13 Utoljára Lia szerkesztette (2017-05-15 16:47:09)

Válasz: Receptek

Kovászos kenyér.

A kovász indítását nem írom le,az alábbi recept szerint készítettem el az első kovászomat,majd kaptam is az unokatestvéremtől aki nagyon sok jó tanáccsal látott el és szerettette meg velem a kovászos kenyér sütését.Időigényes,de lehet a hőtőben is keleszteni akár 1 éjszaka a tésztát másnap kivenni hagyni egy kicsit és már lehet is sütni.
http://bettyhobbykonyha.blogspot.hu/p/oregtesztas.html

Hozzávalók:Francia parasztkenyér.

60 dkg BL 80 liszt
10 dkg Graham liszt
12 dkg kovász
45 dkg víz
2.5 dkg himalaya só(normálból 15 gr)
2 ek burgonyapehely
4 dkg joghurt

A kovász a vízzel elkevertem hagytam állni egy kicsit,majd hozzákevertem a liszteket,fél óra pihentetés(autolízis) után adtam hozzá a joghurtot és a sót.Jól kidolgoztattam a dagasztógéppel.Vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tettem,majd 3x 1/2 óránként hajtogattam.A harmadik hajtogatás után hagytam még 15 percet pihenni,cipót formáztam és jól kilisztezett szakajtóba tettem.Neylonba csomagoltam a tésztát és éjszakára a hőtőbe tettem.Reggel kivettem,majd hagytam kb.1.5 órát kelni kb.25 fokon.
A sütőt előmelegítettem 250 fokra a sütőkővel együtt,majd a tésztát sütőlapátra borítottam és bevágtam a tetejét.
Gőzösített sütőbe csúsztattam a tésztát,15 perc után levettem a hőfokot 210-re,így még sült további 45 percet.

http://kepmester.silihost.hu/images/273/9791/00000022.JPG

http://kepmester.silihost.hu/images/273/9791/00000023.JPG

14 Utoljára Lia szerkesztette (2017-06-17 20:47:40)

Válasz: Receptek

Fordulós fánk.

Hozzávalók:
36 dkg liszt
2 tojás
28 dkg natúr joghurt,vagy tejföl
1 csom.sütőpor
pici só
2 ek.cukor
reszelt citromhéj

A tojást elkeverjük a joghurttal,hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a többi hozzávalóval galuskakeménységű tésztát keverünk.
Olajat felmelegítjük,majd 2 kanál segítségével gombócokat formázva teszünk a tésztából.Lassú tűznél 5 perc alatt aranybarnára megsütjük.Nem kell megfordítani mert maguktól megfordulnak az olajban.
Ízlés szerint tálaljuk.

http://kepmester.silihost.hu/images/273/9471/00000109.JPG

15

Válasz: Receptek

Nagyon lent van ez a topik, akkor felhozom egy picit:

Gyömbéres csirkemell

    Hozzávalók:
    2 db csirkemell filé
    1 db citrom
    1 fej hagyma
    1 evőkanál friss gyömbérgyökér
    1 evőkanál kókuszolaj
    2 db húsleves-kocka
    5 dl tejföl
    2 evőkanál liszt
    3-4 gerezd fokhagyma
    só
    fehér bors, vagy borsikafű
    1 púpozott kávéskanál szárított tárkony

Elkészítése: A kockára vágott hagymát a kókuszolajon üvegesre pirítom, majd rászórom a reszelt gyömbért és összekeverem. A felkockázott csirkemellet rádobom és megpirítom. Ha a hús megpuhult, rámorzsolom a leveskockákat, ráöntöm a citrom kifacsart levét, az apróra vágott fokhagymát, sózom, borsozom, és hagyom még egyet rottyanni. Közben kikeverem a tejfölt a liszttel és körülbelül 1 dl vízzel, és ráöntöm a húsra. Még egyszer összeforralom, és kész.

Rizzsel, tarhonyával, tésztával vagy sült krumplival is tálalható.

Ma grillezett cékla karikákat is sütöttem hozzá:

http://kepmester.silihost.hu/images/279/10607/00000430.jpg