E.Margit

 

"Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel,
 Megfertőzlek Téged is kaláccsal s kenyérrel"
                               (Dante után szabadon, E.Margit)
 

Diabetikus (fogyókúrás) kalács

 

60 dkg BL 80-as liszt (vagy 40 dkg finomliszt +20 dkg rétesliszt)
1 dl tej
2 dl kefír v. joghurt
2 egész tojás
5 dkg margarin
1/2 kk. só
1 kk. cukor
2 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok),
késhegynyi aszkorbinsav
1/4 friss élesztő

 

Utánanéztem, édesítőszer helyett általában 4 evőkanál vagy 10 dkg cukrot szoktak mások ennyi liszthez tenni, én még cukorral nem csináltam, tehát nem tudom ez mennyire lesz édes.
 
Mazsola csipogáskor, kakaó pici vízzel kikeverve 1 perccel a dagasztás vége előtt.
 Ma egy másik változatot csináltam. A dagasztás végén kiloptam a tésztát a gépből (nem kapcsoltam ki a gépet) gyorsan négyfelé szedtem, kinyújtottam, olvasztott vajjal megkentem és megszórtam kakaóval. Ezután a lapokat feltekerve befontam és visszacsempésztem a gépbe. Ez is szépen csíkozott és kicsit más ízű kalácsot eredményez. Hasonlít a kakaós csigához az íze.
 

 

 

"én egy-egy tésztaféléből, több dolgot is csinálok":  " kész lett a mai sütésem, kalács-koszorúnak neveztem el."

(mindez a 14048.hozzászólásból)
A Csucsu tegnapi kalácsa ihlette.
A képek:

 

 

"a Keresztmamám 60. szülinapja volt. Megmutatom mit sütöttem kalácstésztából." - 13618.hozzászólásból-

Ugyanebből a kalácstésztából készült a kakaóscsiga is:

 

 

 

 

Újabb varriáció a kalácstésztából:

Kakaós kalács-koszorú

Elkészítés: A tésztát a gépben dagasztottam. A második dagsztás utolsó 5 percében kiloptam a tésztát a gépből, elfeleztem, a felét visszatettem a gépbe vizezett kakaóporral együtt. Így még pont összekeveredett a kakaóval a tészta. A fehér és a kakaós tésztát két-két felé szedtem és lapokra nyújtottam. 1 fehér-1 kakaós lapot egymásra téve feltekertem, majd a másik két lapot is. A két "hurkát" összesodortam, koszorúba hajtottam és a végeit egy kicsit összenyomkodtam. A kifelé került hajlatokat egy recés késsel elég mélyen bevágtam. A tetejét egész, felvert tojással kentem le. Kb. 1/2 órás kelesztés után sütöttem. Nem ördöngösség, sok sikert, ha megcsinálja valaki, üdv, Margit

 

 

 

 

Aszalt gyümölcsös kalács:

 

60 dkg BL 80-as liszt (vagy 40 dkg finomliszt +20 dkg rétesliszt)
1,5 dl tej
2 dl kefír v. joghurt
2 egész tojás
5 dkg margarin
1/2 kk. só
1 kk. cukor
2 kk. folyékony édesítőszer (vagy kb. 10 dkg cukor)

késhegynyi aszkorbinsav
1/3 friss élesztő

1 citrom reszelt héja (esetleg 1 narancs reszelt héja)
25 – 30 dkg apró kockára vágott aszalt gyümölcs (szilva, ananász, alma, mazsola, sárgabarack)

15 dkg apró kockára vágott sütésálló baracklekvár (ez el is maradhat, vagy pótolható gyümölccsel)

Kimondottan lágy tésztát kell dagasztatni a géppel, ha szükséges még egy kevés tejet lehet hozzá tenni. Ha kész, akkor egy tálba kitenni és kézzel vagy fakanállal beledolgozni a gyümölcsöket és a lekvárt. Nekem most nem volt itthon, de szerintem a kandírozott narancshéj is nagyon finom lenne bele. Két kivajazott őzgerincformába tettem. 30 perc kelesztés után sütöttem kb. 30-40 percet, majd kiborítottam tepsire és a tetejét (ami eddig az alja volt) megkentem egész tojással. Visszaraktam a sütőbe, hogy pirosra süljön.

Nagyon finom, a kalácstól eltérő jellegű süti lett belőle.

 

   

 

 

 

Narancsos kalács

60 dkg BL 80-as kenyérliszt (vagy 40 dkg finomliszt +20 dkg rétesliszt),
1 dl kefir,
2 dl narancslé ( 1 egész narancs leve+ annyi juice, hogy összesen 2 dl legyen),
1 narancs lereszelt héja,
2 egész tojás,
5 dkg margarin,
1/2 kk. só,
1 kk. cukor,
2 kk. folyékony édesítőszer,
késhegynyi aszkorbinsav,
mazsola vagy kandírozott narancshéj (csipogáskor a gépbe),
1/4 friss élesztő.

Olyan illat van a lakásban, hogy az valami hihetetlen. Kár, hogy ebből nem tudok mutatóba küldeni :-))
 

 

 

 

 

Bugaci batyu receptje:
 
Tészta:
 
50 dkg liszt (2/3 finom vagy BL 80, 1/3 rétes) 1 egész tojás
1 dl kefír v. joghurt
1, 2 dl tej + 1-2 ek víz, ha szükséges
5 dkg vaj
1, 5 kk só
1, 5 kk cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1/3 friss élesztő
Ebből három cipót csináltam, szögletesre nyújtottam és egy lapot négyfelé vágtam, így lett 12 db batyum. A tetejét vizezett tojássárgával kentem le. (Ez volt a sonkás-túrós kiflimnek is a tésztája)
 
Töltelék: csíkokra vágott parasztkolbász, 1-2 karika hegyes erős és sárga paprika, 2-3 félkarika paradicsom, egy kis kocka trappista sajt és végül, de nem utolsó sorban egy kanálka pirított gomba. Mindezt egymás tetejére pakolom a tésztán és összecsippentem a tészta négy csücskét a tetején.

 

 

 

 

Sonkás (kifli-)kenyér:
 
50 dkg liszt (2/3 finom vagy Bl 80-as, 1/3 rétes)
1 egész tojás
1 dl kefír v. joghurt
1, 2 dl tej + 1-2 ek víz, ha szükséges
5 dkg margarin
1, 5 kk só
1, 5 kk cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1/3 friss élesztő
 
A csengetésnél tettem bele 20-25 dkg kockára vágott és picit lepirított nyers-füstölt sonkát, langyosra hűtve. Szerintem Bacon szalonnával is meg lehet csinálni. A folyadék mennyiséget a sonka nedvességtartalma miatt lehet egy kicsit csökkenteni, illetve, ha sül ki zsír a sonkából vagy a szalonnából, akkor azt lehet margarin helyett a tésztába tenni.

 

 

 

Ebből a receptből lettek az alábbi  sonkás-tojásos batyuk...

 

 

 

 

... sonkás túrós kiflik...

 

 

 

Virslis buci:
 
50 dkg liszt (2/3 finom vagy BL 80-as, 1/3 rétes)
1 egész tojás
1 dl kefir v. joghurt
1, 2 dl tej + 2-3 ek víz, ha szükséges
5 dkg vaj
1, 5 kk só
1, 5 kk cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1/3 friss élesztő
Most a BL 80-as liszt egy része helyett tettem bele egy kis búzacsírát, burgonyapelyhet és zabkorpát. A tésztát háromfelé szedem, négyzetté nyújtom és ezt négyfelé vágom, így lesz 12 db buci, ebből a tésztamennyiségből.
A virsliket nem árt egy kis meleg vízben meglangyosítani, mert nagyon ki tudja hűteni a tésztát, ha a hűtőből egyenesen a tésztába kerül, és nagyon lelassítja a kelést.
A feltekert tészták tetejét háromszor mélyen (virslivel együtt) bevágom és megkenem vizezett tojássárgájával.
 

 

 

A virslis buci alapján, sonkás csavart buci
A receptje azonos a virslissel, csak 16 db-ot csináltam belőle Egy kis olvasztott vajjal kentem meg a kinyújtott tésztát és így tettem rá 2-2 szelet hajszálvékony csirkemell sonkát. Feltekerve megszórtam egy kis reszelt, füstölt sajttal.

 

 

 

Én ma egy kis fasírt-masszából kreáltam valami újdonságot. Fasírtos csigát csináltam, a kakaós vagy pizzás csiga mintájára.
A tésztája BL 80-as liszt és egyéb lisztek keveréke, a tetején egy pici reszelt sajt van. Nagyon finom lett.

 

25 dkg BL 80-as lisztet tettem, a többi vegyesen finomliszt, búzacsíra, zabkorpa, burgonyapehely, rizsliszt, rozsliszt, hajdinaliszt és szójaliszt volt. A lényeg, hogy az össz. lisztmennyiség 50 dkg legyen és ennek a fele legalább a BL 80-as. Ezt a tésztát kétfelé szedtem, kinyújtottam, megkentem a fasírtmasszával és feltekertem. Egy tekercset hatfelé vágtam, a tepsin lekentem vizezett tojássárgájával és megszórtam reszelt sajttal. A fasírtmasszát - mivel a hűtőből vettem elő - a mikró olvasztóprogramján óvatosan meglangyosítottam egy kicsit, mert nagyon ki tudja hűteni a tésztát, ha a hűtőből egyenesen a tésztába kerül és nagyon lelassítja a kelést

 

 

 

 

Egyszerű fehér kenyér:
 
60 dkg BL 80-as liszt
2 dl kefir
2 dl víz
1 ek olaj (olíva)
késhegynyi aszkorbinsav
1/4 kocka friss élesztő
1,5 km só
1,5 km cukor 

 

 

 

 

 

Borzas zsömle

 

A zsömle receptje szerintem bármilyen megszokott recept lehet. Én mostanában az egészségesebb táplálkozás jegyében összevásároltam egy csomó érdekes dolgot, ezeket mind keverve beleteszem a kenyér- ill. most a zsömletésztába. Tehát 30 dkg BL 80-as liszt mellé a másik 30 dkg vegyesen fehér tönkölyliszt, teljes kiőrlésű tönkölyliszt, rizsliszt, burg pehely, hajdina liszt, szójaliszt, búzacsíra, zabkorpa, házilag darált köles-, amaránt-, szezám- és lenmag. Más azt hiszem nem volt benne. És ehhez a szokásos cukor, só, aszkorbin, sikér , kefíres aludttej, 1/3 élesztő.
Pelyhet mindig olyat használok, amilyet kapok, most 3 pehely mix-em van itthon.
 A megformázott zsömléken először nem akart megtapadni a pehely, úgyhogy fogtam és egyenként a csap alá dugtam őket és beledobtam a pelyhes dobozomba. Így már a tervezett helyükön maradtak a pelyhek :-)

Nagyon finom ez a sült pehely rajta, ahányszor elmegyek a zsömlék mellett, mindig bekapok egyet, a végén nem marad a zsömléken :-)

 

 

 

 

Graham lisztes kenyér - Eta siesta géphez

30 dkg graham vagy teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg finomliszt (vagy BL-80-as liszt)
15 dkg rétesliszt (vagy BL-80-as liszt)
3 evőkanál burgonya pehely (a sima, pürének való is jó)
2 dl kefír v. joghurt (ha nincs, akkor végső esetben tej)
2 dl víz (+ 1-2 evőkanál, de már csak keverés közben, ha szükséges)
2-3 dkg margarin
1, 5 kk. só
1, 5 kk. cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1 púpos kk. sikér
1/4 friss élesztő

A gépi sütéshez leírom az én programidőimet (én a dagasztás és a sütés programon csinálom, nem fix programot használok), hogy tudjál a saját gépeden ehhez hasonlót keresni ill. összehozni.
20 p melegítés---> 20 p dagasztás---> 20 p kelesztés---> 20 p dagasztás---> 1 ó kelesztés---> 1 ó sütés

Ez nekem az alapkenyerem, mindíg szép magasra megkel, szépen átsül, nem esik vissza a teteje és nem utolsó sorban nagyon finom.
Ebből a receptből egyébként változtatás nélkül lehet zsemléket is sütni.
Képem is van hozzá (sütés előtt és után), azt is felteszem.
 

 

 

 

Rozskenyér – kenyérsütőgépben ( kb.1 kg-os)

3 ek zabkorpa (3 dkg),
3 ek búzacsíra (3dkg),
3 ek burg. pehely (2dkg),
22 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt,
30 dkg Bl 80-as kenyérliszt,
2 késhegynyi aszkorbinsav,
2 púpos kk sikér,
1,5 kk só,
1,5 kk cukor,
1 púpos kk kenyérfűszer,
1 púpos mokkáskanál őrölt kömény,
1 nagymérő rozskovász por,
4 dl víz,
2 evőkanál olaj,
1/4 kocka friss élesztő,
pelyheket és magokat ízlés szerint lehet bele tenni.

Reggel az élesztő kivételével berakok mindent a gépbe, összekevertetem normál kenyértészta állagúra, majd kikapcsolom a gépet és legalább 4-5 órára magára hagyom. Ezután nem túl sok változás látszik a tésztán, de valamivel lazább lesz a szerkezete. Újra elindítom a gépet, belemorzsolva az élesztőt is és kb. 25 perc körüli dagasztás után, ismét leállítom. A tészta állaga ilyenkor egy kicsit kenődősebb, mint a normál kenyéré, ha nagyon ragacsos eleinte, akkor lehet még egy pici Bl 80-as lisztet hozzátenni. Kb. 2-4 óra alatt kel meg a tészta majdnem az üst pereméig, ekkor indítom a sütést. 1 órát sütöttem.

Ezt az egész folyamatot azért találtam ki, mert tudomásom szerint a kovász sokkal lassabban dolgozik, mint az élesztő. Tehát az élesztő „éledési” ideje alatt a kovász szerintem még meg sem mozdul, mire a kovász dolgozna, addigra az élesztőgombák pusztulnak el. Ezzel a módszerrel, úgy gondolom, mindkettőt maximálisan ki lehet használni.

 

 

 

 

 

Sütőben sült kenyér

 

(3 ek búza vagy zabkorpa (kb.3 dkg),3 ek búzacsíra (kb. 3 dkg),3 ek burg. pehely (kb. 2 dkg), finomliszt kb 7 dkg, Bl 80-as kenyérliszt 45 dkg,( tehát összesen 60 dkg a szárazanyag)1 kk sikér, késhegynyi aszkorbinsav, 1,5 kk só, 1,5 kk cukor, 2 dkg margarin, 2 dl joghurt vagy kefír, 1,5 dl víz, 1/2 kocka friss élesztő.
A géppel dagasztattam kétszer, közben legalább 20 perc pihentetés, majd a tepsin is legalább 40 percet. A teteje vizezett tojássárgájával van lekenve, rajta szezámmag. A bevágást cérnával csináltam, ezt a tippet én is úgy lestem el, de nagyon jó. Ez a Ma.ra alapból született saját változatom.

 

 

 

 

Hamburger zsömle - 10 db

1 dl tej
1 dl joghurt vagy kefir
5 dkg margarin
1, 5 kk édesítőszer (folyékony), vagy 3 ek cukor
1, 5 kk só
1, 5 kk cukor
20 dkg rétesliszt
25 dkg BL-80-as kenyérliszt
2. 5 dkg friss élesztő
1 egész tojás
késhegynyi aszkorbinsav

A gépben kétszer dagasztatom a tésztát, közben 20 percet kelesztem. A második dagasztás után kiveszem, rúdba alakítom és 10 felé vágom. Az egyes darabokat lisztezett deszkán átgyúrom egy picit és formázva tepsire teszem. A tetejét vizezett tojássárgájával kenem le és szezámmaggal szórom meg.

 

  

 

 

 

Baguette

30 dkg BL-80-as liszt,
30 dkg liszt ízlés szerint (nálam: teljes kiőrlésű tönkölybúza-, finom tönkölybúza-, rizs-,
hajdina- és kölesliszt, búzacsíra, zabkorpa stb.),
2 dl kefir,
1,2 dl víz (ha nagy a tojás, akkor kevesebb),
1 tojás,
2 dkg margarin,
1,5 kk só,
1,5 kk cukor,
1 kk sikér,
késhegynyi aszkorbinsav,
1/3 friss élesztő.

Kétszer dagasztattam a géppel, közben 20 percet kelt a gépben, utána formázás, tepsin kelesztés 1/2 - 3/4 órát. A tetejét vizezett tojássárgájával kentem le és megszórtam szezám és lenmaggal, pehelymix-szel és durva sóval.

 

 

 

 

Rozsos buci vagy zsömle

30 dkg BL 80-as liszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (helyette lehet Grahamliszt)
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 dl kefir vagy joghurt
2 dl víz
2 dkg margarin
1.5 kk só
1.5 kk cukor
1,5 kk sikér
2 mokkáskanál őrölt kömény
csipet őrölt bors
késhegynyi aszkorbinsav
1/3 kocka élesztő

Fél adagot csináltam csak, mert van elég kenyérfélénk, de nem hagyott nyugodni az ötlet.

Buci és zsömle formát is csináltam belőle, a buci szerintem jobb lett. A tetejét sós vízzel kentem le és szezámmagot, pehelymixet, köménymagot és lenmagot tettem rá.
 

 

 

 

 

Kakaós túrós kalács:

60 dkg BL 80-as liszt (vagy 40 dkg finomliszt +20 dkg rétesliszt)
1 dl tej
2 dl kefír v. joghurt
2 egész tojás
5 dkg margarin
1/2 kk. só
1 kk. cukor
2 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok),
késhegynyi aszkorbinsav
1/3 friss élesztő
2-3 ek kakaópor

Túró:
40 dkg túró,
2 tojás,
2 kk édesítőszer (szűken mérve),
2 citrom reszelt héja és leve,
1 dl kefir,
4 ek búzadara 8 ek tejbe áztatva, (én durumbúzadarából csináltam, ez a kuszkusz)
mazsola.
Lehet, hogy ebből a mennyiségből két fonott kalácsot is tudsz csinálni, majd meglátod.

Sütőben is biztos lehet sütni, hiszen a kész tészta egyik feléből csináltam a gépi kalácsot, a másik feléből a torta szerűséget.

Ha más is érdeklődik a recept után, beírom, hogy ez a mennyiség nem fér bele a gépbe, szerintem max. 2/3 adaggal lehet megcsinálni. Az enyém a képen ennek az adagnak volt a fele.

 

 

Kalácstorta (ehhez kell a tészta és a túró fele):

Tészta 4 felé nyújtva. Kiolajozott tortaformába 1 tészta, rá a túró 1/3 része, tészta, túró, tészta, túró, tészta a teteje. Kelesztés után megsütni, tálra fordítani, és ha kihűlt egy tasak megfőzött pudinggal bevonni. A tetejére mandula szeletkéket és kakaóport szórtam. Hűtőben jól át kell hűteni a szeleteléshez.

Képekben a kalácstorta :

                                   1./ kelesztés előtt
                                  
2./ megsütve
                                  
3./ megkenve

                                   4./ felvágva

 

 

 

 

Kifli:

50 dkg BL 80-as liszt (vagy 2/3 finom+1/3 rétes)
1 egész tojás
1 dl kefir v. joghurt
1, 2 dl tej + 1-2 ek víz, ha szükséges
5 dkg vaj
1, 5 kk só
1, 5 kk cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1/3 friss élesztő

     

 

Ez is a kiflitésztából készült:
Fasírtos csigát szeretem volna, de valamivel nagyobb adagot a szokottnál. Nem fért volna el a tepsin, ezért nem csigákat vágtam belőle, hanem feltekerve tettem a tepsire. Olyasmi lett, mint egy töltött baguette.

 

  

 

 

 

Zabos kenyér (Haferbrot) 1/2 adag

36 dkg BL 80-as liszt,
12,5 dkg teljes kiőrlésű (tönköly-)búzaliszt,
8,2 dkg zabpehely,
1,5 dkg sikér,
31 dkg víz,
5,5 dkg tej,
3,2 dkg méz,
3,2 dkg olaj,
1,1 dkg só,
1/4 friss élesztő.

A zabpelyhet beáztattam a vízbe. A többi anyagot összeraktam a gépbe majd 10 perc állás után hozzáöntöttem a zabpelyhes vizet is. Ekkor indítottam el a dagasztó programot. Dagasztás 10 perc, pihentetés 1 óra, dagasztás 20 perc. Amikor lejárt a dagasztás, áttettem a tésztát egy hosszúkás, kilisztezett jénaiba, amit előzőleg meleg vízzel átöblítettem. Kb. 20 perc kelés után a tésztát óvatosan átborítottam a tepsire, bevágtam a tetejét és még kelesztettem kb. 30 percig. Előmelegített sütőben nagylángon kezdtem sütni, majd 20 perc után mérsékeltem a lángot. Összesen 50 percig sült. A tetejét nem kentem le semmivel, mert rusztikus-lisztes tetejű kenyeret szerettem volna sütni.
Képek: 1. Első kelesztés vége
2. Második kelesztés vége
3. Megsülve
4. Felvágva

 

 

 

 

Feketeerdei kenyér


30 dkg BL 80-as liszt,
10 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt,
10 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt,
1 dkg élesztő 1,5 evőkanál vízben elkeverve,
1,5 kk só (szűken mérve),
1 púpos kk sikér,
1 mokkáskanál barna (melaszos) cukor,
2,7 dl víz.

A liszteket beletettem a gépbe, a közepébe egy mélyedést csináltam és ebbe beleöntöttem az élesztős vizet. Kicsit összekevertem a vizet liszt tetejével, majd ráhúztam körben a lisztet. Ezt a kovászt hagytam érni 4 órán át. Utána bele tettem a gépbe a többi hozzávalót, majd 20 perc dagasztás, 30 perc pihenés, 5 perc dagasztás, 30 perc pihenés, 5 perc dagasztás következett. Formázva tepsire tettem, kb 15 percet kelt, körbevágtam a tetejét, majd az előmelegített sütőbe tettem. 50-55 percet sütöttem végig nagy lángon. Félidőben megkentem tiszta vízzel a tetejét.

Nagyon finom, kicsit testes, enyhén rozsos és kovászos illatú kenyér lett belőle. Ebből a mennyiségből egy 80 dkg-os cipó lett. Szerintem érdemes az eredeti – azaz ennek a duplája – mennyiséget megcsinálni, mert kicsit hosszadalmas az elkészítése és biztos vagyok benne, hogy ez egy jól eltartható kenyérféle.

 

   

 

 

 

Französisches Landbrot (mit Roggenanteil) – Francia rozsos kenyér

Ahogy én csináltam:

Este:
1 dl langyos víz
1 kk méz
0, 7 dkg élesztő
ezeket összekeverni és néhány percig állni hagyni
6 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
7 dkg BL 80-as liszt

Mindent összekeverni és kb. 12 órát állni hagyni.

Másnap:
2, 8 dl víz (lehet egy kicsit kevesebb !!!)
30 dkg BL 80-as liszt (+ 1-2 evőkanál kellett hozzá)
5 dkg rozsliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt vagy sima búzaliszt
0, 7 dkg élesztő
1 púpos kk sikér
1, 5 kk só
az előző esti kovász

Mindent a gépbe tettem. 20 perc dagasztás, 30-40 perc kelés, 5-10 perc dagasztás, 30 perc kelés kilisztezett, meglangyosított jénaiban, 15 perc kelés a jénaiból óvatosan a tepsire borítva. (Ez utóbbi lehet, hogy több lesz, szorosabb tészta és kisebb hőség esetén. ) Előmelegített sütőben kb. 50 perc sütés nagy lángon a felső rácsálláson.

Az eredeti recept ennek a duplája és már abban szó van róla, hogy túl lágy a tészta. Én visszavettem a folyadékból, sőt még a kikészítettet sem tettem bele, csak amennyit a receptben leírtam, de egy kicsit szerintem ez is sok volt, mert nagyon lágyra kelt a tésztája. Legközelebb kevesebb vizet teszek bele.

A kovásznak reggelre olyan szaga volt, hogy egy kocsma közönsége ujjongva tapsolt volna neki, de ettől ne ijedjetek meg, a kenyéren nem érződik.

 

     

 

 

 

Rustikales Kartoffelbrot - Rusztikus krumplis kenyér

Ahogy én csináltam:

45 dkg főtt burgonya + 1 dl főzővíz + 2 dkg margarin leturmixolva,
55 dkg BL 80-as liszt (vagy 2/3 rétesliszt + 1/3 finomliszt),
1 kk só,
1 kk sikér,
késhegynyi aszkorbinsav,
1 kk cukor,
1/3 élesztő.
Pici lisztet lehetett volna még hozzátenni.

Mindent a gépbe tettem, 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 10 perc dagasztás, kivenni a gépből. Cipóra formázni, majd kerek lappá nyújtani és feltekerni. Liszttel megszórni, majd a széle résszel felfelé tepsin keleszteni 30 – 40 percig. Erősen gőzös, előmelegített sütőben sütni kb. 50 percig.

 

 

 

 

Csiga-legyező ( Franzbrötchen az eredeti neve)

Tészta (2 tepsire való, 20 db):

50 dkg BL 80-as liszt
4 dkg élesztő
7 dkg cukor (nekem 2 kk édesítőszer)
2,5 dl langyos tej
7 dkg vaj
csipet só
1 citrom reszelt héja

Egyéb hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg cukor (nekem 2 kk édesítőszer)
3 ek víz
fahéj (nekem kakaópor)
liszt a szóráshoz
zsír a tepsihez (nekem sütőpapír)
1 tojás sárgája a lekenéshez

1. a tészta hozzávalóit a gépbe: dagasztás, 20 perc kelesztés, dagasztás. (nem kéne nagyon melegnek lenni a tésztának)
2. lisztezett deszkán 30x25 cm-re nyújtani.
3. a tölteléknek való fagyos vajból vékony szeletekkel borítani a tészta felét, majd a másik felét ráhajtani. A széleket összenyomkodni és egy picit aláhajtani. (Most 15x25 cm-es a tészta.)
4. lisztezett deszkán 30x50 cm-re nyújtani
5. képzeletben 3 részre kell osztani a tésztát és a két szélső harmadot a középsőre hajtani
6. 15 percig hideg (!) helyen pihentetni
7. lisztezett deszkán 80x40 cm-re nyújtani, majd megkenni kevés vízzel, megszórni a töltelékbe való cukorral és fahéjjal
8. a hosszú oldala felől feltekerni kb. 6 cm vastagra, a széle alulra kerüljön
9. a tetejét óvatosan lenyomkodni, hogy kicsit ovális legyen a tészta, majd 4 cm-es darabokra felvágni
10. minden darabot a vágással párhuzamosan, középen egy fakanál nyelével benyomni
11. legalább 4 cm távolságra egymástól két kizsírozott tepsire tenni
12. az első sütésre szánt tepsit meleg helyen 15-20 percig pihentetni
13. a második tepsit hideg helyen pihentetni, hogy a tészta lassabban keljen
14. előmelegített sütőben 200 fokon, középen sütni 25 percig

 

   

     

 

 

 

Fan Tans – teljesen szabad fordításban: legyező zsömle

1 dkg friss élesztő
1/2 kk cukor
2 dl kefir
1 dl víz
30 dkg BL 80-as
10 dkg durumbúzadara (kuszkusz)
1 kk só
3 dkg olvasztott margarin
4-5 dkg olvasztott margarin ( a tészta és a forma kenéséhez)

gépben dagasztás 20 perc kelesztés 20 perc dagasztás 20 perc 40 x 50 cm-re nyújtani, majd margarinnal megkenni kb. 4 cm széles, 7 db csíkot kell vágni, majd a csíkokat egymásra tenni (nekem kicsit szélesebb lett a tészta és 8 db lett a csík) 12 felé elvágni (kb. 4 cm-enként) minden darabnak az alját egybenyomni, majd kivajazott muffinformába tenni (jobb azt a részt összenyomni, ami a hosszú csík oldala volt) 1 órát pihentetni, amíg duplájára nő előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütni

 

   

 

 

 

Burgonyás zsömle, muffinformában sütve. 24 db és egy kenyérke lett a tésztából, az első adag azon melegében elfogyott. Most sül a második. Nagyon finom, a fehér zsömle kedvelőinek jó szívvel ajánlom.

Muffin-zsömle:

700 g BL 80-as liszt (és fehér tönkölyliszt),
350 g édes burgonya (jó a hagyományos is), megfőzve, áttörve,
50 g margarin,
1 kk só,
1, 5 dkg élesztő,
1 dl langyos tej,
1, 5 kk cukor,
2 tojás,
késhegynyi aszkorbinsav.

1. mindent a gépbe tenni, kivéve a lisztből 10-15 dkg-ot, majd beindítani az első dagasztást
(az első, majd a második dagasztás alatt is folyamatosan lágyul a tészta, ezért közben adagoltam hozzá a maradék lisztet)
2. 20 perc pihentetés, majd újabb dagasztás
3. lisztezett deszkára borítani, majd 36 db 1, 5 dkg körüli gombócot formázni belőle (még ekkor is ragacsos egy kicsit a tészta, de nem baj)
4. hármasával a golyókat egy kivajazott muffinformába tenni, felvert, vizezett tojássárgájával lekenni a tetejét
5. letakarva a duplájára keleszteni, majd előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütni
6. A maradék tésztát a hűtőbe tettem, szerintem elállt volna másnapig is, de végül is megsütöttem. Ebből ismét 12 db zsömle lett és még egy 30 dkg körüli kenyérke.
Kb. 1/4 résszel csökkenve a teljes adagot, szerintem pont elég lenne a 2 x 12 db zsömlére.

Az eredeti recept is írta, hogy nagyon lágy a tészta, de nekem vagy 30 dkg lisztet kellett pótolnom. Még, jó, hogy végig mérve tettem hozzá, mert különben nem lett volna recept :-)) Ezzel a lisztmennyiséggel lett több a kész tészta, mint két muffinformányi.
 

     

 

 

 

Keresztes zsömle – ahogy én csináltam:

280 g hideg kefir
2 dkg élesztő
100 g (hideg) búzakovász - ez esetleg ki is maradhat
1 kk cukor
1,5 kk só
1 hideg tojás
570 g BL 80-as liszt
50 g hideg vaj hajszál vékony szeletekre vágva

Mint a hozzávalókból is látszik, a tésztát hidegen kell összedolgozni, jó keményre. A gépben dagasztattam, de a tetejét a dagasztás idejére nyitva hagytam, majd azonnal kivettem a tésztát és egy kiolajozott tálba tettem. A tészta tetejét is leolajoztam, majd letakarva hűtőbe tettem 40 percre. Tálcára borítva finoman rúddá formáztam, majd 10 felé vágtam. Nem kell lisztezni semmit, mert az olajtól egyáltalán nem ragad. Finoman egyenként átgyúrtam a darabokat, majd a tepsire tettem kelni 30-40 percre. Ezután bevagdostam ollóval kereszt formára a tetejét és lekentem vizezett tojássárgájával. Előmelegített sütőben (gőz nélkül) sütöttem kb. 30 percig.

Nagyon finom, lágy bélzetű, tejes ízű, hatalmas zsömlék lettek belőle.

 

  

  

 

 

 

Vissza a nevekhez

 

 


Vissza a receptekhez

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker