Bau

 

     I. Bau konyhája

   II. Sütemények

 

 

   I. Bau konyhája

 

 Barátfüle:

 Brassói-bau módra

 Chilis bab

 Cigánypecsenye vajaskrumplival, ropogós hagymakarikával

 Cukkinis lecsó

 Cukkinis natúrsült

 Cukkinis palacsinta.

 Cukkinis tojásrántota

 Csalamádé

 Cserepes tarja

 Eperleves

 Fasírt krumplival, szalonnás zöldbabbal

 Fetasajtos saláta

 Fokhagymaleves

 Fokhagymás hús új burgonyával

 Fűszeres pácolt grillhús, kínai módon készült tarkasalátával.

 Grill hús salátával

 Hortobágyi palacsinta

 Hurka készítés házilag

 Húsleves

 Hússal töltött burgonyagombóc, tejfölös gombás mártásban

 Kínai édes-savanyú hús

 Krumplisaláta

 Madártej

 Maláckák-bau módra

 Mozarellás saláta

 Natúrszelet,- gombás, sonkás sajtos kalappal

 Orosz hússaláta

 Palacsintába töltött zöldbab

 Paradicsomos káposzta, bundás párizsival

 Páclé -grillhúsokhoz, sültekhez

 Pácolt sertés hús

 Pizza

 Pulyka natúr sárga cukkinivel

 Rakott kenyér

 Rántott halacska krumplipürével

 Saslik

 Szilvaleves

 Színes borssal sült pulyka, szalma krumplival, hagymasalátával

 Tejfölös gombásszelet tarhonyával

 Töltött hús, majonézes krumplisalátával

 Túrógombóc

 Zöldbabfőzelék, sült kolbásszal

 Zöldséges csirke tokány

 Zöldség-ragu wokban

 Zöldséges tészta

 Zöldségragú rizzsel

 

 

    II. Sütemények

 

 Almás pite

 Aranygaluska, és foszlós diós kalács

 Barackos joghurttorta

 Cukkinis süti

 Fűszeres diós sütemény

 Sós perec

 Tarka süti

 Tökös-mákos pite

 Töpörtyűs pogácsa

 

 

 

 
  

 

    I.Bau konyhája

 

Brassói-bau módra

 

Hozzávalók:
15 dkg füstölt szalonna, fokhagyma egy jó nagy fejnyi, só bors, majoranna, csípős Piros Arany, (esetleg paprika ,paradicsom) 1 kg sertés comb, vagy karaj (jó sovány hús legyen) másfél kiló krumpli, tisztítva, hasábokra vágva. Olaj a sütéshez.

 

Végy egy darab szalonnát, kockázd fel, olvasztd ki a zsírját, és adj hozzá fokhagymát jó sokat. A zsírnak végig nagyon forrónak kell lenni! Vigyázz, nagyon könnyen megég. Következik ,a vékony csíkokra felvágott comb, vagy karaj színhús.
Forró tűzön addig pirítom amíg fehérre változik és közben jó sok MAJORANNA kell hozzá. Sózom, borsozom, és ha nehezen puhul mindig csak egy kicsi vizet öntök alá. Szoktam hozzá tenni egy "csipet" pirospaprikát, és nyáron díszítem paprikával paradicsommal. Ha sűrűbbre szeretnéd a szaftját akkor kis csípős Piros-arannyal is megbolondítom.
Az én családom azt mondja, hogy ennél jobbat még nem ettek!
A fokhagymát esetleg a pirítás végén is hozzáadhatod, hogy nehogy megégjen.

 

 

 

 

Hússal töltött burgonyagombóc, tejfölös gombás mártásban

60 dkg burgonya,20-30dkg liszt,1 tojás,só,1 kanál zsír, a tésztához
töltelék: a tegnapról megmaradt kihűtött pörkölt ledarálva, külön edényben a szaftja,2-3 kanál tejföl ,só, bors .
mártás: a pörkölt szaftját felengedjük vízzel, kiforraljuk és tejfölös lisztes habarással besűrítjük (.Közepesen sűrűre!)
Aki szereti szaporíthatja felszeletelt gombával, forralás után turmixoljuk. 

 

Megfőzzük, megpucoljuk, majd átnyomjuk a burgonyát. Tálba tesszük a lisztet, a tojást, a sót, a zsírt, és a kissé kihűtött krumplit. Összegyúrjuk a burgonyás tésztát. Kisodorjuk, és 5x5 cm-es kockákra vágjuk.
Közben vizet forralunk, és a tölteléket elkészítjük.
Töltelék: a lé nélküli pörköltet ledaráljuk, tejfölt keverünk bele, utánsózzuk, borsozzuk.

A pörkölt szaftját felengedjük vízzel, kiforraljuk és tejfölös lisztes habarással besűrítjük (.Közepesen sűrűre.) Ebbe kerül a kifőzött gombóc .
Elkészítés leírása :
A szilvás gombóc alaptésztájába kell beletenni a pörkölt ledarált húsrészét, (szaft marad!!) hozzá 2-3 kanál tejföl, hogy ne legyen száraz. Gombócokat formálunk, és sós vízben kifőzzük. Ha megfőtt a gombóc, akkor a szaftot kicsit felengeded vízzel, és besűríted tejfölös habarással (ne legyen nagyon sűrű!) Ebbe kell beleszedni a gombócot.
Ha gombásra akarod, akkor szeletelsz a szaftba gombát és átturmixolod, ha felforrt. Nagyon laktató és különleges.

 

 

 

 

Kínai édes-savanyú hús

Bár milyen sovány hús, színes kaliforniai paprikák, gyömbér, fokhagyma, újhagyma, oliva olaj,2 kanál méz,2 kanál ecet,3-4 kanál szójaszósz. ananász szeletek, vagy kocka ketchup,1kanál kukoricakeményítő tojásfehérje.
Lehetőleg egy Wok serpenyő, de jó a magas falú forró tüzet elviselő edény is.
Köretnek párolt rizs
Rövid leírás
Gyorsan elkészül, csak az előkészítés tart kicsit tovább. Mindent tegyünk a kezünk ügyébe amire szükség lesz, mert a főzés pár pillanatig tart. Egészséges, mert sok zöldség van benne, és finom. A zöldségeknek kicsit roppanósaknak kell maradniuk. A rizs főzésével kezdjük, hogy elkészüljön mire a husi is kész.
Elkészítés leírása
A húst apró csíkokra vágjuk, gyengén felvert tojásfehérjébe szójaszót keverünk, és a húst ebben pácoljuk rövid ideig.
A zöldségeket felszeleteljük. A kukorica keményítőt kis tálkában vízzel feloldjuk.
A Wokot feltesszük melegedni, ha már füstöl, beletesszük a 2 kanálnyi olajat és körbeforgatjuk az edényben.
Leszűrjük a pácolt húst, és egy mozdulattal beletesszük a forró olajba. Gyors kevergetés mellett fehérre sütjük, kiszedjük, sózzuk, borsozzuk.
A vissza maradt pici olajon(1 kanálnyi!!) átpirítjuk a fokhagymát, a gyömbért. az újhagymát, a paprikát. Közben nagyon gyorsan kevergetjük, és a tűz továbbra is a legmagasabb legyen!
Gyorsan rálöttyintjük az ecetet, hogy ne puhuljon tovább. Hozzáadjuk az 1-2 kanálnyi szójaszószt, a mézet, a ketchupot, és folyton keverjük. Beledobjuk a félretett husit, és pici! vízzel ,vagy húslevessel felöntjük,  néhány percig főzzük, majd a tálkában a keményítőt átkeverve az egészre öntjük. Ez besűríti és már kész is.
Az egész főzés nem tarthat 10 percnél tovább.
A végén az ananász darabkával csak összemelegítjük.
Párolt rizs tetejére tálaljuk

 

 

 

 

Pizza

60 dkg liszt,1 1/2dl olaj, só 2 dl langyos víz,3 dkg élesztő.
pizzaszósz: hagyma, 4-5 fokhagyma, olaj, só, bors, rozmaring, babérlevél, oregano, bazslikom, vagy pizzafűszer, sűrített paradicsom.
Szalámifélék: párizsi, sonka, kolbász,
zöldségfélék: gomba, paprika, paradicsom, hagyma, sajt
Rövid leírás
A kelttésztát kinyújtjuk, és a pizza krémmel megkenve a szalámiféleségek és zöldségek kíséretében megsütjük, jó sok sajttal a tetején.
Elkészítés leírása
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáöntjük az olajat, sózzuk, és a langyos vízben megfuttatott élesztőt is belekeverjük, simára dolgozzuk.
Langyos helyen 40 percig kelesztjük, majd 3-4 cipóra szedjük szét.
Olajozott tepsin kinyújtjuk és a pizza szósszal megkenjük.
Szósz: a jó nagy fej hagymát és a fokhagymát összevágjuk, kevés olajon megdinszteljük, beleszórjuk a fűszereket és sózzuk borsozzuk. Pici vízzel felfőzzük, majd egy jó nagy doboz sűrített paradicsomot öntünk hozzá. Ilyenkor már pöfög, vigyázzunk!!
A megkent tészta tetejére mindenféle földi jót tegyünk, majd a sütőben kb. 10 percig süssük, ekkor szórjuk meg sajttal és tegyük vissza a sütőbe! Még kb. 10 perc sütés és lehet hívni az éheseket!

 

 

 

 

Saslik

Apró kockákra vágott, sertés, vagy csirkehús, színes paprika kockák, hagyma darabkák, gomba, szalonna kockák, és ki mit szeret, cukkini, uborka, paradicsom, kolbász, stb.
Pácoláshoz, fűszerek, olaj, fokhagyma, szójaszósz, 1 kanál ecet, vagy citromlé, gyömbér reszelék, ketchup, chili paprika krém.
Rövid leírás
A pácolt húsokat és zöldségeket, felszúrva grillrácson sütjük.
Elkészítés leírása
A megmosott zöldségeket és a húst kockára, egyforma darabokra vágjuk.Bepácoljuk.1 napig legalább álljon, de pár óra is megteszi.

Páclé: Egy tálba olíva olajat öntünk, belekeverünk egy kanál csípős paprikakrémet, vagy chili szószt, reszelt gyömbért, fokhagymát összenyomva,1 kanál szójaszószt,2-3 kanál ketchupot, és ecetet vagy citromlevet 1 kanálnyit.
Előkészítjük a saslik tűket, és a bepácolt anyagokat váltakozva felszúrjuk a tűre. A maradék zöldségeket külön is süthetjük.
G
rillrácsra vagy a sütőbe téve 30-40 perc alatt megsütjük.
Új burgonya és a sült zöldség kerüljön mellé a tányérra.

 

 

 

 

Zöldség-ragu wokban

Mindenféle friss zöldségből használhatunk.
Daraboljuk, szeleteljük fel vékonyra, apróra, só, bors .
Nagyobb kockára vágjunk fel vöröshagymát, törjünk össze egy egész fej fokhagymát, egy darabka gyömbért, 2-3 kanál olaj, 2-3 kanál szójaszósz, 1-2 kanál 10%-os ecet, 2 kanál méz 2 dl ketchup, 1 teáskanál kukoricakeményítő, 1 dl vízben feloldva.
Tollszár tészta kifőzve.
Rövid leírás
Készítsünk mindent magunk mellé, mert nagyon gyorsan kell dolgozni.
A füstölgő forró wokba dobjuk a zöldségeket, párszor megkeverjük, és a fűszereket, mártást, és a sűrítőt ráöntjük.
A tollszár tészta tetejére tálaljuk.
Elkészítés leírása
A füstölgő forró wokba öntsünk 2-3 kanál olajat, forgassuk körbe a wokban.
Dobjuk bele a felaprított gyömbért, és a fokhagymákat.
Gyorsan keverjük, mert rögtön megég. Végig nagyon forró legyen a tűzhelyünk. Most gyorsan dobjuk rá a felaprított zöldségeket is.
Keverés, sózás, szójaszósz, ecet, méz jön bele. Most addig pirítjuk, míg ropogós ,de már nem nyers! -lesz.
Ez kb.3-4 perc!!! Ekkor öntsük rá a ketchupot, és a feloldott keményítőt!
Gyors keverés után egy selymesen csillogó fényes finom zöldségragut kapunk.
A még forró tészta tetejére tálaljuk

 

 

 

 

Zöldséges csirke tokány

10dkg gomba, 40dkg zöld bab, fehérrépa, sárga répa,tejföl,2 kanál liszt,1 pohár víz, petrezselyem zöld, (fontos!) só, bors, kevés olaj, 1 nagyobb csirkemell, száraztészta (tollszár, v. csavart cső).
Rövid leírás
Felteszünk főni vizet, ha forr megsózzuk, beleöntjük a feldarabolt zöldbabot, a répát, és a fehérrépát. Ha megfőtt leszűrjük, de a vízből tegyünk félre hígításnak.
Egy másik fazékban kifőzzük a tésztát.
10 dkg szeletelt gombát egy kisebb edényben 2 kanál olajon megdinsztelünk, sózzuk, borsozzuk.
E
gy másik nagyobb (lehetőleg teflon) edényben a lebőrözött, apró csíkokra vágott csirkemellet 2 kanál olajon fehéredésig sütjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a gombát.
Elkészítés leírása
Ha az előkészülettel megvagyunk, összeöntjük egy edénybe a húst, a zöldséget, leszórjuk a liszttel, átpirítjuk, felengedjük vízzel, és besűrítjük tejföllel. Egy sűrű fehér mártást kapunk, amit hígíthatunk ízlés szerint. Utána ízesítjük sóval, borssal. Petrezselyem zöld feltétlen kell bele.
Ezt a mártásos húst tálaljuk a kifőtt tésztára.

Nem nagyon kell majd utána mosogatni! Kinyalják a tányért.
Holnap újra kéri majd a család!

 

 

 

 

Eperleves

Turmixgéppel szétzúzom az epret, öntök hozzá tejet, jó sokat!
Adok bele cukrot, őrölt fahéjat, és keverem...
Majd leszűröm a magoktól, és felteszem forrni!
De csak 1-2 percre, és öntök bele egy tejjel elkevert eper pudingport.
Ha újból felforrt, lehűtöm.
Az eperlekvárból cseppentek rá díszt!
 

 

 

 

Szilvaleves

Úgy készül, mint a gyümölcsleves, de ebben rebarbara lé is van...
Vaníliás pudingot tejjel kikeverek, és mikor a szilva már megfőtt, akkor beleöntöm azt is.
Egyet rottyan,  és kész.
Citromkarika, és fahéj is fő benne.
A tányéron tejszínt cseppentek rá, és a kés hegyével a cseppet középen áthúzom.
 

 

 

 

Palacsintába töltött zöldbab

 

A megsütött palacsintákba sajtmártást kenek, párolt zöldbabot teszek, felcsavarom, és egy kizsírozott tepsibe egymás mellé fektetem.
Tetejére tejfölt és sajtot locsolok és megsütöm.
Jó kis vega kaja!
Sajtmártás=besamell mártásba sajt reszelve, és só, bors, reszelt szerecsendió

 

 

 

 

Barátfüle:


Gyúrt tésztát kisodrunk. Így, ahogy a képen is látod a derelyevágó segítségével csíkokat "szabunk" ki, és mindegyikre kemény lekvárt teszünk. A lekvárok közötti részt tojásfehérjével, vagy csak vízzel megkenjük, hogy a tészta biztosan összetapadjon. Beborítjuk a lekvárt egy másik tésztacsíkkal. Feldaraboljuk ekkora kockákra, és a forrásban lévő sós vízben kifőzzük, míg a víz tetejére fel nem jön. Akkor szűrőkanállal pirított morzsába szedjük.
Közben szemünket állandóan a láboson tartjuk, mert a család rejtélyes módon egy-kettőre eltünteti...

 

  

 

 

 

Chilis bab

Hozzávalók:
1 fej hagyma, zsiradék, chili paprika, só, bors, 3-4 fokhagyma gerezd, 40 dkg darált hús, 30 dkg főtt vörös bab (konzerv), paradicsom, vagy sűrített paradicsom.
Rövid leírás:
Hagymát dinsztelek, rádobok egy kis összevágott chili paprikát, egy összenyomott fokhagymát, majd egy jó adag darált húst. Sózom, borsozom és addig pirítom, míg fehér nem lesz. Nyáron összevágott paradicsommal, télen sűrített paradicsommal, és vízzel felengedem. Főzöm kicsit, majd hozzáadom a konzerv, vagy otthon főzött vörös babot. Összeforralom. A nagyétkű család főzhet hozzá rizst, de puha kenyérrel is finom.

 

 

 

Cukkinis lecsó

Hozzávalók:
1kg paprika, lehet piros húsú is benne. 3-4 paradicsom, 2-3 cukkini, 15 dkg húsos szalonna, zsiradék, só, 1 jó nagy fej hagyma.

Rövid leírás:
A
felszeletelt paprikát és paradicsomot a szalonna zsírjában dinszteljük, a hagymával és a cukkinivel.
Elkészítés leírása:
Apró kockára vágjuk a hagymát, felszeleteljük a paprikát a paradicsomot, és a cukkinit.
Kiolvasztjuk a szalonna zsírját, a töpörtyű részét kiszedjük, félretesszük. A zsírjába dobjuk a hagymát, kicsit megdinszteljük, és rádobjuk a paprikát meg a cukkinit. Párolódni hagyjuk, majd a paradicsom is belekerülhet. Sózzuk, és elfőzzük a levét.
A tányéron megszórjuk a szalonna pörccel, és friss kenyérrel tálaljuk!

 

 

 

 

Fűszeres pácolt grillhús, kínai módon készült tarkasalátával.

Hozzávalók:
Császár hús szelet, vagy csirke mell szelet, vagy pulyka.
Színes kaliforniai paprikák, hagyma, olíva olaj, balzsam ecet, reszelt gyömbér, só, bors, pici cukor.
Rövid leírás:
A leszárított húst grillsütőn megsütjük, a zöldségeket felaprítjuk, megmosva. A saláta öntetet összekeverjük.
Elkészítés leírása

A saláta nagyon gyorsan elkészül:
A hasábokra vágott hagymát 1-2 kanál olívaolajon nagyon magas hőfokon gyorsan átpirítjuk, közben sózzuk, ettől kis levet ereszt és meg is párolódik. Salátával bélelt tálkába szedjük. A visszamaradt olajon gyorsan (külön- külön )20-30 másodpercig!! pirítjuk.
A
z apróra vágott kaliforniai paprikákat, és gusztusosan tálkába rendezzük. Pici sóval ízesítjük.
1 teáskanál cukrot, balzsamecetet, (jó a sima is), 1-2 kávéskanál szójaszószt, kevés olíva olajat, pici reszelt gyömbért, és egy kávéscsészényi vizet összekeverünk, ezt a meleg zöldségekre öntjük. Pár pillanatig érni hagyjuk.
A grillezett hús mellé adjuk. Diétázók csak így, -nagyétkűek friss kenyérrel fogyaszthatják.

Ezt a salátát még bővíthetjük konzerv főtt babbal, apró csíkokra vágott gépsonkával. Egy szelet ripsz-ropsz bátran ehető hozzá este is!
 

 

 

 

Csalamádé

Hozzávalók:

2-3 kg körüli káposzta vékonyra gyalulva, 1 kg zöldparika, színes lehet, 4-5 fej nagy hagyma karikázva. Mehet bele nyers uborka, cukkini, jó, ha színes az is. Csípőspaprika, répa szeletek,1 evőkanál só,10 -12 szem bors 1 kiskanálnyi köménymag, 1 dl 10 % -os ecet, 3-4 kanál cukor, babérlevél.
Rövid leírás:
Van benne paprika, cukkini, hagyma, só, bors, ecet, cukor, kömény, babérlevél, és szemes bors.  
Felforraltam a vizet, benne a fűszereket, és leforráztam vele a káposztát!
Kicsit kell hagyni állni, és érni, mielőtt fogyasztjuk

 

 

 

 

Fokhagymaleves

Hozzávalók:
5 gerezd fokhagyma, 8 dl leszűrt húsleves (kockából is jó), liszt tejszín só pirított kenyérkocka, sajt reszelve.
Rövid leírás:
Bármilyen leszűrt húslevest (kb. 8dl) felforralok, belenyomok 5gerezd fokhagymát (lehet több is). Egy kiskanál lisztet keverek el 2dl tejszínnel, és szűrőn keresztül beleöntöm a forrásba lévő levesbe, ha szükséges után sózom.
Pirított kenyérkockákat adok feltétként, és füstölt sajttal is megszórhatjátok, a tetejét, még finomabb

 

 

 

 

Grill hús salátával

Hozzávalók:

Csirke mell szeletek, vagy pulyka mell, só, bors, saláta levelek, sajtos öntet .
Rövid leírás:
A kicsit kivert hússzeleteket megtöröljük, beolajozzuk (a húst!!!) , és a forró száraz serpenyőben mind két oldalát 2-3 percig sütjük. A saláta leveleket megmossuk, egy tálkában citromlevet, sót borsot tejfölt, és reszelt sajtot keverünk .

Elkészítés leírása:
A megsült húst szépen tálra tesszük, sózzuk, borsozzuk.
A saláta levelekre a kész öntetett ráöntjük, és máris tálaljuk.
Kenyérrel, vagy csak önmagában finom diétás vacsi .

 

 

 

 

Cukkinis natúrsült

Hozzávalók:
4 szelet comb, vagy karaj ,só bors, egy gyenge cukkini,3 fej hagyma, zsiradék, esetleg főtt rizs.

Rövid leírás:
A natúran megsült hús mellé sült zöldséget kínálunk.
Elkészítés leírása:
A gyenge cukkinit hasábokra vágjuk (jó, ha esetleg van sárga is, nem csak zöld), ugyan úgy a hagymákat is. Egy száraz teflonserpenyőbe az előzőleg leszárított ,beolajozott húsokat hirtelen kisütjük, megfordítjuk, de ne szúrjuk meg. Utólag sózzuk, borsozzuk. A zöldségek alá egy másik serpenyőbe (vagy ugyan abba ,amiben a hús sült, de már kivettük)2 kanálnyi olajat öntünk, felforrósítjuk, és hirtelen átpirítjuk a cukkinit és a hagymát. Ez mindössze néhány percig tartson.
Így kapunk friss ropogós, de már nem nyers zöldségköretet, kicsit megsózzuk, és máris tálalhatjuk a hússal.
Diétázók, csak így magában, de adhatunk hozzá főtt rizst is.

 

 

 

 

Cukkinis tojásrántota

Hozzávalók:
1 kisebb cukkini,4 tojás, kevés tej, só.
Rövid leírás:
Reggelire, vacsorára, gyors,l aktató étel.
Elkészítés leírása:
Szeleteljük fel a gyenge cukkinit, a magokat vágjuk ki belőle!  Egy serpenyőbe tegyünk némi zsiradékot, és dobjuk mellé a cukkinit! Kicsit sózzuk meg és takarjuk le. Pár perc alatt megdinsztelődik.
közben verjük fel a tojásokat, sóval, és a tejjel. Forrósítsuk fel a cukkinis zsiradékot, és öntsük rá a tojást!
Kocsonyás állapotig süssük.
Friss kenyérrel fogyasztható.
 

 

 

 

Rántott halacska krumplipürével

Hozzávalók:
8 szelet hal, só,olaj, zsemlemorzsa, tojás, liszt a krumplipüréhez :1 kg krumpli kockára vágva, vízben főzve, só margarin, tej, szerecsendió reszelék.
Rövid leírás:
A panírozott halat kisütjük, és a krumplipürével tálaljuk.
Elkészítés leírása :
Sózzuk be a halat, és kicsit tegyük félre.
A megtisztított burgonyát apró kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük, és a vizet leöntve róla, azon forrón áttörjük. Keverjünk hozzá 2 kanál margarint és 2 dl tejet. Jó habosra keverjük ki, ízesítsük szerecsendió reszelékkel, és esetleg még sóval.
Közben hevítsünk olajat, és a forró olajban a panírozott halat süssük szép pirosra, A krumplipürével és egy citromkarikával tálaljuk.
Panírozás:
A halat lisztbe, tojásba, és zsemlemorzsába mártjuk.
 

 

 

 

Fasírt krumplival, szalonnás zöldbabbal

Hozzávalók:
70 dkg darált hús,2 zsemle, langyos tej, só, bors, majoranna, pirospaprika, gyömbérpor, zsemlemorzsa,+ sütéshez olaj.
1 kg főtt krumpli, zsiradék, só.
Bacon szalonna szeletek, főtt zöldbabszárak (nem darabolva) .
Rövid leírás:
Elkészítjük a fasírtot, és a sült szalonnába csavart zöldbabot krumplival tálaljuk.
Elkészítés leírása:
Egy tálban a langyos tejbe áztassuk be a zsemléket .
Tegyük fel a zöldbab ceruzákat sós vízbe főni, és ress-ropogósra főzzük.
Tekerjünk 5-6 darabot egy-egy szalonnacsíkba, és a grillsütőbe süssük ropogósra!
A zsemléket, mikor magukba szívták a vizet, jól nyomkodjuk ki, tegyük a hús mellé. Fűszerezzük meg és jól dolgozzuk össze. Forgassuk zsemlemorzsába, és lassú tűzön süssük meg a felhevített olajban.
A krumplival tálaljuk, és a sült zöldbabos köteget tegyük mellé. Savanyúságot adhatunk mellé.

 

 

 

 

Krumplisaláta

Hozzávalók:
4 személyre való krumplit főzünk héjában, 4-5 fej hagyma, felkarikázva, só, bors, ecet, víz, piros paprika , étolaj 1-2 kanál.
Rövid leírás:
Tisztítás szeletelés után összeállítjuk, pihentetjük.
Elkészítés leírása:
A felkarikázott burgonyát egy tálba rakjuk, közé a hagymakarikát. Soronként megsózzuk kicsit, a tetejére hagyma kerüljön, lehet lila is.
Elkészítjük a salátalevet, és ráöntjük a burgonyára.  Tetejét megszórjuk kevés pirospaprikával, és borssal, ráöntjük az olajat és betesszük a hűtőbe fogyasztásig.

 

 

 

 

Maláckák-bau módra

Hozzávalók:
6-8 szép nagy szelet sovány comb, vagy karaj szelet, 30 dkg darált hús, só bors, majoranna, pirospaprika, fokhagyma, zsiradék, víz.
Rövid leírás:
A
kiterített húsokba a kolbásztölteléket tesszük, sütjük, pároljuk.
Elkészítés leírása:
Klopfoljuk ki a hússzeleteket, kissé sózzuk. Egy tálban keverjük össze a darált húst, a fűszereket. Ezt töltsük bele a húsba, csavarjuk fel egyenként, és tűzzük össze úgy, hogy a töltelék ne folyjon ki!
Egy nagy teflonserpenyőbe tegyünk kevés zsiradékot, és forrósítsuk fel.
Helyezzük bele a húsokat, és minden oldalát süssük pirosra.3-3 perc. Majd öntsünk alá vizet (kb. 1 dl) és lefedve lassú tűzön pároljuk puhára.
Tört krumplival, savanyúsággal kínáljuk.

 

 

 

 

Natúrszelet,- gombás, sonkás sajtos kalappal

Hozzávalók :
1 kg sovány hús, karaj, vagy comb, 20 dkg gépsonka, 20 dkg gomba, só, bors, olaj, sajt.

A besamellhez:10 dkg margarin,8 dkg liszt, fél liter meleg tej, só, szerecsendió reszelék.

Rövid leírás:
Natúrszelet, tetejére szeletelt gomba, egy szelet gépsonka, besamell  mártás, és sajt.

Elkészítés leírása:
A felszeletelt húsokat sózzuk, borsozzuk, és forró zsiradékban kisütjük, félretesszük.
A
gombát kevés zsiradékon átdinszteljük, sózzuk, borsozzuk, félretesszük.
Egy tepsit csak nagyon gyengén kizsírozunk, egymás mellé belefektetjük a hússzeleteket, és mindegyikre halmozunk a gombából, sonkaszelettel beborítjuk, és nyakon öntjük besamellel, hogy fedjen mindenhol.
Vastagon megszórjuk reszelt sajttal, és lassú tűznél sütjük pirosra.
Tört krumpli illik hozzá, vagy krumplipüré.
Besamell:
F
elhevítjük a margarint beletesszük a lisztet, párszor átforgatjuk, és felengedjük meleg tejjel.
Addig keverjük, míg sűrűsödni nem kezd! Fűszerezzük, sóval, szerecsendió reszelékkel.

 

 

 

 

Mozarellás saláta

Hozzávalók:
2-3 kemény paradicsom, 1 Mozarella sajt, salátalevelek, ha van lollo Rosó az is mehet bele, bazsalikom, só, bors, olivaolaj.

Rövid leírás:
Felszeletelni, díszíteni, salátalevet rá, és ehető.
Elkészítés leírása:
Tegyünk egy tálkába körbe salátaleveleket. Szeleteljük fel a mozarellát, a paradicsomot. Felváltva rakjuk körbe a salátára. Keverjük össze az olajat, a sót, a bazsalikomot, és csorgassuk a paradicsomokra.
Kicsit hagyjuk állni, és fogyasztható
 

 

 

 

Tejfölös gombásszelet tarhonyával

Hozzávalók:
Személyenként 2 szelet sovány hús, só bors, zsiradék, 1 fej hagyma aprítva, gomba szeletelve, pirospaprika, tejföl, liszt, víz.

1/2 kg tarhonya, zsiradék, só, víz.
Rövid leírás:
Tarhonyára tálaljuk a natúran kisütött húst, meglocsoljuk gombamártással.
Elkészítés leírása:
Tegyünk fel egy edénybe kevés zsíron átpirított sózott tarhonyát, engedjük fel dupla mennyiségű vízzel és főzzük puhára.
A szeletelt leszárított húsokat besózzuk, borsozzuk, és kevés zsiradékon mindkét oldalát átsütjük, majd kevés vizet aláöntve tovább pároljuk lefedve.
Közben egy másik edénybe beledobjuk a hagymát, megdinszteljük, és hozzáadjuk a gombát, kicsit pirítjuk, majd leszórjuk liszttel, keverés után pirospaprikával, megsózzuk, és felengedjük kevés vízzel.
2-3 perc főzés után behabarjuk a lisztes tejföllel.
Ezt a mártást hozzáöntjük a megpárolódott húshoz, és összeforraljuk.
Tarhonyára tálaljuk, díszítjük paprikával, paradicsommal.

 

 

 

 

Paradicsomos káposzta, bundás párizsival

Hozzávalók:
1 kg-os fejeskáposzta,1 üveges sűrített paradicsom,só,cukor,zsiradék,liszt,1 fej vöröshagyma, zöldfűszer vegeta, zellergumó.
60 dkg párizsi, vastagon szeletelve, 2 tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.
Rövid leírás:
A
káposztát legyaluljuk, főzzük, berántjuk, a párizsit panírozva kisütjük.

Elkészítés leírása:
A káposztát legyaluljuk, sózzuk, és a fűszereket mellédobjuk, egy magasabb edényben vízzel puhára főzzük, hozzáöntjük a sűrített paradicsomot.
Sűrű rántást csinálunk, és hidegvízzel felengedve a forró káposztára öntjük. Besűrítjük.
A panírozott párizsit forró olajban pirosra sütjük. A főzelék mellé tálaljuk.

 

 

 

 

Rakott kenyér

Hozzávalók:
Kb. fél kilónyi szárazabb kenyérszeletek, 1 liter tej, 1 nagy tejföl, 2-3 egész tojás, reszelt sajt,  maradék felvágott, párizsi, vagy más, esetleg főtt tojás, só, szerecsendió reszelék, zsiradék.

Rövid leírás:
A tepsit kenjük ki vékonyan zsiradékkal.
Minden kenyeret mártsunk bele a tejbe egy pillanatra, és tegyük szorosan egymás mellé a tepsibe. Rétegezzünk rá maradék felvágottat, esetleg főtt tojást.  Addig folytassuk a rétegezést, míg tartanak a hozzávalók. A tejfölbe keverjük el a tojásokat, és a sót szerecsendió reszeléket. Öntsük úgy rá a kenyerekre, hogy beborítsa mind. Szórjuk meg vastagon sajttal, és süssük pirosra.
Hidegen,- melegen egyaránt finom vacsora vagy reggeli!
Hasonlít a bundáskenyérre, de nem olyan zsíros!

 

 

 

 

Színes borssal sült pulyka, szalma krumplival, hagymasalátával

Hozzávalók:
60 dkg kg pulykamell szeletek, színes bors, olaj,
1 kg hasábburgonya,- sütéséhez olaj
4-5 fej vöröshagyma, karikázva, 2-3 színes paprika, só, 2 kanál olaj, ecet pici cukor.

Rövid leírás:
E
gy teflonserpenyőbe 2 kanál olajat öntünk, mikor füstöl, beledobjuk a hagymát és a paprikát, gyors kevergetés mellett néhány pillanatig sütjük, majd sózzuk, borsozzuk, és egy pici ecetet öntünk rá. Azonnal egy tálkába borítjuk, majd kiskanálnyi cukorral megszórva átkeverjük. Hagyjuk állni.
A hússzeleteket szárazra töröljük, beolajozzuk, és egy száraz teflonserpenyőben pirosra sütjük az egyik oldalát, majd megszúrás nélkül megfordítjuk, beszórjuk a színes borssal, és tovább sütjük.
P
ár pillanatra még a borsos oldalát újból átsütjük, de vigyázni kell mert ilyenkor már füstöl. A végén sózzuk. Közben a hasábburgonyát bő olajban kisütjük.

 

 

 

 

Túrógombóc

Hozzávalók:
A fél kiló túróhoz 3-4 tojás sárgáját, 2-3 kanál cukrot, pici sót, 5 dkg margarint, és 10-15 dkg búzadarát teszek, megreszelt citromhéjat.
Rövid leírás:
Ezt a hűtőben jó pár óráig pihentetem (reggeltől ebédfőzésig) .Amikor a víz felforrt (gyengén forrjon mert szétfő), akkor a túrós darához hozzákeverem a tojások felvert habját is, és kanállal beleszaggatom a vízbe.
Pirított zsemlemorzsába forgatom. Szederbefőttel, tejföllel, porcukorral kínálom.

 

 

 

 

Cigánypecsenye vajaskrumplival, ropogós hagymakarikával

Hozzávalók:
Személyenként 2 szelet sovány hús, só, bors, 1 nagy fej fokhagyma, de lehet több is. Zsiradék, liszt.
1 kg burgonya, vaj, só,
1 kg vöröshagyma felkarikázva, só, liszt,+ olaj a sütéshez.
Rövid leírás:
Hirtelen sült húst a ropogósra sült hagymával tálaljuk, a vajas burgonyára, és megszórjuk a húst apró fokhagymával.
Elkészítés leírása:
Tisztítsuk meg a hagymát, és szeleteljük fel karikára, kicsit sózzuk be, és forgassuk lisztbe, majd forró bő olajban süssük arany barnára.
Tegyük fel a tisztított, megmosott, kockára vágott burgonyát főni. Amíg az fő, készítsük el a húst! Szeleteljük fel, és töröljük szárazra. Sózzuk, borsozzuk, és mártsuk lisztbe, majd hirtelen süssük ki a hagymás zsiradékba.
Közben a megfőtt krumplit szűrjük le, és egy edénybe keverjük össze az olvasztott vajjal. Sózzuk meg, tartsuk melegen.
A fokhagymát törjük át, vagy vágjuk apróra.
Tálalásnál szedjünk burgonyát a tányérra, tetejére a húst, szórjuk meg a fokhagymával, és tegyünk mellé egy adag sülthagymát

 

 

 

 

Hurka készítés házilag

Hozzávalók:
2 kg kövérkés hús,+tüdő, 2 kg máj, 80 dkg rizs, 3 kanál só, 4 fej hagyma, 4 evőkanál őrölt bors, 2 púpozott evőkanál majoranna, 6 méter vastag bél.
Rövid leírás:
Itt a recept kis adaghoz!(6 1/2Kg-hoz)Ez még felezhető .
Elkészítés leírása:
2l vízben a húskockákat megfőzzük, leszűrjük, de a leve marad.!!! A felében a rizst megfőzzük, A húst daráljuk le, a hagymát utána. Keverjük össze a rizzsel, esetleg főzőlé mehet bele, ha száraz. Most jönnek a fűszerek.
Töltsük be! (lehet kapni széles szájú tölcsért!! befőzéshez használják!) A bél egyik végét megcsomózni, és a tölcsér segítségével lehet tölteni.
A maradék főzővízben 30-40 percig csendes tűznél abálni, majd hidegvízbe szedni. Leszikkasztani.

 

 

 

 

Cukkinis palacsinta.

Hozzávalók:
1 közepes cukkini, 30 dkg liszt, só szódavíz, 2 tojás, zsiradék, tejföl,  reszelt sajt.
Rövid leírás:
T
isztítás reszelés után keverjük a cukkinit a palacsinta tésztához, és úgy süssük ki.

Elkészítés leírása:
Tisztítsuk meg a cukkinit, majd reszeljük le. Kicsit sózzuk meg, majd gyengén nyomjuk ki a levét. Keverjük össze a tojásokat a liszttel, sóval, szódavízzel, és tegyük bele a cukkinit. Sűrűn folyós masszát fogunk kapni.
A palacsinta sütőnket kenjük meg zsiradékkal, és ha forró süssük ki a palcsintákat.
Jóval vastagabb, laktatósabb ételt kapunk, mint a szokásos.
Tetejét kenjük meg tejföllel, és szórjuk meg reszelt sajttal.

 

 

 

 

Hortobágyi palacsinta

Hozzávalók:
1 adag csirkepörkölt maradék, ledarálva, tejföl, só, liszt, (esetleg 20 dkg gomba, zsiradék, hagyma) 16 db sós palacsinta.

Rövid leírás:
A palcsintákba a darált pörkölt kerül, a mártással áthúzzuk, felmelegítjük.

Elkészítés leírása:
Daráljuk le a maradék csirkepörköltből a húst, és a szaftját tegyük külön. Tegyük egy edénybe, és keverjünk hozzá 1 kanál lisztet,1 dl vizet, pici sót, és egy doboz tejfölt. Forraljuk össze kevergetve. A palacsintákba kenjünk egy keveset ebből a sűrű mártásból, és a darált hússal töltsük meg. Négyrét hajtva tegyük tányérra, és a mártással vonjuk be. Melegítsük át vagy sütőben, vagy mikróban.
Forrón tálaljuk.
A mártásba tehetünk hagymán párolt gombát is, attól még finomabb, de a gombát nem mindenki szereti.

 

 

 

 

Fokhagymás hús új burgonyával

Hozzávalók
Személyenként 2 szelet tarja, só bors 1 fej fokhagyma, tisztítva, átnyomva, másfél kiló újburgonya, só, petrezselyem zöldje aprítva, zsiradék.
Rövid leírás:
Tisztítsuk meg az újkrumplit, és mossuk meg.
Egy nagyobb, (lehetőleg teflon) lábosba tegyük a zsiradékot, és a kisebb kockára vágott krumplit szórjuk bele. Forgassuk meg a zsírban, sózzuk meg és fedő alatt pároljuk puhára. (csepp víz mehet bele).  Közben a húsokat mártsuk lisztbe, és mindkét oldalán 3-4 percig sütve, forró zsiradékban süssük ki. Mindegyik tetejére nyomjunk egy adag friss fokhagymát. A megpuhult burgonyát szórjuk meg a végén vágott petrezselyemmel.
Tegyünk a tálra díszítésnek paprikát, paradicsomot, uborkát.

 

 

 

 

Húsleves

Hozzávalók:
0.5 kg marhahús, (puhahátszín, vagy nyak), 2-3 db. velős csont, 0.5 kg karaj csont 0.5 kg répa, ugyan ennyi zöldség, zeller, karalábé darabka, 2-3 levél kelkáposzta, 1 paprika, petrezselyem zöld, 2 babérlevél, 10-12 szem fekete bors egészben, egy kis darab gyömbér

, 1 hagyma, 1 fokhagyma, só, vegeta.
Rövid leírás:
Tegyük fel a húst, és a csontokat főni, 4 liter hideg vízbe.

Mikor a tetején megjelenik a szürke hab, szedjük le azt róla, és csendesítsük a lángot. Sózzuk meg a vizet, és a tisztított darabolt zöldségeket, és fűszereket tegyük bele. Nagyon lassú tűzön 3-4 órát főzzük. A végén szedjük ki a felesleges ízesítőket, csak a zöldségek maradjanak benne. Szűrjük át a levest, és vágjuk apróbbra a húst.
Cérnametélttel tűz forrón tálaljuk.

 

 

 

 

Madártej

Hozzávalók:
Másfél liter tej,15 dkg cukor,1 vaníliás cukor, (ha van, akkor egy vanília rúd +a belseje kikaparva)5 tojás,1 puding por, csipet só, mazsola.

Rövid leírás:
A felforralt tejben megfőzzük a felvert habot, és besűrítjük.

Elkészítés leírása:
Tegyük fel forralni a tejet egy edénybe, melyet előtte hideg vízzel öblítsünk ki. Egy csipet sót is tegyünk bele és a vaníliás cukrot, meg a vaníliát. Közben válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjét kezdjük el felverni, majd szórjuk bele a kristálycukrot, és verjük kemény habbá.
A pudingport keverjük ki 2 dl hideg tejjel, és tegyük félre.
Ha felforrt a tej, kanállal szaggassunk bele a habból galuskákat.
2 perc után fordítsuk meg és főzzük azt is 2 percig, majd szűrőkanállal szedjük egy tálba, a visszamaradt tejbe öntsük az elkészített pudingport, és forraljuk fel.
A sűrű krémszerű masszába tegyük vissza a habot, és hűtsük néhány óráig, mazsolával díszíthetjük

 

 

 

 

Orosz hússaláta

Hozzávalók:
15 dkg apróra vágott főtt vagy sült hús (maradék), 2 szem főtt hideg burgonya, 1 nagy piros alma héjastól kockára vágva, 10 dkg savanyú uborka aprítva, 2 keményre főtt tojás szeletelve, majonéz, só, bors, mustár, tejföl, néhány szem kapribogyóval díszíthetjük.
Rövid leírás:
A feldarabolt hozzávalókat egy mély tálba tesszük, a tejfölből, mustárból (2 kanálnyi), sóval borssal tartárt keverünk. Össze vegyítjük a hozzávalókkal.
Elkészítés leírása:
Kibélelünk egy szép tálat saláta levelekkel (elmaradhat) és az összekevert salátát ízlésesen a zöld salátalevelekre rendezzük.
Friss kenyérrel, vagy anélkül, esetleg Ripsz-ropsszal vacsorára finom falat.

 

 

 

 

Pácolt sertés hús

Hozzávalók:
Valamilyen bőrös sertés hús: csülök, bőrös oldalas, tarja,
chili paprika szósz, oliva olaj, citrom lé, szójaszósz, só, reszelt gyömbér
Rövid leírás:
A megmosott húsokat tepsibe fektetem, és az összekevert páclével, mindenhol alaposan bekenem.
Hűtőben akár másnapig is érlelem. (közben forgatni)
Elkészítés leírása:
A bepácolt húst sütőben, (de szeletelve grillrácson is lehet) megsütjük, locsolgatva, hogy jó ropogós legyen a bőre.
Közben a köretet is elkészítjük, vagy egy nagy tál könnyű salátát, vagy köménymagos sült krumplit adunk hozzá.
Köménymagos sült krumpli: a megmosott negyedelt krumplikat sütőtálra tesszük, nyakon öntjük egy kis oliva olajjal, sózzuk, köménymagot hintünk rá, és átkeverjük, hogy a zsiradék mindenhol érje.
sutty be a sütőbe és 30-40 perc alatt kész.
 

 

 

 

Páclé -grillhúsokhoz, sültekhez

Rövid leírás:
Páclé:
4 evőkanál citromlé, 1 dl olíva olaj, durvára őrölt bors, 2-3 gerezd fokhagyma ( én citromreszelőn lereszelem ) reszelt gyömbér, szójaszósz, csípős Erős Pista 2-3 evőkanál sűrített paradicsom, 1 evőkanál méz:
Ez kb.60-80 dkg húshoz elég,
És legalább 24 óra pácolás, pulykamellet is ezzel szoktam. Amíg sül, elkenegetem rajta a maradék páclevet, szépen elnyeli .
A méztől pikáns lesz, de vigyázni kell, mert könnyen megég.

 

 

 

 

Cserepes tarja

Hozzávalók:
1 kg burgonya, só, szeletelt bacon. (-cseréptál beáztatva)
8 szelet tarja besózva, borsozva, 4-5 paprika, 2-3 fej hagyma, 2-3 paradicsom, ismét bacon
szeletek, kevés zsiradék, vagy olaj, só.
Rövid leírás:
A beáztatott cseréptálba alulra szalonna kerül, rá egy sor burgonya, utána sózott husi, majd szeletelt hagyma, paprika, paradicsom, és újra burgonya. Tetejére ismét szalonna, meg só.
Gyengén meglocsolom kis zsiradékkal, és mehet a sütőbe jó 2 órára.

 

 

 

 

Fetasajtos saláta

Hozzávalók:
kaliforniai paprikákat felszeletelve, lilahagymát, fehérhagymát hasábokra vágva, fetasajtot szeletelve, uborkát hasábokra.
1 teáskanál cukrot, balzsamecetet, (jó a sima is),
1-2 kávéskanál szójaszószt, kevés olivaolajat, pici reszelt gyömbért, és egy kávéscsészényi vizet összekeverünk, oregánót szórunk rá. Díszítésnek olajbogyót használunk + fejessalátát.

Rövid leírás:
A hasábokra vágott hagymát 1-2 kanál olivaolajon nagyon magas hőfokon gyorsan átpirítjuk, közben sózzuk (ettől kis levet ereszt és meg is párolódik. Salátával bélelt tálkába szedjük. A visszamaradt olajon gyorsan (külön- külön )20-30 másodpercig!! pirítjuk az apróra vágott kaliforniai paprikákat, külön az uborkát, és gusztusosan tálkába rendezzük. Pici sóval ízesítjük.
1 teáskanál cukrot, balzsamecetet, (jó a sima is), 1-2 kávéskanál szójaszószt, kevés olivaolajat, pici reszelt gyömbért, az oregánót, és egy kávéscsészényi vizet összekeverünk, ezt a meleg zöldségekre öntjük. Pár pillanatig érni hagyjuk. A fetasajtot csíkokra vágva köré rakjuk A grillezett hús mellé adjuk. Diétázók csak így, -nagyétkűek friss kenyérrel fogyaszthatják.

Ezt a salátát még bővíthetjük konzerv főtt babbal, apró csíkokra vágott gépsonkával. Egy szelet ripsz-ropsz bátran ehető hozzá este is!

 

 

 

 

Pulyka natúr sárga cukkinivel

Hozzávalók:
2 kanál olaj, szép vékonyra vágott pulykemellek, só, jó nagy csomagnyi újhagymát, 4-5 gerezd fokhagyma szeleteket, gyömbért apróra vágva, 20 dkg-nyi gombaszeleteket, paprikát szeletelve, répát gyufa vastagra vágva, só bors ,ecet, ketchup.
Rövid leírás :
Öntöttem a Wokba 2 kanál olajat.
Felforrósítottam, és a szép vékonyra vágott pulykamelleket megsütöttem benne 2-2 perc alatt. Megsóztam, félretettem.
A maradék olajba dobtam a felkarikázott, jó nagy csomagnyi újhagymát, 4-5 gerezd fokhagyma szeleteket, gyömbért apróra vágva, 20 dkg-nyi gombaszeleteket, paprikát szeletelve, répát gyufa vastagra vágva, és gyorsan átforgattam. Kicsit megsóztam, megborsoztam, és nyakon öntöttem egy kanál ecettel, hogy ne puhuljon már tovább.
Végül löttyintettem rá vagy 2-3 kanálnyi ketchupot, és a husi mellé tettem.

 

 

 

Töltött hús, majonézes krumplisalátával

Hozzávalók:
1 hasaalja, felszúrva, 60 dkg darált hús, 2 zsemle, só, bors, majoranna, 4-5 gerezd fokhagyma ,piros paprika, gyömbér reszelék vagy por.
1 kg burgonya, 3-4 nagy fej hagyma, só, bors, ecet, pirospaprika, majonéz, tejföl, mustár.
Rövid leírás:
Tegyük fel a krumplit főni. Ha megfőtt, öntsük le róla a vizet, és pucoljuk meg. Egy tálba szeleteljük vékony karikákra, közben kicsit sózzuk meg. Tegyünk soronként rá karikára vágott hagymát.
Ha kész, akkor csináljunk salátalevet: ecet, víz, só, bors.
Öntsük rá a salátára és hagyjuk érni.
A tetejét szórjuk meg pirospaprikával és borssal.
Pár óra után szedjük ki a léből és az összekevert majonéz, tejföl, mustár keverékébe szedjük át.
Közben a zsemléket áztassuk vízbe, vagy tejbe.
Ha megpuhult, csavarjuk ki, tegyük a darált húsra. Sózzuk, borsozzuk, majorannát, pirospaprikát, tojást gyömbért keverjünk közé. Töltsük bele a húsba. Azt is sózzuk meg és tegyük egy tepsibe. A platni tetején mindkét oldalát süssük elő, szép pirosra.
Majd öntsünk alá kevés vizet, és letakarva alufóliával süssük lassan még másfél órát! Akkor vegyük le óvatosan a fóliát és pirítsuk még rövid ideig. Ha kihűlt, a tányérunkra szedjünk a majonézes krumplisalátából, és szeleteljünk a töltött húsból mellé.
Hidegen is, melegen is finom a hús!

 

 

 

 

Zöldbabfőzelék, sült kolbásszal

Hozzávalók:
1 kg zsenge zöldbab összevágva, só, 2 dl tejföl, liszt, víz. (kapor).
Nyers sütni való kolbász személyenként kb. 20 dkg. zsiradék a sütéshez.
Rövid leírás:
Tegyük fel főni az összevágott babot, sózzuk meg a vizet.
Ha puha készítsük el a habarást.
Tálkába tegyünk 1 dl vizet, ebbe a 2-3 kanálnyi lisztet, keverjük össze, majd tegyük bele a tejfölt is.
A forró főzelékhez adjuk, és gyorsan keverjük meg. Vigyázzunk mert könnyen leég ilyenkor már.
Egy serpenyőben tegyük fel sülni a kolbászt, lassú tűznél ropogósra süssük.

 

 

 

 

Zöldséges tészta

Hozzávalók:
25 dkg durum száraztészta, só, víz a főzéshez.
1 kisebb cukkini, lehet kétféle színű.
2-3 színes paprika, hagyma, fokhagyma, 2 kanál olaj, só egy kicsi gyömbér, chilipaprika darab, szójaszósz 2 kanálnyi.
Rövid leírás:
Tegyük fel a tésztát főni, sós vízben.
A zöldségeket tisztítsuk, és daraboljuk fel vékony szeletekre.
Egy edénybe forrósítsuk meg a kétkanálnyi olajat, és dobjuk bele az aprított fokhagymát és a gyömbért, gyors keverés mellett dobjuk hozzá a többi zöldséget is, majd sózzuk, és a szójaszósszal locsoljuk meg.2-3 percnyi kevergetés után készen van.
Tegyük hozzá a megfőtt, leszűrt tésztát, és forgassuk át!
A tányéron pár csepp kechuppal locsoljuk meg!
Fínom diétás étel, cukorbetegek a durumtészta lassú felszívódása miatt fogyaszthatják.

 

 

 

 

Zöldségragú rizzsel

Hozzávalók:
Mindenféle friss zöldségből használhatunk.
Daraboljuk, szeleteljük fel vékonyra, apróra. só, bors
Nagyobb kockára vágjunk fel vöröshagymát, törjünk össze egy egész fej fokhagymát, egy darabka gyömbért, 2-3 kanál olaj, 2-3 kanál szójaszósz, 1-2 kanál 10%-os ecet, 2 kanál méz 2 dl ketchup, 1 teáskanál kukoricakeményítő, 1 dl vízben feloldva.
Rizs
Rövid leírás:
Készítsünk mindent magunk mellé, mert nagyon gyorsan kell dolgozni.
A füstölgő forró wokba dobjuk a zöldségeket, párszor megkeverjük, és a fűszereket, mártást, és a sűrítőt ráöntjük.
Elkészítés leírása:
A füstölgő forró wokba öntsünk 2-3 kanál olajat, forgassuk körbe a wokban.
Dobjuk bele a felaprított gyömbért, és a fokhagymákat. Gyorsan keverjük, mert rögtön megég. Végig nagyon forró legyen a tűzhelyünk. Most gyorsan dobjuk rá a felaprított zöldségeket is.
Keverés, sózás, szójaszósz, ecet, méz jön bele. Most addig pirítjuk, míg ress ropogós, de már nem nyers! -lesz.
Ez kb.3-4 perc!!!
Ekkor öntsük rá a ketchupot, és a feloldott keményítőt!
Gyors keverés után egy selymesen csillogó fényes finom zöldségragut kapunk .
Ezt tálalhatjuk rizs tetejére, vagy tésztára.

 

 

 

 

 

Vissza

 

 

 

 

    II.Sütemények

 

Sós perec

Gyúrj össze 66 dkg lisztet, 9 kanál tejfölt, 1-2 kávéskanál sót, 1 és egy fél csom.margarint,2 tojás sárgáját, és 1 dkg élesztőt, (amit nem kell feloldani, se tejet beletenni!!!)csak belemorzsolni.
+1 tojás sárga a kenéshez
Spricceléshez: maradék tojásfehérje, 1 evők só, és 1 evők. liszt keveréke

Rövid leírás
Ha sima a tészta, (robotgép bírja!) ,hagyd pihenni 1-2 órát a hűtőben.
Sodord vékonyra, szabdald 0.5x15cm-s csíkokra, formázd perec alakúra, kend meg tojás sárgájával, és zsírozott sütőlemezen 180 fokon félig süsd meg.
Ekkor spricceld meg a maradék tojásfehérje, 1 evők. só!, és 1 evők. liszt keverékével, majd told vissza a sütőbe, és világos sárgára süssd!
Sokáig eláll, ha nem falja fel azonnal a család!
kb.4 tepsi lesz.

 

 

 

 

Tökös-mákos pite

10 dkg zsír, 1 egész tojás, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 evőkanál citromlé, 35 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 3 evőkanál tejföl.
Töltelék: 1 közepes főzőtök reszelve, vagy 20-25 dkg főtt krumpli áttörve, 25 dkg darált mák, 1 citrom leve -héja, 25 dkg cukor .
Ha krumplival készül akkor a cukrot vízzel felfőzni, a tökhöz csak simán keverni.
Rövid leírás
Tésztát gyúrunk, és ketté vesszük.
Az egyiket tepsibe téve a töltelékkel megkenjük ,majd rá a másik lap. 20-25 percig gyengén sütjük.
Elkészítés leírása
A zsírt, a tojást, a cukrot ,vaníliás cukrot, citromlevet habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a tejfölt.
Közepesen lágy tésztát gyúrunk, kettévesszük és egy tepsit kibélelünk az egyik felével.
Rátesszük az összekevert tölteléket, és a másik nyújtott lappal befedve gyenge tűznél szép rózsaszínűre sütjük.
A töltelék: A lereszelt tököt gyengén besózzuk, jól kinyomkodjuk és a darált mákkal és cukorral összekeverjük. Teszünk bele citrom levet, és héját, vagy: a főtt, áttört krumplihoz adjuk a cukorral 1-2 kan vízzel felfőzött, leforrázott mákot és hűlni hagyjuk.

 

 

 

 

Almás pite

Hozzávalók:
1/2kg liszt, 1 sütőpor, csipet só, 20 dkg cukor, 1 tojás, 15 dkg zsír, 2 dl tej, 1 kg hámozott reszelt alma, fahéj, cukor.
Rövid leírás:
Gyors egyszerű finom sütemény.
Elkészítés leírása :
Összegyúrni, picit pihenjen a hűtőben addig az almát átpárolom cukorral, fahéjjal, és kihűtöm. Minél több annál jobb.
Kétfelé veszem a tésztát, és a tepsiben szépen ráterítem az almát. Tetejére a másik lap, tejjel megkenni, és mehet a sütőbe. 180 fokon 30-35 percig sütjük.
 

 

 

 

Cukkinis süti

Hozzávalók:
40 dkg cukkini, kicsit kinyomkodni. 30 dkg cukor, 35 dkg liszt, 3 tojás, 2 dl olaj, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 cs. sütőpor, fahéj, meggy, pirított dió, csoki /püspökkenyér féle/
Rövid leírás:
A diót száraz serpenyőben megpirítom, összetöröm. A többit /püspökkenyér féle/ mindent bele alapon. Robotgéppel összekeverni, sütni.
Elkészítés leírása:
A tojásokat habosra keverem a cukorral, lassan hozzáöntöm az olajat. A sütőport a szódabikarbónát, és fahéjat, a kicsit összetört diót, a lisztet.
A kinyomkodott cukkinit, a leszűrt meggyet már fakanállal keverem bele és zsírozott nagy tepsibe öntöm, 40 percig lassú tűznél sütöm.

 

 

 

 

Fűszeres diós sütemény

Hozzávalók:
56 dkg liszt, 25 dkg zsír, 25 dkg porcukor, 4 tojás, reszelt citrom héj, mézeskalács fűszer (fahéj szegfűszeg stb.), 10 dkg őrölt dió + a tetejére egész szemek, kemény lekvár a tetejére .
Rövid leírás:
Összegyúrni, vékonyra sodorni, formázni, lekvárkupac a tetejére, és egész szemű dió.
Elkészítés leírása:
Az anyagokat összegyúrjuk, vékonyra sodorva kiszaggatjuk valamilyen csillag, vagy körformával. Lekvárhalmokat teszünk a tetejére, és belenyomunk egész diószemeket.
Gyenge tűznél sütjük 10-15 percig.

 

 

 

 

Barackos joghurttorta

Hozzávalók:
2 pohár joghurt, vaníliáscukor, 1 csomag zselatin por, cukor, vagy édesítő, 1.5 dl tej, 1 csomag tejszínhabpor + hozzá a tej, 1 csomag babapiskóta, pici rum, barackbefőtt, vagy puha barack (befőttet leszűrjük).
Rövid leírás:
A joghurtot összekeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A zselatinport csomómentesre keverjük a felmelegített tejjel és hozzáöntjük a joghurthoz. Majd hozzákeverjük a kemény habbá vert tejszínt.
Kerek torta formát, vagy egy hosszúkás jénait kibélelünk vékony fóliával. Sorba rakjuk a babapiskótával, melyet picit meglocsolunk rummal A formába öntünk egy keveset a joghurtkrémből, beleszórjuk a gyümölcs felét. Ismét joghurtkrémet öntünk rá és beleszórjuk a megmaradt gyümölcsöt. Mehet bele mazsola, meg kesudió is.
Hűtőszekrényben 2-3 órát állni hagyjuk.

 

 

 

 

Tarka süti

Hozzávalók:
16 kanál tej, cukor, liszt-, pici só, késhegynyi szódabikarbóna, egy evőkanálnyi zsír,2 tojás sárgája + a fehérje habnak.
Ezt elfelezni, és a másik felébe 2 kanál kakaópor+ még kevés cukor, és pici tej.

A megsült tésztára baracklekvár+ a hab.
Rövid leírás:
A lekvár és a hab kivételével mindent összekeverni, és elfelezni.
A második részbe kakaót is keverünk.
Sütni, lekvározni, habot rá, és újra kicsit sütni.
Elkészítés leírása:
E
gy tálban 16-16 evőkanál cukrot, lisztet, és tejet összekeverünk 1 evőkanál zsírral, késhegynyi szódabikarbónával, és 2 tojás sárgájával.

Egy zsírozott tepsibe öntsük bele a felét.
A keverő tálban lévő maradékhoz keverjünk 2 evőkanálnyi kakaóport, még egy kis tejet, és esetleg cukrot is. Ezt a keveréket öntsük rá az előbbire.
Süssük lassan 180 fokon kb. 1/2 órát.
Ha megsült, kenjük be folyékony lekvárral, és a maradék tojásfehérje felvert habjával .
Kicsit dugjuk vissza a sütőbe.
Gyors és finom.
A cukor adagot lehet csökkenteni, én 10 kanálnyival keverem.

 

 

 

 

Töpörtyűs pogácsa

Hozzávalók:
KB.-1/2 kg liszthez adok sót, 1 tojást, 1 jó nagy kanál zsírt, 2dl tejben felfuttatott 3 dkg élesztőt, és egy jó nagy kanál tejfölt.

30-40-dkg töpörtyű darálva.
Rövid leírás:
KB.-1/2 kg liszthez adok sót, 1 tojást, 1 jó nagy kanál zsírt, 2 dl tejben felfuttatott 3 dkg élesztőt, és egy jó nagy kanál tejfölt.
Ezzel közepesen kemény tésztát dagasztok, és hagyom kelni kb. 40 percet. (ebből 2 tepsivel lesz).

Addig a 30-40-dkg töpörtyűt megdarálom, sózom borsozom.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtom, és rákenem a darált töpörtyűt. Összehajtogatom fentről lefelé, és balról jobbra. Pihentetem 20 percig, (letakarva), majd még 2x ismétlés.
Az utolsó nyújtásnál kb. 1 cm-re hagyom, kiszaggatom lisztes pogiszaggatóval, tetejét becsíkozom, és vagy tejjel, vagy tojással megkenem. Egy gyengén zsíros tepsire teszem. Ott még 10 percet pihenjen, és úgy megy be a sütőbe.
Közepes hőfokon 25-20 percig sül.

 

 

 

 

Aranygaluska, és foszlós diós kalács

Hozzávalók:
Fél kiló liszt, 10 dkg olvasztott margarin, 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 2 kanál cukor, pici só, 2 tojás sárgája ,  le 15 dkg  dióbél.
Vanília puding, fél liter tej, vanília rúd, vagy aroma, cukor.
Rövid leírás:
Daráljunk le 15 dkg dióbelet, és tegyünk hozzá kis cukrot.
Fél kiló liszthez 10 dkg olvasztott margarin, 3 dkg élesztő 3 dl tejben kelesztve, 2 kanál cukor, pici só,2 tojás sárgája kell. Az egészet hólyagosra kidolgozzuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.
A gyúródeszkára öntve, kettévágjuk. Az egyik felével dolgozunk, a másik mehet vissza még kelni.
Vékonyra sodorva, pogácsa szaggatóval kis korongokat szaggatunk, és egy zsírozott kuglófsütőbe körbe rakunk egy sort. Olvasztott margarinnal megkenjük, cukrozott darált dióval megszórjuk, és jöhet a következő sor a tetejére.
Hagyjuk még kelni, és közepes tűznél süssük kb. 30 percig.
Vanília sodóval tálaljuk
Ezt pudingból is készíthetjük, de vanília rudat, vagy aromát tegyünk még bele.
A másik darab kelttésztát osszuk 3 egyenlő részre, és az egyik közepébe sodorjunk darált cukros diót.
Hosszú rudakat sodorva, fonjuk össze de előtte olvasztott vajjal kenjük le.
A zsírozott tepsin még hagyjuk kicsit kelni, és 35 -40 perc alatt süssük pirosra.
A tetejét tojással is megkenhetjük.

 

 

 

 

Lap teteje

Vissza a nevekhez

 

 


Vissza a receptekhez

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker