Süssünk, főzzünk mikróban!

 

Ha van egy kipróbált, mikrós recepted, amit nick neveddel vállalnál, akkor clikk     ide.

 

 

 

8 éven keresztül a mikrót szinte csak ételek melegítésére használtam. Az idei évben ismertem fel, hogy mennyire sokoldalúan lehet használni. Ma már olyan sütésre, főzésre is használom, amire korábban nem is gondoltam. Mindig csak hőálló üvegedényt használok a mikróban.

 

A mikróról:

Sokan fanyalognak a mikrohullámú sütő használata miatt. Természetesen mindenkinek joga, hogy eldöntse, hogy használja vagy mellőzi a konyhájában a mikrót. A döntés előtt azonban nem árt két tényt figyelembe venni:


1. Tény, hogy a mikrót 1946-ban szabadalmaztatták az USA-ban, ezután gyorsan a konyhák nélkülözhetetlen eszköze lett.

2. Tény, hogy még nem olvastunk arról, hogy a világon bárhol a mikrohullámú sütő használatától bárki megbetegedett vagy netán meghalt volna. Pedig 1946 nem tegnap volt.


Mindezek ellenére mindenki maga döntse el, hogy használja vagy sem, de senki ne gondolja, hogy csak az ő döntése a helyes, hagyjuk meg mindenkinek a választás jogát. Aki úgy dönt, hogy száműzi a konyhájából a mikrót, a következő rövid linkkel visszatérhet a receptekhez:
VISSZA

 

Akik maradnak azoknak elárulom, hogy nekem is van egy bogaram a mikróval kapcsolatban: Három percnél hosszabb főzési időnél nem használok semmilyen műanyag edényt a mikróban, még márkás műanyag edényt sem. Vettem 3 db hőálló üveg edényt, kicsit, közepeset és nagyot, ezekben mindent eltudok készíteni a mikróban.

Íme néhány étel amit már csak mikróban készítek:

 

 

- Rizs főzés:  Megmosok 2 pohár megtisztított rizst. Egy üveg tálba pici olajat öntök, belerakom a rizst, és a legmagasabb fokozaton megpirítom (kb. 3-4 perc). Ezután beledobok 1 fej vöröshagymát, megsózom és felöntöm dupla mennyiségű forró vízzel. Ha hideg vizet öntenénk bele,  elrepedhet a jénai edény! Letakarom folpack fóliával, amit néhány helyen kilyukasztok. Visszateszem a mikróba, és kb. 20-25 perc alatt készre főzöm, közben néhányszor megkeverem.

 

- Tarhonya készítés: Ugyanúgy készítem el, mint a  rizst, természetesen a tarhonyát nem kell megmosni, mielőtt az olajra tesszük.

 

- Csemege kukorica főzés: 3-4 csöves kukoricát héjával együtt betettem egy üveg tálba a mikróba. A legmagasabb fokozatra állítottam, és 5-6 perc alatt meg is főtt. (Hasonló módon sütőtököt is lehet 8-9 perc alatt sütni.)

 

- Puding főzés: 1 csomag pudingot az előírásnak megfelelően elkevertem 0,5 liter tejben, hozzákevertem 8 dkg cukrot, és a tállal együtt lefedve beraktam a mikróba. A legmagasabb fokozaton 6 perc alatt megfőtt. Közben 1-2 -szer  megkevertem.

 

- Tükörtojás készítés: A mikrós tükörtojás készítő edényt picit megolajozom. 4 db tojást beleütöm, a sárgáját fogvájóval megszurkálom, 350 W-on 3,5 perc alatt készre sütöm.

 

 

Ínyencek a tojás előtt a bacon szalonna csíkokat 1 percre berakhatják, hogy a szalonna kicsit megpiruljon, és ezután üssék rá a tojásokat. Majd együtt 3,5 percig kell sütni. Kiváló reggeli.

 

- Hús sütés (Crisp funkcióval): Az előzőleg bepácolt, befűszerezett  hússzeleteket a crisp tálba teszem, és 10-12 perc alatt készre sütöm.

 

-   Császármorzsa ( smarni, néven ismertem meg Martonvásáron) :

Egy jénai tálba olajat öntök, berakom a mikróba meglangyosítani. Közben 1 másik tálban összekeverek  1-2 egész tojást, pici sót, kb. 1 evőkanál cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, búzadarát ízlés szerint, és annyi tejet adok hozzá, hogy jól összeálljon. Kicsit állni hagyom. Majd mindezt beleöntöm a jénai tálba, amelyben az olaj van, és berakom a mikróba. Kilyukasztott folpack fóliával letakarom. Először kb. 8 perc múlva keverem meg, majd visszateszem, ha kell tejet öntök hozzá. Végül egy kis mazsolát keverek bele. Többször megkeverem. Lekvárral, pudinggal, tejszínhabbal igazán császári étel!

 

 

 

Az alábbi süti recepteket kipróbáltuk, érdemes kísérletezni velük, de senki ne gondolja, hogy az így készített süti felveheti a versenyt a hagyományos módon készült süteménnyel. Csak akkor készítek így sütit, ha csupán néhány percet akarok rászánni és azonnal el is fogyasztjuk.

 

 

    Receptek:

 

      7 perces süti

    Aludtejes pite
    Csokoládés süti

     Csirkemell majonézes mártásban

    Drezdai diós

    Egyben sült sertés pecsenye -Fruzsika receptje

    Fahéjas süti
    Gombás csirkecombok - Fruzsika receptje

    Grízes sütemény
    Gyümölcsös búzafelfújt

    Joghurtos-mézes csirkemellfilé

    Kakaós sütemény
    Kevert mikrós süti

    Kukorica kuglóf

      Madártej készítés

    Meggyfelfújt

    Norvég almatorta
    Őszibarackos túródesszert 

    Pikáns zöldbab

     Sacher kuglóf

    Spárga párolása

    Start piskóta - Szpidi99 receptje
    Tojáslikőrös sütemény
    Túrós-almás felfújt

    Túrós sütemény

    Vajon sült halszelet - Fruzsika receptje

    Villámszilvás - Margit2 receptje

    Zabpehely süti

    Zsemlés gyümölcsfelfújt

 

 

 

 

7 perces süti

 

1 bögre liszt
1 bögre porcukor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor,

   csipetnyi só
-ezt egy tálba összekeverni

3 kanál kakaópor
2 egész tojás,

ízlés szerint fahéj
1 bögre forró víz


-ezt összekeverni majd a fenti keveréket hozzáadni.

20 cm átmérőjű jénai edénybe önteni/margarinozni és lisztezni kell az edényt/ mikróba tenni 750 W-on 7 percet sütni.
Megjegyzés: az én mikrómon csak 700 W van így 10 percet sütöttem. Érdemes kipróbálni.

 

  

 

Vissza

 

 

Aludtejes pite

 

Hozzávalók:

30 dkg liszt,
kis sütőpor,
20 dkg cukor,
1 vaníliás cukor,
10 dkg margarin,
2 dl aludttej, ( vagy kefir)
0,5 kg kimagozott megy.
A felsoroltakat összekeverjük, rászórjuk a meggyet, és 18 percig sütjük a mikróban (CRIPS fokozat vagy akinek van pizza sütési lehetőség), majd 10 percig ott is kell hagyni. Nagyon finom eperrel is.

Én kefirrel készítettem:

 

 

Vissza

 

 

Csirkemell majonézes mártásban

A csirkemellet besózzuk, megszórjuk őrölt fehérborssal, és állni hagyjuk. Ezután egy jénay tálba rakjuk, ráöntünk legalább 1 dl kefirt. Berakjuk a mikróba lefedve, és kb. 12 percig a legmagasabb fokozaton főzzük. Közben 2-3 alkalommal megforgatjuk. Ha már elég puha, kivesszük a mikróból, és a felesleges levet leöntjük róla. Végül 1 pohár tejföllel készített majonézzel leöntjük. Hasábburgonyával, vagy rizzsel tálaljuk.

 

  

Vissza

 

 

Csokoládés süti

Hozzávalók:

 100 g vaj vagy margarin,
2 dl cukor,
3 tojás,
2,5 dl liszt,
3 ek. kakaó,
2 tk. vaníliás cukor,
1 tk. sütőpor,
késhegynyi só (csipet/pici),
1 dl melasz (ha nincs, lehet helyette mézet használni),
1,5 dl vágott dió vagy mogyoró.
A vajat a cukorral habosra keverjük, közben egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Összekeverjük a lisztet, a kakaót, a vaníliás cukrot, a sütőport, a sót és belevegyítjük a vajas masszába. Hozzáadjuk a melaszt és a diót. Egy kivajazott, morzsával kiszórt formába tesszük a tésztát. 3 percig teljes hatásfokon sütjük, 3 perc pihenés, 3 perc sütés teljes hatásfokon, 3 perc pihenés, végül még 2 percig sütjük (vagy amíg a tészta megszilárdul). A 'tepsiben' hagyjuk kihűlni. Kockára vágjuk, lehet a tetejére 1 diót tenni díszítésnek.

 

Vissza

 

 

Drezdai diós

Hozzávalók:

7 dkg ráma,
15 dkg zabpehely,
2 dl tej,
15 dkg dióbél,
5 dkg csokoládé,
12 dkg cukor,
5 tojás
1 mokkáskanál sütőpor.
A diót daráljuk meg, a csokoládét reszeljük le, ha kemény a ráma, a mikróban puhítsuk meg (kb. 1 percig kell melegíteni). A tojásfehérjékből készítsünk kemény habot, keverjük bele a cukrot. A tojássárgáját keverjük ki a rámával, adjuk hozzá a zabpelyhet, majd a többi hozzávalót. Alaposan, egyenletesen keverjük ki a tésztát. A jénay aljába sütőpapirt vágunk, rámával kikent formába öntjük, majd takarás nélkül 12 percig süssük a mikróban 500W-on. Az elkészült süteményt 5-10 percig pihentessük a mikróban. Tálalás előtt a süteményt borítsuk ki a formából és porcukorral vagy csoki reszelékkel hintsük meg.

 

  

 

 Vissza

 

 

Fruzsika receptje

Egyben sült sertés pecsenye

1,30 kg volt a sertéscomb egészben, befűszerezve sóval, borssal, fokhagymával állt 1 órát, majd betettem a sütőzacskóba (néhány helyen kiszurkáltam a zacskót) egy egész fej hagyma kíséretében egy evőkanál zsírral, és összesen 35 perc alatt elkészült.

Sütőzacskóban sütöttem, hogy ne fröcsögjön, előbb 2 x 3 perc 650-es mikrohullám, majd 20 perc Grill + 500-as MIKROHULLÁM funkci. Szépen megpirult, de az alja fehér maradt és sok levet is eresztett. Ezért kivettem a zacskóból, pirex tálba tettem megfordítva, majd kapott még 5 perc crisp pirítást. Klassz lett.
Lehet, hamarabb is elkészült volna, nem tudtam, hogy hány perc mikrohullám kell neki, ugyanis amíg a sütőzacskóban volt, nem lehetett megnézni...

 

 Vissza

 

 

Fahéjas süti (kb. 30 db)

Hozzávalók:

100 g puha vaj,
1/2 dl farincukor (barna, finomítatlan, de ha nincs jó a rendes is)
1 tojás,
3 és 1/2 dl liszt,
1 tk. sütőpor + 1/2 tk. szódabikarbóna (jó a sütőpor is),
2 ek. kristálycukor,
2 tk. őrölt fahéj.
A vajat a farincukorral habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral/szódabikarbónával. Kb. dió nagyságú golyókat készítsünk. A kristálycukrot összekeverjük a fahéjjal. A tészta-golyókat egy mikróba való lapra tesszük, villával laposra nyomkodjuk és megszórjuk a cukros fahéjjal. 1 percig a legmagasabb "fokon" sütjük, 1 percig hagyjuk pihenni, majd 1 percig megint a legmagasabban sütjük. (Mikrótól, illetve a mikró hatásfokától függően ki kell próbálni, hogy mikor lesz kész, mert az idők elég különbözők.) Hagyjuk kihűlni.

Vissza

 

 

Fruzsika receptje

Gombás csirkecombok - mikróban pirítva. /crisppel/ - 20 perc. -

Végtelenül egyszerűen csináltam.
A csirkecombok kaptak egy kis sós-fokhagymás étolajas tejben pácolást fél napig. Kivettem, lecsöpögtettem, megborsoztam.
Csak CRISP progit használtam. Összesen 20 perc volt, több részletben. (lehet, elő kellett volna mikrózzam kicsit az első lepirítás után 1-2 percig? (csak akkor macerás, mert a pirítótálból ki kell venni, s bele egy jénaiba...e.t.c....)

A crisp pirító tálba tettem egy szelet rámát (5 deka)és 2 percig előforrósítottam. Majd betettem a csirkecombokat hat percre elősütni. Fél időben megfordítottam.
Ezután beleöntöttem egy kis üveg kínai gombát kevéske lével, rá kevéske apróravágott hagymát s vissza 10 percre. Félidőben forgatás. (ezalatt párolódott, nem sült.
Ekkor nyakon öntöttem 2 deci tejszínes, vagyis nem savanyú kefirrel s visszatettem 6 percre. Ekkor meghintettem petrezselyemzölddel, s vissza még 2 percre.
Ennyi.
Az újkrumplit meg mindig gőzben csinálom a kivajazott dry cookeremben víz nélkül, az utolsó 5 percben kap egy kis sót és petrezselyemzöldet. Most kapott egy kis kefírlöttyöt is, mert el akartam használni a maradékot... Nem rontotta el! :-)

 

Vissza

 

 

Grízes sütemény

Hozzávalók:

1/2 pohár olvasztott ráma,
1 pohar (2 dl) gríz,
2 pohár liszt,
1 pohár cukor,
1 pohár tej,
1 tojás,
1/2 cs. sütőpor,
1 cs. vaníliás cukor,
reszelt citrom- vagy narancshéj,
1 ek. mazsola.
Keverjük habosra a felolvasztott rámát a tojással és a cukorral. Keverjük hozzá a többi hozzávalót. Öntsük a masszát 1,5 literes, rámával kikent formába, és 12 percig süssük a mikróban 500W-on, majd 5 percig pihentessük.
Ezután fél liter tejből készült pudinggal leöntjük, mert különben  rohamosan szárad.

  

 

Vissza

 

 

Gyümölcsös búzafelfújt

Elterjedt nézet a húsevők körében, hogy a vegetáriánus ételeknek nincs ízük, pedig csak rajtunk áll, hogy adjunk nekik, ízesítsük be őket rendesen. Persze mindig kóstoljuk meg, igazítsunk utána!

Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg búza, 4 tojássárgája, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 5 dkg vaníliás cukor, 3 dkg mazsola, 2 cl rum, 4 tojásfehérje cukorral, kemény habbá, 20 dkg szezonális gyümölcs

1 A tojássárgáját a vajjal, a cukorral, a vaníliás cukorral kikeverjük habossá, mazsolát és rumot teszünk hozzá, meg egy csipetnyi sót.

2 Hozzákeverjük a főtt búzát, majd jöhetnek a szezonális tisztított gyümölcsök, majd lazítsuk az egészet a keményre vert tojásfehérjével.

3 Tegyük vajazott, morzsázott formába, elkészíthetjük akár vízfürdőben, akár mikrohullámú sütőben is. Tűpróbával győződjünk meg arról, hogy megsült-e a közepe.

Mestertipp: Itt abszolút igaz, hogy végtelen a variációk száma, mindenfajta gyümölcs nyerő!
Tippek haladóknak: Ne féljünk a búzától, dolgozzunk úgy vele, mintha rizzsel bánnánk.

Vissza

 

 

Joghurtos-mézes csirkemellfilé

Hozzávalók (4 személyre):
60 dkg csirkemellfilé,  só, bors, 5 evőkanál méz, 2 dl joghurt, 1 db chilipaprika,  kevés sáfrány.

1 A csirkemellfiléket sózzuk, borsozzuk. A rozmaringot apróra összevágjuk, felét a csirkemellfilére, másik felét a joghurtba tesszük. A joghurtot mézzel ízesítjük.

2 Az így előkészített, ízesített csirkemellfiléket vajjal kikent mikróhullámú edénybe tesszük, ráöntjük a fűszeres joghurtot, és 750 Watton 14 percig sütjük.

Mestertipp: A mikrós ételeknél mindig számoljuk rá az állásidőt, mielőtt tálalnánk.
Tippek haladóknak: A csirkemellfilét ebben az esetben vékonyan szeleteljük, hogy könnyen átjárják a mikróhullámok.

Vissza

 

 

Kakaós sütemény

Hozzávalók:

 1/4 pohár felolvasztott ráma,
1 pohár (2dl) tejföl,
1 pohár cukor,
2 pohár liszt,
1 tojás,
1/2 cs. sütőpor,
3 ek. kakaópor,
10 dkg darált dió,
5 dkg mazsola.
Valamennyi hozzávalót keverjük össze. Mércéül a tejfölös pohár szolgál. A jénay aljába sütőpapirt vágunk, rámával kikenjük a tálat beleöntjük a tésztát és 12 percig sütjük a mikróban 500W-on, majd 3 percig pihentetjük. Miután lehűlt a tészta,  elfelezzük és savanykás lekvárral, vagy ízlés szerinti krémmel megtöltjük. A végén vaníliás pudinggal leöntjük.

 

  

 

  Vissza

 

 

Kevert mikrós süti

Egy tálban elkeverünk :
- 1 pohár kefirt, ( ez a pohár a mérce )
- 1 pohár cukrot
- 2 pohár lisztet ( rétesliszt jobb, de nem feltétel)
- 1 zacskó sütőpor, (én egy kicsit kevesebbet tettem bele!)
- 2 zacskó vaniliáscukor
- 2 tojás
-ízlés szerint kakaó – reszelt citrom-héja ,
- vágott dióbél vagy mandula, esetleg mazsola ( tetszés szerinti adag, de ezekből fél pohár elég )
- Fél tubus rumaroma, 
- Fél pohár olaj.
Ezeket összekeverjük alaposan, majd kivajazott jénaiba öntjük, tetejét rátesszük, de az aljától két gyufaszállal elválasztva! ( ez a trükkje, a jénaiban való sütésnek! ) Mikróban 500 watton 12-14 percig sütjük, és 3-5 percig ott is hagyjuk pihenni, majd a tál tetejére borítjuk. (Én a tetejére csoki mázat is kentem.)

Figyelem: Sütés közben több, mint kétszeresére nő a sütőportól, ezért olyan magas tálba kell tenni, hogy ki ne másszon! A jénai aljába vágjunk sütőpapírt, oldalát vajazzuk ki, hogy ne ragadjon bele!

 

 

Vissza

 

 

Kukorica kuglóf

Hozzávalók:

15 dkg ráma,
15 dkg kukoricadara
20 dkg liszt
2 tojás,
15 dkg cukor,
1/2 cs. sütőpor,
reszelt citromhéj,
5 dkg mazsola.
A rámát puhítsuk meg a mikróban 1/2 percig (nem szabad megolvadnia). A cukrot, a rámát, a tojást keverjük habosra. A lisztet és a sütőport keverjük össze. A habosított rámához keverjük a többi hozzávalót. A megmosott mazsolát lisztben forgassuk meg, és keverjük bele a tésztába. A tésztát helyezzük be egy rámával kikent kuglófformába és takarás nélkül süssük 18 percig 500 W-on. Pihentetési idő: 5 perc. A pihentetés után óvatosan borítsuk ki a formából. Porcukorral meghintve vagy csokoládékrémmel tálaljuk.

Vissza

 

 

Madártej készítés /Zsizsu

Hozzávalók: 4 tojás, 12 dkg cukor, 7 dl tej, fél csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál liszt, vagy vaníliás pudingpor.
Elkészítése:
A tojásfehérjéket 2 evőkanálnyi cukorral kemény habbá verjük. A tejből 2-3 kanálnyit félre teszünk, a többit egy tálba öntjük és 750 watton 7 perc alatt felforraljuk. A tojáshabból evőkanállal galuskákat szaggatunk a tejbe és 500 watton 4 percig főzzük, nem kell megfordítani. Ha az összes galuska elkészült, akkor kiszedjük egy másik tálba. A tojások sárgáját kikeverjük a maradék cukorral és a van. cukorral, majd hozzákeverjük a lisztet vagy a pudingport és a maradék tejet. A mikróba visszatesszük és 750 watton 2 percig főzzük, közben egyszer megkeverjük. Akkor jó, ha kisség besűrűsödik. Kivesszük és visszarakjuk bele a galuskákat.
Nagyon gyorsan kész van, és biztos, hogy nem ég oda.

 

Zsizsu készítette

 

Vissza

 

 

Meggyfelfújt

 Hozzávalók:

 5 szikkadt zsömle,
3 tojás,
1/4 l tej,
6 evőkanál cukor,
1/2 kg meggy (vagy cseresznye),
1 cs. vaníliáscukor
10 dkg vaj vagy margarin.
A zsemlét kis kockákra vágjuk. A tejet, a tojások sárgáját és 5 evőkanál cukrot összekeverünk, a zsömlére öntjük és állni hagyjuk. A meggyet (cseresznyét) kimagozzuk. Egy edényt kivajazunk, a zsömlét és a meggyet (cseresznyét) rétegezve belerakjuk, vajjal megszórjuk (darabokra vágjuk a
vajat, és soronkét tesszük bele, mindig más helyre, szétszórva). A 3 tojásfehérjéből 1 evőkanál cukorral habot verünk, és ezt a tetejére simítjuk. Folpackkal (tűvel kiszúrkáljuk) letakarjuk a jénai tálat, majd 600 (500) W-on 8 (9) percig sütjük a mikrohullámú sütőben.

Vissza

 

 

Norvég almatorta

-Hozzávalók:

6 db alma

20 dkg cukor

5 dl víz

12,5 dkg vaj, vagy margarin

3 db tojás

1 db citrom héja és leve

10 dkg mandula, vagy dió.

A forma kikenéséhez:  2 dkg vaj.

Az almákat felszeletelve 3 evőkanál cukorral édesített vízben addig főzzük, amíg meg nem puhul (kb.5 percig). Ezután lecsöpögetjük szűrőn.. Közben a maradék cukrot és margarint habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a citromhéját lereszelve és a levét, valamint a darált diót. Végül a kemény tojáshabot. Az almákat kb. 23 cm átmérőjű, kivajazott sütőformába rakjuk, és a diós masszával leöntjük. Crisp fokozaton 12 percig sütjük. Ha megsült 1 tálra öntjük. Vanília pudingot öntünk a tetejére, hagyjuk kihűlni. Tejszínhabbal nagyon finom.

 

  

 

Vissza

 

 

Őszibarackos túródesszert

 Hozzávalók:

8 dkg ráma,
50 dkg túró,
4 tojás,
20 dkg cukor,
1 cs. vaniliás pudingpor,
1 citrom,
5 dkg mandula,
50 dkg őszibarack (lehet konzerv is).
A túrót áttörjük, a tojásfehérjékből készítsünk kemény habot, a megtisztított mandulát daráljuk le, a gyümölcsöt mossuk és tisztítsuk meg. Reszeljük le a citrom héját és facsarjuk ki a levét. A rámát cukorral keverjük habosra, tegyük hozzá a tojássárgákat és a túrót, a reszelt cirtomhéjat, a citrom levét, a pudingport és végül a tojásfehérjét, majd gondosan keverjük össze. A lecsurgatott gyümölcsöt egyenletes rétegben helyezzük kb. 2 literes, nagy átmérőjű edénybe, erre öntsük a túrókrémet. Folpackkal takarjuk le és 20 percig süssük a mikróban 500 W-on. Porcukorral vagy tejszínhabbal díszíthetjük.

 

Fruzsika készítette

Vissza

 

 

Pikáns zöldbab

 

2005-ben  kételkedve olvastam ezt a receptet, de olyan kellemes étel lett, hogy azóta többször elkészítem.

 

Hozzávalók: 0,5 kg zöldbab, 6 dkg vaj, 15 dkg házikolbász karikára vágva, 3 evőkanál sárgabaracklekvár.
Fűszerek: só, őrölt bors, tárkony.
Elkészítés: Egy jénai tálba belerakjuk a vajat, és a zöldbabot. Sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint. Folpack fóliával letakarjuk, amit pár helyen kilyukasztunk tűvel. 10 percig 900 W-on pároljuk a mikróban, közben 2-szer megkeverjük. Ezután hozzáöntjük a kolbászt, a sárgabaracklekvárt, megkeverjük, és visszatesszük a mikróba, és addig pároljuk, amíg a zöldbab meg nem puhul. Ez kb. 8-10 perc.

Én főtt rizzsel tálaltam.

 

Vissza

 

 

Sacher kuglóf

Hozzávalók:15 dkg liszt, 20 dkg kristálycukor, 1 dl olaj, 2 dl tejföl, 7 dkg darált dió, 2 tojás, 1 sütőpor, 10 dkg instant kakaópor, 1 fél rumaroma, fél marék apróra vágott aszalt gyümölcs.

A tojást, cukrot jól kikeverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót. Alaposan összekeverjük. Majd beletesszük az aszalt gyümölcsöt. Margarinozott, szilikonos kuglóf formába öntjük. ( Ha nincs magas jénai tálba, mert feljön!) A formát mikróba tesszük, és a legmagasabb fokozaton 10-11 percig sütjük. (Tűpróba!)

Ha megsült kiborítjuk egy tálra. Majd  1 tábla étcsokoládét és 4 evőkanál sárgabaracklekvárt együtt összemelegítünk, és ezzel lekenjük a kuglófot.

 

  

 

Vissza

 

 

Spárga párolása mikrohullámon

50 dkg fehér vagy lila spárgát 2,5 dkg vajjal, sóval, kevés cukorral ízesített 1 dl forró vízben mikrohullámú sütőbe való edénybe rakunk, befedjük fóliával (nem alufóliával!), és 500 watton kb. 18 percig, 750 watton 13 percig főzzük. A zöld spárgának 2 perccel rövidebb idő elég.

Vissza

 

 

Szpidi99 receptje

Start piskóta

Ezt a fonó nevű topikból hoztam nektek:
"Start piskóta" -azaz:5, 4, 2, 3, 1, 1/2!Hozzávalók: 5 evőkanál liszt, 4 e. kanál. cukor, 3 egész tojás, 2 e. kanál olaj, 1 e. kanál ecet (1o%-os), 1/2 csom. sütőpor. A tojásokat keverd össze a cukorral (lehet fakanállal is, nem kell elővenni a robotgépet), add hozzá az olajat, az ecetet, és a sütőporral összekevert lisztet. Keverd simára, tedd mikrózható edénybe, és rakd a mikróba, fedő NÉLKÜL , nagy fokozatra, kb. : 5 percre. Ha langyosra hűlt, töltheted lekvárral, pudinggal, krémmel, stb. Vagy csak bevonod kívülről valamivel. Ha kakaósat akarsz, 1 e. kanál kakaót adj a sütőporos liszthez, de akkor 1 e. kanállal kevesebb lisztet vegyél! Tehetsz bármelyik változatba mazsolát, vagy aszalt gyümit, diót, lecsepegtetett meggyet. Sütheted diós változatban is, akkor tudod? 1 e. kanál darált dió, és így tovább! Én így készítek gyors somlóit. Sütök 3-féle piskótát, addig rumban ázik a mazsola, veszek hidegen készíthető krémport, ( van rumos. -diós is !) kicsit kevesebb tejjel összerázom, és rétegezve lerakom. Tetejére krém, és kakaópor. Jó étvágyat!"
Idézet Kissulaktól:)

5 perc alatt készen van:)

Vissza

 

 

Tojáslikőrös sütemény

Hozzávalók:

20 dkg ráma,
2 dl tojáslikőr,
40 dkg liszt,
3 tojás,
20 dkg cukor,
1 cs. vaníliás cukor,
1/2 cs. sütőpor.
A rámát 1 percig puhítsuk a mikróban. A sütőport keverjük bele a lisztbe. A rámát habverővel habosítsuk fel és keverjük bele a többi hozzávalót. A lisztet hagyjuk utoljára. A tésztát öntsük egy rámával kikent kuglófformába és süssük 15 percig 500 W-on. Kihűlés után borítsuk ki, vonjuk be cukormázzal vagy szórjuk meg kakaóporral.

 Vissza

 

 

Túrós-almás felfújt

Ez a felfújt nem igényel sok időt, viszont nagyon finom tud lenni.

Hozzávalók (4 személyre):
3 egész tojás, 10 dkg cukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 10 dkg vaj, 6 evőkanál búzadara, 50 dkg túró, 1 citrom leve, reszelt héja, 50 dkg alma, 1 teáskanál fahéj.

1 A tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat habosra keverjük, és hozzávegyítjük a búzadarát és a túrót. Beletesszük a citrom levét és héját, összekeverjük. Sütőpapírral kibéleljük a mikróhullámú edény alját, oldalát kivajazzuk és a massza felét beletesszük.
2 Az almát meghámozzuk, magháza nélkül gerezdekre vágjuk, és ráhelyezzük a túrós masszára, majd megszórjuk fahéjas cukorral.

 

 

3 A massza másik felét rásimítjuk, majd mikróban 8 percig 650 Watton pároljuk, további 8 percig pedig 350 Watton készre sütjük. Hagyjunk rá 5 perc állásidőt, és készen is vagyunk.

 A mikrónál ne feledkezzünk el az állásidőről: befejezés után 4-5 percig hagyjuk állni, és csak utána borítsuk ki tálra. Díszítésként megszórtam csokidarával. Tejszínhabbal tálaljuk.
 

 

Vissza

 

 

Túrós sütemény

Hozzávalók:

7 dkg ráma,
40 dkg túró,
10 dkg cukor,
3 tojás,
5 dkg búzadara,
2 ek. vaníliás pudingpor,
2 ek. tej,
reszelt citromhéj.
A túrót törjük át. A rámát, a cukrot és a tojást keverjük habosra, majd keverjük bele a többi hozzávalót (aki szereti, 5 dkg mazsolát is keverhet a masszába). A masszát töltsük rámával kikent és kevés búzadarával megszórt formába. A mikróban 10 percig süssük 500 W-on. Tálalás előtt kiborítjuk a sütit a formából és meghintjük porcukorral vagy kakaóporral.

Vissza

 

 

Fruzsika receptje

Vajon sült halszelet petrezselymes krumplival

Hozzávalók:(2 főre)
- gyorsfagyasztott tengeri halfilé 4 szelet
- fél citrom leve, só, paprikás liszt, 2-3 deka ráma
- 4 közepesnél picit nagyobb újkrumpli héjában

A kiengedett halszeleteket besózom s rálocsolok fél citrom levét, félreteszem.

A héjas alaposan megmosott krumplikat 4-5 helyen átszúrom hústűvel, majd jénaiba teszem, s 2 x 3 percig maximum mikróhullámozom. (félidőben fordítás)
Kiveszem, hosszában bevágom (nem egészen) belesózok és egy-egy kávéskanál vajat kanalazok bele.

A 3-4 deka vajjal a pirítótálat 2 percig crisp fokozaton előmelegítem, majd a paprikás lisztbe forgatott halszeleteket és a krumplikat ráhelyezem, 2 percig sütöm crisp fokozattal, majd megfordítom a halat, a krumplit nem kell, hanem a bevágásába apróra vágott petrezselyemzöldet teszek, és vissza még 2 percig...

Hozzá citrommártást, vagy remuládmártást tálalunk.

 

Vissza

 

 

Margit2 receptje

Villámszilvás

Hozzávalók:3 tojás, 15 dkg rétesliszt, 7,5 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, csipetnyi só, 1,5 dl tej, kis sütőpor. (Késhegynyi sikér és aszkorbinsav javít az állagán!) Mindezt összekeverni, majd margarinozott teflonos (szilikonos) tálba önteni, rá 10 - 12 db szilvát tenni szeletelve .
A szilva berakása után egyből ráreszelek egy kis diót, vagy mogyorót. Így rakom be sütni. Megnyomom a Crisp funkció gombot, és l2-14 perces sütésre állítom. Ha megsült egy nagy tálra rakom, és szoktam csokoládés (vaníliás...stb ízlés szerint) pudingot rákenni. (Ha van tejszínhab, a pudingos szelet azzal még istenibb!)

 

  

Vissza

 

 

Zabpehely süti

Hozzávalók:

1,5 dl liszt,
1/2 tk. sütőpor,
késhegynyi só,
2,5 dl farincukor, vagy kristálycukor
4 dl zabpehely,
1 dl vágott dió vagy mogyoró,
1 dl vágott főzőcsokoládé,
1 tk. vaníliás cukor,
1 d l olaj,
1/2 dl víz.
A lisztet, a sütőport, a sót, a farincukrot, a zabpelyhet, a diót, a csokit és a vaníliás cukrot egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk az olajat és a vizet, összekeverjük. Egy mikro-lapra kanállal kb. 5 cm távolságra csomókat teszünk  a tésztából (1. kép), sülés közben kiterülnek(2. kép). Kb. 1 percig 750 W-on sütjük, amíg a tészta kiterül. 1 - 1,5 percet pihentetjük a mikróba, utána hagyjuk kihűlni.

Ne ijedjünk meg, ha túl lágynak találjuk, mert kihűlés után kb. 10-15 perc múlva normális állagú lesz.

 

  

 

Vissza

 

 

 

Zsemlés gyümölcsfelfújt

Hozzávalók:
5 szikkadt zsömle
3 egész tojás
2,5 dl tej
6 evőkanál kristálycukor
1/2 kg meggy, (vagy cseresznye... stb. gyümölcs)
1 csomag vaniliáscukor
10 dkg vaj, vagy margarin
1 evőkanál rumaroma

Elkészítése: A zsömlét kis kockákra vágjuk. A tejet, a tojások sárgáját és 5 evőkanál cukrot összekeverünk, a zsemlére öntjük, állni hagyjuk.
Közben a meggyet (cseresznyét) kimagozzuk. Egy edényt kivajazunk (magasabb oldalú jénai edényben szoktam elkészíteni), a zsemlét és a meggyet (cseresznyét) rétegezve belerakjuk, vajjal, vagy margarinnal megszórjuk, (darabokra vágjuk a vajat és soronként tesszük bele, mindig más helyre, szétszórva). Én még a meggyre szórtam egy kis porcukrot is. Végül 1 evőkanál rumaromával meglocsoljuk. A 3 tojás fehérjéből, egy evőkanál cukorral habot verünk és ezt a tetejére simítjuk. Folpackkal letakarjuk a jénai tálat, melyet tűvel kiszurkálunk.
Majd 600 (500) W-tal 8 (9) percig sütjük a mikrohullámú sütőben.

 

  

Vissza

 

 

 

 

 

Lap teteje

 

 

Vissza a receptekhez

 

 


Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker