Ilona

 

 

Bemutatkozás:

 

 Ilona vagyok, nyugdíjas óvoda pedagógus. Két felnőtt fiú édesanyja és gyönyörű három unoka, Levente, Tamás és egy kislány Ibolya boldog nagymamája. A férjemmel együtt nyugdíjasként élvezzük a nagyszülőség minden percét. Nagyon szeretek sütni-főzni, boldog vagyok mikor az általam elkészült ételt jóízűen fogyasztja el a családom. Szeretjük a természetet, így szabadidőnkben sokat kirándulunk, hegyet mászunk. Kedvenc időtöltésem közé tartozik az amatőr rádiózás, motorozás.

 

 

   

 

 

 

   

 I.  Sütemények 1. 

      Sütemények 2.

      Sütemények 3.

II. Ilona konyhája

 Ilona fóruma

   

 

 

I.Sütemények 1.

 

 

 Almás süti

 Ananásztorta

 Babaváró puncstorta

 Citromtorta

 Csokis muffin

 Csokistorta

 Diós kalács kelt tésztából

 Diósmézes-citromos krémmel

 Fánk

 Fatörzs karácsonyi díszben

 Fehér kenyér

 Fekete erdő torta

 Gesztenye torta

 Habos kókuszos

 Habos-krémes linzer

 Kakaós, kókuszos tekert csiga

 Kinder szelet

 Kókuszos

 Kókuszos csiga

 Krémes

 Macskaszem

 Máglyarakás

 Mákos sós süti

 Meggyes sütemény

 Meggyes muffin

 Meggyes tejfölös süti

 Narancs torta

 Olcsó sütemény

 Párizsi krémmel töltött torta

 Puncsos rolád

 Sajtos pogácsa

 Szalakálés almás pudingos

 Szalalkálés sajtos pogácsa

 Születésnapi torta

 Szülinapi csokitorta

 Tarkedli

 Tomi szelet

 Túrókrémes őszibarackos torta

 Túrós batyu

 Túrós lepény

 

 

 

 

 

 

 

I

 

 

 

 I.Sütemények 1.

 

 

Almás süti

/ahogyan én csináltam/

 

Tészta: 35 dkg liszt, 10 dkg zsír, 15 dkg kristálycukor, 2 tojás sárgája, fél csomag sütőpor, kis só, 3 evőkanál tejföl.

 

Töltelék: 1.5 kg alma reszelve, ízlés szerint cukor, fahéj,

 

A tészta hozzávalóiból linzer tésztát gyúrunk, majd ketté vesszük. Zsírozott tepsibe tesszük az egyik elnyujtott tésztát, megszórjuk egy kis darával, erre rá az elkészített almát, majd a másik tésztát. A tetejét megkenjük tojás fehérjével.

 /Én mindig dinsztelni szoktam az almát és úgy teszem a sütikbe/

 

 

 

 

Ananásztorta

 

5 tojásból készült piskóta.

 
A krémhez 1/2 liter hulalát, 1 natúr vajkrémet, 25 dkg porcukrot, 5 evőkanál lisztet 2 dl tejet + 2 dl ananászlevet, 1 doboz ananászkonzervet használtam.

 

A tejet az ananászlevet a liszttel sűsűre főzzük. A natúr vajkrémet és a porcukrot kikeverjük, majd a két krémet összekeverjük. A hulalát felverjük a felét összekeverjük a kikevert krémmel beletesszük a feldarabolt ananászt. Ezzel megtöltjük a piskótát, a megmaradt hulalával kívülről bevonjuk a piskótát ananásszal díszítjük.

 

 

 

 

Babaváró puncstorta

 

Hozzávalók:

A piskótához 5 tojást, 5 evőkanál vizet, 21 dkg cukrot, 24 dkg lisztet, 1/2 csomag sütőport használtam. A tojást, vizet, curkot felvertem, majd belekevertem óvatosan a sütőporos lisztet, zsírozott lisztezett kerek tortaformába öntöttem és megsütöttem.

 

Puncs töltelék:

1 csomag babapiskóta, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 3 evőkanál baracklekvár, kis rumaroma, kis feketekávé.

A babapiskótát kis darabokra összetörtem, aztán sorba rászórtam a többi hozzávalókat óvatosan összekevertem, majd a piskótát ketté vágtam és megtöltöttem.

A tortát fondanttal vontam be, majd fondantból készültek a díszek rá.

 

Fondant készítése:

 1 evőkanál zselatin, 6 evőkanál víz, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál margarin, porcukor amennyit felvesz.

A zselatint keverjük el a vízzel, vízgőz fölött melegítsük fel, majd adjuk hozzá a mézet, margarint keverjük el, aztán fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot, majd gyúrjuk. kb. 70 dkg porcukrot vesz fel.

 

 

 

 

Citromtorta

 

Hozzávalók: 6 tojás, 25 dkg liszt, 20 dkg cukor, 6 evőkanál víz, fél csomag sütőpor.

 

Krém: 4 dl tej, 1 csomag vaníliaízű pudingpor, 25-30 dkg porcukor ízlés szerint, 25 dkg ráma, 1 citrom leve.

 

A 6 tojást, vizet és a cukrot jól felverjük, utána beletesszük a lisztet, sütőport, majd egy kerek kikent, lisztezett formába beleöntük és megsütjük. Én nem szoktam különválasztani a tojássárgáját a fehérjétől.

 

Krém: a tejből pudingból a szokásos módon krémet főzünk. A cukrot és a rámát kikeverjük, majd belecsavarjuk a citrom levét. A kihűlt pudingos krémmel összekeverjük. Én néha bele szoktam reszelni a citrom héját is, de most nem tettem bele. Ha édesebbre szeretnénk akkor több cukrot teszünk bele, én közben kóstolgatni szoktam, mert van mikor a citrom több levet enged.

 

  

 

 

 

Csokis muffin

 

Hozzávalók: 12 dkg ráma, 25 dkg kristálycukor,1 csomag vanília cukor, 2 tojás, 30 dkg liszt, l csomag sütőpor, 1 dl tej, 3 kanál kakaó.

 

Elkészítése: A margarint habosra keverjük a kritálycukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. A lisztben elkeverjük a sütőport, kakaót, majd a tejjel felváltva a masszához adjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a muffin fomákat kikenjük, vagy papírt teszünk bele. A formákba beleöntjük a masszát és megsütjük alsó-felső sütéssel.

 

 

 

 

Csokistorta

 

7 tojásból kakaós piskótát sütünk.

 

Krém: 8 tojás, 35 dkg. kristálycukor, 35 dkg étcsoki, 4-5 evőkanál holland kakaó. 20 dkg porcukor 30 dkg Ráma.

 

A 8 tojást a kristálycukorral felverjük, majd gőz fölött kavarjuk addig, még jól átmelegedik. Tovább nem szabad mert a tojás kásás lesz.Ha átmelegedett beletesszük az étcsokot és a átszitált kakaóport, majd 8 percig kavarjuk, és látjuk hogy szépen sűrűsödik a krémünk. Kihűtjük, majd közben habosra keverjük a porcukrot és a Rámát, majd a két krémet összekeverjük.

 

  

 

 

 

Diós kalács kelt tésztából

 

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3 dl tej, kicsi só, 3 evőkanál cukor kb. 6 dkg vaj. 1 tojás + 1 a kenéshez, kicsi olaj.

 

Töltelék: dió, vagy mák.

 

A tejbe beletesszük a cukrot, élesztőt, tetejére kicsi lisztet és felfuttatjuk. A lisztbe mélyedést készítünk a felfuttatott élesztőt beletesszük, erre a tojást és a vajat. Jól kidolgozzuk a tésztát, mikor már jó sima liszttel megszórjuk a tetejét és letakarjuk, kelesztjük. Mikor megkelt, átgyúrjuk és ketté vesszük a tésztát. Kinyújtjuk, megkenjük egy kicsit olajjal, cukrozott dióval, vagy mákkal megszórjuk. Feltekerjük és felvert tojással megkenjük a tetejét. Letakarva kicsi kelesztjük. 180 fokos sütőben megsütjük. Mikor megsűlt átkenjük margarinnal hogy szép fényt kapjon tőle.

 

 

 

 

Diósmézes-citromos krémmel

 

Hozzávalók: 1 tojás, 5 dkg Ráma, 1 teáskanál szódabikarbóna,2 kanál tej, 2 kanál méz, 15 dkg cukor, 15 dkg darált dió, 30 dkg liszt.

 

Krém: 6 dl tej, 6 evőkanál liszt,/a lisztet lehet helyettesíteni vanília pudinggal/ 20 dkg cukor, 1 citrom leve, héja, 25 dkg Ráma.

 

Vízgőz felett a tojást, tejet, mézet, cukrot és a Rámát felfőzzük, majd addig keverjük még egynemű állaga nem lesz.A darált diót, a szódabikarbónát, a lisztet a meleg masszához keverjük. 4 cipót formálunk, kisodorjuk majd megsütjük a lapokat.

A krémhez a hozzávalókból sűrű krémet főzzünk,majd a Rámával habosra kikeverjük. A tetejét csokival vonjuk be.

 

 

 

 

Fatörzs karácsonyi díszben

 

Piskóta hozzávalói: 6 tojás, 12 dkg porcukor, 12 dkg liszt.

 

Párizsi krém: 2.5 dl tejszín, 25 dkg porcukor, 12.5 dkg kakaó, 35 dkg Ráma.

 

Díszítés: zöld és piros marcipán.

 

A tojás fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. Folyamatosan hozzáadjuk egyenként a tojás sárgáját, ezután belekeverjük óvatosan a lisztet. Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe öntjük, 180 fokon 10 percig sütjük. Konyharuhára fordítjuk, lehúzzuk róla a papírt, rolád szerűen feltekerjük, és hűlni hagyjuk.

 

Párizsi krém:

A tejszínt a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a kakaót, majd amikor sima, bársonyos a krém és még meleg hozzáadjuk a vaj harmadát, hagyjuk hűlni. A maradék vajat kikeverjük habosra, adjuk hozzá a csokis krémet, majd a robotgép legmagasabb fokozatával jól dolgozzuk össze.

 

A rolád ha kihűlt, ki kell tekerni a roládot megkenjük krémmel, majd visszatekerni és kívülről is megkenjük krémmel, és zöld marcipán levélkékkel és piros bogyóval díszítjük.

 

 

 

 

 Fánk

 

Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 csomag élesztő, 6 dl tej, 2 tojás,pici rumaroma, 10 dkg Ráma, pici só,ízlés szerint cukor.

 

A tejből kicsit elveszünk és felfuttajuk benne az élesztőt, majd a többi hozzávalókkal együtt kelt tésztát dagasztunk. Ha duplájára kelt a tészta kinyújtjuk és fánk szaggatóval kiszaggatjuk majd forró olajban kisütjük, porcukorral megszórjuk.

 

 

 

 

Fehér kenyér

 

Hozzávalók: 70 dkg liszt, 1 evőkanál 10 %-os ecet, 1 egész tojás, 1 evőkanál só, 0.5 evőkanál cukor, 15 dkg burgonya, 3 dl tej, 4 dkg élesztő.

 

A hozzávalókat belerakom a kenyérsütő gépbe, a gyors programra, ha leáll a gép hagyom még benne kb. 30 percig kelni a gépet már kikapcsolom.A tészta már ha felér a tetejére, akkor kiveszem, átgyúrom, ketté veszem, és megformázom hosszú alakra, tetejét három helyen bevágom és hagyom még kelni szintén körülbelül 30 percig. Vízzel lekenem a tetejét és készre sütöm. Ha megsült szintén mégegyszer vízzel lekenem és rácsra teszem hűlni.

 

  

 

 

 

Fekete erdő torta

 

 6 tojásból piskótát készítünk.

 1 üveg meggybefőtt levét egy púpozott evőkanál étkezési zselatinnal megfőzünk, majd belekeverjük a gyümölcsöt is. A piskótát kettévágjuk, majd megkenjük lekvárral, rátesszük a kihült meggyzselét, fél liter Hulalát keményhabbá verünk, majd ízlés szerint amennyit szeretnénk, teszünk a zselé tetejére, a többivel behúzzuk a tortát és ízlés szerint díszítjük.

 

  

  

 

 

 

Gesztenye torta

 

5 tojásból kakaós piskótát sütünk.

 

Krém: 3 dl tej, 1 cs. vanília puding, 4 evőkanál cukor, 2 csomag gesztenyepüré, 4 dl Hulala habtejszín.

A tejből, cukorból és pudingból krémet főzünk. A gesztenyepürét áttörjük, aztán összekeverjük a kihűlt puding krémmel, és a végén belekeverjük a felvert Hulalát. Majd töltjük a piskótát és díszítjük.

 

  

 

 

 

Habos kókuszos

 

Tésztához: 20 dkg Ráma, 20 dkg porcukor, 5 tojás sárgája, 24 dkg liszt, lehet sima és kicsi grízes keverve,2 dkg kakaó,2 dl tej, 1 sütőpor.

 

Tetejére: 5 tojás habja,10 dkg kristálycukor, szilvalekvár, kicsi kókusz.

 

A tojást, cukrot, vajat jól kikeverjük habosra, majd a kakaót langyos tejben feloldjuk és a masszához öntjük, aztán belekeverjük a lisztet és a sütőport. Zsírozott lisztezett tepsibe öntjük/ 25 X 36 cm/ majd félig megsütjük. A tetejét megkenjük szilvalekvárral, vagy valamilyen pikáns lekvárral, majd felverjük az 5 tojás fehérjét 10 dkg kristálycukorral és a tésztára kenjük ennek a tetejét megszórjuk kókusz reszelékkel és megsütjük.

 

 

 

 

Habos-krémes linzer

/ahogy én csináltam/

 

Tészta: 35 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 12.5 dkg Ráma, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vanília cukor, 4 tojás sárgája.

A fentiekből tésztát készítünk, majd a hűtőbe tesszük.

 

Hab: 4 tojás fehérjét 12 dkg porcukorral habosra keverünk.

 

A tésztát kivesszük a hűtőből ketté vesszük, elnyújtjuk,majd az egyik lapot megkenjük baracklekvárral, erre rátesszük a fele habot, megszórjuk durvára vágott dióval és megsütjük. Igy járunk el a második lappal is, majd azt is megsütjük.

 

Krém: 3 dl tejet és 1 vanília pudingot megfőzünk, majd ha kihült belekeverünk 12 dkg porcukrot és 12 dkg Rámát. Ezzel a krémmel töltjük meg a megsült két lapot.

 

 

 

 

Kakaós, kókuszos tekert csiga.

 

Az egyik tészta:

Tészta hozzávalói: 50 dkg liszt,3 dl tej, 3 dkg élesztő,2 tojássárgája, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál kristálycukor,kicsi só,

 

Krém: 15 dkg margarin, 15 dkg kristálycukor,/aki édesebben szereti tehet bele többet, vagy kevesebbet/ 3 evőkanál holland kakaópor, 3 -4 evőkanál kókuszreszelék.

 

Másik tészta:50 dkg liszt,5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 3 dkg élesztő, 2.5 dl tej/a liszttől függ lehet hogy 3 dl/ 2 tojássárgája, csipet só.

A tészták mind kalács tészták, ezt szoktam briósnak és fonott kalácsnak is sütni.

 

Minden hozzávalót a kenyérsütő gépembe teszek gyors programra. Ha leáll a gép még hagyom benne a tésztát kelni kb. 30 percig, közben kikapcsolom a gépet. Addig elkészítem a krémet. A margarint a cukorral, kakaóval, kókuszreszelékkel kikavarom.Ha az üstben a tészta megkelt, akkor kiveszem két részre osztom és elnyújtom. Az egyik tészta tetejére rákenem a krémet, majd réteszem a másik tésztalapot. Ezután felvágom a tésztát kb. 1 cm vastag csíkokra, és kezdem felcsavarni csiga formára. Tepsibe téve lekenem tojással, hagyom még kicsit kelni és megsütöm. Ezt a formázást egyszer egy külföldi TV adás egyik főző műsorában láttam és megtetszett.

 

  

 

 

 

Kinder szelet

 

Hozzávalók: 2 tojás, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál kakaó, 5 dkg Ráma, 20 dkg porcukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 35 dkg liszt.

A hozzávalókból tésztát készítünk, majd két lapot sütünk belőle.

 

Krém: 7 dl tej, 1 evőkanál liszt, 3 csomag tejszínes ízű pudingpor, 3 dl tejföl, 25 dkg Ráma, 25 dkg porcukor.

A tejből, lisztből, pudingporból sűrű krémet készítünk, még melegen belekavarjuk a tejfölt.

A porcukrot kikavarjuk a rámával, és ha a főzött krém kihűlt a két krémet összekeverjük. Majd a lapokat megtöltjük.

 

Tetejére: 3 ek. tej, 2 ek.kakaó, 15 dkg porcukor, 3 ek.étolaj, 5 dkg ráma.

A tejet felforrósítjuk, majd belekeverjük a cukrot, kakaót, olajat, végül a rámát és a tészta tetejére öntjük.

 

 

 

 

Kókuszos

 

Hozzávalók: 30 dkg liszt,15 dkg ráma, 15 dkg porcukor,1 tojás,1 sütőpor,2 evőkanál kakaó, 1 evőkanál tej.

 

Töltelék: 4 dl tej, 4 evőkanál liszt, 1 ráma, 25 dkg porcukor, 15 dkg kókuszreszelék.

 

A lisztet porcukrot összekeverem, elmorzsoljuk benne a rámát, sütőport,kakaót, hozzáadjuk a tojást, tejet és összeállítjuk a tésztát.

Kétfeé vesszük, elnyújtjuk, majd 180 fokon alsó-felső sütéssel megsütjük.

 

Krém: A tejből lisztből sűrű krémet főzünk, majd lehűtjük. Addig a porcukrot és a rámát kikeverjük, majd a két krémet összekeverjük, és beletesszük a kókuszt, majd tovább keverjük. Az egyik lapot megkenjük, rátesszük a másik lapot és a tetejére is teszünk a krémből. A végén csokidarával, vagy kókuszreszelékkel díszítjük.

 

 

 

 

Kókuszos csiga

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 ráma, 3 tojás, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 25 dkg porcukor, 1 csomag kókuszreszelék.

 

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben. A lisztben elmorzsoljuk a rámát, beletesszük a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját és összeállítjuk a tésztát. Kicsit pihentetjük, addig a tojás fehérjéből és a cukorból kemény habot verünk, beletesszük a kókuszreszeléket és összekeverjük.

A tésztát kettévesszük, kinyújtjuk, majd a fele krémet rákenjük, összetekerjük. Így járunk el a másik tésztával is. 180 fokon alsó-felső sütéssel megsütjük.

 

 

 

 

Krémes

 

Hozzávalók: 28 dkg liszt, 22 dkg Ráma, 2 dl tejföl, citromlé, só,

A hozzávalókat összegyúrjuk és egy éjjelen át hűtőszekrénybe tesszük.

 

Krém: 4 tojás sárgája, 1 egész tojás, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál liszt, 7 dl tej, 2 cs.vaníliacukor.

A hozzávalókat összekeverjük és gőz fölött sűrűre főzzük.

A tésztából két lapot sütünk majd melegen ráöntjük a krémet, a másik lapot egyforma kockákra vágjuk és a krém tetejére helyezzük, porcukorral megszórjuk.

Mi ezt a krémet szeretjük, van egy másik krém is ezt is leírom.

 

Krém: 1 liter víz, 3 1/2 csomag vaníliás pudingpor, 2 csomag vaníliacukor, 6 tojás fehérje, 28 dkg porcukor.

A vízből, pudingból, porcukorból, vaníliacukorból, sűrű krémet főzünk, majd ebbe belekeverjük óvatosan a tojások felvert habját és még egy kicsit együtt főzzük.

 

 

 

 

Macskaszem

 

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 4 tojássárgája,14 dkg ráma, 1 dkg élesztő, kimagozott meggy, vagy lekvár.

 

Töltelék: 20 dkg porcukor,20 dkg darált dió, 1 cs. vaníliacukor, 4 tojásfehérje.

 

A lisztbe elmorzsoljuk a margarint, élesztőt és a tojássárgájával tésztát gyúrunk. A tésztát három részre osztjuk, téglalap alakúra nyújtuk.

Közben kemény habbá felverjük a tojásfehérjét a porcukorral, majd beletesszük a diót és össekeverjük.

A lapok két szélét megszórjuk zsemlemorzsával, erre kerül a kimagozott meggy. A két szélét a közepe felé haladva felcsavarjuk. A tészta közepén kb.2 cm-t szabadon hagyunk,ide tesszük a diós tölteléket. A tészta tetejét tojással megkenjük majd 180 fokon alsó-felső sütéssel sütjük. Én meggy helyett most baracklekvárt tettem.

 

 

 

 

Máglyarakás

 

Hozzávalók: 10 db kifli, 4 tojás, 7 dl tej, 10 dkg cukor, 2 cs. vanília cukor, kis citrom reszelt héja, 4 db alma, kis dió, fahéj, 3 evőkanál baracklekvár.

 

A kifliket feldaraboljuk és beletesszük egy zsírral kikent és zsemlemorzsával meegszórt tepsibe. A tejet a cukrot, a vanília cukrot, és a tojás sárgáját összekeverjük, majd ráöntjük a tepsiben lévő kiflikre. Kicsit hagyjuk még jól megszívja magát a kifli. Majd megszórjuk a tetejét dióval és egy kis cukorral, erre ráreszeljük az almát, a reszelt citromhéjat, cukrot, fahéjat ízlés szerint. A sütőben megsütjük. A 4 tojás fehérjét kicsi sóval, ízlés szerint cukorral habbá verjük majd beletesszük óvatosan a baracklekvárt.Az egészet rásimítjuk a már megsült tésztára megszórjuk pici porcukorral a tetejét és visszatoljuk még egy kicsit a sütőbe.

 

  

 

 

 

Mákos sós süti

 

Hozzávalók: 40 dkg liszt, fél Ráma, 1 evőkanál zsír, 1 kávéskanál só,/lehet több is/1 tojás sárgája, 1/2 dl mák, 10 dkg reszelt trappista sajt, 1 kispohár tejföl, de ha még szükséges akkor többet kell beletenni, 1 sütőpor. Tetejére 1 tojás fehérje.

A lisztben elmorzsoljuk a zsíradékot,majd a többi hozzávalókkal tésztát gyúrunk. Elnyujtjuk, és különböző mintákkal kiszaggatjuk. A tetejét tojás fehérjével megkenjük, majd sütjük.

 

 

 

 

Meggyes muffin

 

Hozzávalók: kb. 22 darabhoz

 
2 dl kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor,
15 dkg ráma,2 egész tojás, 0.5 dl tej, 3 dl liszt, 1 kiskanál sütőpor, meggy

Elkészítése:
A margarint keverjük habosra a kristálycukorral és a vaníliás cukoral, majd adjuk hozzá egyenként a tojásokat. A lisztben elkeverjük a sütőport, majd a tejjel felváltva a masszához adjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a muffin sütőformákba papírt teszünk, vagy vékonyan kikenjük margarinnal, és kicsit belisztezzük. Minden formába meggyet teszünk, majd ráöntjük a jól kikevert tésztát és kb. 20 perc alatt megsütjük. Én most rózsa alakú muffin formákba sütöttem, amit kikentem margarinnal.

 

 

 

 

Meggyes sütemény

 

Tészta: 10 dkg Ráma, 20 dkg liszt, 8 dkg cukor, 1 sütőpor, 1 tojás.

 

Töltelék: 2 cs. vanília puding, 5 dl tej, 5 evőkanál cukor, 2 pohár tejföl, 2 tojás, 1 üveg meggybefőtt.

 

Tetejére: Fél liter meggybefőtt leve és 2 csomag piros tortazselé

 

A tészta hozzávalóit összeállítjuk és fél órát pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A pudingot megfőzzük, még forrón beletesszük a tejfölt és a tojást. A tésztát elnyújtjuk, rátesszük a tölteléket majd erre a meggyszemeket és megsütjük. A tepsi mérete 25x36 cm

Ha megsült a tetejére ráöntjük a tortazseléből és a meggyléből készült zselét.

 

 

 

 

Meggyes tejfölös süti

 

Tésztához: 40 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 Ráma,4 tojás sárgája, 1 sütőpor, 1 citorm reszelt héja.

 

Töltelék: 2 csomag tejszínes puding, 6 evőkanál cukor, 6 dl tej, egy nagy tejföl/400 gr./ 4 tojás fehérje,meggy, barack, ananász vagy bármilyen gyümölcs.

 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és két cipót készítünk, majd 30 percre a hűtőbe tesszük.

 

A pudingot a szokásos módon megfőzzük, majd ha kihült belekeverjük a tejfölt, bármilyen gyümölcsöt és a 4 tojás fehérjéből felvert habot. A tésztát elnyújtjuk rákenjük a tölteléket, erre a másik tésztát, megszurkáljuk és lekenjük a tetejét 1 tojással és megsütjük.Porcukorral megszórjuk a tetejét./a tészta eléggé ragad,ezért sütőpapír közt nyújtottam el.

/ Nagyon finom sütemény.

 

 

 

 

Narancs torta

 

6 tojásból piskótát sütünk.

 

Krém: 2 narancs, 2 db tojás, fél liter tej, 5 evőkanál liszt,1 vanília cukor, 1 Ráma, 20 dkg porcukor, 10 dkg kristálycukor.

 

A narancs héját lereszeljük, a levét kicsavarjuk és összekeverjük 10 dkg kristálycukorral, 2 tojás sárgájával, a tejjel,végül az 5 evőkanál liszttel.Ezeket sürű krémmé főzzük, ha kihűlt belekeverünk 1 Rámát és 20 dkg porcukrot.

 

 

 

 

Olcsó sütemény

 

Hozzávalók: 30 dkg liszt,10 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 1 fél citrom héja,1 sütőpor, 1 tojás sárgája, kis tejföl,lekvár.

 

Töltelék: 20 dkg porcukor, 8 dkg zsír, 1 tojás, 1 fél citorm héja, 15 dkg liszt, 15 dkg darált dió, 1 sütőpor, 2 dl tej.

 

Máz: 1 tojás fehérje, 1 fél citrom leve, 5 kanál porcukor.

 

A hozzávalókat a lekvár kivételével összegyúrjuk.Elnyújtjuk a tésztát lekvárral megkenjük a tetejét.

A töltelék hozzávalóit is egyszerűen összekeverjük, majd a lekvárral megkent tészta tetejére öntjük és megsütjük.

 

A máz hozzávalóit kikeverjük és a kihűlt tésztára öntjük. /lehet porcukorral is megszórni a tetejét/

 

  

 

 

 

Párizsi krémmel töltött torta

 

Az alja 2 x 6 tojásból, a teteje 2 x 3 tojásból készült piskóta.

 

Párizsi krém: 280 ml tejszín, 320 dkg porcukor, 160 dkg holland kakaó, 2 x 400 dkg Ráma.

 

A tejszínt és a porcukrot felforraljuk, majd ebbe tesszük bele a kakaóport, kavarjuk és mikor jó krémes, akkor jöhet hozzá a Ráma. Addig keverjük még el nem olvad benne a Ráma, majd kihűtjük. Ha kicsit hűl akkor tesszük még bele a 400 dkg Rámát és jól kihabosítjuk.

Majd tölthetjük a piskóta lapokat.

A torta alját három helyen töltöttem, a felsőt csak egy helyen.

 

 

 

 

Puncsos rolád

 

Hozzávalók:

Egyik piskótához: 6 tojás, 12 dkg porcukor, 12 dkg liszt.

Másik piskóta a töltelékhez, a puncskrémhez:

 

4 tojás, 4 evőkanál víz, 18 dkg kristálycukor, 20 dkg liszt, fél csomag sütőpor.

3-4 evőkanál baracklekvár, 3 evőkanál holland kakaópor, 3 evőkanál porcukor, 2 evőkanál darált dió, 2 dl tej, rumaroma.

 

Máz: 20 dkg porcukor, egy kis puncsaroma, 1 evőkanál langyos margarin, kis piros ételfesték 4 evőkanál forróvíz.

 

A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. Folyamatosan belekeverjük a tojássárgáját, majd a lisztet. Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe öntjük. 180 fokon 10 percig alsó-felső sütéssel sütjük.Konyharuhára fordítjuk, lehúzzuk róla a papírt és rolád szerűen felcsavarjuk, hűlni hadjuk.

 

A másik piskóta a puncs krémhez: A tojásokat a cukorral és a vízzel felverjük. Ezután belekeverjük a sütőporos lisztet, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. /tepsi méret 25x36/ 180 fokon 25 perc alatt alsó-felső sütéssel megsütjük.

Mikor kihűlt összedaraboljuk. A tetejére kanalazzuk a lekvárt, porcukrot, kakaót, diót, és a felforralt tejben elkevert rumaromával meglocsoljuk, majd összekeverjük. Ezt a töltléket babapiskótával el lehet készíteni, de finomabb saját kezűleg készített piskótával.

 

A rolád ha kihűlt kitekerjük, megkenjük baracklekvárral, és erre rákenjük a puncsos tölteléket, majd visszetekerjük.

 

A mázhoz porcukrot, margarint, puncsaromát és egy kanál forróvízet öntünk, elkezdjük mixkerrel keverni, majd hozzáadjuk még a megmaradt 3 evőkanál vizet is. Ezzel a mázzal bevonjuk a roládot, csokival díszítjuk.

 

 

 

 

Sajtos pogácsa

 

Hozzávalók: 60 dkg liszt,1 tojás, 3 dl tejföl, 4 dkg élesztő, fél deci tej, egy evőkanál só, 1 Ráma margarin, 1 tk. cukor. 30 dkg reszelt sajt.

 

Tetejére: 1 tojás és a sajtból egy kicsi a tetejére.

 

Az élesztőt a tejben felfuttatom, a lisztben elmorzsolom a Rámát, sót, sajtot. Középen kis mélyedést készítek, ebbe beleteszem a tojást, tejfölt, a felfuttatott élesztőt. A tésztát összegyúrom, majd kelesztem. Kelesztés után nyújtom, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatom, lekenem tojással, megszórom sajttal és még egy kicsit kelesztem, ezután sütőbe teszem.

 

 

 

 

Szalakálés almás pudingos

 

Hozzávalók: 38 dkg liszt,8 dkg porcukor, 8 dkg margarin,1 csomag szalalkálé, 1 vaníliás cukor, 1 dl tej, 1 tojás, pici só.

 

Krém: 7.5 dl tej, 2 csomag vaníliás pudingpor, 1 Ráma, 20 dkg porcukor, 1 kg alma

 

A tejet meglangyosítjuk,feloldjuk benne a szalalkálét. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, porcukrot, vaníliás cukrot, sót, majd a tojással és a szalalkáléval összeállítjuk a tésztát.Három részre osztjuk majd megsütjük.

A tejből és a pudingból a szokásos módon krémet főzzünk.A porcukrot és a margarint habosra keverjük, majd a kihűlt pudinggal összekeverjük.

Az almát lereszeljük kicsit megdinszteljük.

Az alsó lapra tesszük az almát, beborítjuk a másik lappal, erre a pudingos krém került majd a harmadik lap, tetejét porcukorral megszórjuk.

 

A tészta másik varriációja, hozzávalók: 50 dkg liszt,20 dkg margarin, 1 sütőpor, 10 dkg porcukor, 1 tojás, tej csak annyit amennyit felvesz a tészta. Ezzel a tésztával megint más ízt kapunk, kicsit kemény de másnapra megpuhul.

 

 

 

 

Szalalkálés sajtos pogácsa

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 ráma, 2 dkg szalalkálé, 2 kávéskanál só, 1 tojás, 30 dkg reszelt sajt 1 dl tejföl. 1 tojás a kenéshez.

 

A lisztben elmorzsoljuk a rámát, ezután a szalalkálét kevés tejben feloldjuk és a margarinos liszthez adjuk. Adunk hozzá még sót, tojást, sajtot, a tejfölt és összegyúrjuk.

Elnyújtjuk a tésztát pogácsákat, vagy stanglikat szaggatunk belőle. Tetejét megkenjük tojással, sajttal, vagy köménymaggal megszórjuk. 180 fokon, alsó-felső sütéssel sütjük.

A kis malackák is ebből a tésztából készültek:

 

 

  

 

 

 

Születésnapi torta

 

Fekete erdő töltésű, fondanttal bevont torta.

 

Hat tojásból kakaós piskótát sütünk.

 

A fekete-erdő krémje: egy üveg meggybefőttet levével együtt egy evőkanál étkezési zselatinnal felfőzzünk, majd kihűtjük. A piskótát ketté vágjuk, megkenjük baracklekvárral, rátesszük a zselés meggyet, majd a tetejére 3 dl Hulalát felverünk kemény habnak és a meggy tetejére tesszük. Rátesszük a másik lapot, behúzzuk fondanttal, és fondant virákokkal díszítjük.

 

 

 

 

Szülinapi csokitorta

 

Hozzávalók: 2 x 6 tojásból piskóta.

 

Krém: 8 tojás, 30 dkg kristálycukor, 3 evőkanál holland kakaó, 30 dkg étcsoki, 60 dkg ráma, 20 dkg porcukor. Egy kis Hulala, zöld ételfesték.

 

A tojást, cukrot gőz fölött jól felverjük 10 percig. Utána beletesszük az étcsokit, mikor elolvadt benne, a kakaót, ami besűríti a krémet.

Kihűtjük, majd a hűtőbe tesszük. Közben kikavarjuk a Rámát és a porcukrot, majd a kettő krémet öszekeverjük. Töltjük a tortát, a teteje fondant figurákkal van díszítve. A torta tetején a fű Hulala tejszínnel van készítve, amibe egy kis zöld ételfestéket tettem.

 

 

 

 

Tarkedli

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 tojás, 0.5 liter tej,2.5 dkg élesztő, 1 cs. vaníliacukor,pici só, ízlés szerint cukor.

 

Elkészítése: Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd az összes hozzávalókat csomómentesre keverjük.Fél órát pihentetjük/nem kell melegre tenni/. A tarkedli sütőt pici olajjal megkenjük egy kis szedőkanálnyi masszát beleteszünk, egy szem meggyet a közepébe, majd kis lángon közben megfordítva megsütjük.

Porcukorral megszórva,lekvárral kínáljuk.

 

  

 

 

 

Tomi szelet

 

Hozzávalók: 5 tojás, 25 dkg porcukor,10 evőkanál forróvíz, 25 dkg liszt, 1 késhegynyi szódabikarbóna.

 

Krém: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor,10 dkg darált dió,kevés rum, 2 dl tej, 2 kanál liszt,

 

Hab: 5 tojás fehérje. 25 dkg kristálycukor.

 

Az 5 tojássárgáját a cukorral a forró vízzel kikeverjük, majd a lisztet és a szódabikarbónát is belekeverjük. Kizsírozott, lisztezett tepsiben megsütjük. Tepsi méret 26x37 cm. 180 fokon sütjük.

 

A vajat a cukorral kikavarjuk, hozzáadjuk a diót, kicsi rumot. A tejben a lisztet sűrű péppé főzzük, majd ha kihűlt a két krémet összekeverjük. A krémet a tésztára simítjük.

 

A tojások fehérjét a kristálycukorral gőz fölöt kemény habbá verjük, majd a tésztán lévő töltelékre simítjük. A tetejét csoki reszelékkel megszórjuk, vagy csokimázzal vonjuk be.

 

 

 

 

Túrókrémes őszibarackos torta

 

6 tojásból piskótát készítünk.

Krém: 3 dl Hulala tejszín, 1/2 kg túró, 1 csomag zselatin, ízlés szerint cukor,1 csomag vanília cukor, citromhéj, 1 doboz őszibarackbefőtt.

 

A túrót ízlés szerint cukorral, vanília cukorral és a citrom héjával összekeverjük.A zselatint a befőtt levével megfőzni, kb 1 dl elveszünk belőle és a túróhoz adjuk fokozatosan. Majd a felvert Hulalát a túróval összekeverjük. A megfőtt zselatinba belekeverjük a felkockázott befőttet, a lekvárral lekent piskótát megtöltjük vele, majd teszünk rá a túrókrémből. A többi krémmel bevonjuk a tortát és díszítjük.

 

  

 

 

 

Túrós batyu

 

Tészta: 60 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl tej, 3 dkg élesztő, pici só, 3 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál olaj,

 

A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe teszem, gyors programra. Ha leáll a gép akkor benne hagyom még kb. 30 percig, de a gépet kikapcsolom. Ha megkel a tészta kiveszem, elnyújtom, felkockázom amilyen nagyra szeretném a batyukat, megtöltöm a túrókrémmel, lekenem tojással és hagyom még egy kicsit a tepsibe kelni.

 

Töltelék: 60 dkg túró, mazsola, citromhéj, ízlés szerint cukor,1 tojás,1 csomag vaníliacukor, pici só,

 

 

 

 

Túrós lepény

- ahogyan Nagymamám készítette.

 

Hozzávalók: 1 kg liszt, 10 dkg ráma, 1/2 liter tej, 1 tojás, 5 dkg élesztő, pici só, ízlés szerint cukor.

 

Töltelék: 1 kg túró, 2 tojás, citrom reszelt héja, cukor, só, mazsola

 

A tejből kicsit elveszünk és felfuttatjuk benne az élesztőt. A többi hozzávalókból kelt tésztát dagasztunk. Közben elkészítjük a túrós tölteléket amit összekeverünk. Ha megkelt a tészta 4 felé vágjuk, egyesével kinyújtjuk és elosztjuk a túrós tölteléket. Majd a tésztát úgy hajtjuk össze, mintha kis batyukat készítenénk. Zsírozott tepsibe beleteszünk egyet és a tenyerünkkel jól elnyomjuk hogy a tepsi tele legyen, ez adja meg a lepény formát és a más ízt. Tojással lekenjük a tetejét és sütjük.

 

 

 

 

 

 

 

Lap teteje

Vissza a nevekhez

 

 


Vissza a receptekhez

 

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker