Hmv.Kati konyhája.
|
|
Személyenként 2-3 akácvirágot számítok. Felhasználás előtt hidegvízben
áztatom, hogy a virágok közt esetlegesen megbújó bogarakat kicsalogassam. Ezután
a vizet lecsepegtetem a virágokról, majd palacsintatésztában megmártom, forró
olajban mindkét oldalát színesedésig sütöm.
Fogyasztás előtt porcukorral, fahéjas cukorral meg lehet szórni.
40 dkg árpagyöngy /gersli/
4 dl tej
4 egész tojás
16 dkg cukor
10 dkg vaj
2 cs. vaníliás cukor
5 dkg mazsola
egy citrom reszelt héja
csipetnyi só
dzsem vagy málnaszörp
Jól megmosom az árpagyöngyöt, majd felhasználás előtt legalább 8-10
órával beáztatom hideg vízben, majd leszűröm és először kevés sós vízben
elkezdem főzni, közben a tejet is hozzáadom. Amikor megpuhul, hagyom hűlni. /ha
kellő ideig áztatjuk, viszonylag gyorsan 15-20 perc alatt megfő/.
A vajat a cukorral és a tojások sárgájával habosra keverem, ízesítem a citrom reszelt héjával, mazsolával és a vaníliás cukorral. Összekeverem az árpagyönggyel és a felvert tojásfehérjével.
Kivajazott tepsiben sütöm.
Kockákra vágva barackdzsemmel tálalom, de nagyon finom málnaszörppel is, kinek kinek kedve szerint.
Személyenként 2-3 bodzavirágot számítok. Felhasználás előtt hidegvízben
áztatom, hogy a virágok közt esetlegesen megbúvó bogarakat kicsalogassam. A
vizet ezután lecsepegtetem a virágokról, majd palacsintatésztában megforgatom,
forró olajban mindkét oldalát színesedésig sütöm.
Fogyasztás előtt porcukorral, fahéjas cukorral meg lehet szórni.
Köménymagot pirítok kevés zsiradékon. Apróra vágott hagymát teszek hozzá,
és megdinsztelem. A nagylyukú reszelőn lereszelek egy fej meghámozott nyers
céklát, kissé összesütöm a hagymával, majd kevés vízzel felengedem, puhára
főzöm.
Ízlés szerint lehet ízesíteni cukorral, sóval, ecettel.
Tejfölös habarással sűrítem.
Bundáskenyeret sütöttem mellé.
Jól fagyasztható, kiengedés után fel kell forralni. Melegen-hidegen-langyosan egyaránt finom.
Cékla krémleves
/Hmv.Kati
1,5 l húsleves /lehet kockából is/
40 dkg nyers cékla
2 dl főzőtejszín
étolaj
1 közepes fej vöröshagyma
1,5 dl fehérbor vagy rozé
citromlé, citromhéj, só, bors ízlés szerint.
A hagymát apróra vágtam, s az olajon kissé megdinszteltem.
A céklát meghámoztam, kis kockákra daraboltam, majd a hagymához téve még 3-4 percig együtt sütöttem.
Feleresztettem a húslevessel, hozzáöntöttem a bort, fűszereztem.
Fedő alatt addig főztem, míg megpuhult a cékla, majd botmixerrel pürésítettem, s hozzáadtam a tejszínt.
/ötletadó: femina.hu/
Cukkinis-borsós rakottas /Hmv.Kati
Hozzávalók:
cukkini, borsó, mozzarella, paradicsom, tojás, só, bors, morzsolt
bazsalikom, olaj.
A mennyiség tetszőleges.
Kevés olajban megsütöttem a cukkini karikákat, majd egy tűzálló tálba raktam.
A visszamaradt olajban megpároltam a zöldborsót, rátettem a cukkini rétegre, majd 4 tojást felvertem, s az egészet nyakon öntöttem vele. Erre jött a mozzarella, a paradicsom. A rétegeket közben sóztam, fűszereztem, s sütőben megsütöttem.
Könnyű, gyorsan elkészíthető, húsmentes étel.
300 gr. csicsókát héjában sósvízben megfőztem, majd a szép fehér belsejét
krumplinyomóval pépesítettem.
Maggi zöldfűszeres ételízesítővel + őrölt borssal ízesítettem, s még melegen 5 dkg margarint adtam a püréhez.
Bármilyen sülthús vagy zöldségek mellé adható köretnek.
Itt dinsztelt gomba, hagyma, sárgarépa társaságában látható.
Csicsóka krémleves - tejszínnel
Közepes fej vöröshagymát megdinszteltem kevés margarinon.
Közben megfőztem sós vízben héjastól 300 gr csicsókát, kivetkőztettem a héjából és a hagymához adtam. Felengedtem 1,5 liter vízzel és botmixerrel pürésítettem, felforraltam. Sóval, borssal, őrölt szerecsendióval ízesítettem.
1 teáskanálnyi liszttel és 2 evőkanálnyi
tejföllel behabartam, s mielőtt elzártam volna alatta a gázt, 1 dl tejszínnel
selymesítettem.
Kockára vágott főtt tojást és apróra vágott petrezselymet is szórtam rá.
1 fej vöröshagymát megdinsztelek kevés zsiradékon, majd megszórom őrölt
paprikával, 2 dl vízzel felengedem és megfőzöm a hagymát.
Közben 50-60 dkg csicsókát héjastól megfőzök /10 perc alatt megfő/ és kibontom a héjából a belsejét, hozzáteszem a megfőtt hagymához és botmixerrel pürésítem. Felengedem 1 liter vízzel, felforralom, ízesítem sóval, őrölt szerecsendióval, teáskanálnyi ételízesítő porral.
Mielőtt elzárom a gázt, 1 dl főzőtejszínt keverek el a levesben.
Apró kockákra vágott főtt tojással tálalom.
1 fej vöröshagymát kevés zsiradékon megdinsztelek tetszőleges mennyiségű
sütőtök szeletkékkel együtt.
Másik serpenyőben ez idő alatt megsütöm az alaposan megmosott, elszeletelt csicsókákat és hozzáadom a megpárolt-megsütött tökhöz, sózom, borsozom és megszórom őrölt kakukkfűvel.
Ebben az esetben meghámozom a csicsókát és bármilyen zöldséges levesbe
tehetem: most hagyma, sárga- és fehérrépa, karalábé volt benne, valamint
zöldfűszerek.
A kockákra vágott csicsókát a főzés befejezése előtt 5 perccel teszem a levesbe, mert gyorsan megfő.
Hozzávalók:
1 kg darálthús
30 dkg szeletelt sonka
30 dkg reszeltsajt
2 tojás
só
bors
őrölt pirospaprika
kakukkfű
1 db piros kaliforniai paprika
2-3 db ecetes uborka
pici olaj
A darálthúst a sóval és a fűszerekkel, tojással összekeverjük.
Egy nagyobb, vagy két kisebb alufóliát étolajjal vékony megkenünk és téglalap alakban rásimítjuk a húst. Ráfektetjük a sonkaszeleteket, ráreszeljük a sajtot, majd ráfektetjük a vékony csíkokra szelt paprikát és az uborkát.
A fólia segítségével feltekerjük, jól becsomagoljuk, s forró sütőbe tesszük, legalább fél óráig sütjük.
Ezután kibontjuk a fóliát és még kicsit pirítunk a húson.
Miután kisült, kicsit hagyjuk egészben pihenni, mert úgy könnyebb szeletelni.
Melegen és hidegen is finom.
Megjegyzés: ha kevesebb hússal akarjuk készíteni, akkor egy részét
előre beáztatott kenyérrel is lehet helyettesíteni, esetleg a fűszerezésen is
lehet változtatni.
Fokhagymás szelet burgonyásbundában: /Hmv.Kati
5 db közepes nagyságú burgonyát nagylyukú reszelővel lereszelem, 3 tojással, liszttel, sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítve összekeverem, kb. palacsinta tészta sűrűségűre.
5 szelet hosszúkarajt vékonyra kiklopfolok, sózom, borsozom, s zöldfűszerrel ízesítem /pl. kakukkfű, majoranna, rozmaring, zsálya, ki melyiket szereti.
Ebből a fűszerből a bundába is lehet tenni keveset.
A hússzeleteket először lisztbe, majd a
burgonyás bundába forgatom, s 10 dkg vajban kisütöm.
Vegyes zöldségkörettel tálalom.
A be nem érett zöld-, vagy félig érett fügéket alaposan megmostam, és villával alaposan körbe szurkáltam.
A súlyával megegyező mennyiségű cukorral együtt lassú tűzön 1 órányit főztem, fedő alatt.
Ezután kisebb üvegekbe raktam a sziruppal együtt, tetejére pici tartósítószert szórtam és a lezárt üvegeket szárazdunsztba tettem.
Az én fügeborom:
1. variáció
1 kg fügét megmostam, apróra daraboltam, 5 literes befőttesüvegbe raktam.
Tettem hozzá 1 dkg élesztőt, 1 dkg borkősavat.
1 kg cukrot felfőztem 3,5 liter vízben, s miután kihűlt, azt is beleöntöttem a nagy befőttesüvegbe.
Két hétig a spájzban hagytam csendesen forrni, majd leszűrtem, 2 hétig ismét magára hagytam.
Ekkorra teljesen letisztult, kisebb üvegekbe töltöttem.
Ez a bor nem túl édes, inkább félédesnek mondható, de jó erős!
2. variáció
Az elején ugyanúgy jártam el, mint az 1.variációnál, csak miután először
leszűrtem a lét a fügéről, azt félretettem. Ismét forraltam 1 kg cukorral
szirupot, de most már csak 2,5 liter vízzel, ezt 1 dkg élesztő és 1 dkg borkősav
kíséretében hozzáadtam a már előáztatott fügéhez.
Ezzel a felöntőlével is hagytam állni 2 hétig, ismét leszűrtem,
megint hagytam 2 hétig ülepedni, majd a két letisztult lét összeöntöttem.
Így világosabb színű, édesebb, de nem
olyan erős bort kaptam, mint az előző.
Mindkettő nagyon "itatja" magát, vigyázni kell a fogyasztásával!
/egyszerű, gyors! Udvaros Dorottya ajánlásával/
6-7 paradicsom
1 uborka
4 paprika /piros, sárga, zöld, fehér, vegyesen/
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olívaolaj
1 kanál borecet
15 dkg szikkadt kenyér vagy prézli
kevés pirospaprika
só
bors
tálaláskor 1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld vagy zeller
A gazpacho fogyasztása előtti este 2 liter zöldség-alaplevet főztem /most
kockából/, s lehűtöttem. Helyette lehet maradék húslevest is használni, de
vannak, akik egyszerűen hidegvizet alkalmaznak.
A szikkadt kenyeret egy fazékba tördeltem, ráaprítottam a feldarabolt
zöldségeket. Hozzátettem az olajat, fűszereket, és kevés zöldségleves lével
felengedve botmixerrel péppé zúztam az összes hozzávalót. Végül még annyi hideg
levessel öntöttem föl, hogy ne legyen túl híg, krémes maradjon az állaga.
Jól behűtve fogyasszuk!
Tálalásnál lehet dúsítani kockákra vágott főtt tojással, pirítóskenyeret is lehet mellé fogyasztani, ízlés szerint.
Hagymakarikák
bundában /Hmv.Kati
A felszeletelt hagymákat besózom, majd tojásból, lisztből, kevés tejből,
sóból, borsból készült masszába forgatom.
Forró olajban kisütöm.
Hagymaleves
/Hmv.Kati
5 fej szálára vágott vöröshagymát kevés zsiradékon /jelen esetben
kacsazsíron/ megpároljuk, majd egy mokkáskanálnyi liszttel szórjuk meg. /ne
legyen "vastag" a leve./
Felöntjük 2 liter vízzel, fűszerezzük fehérborssal, curry-porral, sóval, 1-2 leveskockával ízesítjük. Teszünk bele 5 gerezd apróra vágott fokhagymát vagy ennek megfelelő fokhagymakrémet. Kb. 10 percig főzzük.
Kenyeret pirítunk mellé, aki szereti, reszeltsajtot is adhat hozzá.
Nagyon finom, nagyon könnyen elkészíthető leves.
Hozzávalók:
egy fej karfiol /kb. 1 kg/
5 dl tej
1 kispohár tejföl
1 tojás
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
20 dkg sajt
1 dl fehérbor
só, ételízesítő, fehérbors, szerecsendió, zsemlemorzsa
A karfiolt rózsáira szedem, megmosás után ételízesítős vízben megfőzöm.
Amíg a karfiol fő, elkészítem a mártást: a lisztet a vajon megfuttatom ,
hozzáöntöm a tejet, és lassú tűzön forrásig kevergetve főzöm. Miután
besűrűsödött, leveszem a tűzről, hozzáadom a tejfölt, a tojássárgáját, a reszelt
sajt felét és a fehérbort. Sóval, fehérborssal, kevés szerecsendióval ízesítem.
A tojásfehérjét kemény habbá verem, és ezt is beledolgozom a mártásba.
A karfiolrózsákat kivajazott, kimorzsázott hőálló tálba teszem, ráöntöm a mártást, és a tetejét megszórom a maradék reszelt sajttal.
Lassú tűzön sütöm, amíg a sajt megpirul a tetején.
Megjegyzés: lehet dúsítani előfőzött rizzsel, úgy még kiadósabb, bár anélkül is laktató étel. Ha van 1-2 kimaradt tojásfehérjénk, azt is hozzá lehet tenni.
1 pohár köles /1,5 dl/
4 pohár víz
5 dkg szeletelt mandula
pici só
pici őrölt fahéj
2 evőkanál nádcukor /vagy barnacukor vagy méz/
banán
áfonya
A kölest folyóvíz alatt alaposan megmostam, s az enyhén megsózott vízben
kb. 10 perc alatt puhára főztem. Utána ízesítettem a fahéjjal és a nádcukorral.
Hagytam kicsit hűlni, majd egy tálba öntöttem az édes kását, s szeletelt
mandulával, banánnal, valamint áfonyával dúsítottam.
Hozzávalók:
2 dl köles
6 dl víz
1 közepes fej vöröshagyma
só
lestyánlevél
olívaolaj
sárgarépa
Kevés olívaolajon megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadom
az alaposan megmosott kölest és felöntöm a vízzel. Sózom, és kb. 15 perc alatt
puhára főzöm. Lestyánlevelet vagdalok bele.
Szintén olívaolajon kevés vízzel félpuhára párolom a sárgarépát, s csak sóval ízesítem.
Nagyon gyorsan elkészülő laktató étel, többféle zöldfűszerrel lehet
gazdagítani. Pl. bazsalikommal, póréhagymával, snidlinggel, stb.
/sütisnéne receptje nyomán - ahogy én készítem/ 10 db kroketthez:
10 dkg köles
5 dl víz
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors
petrezselyemzöld
1 tojás
kevés kenyérmorzsa
panírozáshoz:
liszt
1 db tojás
kenyérmorzsa
2 evőkanál szezámmag
töltelékhez:
2 db mozzarella golyó
sütéshez:
olívaolaj
A hagymát kevés olajon megdinszteltem, hozzáadtam az alaposan megmosott
kölest, felöntöttem a vízzel, és sózás, fűszerezés után puhára főztem. Kissé
hagytam hűlni, majd tettem hozzá 1 db tojást, kevés morzsát, petrezselyemzöldet.
A sajtból 10 csíkot vágtam és a 10 db rúddá formált kölesmasszába tettem.
A megtöltött rudacskákat szezámmagos panírban megforgattam és bő olajban kisütöttem.
Melegen-hidegen egyaránt nagyon finom, egészséges, laktató étel. Sok-sok salátával fogyasszuk!
Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma
3 dl házi készítésű tarhonya
8 db krumpli
15-20 cm-nyi lángolt kolbász
1 paradicsom
1 zöldpaprika
só, őrölt paprika
zsír
A zsiradékon megdinsztelem a vöröshagymát a tarhonyával együtt, megszórom
az őrölt paprikával, vízzel feleresztem, sózom.
Mikor félfövésben van a tarhonya, hozzáteszem a kockákra vágott krumplit, a karikákra vágott kolbászt, a paradicsomot, a zöldpaprikát, s az egészet készre főzöm.
Közben a vizet pótolom rajta, mert a tarhonya elissza!
Addig kell főzni, míg a tarhonya megpuhul, s elfőtte a levét.
Nálunk /Hódmezővásárhelyen/ ez utóbbi tulajdonságáért "keménytarhonyának" is nevezik ezt az ételt.
A zsírt nem kell tőle sajnálni, a tarhonya szereti! Ebből a mennyiségből egy 4 literes lábas lesz tele.
Kurkumás /vagy sáfrányos/ padlizsán csicsóka tócsnival /lapcsánkával, berével.../
2 fej lilahagyma
1 közepes padlizsán
1 db nagyobb paradicsom
2 gerezd fokhagyma
bazsalikom
3 evőkanál olívaolaj
10 szem borókabogyó vagy 1 evőkanál fenyőmag
0,5 liter zöldségleves
mokkáskanálnyi őrölt kurkuma vagy sáfrány
só, bors
A hozzávalókat előkészítem: a hagymát hosszában felszeletelem, a
padlizsánt és a paradicsomot kockákra vágom, a fokhagymát felaprítom.
Ha friss bazsalikomot használok, apróra tépkedem a leveleket.
Az olajat felforrósítom a serpenyőben és először a padlizsánt sütöm 2 percig, majd a hagymákat adom hozzá a magokkal, további 2 percig sütöm.
Ezután jön bele a paradicsom és a zöldségleveslé és az összes fűszer. Még 1 percig forralom, és kész.
Mivel jó szaftos lesz ez a zöldséges étel, lehet mellé készíteni pl.
csicsókás-tócsnit.
2 kisebb krumplit lereszelek +
a krumpli súlyával megegyező mennyiségű csicsókát szintén
1 kis pohár joghurt
1 egész tojás
só, bors
tönkölybúzaliszt, amennyit felvesz, de ne legyen nagyon kemény a massza.
Evőkanállal felmelegített olajba szaggatom, kissé lelapítom és mindkét
oldalát megsütöm.
30 dkg lencse
30 dkg sárgarépa
30 dkg póréhagyma vagy egy csomag újhagyma
petrezselyem zöld, tárkony, babérlevél, só, bors, cukor, ecet, olaj.
A lencsét kiválogatom, megmosom, babérlevéllel, tárkonnyal sós vízben fel
teszem főni. Megpucolom a sárgarépákat, egészben hozzáteszem a lencséhez.
Félfővésben kiveszem a léből, felkarikázom. Amíg a lencse fő, a hagymát vékony
karikákra vágom, megsózom, állni hagyom. Ha megfőtt a lencse, leszűröm,
leöblítem hideg vízzel, ráteszem a sárgarépát, a sós létől lecsepegtetett
hagymakarikákat, megszórom az apróra vágott petrezselyemmel, olajjal
meglocsolom, és ráöntöm a fél liter vízből, ecetből, cukorból, sóból és őrölt
borsból főzött, lehűtött saláta levet.
Kb. két órára hűtőben hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
Sültekhez köretnek adható, de önállóan is finom.
Leves tönkölybúzaliszttel: /Hmv.Kati
5 dkg vajon megpirítok 3 púpozott evőkanálnyi teljeskiőrlésű tönkölybúzalisztet, majd felöntöm 1,5 liter vízzel. Sózom, teszek bele 1 teáskanálnyi őrölt szerecsendiót, folytonos kevergetés mellett felforralom. 4-5 percig kell főzni.
Ez az alaprecept. Lehet tenni bele pirított napraforgómagot, tökmagot, durvára darabolt diót, ízlés szerint.
Zöldekkel is lehet ízesíteni, pl. zellerrel, petrezselyemzölddel, snidlinggel, póréval.
Nem szokványos ízvilágú, igazi téli recept, melegítő, energiát adó hatással.
A szép nagy, méretes mángold levelekből főzeléket vagy levest készítek
spenót módjára, de a levélnyelet sem szabad eldobni.
Kb. 10-15 cm-es darabokra vágom, s késsel lehúzom róla a külső, vékony hártyaréteget.
Jól megmosom és sóval, kevés cukorral ízesített vízben pár perc alatt megfőzöm.
Közben kenyérmorzsát pirítok.
Egy jénai tálat kivajazok és a morzsa felét beleszórom, ráhelyezem a megfőzött mángold szárakat.
Tejföllel meglocsolom, ráteszem a morzsa másik felét és reszelt sajttal megszórom a tetejét.
Addig sütöm, míg a sajt megolvad és kicsit megpirul.
Mángold /vagy spenót/ puffancs sajtmártással
65 dkg mángoldlevél szárával együtt /vagy spenót/
3 egész tojás
15-20 dkg liszt /a tojások nagyságától függ/
3 dkg zsemlemorzsa
5 dkg reszelt sajt
1 dkg élesztő /vagy ennek megfelelő szárított élesztő - én ezt használom/
só
őrölt feketebors
A megmosott zöld leveleket szárukkal együtt 5 percig főzöm, majd alaposan
lecsorgatom, kinyomkodom belőle a vizet. Késsel vagy elektromos aprítóval
összevagdalom, sózom, borsozom. Hozzáadom a tojásokat, elkeverem a liszttel,
morzsával, élesztővel. A végén teszem bele a sajtot.
Galuska szerű lesz a massza, majd 2 teáskanál segítségével forró zsiradékba szaggatva megsütöm.
Sajtmártással tálalom, de illik hozzá a paradicsommártás is.
Sajtmártás:
5 dkg margarin
1 púpozott evőkanál liszt
5-7 dl vízzel hígított tej
só
őrölt bors
késhegynyi curry
mokkáskanálnyi őrölt pirospaprika
10 dkg reszelt sajt
1 evőkanál tejföl
A margarint felforrósítom, hozzáadom a lisztet és fehéredésig keverem,
majd felöntöm a vízzel hígított tejjel, s állandóan kevergetve felfőzöm.
Ízesítem sóval, borssal, curryvel, paprikával. Beleszórom a reszelt sajtot,
ezzel is felforralom, a végén a tejföllel simára keverem.
15 dkg zöldbab
15 dkg zöldborsó /mindkettő lehet fagyasztott/
3 db főtt krumpli
1 db sárga húsú paprika
1 db zöld húsú paprika
1 db vöröshagyma vagy
1 csokor újhagyma
1 nagyobb gerezd fokhagyma
2 paradicsom
20 dkg tonhal sós lében /konzerv/ vagy
1 doboz olajos hal
10 dkg olajbogyó/ /aki szereti/
1,5 dl víz
1/2 teáskanál só
A mártáshoz:
4 evőkanál majonéz
1 evőkanál olívaolaj /ha olajos konzervhalat használunk, ez elmaradhat,
mert annak az olaját tegyük a mártásba/
a tonhal leve
2 evőkanál citromlé
őrölt bors
esetleg pici só, de előtte kóstoljuk meg
A borsót és a zöldbabot a sós vízben kb. 10-15 percig főzzük, majd
szűrjük le.
A levében megfőzünk 3 db kockákra vágott krumplit.
A paprikákat rövid csíkokra vágjuk.
A hagymát felkarikázzuk, a paradicsomokat kockákra vágjuk, majd 8
gerezdre vágjuk.
Egy tálba tesszük a hozzávalókat, a fokhagymát apróra vágva rászórjuk.
Elkészítjük a mártást /egyszerűen minden hozzávalót villával simára
keverünk/, s ráöntjük a salátára.
A konzerv halat - aminek a levét már felhasználtuk a mártáshoz - kisebb
darabokra vágjuk, vagy a tonhalat villával kisebb darabokra szedjük és óvatosan
a salátába tesszük.
Én még kaporral is megszórtam, ki hogy szereti.
Lehűtve kenyérrel vagy anélkül fogyasztjuk.
50-60 dkg-os cukkinit kisebb hasábokra daraboltam, 5 evőkanál olívaolajon
megpároltam 3 gerezd áttört fokhagymával és 1db paradicsommal együtt.
Sóval, borssal ízesítettem, parányi cukrot és pár csepp balzsamecetet adtam hozzá, a végén apróra vágott petrezselyemmel dúsítottam.
Aki szereti, ezt kaporral is helyettesítheti.
Eredetileg húsételek nyári köreteként ajánlják, de mi önmagában
fogyasztottuk, lágykenyérrel "tunkolva" a szaftját!
Víz nem kell alá, elég a saját leve. Nem kell túl puhára főzni, én ebben
kicsit hibáztam, mert még azután is sokat puhult, hogy elzártam a gázt az edény
alatt.
- ahogy én készítem
Hozzávalók:
1,5 kg karfiol
3 tojás
3 dl tejföl
5 dkg reszelt sajt
zsemlemorzsa
só, bors, margarin a jénai kikenéséhez
A karfiolt rózsáira szedtem, sós vízben kifőztem.
Egy jénai tálat margarinnal kikentem, beletettem a karfiolt, majd ráöntöttem a tejföl-tojás-só-őrölt bors keveréket. 5 dkg reszelt sajtot szórtam rá.
Zsiradékon pirított zsemlemorzsát szórtam a tetejére és sütőben kb. 20 percig sütöttem, míg a tojásos keverék megszilárdult.
Tálaláskor még ki-ki tejföllel, reszelt sajttal gazdagíthatja.
Nagyon laktató, kiadós étel.
Padlizsánkrém:
/Hmv.Kati
2 db közepes méretű padlizsán
2 gerezd zúzott fokhagyma
kevés apróra vágott vöröshagyma
fél dl olívaolaj
2 evőkanál majonéz
só, bors, kanálnyi citromlé
Sütőben kb. egy óra hosszáig sütöm a padlizsánokat, majd lehúzom a
megsült héját, közben jól megpuhul a belseje.
Minden hozzávalót turmixgépbe teszek, alaposan összekeverem, megkóstolom, ha kell, még utána ízesítek, ha szükséges.
Rozskenyérrel és paradicsommal fogyasztjuk!
Pangasius-filé kissé magyarosan
2 szelet halfilét fokhagymakrémmel bekenegetek, jól megszórom őrölt
fekete borssal, majd vajon pirosra sütöm mindkét oldalát, s a halszeleteket egy
tányérra teszem.
A visszamaradt zsiradékban 1 teáskanál lisztet fehéredésig pirítok, majd kb. 2 dl vízzel felfőzöm, megsózom.
A végén 2 dl főzőtejszínnel selymesítem, visszarakom a szószba a halat, 1 percig még rotyogtatom a tejszínes-paprikásos mártásban.
Főtt rizzsel, paradicsommal tálalom.
Pácolt,
pirított csirkecomb: /Hmv.Kati
A csirkecombok bőrét több helyen bevágjuk, kevés sültcsirkesóval
beszórjuk, majd berakjuk a következő pácba:
6 szép nagy csirkecombhoz:
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál méz
2 evőkanál ketchup
1 dl sherry v. tokaji bor /nekem száraz szamorodni volt itthon/
Legalább fél óráig hagyjuk a pácban a húsokat, de lehet egy éjszakára is.
Serpenyőben melegítsünk föl 10 dkg vajat, a hús mindkét oldalát süssük meg benne, gyakori forgatással. Utána öntsük hozzá a megmaradt pácot, kevés vizet, esetleg egy kis sót, ha szükséges. Főzzük puhára a combokat, szedjük tányérra, tegyünk tetejére vajon megfonnyasztott póré- vagy újhagymát. A szafttal meg lehet locsolni.
Köret - Párolt sütőtök:
kb. 1 kg-os sütőtököt felszeletelünk /hámozni, kimagozni/ kb. l cm.
vastagra. A szeletek mindkét oldalát forró vajon elősütjük, majd felöntjük 2 dl
száraz fehér borral, és puhára pároljuk, kevés cukor vagy méz hozzáadásával. A
végére teljesen el kell párologni a levének.
Őrölt szerecsendióval és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Tört krumplit is adtam mellé.
Pirog - ahogy én készítettem Latsia nyomán
1.csoport
20 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 dl langyos tej
2 teáskanál cukor
2.csoport
6 dkg olvasztott vaj
20 dkg liszt
2 db tojás
só, bors
1 db tojás sárgája a teteje megkenéséhez.
Töltelék:
25 dkg főtt, füstölt tarja nagyon picire aprítva vagy ledarálva
1 közepes hagyma
2 dkg vaj
pici tejföl vagy tejszín
őrölt bors
Az 1. hozzávalócsoportot összekeverjük és letakarva kelni hagyjuk kb. 20
percig.
Hozzátesszük a 2. csoport hozzávalóit, fakanállal bedagasztjuk, majd kb. 1 órányit kelesztjük langyos helyen.
Közben elkészül a töltelék:
a vajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a tarját, összemelegítjük, s kevés tejföllel vagy tejszínnel lazítunk a masszán. Ízlés szerint teszünk hozzá őrölt feketeborsot.
Miután megkelt a tészta, lisztezett deszkán kb. fél cm. vastagra nyújtjuk, s fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Teáskanálnyi tölteléket teszünk 1-1 korong közepébe, félbehajtjuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk. A tojássárgáját kevés vízzel hígítjuk, s megkenjük vele a tészta felületét, s előmelegített sütőben sütjük.
20-25 perc alatt sül meg hagyományos gázsütőben.
Ebből a mennyiségből nekem 36 db lett.
Ajánlom sörözéshez, borozáshoz, uzsonnára, kirándulásra, vagy egy jó
leves után ebédre.
A töltelék bármivel helyettesíthető: pl. gomba, sajt, húsos szalonna,
parajkrém, stb.
Hozzávalók:
30 dkg metélt tészta
50 dkg mirelit szilva
25 dkg vaníliás, darált dióval kevert porcukor
olvasztott vaj
A kimagozott mirelit szilvát kiolvasztottam majd összekevertem a sós vízben kifőzött tésztával, a cukrozott dió egy részével.
Az egészet beletettem egy kivajazott tűzálló tálba, meglocsoltam olvasztott vajjal, majd a maradék cukrozott diót rászórtam a tetejére.
Kb. 20-25 percig forró sütőben sütöttem.
Mirelit helyett lehet friss szilvából is készíteni, vagy kimagozott befőttből is.
Gyorsabb változat:
Ha nem akarjuk sütőben megsütni, akkor a nyers szilvát pici cukros vízben megfőzzük, s összekeverjük a kifőtt tésztával, olvasztott vajat csorgatunk rá, s a tányérunkban megszórjuk cukrozott dióval.
Viszont ebben az esetben megfosztjuk magunkat attól az élvezettől, amit a sütőben fortyogó vajas-szilvás-cukrosdió illata nyújt!
Itt van összeállítva a tészta. Majd bőven megszórva cukrozott dióval:
Megsülve, kitálalva:
A hagyományosnál kissé keményebbre főzzük a tejbegrízt, majd egy lapos
tálba vagy tepsibe öntjük, amit előzőleg hideg vízzel kiöblítünk. Hűvös helyen
hagyjuk néhány órányit hűlni, majd tetszőleges nagyságú kockákra, téglalapokra
daraboljuk. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába mártva panírozzuk, és zsiradékban
kisütjük.
Meg lehet szórni porcukorral, kakaóval, fahéjjal, stb., de sodókkal, édes mártásokkal is lehet gazdagítani.
Alaposan megmostam egy kisebb kelkáposztát.
Miután cikkekre szeltem, fogvájóval több helyen összetűztem, hogy ne essenek szét a levelek, és sós-majorannás vízben 5 percig főztem.
Utána lecsorgattam róla a vizet, s kicsit hagytam hűlni, majd kiszedtem a fogvájókat és a szokásos módon paníroztam és forró olajban kisütöttem.
A panír szépen összetartotta a leveleket, nem hullottak szét.
Bármilyen köret készíthető mellé, sőt tartár is illene hozzá, de az felesleges kalória ilyenkor nyáron. Inkább salátákat ajánlok ebben az időszakban, bár én ma nagyon leegyszerűsítettem a nyers paprikaszeletekkel.
De így is finom volt nagyon.
Olajban megdinsztelem a karikára vágott sárgarépát.
Lisztet szórok rá, majd vízzel és tejjel öntöm fel.
Ízlés szerint lehet sózni, cukrozni, én kevés petrezselyemmel is szoktam ízesíteni.
Hidegen is lehet fogyasztani!
Sertésszív
zöldpaprikával /Hmv.Kati
Hozzávalók:
4 db sertésszív
5 dkg zsír
1 nagyobb fej vöröshagyma
2-3 zöldpaprika
őrült feketebors
kakukkfű
só
A szíveket megmostam, szeletekre vágtam.
A kuktában felolvasztottam a zsírt, megdinszteltem rajta az apróra vágott hagymát, rátettem a szíveket, megszóztam, jól beborsoztam, szórtam rá kakukkfüvet, majd saját levében megpároltam. Miután zsírjára sült, felöntöttem 2 dl vízzel, a kuktát lezártam, s forrástól számítva 20 perc múlva elzártam alatta a gázt. Míg visszahűlt, elkészítettem a köretet:
3 dl rizs kevés olajon megpirítottam, felöntöttem 6 dl vízzel, megsóztam, tettem hozzá egy zacskó "Wok Malajsia" zöldségkeveréket, forrástól számított öt percig takaréklángon együtt főztem fedő alatt, majd kb. 15 percig hagytam hűlni, a fedő alatt, anélkül, hogy megkevertem volna. Addigra megpuhult a rizs és a zöldségek is.
35 dkg megtisztított, megmosott spenótlevelet kevés vízben pár percig
főztem.
Közben 1 közepes fej vöröshagymát, 5 gerezd fokhagymát kicsi vajon
megdinszteltem, majd a leszűrt, előfőzött spenótot is rátettem, öntöttem rá 1,5
liter vizet.
Sóval, borssal, őrölt szerecsendióval ízesítve 5 percig főztem, majd
behabartam 1 evőkanál liszt és 1 dl tejföl keverékével.
Néhány perc főzés után elzártam alatta a gázt.
Tálaláskor még tejföllel ízesítettem, ill. díszítettem.
Lehet hozzá adni levesgyöngyöt, pirított kenyérkockát, ill. apróra vágott
tojást is.
Mángoldból is el lehet készíteni!
Hozzávalók:
1 kg kimagozott szilva
egész fahéj
egész szegfűszeg
citromhéj
narancshéj
1,5 liter víz
1 dl főzőtejszín
2 csapott evőkanálnyi étkezési keményítő
cukor ízlés szerint
só ízlés szerint
A vízben felforralom a cukrot, sót és a többi ízesítőt, beleteszem a
félbevágott szilvákat, egyet forralok rajta és a keményítővel behabarom, mielőtt
elzárom a gázt, még a tejszínt is hozzáadom.
Melegen, hidegen, langyosan is nagyon finom.
Tejszínes pangasius /cápaharcsa/ filé / Hmv.Kati
1 kg pangasius filé
liszt, só, bors, fél citrom
5 szál petrezselyem
őrölt szerecsendió
2 gerezd fokhagyma
3 dl főzőtejszín
étolaj
5 dkg vaj
A halat besóztam, lisztbe forgattam és kevés olajban megsütöttem mindkét
oldalát. Sütés után őrölt borsot szórtam rá.
Az olajat kiöntöttem a serpenyőből, s felolvasztottam benne a vajat, hozzáadtam a felaprított fokhagymát, petrezselymet, felöntöttem a tejszínnel, kevés citromlével és reszelt citromhéjjal, pici sóval, őrölt szerecsendióval ízesítettem, majd belefektettem a kisütött halszeleteket, egy percig alatt összemelegítettem.
Zöldséges rizzsel tálaltam.
A pangasisus édesvízi hal, Ázsiából származik. Előnye, hogy szálkamentes, s nincs "halszaga".
/ötletadó: gasztro.receptem.com/
Saját recept, főzés előtt gyúlt szikra a fejemben. Régebben főztem már a
tök kikapart beléből levest, egy időben fel volt kapva, de akkor másképpen
készítettem.
Megfőztem a tök belét zöldségekkel együtt, mintha húsleves lenne, leszűrtem és tésztát főztem bele betétként.
A mai recept:
a főzőtök kikapart belét kb. 1 liter vízben feltettem főzni, sóval, őrölt
borssal, egész köménnyel ízesítettem.
Fél órányi főzés után leszűrtem, közben 1 púpozott evőkanálnyi tejfölt simára kevertem 1 csapott evőkanálnyi liszttel, majd szedtem rá a leszűrt léből, ezt is simára elkevertem.
Végül visszaöntöttem a tejfölös habarást a lébe, pár percig még forraltam.
Tálaláskor kockákra vágott főtt tojást adtam hozzá és kaporral szórtam meg a levest.
Kapor helyett /vagy mellette tárkonnyal is ízesíthető/.
Megjegyzés:
melegen is finom, de hidegen talán még jobb.
Másnapig hűtőben volt a maradék, ahhoz a következő betétet készítettem:
1 tojásból, 1 evőkanál tejfölből, 1 evőkanál lisztből, kevés tejből sóval, borssal omlettet sütöttem, amit még kevés leforrázott spenóttal dúsítottam.
Az omlettet csíkokra vágtam és ezzel szórtam meg a levest.
Töltött, rántott mángoldlevél /Hmv.Kati
Az alaposan megmosott leveleket pár pillanatig forrásban lévő vízbe
mártom, ettől kellően megpuhul, könnyű lesz vele bánni.
A levelek nagyságától függ, hogy hány darabból készítek egy tekercset: ha szép nagyok, akkor 2-3-at teszek egymásra, ha kisebbek, akkor 6-7-et.
Apróra vágott krumplit olajban kisütök, egy kisebb fej vöröshagymával együtt. Nem kell megpirítani. Megsózom, majd felvert egész tojásokat öntök rá, addig sütöm, míg megszilárdul.
Kis halmokat helyezek a krumplis rántottából az egymásra helyezett mángoldlevelekre, jól megborsozom, kevés őrölt pirospaprikát is szórok rá, s tekercseket készítek belőle.
Végül lisztbe, tojásba, morzsába forgatom, forró olajban kisütöm.
Köretnek salátát adok hozzá, mely jelen esetben paradicsomból, lilahagymából és mángoldból készült, csak só és kevés olívaolaj hozzáadásával.
Hozzávalók:
5 dkg margarin
5 dkg vöröshagyma
30 dkg zsenge tyúkhúr
3 dkg liszt
5-6 dl víz
2 dl tejföl vagy joghurt
só, ételízesítő, pici cukor
A margarinon üvegesre párolom az apróra vágott vöröshagymát, ráteszem a
jól megmosott tyúkhúrt/levelestől-szárastól/, együtt dinsztelem tovább kb. 10
percig, pici vizet is teszek hozzá. Ezután botmixerrel pépesítem, majd lisztből
és vízből habarást készítek, hozzáadom a főzelékhez. Még főzöm pár percig, majd
ízesítem, s ha kész, tejfölt vagy joghurtot keverek hozzá.
Elkészítési idő max. 30 perc, előkészületekkel együtt!
Ez teljesen saját recept, lehet, hogy mások másképp készítik, de nekem
tetszik.
Zöldmetélt piros raguval /Hmv.Kati
Metélt tésztát készíteni parajpürével színezve /20 dkg liszt, 2 tojás,
só, 5 dkg paraj/, majd kifőzni sós vízben.
Bármilyen ragut készíteni mellé /zöldségből vagy húsosat, lényeg, hogy piros színű legyen őröltpaprikától/.
A képen gombás-sárgarépás-hagymás változat látható.
Tálalás:
Egy lapos tálra halmozzuk a kifőtt zöld tésztát, közepére tesszük a
ragut, s reszelt sajttal dekoráljuk.