Böbsi honlapja: http://gportal.hu/portal/bobsii/
I. Kenyerek és egyéb sütemények
I.Kenyerek és egyéb sütemények
Zsemle (sima, boltira hasonlit)
I. Kenyerek és egyéb sütemények
Hozzávalók:
35 dkg BL 55 finom liszt
10 dkg BL 55 rétes liszt
5 dkg Itálo-mix (kenyérvarázsos termék)
7 dkg ráma
7 dkg cukor
citrom reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
1 kis. mérő k. só
1 evő kanál tejföl
2 tojás sárgája
2,7 dl langyos tej
1,5 dkg friss élesztő
Az utolsó nagyobb dagasztásnak a befejezése előtt 1,5 perccel, ha teszel bele hagyományos kakaóport, 2 csapott evőkanállal, akkor márványos lesz. De lehet tenni bele fahéjat, vagy például mazsolát is. A sütés befejezése előtt 10-15 perccel le kell kapcsolni a gépet, mert könnyen megég.
Hozzávalók:
50 dkg BL 55 finom liszt
6 dkg Falusi fehérkenyér alapkeverék
1,5 dkg élesztő
10 dkg durvára reszelt sajt (ízlés szerint Ementáli, Gauda, Edámi, stb.)
5 dkg mogyorónyira darabolt sajt
1,2 dl kefir
1,6 dl víz
A reszelt sajtot a gép jelzésekor az első dagasztás után adjuk hozzá a tésztához. A durvára darabolt sajtot a sütés előtt, vagy legjobb, ha az utolsó dagasztás után rögtön a tetejére szórjuk. Így a tészta kelésével a sajt darabkák nemcsak a kenyér tetejére, hanem az oldalára is szépen rásülnek.
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
40 dkg rétesliszt
2 dkg élesztő
2 közepes főtt áttört burgonya
1-2 teáskanál só
1 kismérő cukor
diónyi margarin
6-7 dl víz langyosan
Ez egy nagyon lágy könnyű puha fehér kenyér/
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
6,5 dkg Falusi fehér kenyér keverék
1 nagy mérőkanál síkér
1 doboz élőflórás kefir /kaukázusi/ de mindegy szerintem, (1,7 dl)
2 dl víz /esetleg még egy kanál/liszttől függ
2 kis mérőkanál só
1 kis mérőkanál cukor
1,6 dkg friss élesztő
Hozzávalók:
60 dkg liszt
2,6 dkg friss élesztő
1 db tojás sárgája
2 evőkanál olaj
1 k.m. kanál só
1 n.m. kanál cukor
3,8 dl langyos tej
Töltelék:
13 dkg vaj
3 evőkanál kakaópor
4 evőkanál cukor
Ezeket kenhető állapotban összekeverni.
Mindent bele a gépbe, dagasztó programra állítani, és ha megkel a tészta, kivesszük és kinyújtjuk téglalap formájúra (kb. 0,5 cm vastag). A tölteléket rákenjük, összetekerjük 1,5 ujjnyi csíkokra vágjuk.
Tepsibe helyezzük, és még bő fél órát kelesszük, a tetejét kicsit megkenjük vajjal és a sütőben 175-185 fokon 30 percig sütjük. (sima villanysütő).
5-6 perccel a sütés befejezése előtt, 2 dl forró tej, vaniliás+1 kanál cukorral összekeverve ráöntjük (csigák tetejét megkenve) pár percre visszarakjuk a sütőbe.
Hozzávalók:
15 dkg
liszt
2 tojás
15 dkg vaj
15 dkg
cukor
3 evőkanál barackíz
1/2 csomag
sütőpor
5 dkg kakaópor
5 dkg tört étcsokoládé
Keverd össze a hozzávalókat, hogy a tészta szép sima legyen, majd 170 fokon süsd 20-25 percig.
Svájci
fonat (sütőben)
350 g fehérítetlen fehér kenyérliszt /BL-80/
5 ml só
20 g friss élesztő
30 ml tej
120 ml tejföl
1 tojás kissé felverve
50 g vaj
a tetejére:
1 tojássárgája
15 ml víz
1 kalácsot ad ki
Zsemle (sima, boltira
hasonlit)
60 dkg BL 80 liszt vagy Bl 55
300 ml víz
késhegynyi aszkorbin
2 km. só
1
km cukor
1 nm. kanál síkér
1/5 kocka élesztő
Forró sütőben 200-220 fokos előmelegített. 25-30 percig sütjük
A tésztát keményebbre hagyom mint a gépi kenyérnél, hogy ne
lapuljon le.
A tésztát gépből kivesszük, tepsin kelesszük, többször vízzel
kenjük.
És ha elkészül akkor is egyszer átkenjük.
Francia baguette
300ml víz
1 EK méz
'1 kismérő cukor
2 kismérő só
540 g liszt (BL 80-ból sütöttem)
1/3 Friss élesztő (a recept 7g szárítottat ír bele, ez nekem egy
kicsit soknak tűnik)
magánszorgalomból még: kicsi lötyi ecet és kicsi lötyi olaj
(ezügyben
nem méricskélek)(kicsi!!)
a tészta progi után kicsit átdögönyözöm, négy részre osztva
formázom
és még fél órát kelesztem. A tetejét tojássárgája-víz
keverékével
átkenem, baconszalonnával és sajttal a tetején sült. Ja, és
hideg
sütőbe tettem be, gyönyörűen megkelt és egy pillanat alatt
elfogyott. /185 fok
Briós recept
50 dkg finomliszt
3 dl tej amelyben felolvasztok 6 dkg Rámát
6 dkg cukor
fél tk só-szűken mérve
2 dkg friss élesztő
1 vaníliás cukor, citrom reszelt héja
Néha úgy csinálom, hogy egy tojássárgáját is adok tésztájához,
így finomabb lesz. Ilyenkor 20-30 ml-rel kevesebb tej kell hozzá.
Én annyi változtatást csináltam, hogy tojással csinálom, és a
cukor adagot emeltem 7 dkg-ra. Amikor a tésztát megkelesztette a gép
lisztezet nyújtólapon annyi darabra vágd el ahány brióst szeretnél
készíteni (én 9 db vágom, szép nagy briósok lesznek). Utána ezeket a
tésztadarabkákat a nyújtólapon két tenyérrel rudacskákká sodrod (biztos
emlékszel még az iskolai gyurmázásra, úgy kell csinálni) kb. 20 cm
hosszú legyen, és kötsz egy csomót rá, oly módon, hogy a csomó egyik
szára felül egy picit kimagasodjon a tésztából (1cm), a csomó másik
szárát pedig behajtod alulra és a sütőlapra helyezed. Hagyod még egy
kicsit kelni (15-20 perc) amíg szépen megemelkednek, majd megkened
felvert tojással (csak tojás fehérje is jó) és kristálycukorral
megszórod a tetejét. Hideg sütőbe (légkeverés 170) (egyéb 200 fok) téve
szép pirosra megsütöd. Szoktam úgy variálni, hogy a tészta egyik felébe
kakaóport keverek és kegy fehér és egy kakaós rudat egymásmellé teszek,
csavarok rajta egyet (mintha ruhát csavarnék ki) és utána kötöm
csomóba. Nemcsak finom látványos is.
Francia vágott zsemle
45 dkg finomliszt
1,5 kk.só
1 kk cukor
1,6 dkg friss élesztő
1,5 dl tej
1,5 dl víz
A tésztát a gépben kelesztő programra állítottam, 30 perc dagasztás, 1
óra kelesztés.
Utána, 9 részre osztottam, formáztam, és a tepsin hagytam még kelni kb.
30 percet.
Tojással kentem meg a sütés előtt.
