sonkát, és az ecetes uborkát. Erős tűzön átforgatjuk. Sózzuk, borsozzuk, és petrezselyemmel ízesítjük. Rákanalazzuk a húsra, és készre pároljuk.

 

 

 

 

Tárkonyos csirkeragu leves:

Vajban megfuttattam a csirkehusit, majd a zöldséget (sárgarépa borsó, kicsi karalábé), és a gombát, felengedtem vízzel, sóztam, borsoztam, és megszórtam tárkonnyal. Én teszek bele nokedlit is, de elhagyható.
Mikor kész, tejszínes habarással sűrítem. Lehet úgy is, hogy mielőtt felengeded vízzel, megszórod liszttel, és a végén, mikor leveszed a tűzről, tojássárgájával elkevert tejszínt adsz hozzá. Mindig teszek a végén is tárkonyt.

 

 

 

 

Őszibarackos pulykamell:

Egy szép szelet pulykamell filét felszeletelsz, enyhén kiveregetheted, picit sózod, és megszórod őrölt borssal.
Vajat hevítesz, majd kis állás után a lisztbe forgatott hússzeleteket átsütöd. A visszamaradt vajba beleöntöd az apróra szeletelt őszibarackot, (1 konzerv elég), és a levét. Felforralod, sózod, borsozod ízlés szerint, én egy teáskanál cukrot még tettem bele, majd liszttel elkevert tejszínnel ( én házi) besűríted. Ekkor még frissen őrölt borsot raktam rá. Ezzel megöntözöd a húst, és kész.( én egy picike fehérbort öntöttem a levéhez, de az el is hagyható.
Nagyon gyors, és nekünk nagyon ízlik.

 

  

 

 

 

Kínai ananászos csirkemell     /Latsia receptje - ahogy én csináltam:

3 csirkemell filét csíkokra vágtam, lisztbe forgattam, és olajon hirtelen kisütöttem. Sóztam, kicsit borsoztam, hozzáadtam 1 ananászkonzerv levét,2 ek citromlét, 2 dl száraz fehérbort, egy húsleveskockát, kevés Worcester-szószt, és egy tk cukrot.
Fedő alatt lassú tűzön kb.15 percig pároltam.
A lecsorgatott ananászt egy serpenyőben erős tűzön megpirítottam, 1 kk cukorral, és 2 kk citromlével. Hozzáöntöttem a húshoz, és így összefőztem lassú tűzön, 5 perc alatt.

Latsiától eltértem annyiban, hogy borsot is használtam, és az én ízlésem úgy diktálta, hogy tegyek egy tk cukrot a szószhoz. Én valódi citromlevet használtam, mert a reci nem írta milyet kell, és én csak ilyet tartok itthon.

 

 

 

 

Provance-i csirke

 
A csirkecombokat sóztam, borsoztam, és olajban szép pirosra sütöttem. Egy nagy hagymát csíkokra vágtam, és megpirítottam olajban. Tettem hozzá két evőkanál paradicsompürét, 2,5dl száraz fehérbort, és 4 dl vizet. Sóztam, borsoztam, tettem bele fokhagyma granulátumot, még egy kicsi citromlevet is csepegtettem bele, mert a bor nem volt elég karakteres, és pár percig főztem. Ráöntöttem a csirkére, és megszórtam provance-i fűszerkeverékkel. Lefedtem, és bő fél órát pároltam.

Legközelebb elfelejtem ezt a granulátumot, mert egyáltalán nem érződött a szószon, és valódi fokhagymát teszek bele

Csak a köret nem illett annyira hozzá így megspékelve, de sebaj, csak a fiúk megegyék! Azt mondták, hogy zöld, és sárga legyen a rizsben. Lett.

 

 

 

 

Tárkonyos tavaszileves

1 ek olívaolaj
kis fej vöröshagyma
négy kisebb sárgarépa
15 dkg gomba
15 dkg mirelit zöldborsó és zöldbab
1 kanál liszt
1 dl tejszín
só, bors, tárkony, pár csepp tárkonyecet, 1 babérlevél

A hagymát az olívaolajon megpárolom, rádobom a gombát, és a sárgarépát, és összepárolom néhány percig. Ezután a zöldbab és a borsó kerül bele, sózom, borsozom, tárkonyt és babérlevelet adok hozzá, és így párolom még tovább. Aztán a liszttel megszórom, és felengedem vízzel. Mikor készre főtt, a tejszínnel krémesítem, és még egyszer fűszerezem, sóval, borssal és tárkonnyal, tárkonyecettel.

Most tettem bele még nokedlit is, a fiaim imádják, de eredendően nem kell bele.

 

 

 

 

Töltött csirkecomb:

A tölteléke klasszikus:

combonként 1 főtt tojás
4 combra egy nyers tojás
tejbe áztatott szikkadt zsemle, vagy kenyér só, bors, sok petrezselyemzöld
kis zsír
 

 

 

 

Juhtúrós sztrapacska: /Fruzsika után szabadon/

Hozzávalók:
6 közepes nagyságú krumpli
kicsi só
30 deka liszt
25 deka erdélyi szalonna
25 deka juhtúró

Van egy sose használt konyhai robotgépem, amit bevetettem végre krumplireszelésre. Ezzel egy perc alatt lereszeltem a krumplit, és kicsi sóval, meg a liszttel bekevertem. Sós vízbe szaggattam, és kifőztem a nokedliket, amik olyan furán néznek ki a krumpli miatt, de nem baj. Nagyobbacskákat szaggattam, és tovább főztem, mint a normál nokedlit. Előtte a szalonnát kockára vágtam, és jól kisütöttem a zsírját, aminek a felét a jénaiba öntöttem, a felét meghagytam. A jénaiba szedtem ki a lecsepegtetett nokedliket, rá a zsírra. Ezután a maradék zsírban felforrósítottam a juhtúrót, két kanál tejföllel, és a nokedlikre öntöttem, majd rászórtam a szalonnadarabokat.
Így tettem be a sütőbe 20 percre.

Mikor másodszor készítettem, össze is kevertem a túrós masszát a nokedlivel, hogy jól
átjárja mindenütt.

 

 

Mindenkinek ajánlom, aki nagyon finomat akar, de nem fogyózik.
 

 

 

   Lap teteje

Vissza a nevekhez

 

 


Vissza a receptekhez

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker