Egytálételek1

Egytálételek2

Egytálételek3

Egytálételek 3

 

 

 

  Almás köleslepény

  Csirkeszelet rizságyon

  Görög paradicsomos hal

  Gyros

  Gyömbéres pulykamell

  Hajdinás-csirkemell rakottas

  Lecsós árpagyöngy

  Pácolt sertés karaj

  Rakott karfiol, árpagyönggyel

  Sajtos spárga  árpagyönggyel (gerslivel), brokkolival

  Szüreti árpagyöngy

  Tepsiben sült chilis penne

  Tepsis zöldbab

  Tortilla

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Almás köleslepény  

 

Hozzávalók:

1 csésze köles ( 2,5 dl)

1 db nagy meghámozott alma

10. dkg zöldbab

1 fej reszelt vöröshagyma

2 db tört fokhagymagerezd

3 db simára felvert tojás

1 evőkanál vaj

só, bors, késhegynyi rozmaring,

Tetejére: 5 dkg reszelt sajt

 

Elkészítése:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A kölest 2-szeres mennyiségű vízben pici só hozzáadásával puhára főzzük. A zöldbabot a vajon megpároljuk. Az almát vékony csíkokra vágjuk, a hagymával, rozmaringgal, fokhagymával, párolt zöldbabbal főtt kölessel, és a tojásokkal elkeverjük. Kissé megsózzuk.

Kivajazunk egy 30 x 22 cm-es tepsit , majd a köleses keveréket belesimítjuk. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.

20 perc alatt aranysárgára megsütjük.

Cikkekre vágva tálaljuk. Köretként húsokhoz, halhoz, vagy rántott sajthoz , illetve gombához ajánljuk.

 

 

 

 

Csirkeszelet rizságyon 

 

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell filé

50 dkg rizs

2 db kaliforniai paprika

20 dkg gomba

4 dl tejföl

0.5 dl olaj

5+5 dkg vaj

5 dkg trappistasajt

1 fej vöröshagyma

só, bors, kakukkfű, tárkony

 

Elkészítése:

A rizst megfőzzük, lecsepegtetjük és egy gáztepsibe terítjük.

A csirkemellet felcsíkozzuk, befűszerezzük, 0,5 dl olajat öntünk rá, félretesszük ebben a pácban legalább fél órára.

A vajon a fűszerezett csirkemellet fehéredésig pirítjuk, majd fedő alatt még 2-3 percig pároljuk. Ha elkészült ráterítjük a főtt rizsre.

A maradék vajon, az összevágott hagymát megpároljuk,rádobjuk a felszeletelt gombát,majd a csíkokra vágott kaliforniai paprikát. Sóval, borssal, kakukkfűvel, tárkonnyal ízesítjük.

Hozzáöntjük a tejfölt,körülbelül 5-6 percig fedő alatt pároljuk, majd a tepsibe ráterítjük a csirkére.

 Reszelt sajttal megszórjuk és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

 

 

 

 

Görög paradicsomos hal  

 

Hozzávalók:

4-5 szelet halfilé

1 fej vöröshagyma

2 nagyobb gerezd fokhagyma

10-12 szem boróka bogyó

1 egész paradicsom

2 dl paradicsomlé

1 csokor friss petrezselyem

1 babérlevél

1 kávéskanál kakukkfű

1 ág friss menta

fél citrom leve

olívaolaj

őrölt bors

 

Elkészítése:

A halakat  vajjal alaposan kikentt tepsibe fektetem egymás mellé, megsózom, megborsozom, ráfacsarom fél citrom levét, majd félreteszem, amíg a szószt elkészítem hozzá.

A szószhoz egy kis olívaolajon megpárolom a karikára vágott vöröshagymát, hozzányomom a fokhagymát, majd a boróka bogyókat. Kicsit pirítom, és ráöntöm a paradicsomlevet. A nagy paradicsomot felkockázom, hogy kisebb darabok legyenek. Hozzáadok egy kis vizet, kb. fél decit, majd a vágott petrezselymet, babérlevelet,kakukkfüvet, és a mentát. Egy kicsit összerottyantom az egészet, amíg épp elkezd összeállni, majd azonnal a halakra öntöm, hogy mindenhova jusson, lefóliázva beteszem a sütőbe.

Körülbelül 35 percig sütöm, 170 fokon előmelegített sütőben.

 

  

 

 

 

Gyros 

 

Hozzávalók:

 

1 kg csirkemell

2 db paradicsom

1 db kígyóuborka

2 közepes lilahagyma

1 teáskanál gyros fűszerkeverék

1 kisebb vöröskáposzta

görögsaláta fűszerkeverék ízlés szerint

1 fej saláta

3 dl tejföl

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

2 dl olívaolaj

12 db tortilla lap

 

Elkészítése:

A húst körülbelül 1 cm széles és 4-6 cm hosszú darabokra felvágjuk, majd a gyros fűszerkeverékkel megszórjuk és kevés olívaolajjal meglocsoljuk. Majd. 1-2 órára hűtőbe tesszük.

Míg a hús érlelődik-pácolódik, addig előkészítjük a zöldségeket. A paradicsomot, uborkát,káposztát és a hagymát vékony karikákra vágjuk.

Elkészítjük a "gyros" szószt, melyhez a tejfölt összekeverjük a tzatziki fűszerkeverékkel, körülbelül 1 teáskanál gyros fűszerkeverékkel. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

A bepácolt húst wok-ban hirtelen pirosra pirítjuk.

 

Egy tortilla lapot tányérra teszünk, megkenjük a szósszal. A tányér egyik szélére rétegenként felhalmozzuk a zöldségeket, középen elhelyezzük a húsdarabokat és köretként mellétesszük a sült burgonyát.

 

 

 

 

Gyömbéres pulykamell 

 

Hozzávalók:

körülbelül. 80 dkg-os pulykamell

 

Páchoz:

3 gerezd fokhagyma zúzva

1 evőkanál őrölt fahéj

4 evőkanál friss reszelt gyömbér

1 dl csirkeleves

1 evőkanál szezámolaj (oliva is jó)

4 evőkanál szójaszósz

 

Elkészítése:

A pác összetevőit összekeverem. Legjobb friss gyömbért használni, melyet megtisztítunk a külső héjától és kis lyukú reszelőn lereszelünk. A pulykamellet megszurkáljuk, beletesszük a pácba, meglocsoljuk, hogy mindenhol érje, lezárt edényben 1 éjszakát hagyjuk állni.

Másnap áttesszük egy tepsibe, baconszeletekkel betakarjuk,ráöntjük a páclevet, sütőben fóliával letakarva 35 percig sütjük 200 fokon. Fontos a fólia, hogy ne száradjon ki! Ezután levesszük a fóliát és légkeveréssel körülbelül 10 percig piritjuk.

Ha megsült felszeleteljük, hidegen vagy melegen tálaljuk.

Ha melegen tálaljuk egy kis tálkába szűrjük le a sütés után megmaradt páclevet, ezzel meglocsolva tálalhatjuk. nagyon finom vele!

Most rizibizivel ettük.

 

  

 

 

 

Tortilla házi készítése:

 

Hozzávalók/ 12 adag:

20 dkg finomliszt

20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

4 evőkanál étolaj

0.5 csomag sütőpor  ( 6 g)

4 dl langyos víz

só ízlés szerint

 

A tortillához összekeverjük a liszteket, a sütőport és az olajat, majd apránként a langyos vizet is beledolgozzuk. Könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk.

Ha összeállt, fél órára letakarva félretesszük pihenni.

Majd a tésztát 12 darabra vágjuk, és mindegyiket gombóccá formáljuk. Majd egyenként kisodorjuk a serpenyő méretére.

Ezután közepes lángon kisütjük olajmentes serpenyőben a tortilla lapok mindkét oldalát.

 Ha kész, tányérra rakjuk, vizes tenyérrel megpaskoljuk, majd alufóliával lefedjük.

A következő elkészült tortillát a másik tetejére tesszük, azt is vizes tenyérrel megpaskoljuk, majd vissza a fólia, és így tovább a többivel. Ettől nem szárad ki, és könnyen hajtogatható lesz.

 

 

 

 

Hajdinás-csirkemell rakottas  

 

 

Hozzávalók:

1 nagyobb fej vöröshagyma

1 nagyobb paradicsom (vagy 1 dl paradicsomlé)

25 dkg főtt, vagy konzerv bab

1 darab alma

15 dkg csirkemell

olívaolaj, borsfű, kakukkfű, 1 teáskanál rozmaring aprítva

5 dkg füstölt sajt

1 bögre ( 2,5 dl) hajdina

 

Elkészítése:

A csirkemellet felcsíkozzuk, befűszerezzük ízlés szerint ( én ropogós csirkemell fűszerrel szórtam be, és meglocsoltam 1 evőkanál olajjal)... Ebbe a pácba kell állnia minimum 1 órát, de jobb, ha előző nap pácoljuk, és hűtőben tartjuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk, aprróra vágjuk. A paradicsomot felszeleteljük, a babot lecsöpögtetjük a levéről. A hajdinát, és akockára vágott almát kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáaöntjük az előzőleg bepácolt csirkemellet. Együtt pirítjuk 3-4 percig, hozzáadjuk a paradicsomot, a babot, sózzuk, fűszerezzük, 2-3 percig még együtt főzzük.

Egy 25x18 cm-es kivajazott tepsibe terítjük a megfőtt hajdinát, ráreszeljük a füstölt sajtot. Erre ráterítjük a húsos babot.

Előmelegített sütőbet, 200 fokon 12 percig sütjük.

 

 

 

 

Lecsós árpagyöngy 

 

Hozzávalók:

10 dkg árpagyöngy

1 közepes fej vöröshagyma

2 evőkanál étolaj

5 dkg kockázott bacon

1 teáskanál fűszerpaprika

1 db paradicsom

1 db kápia paprika

1 gerezd fokhagyma

só ízlés szerint

6 dl zöldségleves alaplé

 

Elkészítése:

Az árpagyöngyöt (gerslit) megmossuk. A zöldségeket felkockázzuk.

A felaprított hagymát az olajon és a baconon megdinszteljük. Megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk az árpát, a paradicsom- és a paprikakockákat, a fokhagymát valamint a húsleves felét. Ha kell, sózzuk. Lefedve 25 percig főzzük, néha megkeverjük. Majd hozzáadjuk a maradék húslevest, és még 15 percig főzzük, míg az árpa teljesen meg nem puhul.

 

 

 

 

Pácolt sertés karaj  

 

Hozzávalók:

12 szelet sertéskaraj

 

A páchoz:

1 nagy evőkanál Piros Arany

1 csapott evőkanál mustár

őrölt bors, borsikafű, tárkony, oregano, só ízlés szerint

4 nagy gerezd fokhagyma

1 nagy fej vöröshagyma

1 dl olaj

 

Elkészítése:

Elkészítjük a pácot: A hagymát kockákra vágjuk. Egy nagyobb tálba beletesszük a Piros Aranyat, a mustárt, a zúzott fokhagymát, a felkockázott hagymát, az őrölt borsot, majd felöntjük annyi olajjal, hogy egy krémes masszát kapjunk.

Ebbe a keverékbe alaposan beleforgatjuk a húsokat. Fóliával lefedve hideg helyre tesszük pácolódni a húsokat egy egész éjszakára.

Egy akkora tepsibe amibe jól elférnek a húsok, kevés olajat teszünk, és belehelyezzük a húsokat.

Körülbelül 2-3 dl vízzel felöntjük, lefedjük alufóliával, és előmelegített sütőben közepes hőfokon megsütjük. 180 fokon 40 percig lefedve, majd a fólia nélkül 30 percig légkeveréssel sütjük.

Sütés közben ellenőrizzük, megforgatjuk és ha nem puhult meg a hús, pótoljuk az elpárolgott vizet.

 

 

 

 

Rakott karfiol, árpagyönggyel  

 

Hozzávalók:

50 dkg karfiol

25 dkg árpagyöngy

1 közepes fej vöröshagyma

1 db paradicsom

2 db tojás

2 dl tejföl

15 dkg gomba

5 dkg kockázott bacon

só, bors, oregánó ízlés szerint

2 evőkanál étolaj

5 dkg sajt

5 dkg füstölt sajt

 

Elkészítése:

Az árpát 3-szoros mennyiségű vízbe áztatjuk kb. 2 órára. Ezután megsózzuk, és puhára főzzük.

A karfiolt enyhén sós vízben puhára főzzük, a hagymát, paradicsomot felkarikázzuk.

A tojást kikeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk. Az olajon megpirítjuk a bacont, rátesszük az összevágott gombát, kicsit megpároljuk.

A karfiol felét egy kivajazott, zsemlemorzsával bélelt tepsibe lerakjuk. Eloszlatjuk rajta a főtt árpagyöngyöt, a párolt gombát. Erre jöhetnek a karikázott hagymák és paradicsomok, ráreszeljük a füstölt sajtot. Enyhén sózzuk, kakukkfűvel, oregánóval meghintjük. A tojásos tejföl felével befedjük.

Ezután betakarjuk a karfiol másik felével, elkenjük rajta a tojásos tejföl másik felét és 5 dkg reszelt sajttal megszórjuk.

Előmelegített sütőben 200 fokon 35 percig sütjük.

 

  

 

 

 

Sajtos spárga  árpagyönggyel (gerslivel), brokkolival  

 

Hozzávalók: / 4 adag

20 darab közepes zöld spárga,

4 szelet bacon szalonna,

4 szelet sajt,

só ízlés szerint

1 teáskanál cukor,

0.5 citrom leve,

A tespsi kikenéséhez vaj.

 

Elkészítése:

A spárgákat megpucoljuk, alulról kb. 5 cm-t, a végeinél kb. 2 mm-t levágunk, majd megmossuk folyó csapvíz alatt.

Akkora fazékban odatesszük főni bő sós, cukros, citromlés vízben, amiben kényelmesen elfér, nem hajolnak be a spárgák. Majd a forrástól számítva 8-10 percig főzzük. Amikor kész, kiszedjük a vízből, beledobjuk hideg vízbe, majd lecsurgatjuk.

Egyenként a baconszeletekre 1 szelet sajtot teszünk, és 5 szál spárgát betekerünk vele.

Kivajazott tepsibe tesszük őket, és előmelegített sütőben 190 fokon sütjük, míg a sajt elolvad, és a sonka szélei pirosak lesznek, kb 10-12 perc.

 

Árpagyöngy elkészítése:

 1 pohár árpagyöngyöt 3 pohár vízzel, 1 kávéskanált sóval és egy kávéskanál vajjal puhára főzünk.

Brokkoli párolása:

Egy kisebb brokkolit alaposan megmosunk folyó víznél, majd rózsáira vágjuk. Ha nagynak találjuk, felébe vágjuk. Ezután egy lábosba beleteszünk körülbelül 5 dkg vajat, és fedő alatt puhára pároljuk. Közben többször megkeverjük. Sóval, borsikafűvel, és tárkonnyal ízesítjük.

 

 

 

 

Szüreti árpagyöngy  

 

Hozzávalók:

1 bögre árpa

2 evőkanál olaj

3 db sárgarépa

2 db zellergumó

1 db lilahagyma

1 db kápia paprika

2 db paradicsom

bors, tárkony

ételízesítő

 

Elkészítése:

Az olajon megpároljuk az apróra vágott lilahagymát, karikára szeletelt sárgarépát, zellergumót, majd hozzáadjuk az összevágott paprikát, paradicsomot. Összepároljuk, és felöntjük 0,5 liter vízzel. Amikor megpuhult, hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű ételízesítőt, sót, borsot.

Az árpagyöngyöt 3 szoros mennyiségű  sós vízben puhára főzzük, hozzáadjuk a zöldségekhez és összekeverjük.

Köretként hús mellé, vagy önálló ételként is kíváló. Én tejföllel tálaltam.

 

 

 

 

Tepsiben sült chilis penne   

 

Hozzávalók:

50 dkg penne tészta

1 fej lilahagyma

1 gerezd fokhagyma

1 konzerv vörösbab

30 dkg darált sertéshús

vaj

bors

ízlés szerint trappista sajt

kevés vörösbor (elhagyható)

3 dl paradicsomlé

chilipaprika

 

Elkészítése: Vajon megpirítjuk a felaprított lilahagymát és fokhagymát, hozzáadjuk a darált húst, pici sót, pici borsot. Én meg szoktam locsolni kevéske vörösborral, majd hozzáadjuk a paradicsomlét és a chilit ízlés szerint. Szinte készre főzzük, sűrűre, de szaftosra. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett babkonzervet, és még főzzük egy kicsit. 

Sós vízben megfőzzük a pennét. Mikor készre főtt (úgy 12 perc), leszűrjük, a raguhoz adjuk, elkeverjük.

Átöntjük egy tepsibe, a tetejét megszórjuk reszelt trappista sajttal, és 10-12 percig sütjük, hogy ráolvadjon a sajt.

 

Tálaláskor füstölt sajtot reszeltünk rá.

 

 

 

 

Tepsis zöldbab   

 

Hozzávalók:

1 kg zöldbab

6 dkg vaj

2 db tojás

2 dl tejföl

20 dkg sajt

őrölt bors

 

Elkészítése:

A megtisztított zöldbabot feldaraboljuk. Gyengén sózott vízben puhára pároljuk, leszűrjük, és vajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt tepsibe tesszük. A tojásokat habverővel felverjük, hozzáadjuk a tejfölt és a reszelt sajt felét. Sóval, őrölt borssal ízesítjük. A tojásos-tejfölös masszát ráöntjük a zöldbabra, összekeverjük, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, majd vajdarabkákat teszünk a tetejére.

Előmelegített, 200 fokos sütőben légkeveréssel 20 perc alatt készre sütjük.

 

.

 

 

 

 

 

 

Vissza a kezdő oldalra

Lap teteje

 


Legjobb receptes blogok


 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker