Mckoy

 

 

 

      I.Kenyerek és egyéb sütemények:

    II.Mckoy konyhája:

 

 

     I.Kenyerek és egyéb sütemények:

 

 Banános diós muffin vagy kenyér

 Briós

 Bukta

 Búzacsirás kenyér/ panasonic kenyérsütőben

 CSODA KIFLI

 Fehérkenyér/ panasonic gépben/

 Fonott Kalács Diósan

 Graham-kifli

 Hárommagos kenyér/ Mckoy

 Hárommagos zsömle

 Kakaós kalács

 Kenyérke szezámmagos kenyere

 Lengyel rozskenyér

 Magkeverékes gyorskenyér

 Püspökkenyér kuglóf formában :)

 Rusztikus burgonyás kenyér

 Sajtos kenyér/ panasonic kenyérsütőben

 Svájci Fonat /gazdagon/

 Szezámmagos kiflik

 Teljeskiőrlésű Tökmagos /nethaus gépben/

 Vikica kislányom első gépi kenyere

 

 

 

 

    II. Mckoy konyhája

 

 Francia hagymakrém leves

 Illatos csirkemellfalatok, szezámmagos chilis öntettel, fokhagymás burgonyával

 Káposzta rakottas török módra

 Káposztás sztrapacska

 Muszaka

  Narancsos rizs

 Orosz hússaláta

 Szőlős csirkecombok

 Túrógombóc tejbegrízzel

 

 

 

 

Kakaós kalács /BUZABLANS receptje /panasonic gépben/

 

A felsorolás sorrendjébe az üstbe rakni:
1, 25 TK Francia élesztő /vagy egynegyed friss élesztő
50 dkg finomliszt
6 EK cukor + 1 cs. vaníliás cukor
1 TK só
3 dk vaj
1 tojás
6 dkg sűrű tejföl (pl. parmalat)
A tojást és a tejfölt a mérőpohárba teszem és annyi tejjel öntöm fel, hogy az egész együtt 3, 5 dl legyen.  
1 EK kakaó picike vízzel összekeverni, hogy ne legyen kakaóporos minden...

Sütés:
normál program- Világos szín.

Kakaó hozzáadása:
Ha a dagasztás 3:30-kor indul - akkor 2:59:30-kor
Ha a dagasztás 3:00-kor indul - akkor 2:38:30-kor

Bőven elég fél perc a kakaó bekeverésére.

/Ez csak a pana-gépnél van igy.

M
indenki ismeri már a gépét, a dagasztás utolsó percében kell bekeverni a kakaót, egyébként nem lesz csíkos/.

Egy kicsit meg lehet vágni a tészta tetejét, óvatosan, és oda csurgatni a vízzel összekevert kakaóport.

Nagyon gusztusos finom kalács a végeredmény.

Fahéjjal is működik.
Mazsolát és citrom vagy narancshéjat is lehet hozzáadni.
ilyen lett:

 

 

 

 

Fehérkenyér/ panasonic gépben/

1tk francia élesztő púpozottan, vagy 1/4 friss élesztő
50 dkg liszt/35g dkg BL 55+15 dkg BL 80,de csak finomlisztből is jó/
1,5 Tk só
1EK cukor
2,5 dkg rama
3,5 dl csapvíz/hidegen
normál program közepes szín

 

  

 

Nem gondoltam hogy ilyen jó kenyér lesz belőle:
-
mert semmi sikér aszkorbin stb.. mégis szuper lett. Gondolom ez a GÉP érdeme! Szerintem más gépekbe sok a 3,5 dl folyadék, de a panában muszáj, sokkal lágyabb a megdagasztott tészta, mint a Nethaus gépemben volt.

 

 

 

Szezámmagos kiflik/A recept Sthal Judit/BÉKÍTŐ KIFLIK

 

Hozzávalók:

2,5 deci tej
12 deka puha vaj
1 csomag szárított élesztő
10 deka cukor
62,5 deka liszt
2 nagy tojás
1 kávéskanálnyi só
vanília

Elkészítés:

Mérsékelt lángon felmelegítem a tejet. Beleöntöm egy nagy tálba vagy a robotgép edényébe, és hozzáadom a vajat. Addig keverem vagy turmixolom, amíg a vaj szét nem olvad. Ekkor félreteszem a keveréket, hogy langyosra hűljön.
Az élesztőt és a cukrot a langyos, vajas tejbe szórom. Hozzáadok 6 evőkanál lisztet, és fakanállal egyenletesen elkavarom, Ezután egyenként beleütöm a tojásokat, és mindegyiket jól eldolgozom. Végül hozzáteszem a sót és még 6 evőkanál lisztet, aztán energikus mozdulatokkal addig gyúrom a tésztát, amíg rugalmas és sima nem lesz. Ez kézzel legalább 6 percig tart; közepes sebességre kapcsolt dagasztókaros robotgéppel pedig 3 percig.
Miután az előgyúrással megvagyok, hozzáadom a tésztához a maradék lisztet, és addig gyúrom tovább, illetve dolgoztatom a robotgépet, amíg a tészta kissé szilárdabb nem lesz, de még mindig nagyon lágy és sima marad. Ekkor enyhén lisztezett felületre borítom, és kb. 3 perc alatt fényesre dagasztom.
A tésztát egy tálba teszem, leterítem konyharuhával, és meleg helyen kb. 2 óra alatt a kétszeresére kelesztem.
Enyhén belisztezek 2 sütőlemezt vagy 2 nagy tepsit.
A tésztát kiborítom egy jól meglisztezett felületre, két cipóra osztom, és mindkettőt 1 cm vékony, 40 cm átmérőjű körlappá nyújtom. A körlapokat negyedekre vágom, majd minden negyedet további 4-4 keskeny cikkre.
A cikkeket a széles végüktől indítva feltekerem kifli formájúra. A kifliket ezután a lisztezett sütőlemezre helyezem 5 cm távolságra egymástól úgy, hogy a hegyes, kis tésztavégek alulra kerüljenek. Letakarom egy konyharuhával, és meleg helyen a duplájukra kelesztem őket.
Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a középső rácson 10-12 perc alatt aranyszínűre sütöm a kifliket.
32 kifli lesz belőle

 

170 fok + légkeverés, 12 p
vékonyra nyújtani
csokikocka vagy nutella mehet bele


vagy kolbászkarika is, én azzal is kipróbáltam, íme:

 

  

  

 

 

 

Vikica kislányom első gépi kenyere

1/4 friss élesztő
25 dkg Bl 80 kenyérliszt
25 dkg Bl 55 finomliszt
kismérő sikér
egy késhegynyi aszkorbinsav
2 dkg vaj
1 pohár joghurt+víz hogy 3,5 dl legyen

normál program közepes szín

Íme az eredmény:

 

  

 

 

 

Rusztikus burgonyás kenyér

80 dkg-os krumplis kenyér: (E.Margit rusztikus krumplis kenyerének a kenyérsütő gépre, Garamica által átalakított változata)

Hozzávalók:

35 gr burgonyapehely annyi vízzel felengedve, hogy az egész 350 ml legyen,
/ nekem ez nem volt elég+50ml víz kellett még hozzá/
2 dkg margarin
35 dkg BL 80-as kenyérliszt
18 dkg BL 55-ös finomliszt
1 kismérő só
1 kismérő cukor
1 kismérő sikér
1/2 kismérő aszkorbinsav
1/3-ad friss élesztő.

gyorsprogram 1ó .55 perc
ilyen lett: szép magas és finom!

 

  

 

 

 

Banános diós muffin vagy kenyér  (Viszi Zsuzsa NLC receptje)

 

12 db lesz belőle vagy 1 kenyér

 

2 mérőpohár finomliszt
1 1/2 kismérő szódabikarbóna
1/2 kismérő só (én kevesebbet szoktam)
4 nagyobb jó érett barnapöttyös banán
1 mérőpohár barnacukor (ne legyen csomós)
3/4 mérőpohár vagy 17 dkg sótlan vaj! olvasztva
2 tojás
1 zacsi vaníliás cukor
1/2 mérőpohár dió összevágva (én többet szoktam)

Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sót és a szódabikarbónát; tedd félre. Két banánt vágjál össze apróra (én 2 szer vágom hosszába -4 negyed hosszú csík lesz- és úgy szeletelem kb. két milliméteresre); tedd félre. Egy nagy tálban egy kézi mixerrel (tésztakeverő fejjel) felverjük a maradék banánokat, a vaníliát és alaposan keverd össze. A tál szélét néha le kell kaparni egy spatulával. Keverd bele a liszt keveréket a géppel. Majd a spatulával vagy egy fakanállal a diót és az összevágott banánt is.
Ha muffin sütőt használsz:
Vajazz ki 12 db kb. 6 cm átmérőjű muffin formát, és töltsd meg a formákat kb. félig a tészta keverékkel. Ütögesd a formákat egy kicsit a pulthoz hogy a levegőbuborékok feljöjjenek. Majd 190 fokos előmelegített sütőben sütjük 18-20 percig vagy tűpróbáig. (Ha egy fogpiszkálót beleszúrsz tisztán jön ki.) Hagyd néhány percet hűlni mielőtt kifordítod őket a formából.

Ha kenyérformát használsz:
Nekem egy PIREX üveg formám van ami 14x23 cm alapterületű és kb. 8 cm magas, de pl. a hasonló méretű fém/teflonos tepsi is jó. Ezeket jól ki kell vajazni és lisztezni sütés előtt!!! Szóval a tésztát töltsd a formába és ütögesd oda a pulthoz. Majd előmelegített 175 fokos sütőben kb. 1 óra 25 percet sül, vagy tűpróbáig. 1 óra után kezd el tesztelni kb. 5 percenként. Ha jó akkor egyből ki kell venni különben kiszárad.

 

Ez egy nagyon egyszerű és finom recept a barnuló banánok felhasználására. Ha pl. nem akarok ilyet sütni de van barnuló banánom itthon, akkor a banánokat megpucolva lefagyasztom, és amikor kell akkor felhasználom (pár perc mire kiolvadnak). Akár egy hétig is zacskóban tárolva eláll a pulton. Vajjal a legfinomabb. Itt a kép is hozzá ez szilikonformában készült

 

  

 

 

 

 

Kenyérke szezámmagos kenyere

Kedvenc kenyerem!!

1 1/2 mérőpohár teljes kiőrlésű rozsliszt
1 mérőpohár graham liszt
1 mérőpohár BL 80-as kenyérliszt
1dkg élesztő
1 mérőkanál sikér/mivel a rozslisztben nincs, vagy csak kevés van
4 evőkanál szezámmag megpirítva/Már az elején beleteszem
1 nagymérő só
2 pohár kefir vagy joghurt/3.5dl/
2 evőkanál házi rozskovász/esetleg elhagyható ,de így finomabb lesz!!
1 evőkanál olaj/ vagy margarin /kb. 2 dkg

 

Teljes kiőrlésű programon sütöm, és egy laposka kenyér lesz belőle ,nem kell megijedni! ronda de finom!! Konyharuhába tekerem egy éjszakára, és másnap vékony szeleteket vágok belőle.
Lefagyasztom, szeletenként a reggeli kávém mellé pirítósként nagyszerű!

 

 

 

 

 

Teljeskiőrlésű Tökmagos /nethaus gépben/

30 dkg tejes kiőrlésű tönköly búzaliszt
20 dkg finomliszt
1EK tökmag
1 EK napraforgó
/ megpirítom, sípszónál beleszórom,
a panában pedig a magadagolóba teszem/
5 dkg falusi kenyér fűszerkeverék/kihagyható, de finomabb így/
1 kismérő só
1 kismérő cukor
2 EK olívaolaj
1 doboz/175 ml /kefir
150 ml víz
1/4 friss élesztő

 

  

 

 

 

Lengyel rozskenyér mely tökéletes kísérője hideg húsoknak és halaknak

 

225 gr rozsliszt
225 gr kenyérliszt
1 nagymérő sikért
2 kismérő köménymag
2 kk só
2 dkg friss élesztő
2 EK házi kovász
140ml langyos tej
1 kk méz
140 ml langyos víz

Mivel a rozslisztben kevés a sikér ne számítsunk magas kenyérre. Finom, karakteres ízű, és főleg pirítva kiváló. Sütés után csomagoljuk  konyharuhába, és másnap vékonyra tudjuk szeletelni. Mivel nálunk csak én  szeretem az ilyen kenyereket, szeletelve fagyasztom le.

 

 

 

 

Sajtos kenyér/ panasonic kenyérsütőben

gyorsprogram/1.55 perc/
nagyon szép magas kenyér sült belőle!

1/3 friss élesztő
45 dkg finomliszt
5 dkg falusi kenyér fűszerkeverék
2 nagymérő italomix /kenyérvarázsos/
1 kismérő só
1kismérő cukor
1 nagymérő sikér
1 késhegynyi aszkorbinsav
150ml tej
200ml víz
2 evőkanál olívaolaj

A
mikor 36 percen áll az idő kb. 5dkg füstölt karaván sajt reszelve a tetejére. Naggyon-nagyon finom lett ajánlom kipróbálásra!!

 

     

 

 

 

Búzacsirás kenyér/ panasonic kenyérsütőben

 

gyorsprogram/1.55 perc/

 

1/3 friss élesztő
45 dkg finomliszt
5 dkg falusi kenyér fűszerkeverék
2 nagymérő italomix /kenyérvarázsos/
1 kismérő só
1kismérő cukor
1 nagymérő sikér
3.5dl víz
1 nagymérő búzacsira
2 dkg rama

szép búbos és finom kenyérke lett
íme a fotók

 

  

 

 

 

Magkeverékes gyorskenyér

45 dkg finomliszt
2 nagymérő italomix
1 nagymérő sikér
1 nagymérő kenyérvarázsos magkeverékes sütőkeverék
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
1/3 élesztő
1 pohár kefir+ annyi víz hogy 3,5 dl legyen összesen

gyors program :1.óra55 perc/ panasonicban
közepes méret
sötét szín

 

  

  

 

 

 

Hárommagos zsömle:/P.ZSIZSU RECIJE NYOMÁN KIS VÁLTOZTATÁSSAL

30 dkg rétesliszt
20 dkg BL80 kenyérliszt
5 dkg zabpehely
1 kk sikér
késhegynyi aszkorbinsav
2 dkg élesztő
2 kk cukor
2 kk só
2 italomix burgonyapehely
3 dl tej
5 dkg margarin
1-1 evőkanál szezámmag, lenmag, napraforgó mag
a lekenéshez pici tej

Az élesztőt a langyos tejben egy evőkanál liszttel, pici cukorral felfuttattam.
Majd a magok kivételével (a zabpehely a tésztába került) mindent a gépbe szórtam és elindítottam a gyorsprogit, a gépben hagytam kicsit kelni aztán kikapcsoltam a gépet.
Ezután kivettem a tésztát és kicsit kisodortam, majd 16 egyforma részre vágtam.
Mindegyiket zsömle alakúra formáztam és egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam őket.
Tetejüket tejjel kentem le és mindegyiket megszórtam valamilyen maggal.
Hagytam kelni, amíg a duplája nem lett.
Előmelegített sütőben 170 fokon sütöttem 30 percig.

Nagyon finom belsejű és mutatós péksütemény lett.
Érdemes kipróbálni.
Észrevétel:
legközelebb dupla mennyiségű sóval fogom csinálni, nekünk így kissé sótlan volt!

 

  

  

 

 

 

 

CSODA KIFLI

H
ozzávalók:

50 dkg liszt
20 dkg zsír
egy csipet só
1/2 l tejföl /egy nagy doboz/
4 tojás sárgája

E
zeket beraktam a kenyérsütő gépbe, és elindítottam a dagasztó programot, jól kidolgozta a gép. Azután kivettem a tésztát négy részre osztottam. 30 percig pihentettem. Kinyújtottam és olvasztott zsírral megkentem majd feltekertem, újabb 30 percig pihent.
E
zután jó vékonyra nyújtottam, és megtöltöttem.


T
öltelék:
20 dkg darált dió
16 dkg kristálycukor
4 tojás fehérjét kemény habbá verjük és hozzáadjuk
4 kanál lekvárt hozzákeverünk/én sárgabarackot adtam hozzá

L
égkeveréses sütőben 160 fokon 15 percig sütöttem, még forrón porcukorban megforgattam.

 

  

 

 

 

Fonott Kalács Diósan

2 dl langyos tej
3 púpos evőkanál kristálycukor
1 tojás sárgája
egy csipet só
3 nagymérő étolaj
2 evőkanál kandírozott gyömölcshéj/ narancs, citrom/
1 cs vaníliás cukor
35 dkg finomliszt
1/3 friss élesztő

T
öltelék:

kb.5dkg darált dó
1 evőkanál lekvár
tojás keményre vert habja,
2 evőkanál cukor

A
hozzávalókat a kenyérsütő gép dagasztóprogramján öszekevertem, amikor megkelt 3 részre osztottam, kinyújtottam, diótöltelékkel megkentem feltekertem, megfontam, tojássárgájával lekentem duplájára kelesztettem, újra lekentem tojássárgájával.

Majd 160 fokos hőlégkeveréses sütőben 35 perc alatt megsütöttem.

 

  

  

 

 

 

Svájci Fonat /gazdagon/ Bártfai Laci bácsi könyvéből

Elkészítési idő kb. 90 perc
hozzávalók:

10 dkg vaj, vagy margarin
55 dkg liszt
10 dkg cukor
2 dkg élesztő
2 dl tej
3 egész tojás
fél citrom leve és reszelt héja
csipet só
1 cs mazsola
15 db aszalt szilva
5 dkg kandírozott narancshéj

A tejet forróra melegítettem a mikróban, belekevertem a vajat ,a sót, a cukrot és vártam amíg meghűl egy kicsit.
Fél dl langyos vízben feloldottam az élesztőt, és hozzáöntöttem a a kihűlt tejhez, majd a többi hozzávalóval együtt beletettem a kenyérsütő gépbe, és megdagasztattam a géppel.
Amikor megkelt, kiborítottam, rászórtam az aszalt gyümölcsöket. és átdagasztottam.
Két rudat sodortam, és összecsavartam őket a tetejét megkentem vízzel elkevert tojássárgájával, a sütőben még kb. 10 percig 50 fokon duplájára kelt,
majd 150 fokon 40 perc alatt megsütöttem

és ilyen lett :
óriási nagy, legközelebb két rudat fogok belőle csinálni.
 

  

  

 

 

 

Püspökkenyér kuglóf formában :)

HOZZÁVALÓK:


7 tojás
7 kanál cukor
6 kanál Liszt
15 dkg mazsola /lehet több is/
5 dkg dió /lehet több is/
5 dkg csokoládé /ez is lehet több/
2 citrom reszelt héja

ELKÉSZÍTÉS:

6 tojás sárgáját és 1 egész tojást a cukorral habosra keverünk. Apránként hozzákeverjük a lisztet, az apróra vágott diót,és csokoládét, a rumba áztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat. Végül a hat tojás keményre vert habját zsírozott lisztezet formába öntjük.
Előmelegített sütöbe tesszük, lassú tűznél /180 fok/kb 50 percig sütjük.

Nem kell bele sem sütőpor sem más adalék!
A tetejét 15 perc múlva letakartam hogy NE égjen meg.
Jó Sütögetést!

 

 

 

 

 

Briós (Böbsi receptje) - ahogy én csináltam:

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
2,8 dl tej amelyben felolvasztok 6 dkg Rámát
6 dkg cukor
fél tk só-szűken mérve
2 dkg friss élesztő
1 vaníliás cukor, citrom reszelt héja
1 tojás sárgája

Amikor a tésztát megkelesztette a gép lisztezet nyújtólapon annyi darabra vágd el ahány brióst szeretnél készíteni (én 9 db vágom, szép nagy briósok lesznek). Utána ezeket a tésztadarabkákat a nyújtólapon két tenyérrel rudacskává sodrod (biztos emlékszel még az iskolai gyurmázásra, úgy kell csinálni) kb. 20 cm hosszú legyen, és kötsz egy csomót rá, oly módon, hogy a csomó egyik szára felül egy picit kimagasodjon a tésztából (1cm), a csomó másik szárát pedig behajtod alulra és a sütőlapra helyezed. Hagyod még egy kicsit kelni (15-20 perc) amíg szépen megemelkednek, majd megkened felvert tojással (csak tojás fehérje is jó) és kristálycukorral megszórod a tetejét. Hideg sütőbe (légkeverés 170) téve szép pirosra megsütöd.

 

  

 

 

 

Hárommagos kenyér/ Mckoy

40 dkg fehér tönkölybúza liszt
5 dkg graham búzaliszt
5 dkg teljesk.tönkölyb.liszt
5 dkg teljsek.rozsliszt
1 tk sikér
pici aszkorbin/ késhegynyi/
2 kk só
1kk cukor
2.5 dkg rama
2 dkg friss élesztö
1-1 Ek napraforgó-lenmag-szezámmag/enyhén piritva/
3,5 dl kefir /kaukázusi, de jó sima is/

M
indent betettem a gép dagasztó pogramjára, amikor megkelt, kivettem átgyúrtam, megformáztam, sütőfóliával kibéleltem egy sütőtálat, beletettem ,a vizes tenyérrel "megsimogattam a tetejét, hogy jó nedves legyen, és rásimogattam kb. egy -egy evőkanállal mindhárom magból, amelyek a lenmag kivételével szintén meg voltak pirítva. Jól rányomkodtam, hogy ott is maradjon!!
B
etettem a sütőbe, és még kelt kb. egy fél órát.
A
ztán bekapcsoltam a légkeverést, és 170 fokon, légkeveréses sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöttem.

 

  

 

 

 

Bukta (Böbsi receptje) - ahogy én csináltam:

Hozzávalók:

2,5 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 8 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 5 dkg
vaj vagy margarin, 1 kiskanál só, 2,5 dl langyos tej.

A megkenéshez: 2 dl vaníliás tej.

A gépbe helyezzük a hozzávalókat, dagasztás, kelesztés után, kivesszük kinyújtjuk úgy, hogy 1/2 cm vastag téglalapot kapjunk. Éles késsel téglalapokat vágunk, majd a lapocskákra ráhalmozzuk a töltelékeket, és a tészta két szélét ráhajtjuk, majd összegöngyöljük.
Kizsírozott, lisztezett tepsibe, kelesztjük. Előmelegített sütőben 15-30 percig sütjük.
Mielőtt kész kb:5 perccel előtte vaníliás tejjel átkenjük, és vissza a sütőbe.

 

 

 

 

Graham-kifli /cico/


35 dkg graham vagy durum vagy rozsos liszt
2 teáskanál só
2 evőkanál lenmag
3 evőkanál búzakorpa
2 evőkanál napraforgó vagy egyéb mag
1 egész tojás
0,75 dl olívaolaj
3 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő

Az élesztőt langyos tejben kis mézzel felfuttatjuk. A tojást előre felverjük és a maradék tejhez öntjük. Mindent összekeverünk, átgyúrjuk. Duplájára kelesztjük. Ha megkelt átgyúrjuk és vagy apró zsemléket, cipókat gyúrunk belőle, vagy kifliket csinálunk. A sütő tepsin még kelesztjük egy fél órát. Megkenjük tojással és megszórjuk szezámmaggal, vagy bármivel./ én napraforgót szórtam rá/ .

Előmelegített sütőben légkeveréssel 180 fokon sütjük, 30 percig.

 

  

 

 

 

Túrógombóc tejbegrízzel / Latsia/

kicsit módosítva mckoy módra!:)


Főzz egy jó sűrű tejbegrízt, úgy, hogy keverni még tudjad, de ne legyen lágy. Hagyd teljesen kihűlni, dermedtre. Szórd meg vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal. A túrót keverd hozzá.
Formálj gombócokat és hempergesd meg pirított zsemlemorzsában/tettem bele cukrot+ fahéjat/.
Nagyon finom, másnap is teljesen puhácska, már ha ugye megéli a másnapot!


Hozzávalók:

Tejbegríz: /1/2 l tejet forralj fel és keverj hozzá 5 ek búzadarát /grízt, folyamatosan kevergesd amíg jó sűrű lesz/ kb. 10 perc
25 dkg túró
3 ek kristálycukor/az eredeti reciben ez nincs, de a gyerekek így kérték/
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
pirított zsemlemorzsa/+cukor + fahéj ízlés szerint../

tálalás:

1 pohár tejfölben elkeverünk fahéjat+ cukrot ízlés szerint.
L
ehet hidegen, de egy kicsit megmikrózva is fogyasztani...esetleg gyümölcslekvárral, akkor nem kell a zsemlemorzsába fahéj!

 

  

 

 

 

Narancsos rizs      /macisajt/

Megfőzök 30 dkg rizst 1 liter tejben, 2pupos evőkanál cukorral, és pici sóval.
Kihűtöm a kész tejberizst.

2 nagy narancs levét kipréseltem, és a héjukat is lereszeltem. A narancslébe belekevertem 10 deka cukrot, 2 dl tejszínt+ 1 tojás sárgáját, és egy egész csomag mazsolát, majd a kihűlt rizshez adtam. 3 tojásfehérjét egy csipet sóval keményre vertem, és ezt is a rizshez kevertem. A kibélelt formába öntöttem az egészet, és kb. 50 percig sütöttem 175 fokos sütőben.

Mckoy: az eredeti reciben nincs mazsola, és tojássárgája a rizsben, én tettem bele :)

 

 

 

 

Káposzta rakottas török módra / alchri

4-6 személyre:

1 fej édes káposzta
2 hagyma
6 evőkanál vaj
30 dkg darált hús (én fél kg-t tettem bele)
só, bors
2 teáskanál pirospaprika
2 teáskanál őrölt római kömény
1/4 liter hús vagy zöldséglé( kocka)
3 evőkanál paradicsompüré
10 dkg reszelt sajt
3 tojás
1/4 liter tej

A káposztát ujjnyi vastagságú szeletekre vágtam. A hagymát apró kockákra vágtam. A vajat megmelegítettem és a hagymát megdinszteltem benne, majd rádobtam a darált húst . Kb. 5 percig sütöttem. A káposztát, sót borsot, paprikát, római köményt hozzáadtam. Ráöntöttem a levest, amibe belekevertem előzőleg a paradicsompürét, mindent együtt, kb. 30 percig lefedve főztem.
Közben a sütőt 180 fokra felfűtöttem.
Az egész masszát egy kivajazott tűzálló tálba öntöttem, rászórtam a sajtot, majd leöntöttem a tejes-tojásos lével.
30 percig sütöttem kb. most már fedő nélkül a sütőben.

 

  

 

 

 

Káposztás sztrapacska

1.
Egy közepes fej/kb 1.3 kg/édeskáposztát lereszelünk, besózzuk, kb. 10 percig állni hagyjuk, majd kicsavarjuk, és forró olajon, közepes tűznél megpirítjuk, szórunk rá borsot is.

2.
1.3 kg meghámozott burgonyát lereszelünk, hozzáadunk 1 evőkanál sót, és annyi lisztet adunk hozzá hogy közepes keménységű nokedlitésztát kapjunk.

3.

Forró lobogó sós vízben kiszaggatjuk, mindig csak kis adagokat, amikor kifőtt egy adag, szűrőkanállal kiszedjük, és meleg vízzel leöblítjük, mert a sztrapacskatészta ragacsos.
A
mi már kész, a megpirult káposztára borítjuk.
A
mikor kifőtt az összes sztrapacska, jól összekeverjük, és összepirítjuk.

L
ehet készíteni tehéntúróval, juhtúróval, savanyú -párolt káposztával is, mi mindenhogy szeretjük!

 

  

 

 

 

Muszaka

Hozzávalók:
3 kg lila, kövér padlizsán
1 kg krumpli
30 dkg zsíros reszelt sajt
só, bors, olívaolaj

A darált húshoz:
1 kg darált hús (eredetileg marhahússal készül)
1 doboz (40 dkg) paradicsomkonzerv
2 hagyma
1/2 pohár fehér bor
2 babérlevél
só, bors, olaj
2 tojás
2 leveseskanál reszelt sajt

Besamelhez:
3 kanál liszt
1 l tej
2 tojás sárgája
1 csésze reszelt sajt

Elkészítés:
1. A darálthúst legjobb azelőtt való nap elkészíteni. Olajat hevítünk majd belezúdítjuk a darált húst és gyorsan kevergetjük amíg kifehéredik hogy elkerüljük a kis golyók kialakulását. Ezek után ráöntjük az apróra vágott hagymát és kevergetjük amíg megüvegesedik, megpirul a hagyma is. Az egészre öntjük a paradicsomkonzervet vagy még jobb ha friss, túlérett paradicsomokat mixelünk erre a célra, hozzátesszük a babérlevelet, sót, borsot, bort és addig főzzük lassú tűzön amíg a levét elfövi és már nem folyós. Félrehúzzuk a tűzről és ahogy egy kicsit kihűl, hozzátesszük a tojásokat és a reszelt sajtot.

2. Megmossuk a zöldségeket. Karikára vágjuk a padlizsánt, besózzuk és szűrőben hagyjuk állni egy órácskát. A megpirult szeleteket tegyük konyhai itatóspapírra. A krumplit időközben vágjuk karikákra és süssük ki majd itassuk le a fölösleges olajat.

3. Elkészítjük a besamel mártást. A lisztet kevés olajon vagy margarinon, vajon rózsaszínűre pirítjuk, lehúzzuk a tűzről és gyors, folyamatos kavarás mellett vékony sugárban hozzáöntjük a tejet. Lényeg a gyors keverés és lassú adagolása a tejnek hogy ne csomósodjon be. Felforraljuk, besűrítjük gyors kavarás mellett majd hagyjuk annyira kihűlni, hogy bele tudjuk kavarni a két tojás sárgáját és reszelt sajtot ízlés szerint.

4. Egy tepsibe rétegezzük: krumpli, enyhe sózás, padlizsán, enyhe sózás, darált hús, sajt, krumpli, padlizsán, darált hús és a tetejére a sajtos besamel. Betoljuk a sütőbe és pirosra sütjük.

Megj: Úgy lehet könnyebben emészthetőbbé tenni ezt a "nehéz" ételt hogy a zöldségeket nem olajban sütjük ki hanem grillen, a sütőben.

Akár simán minden nélkül bele lehet őket tenni egy tepsibe (ne fedjék egymást) és így elősütni !!
É
n így csináltam, mert nagyon megszívja magát olajjal a padlizsán.

mckoy: időigényes, és sok türelmet igényel az elkészítése...de megéri:)
 

  

 

 

 

Orosz hússaláta

Hozzávalók (4-6 személyre):
40 dkg sült vagy főtt hús/bármilyen hús jó hozzá, én csirkemellből készítem/
30 dkg főtt burgonya
30 dkg alma /savanykás legyen!/
20 dkg ecetes uborka
3 kemény tojás
tartármártás
főtt, füstölt nyelv/kihagyható/
mustár
citrom
őrölt bors


A húst, a héjában főtt krumplit, a meghámozott uborkát, az almát és a keménytojást is vágd egyenletes csíkokra. Sózd, borsozd, adj hozzá mustárt, citromlevet és keverd össze tartármártással. A tetejére szórj metéltre vágott füstölt nyelvet. Ha kész, 1-2 órányit hűtőben érleld.

E
gyből dupláztam a mennyiséget, és jó sok tartárral öntöm "nyakon" hogy később is jó szaftos
legyen!

 

 

 

 

Illatos csirkemell falatok, szezámmagos chilis öntettel, fokhagymás burgonyával

E
gy nagy csirkemellet/kb. 70-80dkg/ kicsontozunk, és 3-4 cm-es kockákra vágunk majd megforgatjuk a következő sörtésztában:

3 tojás sárgája
20 dkg liszt,
2 dl sör
5 duci gerezd:)
reszelt fokhagyma

E
zt beleteszem a tumixba és összekeverem, majd hozzáadom a felvert tojásfehérjét is .
O
lajban kisütöm a megmártogatott csirkemell falatokat.

Mártás:
3 evőkanál sárgabaracklekvárba egy púpozott evőkanál chilit szórok, kicsi sót, és öntök hozzá kb. 1 dl vizet, hogy folyós legyen, lassú tűzön összeforralom majd beleszórok 3 evőkanál pirított szezámmagot. Ha nem elég csípős, chili mehet még bele..


Fokhagymás burgonya:
A
burgonyát forró olajban kisütöm, amikor félig kész ,egy -egy adagba 2-3 cikk fokhagymát szeletelek ,de nem túl vékonyra, nehogy megégjen. A krumplival együtt kiszedem, és a következő adagnál ugyan így járok el.
P
árolt rizzsel is finom én úgy jobban szeretem!

 

  

 

 

 

Francia hagymakrém leves /mckoy módra/

három Nagy fej vöröshagyma,
2 csomag újhagyma, ha nincs, még egy vöröshagyma
5 cikk fokhagyma
2 dl főzőtejszín,
kevés olaj, vagy vaj
1 liter húsleves, vagy víz+ 2 db húsleveskocka
majoranna
2 db babérlevél

bors
A hagymát megfelezem vékony karikára vágom és az újhagymával. Fokhagymával együtt közepes lángon megpárolom, nem pirítom ,majd amikor majdnem puha, felöntöm egy liter húslevessel, vagy ha nincs, vízzel és húsleveskockát dobok bele. Ízesítem majorannával, borssal, babérlevéllel, és ha kell utánasózom, amikor jó puha már a hagyma, áttöltöm a turmixba, és összeturmixolom, majd az egészet visszaborítom a lábasba és a liszttel összehabart tejszínnel felöntöm. Ha felfőtt már kész is!
/a babérleveleket kiszedem/ ha túl sűrű lenne, ami nem baj.. mehet bele egy kis tej
Tálalás :egy szelet pirítóst a tányér aljára teszek, feldarabolom, rászedem a forró krémlevest, és sajttal megszórom a tetejét.
 

 

 

Szőlős csirkecombok

4 nagyobb csirkecomb
fél deci tejszín /Mckoy 3 dl/
egy dl száraz fehérbor
egy mokkáskanál szárított bazsalikom
egy mokkáskanál szárított kakukkfű,
só-bors
vaj
50 dkg csemege szőlő piros, és fehér.

 

A csirkecombokat gondosan megtisztítjuk, bedörzsöljük a fűszerekkel, és vajon pirosra sütjük, majd felöntjük egy dl száraz fehérborral.
A
szőlő harmadát megfelezzük krumplinyomóval jól összezúzzuk, és a kicsurgatott levét, szintén ráöntjük a csirkecombra. Puhára pároljuk, amikor megpuhult, hozzáöntjük a fél dl tejszint, és összeforraljuk.
Én tettem bele egy evőkanál lisztet és még egy deci bort plusszba.
A
maradék szőlőt vajon kissé átpároljuk.
R
izzsel tálaljuk.
A
tejszínes -boros szaftot ha nem sűrítettük be liszttel / úgy mint én/kis csészében tálaljuk a hús mellé.
jó étvágyat!

 

 

 

 

Lap teteje

 

 

Vissza a nevekhez

 

 

 

Vissza a receptekhez


 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker