Sós sütik

 

 

 

 Baconos sörkorcsolya

 Diós pogácsa

 Diós-sajtos 

 Gabonapelyhes sós süti

 Gyors pogácsa

 Gyors pogácsa másként.

.Gyors sajtos rúd

 Húsvéti sós sütik

.Karácsonyi ropogós

 Kefires-sajtos pogácsa

 Kréker

 Krumplis pogácsa

 Krumplis-sajtos pogácsa

 Lenmagpelyhes ropogós

 Lilahagymás, virslis tekercs

 Mediterrán paradicsomos tallérok

 Medvehagymás sajtos rúd

 Perec  (túrós!)

 Ropogós sós

 Sajtos csiga

 Sajtos csiga másként

 Sajtos főzött karika

 Sajtos hold

 Sajtos kocka

 Sajtos pogácsa

 Sajtos puffancs

 Sajtos puffancs tepsiben

 Sajtos rúd

 Sajtos tallér

 Sós rácsos

 Sósrúd - vízben pihentetve

 Sós sajtos rúd

 Sós süti

 Sütőtökös karika

 Szezámmagos kocka

 Szezám-spirál

 Tekert sajtos  (hajtovány)

 Töltött sajtkrémes rolád

 Töltött sonkás csiga

 Töltött túrós karika

 Túrós pogácsa

 Túrós sós rúd

 Túrós, sós sütemény

 Újévi malackák

 Zabpelyhes sajtos ropogós

 

 

 

Baconos sörkorcsolya

 

Hozzávalók:

3 db nagy tojás

5 dkg reszelt karaván füstölt sajt

5 dkg kis kockákra vágott trappista sajt

5 dkg finomliszt

1 mokkáskanál só

1 evőkanál étolaj

5 dkg pirított bacon

1 lapos evőkanál pirított szezámmag

1 kis csokor friss petrezselyemzöld apróra vágva

 

Elkészítése:

A 3 tojás fehérjét a sóval habosra felverjük, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját, és a többi hozzávalót is. Ezután belemeregetjük kis kanállal a szilikon formába, amit előzőleg kevés olajjal kikenünk. A formát sütőrácsra tesszük, és a ráccsal együtt helyezzük a sütőbe.

Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig aranybarnára sütjük.

Fogyaszthatjuk csak úgy magában is, vagy tojás krémmel, esetleg francia salátával.

 

Megjegyzés: Érdemes dupla adagot csinálni!

 

  

 

 

 

Diós pogácsa    

 

Hozzávalók:

30 dkg finomliszt

10. dkg teljes kiőrlésű tönkölyiszt

20 dkg darált dió

20 dkg vaj

2 dl tejföl

1 lapos evőkanál só

1 mokkáskanál cukor

2  db tojás 

6 gr sütőpor

6 gr szódabikarbóna

 

 

Tetejére: 1 egész tojás felverve, 1 - 2 evőkanál tejjel megkeverve, + 5 dkg darált dió

 

Elkészítése:

A hozzávalókat alaposan összegyúrom egy tálban. Majd kiveszem átgyúrom, és kisodrom a gyúródeszkán, és ujjnyi vastagságúra kinyújtom. Srégen bevágom a tészta tetejét késsel. Lekenem a felvert tojás és tej keverékével, megszórom még darált dióval, pogácsa szaggatóval kiszaggatom, és vajjal kikent  tepsibe rakom  a pogácsákat.

Előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt szép pirosra sütöm.

Nekem ebből 2 gáztepsi méretű tepsivel lett.

Melegen is fogyasztható, de szerintem kihűlve sokkal finomabb!

 

  

 

 

 

Diós-sajtos

 

Hozzávalók:

27 dkg friss leveles bolti tészta,

 

Töltelék:

10 dkg dió ledarálva,

3 púpos evőkanál tejföl,

2 gerezd fokhagyma sóval összetörve,

10 dkg trappista sajt lereszelve,

1 kis csokor snidling apróra vágva.

 

Elkészítése:

A tésztát csak ki kellett sodorni lisztes gyúródeszkán. Majd összekevertem a diót a tejföllel, valamint az összetört fokhagymával, és rákentem a tésztára. Ezután ráreszeltem a sajtot, arra rászórtam a megvágott snidlinget is.

Feltekertem, mint a bejglit, és körülbelül 1 cm-es csíkokra vágtam, a tetejét megkentem 1 felvert tojással.

Előmelegített sütőben 200 fokon 22 perc alatt megsütöttem.

 

  

 

 

 

Gabonapelyhes sós süti

 

Hozzávalók:

10 dkg darált zabpehely

10 dkg búzacsíra

5 dkg lenmagpehely

fél teáskanál szódabikarbóna

1 kávéskanál só

10 dkg puha vaj

15 dkg reszelt füstölt sajt

2  darab tojás

 

Elkészítése:

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd  belerakjuk egy jénai tálba, a tetejét is rátesszük, és berakjuk  a hűtőbe fél órára. Miután letelt az idő, kivesszük, teszünk hozzá 3 evőkanál kefirt, és azzal is összegyúrjuk még egyszer. Ezután lisztezett  deszkán kisodorjuk, körülbelül 3 mm-es vastagságúra. Különböző formákkal kiszaggatjuk, és sütőpapírral kibélelt gáztepsibe rakjuk. A maradék nekem egy kisebbe, 28X22 cm-esben fért el.

Előmelegített sütőben 180 fokon, 15 perc alatt sült meg. Szép pirosra kell sütni!

 

 

 

 

Gyors pogácsa

 

Hozzávalók:

0,5 kg liszt,

2,5 dkg élesztő,

0,5 evőkanál só,

1 kávéskanál kristálycukor,

0,5 dl olaj,

1 egész tojás.

 

Elkészítése:

A hozzávalókat 2,5 dl tejjel összedagasztani, kisodorni, a tetejét tojássárgájával + tejjel megkenni, sajtot ráreszelni, vagy szezámmaggal megszórni,  kiszaggatni.

Sütni: Ha megkelt a tészta, 200 fokon 20 percig előmelegített sütőben.

 

Géppel készítve:

A kenyérdagasztó gépemmel a gyors programon dagasztatom be a hozzávalókat a 2,5 dl tejjel együtt. 30 perc múlva a gép leáll a dagasztással, 20 percig még bekapcsolva hagyom a gépet.  Utána, ha  szépen megkel, kiveszem,  kisodrom, és a fentiek szerint elkészítem.

 

 

Ugyanez a tészta muffin formában sütve: (5 perc 200 fokon légkeveréses sütéssel, utána 17 perc 170 fokon légkeveréssel.)

 

 

 

 

Gyors pogácsa másként

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

5 dkg élesztő

1 lapos evőkanál só

1 mokkáskanál cukor

0,5 dl étolaj

1 egész tojás

3 dl langyos tej + annyi, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk. ( kb. + 0,5 dl)

 

Tetejére: 1 felvert tojás, reszelt sajt

 

Elkészítése:

1: Lehet fakanállal is összekeverni a tésztát, ha a lisztbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és a többi tejet is. Körülbelül olyan nokedli sűrűségű tésztát kell, hogy kapjunk. Aztán hagyjuk megkelni a tésztát a duplájára. Utána jó alaposan lisztezett deszkára öntjük, kisodorjuk, olajjal lekenjük, 2-szer hajtogatjuk. A tetejét lekenjük a felvert tojással, és reszelt sajttal megszórjuk.

Margarinnal kikent tepsibe rakjuk a pogácsákat, és 30 percig hagyjuk még meleg helyen kelni.

Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük.

 

2: Ha kenyér sütőgépbe belerakodjuk a hozzávalókat, akkor a gyors programon csináljuk. Miután leáll a gép a dagasztással, nálam 30 perc után, akkor még hagyjuk a gépben a tésztát kelni. De 20 perc múlva  kikapcsolom a gépet, és addig hagyom benne a tésztát, ameddig fel nem ér a tészta a tetejére. Akkor kivesszük a tésztát, jó lisztes deszkán kisodorjuk, és ugyanúgy készítjük el, mint amikor kézzel kevertük össze az 1-es pontban leírtak szerint.

 

Megjegyzés:

Hajtogatásnál ha lekenjük  a tésztát olajjal, kevés reszelt sajtot is szórhatunk rá, de nem muszáj.

 

 

 

Gyors sajtos rúd 

 

Hozzávalók:

30 dkg finomliszt

20 dkg puha vaj

1 lapos evőkanál só

1,5 dl tejföl

 

Tetejére:

1 db tojás felverve

sajt reszelve

 

Elkészítése:

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra, ezután megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk reszelt sajttal. Ezt követően derelyevágóval rudakra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.

Előmelegített sütőben 200 fokon légkeverésen 20-24 perc alatt készre sütjük.

Én 20 perc után a tetejére tettem sütőpapírt, úgy sütöttem tovább.

Megjegyzés:  Ha csak 1-2 mm-re sodorjuk ki a tésztát, akkor 18 perc is elég lehet a sütési időnek... Én már 16 perc után ellenőrizni szoktam a tetejét. Újabban mindig így sütöm, és lesz 2 tepsivel.

 

 

 

 

Húsvéti sós sütik

 

Hozzávalók:

12,5 dkg finomliszt

7,5 dkg vaj

7,5 dkg reszelt trappista sajt

4 dkg darált dió

1 db kisebb egész tojás

1 teáskanál só

3 g sütőpor

1 kávéskanál tejföl

 

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd egy tálban a tésztát betesszük a hűtőbe 30 percre pihenni.

Majd ezt követően a tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk jó vékonyra, körülbelül 2-mm-esre. Utána ízlés szerinti húsvéti sütemény szaggatóval formákat szúrunk ki.

A gáztepsit kivajazzuk, és elhelyezzük rajta a kiszúrt tésztaformákat. Ezután egy kisebb felvert tojással lekenjük a tésztákat.

Előmelegített sütőben, 200 fokon 10 perc alatt világos zsemleszínűre sütjük.

Ezután tálcára helyezzük kihűlni. Száraz, hűvös helyen napokig is tárolható fémdobozban.

 

  

 

 

 

Karácsonyi ropogós 

 

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt

15 dkg vaj

15 dkg reszelt trappistasajt

6 dkg darált dió

1 egész tojás

1 teáskanál só

6 g sütőpor

1 púpos evőkanál tejföl

 

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd egy tálban a tésztát betesszük a hűtőbe 30 percre pihenni.

Pihentetés után kivesszük a hűtőből a tésztát és lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk jó vékonyra, körülbelül 2-3 mm-esre. Majd ízlés szerinti sütemény szaggatóval formákat szúrunk ki.

A gáztepsit kibéleljük sütőpapírral, majd ezen elhelyezzük a kiszúrt tésztaformákat.

Előmelegített sütőben, 200 fokon. 10 perc alatt világos zsemleszínűre sütjük.

A sütőből kivéve hűvös helyen kihűtjük. Száraz, hűvös helyen napokig is tárolható.

 

 

Megjegyzés:

Bővíthetjük a tésztát 2 evőkanál pirított napraforgómaggal, és 1 evőkanál pirított szezámmaggal, esetleg lenmaggal is. A kisodort tésztát lekenjük egy egész felvert tojással, és arra is szórhatunk magokat, és reszelt sajttal is megszórhatjuk:

 

  

 

 

 

Kefires-sajtos pogácsa 

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt megszitálva

25 dkg puha vaj ( mikróba teszem 30 másodpercre)

8 dkg reszelt trappista sajt

3,5 dl kefir

1 db tojás

1 csomag sütőpor (12 gr)

1 lapos evőkanál só

 

Tetejére: 1 felvert tojás

: köménymag, szezámmag, lenmag, végül 8 dkg reszelt sajt.

 

Elkészítése:

A hozzávalókat alaposan összegyúrom, ha már kellően elválik a táltól lisztezett gyúródeszkám kisodrom a tésztát 1 cm-es vastagságúra. Ezután lekenem a villával jól felvert tojással megszórom a magvakkal, és utána a reszelt sajttal.

Majd pogácsaszaggatóval kiszaggatom.

Egy gáztepsi aljába sütőpapírt helyezek, és arra rakosgatom a kiszaggatott tésztákat.

Előmelegített sütőben 180 fokon 22 perc alatt aranybarnára sütöm.

Másnap is finom, és puha!

 

  

 

 

 

Kréker 

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

24 dkg vaj

16 dkg reszelt sajt

1 lapos evőkanál só

4 evőkanál tejföl

 

Elkészítése:

Egy jénai tálban megolvasztom a vajat, hogy könnyen lehessen összedolgozni a többi hozzávalóval. Miután jól összegyúrtam, könnyen kisodorható tésztát kell kapni. Ez egy kevés liszt, vagy tejföl hozzáadásával érhető el. Majd 2 mm vastagságúra kisodrom. Lekenem egy tojás sárgája és pici tej keverékével, és megszórom reszelt sajttal. Ezután szaggatható, akár rud formában is.

Vajjal kikent tepsibe rakosgatom a tésztát, majd előmelegített sütőben 200 fokon légkeveréssel 10-12 perc alatt megsütöm.

 

  

 

Megjegyzés: Nagyon gyorsan elkészíthető, és nem kell hozzá élesztő, sem sütőpor!

 

 

 

Krumplis pogácsa 

 

Körülbelül 50 dkg főtt, és összetört krumpli kell bele, 2. db tojás, só ízlés szerint, 1 teáskanálnyi olajat is teszek bele, és annyi finomlisztet, hogy jól lehessen gyúrni, és kisodorni. A deszkára bőven teszek réteslisztet, és a tésztát kisodrom 3-4 mm-es vastagságúra. Ezután már lehet pogácsa szaggatóval szaggatni. Forró olajban sütöm, és közben megfordítom a pogácsákat, hogy egyformára süljön meg mindegyik oldala. Papírszalvétára szedegetem ki, hogy az olaj lecsöpögjön, aztán teszem a jénaiba.

 

 

 

 

Krumplis-sajtos pogácsa 

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt,

20 dkg rétesliszt

18 dkg puha margarin

4 dkg élesztő

1 kávéskanál kristálycukor

2 dl tejföl

1 dl langyos tej

1 tojás

1 evőkanál só

20 dkg főtt, összetört krumpli

1 késhegynyi aszkorbinsav

1 mokkáskanál sikér

 

2 x 2 dkg margarin a a hajtogatáshoz

2 x 2,5 dkg reszelt sajt hajtogatásra

 

Tetejére: 1 tojás felverve, kb. 5 dkg reszelt sajt

 

Elkészítése: 

A hozzávalókat beleteszem a kenyérsütő gépembe. Elindítom a gyors programot.  Ha leállt a gép a dagasztással ( nálam ez 30 perc múlva lesz), akkor még 30 percig hagyom benne a tésztát, hogy duplájára keljen. Aztán lisztezett deszkán kisodrom, elosztok rajta 2 dkg margarint, és 2,5 dkg reszelt sajtot. Behajtogatom a tésztát, és kisodrom, újra vajazom, sajtozom. Ekkor megint behajtom, és ujjnyi vastagra kisodrom. Lekenem 1 felvert tojással, megszórom reszelt sajttal. Kiszaggatom pogácsaszaggatóval.  Margarinnal kikent tepsibe rakom. Előmelegített tepsiben 200 fokon 20-25 perc alatt megsütöm.

 

 

 

 

Lenmagpelyhes ropogós

 

Hozzávalók:

10 dkg lenmagpehely

3 dkg rizsliszt

1 egész tojás

10 dkg reszelt sajt

2 lapos evőkanál 12%-os tejföl

1 mokkáskanál só

1 lapos mokkáskanál sütőpor

 

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrom, majd a hűtőbe teszem pihenni körülbelül 30 percre.

Amikor előveszem, rizsliszttel megszórt gyúródeszkán kisodrom körülbelül 2-3 mm-es vastagságúra. Kis pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Egy gáztepsi méretű tepsi aljára sütőpapírt teszek, arra rakom a kiszaggatott karikákat.

Előmelegített sütőben 200 fokon 12-14 perc alatt arany barnára sütöm.

 

  

 

 

 

Lilahagymás, virslis tekercs  

 

Hozzávalók:

Tésztához: 1,8 dl langyos víz, 1 evőkanál étolaj, 3 evőkanál ketchup, 1 teáskanál só, 3 evőkanál finom kukoricaliszt, 35 dkg BL 80 kenyérliszt, 1 teáskanál porélesztő.

Tésztába:  4 evőkanál étolaj, 3-4 nagyobb lilahagyma, vékonyra szeletelve, 8 db virsli, 2  evőkanál mustár.

 

Elkészítés: A tésztához valókat belerakjuk a kenyérsütő gépbe, és beindítjuk a normál programot (3,20 perces), 35 perc múlva leáll a dagasztás, akkor kikapcsoljuk a gépet.

Közben a 4 evőkanál olajon megpároljuk a hagymát, míg jó üveges lesz, majd kivesszük az olajból és hűlni hagyjuk. Ezután beletesszük a virslit abba az olajba és ha átsült, hűlni hagyjuk.

A gépből kivesszük a tésztát, lisztezett deszkán kisodorjuk, 8 egyenlő részre vágjuk. Akkorára sodorjuk ki a tésztákat, hogy jól elférjen a virsli rajta, hogy a végeit is be lehessen hajtani.  Először a tészta közepére mustárt kenünk, erre a hagyma nyolcadrészét, majd a virslit. A tészta végeit a virsli hosszában behajtjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék, majd feltekerjük a tésztát a virslire.

 

  

 

A 8 tekercset beletesszük egy olajjal vékonyan megkent sütőpapírra 35 x 26 cm-es tepsibe. Lekenjük meleg vízzel, és konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen kb. 45 percig pihentetjük.

Ezután lekenjük  2 tojássárgája + 1 kávéskanál tej keverékével.

Előmelegített sütőben 200 fokon 25-27 percig sütjük, addig, míg aranybarna lesz.

 

  

 

 

 

Mediterrán paradicsomos tallérok...

 

Hozzávalók:

45 dkg finomliszt

6 gr. sütőpor

20 dkg puha vaj

10 dkg reszelt sajt

1 lapos evőkanál só

10 dkg tömlős sajt ízlés szerinti ízesítésű

8 dkg kecsap

1 db paradicsom apróra kockázva

1 teáskanál majoranna

1 teáskanál oregánó

 

Tetejére:

1 db tojás felverve

 

Elkészítése:

A hozzávalókat összedolgozzuk, és 30 percet hideg helyre tesszük pihenni.

Majd a tésztát liszttel alaposan meghintett gyúródeszkára tesszük, kinyújtjuk körülbelül 0,5-1 cm es vastagságúra. Ezután lekenjük a felvert tojással, és megszórjuk köménymaggal, vagy mással ízlés szerint.

Nagyobb kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük.

Előmelegített sütőben 200 fokon légkeveréssel körülbelül 25 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

 

 

 

Medvehagymás sajtos rúd   

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

25 dkg vaj

1 csomag szalalkáli

1 lapos evőkanál só

1 kis csokor medvehagyma apróra vágva

20 dkg reszelt sajt

kb. 5 evőkanál tejföl

1 evőkanál étolaj

 

Tetejére: 1 tojás felverve, valamint a reszelt sajt egyharmada

 

Elkészítése: A lisztben elmorzsoljuk a vajat. Majd hozzáadjuk a a szalalkálit, a sót, a reszelt sajt kétharmadát és a felaprózott medvehagymát. Végül a tejföllel jól összegyúrjuk a tésztát.

Lisztezett sodródeszkán fél cm vastagságúra kisodorjuk. A felvert tojással megkenjük, tetejére a megmaradt reszelt sajtot rászórjuk. Ezután egy derelyevágóval rudakat vágunk belőle.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 percig sütjük.

 

  

  

 

 

 

Perec ( túrós)   

 

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt

25 dkg túró

25 dkg margarin

1 mokkáskanál porcukor

2 mokkáskanál só

 

Tetejére:

1 egész felvert tojás + 1 kávékanál tej keveréke

szezámmag, köménymag.

 

Elkészítése:

A hozzávalókat jól összegyúrjuk. Majd konyharuhával letakarjuk, és 1 órára pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán 3 mm-es vastagságúra kisodorjuk, és perecszaggatóval kiszaggatjuk.

Egy 30x35 cm-es tepsinek az aljára sütőpapírt teszünk. Ráhelyezzük a kiszaggatott pereceket hézagosan. Lekenjük felvert tojás és tej keverékével a pereceket, és a tetejére szezámmagot, illetve köménymagot szórunk.

Előmelegített sütőben 200 fokon 10-14 perc alatt arany barnára sütjük.

Ebből a mennyiségből 3 tepsivel lett.

 

 

 

 

Ropogós sós

 

Hozzávalók:

15 dkg finomliszt,

15 dkg rizsliszt,

15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt,

5 dkg zabkorpa,

25 dkg puha margarin,

2 kávéskanál szódabikarbóna,

2 dl tejföl, ( vagy tejszín )

2 db egész tojás,

2 dkg só.

 

Elkészítése:

A hozzávalókat összedagasztjuk, 2 órát hideg helyen pihentetjük.

Ezután lisztezett deszkán kisodorjuk téglalap alakúra, körülbelül fél cm vastagságúra. Egy felvert egész tojással lekenjük, amibe 1 kávéskanál tejet is keverünk. Rá reszelt trappista sajtot szórunk. Négyzet alakúra felvágjuk derejevágóval, és sütőpapírral bélelt gáztepsibe  rakjuk.

Előmelegített sütőben 200 fokon 18 percig sütjük.

 

 

 

 

 

Sajtos csiga  

 

Hozzávalók:

2 tojássárgája ,

2 dl tejföl,

2 teáskanál só,

25 dkg margarin,

0,5 kg finomliszt

1 csomag sütőpor

 

Elkészítése:

A hozzávalókat kézi erővel, vagy géppel bedagasztatjuk. Majd 2 részre osztjuk, és gyúródeszkán  körülbelül 30 cm-es téglalapra nyújtjuk.

Majd megkenjük az alábbi töltelékkel: 12,5 dkg rámával 15 dkg reszelt sajtot jól elkeverünk, ezt rakjuk a tésztára, úgy feltekerjük, mint a bejglit. Ezután alufóliába csomagolva 2 órára a hűtőbe tesszük. Ha jó kemény, akkor kb. gyufa szélességűre vágjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsiben előmelegített sütőben 200 fokon 18 percig sütjük.

 

  

  

 

 

 

Sajtos csiga másként   

( tojásfehérje hasznosítására!)

 

Hozzávalók a tésztához:

20 dkg finomliszt,

3 dkg rétesliszt,

10 dkg vaj (vagy margarin),

1 mokkáskanál só,

1,5 dkg friss élesztő,

1 dl langyos tej,

1 mokkáskanál sikér,

fél mokkáskanál 10%-os ecet.

 

Töltelék:

2 tojásfehérjét kemény habbá verünk 1 csipetnyi sóval, +8 dkg füstölt reszelt sajtot hozzákeverünk.

 

Tetejére: 1 tojás felverve + 1 mokkáskanál tej.

 

Elkészítése:

Legelőször a tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd beleöntjük a lisztbe, és hozzáadjuk a többi hozzávalót, és lágy tésztát dagasztunk belőle. Félretesszük kb. 30 percre kelni hagyjuk.

Majd, jó vékonyra kisodorjuk, rákenjük a tölteléket a tésztára. Ezután  felsodorjuk, mint a bejglit, és kb. 1,5 cm szélesre vágjuk. A tetejét megkenjük a felvert tojással.

Margarinnal jól kikent 30x35 cm-es tepsibe helyezzük, kicsit hézagosan.

Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük.

Ebből a mennyiségből 1 tepsivel lesz.

 

 

 

 

Sajtos főzött karika      / Mindmegette

- ahogy én csináltam:

 

Hozzávalók:
2 dl tej
8 dkg vaj
1 teáskanál só
16 dkg finomliszt
3 tojás
8 dkg reszelt sajt

1 tojás a tetejére

Elkészítése: A tejet a vajjal felfőzöm. Hozzáadom a lisztet és a teáskanál sót. Csomómentesen elkeverem, és addig főzöm, míg elválik az edény falától. Ez nagyon gyorsan  bekövetkezik. Ha kihűlt, beleteszem a tojást és a sajtot, majd kézzel jól összedolgozom. Ezután vizes  kanállal kiszaggatva, margarinozott, lisztezett tepsire teszem, távol egymástól. Tetejét tojással kenem. Majd megszórom ízlés szerint: szezámmaggal, köménymaggal, lenmaggal , reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 perc alatt  szép piros színűre sütöm.

Nagyon gyorsan elkészíthető!

 

  

 

 

 

Sajtos hold     


Hozzávalók
:

25 dkg finomliszt

2 dkg rétesliszt

10 dkg vaj

0,5 dkg élesztő

0,5 dl langyos tej

1 csipetnyi porcukor

1 tojás sárgája

1 mokkáskanál só

2 púpos evőkanál tejföl

6 dkg  reszelt sajt ( trappista)

 

Tetejére:  1 tojásfehérje, 1 kávéskanál tej, 2-3 dkg reszelt sajt

 

Elkészítése:

A liszteket összemorzsolom a vajjal együtt. Közben egy kis pohárban az élesztőt a csipetnyi porcukor hozzáadásával  a 0,5 dl langyos  tejben felfuttatom, és a lisztes keverékbe öntöm. Majd belerakom a tojás sárgáját, a sót, a tejfölt és a reszelt sajtot, és jó alaposan összedolgozom. Ezután rögtön kinyújtom a sodródeszkán kb. 1-2 mm-re.  Aztán megkenem a tetejét tojásfehérje és a tej keverékével, megszórom még  reszelt sajttal. Hold alakú formával kiszaggatom. (Ha ez nincsen, akár kör alakú  is jó.)

Előmelegített sütőben 200 fokon 12-14 percig sütöm.

 

  

 

 

 

Sajtos kocka     / Maris

-ahogy én csináltam:

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt,

25 dkg ráma,

20 dkg sajt,

2 tojássárgája,

4 mokkáskanál só,

2 dkg élesztő, 

2 dl tejföl,

1 fél mokkáskanál cukor.

 

Az egészet a kenyérsütő gépembe tettem, amikor a gép leáll a dagasztással (kb. 45 perc múlva), akkor kiveszem a tésztát, átgyúrom, majd a hűtőbe teszem egy tálba  pihentetni pár órát, (vagy akár egy napot is). Majd sodródeszkán kinyújtom ujjnyi vastagra, tojásfehérjével megkenem. Ezután lehet megszórni reszelt sajttal, köménnyel, szezámmaggal, lenmaggal, ki mit szeret, és kiskockára vágható.

Előmelegített sütőben 200 fokon  kb. 22 percig sütni. 

 

 

 

Megjegyzés: Karácsony közeledtével én fenyőfa formával szaggattam ki  a tésztát:

 

  

 

 

 

Sajtos pogácsa

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt,

25 dkg margarin,

1 csomag (5 dkg) élesztőt  1 dl tejbe + pici cukor bele felfuttatni,

2 dl tejföl,

1 kávéskanál só,

10 dkg sajt.

 

A margarin egyharmad részét, és a 10 dkg sajtot félretenni.. A többi hozzávalóból tésztát dagasztani. 2-szer kisodorni a tésztát, a félretett margarinnal megkenni, a reszelt sajttal megszórni, és összehajtogatni.. Tetejét egész  tojással lekenni, rá sajtot szórni. Ezután kiszaggatni, hézagosan tepsibe rakni, és kelni hagyni kb. 30-40 percig (hőmérséklettől függően). 

Előmelegített sütőben, margarinnal kikent tepsiben sütni 200 fokon kb. 20 percig. 

 

 

 

 

Sajtos puffancs 

 

Hozzávalók a tésztához:

20 dkg finomliszt,

5 dkg rétesliszt,

1 tojás sárgája,

10 dkg  puha vaj,

1 mokkáskanál só,

1 kávéskanál burgonyapehely,

1,5 dkg friss élesztő,

1 dl langyos tej,

1 csipetnyi porcukor,

1 mokkáskanál sikér,

1 mokkáskanál 10%-os ecet.

 

Töltelék:

2 tojásfehérjét kemény habbá verni 1 csipetnyi sóval, +10 dkg füstölt reszelt sajtot hozzákeverni.

 

Tetejére: 1 tojásfehérje + 1 kávéskanál tejföl jól felverve.

 

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit belerakom a kenyérsütő gépbe, majd elindítom a gyors programot. Ha leáll a gép 30 perc múlva  a dagasztással, körülbelül 30 percre kelni hagyom még benne.

Majd jó vékonyra kisodrom a tésztát, rákenem a tölteléket. Ezután  feltekerem, mint a bejglit, és  1,5 - 2 cm szélesre vágom. Margarinnal jól kikent 30x35 cm-es tepsibe helyezem, kicsit hézagosan, mert sülés közben nőni fog. A tetejét megkenem a felvert tojásfehérje és tejföl keverékével. Erre lehet szórni még ízlés szerint köménymagot, szezámmagot...

Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütöm.

Ebből a mennyiségből 1 tepsivel lesz.

 

 

 

 

Sajtos puffancs tepsiben

 

Hozzávalók a tésztához:

2,2 dl víz

7,5 dkg vaj,

9,5 dkg finomliszt,

1 lapos mokkáskanál só

3 db tojás,

7,5 dkg vékonyra reszelt trappista sajt.

 

Töltelék:

10 dkg sonkás krémsajt,

reszelt trappista sajt ízlés szerint

 

Elkészítése:

Egy 2 literes lábosban a vizet és a vajat felmelegítjük. Addig kevergetjük a gázon fakanállal, míg elolvad benne a vaj. Majd hozzáadjuk a lisztet és a sót. Mindezt folyamatosan kevergetjük, míg el nem válik az edény falától ( körülbelül 2-3 perc). Ekkor levesszük és hagyjuk langyosra hűlni. Majd hozzákeverjük a közben habosra felvert tojásokat és a reszelt sajt háromnegyed részét állandó keverés mellett.

 

Egy gáztepsi méretű tepsibe sütőpapírt teszünk. Majd a papírra 3 cm-es távolságokban egy teáskanállal halmokat rakunk. A maradék reszelt sajttal pedig meghintjük.

Előmelegített sütőben 200 fokon 25 perc alatt arany barnára sütjük.

A megsült, és már kihűlt puffancsokat bevágjuk, és a belsejét megtöltjük a krémsajt és a reszelt sajt keverékével.

 

Megjegyzés:

De önmagában töltelék nélkül is fogyasztható például krémlevesek mellé.

 

 

 

 

 

Sajtos rúd (győri)

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt,

 25 dkg margarin,

1 egész tojás,

5 dkg élesztő,

1 kis kávéskanál só,

1db (2 dl-es) tejföl, vagy tejszín.

 

Élesztőt a liszttel összemorzsolni, bele a tejföl (vagy tejszín)+ minden hozzávaló. Ezt követően minimum 0,5 órát pihentetni hőmérséklettől függően, hogy jól megkeljen a tészta.

+ 5 dkg rámával a kisodort tésztát megkenni, sajtozni, összehajtogatni. Fél cm-re sodorni. Tetejére tejjel elkevert tojás sárgáját kenni, reszelt sajttal megszórni, majd barátfüle szaggatóval csíkokat vágni. Utána lehet sütni előmelegített sütőben 190 fokon légkeveréssel 18 percig.

 

  

 

 

 

Sajtos tallér

Hozzávalók:

25 dkg reszelt sajt,

70 dkg finomliszt,

25 dkg margarin,

2 db tojás,

1 kávéskanál szódabikarbóna,

2 dl tejföl,

só ízlés szerint, kb. 1 kávéskanállal,

2 evőkanál étolaj.

 

Mindezt jól összegyúrni, és kis (mogyorónyi) gombócokat formálni. A tallérsütőt át kell kenni vékonyan vajjal, majd jól felforrósítani a gázon, és nagy lángon 4-esével kisütni. Közben meg kell fordítani a tallérsütőt.

 

  

 

 

 

Sós rácsos  

 

Hozzávalók:

20 dkg finomliszt

20 dkg margarin

20 dkg túró

1 lapos mokkáskanál porcukor

1kávéskanál só

5 dkg főtt, tört krumpli

 

Tetejére:

1 egész kisebb felvert tojás + 1 kávékanál tej keveréke

szezámmag, köménymag.

 

Elkészítése:

A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd konyharuhával letakarjuk, és körülbelül 1 órára pihentetjük hideg helyen (spejz, vagy hűtő). Ezután lisztezett sodródeszkán 3 mm-es vastagságúra kisodorjuk, és rácsózóval bevágjuk.

 

A sütő méretű tepsinek az alját kikenjük margarinnal (vagy sütőpapírt teszünk bele). A rácsozóval kivágott tésztát kihúzogatjuk, hogy lyukas ( rácsos) legyen, és a kívánt nagyságra vágjuk, majd belerakosgatjuk hézagosan a tepsibe. Lekenjük a felvert tojás és tej keverékével, a tetejére szezámmagot, illetve köménymagot szórunk tetszés szerint.

Előmelegített sütőben 200 fokon 10-14 perc alatt arany barnára sütjük.

Ebből a mennyiségből 3 tepsivel lett.

 

 

 

Sósrúd - vízben pihentetve   /Hmv.Kati    

- ahogy én csináltam:

 

Hozzávalók:

50 dkg rétesliszt

30 dkg megpuhított margarin

1,5 dkg élesztő

1 dl langyos tej

1 kávéskanál cukor

1 lapos evőkanál só

 

A hozzávalókat beletettem a kenyérsütő gépbe a gyors programba, és a dagasztás után egyből kivettem, átgyúrtam lisztes kézzel, és cipót formáltam a tésztából, amit egy hideg vízzel telt tálba tettem, úgy hogy a víz ellepje.   Abban egy óra hosszáig hagytam pihenni a tésztát.

 

  

 

Utána leöntöttem róla a róla vizet, egy tiszta konyharuhával letöröltem, és lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagra kinyújtottam. Megkentem 1  egész felvert tojással, megszórtam szezámmaggal, köménymaggal és reszelt sajttal. Majd, rudakra vágtam. Margarinnal kikent  36x34 cm-es  méretű tepsibe rakosgattam.

Előmelegített sütőben 200 fokon 14 percig sütöttem.

Ebből a mennyiséggel pontosan 2 tepsivel lett. Finom, omlós tésztája lett, napokig  fogyasztható!

 

 

 

 

Sós sajtos rúd

 

Hozzávalók:

20 dkg vaj

40 dkg finomliszt

3 púpos evőkanál tejföl

1 egész tojás

1 kávéskanál só

2,5 dkg élesztő.

 

Tetejére: egy felvert tojás, reszelt sajt.

 

Elkészítése:

A hozzávalókat jól összegyúrom. Majd 5 mm-re kisodorom a sodródeszkán. Megkenem a felvert tojással, megszórom  alaposan reszelt sajttal.

Ezután derelyevágóval felvágom, és sütőpapíros tepsibe rakosgatom a rudakat. Nem kell keleszteni!

Előmelegített sütőben 200 fokon 18-15 perc alatt megsütöm.

Nekem 2 tepsivel lett. Az elsőt 18, míg a másodikat már csak 15 percig sütöttem, addigra jó meleg lett a sütő, és szépen megpirult.

 

 

 

 

 

 

Sós süti


Hozzávalók:

50 dkg finomliszt,

25 dkg megpuhított margarin,

1 csomag sütőpor,

2 dl tejföl,

1 db egész tojás,

2 dkg só.

 

Mindezt összedagasztani, legalább 1 órát hideg helyen pihentetni.

Ezután kisodorni téglalap alakúra, és kb. fél cm vastagságúra. Egy egész tojással lekenni. Én a felét trappista sajttal, a másik felét szezámmaggal szórtam meg. Négyzet alakúra felszeltem, és a gáztepsi kivajazott tepsijébe raktam.

Előmelegített sütőben 200 fokon 23 percig sütöttem.

 

  

 

Megjegyzés:

Úgy is lehet csinálni, hogy + teszünk a receptem kívül bele 15 dkg reszelt trappista sajtot is, és 1-2 kanál tejfölt és tejszínt is még. Akkor azzal összegyúrjuk.  Nem baj, ha kicsit lágyabb nedvesebb a tészta! 2 órai pihentetés után kisodorjuk, és lekenjük a felvert tojással, és még reszelünk rá sajtot és megszórhatjuk szezámmaggal, esetleg lenmaggal, vagy köménymaggal, ki hogy szereti...  Így még 2-3 nap múlva is nagyon finom! ... Én el is döntöttem, hogy legközelebb is már csak így sütöm meg!

 

 

 

 

Sütőtökös karika    

 

Hozzávalók:

40 dkg finomliszt

15 dkg reszelt sajt

25 dkg sült sütőtök villával összetörve

10 dkg puha vaj

1 dl tejföl

1 lapos evőkanál só

1kávéskanál őrölt bors

1 kávéskanál szódabikarbóna 

 

Elkészítése:

A hozzávalókat berakjuk a kenyérsütő gépbe a gyors programba. 30 perc után, amikor leáll a gép a dagasztással, azonnal kivesszük a tésztát, és egy lisztezett tálba tesszük. Átgyúrjuk, kicsit megszórjuk liszttel, letakarjuk egy konyharuhával, és hideg helyre tesszük, körülbelül 2 órára.

Gyúródeszkán kisodorjuk 1,5 cm-es magasra. Lekenjük langyos vízzel, majd egy felvert tojással. Egy gáztepsibe sütőpapírt teszünk, és rárakjuk a karikákat.

Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt pirosra sütjük.

 

 

 

 

Szezámmagos kocka  /Klikk konyhájából

 

Hozzávalók:

25 dkg ráma,

25 dkg liszt,

25 dkg főtt, tört burgonya kihűtve,

ízlés szerint só.

 

Mindezt összegyúrni, majd 1-2 órára a hűtőbe tenni. Ezután kisodorni ujjnyi vastagra, 1 felvert tojással megkenni, szezámmaggal megszórni. (Lehet sajtot is reszelni rá.) Formára vágni, majd előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 percig sütni.

 

 

 

 

Szezám-spirál    

 

Hozzávalók:

8 + 17  dkg finomliszt

10 dkg puha vaj 

1 tojás

1 mokkáskanál só

1 dl víz

1 kávéskanál 10 %-os ecet

 

Tetejére: 1 tojás sárgája + 1 kávéskanál tej keveréke

 

Megszóráshoz: 1 kávéskanál pirított szezámmag, 1 kávéskanál mák és 1 kávéskanál reszelt sajt keveréke

 

Elkészítése:

A 8 dkg finomlisztet a vajjal összegyúrjuk, hidegre tesszük.

Ezután a 17 dkg liszthez hozzáadjuk a tojást, sót, vizet és az ecetet. Összegyúrjuk, és jó vékony téglalap alakúra kisodorjuk. Majd  rákenjük a liszt és a vaj keverékének az egyharmadát a tésztára,  összehajtogatjuk, kisodorjuk, és még kétszer megismételjük.

Utána kisodorjuk körülbelül 1-2 mm vastagra a tésztát.  Lekenjük a tojássárgája és a tej keverékével. Megszórjuk szezámmag, mák és sajt keverékével.

 

  

 

Végül derelyevágóval körülbelül 10-12 cm hosszú és 1 cm széles csíkokat vágunk.

Egy körülbelül 36x32 cm-es tepsit kivajazunk. Majd a csíkokat belehelyezzük úgy, hogy az egyik végét megfogjuk, a másikat finoman megtekerjük.  Így spirál formájú lesz. Az alsó részét, ahol nincsenek magok, megkenjük még  a maradék tojássárgája és tejkeverékével.

Előmelegített tepsiben15 perc alatt arany barnára sütjük.

 

 

 

 

Tekert sajtos (hajtovány)  

 

Hozzávalók a tésztába:

50 dkg finomliszt,

2,5 dkg élesztő,

0,5 evőkanál só,

0,5 evőkanál kristálycukor,

0,5 dl olaj,

1 egész tojás, 

1 késhegynyi aszkorbinsav (ha nincsen, 1 kávéskanál 10%-os ecet!), 

1 mokkáskanál sikér,

5 dkg főtt, összetört burgonya,

2,5 dl tej.

 

Töltelékbe:

2 dl tejföl, kb. 20 dkg reszelt trappista sajt, 6 szelet vékony bacon szalonna felkockázva.

 

Elkészítése: A hozzávalókat én a kenyérsütő gépembe rakom gyors programra, és ha leáll a gép a dagasztás után (nálam 30 perc), még hagyom benne, kb.30 percig kelni. Akkor kikapcsolom a gépet, hogy ne kezdje el sütni a tésztát a gép. Ha már majdnem felér a tetejére, akkor jó! Utána kiveszem a tésztát. Majd sodródeszkán  kisodrom, 2 darabba vágom. Utána megkenem a tejföllel,  sajttal és megszórom a bacon szalonna darabokkal. Feltekerem mindkét rudat, és trapéz formára felszelem.

Ízlés szerint tölthető, finom benne a füstölt sajt is reszelve!

 

  

 

Nekem 20 darab lett belőle. Pontosan belefért a kivajazott gáz tepsibe. Ott is hagyom még kb. 30 percig kelni a tésztát. Ekkor langyos vízzel lekentem.  Majd 1 db tojást felvertem, adtam hozzá, 1 evőkanál tejet, és ezzel lekentem. A tetejére szezámmagot, lenmagot és reszelt sajtot szórtam.

Előmelegített sütőben 200 fokon 26 percig sütöttem.

 

 

 

 

Töltött sajtkrémes rolád     /Rozi tésztája alapján

-ahogy én csináltam:

 

Hozzávalók:

30 dkg finomliszt,

1 kávéskanál rétesliszt

10 dkg puha vaj,

2 tojás,

3 evőkanál tejföl,

1 lapos mokkáskanál só,

1 kávéskanál 10%-os ecet

 

Elkészítése:

A vajat 10 dkg liszttel jól elkeverünk, félretesszük. A többi hozzávalóból puha tésztát gyúrunk,  és jól kidolgozzuk. Majd kisodorjuk lisztes deszkán, rákenjük a lisztes vajat, és felcsavarjuk, mint a bejglit. A leveles tésztát jó vékonyra, (1 mm-re) kinyújtjuk. Ezután körülbelül 1,5 cm-es széles csíkokra vágjuk. Csíkonként rátekerjük a rolád formára  a vékonyabbik felétől kezdve úgy, hogy a csíkok szélei egymást fedjék. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy a tésztavégek alulra kerüljenek. Egy egész felvert tojással lekenjük.  Esetleg még magokkal is megszórhatjuk. (szezámmag, köménymag]

 

 

Előmelegített sütőben 200 fokon 18 perc alatt szép arany barnára sütjük. Még melegen lehúzzuk  a formáról, és hagyjuk kihűlni.

A kihűlt tekercseket az alábbi krémmel töltöm meg:

20 dkg sonkás krémsajt

10 dkg reszelt füstölt sajt

4 evőkanál tejföl

Mindezt alaposan összekeverjük.

A  rolád mindkét végét reszelt sajttal zárom le.

 

  

 

 

 

Töltött sonkás csiga    

( tojásfehérje hasznosítására!)

 

Hozzávalók a tésztához:

40 dkg finomliszt,

5 dkg rétesliszt,

20 dkg vaj,

1 kávéskanál só,

3 dkg friss élesztő,

2 dl langyos tej,

1 kávéskanál sikér,

1 mokkáskanál 10%-os ecet.

 

Töltelék:

2 tojásfehérjét kemény habbá verünk 1 csipetnyi sóval, +8 dkg reszelt sajtot hozzákeverünk.

15 dkg felkockázott főtt sonkát 2 evőkanál étolajon 1 fej apróra vágott vöröshagymával megdinsztelünk, félretesszük.

 

Tetejére: 1 tojás felverve + 1 kávéskanál tej.

 

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit a felsoroltak szerint belerakjuk a kenyérsütő gépbe. Elindítjuk a gyors programot. 30 perc múlva leáll a gép a dagasztással. Ekkor még 20 percig hagyjuk benne a tésztát kelni.

Majd kivesszük a gépből, jó vékonyra kisodorjuk, rákenjük a tölteléket, úgy, hogy először a sonkásat tesszük a kisodort tésztára, majd utána a sajtosat. Ezután  felsodorjuk, mint a bejglit, és kb. 1,5 cm szélesre vágjuk. A tetejét megkenjük a felvert tojással.

Margarinnal jól kikent 30x35 cm-es tepsibe helyezzük, kicsit hézagosan.

Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük.

Ebből a mennyiségből 2 tepsivel lesz.

 

 

 

 

Töltött túrós karika

 

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt

25 dkg túró

25 dkg margarin

1 mokkáskanál porcukor

1 kávéskanál só

 

Tetejére:

1 egész felvert tojás + 1 kávéskanál tej keveréke

szezámmag, köménymag.

olívabogyó

 

Krém: 

20 dkg sonkás krémsajt

10 dkg reszelt füstölt sajt

4 evőkanál tejföl

Mindezt alaposan összekeverjük.

 

Elkészítése:

A hozzávalókat jól összegyúrjuk. Majd konyharuhával letakarjuk, és 2-3 órára pihentetjük hideg helyen. Ezután lisztezett deszkán 2 mm-es vastagságúra kisodorjuk, és linzerszaggatóval kiszaggatjuk.

Egy 30x35 cm-es tepsinek az aljára sütőpapírt teszünk. Ráhelyezzük a kiszaggatott tésztákat hézagosan. Lekenjük felvert tojás és tej keverékével a lyukasokat, és a tetejére szezámmagot, illetve köménymagot szórunk.

 

 

Előmelegített sütőben 200 fokon 10-12 perc alatt arany barnára sütjük.

Ebből a mennyiségből 46 db tészta lesz.

A tésztákat megkenjük a krémmel. Mindegyikre ráhelyezünk 1 lyukas  tésztát. Tetejét olíva bogyóval díszíthetjük.

 

 

Megjegyzés: Ha nem akarunk sajtkrémmel tölteni, készíthetjük süthető sajttal is. Ekkor  sütés előtt a tészták közé 1 karika süthető sajtot teszünk, és együtt sütjük ki. Tetejét díszíthetjük akkor is kevés krémmel még és olíva bogyóval:

 

 

 

 

Túrós pogácsa       /Kricky

 

Hozzávalók:

0,5 kg túró
0,5 kg liszt
0,5 kg vaj
1 teáskanál só

 
Elkészítése:

A hozzávalókat jól összedolgozzuk, majd 1 éjszakára hűtőbe tesszük folpack fóliába csomagolva. Ha nincs időnk, fél órára a mélyhűtőbe tesszük.)

Lisztes gyúródeszkán kisodorjuk ujjnyi vastagra, kiszaggatjuk pogácsa szaggatóval, majd sütőpapírral kibélelt  30 x35 cm-es tepsibe tesszük, tetejüket 1 felvert egész tojással megkenjük, megszórjuk reszelt sajttal, vagy szezámmaggal, esetleg köménymaggal.

Előmelegített sütőben 200 fokon 22 perc alatt arany barnára sütjük.

 

  

 

 

 

Újévi malackák

 

A fenti túrós pogácsa receptjét használtam fel:

Kisodortam a tésztát körülbelül fél cm vastagságúra, majd közepes pogácsaszaggatóval köröket szaggattam. 3 mm-es virslikarikákat nyomtam a tésztába az orrának amibe 2 darab fogvájót szúrtam.  A fülek is virsliből vannak, a szemek pedig fekete borsból.

Mindezt lekentem 1 db kis felvert tojással.

Előmelegített sütőben 200 fokon 18 perc alatt sültek meg.

Amikor kivettem a sütőből, a fokvájókat egyből kihúzogattam a virsliből, így jól látszanak a lyukak:

 

 

 

 

 

 

Túrós sós rúd

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

50 dkg tehéntúró

1 egész tojás

25 dkg vaj

1 csipetnyi só

4 púpos evőkanál tejföl

1 csomag  ( 10 g) sütőpor]

 

Tetejére:

1 felvert tojás + 1 mokkáskanálnyi tej keveréke

magok( chia, szezám, kömény, len)

reszelt trappista sajt.

 

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit kézzel, vagy géppel összedolgozzuk. Majd lisztezett deszkán körülbelül 2-4 mm vastagra kisodorjuk. Lekenjük a felvert tojás keverékével, és megszórjuk a magokkal és a sajttal. Ezután derelyevágóval rudakat szaggatunk belőle.

Előmelegített sütőben kivajazott gáztepsiben 200 fokon 16 perc alatt aranybarnára megsütjük.

Nekem ebből a mennyiségből pontosan 3 gáztepsivel lett.  A képen lévő 1 tepsiben sült mennyiség:

 

 

 

 

Túrós, sós sütemény

 

Hozzávalók:

20 dkg tehéntúró

20 dkg finomliszt

20 dkg vaj

1 mk só

1 késhegynyi szódabikarbóna

1 db tojás

 

A tetejére:

10 dkg trappista sajt reszelve

1 tk egész kömény

 

Elkészítése:

Először egy kis tálban a tojást felverjük. Ezt követően a tészta hozzávalóit a felvert tojás felével együtt összegyúrjuk. Majd fél órát hideg helyen pihentetjük.

A maradék tojáshoz egy pici tejet keverünk.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, körülbelül fél cm vastagságúra. A tetejét lekenjük a tojás + tej keverékével és egész köménnyel, valamit reszelt sajttal megszórjuk.

Tetszőleges formákkal kiszúrjuk és egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.

Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt megsütjük.

 

 

 

 

Zabpelyhes sajtos ropogós

 

Hozzávalók:

10 dkg zabpehely ledarálva

3 dkg finomliszt

3 dkg kukoricaliszt

10 dkg reszelt karaván füstölt sajt 

2 lapos evőkanál tejföl

1 egész tojás

1 csipetnyi só

1 kávéskanál szódabikarbóna

2 evőkanál étolaj

 

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd 1-2 órára hideg helyre tesszük pihenni. Utána sodródeszkán kisodorjuk 1-2 mm vastagságúra. Kis formákkal kiszaggatjuk. Majd sütőpapírral kibélelt gáztepsi méretű tepsibe rakosgatjuk.

Előmelegített sütőben 180 fokon 15 perc alatt megsütjük.

 

 

 

 

 

 

Vissza a kezdő oldalra

Lap teteje

 



 

eXTReMe Tracker