61

Válasz: Tudtad-e?

http://www.mindmegette.hu/images/105/O/117371_tonka01-201510171320.jpg

A ráncos, fekete színű, mandulaalakú tonkabab, amely egészben, aprítva vagy por formájában kerül kereskedelmi forgalomba, különlegesen összetett aromájú, markáns fűszer. Ízeiben, illatában a vaníliát, a keserű mandulát, a fahéjat és a szegfűszeget egyaránt idézi. Aki egyszer megkóstolja, biztosan keresi a következő alkalmat az újabb találkozásra!
A tonkafa, amelynek termésében az értékes mag található, az Orinoco-medencében őshonos. Francia Guyana, Brazília és Venezuela, valamint a nyugat-afrikai Nigéria számít legfőbb termőterületének, és egyben ezek az országok a legnagyobb exportőrök is. A hatalmasra növő tonka- vagy kumarufaként is ismert Dipteryx odorata botanikailag a pillangósvirágúak családjához tartozik, a tonkababot termőhelyein mágikus tulajdonságai miatt is tisztelet övezi.
A jobbára a vaníliát kiváltó vagy helyettesítő fűszerrel azonban leginkább mégis mindenféle hókuszpókusz mellőzésével csodás finomságok készülnek Dél-Amerikában éppúgy, mint Afrikában, de főként Európa különlegességekre fogékony cukrászataiban, konyháiban. Itt a kontinensen ugyanis egyetlen ország élelmiszertörvénye sem tiltja a jórészt a fahéjéval azonos veszélyességi fokkal rendelkező tonkabab fogyasztását. Hisz szó sincs róla, hogy ez a mesés aromájú fűszer egészségre ártalmas lenne – természetesen mértékkel fogyasztva.
Még ma is kevés szakácskönyv tartalmaz tonkababbal készült recepteket, ami nem csupán annak köszönhető, hogy meglehetősen drága fűszer, de időbe telik, míg sikerül eloszlatni a hatóanyagával kapcsolatos tévhitet, holott szerecsendió-reszelővel frissen reszelve egy keveset adagolva omlós, kelt vagy kevert tésztákhoz, lenyűgöző aprósüteményeket, mesés piskótákat, kalácsokat készíthet bárki.
Csokoládéval, dióval, mogyoróval, mandulával vagy kókusszal egyaránt remekül harmonizálnak különleges aromái. Érdemes kipróbálni a diós csókot egy csipetnyi frissen reszelt tonkabbal! Forró csokoládéba szórva egy leheletnyit pillanatok alatt fejedelmi italt készíthetünk.

62

Válasz: Tudtad-e?

Ancsa!

Amint ideültem a gép elé, most egyből ide néztem be elsőre... kíváncsivá tett a topik címe is... Köszi a fotót és a részletes ismertetőt is a tonkababról. http://margit2.hu/ujforumba/law.gif

63

Válasz: Tudtad-e?

https://scontent.fomr1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/45452591_2728725880474471_8745753840835362816_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_ht=scontent.fomr1-1.fna&oh=bdd3416d0fae99fce1d276e08522d8b3&oe=5C416B03

64

Válasz: Tudtad-e?

Ancsa!

Hogy Te miket nem hozol nekünk!  ... Ez komoly?  http://margit2.hu/ujforumba/wow1.gif

65

Válasz: Tudtad-e?

Hát mennyire komoly nem tudom,de találtam,azt hiszem igen,komoly...