Befőzések

 

 

 

 Almalekvár

 Cseresznyeszilva-dzsem

 Dobálós savanyúság

 Eperlekvár

 Erős Pista ( paprikakrém)

 Fügebor házilag

 Gezemice

 Hársvirág szörp készítése

 Kecsap - fűszeres

 Kecsap 2   (a boltival egyező ízű)

 Lecsó

 Lecsó - natur

 Nyers meggy

 Rumos meggy

 Padlizsánkrém télire

 Paradicsom befőzés

 Piros arany

 Rizstej készítése - házilag

 Sajtkészítés - házilag

 Sárgabarack kompót

 Sárgabaracklekvár

 Spenót télire

 Szilvalekvár

 Szilvamustár

 Zöldbab télire

 

 

 

 

Almalekvár    

 

Hozzávalók

 140 dkg meghámozott, apróra vágott alma

   30 dkg kristálycukor

2 kávéskanál őrölt fahéj

2 kávéskanál citromlé 

1 lapos mokkáskanál szalicil

 

Elkészítése:

Egy 5 literes lábosba belerakom az almát, ráöntöm a kristálycukrot és alaposan megkeverem. Hagyom állni körülbelül 20 percig. Utána egy fedőt teszek rá, és 10 percig főzöm, közben 1-2 alkalommal megkeverem. Majd teszek bele fahéjat citromét, azzal is főzöm 10 percig. Ezután botmixerrel pépesítem, és még 10 percig főzöm, de többször megkeverem. Végül belekeverem a szalicilt is.

Majd forrón csavaros üvegekbe töltöm. 2-3 percre fejre állítom az üvegeket. Végül száraz dunsztba teszem, ott hagyom kihűlni.

 

 

 

 

Cseresznyeszilva-dzsem  

 

Hozzávalók:

1,25 kg kimagozott cseresznyeszilva

50 dkg kristálycukor

1 csomag  Dzsemfix Extra

 

Elkészítése:

A hozzávalókat egy fazékban forralásig kevergetjük. Közben botmixerrel pépesíthetjük. Forrás után 3 percig még főzzük. Ezután kimerhetjük az előre megtisztított kis üvegekbe A fedele rácsavarása után fejreállítjuk, és 5 percig legalább úgy hagyjuk.

Utána felcímkézzük, és berakjuk a spejzba az előre elkészített helyére.

 

  

 

 

 

Dobálós savanyúság  /Pannika 

-ahogy én csinálom:

 

5 l víz
6 dl 20%-os ecet
80 dkg cukor

2 kávéskanál feketebors
2 kávéskanál szalicil
2
mokkáskanál borkén
3 evőkanál só
1 db kapros savanyító tartósító
1
kávéskanál mustármag


Az alapanyagokat összekeverjük a 25 literes, zárható tetejű műanyag vödörben, és ebbe dobáljuk az alaposan megmosott uborkát, vagy vegyesen bármi mást, ki mit szeret ízlésének megfelelően. Közben többször kevergetni tiszta fakanállal.

 

 

 

 

Eperlekvár

 

Hozzávalók:

2 kg eper

1 kg kristálycukor

 

Elkészítése:

A epert jól megmostam, és feltettem egy fazékba főzni. Mikor már kellően sűrűsödött, akkor tettem bele a kristálycukrot, és még 40 percig főztem állandó kevergetés mellett. Közben kimostam az üvegeket. Mielőtt belemertem a lekvárt, még forró vízzel kiöblögettem. Az üvegeket fém tálcára tettem, hogy mikor merem a lekvárt ne repedjen el az üveg. Folpackkal lekötöztem, a tetejükre egy késhegynyi szalicilt tettem, és már raktam is a száraz dunsztba. Amikor reggel kiszedtem már kihűlve, még tettem a tetejére csavaros kupakot is. Mehet  a spájzba a helyére.

Ebből  2 liter lekvár lett.

 

  

 

 

 

Erős Pista ( paprikakrém)

 

Elkészítése:

A jól megtisztított pirosra érett kápia és erős paprikának a csumáját kivágjuk, de a magja maradhat. Ezután húsdarálón ledaráljuk. A kapott masszát megmérjük. Ahány kg, annyiszor 15 dkg sót keverünk hozzá.

Pihentetjük 1 óra hosszát, közben párszor megkeverjük.

Majd alaposan megtisztított zárható fedelű üvegekbe merjük. Aztán mehet is a helyére az éléskamrába.

 

Piros arany

Ez ugyanúgy készül el, mint a fent leírt Erős Pista, csak édes, csemege paprikából, és ebbe a magokat nem teszem bele.

 

Megjegyzés:

Mielőtt az üvegekbe rakom, én botmixerrel pépesítettem!

 

 

 

 

Fügebor házilag 

 

Hozzávalók:

90 dkg  érett füge

1 dkg élesztő

3,2 l víz

75 dkg kristálycukor

 

Elkészítése:

A fügét apróra vágjuk, egy ötliteres üvegbe tesszük a belemorzsolt élesztővel. A vízzel és a cukorral szirupot forralunk, és ha kihűlt, a fügére öntjük. Az üveget azután lekötjük gézzel, és 2-3 hétig meleg árnyékos helyen tartjuk. Ezalatt kiforr a fügebor. Ha a füge már leszállt az üveg aljára és a leve tiszta, óvatosan sűrű vásznon átszűrjük egy másik edénybe. Majd ha leülepedett,  körülbelül 2 hét múlva újra átszűrjük, üvegpalackokba töltjük, és parafa dugóval lezárjuk.

 

 

 

 

 

 

Gezemice  ( csalamádé ) ( győri finom!)

 

Hozzávalók:

1,5 kg káposzta,

1 kg uborka,

1,5 kg paprika,

0,5 kg hagyma,

40 dkg cukor,

8 dkg só,

4 dl 10%-os ecet,

1 mokkás kanál borkénpor,

fűszerek.

 

Mindezt összekeverni, 2 napig pihenjen. Ezután a kifacsart saját levével felönteni, rá 2 kanál ecet, lekötni, és kész!

 

  

 

 

 

Hársvirág szörp készítése

 

Egy 5 literes üveget megtöltünk alaposan megmosott hársvirággal. Rászeletelünk 2 nagy citromot. Ráöntünk 2 kg kristálycukrot, és 3 liter előzőleg felforralt, lehűtött vizet. Beleteszünk 1 kávéskanál citromsavat, és 1 kávéskanál borkősavat. Szalvétával kötjük le, hogy szellőzni tudjon. 3 napig érleljük, közben naponta 4-5 alkalommal megkeverjük. Amennyiben hosszú hónapokra szeretnénk majd eltenni, utolsó nap keverjünk bele 1 mokkáskanál nátrium-benzoát-ot. A 3. nap után leszűrjük, üvegekbe töltjük, és ledugaszoljuk.

Ebből a mennyiségből, körülbelül 3,5 liter szörp lesz.

 

  

 

Amennyiben szép sárga színt szeretnénk neki adni:

A karamellszínt úgy kell csinálni, hogy vagy 30 deka cukrot barnára karamellizálunk, majd ráöntünk három dl hideg vizet. Felforraljuk. (csomó mentes lesz)  Kihűlés után közé keverjük a sötétbarna lét. Semmi ízt nem ad, csupán színezi... Utólag is meg lehet csinálni.

 

 

 

Kecsap - fűszeres 

 

Hozzávalók:

2,5 kg paradicsom,

2 kg paprika,

1 kg vöröshagyma,

3-4 szem babérlevél,

1-1 nagy csokor oregano,

kakukkfű, lestyán, bazsalikom.

Legutoljára én már sűrítésként padlizsánt (cukkinit, vagy patiszont is lehet) főztem bele passzírozás előtt.

 

Mindezt összefőzni, kipasszírozni.

Majd 30 dkg cukor, 0,5 dkg törött bors , 0,5 dkg szalicil,  7 dkg só , 1 dl ecet, 1 pohár mustár ( 1 tubus ).  1  mokkáskanál őrölt erős paprika is tehető hozzá, aki szereti benne! Majd  tovább főzni, amíg a  a habja el nem fő, körülbelül 1 órát. 

(Nekem 3 liter lett belőle!)

Forrón üvegekbe töltöm, majd mindegyikre 1 késhegynyi szalicilt teszek, légmentesen lezárom, és száraz dunsztba teszem, abban hagyom kihűlni.

 

 

 

 

Kecsap 2   (a boltival egyező ízű) /Koscad

3 kg paradicsom (tisztán)

10 db nagy alma

10 db vöröshagyma

1 cukkini összevágva

1 csokor friss bazsalikom  ( elhagyható, de jó, ha van benne!)

25 db szegfűszeg

25 db fekete bors


Ezeket felfőzni puhára,  kb. 2 órán át, majd átpasszírozni.


Ezt követően 40 dkg cukrot, 3 kiskanál sót, 1-1 mokkáskanál erős és édes őrölt paprikát (én cseresznyepaprikát szoktam belefőzni, az finomabb, de elhagyható),  és 1,25 dl 10 %-os ecetet kell beleönteni, és ismét főzni, addig amíg a hab el nem fő! Én még át szoktam turmixolni, (nem merülővel) mert így még simább, és fényesebb lesz.

Forrón üvegekbe töltöm, majd mindegyikre 1 késhegynyi szalicilt teszek, légmentesen lezárom, és száraz dunsztba teszem, abban hagyom kihűlni.

Kb. 3 liter lesz ebből.

 

 

 

 

Lecsó 

 

        Hozzávalók:  4 kg paprika, 0,5 kg zsír (lehet olaj helyette!), 1 kg vöröshagyma, 2 kg paradicsom,  6 dkg só, szalicil.

2 órát főzni, miközben szeleteljük bele a hozzávalókat. (Kb. 5,5 liter lesz belőle!)

Forrón üvegekbe töltöm, majd mindegyikre 1 késhegynyi szalicilt teszek, légmentesen lezárom, és száraz dunsztba teszem, abban hagyom kihűlni.

 

 

Lecsó - natur  / Smajdika


Paprika mindig a duplája legyen a paradicsomnak, ha 4 kg a paprika akkor a paradicsom 2 kg.

A paprikát megpucolom a magházától, és felkarikázom. A paradicsomnak lehúzom a héját, (forró vízbe dobom és úgy könnyebb). Félbe vagy negyedbe vágom, egy széles lábosba felrakom főzni és mihelyt egyet forr, bele öntöm a paprikát és azzal is az első forrásig főzöm. Forrón üvegekbe rakom szalicil a tetejére, csavarom rá a tetejét és száraz dunsztba rakom.

Amikor télen előveszem, akkor úgy készítem mintha friss paradicsom és paprika volna. Kevés olajon az összevágott vöröshagymát megdinsztelem, majd ráöntöm, sózom és fűszerezem ízlés szerint.

 

 

 

 

Nyers meggy

 

        Az üveg aljára cukrot, rá egy réteg  meggyet, rá ismét cukrot, és  ezt rétegezem, míg az üveg tele nem lesz. Majd rá hideg vizet öntök. (Ha lenyomkodom, és jó leveses a meggy, akkor nem is mindig kell rá a víz!).... Tetejére cukor, és késhegynyi szalicil kell. Ezután légmentesen lezárom. Fazékba papírt teszek, bele az üvegeket, és közé is papírt. Az üvegek nyakáig vizet öntök, letakarom, forrástól 15 percig forralom, majd hagyom benne kihűlni. Utána kiszedem az üvegeket, megtörölgetem, címkézem, és a helyére teszem.

 

  

 

Rumos meggy  

 

        Ugyanúgy, mint a nyers meggyet, csak víz helyett 1 literes üvegbe 4 kanál rum kell, és több cukor, és nem kell dunsztolni. Kb. 2 napig kirakni a Napra!

 

 

 

Padlizsánkrém télire 

 

Hozzávalók:

7 kg padlizsán

5 kg paprika ( én csípőset használtam)

2 kg vöröshagyma

6 fej fokhagyma

3 kg paradicsom

1 liter étolaj

 

Fűszerek:

1-1 evőkanál szárított tárkony, bazsalikom, oregano, kakukkfű.

2 db babérlevél

só  ( kb. 8-10 dkg)

őrölt bors ( kb. 2 kávéskanál) ízlés szerint.

 

Elkészítése:

A padlizsánt sütőben egészben megsütjük, majd a héját lehúzzuk. Én a tepsibe alulra tettem alufóliát, hogy ne égesse le... De elég sok levet is engedett, nem volt gond. Utána hagytam lecsöpögni, és már húztam is le a héját.

 

A vöröshagymát felkarikázzuk, és az olajban megdinszteljük.  Belevágjuk a paprikát, paradicsomot, és a padlizsánt is. Együtt főzzük, közben  beletesszük a megpucolt és összevágott fokhagymát is, végül a fűszereket. Addig főzzük, míg minden hozzávaló puha lesz.  Ekkor botmixerrel pépesítjük. Aki akarja még a turmix géppel is pépesítheti. Beleteszünk 1 evőkanál szalicilt, és még 10 percig főzzük együtt.

Utána üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba tesszük. Ott hagyjuk kihűlni.

 

 

 

Padlizsánkrém fagyasztva

 

A padlizsánokat jól megmossuk, a szúrós végeit levágjuk. Egy gáztepsi aljára alufóliát teszünk, és arra rárakosgatjuk az egész padlizsánokat.  Villával megszurkáljuk a padlizsánokat.

 

 

200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 60 percig sütjük így, majd 15 percig még légkeveréssel tovább sütjük.

Ezután a sütőből kivesszük, hideg vízzel meglocsoljuk. A végeit levágjuk, és lehúzkodjuk róla  a héját.  Hagyjuk kihűlni.  Majd  a padlizsánhúst összetörjük, és hűtőzacskóba töltjük adagonként.  Majd mehet a fagyasztóba.

Télen csak elő kell venni egy adagot, és ha kiolvadt, majonézzel, fűszerekkel ( só, őrölt bors, kakukkfű, oregano... stb.) ízlés szerint ízesítjük.

 

 

 

 

 

Paradicsom befőzés    

 

Az érett, egészséges paradicsomokat megmossuk bő vízben. Feldaraboljuk, majd a paradicsomdarálón ledaráljuk.  Feltesszük egy nagy fazékban főni. Addig  főzzük, amíg a habját elfövi.  A főzés vége előtt  egy kevés szalicilt teszünk bele. ( Én a 10 literes mennyiséghez 1 kávéskanállal teszek.)

 

 

Egy fémtálcára tesszük  a tisztára kimosott üvegeket. Majd belemerjük forrón a paradicsomlevet.  Légmentesen lezárjuk, majd száraz dunsztba tesszük, és ott hagyjuk kihűlni!

 

 

 

 

Rizstej készítése - házilag   

 

1 bögre rizst bele kell önteni 1 tálba és 3 bögre hideg vizet ráönteni. 1 kiskanál sót is rá lehet szórni. Másnap , vagyis 24 óra múlva az áztatóvizet le kell önteni. 1 liter csapvizet rá kell önteni az áztatott rizsre, és 2 lapos evőkanál nyírfacukrot, vagy gyümölcscukrot ráönteni. Utána merülő mixerrel pépesíteni kell jó alaposan! Ezután 1 sűrű szűrővel átszűrjük, és 1 literes üvegbe beleöntjük, hűtőben 3-4 napig eláll. Minden használat előtt fel kell rázni!

 

A leszűrt sűrűjét pedig körülbelül 10 perc alatt tejjel, vagy vízzel rizskásává lehet főzni, és azonnal elfogyasztani, mert egy idő után nagyon besűrűsödik, azt sem kell eldobni.  Őrölt fahéjjal, és kakaóporral is finom!!

 

 

 

 

Sajtkészítés - házilag   

 

Hozzávalók

5 l tej

4 evőkanál só

0,5 dl 10 %-os ecet

1 kávéskanál őrölt kömény

 

Elkészítése:

A tejet felforraljuk. Belerakjuk a 4 csapott evőkanál sót, az ecetet, az őrölt köményt ( aki a köményt nem szereti, natúr is készítheti,  vagy helyette tehet bele őrölt borsot, vagy  ízlés szerint akár más fűszert is), és összekeverjük. Ezután még néhány percig forraljuk. Ahogy csapódik ki a tej, a sűrűbb anyag jön a tetejére, a savó pedig az alján marad. Néhányszor megkeverjük. Ezután egy tüll ruhára öntjük, és lecsorgatjuk. Kicsit megnyomkodjuk, hogy a benne maradt savó nagy része eltávozzon. Amikor már jó gumis állagú, beleöntjük egy préselő edénybe.

 

 

A préselő edényt   legegyszerűbben úgy készíthetjük, ha egy ételhordó műanyag edény alját és oldalát kifúrjuk vékony lyukakkal, a tetejét pedig lecsiszoljuk körben akkorára, hogy beleférjen az edénybe, ugyanis ezzel fogjuk lenyomatni.

 

Körülbelül 1 kilós  súlyt helyezünk rá, és betesszük egy nagyobb edénybe, majd felöntjük 1 liter víz és 2 evőkanál só keverékével, úgy, hogy ellepje a sajtot. Egy éjszakára így hagyjuk. Másnap kivesszük a préselő edényből. Egy-két órára rácsra tesszük, utána mehet a hűtőbe. Trappista jellegű sajtot kapunk.

 

Ebből a mennyiségből körülbelül 50 dkg sajt lesz!

 

  

 

 

 

Sárgabarack kompót 

 

Hozzávalók:

1,5 kg egészséges, érett gyümölcs,

1 liter víz,

40 dkg kristálycukor,

késhegynyi szalicil

 

A 1,5 kg gyümölcsöt megmossuk. Egy liter vízben 40 dkg kristálycukrot felforralunk. Majd beletesszük a félbevágott barackot. Amikor elkezd gyöngyözni a főzet teteje (néhány perc), akkor kész a kompót. Az üveg háromnegyedéig merjük a gyümölcsöt, hogy a lének is maradjon hely. A megmaradt levet újra felforraljuk egy késhegynyi szalicillal, majd rámerjük a kompótra. Légmentesen lezárjuk. Ezután száraz dunsztba tesszük. Ha kihűlt rakhatjuk felcímkézve  a helyére.

 

 

 

 

Sárgabaracklekvár  

 

A lekvár főzéséhez a legérettebb gyümölcsöket  válogassuk ki, mert  ezeknek a legmagasabb a cukortartalma!

Bő vízben mossuk meg jól, kimagvaljuk, és szeleteljük.

 

 

Beletesszük egy nagy fazékba, de mérjük meg a gyümölcs súlyát.  Előbb cukor nélkül főzzük  a kívánt sűrűségre, és ezután adjuk hozzá a cukrot, kilónként 40-50 dkg-ot, ahogy a gyümölcs édessége megkívánja. Majd állandóan kevergetve, még kb. 40 percig főzzük, addig, míg a kavarókanálról sűrűn, egybeállóan esik le a gyümölcs. Én főzés közben  szükség esetén botmixerrel pépesítem.

Nem szabad a cukorral sokáig főzni, mert a cukor karamellizálódik, és megváltoztatná az ízét és színét is...

A lekvárt forrón előmelegített üvegekbe töltögetjük, tetejükre késhegynyi szalicilt teszünk. Az üvegeket én fémtálcára teszem merés közben, úgy merem bele e lekvárt, mert az elvezeti a meleget, és nem repednek meg az üvegek. Ha lekötöttem celofánnal, a kihűlésig száraz dunsztban tartom:

 

 

 

 

Spenót télire  

 

A spenótleveleket alaposan megmosom. Majd belerakom egy fazékba, és annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Ha megpuhult, akkor merülő mixerrel pépesítem kicsit. Aztán hideg vízbe rakom kihűlni.  Ezután kis műanyag edényekbe elosztom, és mehet is a fagyasztóba.

 

  

 

 

 

Szilvalekvár    

 

A megmosott, kimagozott szilvát előbb cukor nélkül főzzük a kívánt sűrűségűre. Majd azután adjuk hozzá a cukrot. Mivel a szilva magas cukortartalmú, az érettségétől függően kilónként 30-40 dkg-ot adunk hozzá. Ezután a cukorral együtt állandó keverés mellett még 30-40 percig főzzük. De vigyázni kell túl sokáig nem szabad a cukorral együtt főzni, mert akkor karamellizálódik benne a cukor, és az ízén is érezhető lesz.

Majd a lekvárt forrón üvegekbe töltjük, a tetejére késhegynyi szalicilt teszünk. Az üvegeket fémtálcára tesszük meréskor, hogy elvezesse a hirtelen hőt. Végül légmentesen lezárva száraz dunsztba tesszük.

 

 

 

 

Szilvamustár   

- ahogy én csináltam:

 

Hozzávalók:

1 kg kimagozott szilva

2  db vöröshagyma

5 dkg gyömbérgyökér lereszelve

2 gerezd fokhagyma összevágva

15 dkg kristálycukor

3 evőkanál mustár

2 dl száraz vörösbor (legjobb a Bikavér)

1 mokkáskanál őrölt bors

1 citrom reszelt héja

1 citrom leve

 

Elkészítése:

A hozzávalókat beletesszük egy lábosba, és melegítjük.  A forrástól számított 10-12 percig főzzük, közben többször megkeverjük. Ezután botmixerrel pépesítjük. Ezt követően 2-3 percig még összefőzzük. Takaréklángra tesszük, és üvegekbe merjük. Mindegyik üveg tetejére teszünk egy kis késhegynyi szalicilt, légmentesen lezárjuk. Még forrón száraz dunsztba tesszük. ( Egy nagy lábost kibélelünk konyharuhával, szorosan belerakjuk az üvegeket. Jól betakargatjuk, és abban hagyjuk kihűlni!) Utána a helyére rakható!

Ebből a mennyiségből 1,2 liter lett.

 

Megjegyzés: Vörös húsból és fehér húsból készült ételekhez is kiváló kísérő!

 

 

 

 

Zöldbab télire   

 

Én a zöldbabot télire úgy csinálom, hogy megmosás után elvágom kb. 2 cm-es darabokra, ( de egészben is lehetne), majd sós vízben puhára főzöm. Szűrőkanállal kiszedem, lecsurgatom a levét. Utána a babot üvegekbe rakom. A visszamaradt levet gyengén megecetezem, ráöntöm a babra. Folpack fóliát teszek az üveg tetejére, arra egy pici szalicilt szórok, majd légmentesen lezárom csavaros tetővel, és utána 20 percig fazékban gőzölöm a forró vízben. A gőzölgő fazékban hagyom kihűlni. Télen felhasználhatom levesnek, és főzeléknek is.

 

 

 

 

 

Vissza a kezdő oldalra

Lap teteje  

 

 

 


Legjobb receptes blogok


 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker