Böbsi

 

Böbsi honlapja: http://gportal.hu/portal/bobsii/

 

 

    I. Kenyerek és egyéb sütemények

   II. Böbsi konyhája

 

   I.Kenyerek és egyéb sütemények

 

 Briós recept

 Csodás csokis muffin  (12db)

 Fahéjas szilvás lepény

 Fehér kenyér

 Foszlós csíkos kalács

 Francia baguette

 Francia vágott zsemle

 Gépi/Tönkölyös fehér kenyér

 Kakaós csiga

 Kürtös kalács

 Pita kenyér

 Sajtos kenyér

 Svájci fonat (sütőben)

 Vajas kifli

 Vizes zsemle

 Zsemle (sima, boltira hasonlit)

 

 

 

   II.Böbsi konyhája

 

 Búbos hús

 Gőzön főtt lekváros gombóc

 Mustáros hús

 Rakott zöldbab

 Sörben pirított csülök

 Szekszárdi sertésborda

 Töltött paprika

 Vadas

 

 

 

    I. Kenyerek és egyéb sütemények

 

  Foszlós csíkos kalács

 

  Hozzávalók:

 

  35  dkg  BL 55 finom liszt

  10  dkg  BL 55 rétes liszt

    5  dkg  Itálo-mix (kenyérvarázsos termék)

    7  dkg   ráma

    7  dkg   cukor

    citrom reszelt héja

    1  cs   vaníliás cukor

    1  kis. mérő k. só

    1  evő kanál tejföl

    2  tojás sárgája

    2,7 dl langyos tej

    1,5 dkg friss élesztő

 

Az utolsó nagyobb dagasztásnak a befejezése előtt  1,5 perccel, ha teszel bele hagyományos kakaóport, 2 csapott evőkanállal, akkor márványos lesz. De lehet tenni bele fahéjat, vagy például mazsolát is. A sütés befejezése előtt  10-15 perccel le kell kapcsolni a gépet, mert könnyen megég.

 

  

 

 

 

  Sajtos kenyér
 

 Hozzávalók:

 

 50    dkg  BL 55 finom liszt

    6    dkg  Falusi fehérkenyér alapkeverék

    1,5 dkg  élesztő

   10   dkg  durvára reszelt sajt (ízlés szerint Ementáli, Gauda, Edámi, stb.)

    5    dkg  mogyorónyira darabolt sajt

    1,2 dl  kefir

    1,6 dl  víz

   A reszelt sajtot a gép jelzésekor az első dagasztás után adjuk hozzá a tésztához. A durvára darabolt sajtot a sütés előtt, vagy   legjobb, ha az utolsó dagasztás után rögtön a tetejére szórjuk. Így a tészta kelésével a sajt darabkák nemcsak a kenyér tetejére, hanem az oldalára is szépen rásülnek.

 

    

 

 

 

   Vizes zsemle
 

   Hozzávalók:
 

   60 dkg finomliszt
   40 dkg rétesliszt
   2 dkg élesztő
   2 közepes főtt áttört burgonya
   1-2 teáskanál só

   1 kismérő cukor
   diónyi margarin
   6-7 dl víz langyosan

 

 

 

 

 

 Ez egy nagyon lágy könnyű puha fehér kenyér/

 Hozzávalók:

 

 60 dkg finomliszt

  6,5 dkg Falusi fehér kenyér keverék

  1 nagy mérőkanál síkér

  1 doboz élőflórás kefir /kaukázusi/ de mindegy szerintem, (1,7 dl)

  2 dl víz /esetleg még egy kanál/liszttől függ

  2 kis mérőkanál só

  1 kis mérőkanál cukor

  1,6 dkg friss élesztő

 

 

 Kakaós csiga

 

   Hozzávalók:

 

   60     dkg   liszt

     2,6  dkg   friss élesztő

     1      db     tojás sárgája

     2      evőkanál olaj

     1      k.m.  kanál só

     1      n.m.  kanál cukor

     3,8  dl      langyos tej

 

   Töltelék:

   13      dkg   vaj

     3      evőkanál kakaópor

     4       evőkanál cukor

Ezeket kenhető állapotban összekeverni.

Mindent bele a gépbe, dagasztó programra állítani, és ha megkel a tészta, kivesszük és kinyújtjuk téglalap formájúra (kb. 0,5 cm vastag). A tölteléket rákenjük, összetekerjük 1,5 ujjnyi csíkokra vágjuk.

Tepsibe helyezzük, és még bő fél órát kelesszük, a tetejét kicsit megkenjük vajjal és a sütőben 175-185 fokon 30 percig sütjük. (sima villanysütő).

5-6 perccel a sütés befejezése előtt, 2 dl forró tej,  vaniliás+1 kanál cukorral összekeverve ráöntjük (csigák tetejét megkenve) pár percre visszarakjuk a sütőbe.

 

 

 

 

 

  Csodás csokis muffin (12db)

 

   Hozzávalók:


  15   dkg liszt
    2    tojás
  15   dkg vaj
  15   dkg cukor
    3   evőkanál barackíz
  1/2  csomag sütőpor
    5   dkg kakaópor
    5   dkg tört étcsokoládé

  Keverd össze a hozzávalókat, hogy a tészta szép sima legyen, majd 170 fokon süsd 20-25 percig.

 

 

 

 

 

  Svájci fonat (sütőben)

 
350 g fehérítetlen fehér kenyérliszt /BL-80/
 
5 ml só
 
20 g friss élesztő
 
30 ml tej
 
120 ml tejföl
 
1 tojás kissé felverve
 
50 g vaj

 
a tetejére:
 
1 tojássárgája
 
15 ml víz

 
1 kalácsot ad ki

 

 

 

 

 

Zsemle (sima, boltira hasonlit)

60 dkg BL 80 liszt vagy Bl 55
300 ml víz
késhegynyi aszkorbin
2 km. só

1 km cukor
1 nm. kanál síkér
1/5 kocka élesztő
Forró sütőben 200-220 fokos előmelegített. 25-30 percig sütjük
A tésztát keményebbre hagyom mint a gépi kenyérnél, hogy ne lapuljon le.
A tésztát gépből kivesszük, tepsin kelesszük, többször vízzel kenjük.
És ha elkészül akkor is egyszer átkenjük.

 

 

 

 

Francia baguette

300ml víz
1 EK méz
'1 kismérő cukor
2 kismérő só
540 g liszt (BL 80-ból sütöttem)
1/3 Friss élesztő (a recept 7g szárítottat ír bele, ez nekem egy
kicsit soknak tűnik)

magánszorgalomból még: kicsi lötyi ecet és kicsi lötyi olaj (ezügyben
nem méricskélek)(kicsi!!)

a tészta progi után kicsit átdögönyözöm, négy részre osztva formázom
és még fél órát kelesztem. A tetejét tojássárgája-víz keverékével
átkenem, baconszalonnával és sajttal a tetején sült. Ja, és hideg
sütőbe tettem be, gyönyörűen megkelt és egy pillanat alatt
elfogyott. /185 fok

 

 

 

 

Briós recept

50 dkg finomliszt
3 dl tej amelyben felolvasztok 6 dkg Rámát
6 dkg cukor
fél tk só-szűken mérve
2 dkg friss élesztő
1 vaníliás cukor, citrom reszelt héja

Néha úgy csinálom, hogy egy tojássárgáját is adok tésztájához, így finomabb lesz. Ilyenkor 20-30 ml-rel kevesebb tej kell hozzá.
Én annyi változtatást csináltam, hogy tojással csinálom, és a cukor adagot emeltem 7 dkg-ra. Amikor a tésztát megkelesztette a gép lisztezet nyújtólapon annyi darabra vágd el ahány brióst szeretnél készíteni (én 9 db vágom, szép nagy briósok lesznek). Utána ezeket a tésztadarabkákat a nyújtólapon két tenyérrel rudacskákká sodrod (biztos emlékszel még az iskolai gyurmázásra, úgy kell csinálni) kb. 20 cm hosszú legyen, és kötsz egy csomót rá, oly módon, hogy a csomó egyik szára felül egy picit kimagasodjon a tésztából (1cm), a csomó másik szárát pedig behajtod alulra és a sütőlapra helyezed. Hagyod még egy kicsit kelni (15-20 perc) amíg szépen megemelkednek, majd megkened felvert tojással (csak tojás fehérje is jó) és kristálycukorral megszórod a tetejét. Hideg sütőbe (légkeverés 170) (egyéb 200 fok) téve szép pirosra megsütöd. Szoktam úgy variálni, hogy a tészta egyik felébe kakaóport keverek és kegy fehér és egy kakaós rudat egymásmellé teszek, csavarok rajta egyet (mintha ruhát csavarnék ki) és utána kötöm csomóba. Nemcsak finom látványos is.

 

 

 

 

Francia vágott zsemle

45 dkg finomliszt
1,5 kk.só
1 kk cukor
1,6 dkg friss élesztő
1,5 dl tej
1,5 dl víz
A tésztát a gépben kelesztő programra állítottam, 30 perc dagasztás, 1 óra kelesztés.
Utána, 9 részre osztottam, formáztam, és a tepsin hagytam még kelni kb. 30 percet.
Tojással kentem meg a sütés előtt.
Sütés: 175 fokon.

 

 

 

 

Vajas kifli


Hozzávalók:

50 dkg liszt
5 dkg Falusi fehér kenyér keverék /Kenyérvarázs/
2 ek. tejföl
2 dkg élesztő
4 dkg vaj
1 k.m.kanál só
1 k.m.kanál síkér
1 ek. cukor
2,5 dl víz
A gépbe rakjuk a hozzávalókat, dagasztás, kelesztés után, kivesszük, téglalappá nyújtjuk a tésztát. 4 db négyzetre vágjuk, és mindegyik négyzetet átlósan szintén elvágjuk.. A kapott háromszögeket, a szélesebb felével, feltekerjük. Sütőlapon további fél óráig kelesszük.
Sütés előtt vizes tojással megkenjük. Előmelegített sütőben, hőlégkeveréssel először 175 fokon 5 percig utána 150-160 fokon 12-15 percig sütjük.

 

  

 

 

 

Pita kenyér

Hozzávalók 2 lepényhez

05 dl tej
2 dl víz
1 teáskanál cukor
2,5 dkg élesztő
23 dkg rétesliszt
23 dkg finomliszt + a deszkához
2 evőkanál búzadara
1 tojás
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál szezámmag
0,5 evőkanál köménymag
1 tk só

Sokszor csak fokhagymásat csinálok, imádjuk!

Előkészítés: A tejet meglangyosítjuk, beleszórunk 1 tk. cukrot, és megfuttatjuk benne az élesztőt. Összedolgozzuk a kétféle liszttel és 1 tk. sóval. langyos vizet (dolgozunk bele, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk,és az fele olívát, és alaposan bedagasztjuk. Letakarjuk és meleg helyen 30 percig kelesztjük. A sütőt 165 fokra (hő.lég.kev) előmelegítjük. A tepsit sütőpapirral kibéleljük.

Elkészítés: A megkelt tésztát kétfelé vágjuk, külön-külön lisztes kézzel cipókká formázzuk. A gyúródeszkát meghintjük liszttel és búzadarával, majd a 4 tésztacipót 25 cm átmérőjű kerek lapokká nyújtjuk rajta. A kikent tepsire fektetjük, letakarjuk, és még 20 percig pihentetjük. A tésztalapok szélén 5 cm széles üres részt hagyunk, a belsejét rács alakban bevagdaljuk. A tojást az olívaolajjal simára keverjük, megkenjük vele a tészták tetejét, majd megszórjuk szezámmaggal és köménnyel. A sütőben 15-30 perc alatt pirosra sütjük. Vízet a félideig tegyünk alá!
 

 

 

 

Gépi/Tönkölyös fehér kenyér

Hozzávalók:
35 dkg BL55 liszt
15 dkg tönkölybúza fehér liszt /nekem megint csak t.k.tönkölybúza volt, csak nem fehér/
6 dkg Falusi fehérkenyér keverék /sztem elhagyható/ de pótlásban BL 55 liszttel
1,8 dkg élesztő
1 dl kefir
2 dl víz
1 kis.m.kanál síkér
1 kis.m.kanál cukor
1,5 kis.m.kanál só
Ennél a kenyérnél, is célszerű kicsit tovább keleszteni a gépben a tésztát.
Tehát ha a sütés előtt úgy látjuk hogy még a tészta nem jött fel a majdnem a üst pereméig, akkor kapcsoljuk ki a gépet, és ha megkelt, inditsuk el a sütést.

A programidő: Kb. 3,20 óra

 

 

 

 

 

Kürtös kalács

Hozzávalók:

1 dl tej
1 cs. vaníliás cukor
3 dkg élesztő
50 dkg liszt
egy csipet só
2 tojás
10 dkg olvasztott margarin
2 ek. cukor
reszelt citromhéj

a kenéshez, ízlés szerint: kristály cukor, durvára tört dió, olvasztott vaj

Elkészítése:

A hozzávalókat tegyük bele a kenyérsütő gépbe, és a dagasztó programot indítsuk el. Én így tudtam megoldani a kürtös kalács szép egyenletes sütését, ha az őzgerinc formára tekerem rá.

1.Tehát előkészítek 2 db őzgerinc formát, a hátulját jól megvajazom.
2. Ha elkészült a tészta, és a duplájára kelt, a Kelt tésztát felébe vágom, és külön-külön hosszú csíkokra sodrom.
3. Most az őzgerinc formákat összefogom, és szorosan rátekerem a tésztát spirál alakban, utána a másikat.
4. A formákat erősen többször átforgatjuk hogy jól lelapuljon a tészta, mintha a nyújtófával dolgoznánk.
5. A két forma ahol összeér elvágjuk a tésztát, még egy kicsit rányomjuk a tésztát a formára (kézzel) vízzel kicsit megkenjük és kristály cukorral megszórjuk.
6. 165 fokos légkeveréses sütőben 20-25 percig sütjük.
7. Félidőben, olvasztott vajjal locsoljuk meg és még egy kevés kristály cukrot szórjunk rá.

 

  

 

 

A kerek kürtös kalács formát nem tudtam megoldani, mert akkor az alja nem sült volna meg, a vastagságán is még lapítani kellett volna, de mentségem legyen mondva ez az első próbálkozásom, az íze viszont nagyon jóóó!!!! A fiúk a felét már befalták!
 

 

 

Fahéjas szilvás lepény

25 dkg cukor
25 dkg Margarin
30 dkg liszt
3/4 csomag sütőpor
5 egész tojás
3 ek darált dió

A szilvákat kimagozzuk és elfelezzük, egy tálban fahéjat és cukrot szórunk rá, félre tesszük.

 

A 25 dkg cukrot a 25 dkg margarinnal alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a 5 db tojást, a 30 dkg liszttel összekevert sütőport is, és végül a 3 ek. darált diót.

Kikent közepes tepsibe, öntjük a masszát. Rárakjuk szorosan egymás mellé a szilvákat, és fahéjjal és cukorral megszórjuk.

 

A sütőben légkeveréssel 165-170 fokon 35 40 percig sütjük.
 

  

 

 

 

Vissza

 

 

 

   II.Böbsi konyhája

 

Rakott zöldbab.

Hozzávalók:
1 ek zsír (vagy olaj)
1 fej vörös hagyma
Zöldbab (1,5l-es tálam teli volt) összevágva
12 dkg rizs (1 cs zacskós rizs)
50 dkg darált sertéshús
Pirospaprika
só, bors, vegeta, paradicsom, paprika
1 kis doboz tejföl
1 tojás

A zsíron megdinszteljük a kockára vágott hagymát, rárakjuk a darált húst. Egy mokkáskanál paprikával, 2 mokkáskanál vegetával csipet borssal, és sóval, 1 paradicsommal, és 1 zöldpaprikával, dinszteljük. Közben kifőzzük sós vízben a rizst, és jól lecsöpögtetve, félre tesszük. A zöldbabot, összevágva, sós vízben puhulásig főzzük, kiszedjük és félre tesszük.
Előkészítünk egy jénait, kicsit kizsírozzuk (vagy olajjal megspricceljük) rászórunk egy kevés zsemlemorzsát, rétegezve lerakjuk, zöldbab, darált hús, rízs, és még egyszer, végül a zöldbab.
Sütés: 220 fokon 45 percet, fedő alatt. Félidőben tejföl + tojás elkeverve ráönteni, és fedő nélkül tovább sütni.

 

 

 

 

Mustáros hús

kb. 60 dkg disznó karaj, vagy nagyon szép comb.
Szeletelve, kicsit kiklopfolva.
A pác:
1,5-2 tubus mustár (kicsi)
3/4 doboz tejföl (nagy)
1 nagyobb vöröshagyma (apró kockára vágva)
bors, só, vegeta.
A húsokat rétegesen a páccal egy jénaiba rakjuk, (lefedjük) és egy éjszakát a hűtőben pihentetjük. Másnap egy kizsírozott, vagy olajozott jénaiba ill. tepsibe 1,5 órát sütjük. Egy kis vizet kell aláönteni! A végén ha a víz elpárolgott, a husikon jó sűrű szaft lesz, és a hús vaj puha marad.
Köretnek a tört krumpli a legjobb!

 

 

 

 

Sörben pirított csülök:

A csülköt bőröstül kockákra vágjuk.
1 nagy vöröshagymát fölaprítunk, olajon a hússal együtt megpirítjuk.

1 evőkanál liszttel meghintjük, tovább pirítjuk.
Ráöntjük a sört, és az összes ízesítőket. Lefödve, kis lángon megpuhulásig pároljuk.
Gyakran kevergetni kell. Ekkor tepsibe kell tenni és sütőben megpirítani. Burgonya illik
hozzá köretnek.
A fűszerek: 1 evőkanál borecet, 2 gerezd fokhagyma összenyomva, őrölt bors, 1 babérlevél,
csipet cukor, őrölt szerecsendió, szegfűbors, gyömbér, majoránna , só.
Ez egy csülökről szól egy üveg sörrel.
 

 

 

 

Szekszárdi sertésborda

60 dkg sertésborda,
3 evőkanál olaj,
5 dkg liszt,
5-10 dkg füstölt szalonna,
15 dkg sárgarépa,
15 dkg petrezselyemgyökér,
40- 50 dkg burgonya,
1 zöldpaprika,
1 fél piros húsú paprika
1 paradicsom,
1 nagyobb vöröshagyma,
4 dl Szekszárdi Cabernet,
só,
pirospaprika

Elkészítése: A jól kiklopfolt, megsózott sertésbordákat lisztben megforgatjuk, és mindkét oldalukon kb. fél percig sütjük. A hússzeleteket kivesszük az edényből, félretesszük. A visszamaradt olajban a kockákra vágott füstölt szalonnát a megtisztított, apróra vágott vöröshagymával aranysárgára pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, s a vörösborral és kevés vízzel felengedjük. Az elősütött bordákat a megtisztított, kockákra vágott zöldséggel együtt a szalonnás, hagymás, boros lében sütőben, jénai vagy tepsiben, fólia alatt tizenöt percig pároljuk. Ekkor adjuk hozzá a nagyobb kockákra vágott burgonyát, a feldarabolt zöldpaprikát, piros húsú paprikát – a kockákra vágott paradicsomot csak akkor, amikor a hús már majdnem egész puha. Készre párolás előtt egyszer-kétszer megkeverjük, nehogy a hús a liszt miatt odakapjon. (de óvatosan)

Sütés: légkeveréssel. 1-1,5 órát, először 180 fok később visszavenni 165-170 fokra.

 

 

 

 

Búbos hús

5 szelet sertéskaraj
Kb. fél cs. sültcsirke fűszer

Töltelékhez:
2 db setés májkrém
3 db zsemle belseje (áztatva, kinyomva)
2 egész tojás
1 kis fej hagyma
3 ek. olaj
petrezselyem  zöld
2 csipet majoranna
1 csapott mokkáskanál bors

15-20 dkg trappista sajt

A húsokat befűszerezzük sült csirke fűszerrel, utána jól kiklopfoljuk, és hirtelen a kb. 3 ek olajban kisütjük. Kivesszük, és félre tesszük.

Elkészítjük a tölteléket: A vöröshagymát nagyon apró kockára vágjuk és az olajban amibe húsokat kisütöttük megfonnyasszuk. A zsemléket jól kinyomkodjuk, és egy tálban, villával összekeverjük a máj konzervvel (csomómentesen) .Hozzáadjuk a vöröshagymát, petrezselyem zöldet, majorannát, bors, és a sót., és végül a tojást. (Az állaga ne legyen nagyon puha)

A húsokra szépen ráhalmozzuk a tölteléket, és kizsírozott tepsibe, vagy jénaiba rakjuk. Pici vizet kell alá önteni. A sajtot félidőben kell rátenni, és akkor finom ropogós lesz (én sajnos kicsit későn tettem rá) .
Először letakarva, és az utolsó 15 percben fóliát levéve sütjük.
Sütés: légkeveréssel 1 óra. Az első 10 percben 190 fok végül 165-170fokon.

 

 

 

 

Töltött paprika:

4-5 fő részére

60 dkg darálthús
1 fej hagyma
1,5 l rizs
2 tojás
8-9 db nagyobb paprika
5 kis doboz sűrített paradicsom
só, bors, vegeta
zsír vagy olaj
pici fűszerpaprika

A darálthúst összekeverjük a kockára vágott és megdinsztelt vöröshagymával, és a rászórt pirospaprikával, tojással, rizzsel, sózzuk vegetázzuk és borssal megszórjuk.
A paprikákba töltjük.
Közben vizet forralunk, pici sót teszünk bele, és a paprikát belerakjuk, és 45 percig főzzük.
Ha kész, a paprikát kivesszük a vízből, és félre tesszük.
A sűrített paradicsomhoz, öntünk annyit a paprika főzőlevéből hogy elegendő szószt kapjunk. Rántást csinálunk, és felöntjük a paradicsomlével, egyet forraljuk és cukrozzuk, bele rakjuk a paprikákat.
 

 

 

Gőzön főtt lekváros gombóc. /Gyöngyös receptje alapján

Hozzávalók:

4o dkg liszt,
2 dkg vaj,

3dkg porcukor,
csipet só,
1 1/2dl tej és házi szilvalekvár.

KOVÁSZ: 2,5dkg élesztő, 1dkg porcukor és 1/2dl tej.

MEGHINTÉSHEZ:1o dkg dió,15 dkg vaj és 12 dkg porcukor. (én a meghintést bővebben szoktam). Szokásos módon jól kidolgozzuk és meleg helyen kelesztjük. Kelés után deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsának kiszaggatjuk. A korongok felét megrakjuk lekvárral, a többivel befedjük és a korongok szélét összenyomkodjuk és még 2o percet kelesztjük. Egy nagy edényt félig töltünk vízzel, tetejére konyharuhát kötünk (én pelenkát) és befedjük. Amikor a víz forrásnak indul, a gombócokat rárakjuk a konyharuhára és befedjük egy olyan tállal, ami a lábast jól beborítja, nehogy a gőz elillanjon. Tíz percig gőzöljük. Ha a fogvájóra nem tapad a tészta, a gombócok megfőttek.

Locsoljuk vajjal és meghintjük dióval és porcukorral.

  

 

 

 

Vadas (Kuktába készítem) /Andi receptje alapján:

Hozzávalók:

Zsír,1 fej hagyma, 2 db sárgarépa,1db petrezselyem gyökér, 4-5 babérlevél, só bors, 60-70dkg kockára vágott sertéshús, pici cukor, 2-3 ek tejföl, mustár.

A zsírt beletesszük a kuktába, ebbe bele megy az apróra vágott vöröshagyma, karikára vágott répa, zöldség, babérlevél, só bors. Kicsit dinszteljük, majd beletesszük a húst és felöntjük egy pici vízzel. Ez így fő vagy 50 percig a kuktában. Ha kész szétválogatjuk a húst a zöldségektől, kiszedjük a babérlevelet az már nem kell. A zöldséges levet botmixerrel összeturmixoljuk, teszünk bele mustárt, cukrot, tejfölt és beletesszük a húst is és még összefőzzük egy kicsit. Ha véletlenül sok a lé én szoktam egy kis étkezési keményítőt vagy lisztet belekeverni, így sűrűbb lesz a mártásom. Csőtésztával tálalom.

 

 

 

 

Lap teteje

 

 

Vissza a nevekhez

 

 


Vissza a receptekhez

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker