csUcsU

 

 

(kb. 100 dkg-os kenyérhez)                                           javított

 

340 g finomliszt

170 g teljes őrlésű búzaliszt

 70 g teljes őrlésű rozsliszt

  1 kk cukor

  1 kk só

 13 g élesztő (friss)

1,5 ek olivaolaj

300 ml víz

 50 ml kefir

1,25 ml aszkorbinsav

 

 

 

 

8. Banzoli (1820) Az én tuti alapreceptem:                                 750 g

 

300 ml langyos víz (38-40 fokra felmikrózom)

390 g kenyérliszt BL 80

140 g rozsliszt RL 60         vagy graham, tönköly

2 mk só

1 mk tejpor

1/3 normál budafoki

1 mk cukor

0,63 ml aszkorbinsav

 

250 fokra előmelegitett 15 perc után 180-ra csökkentett sütőben 35-40 percig.

 

 

 

 

8. Banzoli (1820) Az én tuti alapreceptem:                                 átalakitott    1125 g

 

450 ml langyos víz (38-40 fokra felmikrózom)

600 g kenyérliszt BL 80

200 g rozsliszt RL 60         vagy graham, tönköly

3 mk só

1,5 mk tejpor

1/2 normál budafoki

1 mk cukor

1,25 ml aszkorbinsav

 

 

 

 

Anadama kenyér

 

40 g vaj
120 ml melasz
560 ml víz
50 g kukoricaliszt
10 ml só
25 g friss élesztő
30 ml langyos víz
275 g teljes kiőrlésű liszt
450 g kenyérliszt BL80
0,63 ml aszkorbinsav

Melegítsük a vajjat, melaszt és a kimért vízet, amig a vaj el nem olvad. Keverjük bele a kukoricalisztet és a sót, majd kevergessük míg fel nem forr.

Egy kis tálban keverjük krémesre az élezstőt a langyos vízzel, majd tegyük félre 5 percre.

Egy nagy tálban keverjük össze a kukoricalisztes és az élesztős masszát.

Forgassuk bele búza liszteket, hogy ragacsos tésztát kapjunk és gyúrjuk 10-15 percig, amíg a tészta egyenletes és rugalmas lesz. Szükség esetén adjunk hozzá még egy kis lisztet.

 

Melegítsük elő a sütőt 200 C-ra. Süssük 15 percig, majd csökkentsük a sütőt 180 C-ra és süssük még 35-40 percig.

 

 


Orosz burgonyás kenyér

 

225g hámozott, kockára vágott burgonya

25 g friss élesztő

350 g fehérítetlen fehér kenyérliszt

115 g teljeskiörlésű kenyérliszt, meg valamennyi a megszóráshoz

2,5 ml zúzott köménymag

10 ml só

25 g vaj

150 ml a főzővízből

0,63 ml aszkorbinsav

 

 

 

 

Vágott forma kenyér

 

500 g fehérítetlen fehér kenyérliszt

10 ml só

15 g friss élesztő

300 ml langyos víz

60 ml langyos tej

 

1 veknit tesz ki

 

 

 

 

Mákkal megszórt bloomer

 

675 g fehérítetlen fehér kenyérliszt

10 ml só

15 g friss élesztő

430 ml langyos víz

0,63 ml aszkorbinsav

 

A tetejére:

2.5 ml só

30 ml víz

mák a megszóráshoz

 

 


Marokkói hétvégi kenyér

 

275 g fehérítetlen fehér kenyérliszt

50 g kukoricaliszt

5 ml só

20 g friss élesztő

120 ml langyos víz

120 ml langyos tej

15 ml tökmag

15 ml szezámmag

30 ml napraforgómag

 

kb 600 g veknit tesz ki

 

 

 

 

Bloomer_2

 

500 g fehérítetlen fehér kenyérliszt

175 g teljesörlésű fehérliszt

10 ml só

15 g friss élesztő

15 ml édes kömény – ánizsizű -

430 ml langyos víz és joghurt keveréke

0,63 ml aszkorbinsav

 

kb 1000 g veknit tesz ki

 

 

 


Német kovászos rozskenyér

 

A kovászhoz:

75 g rozsliszt

80 ml meleg víz

2,5 ml köménymag

 

A tésztához:

15 g friss élesztő

315 ml langyos víz

275 g rozsliszt

150 g teljeskiőrlésű kenyérliszt

150 g fehérítetlen fehér kenyérliszt

10 ml só

 

1 cipót ad ki

 

A kovászt 36 óra hosszat hagyjuk állni.

 

 

 

 

Bloomer_3

 

763 g fehérítetlen fehér kenyérliszt

250 g tönkölyliszt

15 ml só

25 g friss élesztő

640 ml langyos víz

1,25 ml aszkorbinsav

 

kb 1400 g veknit tesz ki

 

 


Péksütemények

 

450 g fehérítetlen fehér kenyérliszt /BL-80/

2,5 ml kristálycukor

10 ml só

12 g friss élesztő

50 g vaj

250 ml langyos tej

1 tojás

1 késhegynyi aszkorbinsav

 

a tetejére:

1 tojássárgája

15 ml víz

mák és szezámmag a megszóráshoz

 

 

 

 

Briós

 

450 g fehérítetlen fehér kenyérliszt /BL-80/

50 g kristálycukor

2,5 ml só

15 g friss élesztő

50 g vaj

250 ml langyos tej

1 tojás

1 késhegynyi aszkorbinsav

 

a tetejére:

1 tojássárgája

15 ml víz

kristálycukor a megszóráshoz

 

 


Lengyel rozskenyér

 

225 g rozsliszt

225 g fehérítetlen fehér kenyérliszt /BL-80/

10 ml köménymag

10 ml só

20 g friss élesztő

140 ml langyos tej

5 ml világos méz

140 ml langyos víz

 

1 cipót ad ki

 

 

 

 

 Buchty

 

450 g fehérítetlen fehér kenyérliszt /BL-80/

5 ml só

50 g finom kristálycukor

90 g vaj

120 ml tej

20 g friss élesztő

3 tojás

A tetejére:

40 g vaj olvasztva

porcukor

 

16 db buktát ad ki

 

 

 


Ciabatta

 

Biga kovászhoz:

7 g friss élesztő

175-200 ml langyos víz

350 g fehérítetlen fehér kenyérliszt /BL-80/

 

A tésztához:

15 g friss élesztő

400 ml langyos víz

60 ml langyos tej

500 g fehérítetlen fehér kenyérliszt /BL-80/

10 ml só

45 ml extra szűz olívaolaj

 

3 veknit ad ki

 

 

 

 

Kolacs

 

675 g fehérítetlen fehér kenyérliszt /BL-80/

10 ml só

25 g friss élesztő

120 ml langyos tej

5 ml világos méz

2 tojás

150 ml natúr joghurt

50 g vaj

 

a tetejére:

felvert tojás a mázhoz

mák a megszóráshoz

 

1 nagy karikát ad ki

 

 


Grant kenyér

 

467 g fehérítetlen fehér kenyérliszt /BL-80/

5 ml só

12 g friss élesztő

5 ml cukor

400 ml langyos víz

 

 

 

 

Focaccia

 

9 g friss élesztő

180 ml langyos víz

30 ml extra szűz olívaolaj

450 g fehérítetlen fehér kenyérliszt /BL-80/

10 ml só

10 ml oreganó

 

a tetejére:

30 ml extra szűz olívaolaj

2 gerezd fokhagyma összevágva

rozmaring

 

1 lepényt ad ki

 

 

 

 

Bloomer_4

 

450 g fehér tönkölyliszt

225 g teljesörlésű tönkölyliszt

15 ml só

15 g friss élesztő

10 ml kömény

430 ml langyos víz és kefír keveréke

 

kb 1000 g veknit tesz ki

 

 

  

 

Sziciliai tekercs

 

450 g finomra őrölt búzadara

115 g fehérítetlen fehér kenyérliszt /BL-80/

10 ml só

20 g friss élesztő

360 ml langyos víz

30 ml extra szűz olívaolaj

 

a tetejére:

szezámmag a megszóráshoz

 

kb 820 g veknit tesz ki

 

 

 

 

Dupla kukoricás kenyér

 

100      g          liszt

200      g          kukoricaliszt

7          ml       

24        g          sütőpor /2 zacskó/

20        g          kristálycukor

67        g          vaj

333      g          tej

4         db         tojás

267      g          csemegekukorica

 

1          nagy kenyeret ad ki

 

26        cm-es tortasütőforma

 

A tortasütőformám nagyobb volt, ezért a mennyiségeket megnövelve a 2. oszlopban szereplő adatok szerint készítettem el.

Élesztő nélküli kenyér, csak össze kell keverni a tésztát, bele a formába és a 200 fokra előmelegített sütőben sütni kb 25-30 percig.

A pizza után ezt ettük lekvárral nagyon finom volt, picit sós legközelebb kevesebbet teszek bele.

 

 

 

 

13438.hsz.

Pizza tésztának szoktam ezt csinálni, csak nem nyújtom ki és ez lesz belőle.

 

10 g friss élesztő

275 ml langyos víz

30 ml extra szűz olívaolaj

500 g fehérítetlen fehér kenyérliszt /BL-80/

5 ml só

5 ml oreganó

5 ml cukor

 

 

 

 

 

13688.hsz

A kalács neve:  Csalla

 

500 g fehérítetlen fehér kenyérliszt /BL-80/
10 ml só
20 g friss élesztő
200 ml langyos víz
30 ml kristálycukor
2 tojás
75 g vaj

 

a tetejére:
1 tojássárgája
15 ml víz
10 ml mák a megszóráshoz

 

1 nagy kalácsot ad ki, vagy mint most 4 kicsit

 

                                               

  

 

 

 

13660.hsz

Svájci fonat

 

350 g fehérítetlen fehér kenyérliszt /BL-80/
5 ml só
20 g friss élesztő
30 ml langyos víz
150 ml tejföl
1 tojás kissé felverve
50 g vaj

 

a tetejére:
1 tojássárgája
15 ml víz

 

1 kalácsot ad ki

 

                                                                                                                                              

 

 

 

Bloomer_5

 

500 g fehérítetlen fehér kenyérliszt BL-80

175 g teljeskiőrlésű búzaliszt TKBL-200

  10 ml só

  15 g friss élesztő

430 ml langyos víz

  30 g extra szűz olívaolaj

    5 ml köménymag

      A tetejére:

         liszt a megszóráshoz.

      Kb. 1030 g a 2 vekni kenyér.

 

 

 

Mazsolás muffin


150 g vaj
150 g cukor
2 tojás
1 citrom reszelt héja
90 g mazsola
360 g liszt
12 g sütőpor
150 m1 tej


A vajat a cukorral habosra kevered, hozzáadod a tojásokat, majd sorban a többi hozzávalót, legvégül a tejet. 200 fokon 20 percig kell sütni.

 

 

Vissza a nevekhez

 

 

Vissza a receptekhez

 

 

 

 

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker