13 Utoljára Lia szerkesztette (2017-05-15 17:47:09)

Válasz: Receptek

Kovászos kenyér.

A kovász indítását nem írom le,az alábbi recept szerint készítettem el az első kovászomat,majd kaptam is az unokatestvéremtől aki nagyon sok jó tanáccsal látott el és szerettette meg velem a kovászos kenyér sütését.Időigényes,de lehet a hőtőben is keleszteni akár 1 éjszaka a tésztát másnap kivenni hagyni egy kicsit és már lehet is sütni.
http://bettyhobbykonyha.blogspot.hu/p/oregtesztas.html

Hozzávalók:Francia parasztkenyér.

60 dkg BL 80 liszt
10 dkg Graham liszt
12 dkg kovász
45 dkg víz
2.5 dkg himalaya só(normálból 15 gr)
2 ek burgonyapehely
4 dkg joghurt

A kovász a vízzel elkevertem hagytam állni egy kicsit,majd hozzákevertem a liszteket,fél óra pihentetés(autolízis) után adtam hozzá a joghurtot és a sót.Jól kidolgoztattam a dagasztógéppel.Vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tettem,majd 3x 1/2 óránként hajtogattam.A harmadik hajtogatás után hagytam még 15 percet pihenni,cipót formáztam és jól kilisztezett szakajtóba tettem.Neylonba csomagoltam a tésztát és éjszakára a hőtőbe tettem.Reggel kivettem,majd hagytam kb.1.5 órát kelni kb.25 fokon.
A sütőt előmelegítettem 250 fokra a sütőkővel együtt,majd a tésztát sütőlapátra borítottam és bevágtam a tetejét.
Gőzösített sütőbe csúsztattam a tésztát,15 perc után levettem a hőfokot 210-re,így még sült további 45 percet.

http://kepmester.silihost.hu/images/273/9791/00000022.JPG

http://kepmester.silihost.hu/images/273/9791/00000023.JPG

14 Utoljára Lia szerkesztette (2017-06-17 21:47:40)

Válasz: Receptek

Fordulós fánk.

Hozzávalók:
36 dkg liszt
2 tojás
28 dkg natúr joghurt,vagy tejföl
1 csom.sütőpor
pici só
2 ek.cukor
reszelt citromhéj

A tojást elkeverjük a joghurttal,hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a többi hozzávalóval galuskakeménységű tésztát keverünk.
Olajat felmelegítjük,majd 2 kanál segítségével gombócokat formázva teszünk a tésztából.Lassú tűznél 5 perc alatt aranybarnára megsütjük.Nem kell megfordítani mert maguktól megfordulnak az olajban.
Ízlés szerint tálaljuk.

http://kepmester.silihost.hu/images/273/9471/00000109.JPG

15

Válasz: Receptek

Nagyon lent van ez a topik, akkor felhozom egy picit:

Gyömbéres csirkemell

    Hozzávalók:
    2 db csirkemell filé
    1 db citrom
    1 fej hagyma
    1 evőkanál friss gyömbérgyökér
    1 evőkanál kókuszolaj
    2 db húsleves-kocka
    5 dl tejföl
    2 evőkanál liszt
    3-4 gerezd fokhagyma
    só
    fehér bors, vagy borsikafű
    1 púpozott kávéskanál szárított tárkony

Elkészítése: A kockára vágott hagymát a kókuszolajon üvegesre pirítom, majd rászórom a reszelt gyömbért és összekeverem. A felkockázott csirkemellet rádobom és megpirítom. Ha a hús megpuhult, rámorzsolom a leveskockákat, ráöntöm a citrom kifacsart levét, az apróra vágott fokhagymát, sózom, borsozom, és hagyom még egyet rottyanni. Közben kikeverem a tejfölt a liszttel és körülbelül 1 dl vízzel, és ráöntöm a húsra. Még egyszer összeforralom, és kész.

Rizzsel, tarhonyával, tésztával vagy sült krumplival is tálalható.

Ma grillezett cékla karikákat is sütöttem hozzá:

http://kepmester.silihost.hu/images/279/10607/00000430.jpg

16 Utoljára Lia szerkesztette (2018-03-04 12:18:54)

Válasz: Receptek

Kelt tésztás meggyes pite:
Hozzávalók:
Az alsó tésztához: 20x30 cm-es tepsihez

    40 dkg finomliszt
    15 dkg vaj
    4 ek porcukor
    1 tk citromlé
    1,5 dl tej
    2 dkg friss élesztő
    2 tojássárgája

A töltelékhez:

    2 üveg befőtt, magozott meggy
    2 csomag vaníliás pudingpor
    10 dkg cukor
    1 kiskanál őrölt fahéj

A felső réteghez:

    2 tojás fehérje
    3 evőkanál cukor
    1 evőkanál finomliszt
    3 evőkanál darált dió
   

A sütemény tetejére:fél maréknyi durvára darált dió,2 tk.porcukor


Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, egy kiskanál cukorral felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba szitáljuk. Elmorzsoljuk a vajjal, azután hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól összegyúrjuk.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A tésztát kinyújtjuk és beletesszük a tepsibe. Fél órát hagyjuk kelni, addig elkészítjük a tölteléket.
A meggyet leszűrjük.2.5 dl meggylével elkeverjük a pudingporokat, cukrot,fahéjat,majd hozzá öntjük a meggyet és sűrű krémmé főzzük.
Ezután kihűtjük, majd a tepsiben várakozó tésztára kenjük és egyenletesen elsimítjuk.

A tojás fehérjéket a cukorral,citromlével kemény habbá verjük. A lisztet a dióval összekeverjük és a tojáshabhoz keverjük óvatosan.

A diós habot a meggyre simítjuk és a darabos, cukros dióval megszórjuk. A süteményt 200 fokra előmelegített sütőben, a legalsó rácsra tesszük és sütni kezdjük. Kb negyed óra múlva a tetejét egy alufóliával letakarjuk, hogy meg ne égjen.
A sütési idő kb egy óra.

Ha megsült, a tepsiben kihűtjük és csak utána szeleteljük.

http://kepmester.silihost.hu/images/273/9471/00000120.JPG

17

Válasz: Receptek

Lia!

Köszi, hogy beírtad ezt a receptet! ... Mert ugye amiben meggy van, az csak finom lehet! Már fel is tettem az oldaladra!  smile