Sütés: 175 fokon.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg Falusi fehér kenyér keverék /Kenyérvarázs/
2 ek. tejföl
2 dkg élesztő
4 dkg vaj
1 k.m.kanál só
1 k.m.kanál síkér
1 ek. cukor
2,5 dl víz
A gépbe rakjuk a hozzávalókat, dagasztás, kelesztés után, kivesszük,
téglalappá nyújtjuk a tésztát. 4 db négyzetre vágjuk, és mindegyik négyzetet
átlósan szintén elvágjuk.. A kapott háromszögeket, a szélesebb felével,
feltekerjük. Sütőlapon további fél óráig kelesszük.
Sütés előtt vizes tojással megkenjük. Előmelegített sütőben,
hőlégkeveréssel először 175 fokon 5 percig utána 150-160 fokon 12-15 percig
sütjük.
Pita kenyér
Hozzávalók 2 lepényhez
05 dl tej
2 dl víz
1 teáskanál cukor
2,5 dkg élesztő
23 dkg rétesliszt
23 dkg finomliszt + a deszkához
2 evőkanál búzadara
1 tojás
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál szezámmag
0,5 evőkanál köménymag
1 tk só
Sokszor csak fokhagymásat csinálok, imádjuk!
Előkészítés: A tejet meglangyosítjuk, beleszórunk 1 tk. cukrot, és
megfuttatjuk benne az élesztőt. Összedolgozzuk a kétféle liszttel és 1 tk.
sóval. langyos vizet (dolgozunk bele, hogy közepesen kemény kelt tésztát
kapjunk,és az fele olívát, és alaposan bedagasztjuk. Letakarjuk és meleg helyen
30 percig kelesztjük. A sütőt 165 fokra (hő.lég.kev) előmelegítjük. A tepsit
sütőpapirral kibéleljük.
Elkészítés: A megkelt tésztát kétfelé vágjuk, külön-külön lisztes kézzel
cipókká formázzuk. A gyúródeszkát meghintjük liszttel és búzadarával, majd a 4
tésztacipót 25 cm átmérőjű kerek lapokká nyújtjuk rajta. A kikent tepsire
fektetjük, letakarjuk, és még 20 percig pihentetjük. A tésztalapok szélén 5 cm
széles üres részt hagyunk, a belsejét rács alakban bevagdaljuk. A tojást az
olívaolajjal simára keverjük, megkenjük vele a tészták tetejét, majd megszórjuk
szezámmaggal és köménnyel. A sütőben 15-30 perc alatt pirosra sütjük. Vízet a
félideig tegyünk alá!
Gépi/Tönkölyös fehér kenyér
Hozzávalók:
35 dkg BL55 liszt
15 dkg tönkölybúza fehér liszt /nekem megint csak t.k.tönkölybúza volt,
csak nem fehér/
6 dkg Falusi fehérkenyér keverék /sztem elhagyható/ de pótlásban
BL 55 liszttel
1,8 dkg élesztő
1 dl kefir
2 dl víz
1 kis.m.kanál síkér
1 kis.m.kanál cukor
1,5 kis.m.kanál só
Ennél a kenyérnél, is célszerű kicsit tovább keleszteni a gépben a
tésztát.
Tehát ha a sütés előtt úgy látjuk hogy még a tészta nem jött fel a
majdnem a üst pereméig, akkor kapcsoljuk ki a gépet, és ha megkelt, inditsuk el
a sütést.
A programidő: Kb. 3,20 óra
Kürtös kalács
Hozzávalók:
1 dl tej
1 cs. vaníliás cukor
3 dkg élesztő
50 dkg liszt
egy csipet só
2 tojás
10 dkg olvasztott margarin
2 ek. cukor
reszelt citromhéj
a kenéshez, ízlés szerint: kristály cukor, durvára tört dió, olvasztott
vaj
Elkészítése:
A hozzávalókat tegyük bele a kenyérsütő gépbe, és a dagasztó programot
indítsuk el. Én így tudtam megoldani a kürtös kalács szép egyenletes sütését, ha
az őzgerinc formára tekerem rá.
1.Tehát előkészítek 2 db őzgerinc formát, a hátulját jól megvajazom.
2. Ha elkészült a tészta, és a duplájára kelt, a Kelt tésztát felébe
vágom, és külön-külön hosszú csíkokra sodrom.
3. Most az őzgerinc formákat összefogom, és szorosan rátekerem a tésztát
spirál alakban, utána a másikat.
4. A formákat erősen többször átforgatjuk hogy jól lelapuljon a tészta,
mintha a nyújtófával dolgoznánk.
5. A két forma ahol összeér elvágjuk a tésztát, még egy kicsit rányomjuk
a tésztát a formára (kézzel) vízzel kicsit megkenjük és kristály cukorral
megszórjuk.
6. 165 fokos légkeveréses sütőben 20-25 percig sütjük.
7. Félidőben, olvasztott vajjal locsoljuk meg és még egy kevés kristály
cukrot szórjunk rá.
A kerek kürtös kalács formát nem tudtam
megoldani, mert akkor az alja nem sült volna meg, a vastagságán is még lapítani
kellett volna, de mentségem legyen mondva ez az első próbálkozásom, az íze
viszont nagyon jóóó!!!! A fiúk a felét már befalták!
Fahéjas szilvás
lepény
25 dkg cukor
25 dkg Margarin
30 dkg liszt
3/4 csomag sütőpor
5 egész tojás
3 ek darált dió
A szilvákat kimagozzuk és elfelezzük, egy tálban fahéjat és cukrot
szórunk rá, félre tesszük.
A 25 dkg cukrot a 25 dkg margarinnal
alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a 5 db tojást, a 30 dkg liszttel összekevert
sütőport is, és végül a 3 ek. darált diót.
Kikent közepes tepsibe, öntjük a masszát. Rárakjuk szorosan egymás mellé
a szilvákat, és fahéjjal és cukorral megszórjuk.
A sütőben légkeveréssel 165-170 fokon 35
40 percig sütjük.
II.Böbsi konyhája
Rakott zöldbab.
Hozzávalók:
1 ek zsír (vagy olaj)
1 fej vörös hagyma
Zöldbab (1,5l-es tálam teli volt) összevágva
12 dkg rizs (1 cs zacskós rizs)
50 dkg darált sertéshús
Pirospaprika
só, bors, vegeta, paradicsom, paprika
1 kis doboz tejföl
1 tojás
A zsíron megdinszteljük a kockára vágott hagymát, rárakjuk a darált húst.
Egy mokkáskanál paprikával, 2 mokkáskanál vegetával csipet borssal, és sóval, 1
paradicsommal, és 1 zöldpaprikával, dinszteljük. Közben kifőzzük sós vízben a
rizst, és jól lecsöpögtetve, félre tesszük. A zöldbabot, összevágva, sós vízben
puhulásig főzzük, kiszedjük és félre tesszük.
Előkészítünk egy jénait, kicsit kizsírozzuk (vagy olajjal megspricceljük)
rászórunk egy kevés zsemlemorzsát, rétegezve lerakjuk, zöldbab, darált hús, rízs,
és még egyszer, végül a zöldbab.
Sütés: 220 fokon 45 percet, fedő alatt. Félidőben tejföl + tojás
elkeverve ráönteni, és fedő nélkül tovább sütni.
Mustáros hús
kb. 60 dkg disznó karaj, vagy nagyon szép comb.
Szeletelve, kicsit kiklopfolva.
A pác:
1,5-2 tubus mustár (kicsi)
3/4 doboz tejföl (nagy)
1 nagyobb vöröshagyma (apró kockára vágva)
bors, só, vegeta.
A húsokat rétegesen a páccal egy jénaiba rakjuk, (lefedjük) és egy
éjszakát a hűtőben pihentetjük. Másnap egy kizsírozott, vagy olajozott jénaiba
ill. tepsibe 1,5 órát sütjük. Egy kis vizet kell aláönteni! A végén ha a víz
elpárolgott, a husikon jó sűrű szaft lesz, és a hús vaj puha marad.
Köretnek a tört krumpli a legjobb!
Sörben pirított
csülök:
A csülköt bőröstül kockákra vágjuk.
1 nagy vöröshagymát fölaprítunk, olajon a hússal együtt megpirítjuk.
1 evőkanál liszttel meghintjük, tovább
pirítjuk.
Ráöntjük a sört, és az összes ízesítőket. Lefödve, kis lángon
megpuhulásig pároljuk.
Gyakran kevergetni kell. Ekkor tepsibe kell tenni és sütőben megpirítani.
Burgonya illik
hozzá köretnek.
A fűszerek: 1 evőkanál borecet, 2 gerezd fokhagyma összenyomva,
őrölt bors, 1 babérlevél,
csipet cukor, őrölt szerecsendió, szegfűbors, gyömbér, majoránna , só.
Ez egy csülökről szól egy üveg sörrel.
Szekszárdi
sertésborda
60 dkg sertésborda,
3 evőkanál olaj,
5 dkg liszt,
5-10 dkg füstölt szalonna,
15 dkg sárgarépa,
15 dkg petrezselyemgyökér,
40- 50 dkg burgonya,
1 zöldpaprika,
1 fél piros húsú paprika
1 paradicsom,
1 nagyobb vöröshagyma,
4 dl Szekszárdi Cabernet,
só,
pirospaprika
Elkészítése: A jól kiklopfolt, megsózott sertésbordákat lisztben
megforgatjuk, és mindkét oldalukon kb. fél percig sütjük. A hússzeleteket
kivesszük az edényből, félretesszük. A visszamaradt olajban a kockákra vágott
füstölt szalonnát a megtisztított, apróra vágott vöröshagymával aranysárgára
pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, s a vörösborral és kevés vízzel
felengedjük. Az elősütött bordákat a megtisztított, kockákra vágott zöldséggel
együtt a szalonnás, hagymás, boros lében sütőben, jénai vagy tepsiben, fólia
alatt tizenöt percig pároljuk. Ekkor adjuk hozzá a nagyobb kockákra vágott
burgonyát, a feldarabolt zöldpaprikát, piros húsú paprikát – a kockákra vágott
paradicsomot csak akkor, amikor a hús már majdnem egész puha. Készre párolás
előtt egyszer-kétszer megkeverjük, nehogy a hús a liszt miatt odakapjon. (de
óvatosan)
Sütés: légkeveréssel. 1-1,5 órát, először 180 fok később
visszavenni 165-170 fokra.
Búbos hús
5 szelet sertéskaraj
Kb. fél cs. sültcsirke fűszer
Töltelékhez:
2 db setés májkrém
3 db zsemle belseje (áztatva, kinyomva)
2 egész tojás
1 kis fej hagyma
3 ek. olaj
petrezselyem zöld
2 csipet majoranna
1 csapott mokkáskanál bors
só
15-20 dkg trappista sajt
A húsokat befűszerezzük sült csirke fűszerrel, utána jól kiklopfoljuk, és
hirtelen a kb. 3 ek olajban kisütjük. Kivesszük, és félre tesszük.
Elkészítjük a tölteléket: A vöröshagymát nagyon apró kockára
vágjuk és az olajban amibe húsokat kisütöttük megfonnyasszuk. A zsemléket jól
kinyomkodjuk, és egy tálban, villával összekeverjük a máj konzervvel
(csomómentesen)
.Hozzáadjuk
a vöröshagymát, petrezselyem zöldet, majorannát, bors, és a sót., és végül a
tojást. (Az állaga ne legyen nagyon puha)
A húsokra szépen ráhalmozzuk a tölteléket,
és kizsírozott tepsibe, vagy jénaiba rakjuk. Pici vizet kell alá önteni.
A sajtot félidőben kell rátenni, és akkor finom ropogós lesz (én sajnos kicsit
későn tettem rá)
.
Először letakarva, és az utolsó 15 percben fóliát levéve sütjük.
Sütés: légkeveréssel 1 óra. Az első 10 percben 190 fok végül
165-170fokon.
Töltött
paprika:
4-5 fő részére
60 dkg darálthús
1 fej hagyma
1,5 l rizs
2 tojás
8-9 db nagyobb paprika
5 kis doboz sűrített paradicsom
só, bors, vegeta
zsír vagy olaj
pici fűszerpaprika
A darálthúst összekeverjük a kockára vágott és megdinsztelt
vöröshagymával, és a rászórt pirospaprikával, tojással, rizzsel, sózzuk
vegetázzuk és borssal megszórjuk.
A paprikákba töltjük.
Közben vizet forralunk, pici sót teszünk bele, és a paprikát belerakjuk,
és 45 percig főzzük.
Ha kész, a paprikát kivesszük a vízből, és félre tesszük.
A sűrített paradicsomhoz, öntünk annyit a paprika főzőlevéből hogy
elegendő szószt kapjunk. Rántást csinálunk, és felöntjük a paradicsomlével,
egyet forraljuk és cukrozzuk, bele rakjuk a paprikákat.
Gőzön főtt lekváros gombóc.
/Gyöngyös receptje alapján
Hozzávalók:
4o dkg liszt,
2 dkg vaj,
3dkg porcukor,
csipet só,
1 1/2dl tej és házi szilvalekvár.
KOVÁSZ: 2,5dkg élesztő, 1dkg porcukor és 1/2dl tej.
MEGHINTÉSHEZ:1o dkg dió,15 dkg vaj és 12 dkg porcukor. (én a meghintést
bővebben szoktam). Szokásos módon jól kidolgozzuk és meleg helyen kelesztjük.
Kelés után deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsának kiszaggatjuk. A
korongok felét megrakjuk lekvárral, a többivel befedjük és a korongok szélét
összenyomkodjuk és még 2o percet kelesztjük. Egy nagy edényt félig töltünk
vízzel, tetejére konyharuhát kötünk (én pelenkát) és befedjük. Amikor a víz
forrásnak indul, a gombócokat rárakjuk a konyharuhára és befedjük egy olyan
tállal, ami a lábast jól beborítja, nehogy a gőz elillanjon. Tíz percig
gőzöljük. Ha a fogvájóra nem tapad a tészta, a gombócok megfőttek.
Locsoljuk vajjal és meghintjük dióval és porcukorral.
Vadas
(Kuktába készítem) /Andi receptje alapján:
Hozzávalók:
Zsír,1 fej hagyma, 2 db sárgarépa,1db petrezselyem gyökér, 4-5
babérlevél, só bors, 60-70dkg kockára vágott sertéshús, pici cukor, 2-3 ek
tejföl, mustár.
A zsírt beletesszük a kuktába, ebbe bele megy az apróra vágott
vöröshagyma, karikára vágott répa, zöldség, babérlevél, só bors. Kicsit
dinszteljük, majd beletesszük a húst és felöntjük egy pici vízzel. Ez így fő
vagy 50 percig a kuktában. Ha kész szétválogatjuk a húst a zöldségektől,
kiszedjük a babérlevelet az már nem kell. A zöldséges levet botmixerrel
összeturmixoljuk, teszünk bele mustárt, cukrot, tejfölt és beletesszük a húst is
és még összefőzzük egy kicsit. Ha véletlenül sok a lé én szoktam egy kis
étkezési keményítőt vagy lisztet belekeverni, így sűrűbb lesz a mártásom.
Csőtésztával tálalom.