"Ki
itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel,
Megfertőzlek Téged is kaláccsal s kenyérrel"
(Dante után szabadon, E.Margit)
Diabetikus (fogyókúrás) kalács
60 dkg BL 80-as liszt (vagy 40 dkg finomliszt +20
dkg rétesliszt)
1 dl tej
2 dl kefír v. joghurt
2 egész tojás
5 dkg margarin
1/2 kk. só
1 kk. cukor
2 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok),
késhegynyi aszkorbinsav
1/4 friss élesztő
Utánanéztem, édesítőszer helyett általában 4
evőkanál vagy 10 dkg cukrot szoktak mások ennyi liszthez tenni, én még
cukorral nem csináltam, tehát nem tudom ez mennyire lesz édes.
Mazsola csipogáskor, kakaó pici vízzel kikeverve 1 perccel
a dagasztás vége előtt.
Ma egy másik változatot csináltam. A dagasztás végén
kiloptam a tésztát a gépből (nem kapcsoltam ki a gépet) gyorsan
négyfelé szedtem, kinyújtottam, olvasztott vajjal megkentem és
megszórtam kakaóval. Ezután a lapokat feltekerve befontam és
visszacsempésztem a gépbe. Ez is szépen csíkozott és kicsit más ízű
kalácsot eredményez. Hasonlít a kakaós csigához az íze.
"én egy-egy tésztaféléből, több dolgot is csinálok": " kész lett a mai sütésem, kalács-koszorúnak neveztem el."
(mindez a
14048.hozzászólásból)
A Csucsu tegnapi kalácsa ihlette.
A képek:
"a Keresztmamám 60. szülinapja volt. Megmutatom
mit sütöttem kalácstésztából." - 13618.hozzászólásból-
Ugyanebből a kalácstésztából készült a kakaóscsiga is:
Újabb varriáció a kalácstésztából:
Kakaós kalács-koszorú
Elkészítés: A tésztát a gépben dagasztottam. A második dagsztás
utolsó 5 percében kiloptam a tésztát a gépből, elfeleztem, a felét
visszatettem a gépbe vizezett kakaóporral együtt. Így még pont
összekeveredett a kakaóval a tészta. A fehér és a kakaós tésztát
két-két felé szedtem és lapokra nyújtottam. 1 fehér-1 kakaós lapot
egymásra téve feltekertem, majd a másik két lapot is. A két "hurkát"
összesodortam, koszorúba hajtottam és a végeit egy kicsit
összenyomkodtam. A kifelé került hajlatokat egy recés késsel elég
mélyen bevágtam. A tetejét egész, felvert tojással kentem le. Kb. 1/2
órás kelesztés után sütöttem. Nem ördöngösség, sok sikert, ha
megcsinálja valaki, üdv, Margit
Aszalt gyümölcsös kalács:
60 dkg BL 80-as liszt (vagy 40 dkg finomliszt +20
dkg rétesliszt)
1,5 dl tej
2 dl kefír v. joghurt
2 egész tojás
5 dkg margarin
1/2 kk. só
1 kk. cukor
2 kk. folyékony édesítőszer (vagy kb. 10 dkg cukor)
késhegynyi aszkorbinsav
1/3 friss élesztő
1 citrom reszelt héja (esetleg 1 narancs reszelt héja)
25 – 30 dkg apró kockára vágott aszalt gyümölcs (szilva,
ananász, alma, mazsola, sárgabarack)
15 dkg apró kockára vágott sütésálló baracklekvár (ez el is
maradhat, vagy pótolható gyümölccsel)
Kimondottan lágy tésztát kell dagasztatni a géppel, ha szükséges
még egy kevés tejet lehet hozzá tenni. Ha kész, akkor egy tálba kitenni
és kézzel vagy fakanállal beledolgozni a gyümölcsöket és a lekvárt.
Nekem most nem volt itthon, de szerintem a kandírozott narancshéj is
nagyon finom lenne bele. Két kivajazott őzgerincformába tettem. 30 perc
kelesztés után sütöttem kb. 30-40 percet, majd kiborítottam tepsire és
a tetejét (ami eddig az alja volt) megkentem egész tojással.
Visszaraktam a sütőbe, hogy pirosra süljön.
Nagyon finom, a kalácstól eltérő jellegű süti lett belőle.
Narancsos kalács
60 dkg BL 80-as kenyérliszt (vagy 40 dkg finomliszt +20 dkg
rétesliszt),
1 dl kefir,
2 dl narancslé ( 1 egész narancs leve+ annyi juice, hogy
összesen 2 dl legyen),
1 narancs lereszelt héja,
2 egész tojás,
5 dkg margarin,
1/2 kk. só,
1 kk. cukor,
2 kk. folyékony édesítőszer,
késhegynyi aszkorbinsav,
mazsola vagy kandírozott narancshéj (csipogáskor a gépbe),
1/4 friss élesztő.
Olyan illat van a lakásban, hogy az valami hihetetlen. Kár, hogy
ebből nem tudok mutatóba küldeni :-))
Bugaci batyu receptje:
Tészta:
50 dkg liszt (2/3 finom vagy BL 80, 1/3 rétes) 1 egész tojás
1 dl kefír v. joghurt
1, 2 dl tej + 1-2 ek víz, ha szükséges
5 dkg vaj
1, 5 kk só
1, 5 kk cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1/3 friss élesztő
Ebből három cipót csináltam, szögletesre nyújtottam és egy lapot
négyfelé vágtam, így lett 12 db batyum. A tetejét vizezett
tojássárgával kentem le. (Ez volt a sonkás-túrós kiflimnek is a
tésztája)
Töltelék: csíkokra vágott parasztkolbász, 1-2 karika hegyes erős
és sárga paprika, 2-3 félkarika paradicsom, egy kis kocka trappista
sajt és végül, de nem utolsó sorban egy kanálka pirított
gomba. Mindezt egymás tetejére pakolom a tésztán és
összecsippentem a tészta négy csücskét a tetején.
Sonkás (kifli-)kenyér:
50 dkg liszt (2/3 finom vagy Bl 80-as, 1/3 rétes)
1 egész tojás
1 dl kefír v. joghurt
1, 2 dl tej + 1-2 ek víz, ha szükséges
5 dkg margarin
1, 5 kk só
1, 5 kk cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1/3 friss élesztő
A csengetésnél tettem bele 20-25 dkg kockára vágott és picit
lepirított nyers-füstölt sonkát, langyosra hűtve. Szerintem Bacon
szalonnával is meg lehet csinálni. A folyadék mennyiséget a sonka
nedvességtartalma miatt lehet egy kicsit csökkenteni, illetve, ha sül
ki zsír a sonkából vagy a szalonnából, akkor azt lehet margarin
helyett a tésztába tenni.
Ebből a receptből lettek az alábbi sonkás-tojásos batyuk...
... sonkás túrós kiflik...
Virslis buci:
50 dkg liszt (2/3 finom vagy BL 80-as, 1/3 rétes)
1 egész tojás
1 dl kefir v. joghurt
1, 2 dl tej + 2-3 ek víz, ha szükséges
5 dkg vaj
1, 5 kk só
1, 5 kk cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1/3 friss élesztő
Most a BL 80-as liszt egy része helyett tettem bele egy kis
búzacsírát, burgonyapelyhet és zabkorpát. A tésztát háromfelé szedem,
négyzetté nyújtom és ezt négyfelé vágom, így lesz 12 db buci, ebből a
tésztamennyiségből.
A virsliket nem árt egy kis meleg vízben meglangyosítani, mert
nagyon ki tudja hűteni a tésztát, ha a hűtőből egyenesen a tésztába
kerül, és nagyon lelassítja a kelést.
A feltekert tészták tetejét háromszor mélyen (virslivel együtt)
bevágom és megkenem vizezett tojássárgájával.
A virslis buci alapján, sonkás csavart buci
A receptje azonos a virslissel, csak 16 db-ot csináltam belőle
Egy kis olvasztott vajjal kentem meg a kinyújtott tésztát és így tettem
rá 2-2 szelet hajszálvékony csirkemell sonkát. Feltekerve megszórtam
egy kis reszelt, füstölt sajttal.
Én ma egy kis fasírt-masszából kreáltam valami
újdonságot. Fasírtos csigát csináltam, a kakaós vagy
pizzás csiga mintájára.
A tésztája BL 80-as liszt és egyéb lisztek keveréke, a tetején
egy pici reszelt sajt van. Nagyon finom lett.
25 dkg BL 80-as lisztet tettem, a többi vegyesen finomliszt, búzacsíra, zabkorpa, burgonyapehely, rizsliszt, rozsliszt, hajdinaliszt és szójaliszt volt. A lényeg, hogy az össz. lisztmennyiség 50 dkg legyen és ennek a fele legalább a BL 80-as. Ezt a tésztát kétfelé szedtem, kinyújtottam, megkentem a fasírtmasszával és feltekertem. Egy tekercset hatfelé vágtam, a tepsin lekentem vizezett tojássárgájával és megszórtam reszelt sajttal. A fasírtmasszát - mivel a hűtőből vettem elő - a mikró olvasztóprogramján óvatosan meglangyosítottam egy kicsit, mert nagyon ki tudja hűteni a tésztát, ha a hűtőből egyenesen a tésztába kerül és nagyon lelassítja a kelést
Egyszerű fehér kenyér:
60 dkg BL 80-as liszt
2 dl kefir
2 dl víz
1 ek olaj (olíva)
késhegynyi aszkorbinsav
1/4 kocka friss élesztő
1,5 km só
1,5 km cukor
Borzas zsömle
A zsömle receptje szerintem bármilyen megszokott
recept lehet. Én mostanában az egészségesebb táplálkozás jegyében
összevásároltam egy csomó érdekes dolgot, ezeket mind keverve
beleteszem a kenyér- ill. most a zsömletésztába. Tehát 30 dkg BL 80-as
liszt mellé a másik 30 dkg vegyesen fehér tönkölyliszt, teljes kiőrlésű
tönkölyliszt, rizsliszt, burg pehely, hajdina liszt, szójaliszt,
búzacsíra, zabkorpa, házilag darált köles-, amaránt-, szezám- és
lenmag. Más azt hiszem nem volt benne. És ehhez a szokásos cukor, só,
aszkorbin, sikér , kefíres aludttej, 1/3 élesztő.
Pelyhet mindig olyat használok, amilyet kapok, most 3 pehely
mix-em van itthon.
A megformázott zsömléken először nem akart megtapadni a pehely,
úgyhogy fogtam és egyenként a csap alá dugtam őket és beledobtam a
pelyhes dobozomba. Így már a tervezett helyükön maradtak a pelyhek :-)
Nagyon finom ez a sült pehely rajta, ahányszor elmegyek a
zsömlék mellett, mindig bekapok egyet, a végén nem marad a zsömléken :-)
Graham lisztes kenyér - Eta siesta géphez
30 dkg graham vagy teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg finomliszt
(vagy BL-80-as liszt)
15 dkg rétesliszt
(vagy BL-80-as liszt)
3 evőkanál burgonya pehely (a sima, pürének való is jó)
2 dl kefír v. joghurt (ha nincs, akkor végső esetben tej)
2 dl víz (+ 1-2 evőkanál, de már csak keverés közben, ha
szükséges)
2-3 dkg margarin
1, 5 kk. só
1, 5 kk. cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1 púpos kk. sikér
1/4 friss élesztő
A gépi sütéshez leírom az én programidőimet (én a
dagasztás és a sütés programon csinálom, nem fix programot használok),
hogy tudjál a saját gépeden ehhez hasonlót keresni ill. összehozni.
20 p melegítés---> 20 p dagasztás---> 20 p
kelesztés---> 20 p dagasztás---> 1 ó kelesztés---> 1 ó sütés
Ez nekem az alapkenyerem, mindíg szép magasra
megkel, szépen átsül, nem esik vissza a teteje és nem utolsó sorban
nagyon finom.
Ebből a receptből egyébként változtatás nélkül lehet zsemléket
is sütni.
Képem is van hozzá (sütés előtt és után), azt is felteszem.
Rozskenyér – kenyérsütőgépben ( kb.1 kg-os)
3 ek zabkorpa (3 dkg),
3 ek búzacsíra (3dkg),
3 ek burg. pehely (2dkg),
22 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt,
30 dkg Bl 80-as kenyérliszt,
2 késhegynyi aszkorbinsav,
2 púpos kk sikér,
1,5 kk só,
1,5 kk cukor,
1 púpos kk kenyérfűszer,
1 púpos mokkáskanál őrölt kömény,
1 nagymérő rozskovász por,
4 dl víz,
2 evőkanál olaj,
1/4 kocka friss élesztő,
pelyheket és magokat ízlés szerint lehet bele tenni.
Reggel az élesztő kivételével berakok mindent a gépbe,
összekevertetem normál kenyértészta állagúra, majd kikapcsolom a gépet
és legalább 4-5 órára magára hagyom. Ezután nem túl sok változás
látszik a tésztán, de valamivel lazább lesz a szerkezete. Újra
elindítom a gépet, belemorzsolva az élesztőt is és kb. 25 perc körüli
dagasztás után, ismét leállítom. A tészta állaga ilyenkor egy kicsit
kenődősebb, mint a normál kenyéré, ha nagyon ragacsos eleinte, akkor
lehet még egy pici Bl 80-as lisztet hozzátenni. Kb. 2-4 óra alatt kel
meg a tészta majdnem az üst pereméig, ekkor indítom a sütést. 1 órát
sütöttem.
Ezt az egész folyamatot azért találtam ki, mert tudomásom
szerint a kovász sokkal lassabban dolgozik, mint az élesztő. Tehát az
élesztő „éledési” ideje alatt a kovász szerintem még meg sem mozdul,
mire a kovász dolgozna, addigra az élesztőgombák pusztulnak el. Ezzel a
módszerrel, úgy gondolom, mindkettőt maximálisan ki lehet használni.
Sütőben sült kenyér
(3 ek búza vagy zabkorpa (kb.3 dkg),3 ek búzacsíra
(kb. 3 dkg),3 ek burg. pehely (kb. 2 dkg), finomliszt kb 7 dkg, Bl
80-as kenyérliszt 45 dkg,( tehát összesen 60 dkg a szárazanyag)1 kk
sikér, késhegynyi aszkorbinsav, 1,5 kk só, 1,5 kk cukor, 2 dkg
margarin, 2 dl joghurt vagy kefír, 1,5 dl víz, 1/2 kocka friss élesztő.
A géppel dagasztattam kétszer, közben legalább 20 perc
pihentetés, majd a tepsin is legalább 40 percet. A teteje vizezett
tojássárgájával van lekenve, rajta szezámmag. A bevágást cérnával
csináltam, ezt a tippet én is úgy lestem el, de nagyon jó. Ez a Ma.ra
alapból született saját változatom.
Hamburger zsömle - 10 db
1 dl tej
1 dl joghurt vagy kefir
5 dkg margarin
1, 5 kk édesítőszer (folyékony), vagy 3 ek cukor
1, 5 kk só
1, 5 kk cukor
20 dkg rétesliszt
25 dkg BL-80-as kenyérliszt
2. 5 dkg friss élesztő
1 egész tojás
késhegynyi aszkorbinsav
A gépben kétszer dagasztatom a tésztát, közben 20 percet
kelesztem. A második dagasztás után kiveszem, rúdba alakítom és 10 felé
vágom. Az egyes darabokat lisztezett deszkán átgyúrom egy picit és
formázva tepsire teszem. A tetejét vizezett tojássárgájával kenem le és
szezámmaggal szórom meg.
Baguette
30 dkg BL-80-as liszt,
30 dkg liszt ízlés szerint (nálam: teljes kiőrlésű tönkölybúza-,
finom tönkölybúza-, rizs-,
hajdina- és kölesliszt, búzacsíra, zabkorpa stb.),
2 dl kefir,
1,2 dl víz (ha nagy a tojás, akkor kevesebb),
1 tojás,
2 dkg margarin,
1,5 kk só,
1,5 kk cukor,
1 kk sikér,
késhegynyi aszkorbinsav,
1/3 friss élesztő.
Kétszer dagasztattam a géppel, közben 20 percet kelt a gépben,
utána formázás, tepsin kelesztés 1/2 - 3/4 órát. A tetejét vizezett
tojássárgájával kentem le és megszórtam szezám és lenmaggal,
pehelymix-szel és durva sóval.
Rozsos buci vagy zsömle
30 dkg BL 80-as liszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (helyette lehet
Grahamliszt)
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 dl kefir vagy joghurt
2 dl víz
2 dkg margarin
1.5 kk só
1.5 kk cukor
1,5 kk sikér
2 mokkáskanál őrölt kömény
csipet őrölt bors
késhegynyi aszkorbinsav
1/3 kocka élesztő
Fél adagot csináltam csak, mert van elég kenyérfélénk, de nem
hagyott nyugodni az ötlet.
Buci és zsömle formát is csináltam belőle, a buci szerintem jobb
lett. A tetejét sós vízzel kentem le és szezámmagot, pehelymixet,
köménymagot és lenmagot tettem rá.
Kakaós túrós kalács:
60 dkg BL 80-as liszt (vagy 40 dkg finomliszt +20 dkg
rétesliszt)
1 dl tej
2 dl kefír v. joghurt
2 egész tojás
5 dkg margarin
1/2 kk. só
1 kk. cukor
2 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok),
késhegynyi aszkorbinsav
1/3 friss élesztő
2-3 ek kakaópor
Túró:
40 dkg túró,
2 tojás,
2 kk édesítőszer (szűken mérve),
2 citrom reszelt héja és leve,
1 dl kefir,
4 ek búzadara 8 ek tejbe áztatva, (én durumbúzadarából
csináltam, ez a kuszkusz)
mazsola.
Lehet, hogy ebből a mennyiségből két fonott kalácsot is tudsz
csinálni, majd meglátod.
Sütőben is biztos lehet sütni, hiszen a kész
tészta egyik feléből csináltam a gépi kalácsot, a másik feléből a torta
szerűséget.
Ha más is érdeklődik a recept után, beírom, hogy ez a mennyiség
nem fér bele a gépbe, szerintem max. 2/3 adaggal lehet megcsinálni. Az
enyém a képen ennek az adagnak volt a fele.
Kalácstorta (ehhez kell a tészta és a túró
fele):
Tészta 4 felé nyújtva. Kiolajozott tortaformába 1 tészta, rá a
túró 1/3 része, tészta, túró, tészta, túró, tészta a teteje. Kelesztés
után megsütni, tálra fordítani, és ha kihűlt egy tasak megfőzött
pudinggal bevonni. A tetejére mandula szeletkéket és kakaóport szórtam.
Hűtőben jól át kell hűteni a szeleteléshez.
Képekben a kalácstorta :
1./ kelesztés előtt
2./ megsütve
3./ megkenve
4./ felvágva
Kifli:
50 dkg BL 80-as liszt (vagy 2/3 finom+1/3 rétes)
1 egész tojás
1 dl kefir v. joghurt
1, 2 dl tej + 1-2 ek víz, ha szükséges
5 dkg vaj
1, 5 kk só
1, 5 kk cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1/3 friss élesztő
Ez is a kiflitésztából készült:
Fasírtos csigát szeretem volna, de valamivel nagyobb adagot a
szokottnál. Nem fért volna el a tepsin, ezért nem csigákat vágtam
belőle, hanem feltekerve tettem a tepsire. Olyasmi lett, mint egy
töltött baguette.
Zabos kenyér (Haferbrot) 1/2 adag
36 dkg BL 80-as liszt,
12,5 dkg teljes kiőrlésű (tönköly-)búzaliszt,
8,2 dkg zabpehely,
1,5 dkg sikér,
31 dkg víz,
5,5 dkg tej,
3,2 dkg méz,
3,2 dkg olaj,
1,1 dkg só,
1/4 friss élesztő.
A zabpelyhet beáztattam a vízbe. A többi anyagot összeraktam a
gépbe majd 10 perc állás után hozzáöntöttem a zabpelyhes vizet is.
Ekkor indítottam el a dagasztó programot. Dagasztás 10 perc, pihentetés
1 óra, dagasztás 20 perc. Amikor lejárt a dagasztás, áttettem a tésztát
egy hosszúkás, kilisztezett jénaiba, amit előzőleg meleg vízzel
átöblítettem. Kb. 20 perc kelés után a tésztát óvatosan átborítottam a
tepsire, bevágtam a tetejét és még kelesztettem kb. 30 percig.
Előmelegített sütőben nagylángon kezdtem sütni, majd 20 perc után
mérsékeltem a lángot. Összesen 50 percig sült. A tetejét nem kentem le
semmivel, mert rusztikus-lisztes tetejű kenyeret szerettem volna sütni.
Képek: 1. Első kelesztés vége
2. Második kelesztés vége
3. Megsülve
4. Felvágva
Feketeerdei kenyér
30 dkg BL 80-as liszt,
10 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt,
10 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt,
1 dkg élesztő 1,5 evőkanál vízben elkeverve,
1,5 kk só (szűken mérve),
1 púpos kk sikér,
1 mokkáskanál barna (melaszos) cukor,
2,7 dl víz.
A liszteket beletettem a gépbe, a közepébe egy mélyedést
csináltam és ebbe beleöntöttem az élesztős vizet. Kicsit összekevertem
a vizet liszt tetejével, majd ráhúztam körben a lisztet. Ezt a kovászt
hagytam érni 4 órán át. Utána bele tettem a gépbe a többi hozzávalót,
majd 20 perc dagasztás, 30 perc pihenés, 5 perc dagasztás, 30 perc
pihenés, 5 perc dagasztás következett. Formázva tepsire tettem, kb 15
percet kelt, körbevágtam a tetejét, majd az előmelegített sütőbe
tettem. 50-55 percet sütöttem végig nagy lángon. Félidőben megkentem
tiszta vízzel a tetejét.
Nagyon finom, kicsit testes, enyhén rozsos és kovászos illatú
kenyér lett belőle. Ebből a mennyiségből egy 80 dkg-os cipó lett.
Szerintem érdemes az eredeti – azaz ennek a duplája – mennyiséget
megcsinálni, mert kicsit hosszadalmas az elkészítése és biztos vagyok
benne, hogy ez egy jól eltartható kenyérféle.
Französisches Landbrot (mit Roggenanteil) –
Francia rozsos kenyér
Ahogy én csináltam:
Este:
1 dl langyos víz
1 kk méz
0, 7 dkg élesztő
ezeket összekeverni és néhány percig állni hagyni
6 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
7 dkg BL 80-as liszt
Mindent összekeverni és kb. 12 órát állni hagyni.
Másnap:
2, 8 dl víz (lehet egy kicsit kevesebb !!!)
30 dkg BL 80-as liszt (+ 1-2 evőkanál kellett hozzá)
5 dkg rozsliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt vagy sima búzaliszt
0, 7 dkg élesztő
1 púpos kk sikér
1, 5 kk só
az előző esti kovász
Mindent a gépbe tettem. 20 perc dagasztás, 30-40 perc kelés,
5-10 perc dagasztás, 30 perc kelés kilisztezett, meglangyosított
jénaiban, 15 perc kelés a jénaiból óvatosan a tepsire borítva. (Ez
utóbbi lehet, hogy több lesz, szorosabb tészta és kisebb hőség esetén.
) Előmelegített sütőben kb. 50 perc sütés nagy lángon a felső
rácsálláson.
Az eredeti recept ennek a duplája és már abban szó van róla,
hogy túl lágy a tészta. Én visszavettem a folyadékból, sőt még a
kikészítettet sem tettem bele, csak amennyit a receptben leírtam, de
egy kicsit szerintem ez is sok volt, mert nagyon lágyra kelt a
tésztája. Legközelebb kevesebb vizet teszek bele.
A kovásznak reggelre olyan szaga volt, hogy egy kocsma közönsége
ujjongva tapsolt volna neki, de ettől ne ijedjetek meg, a kenyéren nem
érződik.
Rustikales Kartoffelbrot - Rusztikus
krumplis kenyér
Ahogy én csináltam:
45 dkg főtt burgonya + 1 dl főzővíz + 2 dkg margarin
leturmixolva,
55 dkg BL 80-as liszt (vagy 2/3 rétesliszt + 1/3 finomliszt),
1 kk só,
1 kk sikér,
késhegynyi aszkorbinsav,
1 kk cukor,
1/3 élesztő.
Pici lisztet lehetett volna még hozzátenni.
Mindent a gépbe tettem, 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 10
perc dagasztás, kivenni a gépből. Cipóra formázni, majd kerek lappá
nyújtani és feltekerni. Liszttel megszórni, majd a széle résszel
felfelé tepsin keleszteni 30 – 40 percig. Erősen gőzös, előmelegített
sütőben sütni kb. 50 percig.
Csiga-legyező ( Franzbrötchen az eredeti
neve)
Tészta (2 tepsire való, 20 db):
50 dkg BL 80-as liszt
4 dkg élesztő
7 dkg cukor (nekem 2 kk édesítőszer)
2,5 dl langyos tej
7 dkg vaj
csipet só
1 citrom reszelt héja
Egyéb hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg cukor (nekem 2 kk édesítőszer)
3 ek víz
fahéj (nekem kakaópor)
liszt a szóráshoz
zsír a tepsihez (nekem sütőpapír)
1 tojás sárgája a lekenéshez
1. a tészta hozzávalóit a gépbe: dagasztás, 20 perc kelesztés,
dagasztás. (nem kéne nagyon melegnek lenni a tésztának)
2. lisztezett deszkán 30x25 cm-re nyújtani.
3. a tölteléknek való fagyos vajból vékony szeletekkel borítani
a tészta felét, majd a másik felét ráhajtani. A széleket összenyomkodni
és egy picit aláhajtani. (Most 15x25 cm-es a tészta.)
4. lisztezett deszkán 30x50 cm-re nyújtani
5. képzeletben 3 részre kell osztani a tésztát és a két szélső
harmadot a középsőre hajtani
6. 15 percig hideg (!) helyen pihentetni
7. lisztezett deszkán 80x40 cm-re nyújtani, majd megkenni kevés
vízzel, megszórni a töltelékbe való cukorral és fahéjjal
8. a hosszú oldala felől feltekerni kb. 6 cm vastagra, a széle
alulra kerüljön
9. a tetejét óvatosan lenyomkodni, hogy kicsit ovális legyen a
tészta, majd 4 cm-es darabokra felvágni
10. minden darabot a vágással párhuzamosan, középen egy fakanál
nyelével benyomni
11. legalább 4 cm távolságra egymástól két kizsírozott tepsire
tenni
12. az első sütésre szánt tepsit meleg helyen 15-20 percig
pihentetni
13. a második tepsit hideg helyen pihentetni, hogy a tészta
lassabban keljen
14. előmelegített sütőben 200 fokon, középen sütni 25 percig
Fan Tans – teljesen szabad fordításban:
legyező zsömle
1 dkg friss élesztő
1/2 kk cukor
2 dl kefir
1 dl víz
30 dkg BL 80-as
10 dkg durumbúzadara (kuszkusz)
1 kk só
3 dkg olvasztott margarin
4-5 dkg olvasztott margarin ( a tészta és a forma kenéséhez)
gépben dagasztás 20 perc kelesztés 20 perc dagasztás 20 perc 40
x 50 cm-re nyújtani, majd margarinnal megkenni kb. 4 cm széles, 7 db
csíkot kell vágni, majd a csíkokat egymásra tenni (nekem kicsit
szélesebb lett a tészta és 8 db lett a csík) 12 felé elvágni (kb. 4
cm-enként) minden darabnak az alját egybenyomni, majd kivajazott
muffinformába tenni (jobb azt a részt összenyomni, ami a hosszú csík
oldala volt) 1 órát pihentetni, amíg duplájára nő előmelegített sütőben
15-20 perc alatt megsütni
Burgonyás zsömle, muffinformában sütve. 24 db és
egy kenyérke lett a tésztából, az első adag azon melegében elfogyott.
Most sül a második. Nagyon finom, a fehér zsömle kedvelőinek jó szívvel
ajánlom.
Muffin-zsömle:
700 g BL 80-as liszt (és fehér tönkölyliszt),
350 g édes burgonya (jó a hagyományos is), megfőzve,
áttörve,
50 g margarin,
1 kk só,
1, 5 dkg élesztő,
1 dl langyos tej,
1, 5 kk cukor,
2 tojás,
késhegynyi aszkorbinsav.
1. mindent a gépbe tenni, kivéve a lisztből 10-15 dkg-ot,
majd beindítani az első dagasztást
(az első, majd a második dagasztás alatt is folyamatosan
lágyul a tészta, ezért közben adagoltam hozzá a maradék lisztet)
2. 20 perc pihentetés, majd újabb dagasztás
3. lisztezett deszkára borítani, majd 36 db 1, 5 dkg
körüli gombócot formázni belőle (még ekkor is ragacsos egy kicsit a
tészta, de nem baj)
4. hármasával a golyókat egy kivajazott muffinformába
tenni, felvert, vizezett tojássárgájával lekenni a tetejét
5. letakarva a duplájára keleszteni, majd előmelegített
sütőben 20-25 perc alatt megsütni
6. A maradék tésztát a hűtőbe tettem, szerintem elállt volna
másnapig is, de végül is megsütöttem. Ebből ismét 12 db zsömle lett és
még egy 30 dkg körüli kenyérke.
Kb. 1/4 résszel csökkenve a teljes adagot, szerintem pont
elég lenne a 2 x 12 db zsömlére.
Az eredeti recept is írta, hogy nagyon lágy a tészta, de
nekem vagy 30 dkg lisztet kellett pótolnom. Még, jó, hogy végig mérve
tettem hozzá, mert különben nem lett volna recept :-)) Ezzel a
lisztmennyiséggel lett több a kész tészta, mint két muffinformányi.
Keresztes zsömle – ahogy én csináltam:
280 g hideg kefir
2 dkg élesztő
100 g (hideg) búzakovász - ez esetleg ki is maradhat
1 kk cukor
1,5 kk só
1 hideg tojás
570 g BL 80-as liszt
50 g hideg vaj hajszál vékony szeletekre vágva
Mint a hozzávalókból is látszik, a tésztát hidegen kell
összedolgozni, jó keményre. A gépben dagasztattam, de a tetejét a
dagasztás idejére nyitva hagytam, majd azonnal kivettem a tésztát és
egy kiolajozott tálba tettem. A tészta tetejét is leolajoztam, majd
letakarva hűtőbe tettem 40 percre. Tálcára borítva finoman rúddá
formáztam, majd 10 felé vágtam. Nem kell lisztezni semmit, mert az
olajtól egyáltalán nem ragad. Finoman egyenként átgyúrtam a darabokat,
majd a tepsire tettem kelni 30-40 percre. Ezután bevagdostam ollóval
kereszt formára a tetejét és lekentem vizezett tojássárgájával.
Előmelegített sütőben (gőz nélkül) sütöttem kb. 30 percig.
Nagyon finom, lágy bélzetű, tejes ízű, hatalmas zsömlék lettek
belőle.