Maceszka

 

 

 

Kenyerek és egyéb sütemények

 

 Almás-mazsolás muffin

 A világ leggyorsabb sütije

 Fűszeres kenyér

 Francia bagett változat

 Francia bagett változat2

 Graham kenyér

 Gyümölcsös muffin

 Libatepertős és káposztás pogácsa

 Rozskenyér

 Rozskenyér parasztosan

 Sonkás-olívabogyós kenyér

 Zsemle

 

PÉKECSKÉK

Pékecskéim megtaláltak,
Fruzsi, Margit, Zsizsu.
Szeretettel kézen fogtak,
Vallattak, hogy mizujs ?

Jóravaló fehérnépek.
Sütöttünk szent kenyeret,
Az élettől elégtétel,
Hogy köztük lehetek.

A többi is mind jeles mester,
A fiú pék az unikum.
Poéta is ámult este,
Hogy működött a fórum.

Margit, mint egy kotlós
Szárnyaival átkarol.
Megbecsüllek, oly’ jó
Rágondolni mit alkotol!

Átlebbent ma az éteren,
Szeretet és víg hangulat.
Esdem, örökre szent legyen
Áldott, friss kenyér illata!

2006. január 18.

MACESZKA

 

 

 

 

 

Zsemle

 

 6 db-ot sütöttem, isteni ropogós a héja.

 48 g italomix

 24 g falusi fehérkenyér

 228 g finomliszt

 100 g BL 80

 pici só

 14 g élesztő

 csöpp aszkorbinsav

 élesztőt felfuttattam egy kis meleg vízben és kicsi mézben

 

 Jó keményre dagasztottam és egy órát hagytam kelni.

 Megformáztam és még félórát hagytam kelni.

 200 fokon sütöttem félórát, előtte higított tojás sárgával lekentem és szórtam  rá pici lisztet.

Amikor megsült kivettem rácsra és lemostam egyenként.

 

 

 

 

 

  A világ leggyorsabb sütije

 

  Hozzávalók.:

 

  1 pohár (250 ml) tejszín

  1   "       cukor

  1 cs vanil. cukor

  4 db tojás

   Ezeket összekeverni és a következőket hozzákeverni:

  2 pohár liszt

  1 csipet só

  1 cs. sütőpor

  1 reszelt citromhéj

 Az egész masszát egy kezelt, vagy sütőpapiros tepsire kenni (gáztepsi méret, vagy kicsit kisebb) Előmelegített sütőben sütni.

 Közben 100 gramm vajat felolvasztani és összekeverni

200 gramm mandulaszelettel

1 cs vaníliás cukorral

4 evőkanál tejjel

Ezt a sütire kell kenni és további 10-12 percig sütni.

Nekem tovább kellett, mert valamivel kisebb tepsiben sütöttem, mint a gáztepsim, és emiatt vastagabb, magasabb tésztám lett. Le is kellett takarnom, hogy ne égjen le a mandula. Isteni az ízharmóniája, mindenkinek ajánlom kávé, tea mellé is.

 

 

 

 

 

 Rozskenyér

 

 Hv.: 1 kg rozsliszt RL 180

      40 dkg finomliszt

        4 dkg élesztő

        1 dkg só, őrölt kömény (1 mokkáskanál)

        melegvíz

        1 evőkanál méz

        aszkorbinsav, sikér

        Ebből a mennyiségből kb. 2220 gr kenyér lesz.

 

         1 dl vízzel a mézet és az élesztőt összekeverjük. A liszteket átszitáljuk és rászórjuk a sót. Ha megkelt az élesztő, hozzáöntjük a liszthez és összekeverjük vele, majd meleg vizet adunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát gyúrhassunk . A tésztát konyharuhával betakarjuk, és egy órán át meleg helyen hagyjuk kelni. Ezután a tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, átdagasztjuk. Kiolajozott, lisztezett tepsibe (sütőpapír) rakjuk, és egy órán át pihentetjük. Előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük. Isteni finom ízű kenyeret kapunk.

 

 

 

 

 

Francia bagett változat

300 ml víz

1 ek méz

1 csipet cukor

1 tk só

54 dkg lisztkeverék = 40 deka BL80 + 1 evőkanál tk. búzaliszt + kb.12 dkg finomliszt + 1 mk sikér + 1 késhegynyi    aszkorbinsav

1/3 friss élesztő

2 dkg olvasztott margarin
Jó alaposan megdagasztottam, pihentettem kb 1 órát, átgyúrtam, most 3 részre osztva formáztam és még fél órát kelesztettem. A tetejét most tojásfehérje-tejföl keverékével átkentem, egy szezámmaggal és lenmaggal, kettő sajttal a tetején sült. Hideg sütőbe tettem be, 160 fokos légkeverésesre,  30 perc kellett neki, és kész volt.
A múltkori sütésnél tojássárga-víz keverékkel volt megkenve, és akkor vastagabb volt a héja, de így is ropogott és finom volt. 

Géppel dagasztottam, a többit kézzel csináltam. A három bagett-et 3-3-3 részre osztottam, mint a képen is látható. Így készültek a bucik. A gáztepsiből látható a mérete is. Nagyon szépen sült meg. 

 

  

 

Bagett, graham kenyér és muffin:

 

  

 

  Sonkás-olívabogyós kenyér

 

Fakanál
2004.01.23

Az esti fagyos hidegek másra úgysem jók, irány a meleg szoba, haverok, Activity és ez a finom, omlós kenyér. Ha ma igazán ínyenc falatokra vágysz, próbáld ki receptünket és kápráztasd el barátaidat szakácsművészeteddel!

Hozzávalók:

• 20 dkg nyers sonka (vastag szeletekben)
• 15 dkg olajbogyó (zöld, magozott)
• 25 dkg liszt
• 1 tasak szárított élesztő
• 4 tojás
• 1 dl fehérborecet
• 5 cl vermut (száraz)
• 1,5 dl olaj
• 10 dkg reszelt sajt
• vaj
• őrölt bors
• só

Elkészítése:

A sonka zsíros részeit levágjuk, a sovány részt felkockázzuk. Az olajbogyókat kettévágjuk. A lisztet, az élesztőt, a borsot és sót tálba szitáljuk, középre egy mélyedést készítünk, ebbe ütjük a tojásokat. Fakanállal simára keverjük, majd hozzáadjuk apránként a bort, a vermutot, és az olajat. Fényes, sima masszává keverjük. Ekkor beledolgozzuk az olajbogyókat, a sonkakockákat és a sajtot. A tésztát vajjal kikent, téglalap alakú tortaformába simítjuk, és meleg sütőben készre sütjük (kb. 40-45 perc, akkor jó, ha a késpengét beleszúrjuk, és már nem ragad rá.) Amikor kész, 10 percig a formában hagyjuk, majd grillrácsra borítjuk, és teljesen kihűtjük. Szeletekre vágva tálaljuk.

Variáció:
Az olaszok úgy is készítik, hogy sonka helyett 10 dkg szardellát (ajókát) tesznek bele, olajbogyó helyett pedig aszalt paradicsomot. Télen adhatunk hozzá baconszalonnát, és apróra vágott aszalt szilvát, melyet kevés konyakban megáztatunk.

Íme az enyém:

 

 

 

 

 

 Graham kenyér

 

  1 kg Graham liszt

  30 dkg fehérliszt

  4 dkg élesztő

  10 dkg napraforgó olaj

  kb. 1 mk  őrölt kömény

  2 dkg só

  1,2 l víz

  aszkorbinsav, vagy szódabikarbóna

 

  Én tettem bele aszk.sav-at  + sikért

  fehérlisztnek kenyérlisztet tettem bele.

 

Az élesztőt 2 dl langyos vízben jól feloldjuk, és 10-15 dkg liszttel tejföl sűrűségű kovászt készítünk, majd langyos helyen 35-45 percig kelesztjük. Közben a kétféle lisztet megszitáljuk és az őrölt köményt hozzáadjuk. Amikor a kovász megkelt, a liszthez öntjük, összekeverjük, a langyos sós vizet fokozatosan adagoljuk és elkezdjük a dagasztást. (Én gépben dagasztottam feles adagot)  Közben hozzáöntjük az előre lemért napraforgóolajat és simára dolgozzuk a tésztát. Fontos, hogy  a tészta fakanállal könnyen keverhető legyen. Akkor kapjunk jó kenyeret, ha a tészta jó lágy. Az  így elkészített tésztát 30 percig pihentetjük, majd kivajazott vagy olajozott tepsibe (sütőpapir) rakjuk. 15-20 percig pihentetjük, előmelegített sütőbe helyezzük, közepes erősségen kb. 60 percig sütjük. A sütőben hagyjuk kihűlni, hogy a kenyér teteje puha legyen. (Én lekentem a tetejét tejfölös egész felvert tojással, megszórtam lenmaggal és szezámmaggal. Nem vágtam be. Hideg sütőben kezdtem, max. 20 perc, és utána 40 perc 4-esen sima gázsütőben. Mikor pirulni kezdett letakartam sütőpapírral. Kivettem és nem hagytam benne, kivettem, levizeztem és rácson hűl.) Csodás magas lett.

 

   

 

 

 

Libatepertős és káposztás pogácsa.

 

Libatepertőt ledarálni, ízlés szerint ízesíteni, a káposztát pedig le kell pirítani.

Tészta:

 

50 dkg    finomliszt

17 dkg vaj

1 dl tejfől

3 dkg élesztő

1 dl tejbe, pici cukorba felfuttatni az élesztőt (én mézet tettem bele)

1 csapott evőkanál só

tepertőhöz + borecet, vagy fehérbor

káposztát lepirítani

 

Dagasztani és pihentetni 15 percet.

Kétszer nyújtani és rákennei a tepertőt, vagy káposztát, hajtogatni és pihentetni 15 percet. A végén hagyni kell duplájára kelni a tésztát, kiszaggatni és a tepsiben is kb. 8 -10 percet hagyni pihenni.

 

 

 

 

 

  Almás-mazsolás muffin
 

  Hozzávalók:
  25 dkg liszt
  1 csomag sütőpor
  15 dkg cukor
  2 tojás
  5 dkg vaj
  2 közepes alma
  7 dkg mazsola
  1 kávéskanál fahéj
  1 dl tej
  1 dl joghurt

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük kb. 185 °C-ra. Az almákat kis kockákra vágjuk.
A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és a fahéjjal, és belekeverjük a mazsolát.
A cukrot habosra keverjük a vajjal és a tojássárgájákkal, majd hozzáadjuk a joghurtot.
A lisztes keveréket hozzákeverjük (kisebb adagokban) a vajas masszához a tejjel felváltva, majd hozzákeverjük az almakockákat. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, és a masszába keverjük.
A tésztát a formákba adagoljuk, és kb. 30 percig sütjük.

 

 

 

 

 

Francia bagett változat 2

 

300 ml víz

1 ek méz

1 csipet cukor

1 tk só

54 dkg lisztkeverék = 40 deka BL80 + 1 evőkanál tk. búzaliszt + kb.12 dkg finomliszt + 1 mk sikér + 1 késhegynyi    aszkorbinsav

1/3 friss élesztő

2 dkg olvasztott margarin

Jó alaposan megdagasztottam, pihentettem kb 1 órát, átgyúrtam, most 3 részre osztva formáztam és még fél órát kelesztettem. A tetejét most tojásfehérje-tejföl keverékével átkentem, egy szezámmaggal és lenmaggal, kettő sajttal a tetején sült. Hideg sütőbe tettem be, 160 fokos légkeverésesre,  30 perc kellett neki

 

    

 

 

 

Rozskenyér parasztosan

Hozzávalók:
80 dkg finomliszt
30 dkg barna rozsliszt
4 dkg élesztő
2 dkg só
6 dkg vaj vagy margarin
2-3 evőkanál étolaj
2 teáskanál kenyérfűszer
aszkorbinsav + sikér

2 dl langyos vízben, 10 dkg rozsliszttel az élesztőt elkeverjük. Ezután letakarva, védett, langyos helyen 6-8 órán át kelni hagyjuk. Ha jól megkelt az élesztő akkor, akkor mély tálba öntjük. Hozzáadjuk az átszitált liszteket, a sót, az olvasztott vajat, vagy margarint és az étolajat. Én tettem bele kenyérfűszert is két teáskanállal. Jól összekeverjük, fokozatosan hozzáadjuk a langyos vizet, és keverővilla segítségével összedolgozzuk. A tészta további dagasztását kézzel folytatjuk mindaddig, amíg az sima felületű nem lesz. Ezután 2 órán át kelni hagyjuk meleg helyen, letakarva. (Én gázsütőbe tettem és nagy tálba, mert kikéreckedik különben!) Ez idő letelte után a megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Kettéosztjuk, lazán átgyúrjuk, cipót formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A cipók felületét kevés liszttel megszórjuk, 30-40 percig ismét kelesztjük, majd a megkelt cipók felületét tejfölöd tojással megkenjük. Hideg sütőben sütöttem, maximumra kapcsolva kb.30-40 percig, utána letekertem kis lángra, letakartam sütőpapírral, az egy órás sütésidő végéig. A kenyér felülete szép sárgásbarna lesz és fantasztikus ropogós, tele van durcával.

 

  

 

  

 

 

 

Fűszeres kenyér

50 dkg kenyérliszt (Bl 80)
2 1/2 dkg cukor
2 tojás
5 dkg vaj
2 1/2 élesztő
1 dkg só
kb. 1 1/2 dl tejes víz 1:1 arányban
1/2 mokkáskanál szerecsendió
1/2 mokkáskanál bazsalikom
aszkorbinsav
kis sikér

Az élesztőt langyos, tejes cukros oldatban megkelesztjük. A lisztet nagyobb méretű tálba szitáljuk, és a cukrot, az őrölt szerecsendiót, az őrőlt bazsalikomot, a 2 egész tojást és az olvasztott vajat belekeverjük. Ez után a megkelt élesztővel és a szükséges mennyiségű tejes vízzel közepes keménységű tésztát dagasztunk. Ha kész, konyharuhával letakarjuk, meleg helyre tesszük, 1 órán át kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk, megformázzuk. Lisztezett (vagy sütőpapíros) tepsibe rakjuk és 30 percre langyos helyre tesszük. Ez után megkenjük olajjal, majd előmelegített sütőben 1 órán keresztül lassú tűzön sütjük.

Különleges, kellemes ízű kenyér.
 

  

 

 

 

Gyümölcsös muffin

 

Hozzávalók:


350 g liszt
sütőpor
100 g cukor
100 g olvasztott vaj
140 ml tejföl
2 tojás
1 citrom héja finomra reszelve
egy mandarin
és egy banán felkockázva
6 kanál szénsavas víz

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra, és a muffinsütőt papírral kibéleljük.
Összekeverjük a lisztet, cukrot és sütőport egy nagy tálban, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tejfölt, a tojásokat és a citrom héját, és simára keverjük.
Óvatosan belekeverjük a gyümölcsöket, legvégül a szénsavas vizet.
A tésztát a sütőkbe osztjuk és a tetejére áfonya lekvárt tettem. A poharasba pedig mézes mandulát.
A tetejét megszórjuk egy kevés cukorral, és 25-30 percig sütjük, amíg aranyszínű nem lesz.

Egyébként alapreceptnek tartom, az eredetit friss kajszibarackkal és áfonyával kell készíteni, az van a fotón.

Szerintem ezt a tésztát bármivel lehet variálni, nagyon finom, foszlós.

 

   

 

Lap teteje

 

Vissza a nevekhez

 

 


Vissza a receptekhez

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker