Ilona
Bemutatkozás:
Ilona vagyok, nyugdíjas óvoda pedagógus. Két felnőtt fiú édesanyja és gyönyörű három unoka, Levente, Tamás és egy kislány Ibolya boldog nagymamája. A férjemmel együtt nyugdíjasként élvezzük a nagyszülőség minden percét. Nagyon szeretek sütni-főzni, boldog vagyok mikor az általam elkészült ételt jóízűen fogyasztja el a családom. Szeretjük a természetet, így szabadidőnkben sokat kirándulunk, hegyet mászunk. Kedvenc időtöltésem közé tartozik az amatőr rádiózás, motorozás.
|
|
|
I
|
I.Sütemények 1.
/ahogyan én csináltam/
Tészta: 35 dkg liszt, 10 dkg zsír, 15 dkg kristálycukor, 2 tojás sárgája, fél csomag sütőpor, kis só, 3 evőkanál tejföl.
Töltelék: 1.5 kg alma reszelve, ízlés szerint cukor, fahéj,
A tészta hozzávalóiból linzer tésztát gyúrunk, majd ketté vesszük. Zsírozott tepsibe tesszük az egyik elnyujtott tésztát, megszórjuk egy kis darával, erre rá az elkészített almát, majd a másik tésztát. A tetejét megkenjük tojás fehérjével.
/Én mindig dinsztelni szoktam az almát és úgy teszem a sütikbe/
5 tojásból készült piskóta.
A krémhez 1/2 liter hulalát, 1 natúr vajkrémet, 25
dkg porcukrot, 5 evőkanál lisztet 2 dl tejet + 2 dl ananászlevet, 1 doboz
ananászkonzervet használtam.
A tejet az ananászlevet a liszttel sűsűre főzzük. A natúr vajkrémet és a porcukrot kikeverjük, majd a két krémet összekeverjük. A hulalát felverjük a felét összekeverjük a kikevert krémmel beletesszük a feldarabolt ananászt. Ezzel megtöltjük a piskótát, a megmaradt hulalával kívülről bevonjuk a piskótát ananásszal díszítjük.
Hozzávalók:
A piskótához 5 tojást, 5 evőkanál vizet, 21 dkg cukrot, 24 dkg lisztet, 1/2 csomag sütőport használtam. A tojást, vizet, curkot felvertem, majd belekevertem óvatosan a sütőporos lisztet, zsírozott lisztezett kerek tortaformába öntöttem és megsütöttem.
Puncs töltelék:
1 csomag babapiskóta, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 3 evőkanál baracklekvár, kis rumaroma, kis feketekávé.
A babapiskótát kis darabokra összetörtem, aztán sorba rászórtam a többi hozzávalókat óvatosan összekevertem, majd a piskótát ketté vágtam és megtöltöttem.
A tortát fondanttal vontam be, majd fondantból készültek a díszek rá.
Fondant készítése:
1 evőkanál zselatin, 6 evőkanál víz, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál margarin, porcukor amennyit felvesz.
A zselatint keverjük el a vízzel, vízgőz fölött melegítsük fel, majd adjuk hozzá a mézet, margarint keverjük el, aztán fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot, majd gyúrjuk. kb. 70 dkg porcukrot vesz fel.
Hozzávalók: 6 tojás, 25 dkg liszt, 20 dkg cukor, 6 evőkanál víz, fél csomag sütőpor.
Krém: 4 dl tej, 1 csomag vaníliaízű pudingpor, 25-30 dkg porcukor ízlés szerint, 25 dkg ráma, 1 citrom leve.
A 6 tojást, vizet és a cukrot jól felverjük, utána beletesszük a lisztet, sütőport, majd egy kerek kikent, lisztezett formába beleöntük és megsütjük. Én nem szoktam különválasztani a tojássárgáját a fehérjétől.
Krém: a tejből pudingból a szokásos módon krémet főzünk. A cukrot és a rámát kikeverjük, majd belecsavarjuk a citrom levét. A kihűlt pudingos krémmel összekeverjük. Én néha bele szoktam reszelni a citrom héját is, de most nem tettem bele. Ha édesebbre szeretnénk akkor több cukrot teszünk bele, én közben kóstolgatni szoktam, mert van mikor a citrom több levet enged.
Hozzávalók: 12 dkg ráma, 25 dkg kristálycukor,1 csomag vanília cukor, 2 tojás, 30 dkg liszt, l csomag sütőpor, 1 dl tej, 3 kanál kakaó.
Elkészítése: A margarint habosra keverjük a kritálycukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. A lisztben elkeverjük a sütőport, kakaót, majd a tejjel felváltva a masszához adjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a muffin fomákat kikenjük, vagy papírt teszünk bele. A formákba beleöntjük a masszát és megsütjük alsó-felső sütéssel.
7 tojásból kakaós piskótát sütünk.
Krém: 8 tojás, 35 dkg. kristálycukor, 35 dkg étcsoki, 4-5 evőkanál holland kakaó. 20 dkg porcukor 30 dkg Ráma.
A 8 tojást a kristálycukorral felverjük, majd gőz fölött kavarjuk addig, még jól átmelegedik. Tovább nem szabad mert a tojás kásás lesz.Ha átmelegedett beletesszük az étcsokot és a átszitált kakaóport, majd 8 percig kavarjuk, és látjuk hogy szépen sűrűsödik a krémünk. Kihűtjük, majd közben habosra keverjük a porcukrot és a Rámát, majd a két krémet összekeverjük.
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3 dl tej, kicsi só, 3 evőkanál cukor kb. 6 dkg vaj. 1 tojás + 1 a kenéshez, kicsi olaj.
Töltelék: dió, vagy mák.
A tejbe beletesszük a cukrot, élesztőt, tetejére kicsi lisztet és felfuttatjuk. A lisztbe mélyedést készítünk a felfuttatott élesztőt beletesszük, erre a tojást és a vajat. Jól kidolgozzuk a tésztát, mikor már jó sima liszttel megszórjuk a tetejét és letakarjuk, kelesztjük. Mikor megkelt, átgyúrjuk és ketté vesszük a tésztát. Kinyújtjuk, megkenjük egy kicsit olajjal, cukrozott dióval, vagy mákkal megszórjuk. Feltekerjük és felvert tojással megkenjük a tetejét. Letakarva kicsi kelesztjük. 180 fokos sütőben megsütjük. Mikor megsűlt átkenjük margarinnal hogy szép fényt kapjon tőle.
Hozzávalók: 1 tojás, 5 dkg Ráma, 1 teáskanál szódabikarbóna,2 kanál tej, 2 kanál méz, 15 dkg cukor, 15 dkg darált dió, 30 dkg liszt.
Krém: 6 dl tej, 6 evőkanál liszt,/a lisztet lehet helyettesíteni vanília pudinggal/ 20 dkg cukor, 1 citrom leve, héja, 25 dkg Ráma.
Vízgőz felett a tojást, tejet, mézet, cukrot és a Rámát felfőzzük, majd addig keverjük még egynemű állaga nem lesz.A darált diót, a szódabikarbónát, a lisztet a meleg masszához keverjük. 4 cipót formálunk, kisodorjuk majd megsütjük a lapokat.
A krémhez a hozzávalókból sűrű krémet főzzünk,majd a Rámával habosra kikeverjük. A tetejét csokival vonjuk be.
Piskóta hozzávalói: 6 tojás, 12 dkg porcukor, 12 dkg liszt.
Párizsi krém: 2.5 dl tejszín, 25 dkg porcukor, 12.5 dkg kakaó, 35 dkg Ráma.
Díszítés: zöld és piros marcipán.
A tojás fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. Folyamatosan hozzáadjuk egyenként a tojás sárgáját, ezután belekeverjük óvatosan a lisztet. Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe öntjük, 180 fokon 10 percig sütjük. Konyharuhára fordítjuk, lehúzzuk róla a papírt, rolád szerűen feltekerjük, és hűlni hagyjuk.
Párizsi krém:
A tejszínt a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a kakaót, majd amikor sima, bársonyos a krém és még meleg hozzáadjuk a vaj harmadát, hagyjuk hűlni. A maradék vajat kikeverjük habosra, adjuk hozzá a csokis krémet, majd a robotgép legmagasabb fokozatával jól dolgozzuk össze.
A rolád ha kihűlt, ki kell tekerni a roládot megkenjük krémmel, majd visszatekerni és kívülről is megkenjük krémmel, és zöld marcipán levélkékkel és piros bogyóval díszítjük.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 csomag élesztő, 6 dl tej, 2 tojás,pici rumaroma, 10 dkg Ráma, pici só,ízlés szerint cukor.
A tejből kicsit elveszünk és felfuttajuk benne az élesztőt, majd a többi hozzávalókkal együtt kelt tésztát dagasztunk. Ha duplájára kelt a tészta kinyújtjuk és fánk szaggatóval kiszaggatjuk majd forró olajban kisütjük, porcukorral megszórjuk.
Hozzávalók: 70 dkg liszt, 1 evőkanál 10 %-os ecet, 1 egész tojás, 1 evőkanál só, 0.5 evőkanál cukor, 15 dkg burgonya, 3 dl tej, 4 dkg élesztő.
A hozzávalókat belerakom a kenyérsütő gépbe, a gyors programra, ha leáll a gép hagyom még benne kb. 30 percig kelni a gépet már kikapcsolom.A tészta már ha felér a tetejére, akkor kiveszem, átgyúrom, ketté veszem, és megformázom hosszú alakra, tetejét három helyen bevágom és hagyom még kelni szintén körülbelül 30 percig. Vízzel lekenem a tetejét és készre sütöm. Ha megsült szintén mégegyszer vízzel lekenem és rácsra teszem hűlni.
6 tojásból piskótát készítünk.
1 üveg meggybefőtt levét egy púpozott evőkanál étkezési zselatinnal megfőzünk, majd belekeverjük a gyümölcsöt is. A piskótát kettévágjuk, majd megkenjük lekvárral, rátesszük a kihült meggyzselét, fél liter Hulalát keményhabbá verünk, majd ízlés szerint amennyit szeretnénk, teszünk a zselé tetejére, a többivel behúzzuk a tortát és ízlés szerint díszítjük.
5 tojásból kakaós piskótát sütünk.
Krém: 3 dl tej, 1 cs. vanília puding, 4 evőkanál cukor, 2 csomag gesztenyepüré, 4 dl Hulala habtejszín.
A tejből, cukorból és pudingból krémet főzünk. A gesztenyepürét áttörjük, aztán összekeverjük a kihűlt puding krémmel, és a végén belekeverjük a felvert Hulalát. Majd töltjük a piskótát és díszítjük.
Tésztához: 20 dkg Ráma, 20 dkg porcukor, 5 tojás sárgája, 24 dkg liszt, lehet sima és kicsi grízes keverve,2 dkg kakaó,2 dl tej, 1 sütőpor.
Tetejére: 5 tojás habja,10 dkg kristálycukor, szilvalekvár, kicsi kókusz.
A tojást, cukrot, vajat jól kikeverjük habosra, majd a kakaót langyos tejben feloldjuk és a masszához öntjük, aztán belekeverjük a lisztet és a sütőport. Zsírozott lisztezett tepsibe öntjük/ 25 X 36 cm/ majd félig megsütjük. A tetejét megkenjük szilvalekvárral, vagy valamilyen pikáns lekvárral, majd felverjük az 5 tojás fehérjét 10 dkg kristálycukorral és a tésztára kenjük ennek a tetejét megszórjuk kókusz reszelékkel és megsütjük.
/ahogy én csináltam/
Tészta: 35 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 12.5 dkg Ráma, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vanília cukor, 4 tojás sárgája.
A fentiekből tésztát készítünk, majd a hűtőbe tesszük.
Hab: 4 tojás fehérjét 12 dkg porcukorral habosra keverünk.
A tésztát kivesszük a hűtőből ketté vesszük, elnyújtjuk,majd az egyik lapot megkenjük baracklekvárral, erre rátesszük a fele habot, megszórjuk durvára vágott dióval és megsütjük. Igy járunk el a második lappal is, majd azt is megsütjük.
Krém: 3 dl tejet és 1 vanília pudingot megfőzünk, majd ha kihült belekeverünk 12 dkg porcukrot és 12 dkg Rámát. Ezzel a krémmel töltjük meg a megsült két lapot.
Kakaós, kókuszos tekert csiga.
Az egyik tészta:
Tészta hozzávalói: 50 dkg liszt,3 dl tej, 3 dkg élesztő,2 tojássárgája, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál kristálycukor,kicsi só,
Krém: 15 dkg margarin, 15 dkg kristálycukor,/aki édesebben szereti tehet bele többet, vagy kevesebbet/ 3 evőkanál holland kakaópor, 3 -4 evőkanál kókuszreszelék.
Másik tészta:50 dkg liszt,5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 3 dkg élesztő, 2.5 dl tej/a liszttől függ lehet hogy 3 dl/ 2 tojássárgája, csipet só.
A tészták mind kalács tészták, ezt szoktam briósnak és fonott kalácsnak is sütni.
Minden hozzávalót a kenyérsütő gépembe teszek gyors programra. Ha leáll a gép még hagyom benne a tésztát kelni kb. 30 percig, közben kikapcsolom a gépet. Addig elkészítem a krémet. A margarint a cukorral, kakaóval, kókuszreszelékkel kikavarom.Ha az üstben a tészta megkelt, akkor kiveszem két részre osztom és elnyújtom. Az egyik tészta tetejére rákenem a krémet, majd réteszem a másik tésztalapot. Ezután felvágom a tésztát kb. 1 cm vastag csíkokra, és kezdem felcsavarni csiga formára. Tepsibe téve lekenem tojással, hagyom még kicsit kelni és megsütöm. Ezt a formázást egyszer egy külföldi TV adás egyik főző műsorában láttam és megtetszett.
Hozzávalók: 2 tojás, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál kakaó, 5 dkg Ráma, 20 dkg porcukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 35 dkg liszt.
A hozzávalókból tésztát készítünk, majd két lapot sütünk belőle.
Krém: 7 dl tej, 1 evőkanál liszt, 3 csomag tejszínes ízű pudingpor, 3 dl tejföl, 25 dkg Ráma, 25 dkg porcukor.
A tejből, lisztből, pudingporból sűrű krémet készítünk, még melegen belekavarjuk a tejfölt.
A porcukrot kikavarjuk a rámával, és ha a főzött krém kihűlt a két krémet összekeverjük. Majd a lapokat megtöltjük.
Tetejére: 3 ek. tej, 2 ek.kakaó, 15 dkg porcukor, 3 ek.étolaj, 5 dkg ráma.
A tejet felforrósítjuk, majd belekeverjük a cukrot, kakaót, olajat, végül a rámát és a tészta tetejére öntjük.
Hozzávalók: 30 dkg liszt,15 dkg ráma, 15 dkg porcukor,1 tojás,1 sütőpor,2 evőkanál kakaó, 1 evőkanál tej.
Töltelék: 4 dl tej, 4 evőkanál liszt, 1 ráma, 25 dkg porcukor, 15 dkg kókuszreszelék.
A lisztet porcukrot összekeverem, elmorzsoljuk benne a rámát, sütőport,kakaót, hozzáadjuk a tojást, tejet és összeállítjuk a tésztát.
Kétfeé vesszük, elnyújtjuk, majd 180 fokon alsó-felső sütéssel megsütjük.
Krém: A tejből lisztből sűrű krémet főzünk, majd lehűtjük. Addig a porcukrot és a rámát kikeverjük, majd a két krémet összekeverjük, és beletesszük a kókuszt, majd tovább keverjük. Az egyik lapot megkenjük, rátesszük a másik lapot és a tetejére is teszünk a krémből. A végén csokidarával, vagy kókuszreszelékkel díszítjük.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 ráma, 3 tojás, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 25 dkg porcukor, 1 csomag kókuszreszelék.
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben. A lisztben elmorzsoljuk a rámát, beletesszük a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját és összeállítjuk a tésztát. Kicsit pihentetjük, addig a tojás fehérjéből és a cukorból kemény habot verünk, beletesszük a kókuszreszeléket és összekeverjük.
A tésztát kettévesszük, kinyújtjuk, majd a fele krémet rákenjük, összetekerjük. Így járunk el a másik tésztával is. 180 fokon alsó-felső sütéssel megsütjük.
Hozzávalók: 28 dkg liszt, 22 dkg Ráma, 2 dl tejföl, citromlé, só,
A hozzávalókat összegyúrjuk és egy éjjelen át hűtőszekrénybe tesszük.
Krém: 4 tojás sárgája, 1 egész tojás, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál liszt, 7 dl tej, 2 cs.vaníliacukor.
A hozzávalókat összekeverjük és gőz fölött sűrűre főzzük.
A tésztából két lapot sütünk majd melegen ráöntjük a krémet, a másik lapot egyforma kockákra vágjuk és a krém tetejére helyezzük, porcukorral megszórjuk.
Mi ezt a krémet szeretjük, van egy másik krém is ezt is leírom.
Krém: 1 liter víz, 3 1/2 csomag vaníliás pudingpor, 2 csomag vaníliacukor, 6 tojás fehérje, 28 dkg porcukor.
A vízből, pudingból, porcukorból, vaníliacukorból, sűrű krémet főzünk, majd ebbe belekeverjük óvatosan a tojások felvert habját és még egy kicsit együtt főzzük.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 4 tojássárgája,14 dkg ráma, 1 dkg élesztő, kimagozott meggy, vagy lekvár.
Töltelék: 20 dkg porcukor,20 dkg darált dió, 1 cs. vaníliacukor, 4 tojásfehérje.
A lisztbe elmorzsoljuk a margarint, élesztőt és a tojássárgájával tésztát gyúrunk. A tésztát három részre osztjuk, téglalap alakúra nyújtuk.
Közben kemény habbá felverjük a tojásfehérjét a porcukorral, majd beletesszük a diót és össekeverjük.
A lapok két szélét megszórjuk zsemlemorzsával, erre kerül a kimagozott meggy. A két szélét a közepe felé haladva felcsavarjuk. A tészta közepén kb.2 cm-t szabadon hagyunk,ide tesszük a diós tölteléket. A tészta tetejét tojással megkenjük majd 180 fokon alsó-felső sütéssel sütjük. Én meggy helyett most baracklekvárt tettem.
Hozzávalók: 10 db kifli, 4 tojás, 7 dl tej, 10 dkg cukor, 2 cs. vanília cukor, kis citrom reszelt héja, 4 db alma, kis dió, fahéj, 3 evőkanál baracklekvár.
A kifliket feldaraboljuk és beletesszük egy zsírral kikent és zsemlemorzsával meegszórt tepsibe. A tejet a cukrot, a vanília cukrot, és a tojás sárgáját összekeverjük, majd ráöntjük a tepsiben lévő kiflikre. Kicsit hagyjuk még jól megszívja magát a kifli. Majd megszórjuk a tetejét dióval és egy kis cukorral, erre ráreszeljük az almát, a reszelt citromhéjat, cukrot, fahéjat ízlés szerint. A sütőben megsütjük. A 4 tojás fehérjét kicsi sóval, ízlés szerint cukorral habbá verjük majd beletesszük óvatosan a baracklekvárt.Az egészet rásimítjuk a már megsült tésztára megszórjuk pici porcukorral a tetejét és visszatoljuk még egy kicsit a sütőbe.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, fél Ráma, 1 evőkanál zsír, 1 kávéskanál só,/lehet több is/1 tojás sárgája, 1/2 dl mák, 10 dkg reszelt trappista sajt, 1 kispohár tejföl, de ha még szükséges akkor többet kell beletenni, 1 sütőpor. Tetejére 1 tojás fehérje.
A lisztben elmorzsoljuk a zsíradékot,majd a többi hozzávalókkal tésztát gyúrunk. Elnyujtjuk, és különböző mintákkal kiszaggatjuk. A tetejét tojás fehérjével megkenjük, majd sütjük.
Hozzávalók: kb. 22 darabhoz
2 dl kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor,
15 dkg ráma,2 egész tojás,
0.5 dl tej, 3 dl liszt, 1 kiskanál sütőpor, meggy
Elkészítése:
A
margarint keverjük habosra a kristálycukorral és a vaníliás cukoral, majd adjuk
hozzá egyenként a tojásokat. A lisztben elkeverjük a sütőport, majd a tejjel
felváltva a masszához adjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a muffin
sütőformákba papírt teszünk, vagy vékonyan kikenjük margarinnal, és kicsit
belisztezzük. Minden formába meggyet teszünk, majd ráöntjük a jól kikevert
tésztát és kb. 20 perc alatt megsütjük. Én most rózsa alakú muffin formákba
sütöttem, amit kikentem margarinnal.
Tészta: 10 dkg Ráma, 20 dkg liszt, 8 dkg cukor, 1 sütőpor, 1 tojás.
Töltelék: 2 cs. vanília puding, 5 dl tej, 5 evőkanál cukor, 2 pohár tejföl, 2 tojás, 1 üveg meggybefőtt.
Tetejére: Fél liter meggybefőtt leve és 2 csomag piros tortazselé
A tészta hozzávalóit összeállítjuk és fél órát pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A pudingot megfőzzük, még forrón beletesszük a tejfölt és a tojást. A tésztát elnyújtjuk, rátesszük a tölteléket majd erre a meggyszemeket és megsütjük. A tepsi mérete 25x36 cm
Ha megsült a tetejére ráöntjük a tortazseléből és a meggyléből készült zselét.
Tésztához: 40 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 Ráma,4 tojás sárgája, 1 sütőpor, 1 citorm reszelt héja.
Töltelék: 2 csomag tejszínes puding, 6 evőkanál cukor, 6 dl tej, egy nagy tejföl/400 gr./ 4 tojás fehérje,meggy, barack, ananász vagy bármilyen gyümölcs.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és két cipót készítünk, majd 30 percre a hűtőbe tesszük.
A pudingot a szokásos módon megfőzzük, majd ha kihült belekeverjük a tejfölt, bármilyen gyümölcsöt és a 4 tojás fehérjéből felvert habot. A tésztát elnyújtjuk rákenjük a tölteléket, erre a másik tésztát, megszurkáljuk és lekenjük a tetejét 1 tojással és megsütjük.Porcukorral megszórjuk a tetejét./a tészta eléggé ragad,ezért sütőpapír közt nyújtottam el.
/ Nagyon finom sütemény.
6 tojásból piskótát sütünk.
Krém: 2 narancs, 2 db tojás, fél liter tej, 5 evőkanál liszt,1 vanília cukor, 1 Ráma, 20 dkg porcukor, 10 dkg kristálycukor.
A narancs héját lereszeljük, a levét kicsavarjuk és összekeverjük 10 dkg kristálycukorral, 2 tojás sárgájával, a tejjel,végül az 5 evőkanál liszttel.Ezeket sürű krémmé főzzük, ha kihűlt belekeverünk 1 Rámát és 20 dkg porcukrot.
Hozzávalók: 30 dkg liszt,10 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 1 fél citrom héja,1 sütőpor, 1 tojás sárgája, kis tejföl,lekvár.
Töltelék: 20 dkg porcukor, 8 dkg zsír, 1 tojás, 1 fél citorm héja, 15 dkg liszt, 15 dkg darált dió, 1 sütőpor, 2 dl tej.
Máz: 1 tojás fehérje, 1 fél citrom leve, 5 kanál porcukor.
A hozzávalókat a lekvár kivételével összegyúrjuk.Elnyújtjuk a tésztát lekvárral megkenjük a tetejét.
A töltelék hozzávalóit is egyszerűen összekeverjük, majd a lekvárral megkent tészta tetejére öntjük és megsütjük.
A máz hozzávalóit kikeverjük és a kihűlt tésztára öntjük. /lehet porcukorral is megszórni a tetejét/
Az alja 2 x 6 tojásból, a teteje 2 x 3 tojásból készült piskóta.
Párizsi krém: 280 ml tejszín, 320 dkg porcukor, 160 dkg holland kakaó, 2 x 400 dkg Ráma.
A tejszínt és a porcukrot felforraljuk, majd ebbe tesszük bele a kakaóport, kavarjuk és mikor jó krémes, akkor jöhet hozzá a Ráma. Addig keverjük még el nem olvad benne a Ráma, majd kihűtjük. Ha kicsit hűl akkor tesszük még bele a 400 dkg Rámát és jól kihabosítjuk.
Majd tölthetjük a piskóta lapokat.
A torta alját három helyen töltöttem, a felsőt csak egy helyen.
Hozzávalók:
Egyik piskótához: 6 tojás, 12 dkg porcukor, 12 dkg liszt.
Másik piskóta a töltelékhez, a puncskrémhez:
4 tojás, 4 evőkanál víz, 18 dkg kristálycukor, 20 dkg liszt, fél csomag sütőpor.
3-4 evőkanál baracklekvár, 3 evőkanál holland kakaópor, 3 evőkanál porcukor, 2 evőkanál darált dió, 2 dl tej, rumaroma.
Máz: 20 dkg porcukor, egy kis puncsaroma, 1 evőkanál langyos margarin, kis piros ételfesték 4 evőkanál forróvíz.
A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. Folyamatosan belekeverjük a tojássárgáját, majd a lisztet. Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe öntjük. 180 fokon 10 percig alsó-felső sütéssel sütjük.Konyharuhára fordítjuk, lehúzzuk róla a papírt és rolád szerűen felcsavarjuk, hűlni hadjuk.
A másik piskóta a puncs krémhez: A tojásokat a cukorral és a vízzel felverjük. Ezután belekeverjük a sütőporos lisztet, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. /tepsi méret 25x36/ 180 fokon 25 perc alatt alsó-felső sütéssel megsütjük.
Mikor kihűlt összedaraboljuk. A tetejére kanalazzuk a lekvárt, porcukrot, kakaót, diót, és a felforralt tejben elkevert rumaromával meglocsoljuk, majd összekeverjük. Ezt a töltléket babapiskótával el lehet készíteni, de finomabb saját kezűleg készített piskótával.
A rolád ha kihűlt kitekerjük, megkenjük baracklekvárral, és erre rákenjük a puncsos tölteléket, majd visszetekerjük.
A mázhoz porcukrot, margarint, puncsaromát és egy kanál forróvízet öntünk, elkezdjük mixkerrel keverni, majd hozzáadjuk még a megmaradt 3 evőkanál vizet is. Ezzel a mázzal bevonjuk a roládot, csokival díszítjuk.
Hozzávalók: 60 dkg liszt,1 tojás, 3 dl tejföl, 4 dkg élesztő, fél deci tej, egy evőkanál só, 1 Ráma margarin, 1 tk. cukor. 30 dkg reszelt sajt.
Tetejére: 1 tojás és a sajtból egy kicsi a tetejére.
Az élesztőt a tejben felfuttatom, a lisztben elmorzsolom a Rámát, sót, sajtot. Középen kis mélyedést készítek, ebbe beleteszem a tojást, tejfölt, a felfuttatott élesztőt. A tésztát összegyúrom, majd kelesztem. Kelesztés után nyújtom, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatom, lekenem tojással, megszórom sajttal és még egy kicsit kelesztem, ezután sütőbe teszem.
Hozzávalók: 38 dkg liszt,8 dkg porcukor, 8 dkg margarin,1 csomag szalalkálé, 1 vaníliás cukor, 1 dl tej, 1 tojás, pici só.
Krém: 7.5 dl tej, 2 csomag vaníliás pudingpor, 1 Ráma, 20 dkg porcukor, 1 kg alma
A tejet meglangyosítjuk,feloldjuk benne a szalalkálét. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, porcukrot, vaníliás cukrot, sót, majd a tojással és a szalalkáléval összeállítjuk a tésztát.Három részre osztjuk majd megsütjük.
A tejből és a pudingból a szokásos módon krémet főzzünk.A porcukrot és a margarint habosra keverjük, majd a kihűlt pudinggal összekeverjük.
Az almát lereszeljük kicsit megdinszteljük.
Az alsó lapra tesszük az almát, beborítjuk a másik lappal, erre a pudingos krém került majd a harmadik lap, tetejét porcukorral megszórjuk.
A tészta másik varriációja, hozzávalók: 50 dkg liszt,20 dkg margarin, 1 sütőpor, 10 dkg porcukor, 1 tojás, tej csak annyit amennyit felvesz a tészta. Ezzel a tésztával megint más ízt kapunk, kicsit kemény de másnapra megpuhul.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 ráma, 2 dkg szalalkálé, 2 kávéskanál só, 1 tojás, 30 dkg reszelt sajt 1 dl tejföl. 1 tojás a kenéshez.
A lisztben elmorzsoljuk a rámát, ezután a szalalkálét kevés tejben feloldjuk és a margarinos liszthez adjuk. Adunk hozzá még sót, tojást, sajtot, a tejfölt és összegyúrjuk.
Elnyújtjuk a tésztát pogácsákat, vagy stanglikat szaggatunk belőle. Tetejét megkenjük tojással, sajttal, vagy köménymaggal megszórjuk. 180 fokon, alsó-felső sütéssel sütjük.
A kis malackák is ebből a tésztából készültek:
Fekete erdő töltésű, fondanttal bevont torta.
Hat tojásból kakaós piskótát sütünk.
A fekete-erdő krémje: egy üveg meggybefőttet levével együtt egy evőkanál étkezési zselatinnal felfőzzünk, majd kihűtjük. A piskótát ketté vágjuk, megkenjük baracklekvárral, rátesszük a zselés meggyet, majd a tetejére 3 dl Hulalát felverünk kemény habnak és a meggy tetejére tesszük. Rátesszük a másik lapot, behúzzuk fondanttal, és fondant virákokkal díszítjük.
Hozzávalók: 2 x 6 tojásból piskóta.
Krém: 8 tojás, 30 dkg kristálycukor, 3 evőkanál holland kakaó, 30 dkg étcsoki, 60 dkg ráma, 20 dkg porcukor. Egy kis Hulala, zöld ételfesték.
A tojást, cukrot gőz fölött jól felverjük 10 percig. Utána beletesszük az étcsokit, mikor elolvadt benne, a kakaót, ami besűríti a krémet.
Kihűtjük, majd a hűtőbe tesszük. Közben kikavarjuk a Rámát és a porcukrot, majd a kettő krémet öszekeverjük. Töltjük a tortát, a teteje fondant figurákkal van díszítve. A torta tetején a fű Hulala tejszínnel van készítve, amibe egy kis zöld ételfestéket tettem.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 tojás, 0.5 liter tej,2.5 dkg élesztő, 1 cs. vaníliacukor,pici só, ízlés szerint cukor.
Elkészítése: Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd az összes hozzávalókat csomómentesre keverjük.Fél órát pihentetjük/nem kell melegre tenni/. A tarkedli sütőt pici olajjal megkenjük egy kis szedőkanálnyi masszát beleteszünk, egy szem meggyet a közepébe, majd kis lángon közben megfordítva megsütjük.
Porcukorral megszórva,lekvárral kínáljuk.
Hozzávalók: 5 tojás, 25 dkg porcukor,10 evőkanál forróvíz, 25 dkg liszt, 1 késhegynyi szódabikarbóna.
Krém: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor,10 dkg darált dió,kevés rum, 2 dl tej, 2 kanál liszt,
Hab: 5 tojás fehérje. 25 dkg kristálycukor.
Az 5 tojássárgáját a cukorral a forró vízzel kikeverjük, majd a lisztet és a szódabikarbónát is belekeverjük. Kizsírozott, lisztezett tepsiben megsütjük. Tepsi méret 26x37 cm. 180 fokon sütjük.
A vajat a cukorral kikavarjuk, hozzáadjuk a diót, kicsi rumot. A tejben a lisztet sűrű péppé főzzük, majd ha kihűlt a két krémet összekeverjük. A krémet a tésztára simítjük.
A tojások fehérjét a kristálycukorral gőz fölöt kemény habbá verjük, majd a tésztán lévő töltelékre simítjük. A tetejét csoki reszelékkel megszórjuk, vagy csokimázzal vonjuk be.
6 tojásból piskótát készítünk.
Krém: 3 dl Hulala tejszín, 1/2 kg túró, 1 csomag zselatin, ízlés szerint cukor,1 csomag vanília cukor, citromhéj, 1 doboz őszibarackbefőtt.
A túrót ízlés szerint cukorral, vanília cukorral és a citrom héjával összekeverjük.A zselatint a befőtt levével megfőzni, kb 1 dl elveszünk belőle és a túróhoz adjuk fokozatosan. Majd a felvert Hulalát a túróval összekeverjük. A megfőtt zselatinba belekeverjük a felkockázott befőttet, a lekvárral lekent piskótát megtöltjük vele, majd teszünk rá a túrókrémből. A többi krémmel bevonjuk a tortát és díszítjük.
Tészta: 60 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl tej, 3 dkg élesztő, pici só, 3 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál olaj,
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe teszem, gyors programra. Ha leáll a gép akkor benne hagyom még kb. 30 percig, de a gépet kikapcsolom. Ha megkel a tészta kiveszem, elnyújtom, felkockázom amilyen nagyra szeretném a batyukat, megtöltöm a túrókrémmel, lekenem tojással és hagyom még egy kicsit a tepsibe kelni.
Töltelék: 60 dkg túró, mazsola, citromhéj, ízlés szerint cukor,1 tojás,1 csomag vaníliacukor, pici só,
- ahogyan Nagymamám készítette.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 10 dkg ráma, 1/2 liter tej, 1 tojás, 5 dkg élesztő, pici só, ízlés szerint cukor.
Töltelék: 1 kg túró, 2 tojás, citrom reszelt héja, cukor, só, mazsola
A tejből kicsit elveszünk és felfuttatjuk benne az élesztőt. A többi hozzávalókból kelt tésztát dagasztunk. Közben elkészítjük a túrós tölteléket amit összekeverünk. Ha megkelt a tészta 4 felé vágjuk, egyesével kinyújtjuk és elosztjuk a túrós tölteléket. Majd a tésztát úgy hajtjuk össze, mintha kis batyukat készítenénk. Zsírozott tepsibe beleteszünk egyet és a tenyerünkkel jól elnyomjuk hogy a tepsi tele legyen, ez adja meg a lepény formát és a más ízt. Tojással lekenjük a tetejét és sütjük.